Scielo RSS <![CDATA[Nutrición Hospitalaria]]> http://scielo.isciii.es/rss.php?pid=0212-161120050007&lang= vol. 20 num. 5 lang. <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.isciii.es/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.isciii.es <![CDATA[<b>Visibility and internationality of NUTRICIÓN HOSPITALARIA</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112005000700001&lng=&nrm=iso&tlng= <![CDATA[<b>Plasma total homocysteine in Brazilian overweight and non-overweight adolescents</b>: <b>a case-control study</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112005000700002&lng=&nrm=iso&tlng= Objective: To test the hypothesis that overweight adolescents have higher plasma total homocysteine (tHcy) levels than non-overweight adolescents and to explore the association between plasma tHcy levels with folate, vitamin B12 and some risk factors for CVD in both groups. Methods: A case-control study conductec with 239 adolescentes aged 15-19 years in the city of São Paulo, Brazil; 86 overweight and 153 non-overweight frequency matched by age, gender, pubertal and socioeconomic status. tHcy, folate, vitamin B12, lipid profile, glucose, insulin and insulin resistance were measured. Results: No significant differences were found in tHcy, folate and vitamin B12 levels between overweight and non-overweight groups. The geometric means of tHcy were elevated in both groups (overweight: 11.8 µmol/L; non-overweight: 11.6 µmol/L) higher for boys than for girls (P ≤ 0.001). Folate deficiency was identified in 68.6% of total studied population. Triacylglycerol, LDL cholesterol, insulin resistance were higher and HDL cholesterol was lower in overweight that non-overweight adolescents. In the multiple linear regression model, in overweight group, tHcy was independently associated with age (P = 0.041), sex (P = 0.004) and folate (P = 0.022) and in non-overweight group, with age (P = 0.049), sex (P < 0.001), folate (P = 0.018) and vitamin B12 (P = 0.030). Conclusions: Obesity was not a determinant factor of tHcy levels. Age, sex and folate were independent determinants of plasma tHcy levels. The high prevalence of folate deficiency may have been responsible for the elevated tHcy levels in these adolescents, increasing the risk for future development of CVD.<hr/>Objetivo: Probar la hipótesis de que los adolescentes con sobrepeso tienen mayores concentraciones plasmáticas de homocisteína total (tHcy) que los adolescentes sin sobrepeso, y explorar la asociación entre las concentraciones plasmáticas de tHcy con folato, vitamina B12 y algunos factores de riesgo de ECV en ambos grupos. Métodos: Estudio de casos-control realizado en 239 adolescentes de edades entre los 15-19 años, de la ciudad de Sao Paulo, Brasil; 86 tenían sobrepeso y 153 no, emparejados por edad, sexo, estado puberal y socioeconómico. Se midieron tHcy, folato, vitamina B12, perfil lipídico, glucosa, insulina y resistencia a insulina. Resultados: no se hallaron diferencias significativas en las concentraciones de tHcy, folato ni vitamina B12 entre los grupos con y sin sobrepeso. Las medias geométricas de tHcy estaban elevadas en ambos grupos (sobrepeso: 11,8 µmol/l; sin sobrepeso: 11,6 µmol/l), y fueron mayores en los chicos que las chicas (P ≤ 0,001). Se identificó la deficiencia de folatos en el 68,6% de la población total estudiada. El triacilglicerol, el colesterol-LDL y la resistencia a insulina fueron mayores en el grupo de adolescentes con sobrepeso, y el colesterolHDL fue superior en el grupo sin sobrepeso. En el modelo de regresión linear múltiple, en el grupo con sobrepeso, la tHcy se asoció, de forma independiente, con la edad (P = 0,041), el sexo (P = 0,004) y el folato (P = 0,022) y, en el grupo sin sobrepeso, con la edad (P = 0,049), el sexo (P < 0,001), el folato (P = 0,018) y la vitamina B12 (P = 0,030). Conclusiones: la obesidad no fue un factor determinante de las concentraciones de tHcy. La edad, el sexo y el folato fueron determinantes independientes de las concentraciones plasmáticas de tHcy. La prevalencia elevada de deficiencia de folato podría haber sido responsable de las concentraciones elevadas de tHcy en estos adolescentes, aumentando el riesgo de desarrollo futuro de ECV. <![CDATA[<b>Nutritional intervention improves the caloric and proteic ingestion of head and neck cancer patients under radiotherapy</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112005000700003&lng=&nrm=iso&tlng= Malnutrition is commonly associated with head and neck cancer, due especially to anorexia, which is aggravated by radiotherapy. The objective of this study was to evaluate modifications to nutritional ingestion following three types of nutritional intervention. Sixty-four male out-patients (62.1 ± 1.5 years) were divided into three groups: oral group, (n = 32) that received an adapted oral diet; feeding tube group, (n = 16) under home enteral nutrition via a nasoenteral feeding tube (6x/day); and supplement group, (n = 16) with oral diet associated to oral alimentary supplement between meals (3x/day). The groups were homogeneous and counseled to maintain a caloric ingestion of 40 kcal/kg. The diet for the oral group was adapted to the age and to the side effects of radiotherapyThe nutritional state of the three groups was evaluated for the caloric-proteic ingestion, anthropometric indicators (body weight, body mass index, triceps skinfold thickness, midarm muscle area), laboratorial indicators (total proteins, albumin, hematocrit, hemoglobin and total lymphocytes count), The results showed that all of the groups presented an increase in the ingestion of calories and proteins (p < 0.001). Conclusions: 1. the nutritional therapy support for patients with head and neck cancer under radiotherapy, whether exclusive oral diet, enteral through a feeding tube, or with alimentary supplement associated to an oral diet achieved a significant increase in the total caloric ingestion. It is recommended that programs be implemented to improve the ingestion of foods among these patients.<hr/>La malnutrición se asocia habitualmente con el cáncer de cabeza y cuello, especialmente debida a la anorexia, que se agrava por la radioterapia. El objetivo de este estudio fue evaluar las modificaciones de la ingestión nutricional tras tres tipos de intervención nutricional. Se dividió a 64 pacientes varones (62,1 ± 1,5 años) en tres grupos: el grupo oral (n = 32), que recibió una dieta oral adaptada; el grupo con sonda de alimentación (n = 16), con nutrición enteral domiciliaria a través de una sonda nasoentérica de alimentación (6 veces/día); y el grupo con suplemento (n = 16) con dieta oral asociada a un suplemento alimenticio oral entre las comidas (3 veces/día). Los grupos eran homogéneos y orientados para mantener una ingestión calórica de 40 kcal/kg. La dieta para el grupo oral se adaptó a la edad y los efectos adversos de la radioterapia. Se evaluó el estado nutritivo de los tres grupos con respecto a la ingestión caló-rica-proteica, los indicadores antropométricos (peso corporal, índice de masa corporal, grosor del pliegue cutáneo tricipital, y el área muscular en le brazo medio), los indicadores de laboratorio (proteínas totales, albúmina, hematocrito, hemoglobina y recuento de leucocitos totales). Los resultados mostraron que todos los grupos presentaban un aumento en la ingestión de calorías y proteínas (p < 0,001). Conclusiones: 1. El tratamiento nutricional de soporte en pacientes con cáncer de cabeza y cuello sometidos a radioterapia consiguió un aumento significativo en la ingestión calórica total, ya sea mediante alimentación oral exclusiva, mediante sonda de alimentación enteral, o mediante un suplemento alimentario asociado con la dieta oral. Se recomienda la implantación de programas para mejorar la ingestión de alimentos en estos pacientes. <![CDATA[<b>Degree of nutritional training of intensive care physicians</b>: <b>A survey in public hospitals of Asunción</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112005000700004&lng=&nrm=iso&tlng= El soporte nutricional del paciente crítico constituye un pilar importante dentro de la especialidad de medici-na intensiva. Los pacientes en la Unidad de Cuidados Intensivos (UCI) son frecuentemente hipercatabólicos y requieren de un soporte nutricional adecuado. La prescripción del tipo de nutrición, la cantidad y el seguimiento de los pacientes suele ser indicada generalmente por el médico intensivista, no obstante, no se conoce la calificación de estos médicos en relación a nutrición clínica. Objetivo: Investigar el grado de conocimiento sobre nutrición artificial y el interés por la nutrición en médicos intensivistas. Metodología: La encuesta prospectiva fue realizada a 60 médicos intensivistas de tres hospitales públicos de Asunción (22 especialistas y 38 residentes), con una edad media de 34 ± 6 años y con una experiencia media profesional de 5,8 ± 6 años. La encuesta constaba de 10 preguntas y respuestas de selección múltiple para determinar el grado de conocimiento según la calificación obtenida y 5 preguntas sobre formación propia y actitud frente al soporte nutricional en UCI. Resultados: El 98,3% de los encuestados consideraron que el tratamiento nutricional del paciente internado en la UCI incide sobre la morbimortalidad de los pacientes. A pesar de ello el 88,3% de los médicos consideraron insuficiente su formación en nutrición en UCI. El 70% no lee regularmente artículos de nutrición en revistas científicas. Sólo un 25% de los encuestados formulan nutrición parenteral y un 30% ha participado en algún curso de nutrición en UCI en los últimos 5 años. La calificación final de las 10 preguntas, para el valor máximo de 10, fue de 6,1 ± 1,9 para especialistas en UCI frente a 5,59 ± 2,3 para residentes (p = 0,3). Al analizar las repuestas correctas según los años de experiencia encontramos una media de 5,2 ± 2,3 en los que tienen menos de dos años de experiencia versus 6,4 ± 1,7 en los que tenían más de dos años de experiencia. (p = 0,02). Conclusiones: la formación en nutrición en medicina intensiva no es completa y el grado de conocimiento de nutrición en pacientes críticos es insuficiente, menor en los de experiencia limitada en UCI. Estos resultados apuntan la necesidad inmediata de educación y capacitación en nutrición clínica de los médicos intensivistas para que la atención al paciente crítico sea completa.<hr/>Nutritional support in the critically ill patient is an important mainstay within the specialty of intensive care medicine. Patients at the Intensive Care Unit (ICU) are usually hypercatabolic and require an adequate nutritional support. Usually, the intensive care physician prescribes nutrition type, its amount, and follow-up of patients; however, the qualification of these physicians regarding clinical nutrition is unknown. Objective: to investigate the degree of knowledge on artificial nutrition and the interest on nutrition of intensive care physicians. Methodology: a prospective survey was done on 60 intensive care physicians from three public hospitals of Asunción (22 staff physicians and 38 internal residents), with a mean age of 34 ± 6 years, and a mean professional practice of 5.8 ± 6 years. The survey contained 10 questions and multiple-choice answers to determine the degree of knowledge depending on the grade obtained, and 5 questions on personal training and attitude towards nutritional support in the ICU. Results: 98.3% of surveyed physicians considered that nutritional support of the ICU-admitted patient has an effect on morbidity and mortality of patients. Nevertheless, 88.3% of physicians considered their nutritional training in the ICU as insufficient. Seventy percent do not usually read papers on nutrition on scientific journals. Only 25% of them formulate parenteral nutrition, and 30% have attended a course on nutrition in the ICU within the last 5 years. The final grade for the 10 questions, the maximum grade possible being 10, was 6.1 ± 1.9 for staff physicians, and 5.59 ± 2.3 for internal residents (p = 0.3). When analyzing the correct answers by years of practice, the mean grade was 5.2 ± 2.3 in those with less than 2 years of practice versus 6.4 ± 1.7 in those with more than 2 years of practice (p = 0.02). Conclusions: nutritional training in intensive care medicine is incomplete and the degree of knowledge on nutrition in the critically ill patient is insufficient, being lower in physicians with a limited practice in the ICU. These results suggest the urgent need for training on clinical nutrition of intensive care physicians for the care of the critically ill patient being complete. <![CDATA[<b>Records and documentation system</b>: <b>Its location within a program of alimentary, nutritional and metabolic intervention</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112005000700005&lng=&nrm=iso&tlng= Objetivos: Presentar el Sistema de Documentación y Registros del Programa de Intervención Alimentaria, Nutrimental y Metabólica (PRINUMA), que conduce el Grupo de Apoyo Nutricional (GAN) del Hospital Clínico-Quirúrgico "Hermanos Ameijeiras" (Ciudad Habana, Cuba). Antecedentes: Toda acción que se conduzca en el paciente debe tener una contrapartida documental. En la misma cuerda, esta acción debe estar descrita exhaustivamente en un Procedimiento Normalizado de Operación (PNO). El Sistema de Documentación y Registros debe proveer: 1) Registros primarios para el asentamiento de las acciones conducidas sobre los pacientes. 2) Manuales de procedimientos que reúnen las acciones contempladas en el PRINUMA para el reconocimiento, tratamiento y prevención de la desnutrición hospitalaria (DH), y 3) Registros clínicos computerizados para el almacenamiento, tratamiento y la gestión de los datos recaudados por el GAN durante su actividad local. Métodos: Se adoptó el estándar ISO 9001-9003 para la descripción de las acciones prescritas por el PRINUMA en los correspondientes PNOs. Se utilizó el programa Access 7.0 para Windows (Microsoft, EEUU) para la creación y operación del Registro Clínico computerizado del GAN. Se definieron 3 fases para la implementación del Sistema: I: inicial (mínima); II: ampliada; III: total (global). Resultados: La implementación del Sistema se encuentra en la fase II. Se ha redactado un Manual de Procedimientos que reúne las acciones clínicas, antropométricas, dietéticas, dietoterapéuticas y analíticas prescritas dentro del PRINUMA para el tratamiento de la DH. Existe un Manual separado con las acciones contempladas por los Sistemas de Control y Aseguramiento de la Calidad, y de Documentación y Registros del PRINUMA. El GAN cuenta con una Historia Clínica Nutricional y un Registro Clínico computerizado que le sirve de contraparte digital. El registro reúne datos de diverso tipo recaudados de más de 1.800 pacientes atendidos en los 8 años de existencia del GAN. Conclusiones: La implementación del Sistema de Documentación y Registros del PRINUMA ha permitido la elaboración de juicios sobre la utilidad y la seguridad de las medidas de intervención instaladas por el GAN en la institución. Asimismo, el Sistema sirve de sustento a la labor investigativa del Grupo, y ha sido particularmente útil en la conducción de actividades de educación continuada dentro de la institución.<hr/>Objectives: To present the Records and Documentation System of the Metabolic, Nutrient and Feeding Intervention Program (PRINUMA), as conducted by the Nutritional Support Group (GAN) of the "Hermanos Ameijeiras" Hospital (Havana City, Cuba). Background: Every action conducted upon the patient must have a document backup. Likewise, this action should be exhaustively described in a Standerdized Operating Procedure (SPO). The Records and Documentation System must provide with: 1) Primmary records for registering the actions conducted upon the patients, 2) SOP manuals gathering the actions prescribed in the PRINUMA for the recognition, treatment and prevention of hospital malnutrition (HM), and 3) Computerized clinical registries for storing, manipulation and dissemination of data collected by the GAN during its local operation. Methods: The ISO 9001-9003 standard was adopted for describing the actions prescribed by the PRINUMA into the corresponding SOPs. Access 7.0 for Windows (Microsoft, USA) was used for the programming and operation of the GAN'S computerized Clinical Registry. Three phases were defined for the implementation of this System: I: start-up (minimal); II: extended; III: total (global). Results: System implementation is in phase II. A Procedure Manual has been written with clinical, anthropo-metric, dietetic, dietotherapeutical and analytical actions prescribed by the PRINUMA for the treatment of HM. There is a second Manual reuniting the actions fostered by the PRINUMA's Quality Control & Assurance and the Records & Documentations Systems. GAN also has a Nutritional Clinical History and a computerized Clinical Registryt serving as digital counterpart of the former. The Registry stores data of varying type collected from over 1.800 patients attended in the 8 years of the GAN existence. Conclusions: The implementation of the PRINUMA's Records and Documentation System has allowed the elaboration of judgements about the utility and safety of the intervention measures installed in the institution by the GAN. Likewise, the System has supported the research activity of the Group, and has been particularly useful in the conduction of continuous education activities within the institution. <![CDATA[<b>Evolution of nutritional therapy prescription in critically ill patients</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112005000700006&lng=&nrm=iso&tlng= Aim: The aim of this study was to investigate factors that may affect the evolution of the caloric prescription in critically ill patients. Local: Intensive care unit patients. Patients: 60 patients (33 M and 27 F); median age = 49 (15-93) y were followed prospectively. They were divided in three groups according to the diagnostic: a) trauma (n = 20); b) surgical (n = 22), and 3) medical treatment (n = 18). Forty-and-one (68.3%) patients received enteral nutrition (EN), 17 (28.3%) parenteral nutrition (TPN), and 2 (3.4%) TNP and EN. Nutritional status was graded B or C by global subjective evaluation. Methods: Endpoints of the study were the time to begin the nutritional support, success or failure of the caloric prescription, and the evolution of the planned caloric prescription. The caloric evolution was considered as success if the prescription for the patient attained: a) 25% of the caloric requirements on the 1st day; b) 50% until the 3rd day; c) 75% until the 6th day; and e) 100% until the 10th day of the beginning of the support. Results: In 54 (90%) patients, the nutritional support has begun until 48h after admission and in 73.3% (44 patients), until the first 24 hours. EN was most prescribed for both trauma and medical patients while NPT was most used for surgical patients (p < 0.01). Success in caloric prescription was obtained in 73.3% (44) of the patients. There was no statistical difference for the success on the evolution of the prescription related to sex, age, diagnostic group, albumin level, type of support, mortality, use of fiber or glutamine. Success was attained earlier in patients without (median = 3.8 [95%CI, 5.7-16.7] days) than with (11.2 [95%CI, 5.7-16.7] days; p < 0.01) mechanical ventilation. Conclusions: Early nutritional support and success on the evolution of the caloric prescription can be accomplished in most critically ill patients. Evolution of the caloric prescription was slower in mechanical ventilated patients.<hr/>Objetivo: El objetivo de este estudio fue investigar los factores que pueden afectar la evolución de la prescripción calórica en pacientes críticamente enfermos. Ambito: Pacientes de la unidad de cuidados intensivos. Pacientes: 60 pacientes (33 M y 27 F); con edad mediana = 49 (15-93) años fueram seguidos prospectivamente. Fueron divididos en tres grupos según el diagnóstico: a) trauma (n = 20); b) quirúrgico (n = 22), y 3) tratamiento clínico (n = 18). Cuarenta-y-uno (68,3%) pacientes recibieron la nutrición enteral (EN), 17 (28,3%), la nutrición parenteral (TPN) y 2 (3,4%) TNP y EN. El estado nutritional era B o C calificado por la evaluación subjetiva global. Métodos: Las variables de resultado del estudio fueran el tiempo de comenzar el suorte nutricional, éxito o non de la prescripción calórica, y la evolución de la prescripción calórica prevista. La evolución calórica fue considerada como éxito si la prescripción para el paciente logró: a) el 25% de los requisitos calóricos en el 1º día; b) el 50% hasta el 3ro día; c) el 75% hasta el 6to día; y e) 100% hasta el 10mo día del inicio de lo suporte. Resultados: En 54 pacientes (90%), la terapia nutricional ha comenzado hasta 48h después de la admisión y en 73,3% (44 pacientes), hasta las primeras 24 horas. La EN fue prescrita más para el trauma y los pacientes clínicos mientras que NPT fue utilizada más para los pacientes quirúrgicos (p < 0.01). El éxito en la prescripción calórica fue obtenido en 73,3% (44) de los pacientes. No hubo diferencia estadística para el éxito para la evolución de la prescripción relacionada con el sexo, la edad, el grupo de diagnóstico, el nivel de la albúmina, el tipo de suporte, la mortalidad, el uso de la fibra o la glutamine. El éxito fue logrado mas rapidamente en pacientes sin (mediana = 3,8 [95%CI, 5,7-16,7] días) que con (11,2 [ 95%CI, 5,7-16,7] días; p < 0,001) ventilación mecánica. Conclusiones: El suporte precoz y el éxito en la evolución de la prescripción calórica se pueden lograr en pacientes críticamente enfermos. La evolución de la prescripción calórica fue más lenta en pacientes con ventilacion mecánica. <![CDATA[<b>Low glycemic index lunch on satiety in overweight and obese people with type 2 diabetes</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112005000700007&lng=&nrm=iso&tlng= Several studies have shown that isocaloric diets have different effects on satiety. The aim of the present study was to compare the effect of lunches with different glycemic indexes (GI) in type 2 diabetics. Ten men and women with type 2 diabetes participated in the study. Subjects were given two experimental lunches with glycemic indexes of 43 and 88. Visual analogue rating scales were completed before and after each experimental meal periodically to record subjective feelings of satiety. Satiety Area Under the Curve was 1024 ± 160 mm after the low GI diet and 711 ± 190 mm after the high GI diet. Eating a lunch with a low GI index resulted in higher satiety perception. These results suggest the need to promote culturally based combined foods with high fiber and low GI. This approach might contribute to the prevention of obesity by increasing the perception of satiety while also improving metabolic control of diabetics. In addition, this is a low cost approach for people with limited financial resources.<hr/>Diversos estudios han demostrado que las dietas hipocalóricas tienen diferentes efectos sobre la saciedad. El objetivo de este estudio fue comparar el efecto de comidas con diferentes índices glucémicos (IG) en diabéticos de tipo 2. Diez hombres y mujeres con diabetes de tipo 2 participaron en el estudio. Se administró a los individuos dos comidas experimentales con índices glucémicos de 43 y 88. Se completaron periódicamente escalas analógicas visuales de gradación antes y después de cada comida experimental para registrar los síntomas subjetivos de saciedad. El área bajo la curva de saciedad fue 1.024 ± 160 mm tras la dieta con IG bajo y 711 ± 190 mm tras la dieta con IG alto. La ingestión de una comida con un IG bajo produjo una mayor sensación de saciedad. Estos resultados sugieren la necesidad de promocionar los alimentos combinados, con una base cultural, con un contenido elevado en fibra y un IG bajo. Este abordaje podría contribuir a la prevención de la obesidad aumentando la percepción de saciedad a la vez que aumenta el control metabólico de los diabéticos. Además, este abordaje tiene un coste bajo en gente con recursos económicos limitados. <![CDATA[<b>Intervention programs in hospital nutrition</b>: <b>actions, design, components and implementation</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112005000700008&lng=&nrm=iso&tlng= Los Programas de Intervención Alimentaria, Nutrimental y Metabólica deben constituirse en la herramienta metodológica para el enfrentamiento del problema de salud que representa la desnutrición asociada a las enfermedades por un lado, y las "malas prácticas" atentatorias contra el estado nutricional del paciente, por el otro. Estos Programas deben prescribir políticas y acciones claras en los 3 dominios de la práctica médica contemporánea: asistencial, investigativa y educativa. El logro de los objetivos de tales Programas, y la realización de los beneficios implícitos, sólo será posible si se crea una plataforma metodológica que integre armónicamente elementos de Educación Continuada, Análisis de Costos, Documentación y Registros, y Control y Aseguramiento de la Calidad. La experiencia acumulada después de la implementación y conducción del Programa de Intervención en el Hospital Clínico-Quirúrgico "Hermanos Ameijeiras" (Ciudad Habana, Cuba) ha permitido demostrar que no sólo es posible crear el cuerpo teórico-práctico necesario para satisfacer los objetivos enunciados, sino que, además, puede ser extendido hacia otras instituciones de salud del país, por cuanto inversiones mínimas en la adquisición de la logística necesaria para echar a andar el Programa, así como para la capacitación y entrenamiento del personal médico y paramédico en las correspondientes Buenas Prácticas de Documentación & Registros y de Alimentación & Nutrición, pueden redundar rápidamente en beneficios asistenciales y económicos tangibles.<hr/>Metabolic, Nutrient and Feeding Intervention Programs must become the methodological tool for dealing with the health problem posed by disease-associated-malnutrition on one side, and the "Bad Practices" affecting the nutritional status of the patient, on the other one. Programs like these ones should prescribe clear policies and actions in the three domains of contemporary medical practice: assistance, research and education. The fullfillment of these Program's objectives, and the relization of the implicit benefits, will only be possible if a methodological platform that armonically integrates elements of Continuous Education, Cost Analysis, Recording and Documentation, and Quality Control and Assurance, is created. The experience acumulated after the inception and conduction of the Intervention Program at the Clinical-Surgical "Hermanos Ameijeiras" Hospital (Havana City, Cuba) has served to demostrate that it is feasible not only to create a theoretical and practical body to satisfy the aforementioned goals, but, also, to export it to another institutions of the country, in view of the fact that minimal investments for adquiring the resources needed to deploy such Program, as well as for training and capacitation of medic and para-medic personel in the corresponding Recording & Documentation and Feeding & Nutrition Good Practices might result in short-term economical and medical care benefits. <![CDATA[<b>Estimation of height from leg lenght measured with tape measure</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112005000700009&lng=&nrm=iso&tlng= Se han desarrollado ecuaciones de predicción de la talla a partir de diversos segmentos corporales. Sin embargo, aquellas que parten de la altura de rodilla se encuentran limitada por la necesidad de requerir un instrumento (Antropómetro) de elevado costo. Por lo tanto el objetivo del presente estudio fue el de desarrollar una ecuación de predicción de talla, a partir de la longitud de pierna, utilizando una cinta métrica. La longitud de la pierna y la talla fue medida en 180 sujetos de 30-59 años de edad que asistieron al Ambulatorio Docente Asistencial del "Hospital Universitario de Caracas" durante el período abril-julio de 2002. A partir del coeficiente de correlación de Pearson, se calculó la correlación existente entre la talla con cada una de las variables estudiadas (longitud de pierna, sexo, edad) y de todas las variables entre sí para determinar el grado de correlación de cada medida con respecto a la talla. Se efectuaron Análisis de Regresión lineal para estimar la talla de cada uno de los géneros y los resultados fueron probados en una muestra independiente. Las ecuaciones generadas consiguieron una muy buena correlación con la talla real y su error estándar fue calculado. Por lo tanto, en aquellos sujetos en quienes no es posible la valoración de la talla real por métodos convencionales es posible utilizar ecuaciones de predicción de talla a partir de técnicas sencillas y equipos accesibles a todo el personal de salud.<hr/>Equations to predict height from several body segments have been developed. However, those that use the knee height are limited by the need of an instrument with high cost (anthropometer). Thus, the aim of this study was to develop a prediction equation from the leg length by using a tape measure. Leg length and height was measured in 180 subjects, with ages 30-59 years that attended the Ambulatorio Docente Asistencial of the University Hospital of Caracas, from April to June of 2002. In order to determine the correlation degree of each measurement with height, the existent correlation between height and each one of the studied variables (leg length, sex, age) and between the variables to one each other was calculated by means of the Pearson's correlation coefficient. Linear regression analysis was done to estimate the height in each gender and the results were tested on an independent sample. The generated equations achieved a very good correlation with the real height and the standard error was calculated. Thus, in those subjects in whom assessment of the real height is not possible by conventional means, it is possible to use height prediction equations from simple techniques and equipment accessible to the whole health care staff. <![CDATA[<b>Management, prevention and control of anaemia secondary to iron deficiency</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112005000700010&lng=&nrm=iso&tlng= La anemia ferropénica representa la anemia carencial más frecuente en nuestro medio, la primera causa de consulta hematológica y el tipo de alteración nutricional más común. Se caracteriza por la disminución o ausencia de los depósitos de hierro. La prueba deficiencia que confirma la existencia de anemia por déficit de hierro (AF) son unos niveles séricos bajos de ferritina, indicativos de una situación de depleción de hierro. Otros parámetros no permiten diferenciar la AF de la anemia trastornos crónicos. La dieta es de gran importancia en la anemia, sin embargo, ningún alimento contiene concentraciones suficientes de hierro para poder constituir un remedio práctico en los estados de carencia del mismo, por lo que el tratamiento debe realizarse por vía oral con preparados a poder ser a base de sulfato ferroso para asegurar una mejor absorción. Se recomienda una dosis inicial de 150-200 mg. de hierro elemental al día, repartido en tres tomas (3-5 mg/kg/día en niños).<hr/>Anemia secondary to iron deficiency is the most frequent anaemia in our environment, the first cause of consultation in Haematology and the most common nutritional problem. It is characterized by a diminution or absence of iron deposits. The ultimate test that confirms the diagnosis of anaemia secondary to iron deficiency is a low serum level of ferritin, which indicates iron depletion. Other parameters do not allow to distinguish iron deficiency anaemia from other chronic derangements. Diet is of utmost importance in anaemia. There is not a single food product with sufficient concentration of iron capable of restoring iron deficiency situations. Therefore, treatment of iron deficiency must be made orally with iron preparates, mainly in the form of iron sulphate in order to guarantee a better absorption. The initial recommended doses are 150-200 mg of elemental iron per day split in three ingestions (in children 3-5 mg/Kg/day).