Scielo RSS <![CDATA[Nutrición Hospitalaria]]> http://scielo.isciii.es/rss.php?pid=0212-161120060008&lang= vol. 21 num. 5 lang. <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.isciii.es/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.isciii.es <![CDATA[<B>Pica</B>: <B>the portrait of a little known clinical entity</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112006000800001&lng=&nrm=iso&tlng= La Pica es un trastorno de la ingestión y de la conducta alimentaria de la infancia o la niñez. Se define como el consumo persistente de sustancias no nutritivas durante un período de por lo menos un mes, de forma inadecuada evolutivamente y siempre que su práctica no esté sancionada culturalmente. Muchas especies animales, incluidos primates, presentan este comportamiento. Documentado desde la antigüedad, en la mayor parte de los casos, se ha considerado más como síntoma de otro trastorno o estado que como entidad independiente. No se conoce la prevalencia. Se describe sobre todo en discapacitados intelectuales, embarazadas, autistas, enfermos mentales, niños y otros. Se ha observado ingesta de tierra, hielo, almidón, cuerdas, madera, y otros productos, incluyendo algunos autores en este contexto el consumo obsesivo y reiterado de sustancias comestibles. La geofagia como fenómeno cultural, aunque a veces ocasiona enfermedad, es considerada como una forma de paleomedicina o paleonutrición. Se desconoce la causa de la Pica como trastorno y no existen marcadores de la misma. Factores sensoriales, digestivos, nutricionales, psicológicos y psiquiátricos se han implicado en su origen y mantenimiento. Aunque la morbi-mortalidad es desconocida y difícil de estudiar, destacan las intoxicaciones, parasitosis y el abdomen quirúrgico como complicaciones graves. Por último, al igual que el resto de los trastornos de la alimentación, el manejo global de esta entidad requiere la intervención coordinada de diversos profesionales de la salud.<hr/>Pica is a eating disorder, of the eating behavior in childhood. It is defined as the persistent intake of non-nutritional substances for at least one month, in an inappropriate way from an evolutionary perspective, and provided that its practice is not culturally banned. Many animal species, including primates, have this behavior.Documented from antiquity, in most cases it has been considered a symptom of another related disorder rather than as independent condition. Its prevalence is unknown. It is mainly described in mentally disabled people, pregnant women, autism, mentally ill patients, children, and others. The ingestion of earth, ice, starch, ropes, wood, and other products has been observed, although some authors also include the obsessive and reiterative consumption of eatable substances. Geophagia is considered a cultural phenomenon, although sometimes may lead to disease, and an form of paleomedicine or paleonutrition.The etiology of pica is unknown and it has no markers. Sensitive, digestive, nutritional, psychological, and psychiatric factors have been implicated in its origin and maintenance. Although the morbimortality is unknown and difficult to study, we may highlight intoxications, parasitic diseases, and surgical abdomen with serious complications. Finally, as in other eating behavior disorders, the global management of this entity requires a coordinated intervention of different health care professionals. <![CDATA[<B>Techniques of bariatric surgery</B>: <B>analysis of 78 cases</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112006000800002&lng=&nrm=iso&tlng= Objetivos: La cirugía bariátrica ha demostrado su eficacia en pérdida de peso y reducción de comorbilidades en el obeso mórbido. Los objetivos de nuestro trabajo fueron: evaluar los resultados con las técnicas de Scopinaro y Bypass gástrico, mediante cirugía abierta y laparoscópica. Material y métodos: 78 pacientes con obesidad mórbida intervenidos desde el año 2000 al 2005. 50 pacientes fueron intervenidos por cirugía abierta y 28 por laparoscopia. Se realizó bypass gástrico en 54 pacientes, la técnica Scopinaro en 20 y gastroplastia vertical anillada en 3. El tiempo de seguimiento fue desde 6 y 60 meses. Se recogieron los resultados obtenidos con las diversas técnicas y vías quirúrgicas. Resultados: El porcentaje de pacientes con pérdida de exceso de peso inferior al 50% a los dos años fue del 5% y del 13%, y superior al 75% fue del 55% y del 40% en el bypass gástrico y el Scopiraro respectivamente. Todas las comorbilidades mejoraron significativamente. La estancia media fue inferior (p < 0,001) en el caso de laparoscopia. Las complicaciones no nutricionales fueron en su mayoría superiores en la cirugía abierta destacando las eventraciones (30%), infección de las herida (32%), y complicaciones respiratorias (16%). Las complicaciones nutricionales fueron superiores en la técnica Scopinaro destacando el déficit de vitamina D (50%), Zinc (25%), magnesio (10%) y albúmina (5%). Conclusiones: En nuestra experiencia, la realización del bypass gástrico por laparoscopia, consigue menor estancia media, menores complicaciones nutricionales y quirúrgicas, sin diferencias significativas con respecto al Scopinaro en cuanto a pérdida de peso y reducción de comorbilidades. Sin embargo, para poder defender esta técnica como de elección se requieren estudios de mayor tamaño, controlados y aleatorizados y a más largo plazo, teniendo siempre en cuenta la experiencia de nuestros cirujanos.<hr/>Objetives: Bariatric surgery has demonstrated its efficacy in weight loss and in reducing the comorbidities in the morbid obesity patient. The objectives of this study were to analyze the effectiveness and complication of the Scopinaro and gastric bypass techniques as well as the results from open surgery verses laparoscopy. Design: Retrospective study from 1999-2005. Subject and methods: 78 patients with morbid obesity were operated. 50 patients underwent open surgery and 28 underwent laparoscopy. Gastric bypass was performed in 54 patients, Scopinaro was performed in 20 patients and Vertical Banded Gastroplasty (VBG) was performed in 3 patients. The follow up time was between 6 and 60 months. The results obtained with Scopinaro and gastric bypass were compared as well as the results from open surgery verses laparoscopy. Results: The percentage of patients with a percent of excess weight loss under 50% in two years was of 5% and 13%, and the excess weight loss over 75% was of 55% ad 40% in the gastric bypass and the Scopinaro technique respectively. All the comorbidities improved.The average stay was decreased in the case of laparoscopy.The non-nutritional complications were increased for most cases in open surgery with the emphasis in eventrations, infections of the wound and respiratory complications. The nutritional complications were superior with Scopinaro´s technique. Conclusions: Based on our study, we would recommend the performance of gastric bypass for laparoscopy due to the reduced average stay and less nutritional and surgical complications. The literature results vary and therefore we consider necessary further control and random studies to correctly establish these comparisons. <![CDATA[<B>Development and testing of a semi-quantitative food frequency questionnaire for bolivian adolescents</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112006000800003&lng=&nrm=iso&tlng= Introducción: Puesto que estudios previos sugieren que los patrones dietéticos y el estilo de vida durante la adolescencia tienen un impacto en la salud adulta, es pertinente monitorear y documentar los patrones alimenticios de los adolescentes. Objetivo: Desarrollar y evaluar la confiabilidad y la validez de un cuestionario semi-cuantitativo de frecuencias alimenticias para adolescentes Bolivianos. Metodología: Una muestra de conveniencia de 82 adolescentes de un colegio secundario de la ciudad de La Paz participaron en el estudio. Un cuestionario semi-cuantitativo de frecuencias alimenticias fue aplicado dos veces con un mes de intervalo (Q1 y Q2). Paralelamente, se obtuvieron tres días de registro dietético (3R) efectuados por 38 de los estudiantes, para utilizarlos como patrón referencial. Resultados: La mayoría (87%) de las preguntas sobre consumo individual de cada ítem de alimentos presentaron niveles entre módicos a sustanciales de concordancia,11 ítems presentaron un nivel regular mientras que sólo 2 ítems presentaron un nivel ligero de concordancia utilizando la estadística kappa. Las cantidades que se obtuvieron de las dos aplicaciones del cuestionario dieron resultados similares (P > 0,05). Las estimaciones de nutrientes obtenidas de Q1, Q2 y 3R no fueron estadísticamente diferentes (P > 0,05). Conclusión: El cuestionario semi-cuantitativo de frecuencias alimenticias es aparentemente confiable y válido para medir el consumo absoluto de alimentos por adolescentes Bolivianos. Se deberá tener cuidado en el futuro para prevenir sobre-estimaciones por este cuestionario particular.<hr/>Introduction: Since previous studies suggest that the dietary patterns and lifestyle in adolescence have an impact in health later in life, it is pertinent to monitor and document their dietary patterns. Objective: To develop and test the reliability and validity of a semi-quantitative food frequency questionnaire for Bolivian adolescents. Setting: La Paz, September - October 2004. Methodology: A convenience sample of 82 students from a secondary participated in the study. A semi quantitative food frequency questionnaire was applied twice with one month interval (Q1 and Q2). A 3 days dietary record (3R) was obtained from 32 of the Students as standard. Results: Most of the questions (87%) reporting intake of each individual food item agreed moderately to substantially while only 2 individual food items fell into the category of slight agreement and 11 into the category of fair agreement using the kappa statistic. Quantities obtained from both applications of the questionnaire yielded similar results (P > 0.05). Nutrient estimates obtained from the Q1 and Q2 and the 3R were not statistically different (P > 0.05). Conclusion: The semi - quantitative food frequency questionnaire is apparently reliable and valid for the measurement of absolute food intake in Bolivian adolescents.Care will be taken in the future to prevent overestimation of intake measured by this particular questionnaire. <![CDATA[<B>Enteral supplements</B>: <B>dietary supplements or substitutes?</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112006000800004&lng=&nrm=iso&tlng= Objetivo: Evaluar la utilización de suplementos nutricionales orales analizando el motivo de su prescripción y su implicación en el aporte calórico-proteico ingerido. Ámbito: Estudio realizado en un hospital universitario de 350 camas, que dispone de especialidades médicas y quirúrgicas. Sujetos, pacientes: La inclusión de pacientes se realizó mediante selección de todas las prescripciones de inicio de suplemento nutricional oral. Los criterios de exclusión fueron ser menor de 18 años, estar ingresado en la Unidad de Cuidados Intensivos, presentar problemas cognitivos o de comunicación, seguir tratamiento concomitante con nutrición parenteral o precisar dieta enteral completa, y/o ser portador de sonda nasogástrica para alimentación. También se excluyeron las dietas enterales especiales, que están diseñadas específicamente para algunas patologías. Intervenciones: Estudio longitudinal y prospectivo de la prescripción de suplementos nutricionales por vía oral realizado durante un año. Mediante revisión de la historia clínica y entrevista personalizada, se registraron datos demográficos, parámetros nutricionales, características de la dieta y del suplemento, y aporte calórico-proteico prescrito e ingerido. Los datos fueron introducidos en una base de datos Acces 97 y procesados mediante el programa SPSS para Windows. Se realizó un estudio descriptivo de las variables cualitativas y cuantitativas, un análisis de &chi;2 entre variables cualitativas, un análisis de comparación de medias para datos apareados mediante una t Student y un análisis de la varianza entre variables cuantitativas. El nivel de significación establecido fue p < 0,05. Resultados: De 130 prescripciones de suplemento nutricional, se analizaron 77 por la imposibilidad de entrevistar correctamente al resto de pacientes, principalmente por motivos neurológicos. El promedio de edad fue de 74,8 años (DE = 12) y el 50,6% eran mujeres. Los servicios que prescribieron mayor número de suplementos fueron hematología (22,1%) y medicina interna (20,8%).La neoplasia digestiva fue el diagnóstico de ingreso más frecuente (27,3%). La indicación mayoritaria fue el kwashiorkor (45,5%), observándose un 15,6% de pacientes no malnutridos. La duración media del tratamiento fue de 11 días (DE = 11,1) y el principal motivo de fin, el alta hospitalaria (70,1%). El suplemento se prescribió concomitante con las comidas en el 70,6% de los casos y gustó a más de la mitad de los pacientes (70,1%), siendo el de tipo crema el más prescrito (61%) y el líquido el mejor aceptado (78%). El promedio del aporte calórico diario ingerido con los alimentos de la dieta hospitalaria fue similar entre el día de la prescripción del suplemento y el tercer día (p = 0,879), así como entre el primero y el séptimo (p = 0,499). De forma parecida sucedía al valorar la ingesta proteica. Con la administración del suplemento, se produjo un aumento significativo en la ingesta del paciente de 310 kcal a los 3 días y de 337 kcal a la semana (p < 0,0005 en ambos casos).Resultados similares se obtuvieron en la valoración del aporte proteico total ingerido (p < 0,0005). Conclusiones: Los suplementos nutricionales se utilizan correctamente en la mayoría de los casos. Permiten aumentar significativamente el aporte calórico-proteicoingerido, no modificando la ingesta de la dieta hospitalaria, pudiendo ser una fuente nutrional apropiada que complemente a la dieta cuando ésta resulta insuficiente.<hr/>Objective: to assess the use of oral nutritional supplements analyzing the reason for prescription and its implication in caloric-protein intake. Setting: study performed at a university hospital of 350 beds with medical and surgical specialties. Subjects, patients: Patients inclusion was done by selecting all starting oral nutritional supplement prescription.Exclusion criteria were being younger than 18 years, being admitted to the Intensive Care Unit, having cognition or communication impairments, being on concomitant parenteral nutrition or requiring complete enteral diet, and/or using nasogastric tube for feeding. We also excluded special enteral diets, specifically designed for certain conditions. Interventions: One-year long prospective study on prescription of oral nutritional supplements. Through clinical chart review and personal interview, we recorded demographic data, nutritional parameters, characteristics of the diet and supplement, and caloricprotein intake prescribed and ingested. The data were introduced in an Access 97 database and processed by means of SPSS software for Windows®.We performed a descriptive study of quantitative and qualitative variables, a &chi;2 analysis between qualitative variables, and a comparative analysis between means of all paired data by means of the student´s t test, and variance analysis between quantitative variables. The significance level was set at p < 0.05. Results: we were only able to analyze 77 out of 130 prescriptions for nutritional supplements since we could not adequately interview the remaining patients, mainly due to neurological impairments. Mean age was 74.8 years (SD = 12) and 50.6% were women. The departments prescribing the highest number of supplements were hematology (22.1%) and internal medicine (20.8%). GI neoplasm was the most frequent diagnosis at admission (27.3%). The most frequent indication was kwashiorkor (45.5%), with 15.6% of patients being well nourished.Mean therapy duration was 11 days (SD = 11.1), and the main reason for termination was hospital discharge (70.1%). The supplement was concomitantly prescribed with the meals in 70.6% of the cases, and more than half of the patients (70.1%) liked it, the most frequently prescribed was as a cream (61%) and the best accepted being as a liquid (78%). The average daily caloric load ingested with the foods of the hospital diet was similar between the first an third days of supplement prescription (p =0.879) and the first and seventh days (p = 0.499). So happened when analyzing protein intake. With the supplement administration, there was a significant increase in patients´ caloric intake from 310 Kcal at the third day to 337 Kcal at the seventh day (p < 0.0005) in both cases. Similar results were obtained when assessing total protein load ingested (p < 0.0005). Conclusions: Nutritional supplements are correctly used in most of the cases. They allow for a significant increase in the protein-caloric intake with no modification of hospital diet, becoming an appropriate nutritional source when the diet is insufficient. <![CDATA[<B>Clinical nutrition knowledge in health care members of university hospitals of Paraguay</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112006000800005&lng=&nrm=iso&tlng= Introducción: Cuidados adecuados de nutrición clínica constituyen parte integral del completo tratamiento de los pacientes hospitalizados. Para la práctica correcta de la terapia nutricional, los profesionales del equipo de salud necesitan conocimientos específicos. Es de interés conocer el nivel de estos conocimientos en el Paraguay. Materiales y métodos: A 174 personas de hospitales universitarios del Paraguay (29% médicos, 29% estudiantes de sexto año de Medicina de la Universidad Nacional de Asunción, 11% farmacéuticos, 24% licenciados en enfermería, 7% nutricionistas) se suministró un cuestionario de selección múltiple de 20 puntos para determinar el nivel de conocimiento en nutrición según la calificación obtenida. Resultados: La calificación mediana de un total de 20 puntos fue de 6 (0-15). Los médicos obtuvieron una mediana de 6 (2-15), los estudiantes 7 (2-14), los farmacéuticos 7 (0-15), los licenciados en enfermería 3 (0-11) y las nutricionistas 9 (4-13). El puntaje de las nutricionistas fue significativamente mayor que el de los otros grupos (p < 0,005). Conclusión: La formación en nutrición clínica en el personal de blanco de hospitales universitarios en Paraguay no es completa. El nivel de conocimiento es superior en las nutricionistas.<hr/>Background: Adequate clinical nutrition care is an integral part of the complete treatment of hospitalised patients, requiring specific knowledge from the health care team. The aim of this study is to assess, in Paraguay, the health care team ability in clinical care nutrition. Materials and methods: A survey was made including 174 people of Paraguay university hospitals (29% physicians, 29% medicine graduating students, 11% pharmaceutics, 24% nurses, 7% dieticians), by answering voluntarilya multiple choice questionnaire of 20 items. Results: The median score of the 20 questions was 6 (0-15). Physicians obtained a median of 6 (2-15), graduating students 7 (2-14), pharmaceutics 7 (0-15), nurses 3 (0-11), and dieticians 9 (4-13). The dieticians obtained a significantly higher score than the other groups (p <0.005). Conclusions: The knowledge about clinical nutrition in the health care members from university hospitals is not adequate. The level of education in clinical nutrition is better in the dietician. <![CDATA[<B>Behavioral, morphological and physiological shift in the rats administered with tryptophan deficient regimen</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112006000800006&lng=&nrm=iso&tlng= Protein-restriction or deficiency is associated with many pathological disorders. We have made an attempt to study the effect of marginal tryptophan deficiency and supplementation of adequate tryptophan on the activity of antioxidant enzymes in the liver and neuronal tissue of rats. Marginal tryptophan deficiency was created in the animals (group-C) by feeding them with diet consisting of casein (6%) and gelatin (12%). Control animals (group-A) received 20% casein in their diet. Another set of animals (group-B) received the marginal tryptophan deficient diet with 0.05% tryptophan. We have observed a decrease in body weight and organ development in the deficient animals. However, a protective mechanism has been observed in the tryptophan deficient animals thatreceived 0.05% tryptophan. Biochemical studies have shown a decrease in protein content, reduced glutathione (GSH) levels, activities of catalase, glutathione-s-tranferase (GSTs) and tryptophan-fluorescence in tryptophan deficient rats. There is an increase in lipid peroxidation and AGE-fluorescence suggesting the oxidative stress due to tryptophan deficiency. However, in deficient rats that received 0.05% tryptophan in diet there was an increase in protein content, glutathione levels, catalase, glutathione-s-tranferase (GSTs) levels, tryptophan-fluorescence and inhibition in AGE-fluorescence and lipid peroxidation. Our findings suggest that adequate tryptophan administration to tryptophan deficient animals has a protective influence as revealed in the activity levels of antioxidant enzymes in relation to deficient animals.<hr/>La restricción o deficiencia de proteínas se asocian con muchos trastornos patológicos. Hemos intentado estudiar el efecto de una deficiencia marginal de triptófano y la complementación adecuada con triptófano sobre la actividad de enzimas antioxidantes del hígado y tejidos neurales de la rata. Se consiguió una deficiencia marginal de triptófano en los animales (grupo C) alimentándoles con dieta consistente en caseína (6%) y gelatina(12%). Los animales control (grupo A) recibieron caseína al 20% en la dieta. Otro conjunto de animales (grupo B) recibió dieta con deficiencia marginal de triptófano al 0,05%. Hemos observado una disminución del peso corporal y del desarrollo en los animales con deficiencia. Sin embargo, se ha observado un mecanismo protector en los animales con deficiencia de triptófano que recibieron triptófano al 0,05%. Los estudios bioquímicos han mostrado una disminución del contenido en proteínas, una reducción de la concentración de glutatión (GSH), las actividades catalasa, glutatión-S-transferasa (GST), y fluorescencia de triptófano en las ratas con deficiencia de triptófano. Hubo un aumento de la peroxidación lipídica y la fluorescencia AGE, lo que sugiere un estrés oxidativo por una deficiencia de triptófano. Sin embargo, en las ratas deficientes que recibieron 0,05% de triptófano en la dieta, hubo una aumento del contenido proteico, las concentraciones de glutatión, la catalasa, las concentraciones de glutatión-s-transferasa, la fluorescencia de triptófano, y una inhibición de la fluorescencia AGE y de la peroxidación lipídica. Nuestros hallazgos sugieren que una administración adecuada de triptófano tiene una influencia protectora como viene mostrado por los niveles de actividad de enzimas antioxidantes en relación con los animales deficitarios. <![CDATA[<B>The impact of malnutrition on morbidity, mortality and length of hospital stay in trauma patients</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112006000800007&lng=&nrm=iso&tlng= Background & aim: To asses the nutritional status ofhospitalised trauma patients and the repercussion on the clinical follow up. Methods: In a prospective way 161 adult patients admitted to the units of Intensive Care (ICU), General Surgery, Maxillofacial Surgery and Orthopedics of the Centro de Emergencias Médicas in Asunción, Paraguay, from March 2002 to March 2004 were evaluated at admission by using the Subjective Global Assessment (SGA). Patients were followed to determine length of hospital stay, complications and in-hospital mortality. Results: From the trauma patients median age was 27 (14-92) years and 94% were males. Most patients (74%) were from the countryside. The most frequent anatomic sites of trauma were: head 25%, thorax 16.6%, limbs 15.4%, abdomen 14%. The median Injury Severity Score (ISS) was 20 (1-39). From this population of patients, 40% were malnourished or at risk of malnutrition according to the SGA. Multivariate analysis identified as significant risk factors for mortality: malnutrition according to the SGA (p = 0.04, RR = 4 (1-15), and admission to the ICU (p = 0.0001, RR 53 (12-234). Risk factors for complications were malnutrition according to the SGA (p = 0.003, RR 2.9 (1.4-5.8) and ISS over 20 (p = 0.001, RR = 8.4 (2.3-29.9). The risk factors for length of stay were malnutrition according to the Subjective Global Assesment (p = 0.01, RR = 2.3 (1.2-4.7) and Injury Severity Score over 20, p = 0.03, RR = 2.8 (1-7.3). Conclusions: In the conditions of this study, malnutrition is frequent on admission in trauma patients, and is an independent risk factor for morbidity, mortality, and prolongs the length of hospitalisation. Efforts should be made to quickly assess the nutritional status of these patients and early start nutritional intervention.<hr/>Antecedentes y objetivo: determinar el estado nutritivo de pacientes traumatológicos hospitalizados y su repercusión sobre el seguimiento clínico. Métodos: evaluamos de forma prospectiva a 161 pacientes adultos ingresados en las unidades de cuidados intensivos (UCI), cirugía general, cirugía maxilofacial y traumatología, en el Centro de Emergencias Médicas de Asunción, Paraguay, desde marzo de 2002 a marzo de 2004, a su ingreso, mediante el Subjective Global Assessment (SGA). Se siguió a los pacientes para determinar la duración de la estancia hospitalaria, las complicaciones y la mortalidad intra-hospitalaria. Resultados: en la unidad traumatológica, la edad media de los pacientes fue 27 años (14-92) y el 94% eran varones. La mayoría era de origen rural (74%). Los sitios anatómicos lesionados con mayor frecuencia fueron: cabeza 25%, tórax 16,6%, miembros 15,4%, abdomen 14%. La puntuación mediana del Injury Severity Score (ISS) fue 20 (1-39). En esta población de pacientes, 40% estaba malnutrida o en riesgo de malnutrición de acuerdo con el SGA. El análisis multivariado identificó los siguientes factores de riesgo de mortalidad: malnutrición según el SGA (p = 0,04, RR = 4 (1-15), y el ingreso en la UCI (p = 0,0001, RR = 53 (12-234). Los factores de riesgo de complicaciones fueron la malnutrición según el SGA (p = 0,003, RR = 2,9 (1,4-5,8) y el ISS mayor de 20 (p = 0,001, RR = 8,4 (2,3-29,9). Los factores de riesgo para la duración de la estancia fueron la malnutrición según el SGA (p = 0,01, RR = 2,3 (1,2-4,7) y el ISS mayor de 20 (p = 0,03, RR = 2,8 (1-7,3). Conclusiones: en las condiciones de estudio, la malnutrición es frecuente al ingreso de pacientes traumatológicos, y es un factor de riesgo independiente sobre la morbilidad, mortalidad y prolonga la duración de la hospitalización. Se deberían realizar esfuerzos para valorar rápidamente el estado nutritivo de estos pacientes y comenzar una intervención nutricional de forma precoz. <![CDATA[<B>Prediction of the nutritional status by anthropometrical variables and food safety at homes of pregnant women from Caracas, Venezuela</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112006000800008&lng=&nrm=iso&tlng= Objetivo: Evaluar el estado nutricional y el nivel de Seguridad Alimentaria en el Hogar de una muestra de embarazadas aparentemente sanas en la Maternidad Concepción Palacios de Caracas, Venezuela e identificar las variables que pudieran predecir el edo. Nutricional del grupo de embarazadas evaluadas. Métodos: La investigación fue transversal, descriptiva y comparativa. Se seleccionó 89 embarazadas entre los 14 y 44 años de edad de la consulta externa prenatal. Se midieron variables económicas, sociales, demográficas y alimentario-nutricionales, entre las que destacan el nivel de Seguridad Alimentaria en el Hogar y variables antropométricas como peso, talla y circunferencia media de brazo que permitieron construir indicadores para evaluarel estado nutricional materno. Se realizó análisis estadístico descriptivo, bivariado y de regresión múltiple, con el programa SPSS, versión 12. Resultados: Las variables que predicen el estado nutricional actual de la muestra de embarazadas fueron circunferencia media de brazo derecho, nivel de seguridad alimentaría en el hogar y suplementación con vitaminas y/o minerales. Estas variables predicen el 78,2% de la variación del estado nutricional actual en esta muestra. Este estudio permitio reconocer la importancia del uso de variables sencillas, para ser utilizadas por personal levemente capacitado y predecir el estado nutricionalde las embarazadas, lo que contribuye a conocer riesgos alimentario-nutricionales. Conclusiones: Se recomienda profundizar en el estudio de métodos que evalúen la alimentación y nutrición de manera práctica y fácil, aplicables por personal no técnico, además de continuar el proceso de validación de la combinación de las variables determinadas como predictores del estado nutricional materno.<hr/>Objective: The objective of this research is to analyze the nutritional status and household food security of asample of healthy pregnant women who attend to external medicine service at Concepcion Palacios Maternity located in Caracas, Venezuela, and identify variables, which could predict the nutritional status of the evaluated group. Method: This cross sectional, descriptive, comparative study evaluates a sample of 89 pregnant women, between 14 and 44 years of age. Economical, social, demographic and alimentary consumption variables and nutritional conditions were studied. On the way, anthropometrics likeweight, height, and middle-arm circumference and Household food security scale were obtained. In order to perform the descriptive statistic, bivariate, and multiple linear regression analysis required during the investigation, the software SPSS, version 12, was used. Results: The predictive variables considered for the evaluation of the actual nutritional status in pregnant women were: right middle-arm circumference, household food security level and the supplementation with vitamins and/or minerals. These variables explain 78,2% of the actual nutritional status variation in this sample. Therefore, this investigation highlights the importance of the research on simple variables, as a good prediction of the actual nutritional status in pregnant women, with acceptable precision values and without requiring hightrained personnel to perform it. Under these findings, is ery important the study of more predictive variables to evaluate the nutritional and alimentary conditions, with practical and easy mechanisms that can be applied by non-technical personnel. Conclusion: It is recommended to go deep into the study of methods, which evaluate the nutrition in an easy and practical way, applied by non-technical personnel, besides continuing the validation process of the variable combinations determined as predictive of the nutritional status. <![CDATA[<B>Trends in adult Home Parenteral Nutrition in Spain</B>: <B>1992-2003</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112006000800009&lng=&nrm=iso&tlng= There are very few data on trends in prevalence in home parenteral nutrition (HPN) in different countries. NADYA is the committee of the Spanish Society for Parenteral and Enteral Nutrition that takes care of the Spanish registry since 1992. Method: A 12-year retrospective study of the activity of the registry was performed.The data were extracted from the NADYA´s database as well as from the publications and abstracts reported on a yearly basis since 1992. Data on years 1993 and 1997-9 were not available. Results: Yearly prevalence has more than doubled to 86 patients since 1992. The number of reporting centres went up to 17 in 2003 (10 centres in 1992) As an average, the number of patients per centre is 5. The prevalence in 2003 was 2.15 patients per million inhabitants. There are trends to increasing age at the time of the first indication (42 years in 1992; 51 in 2003). Ischemic and thrombotic vascular diseases were the most common underlying diagnosis in adults. Tunnelled central venous catheters were chosen in 2/3 of the patients. Only around 17% of the patients received support from home delivery companies (11% in 1992) There were more than 1 complication per patient and year, mostly HPN-related. Conclusions: We found a steadily increase in the number of reported patients and reporting centres over time. Prevalence went up to 2.15 patients per million inhabitants in 2003, still far behind the figures from other western countries. The NADYA registry allows a close follow-up of the evolution of HPN in Spain.<hr/>Existen pocos datos sobre la evolución de la prevalencia de nutrición parenteral domiciliaria (NPD) en cada país. El grupo de Nutrición Artificial Domiciliaria y Ambulatoria (NADYA) de SENPE se encarga del registro de pacientes en España desde el año 1992. Método: Se evaluó retrospectivamente la actividad del registro en el periodo 1992-2003. Los datos se extrajeron de la base de datos de NADYA así como de las comunicaciones a congresos y publicaciones realizadas por el grupo. No se disponen de datos de los años 1993 y del periodo 1997-9. Resultados: La prevalencia anual se dobló desde 1992 hasta alcanzar los 86 pacientes en 2003. El número de centros que comunicaron pacientes pasó de 10 a 17 en este periodo. Como promedio, el número de pacientes por centro fue 5, aunque sólo un número reducido de centros controla más de 10 pacientes de forma habitual. La prevalencia de NPD en 2003 fue de 2,15 pacientes por millón de habitantes, con un ligero predominio de mujeres (1,6:1). La edad media al inicio de la NPD pasó de 42 años en 1992 a 51 en 2003. La enfermedad vascular isquémica o trombótica fue la causa más común en todo el periodo de estudio; la indicación por obstrucción intestinal por cáncer se mantuvo alrededor del 20%. Excepto el descenso en el número de pacientes con enfermedad de Crohn, el resto de indicaciones sufrió pocas variaciones en el tiempo. Se observó a lo largo del tiempo un leve aumento en el número de pacientes que recibían los servicios a través de una compañía comercial (11% en 1992; 17% en 2003). Para el periodo 2000-3 encontramos que se producía > 1 complicación por paciente al año, generalmente relacionadas con la NPD, aunque con una tendencia mayor a no necesitar ingreso hospitalario por este motivo. Conclusiones: Se ha observado un constante aumento en el número de pacientes y de centros con NPD. La prevalencia de NPD fue de 2,15 pacientes por millón de habitantes en 2003. No ha habido modificaciones sustanciales en las indicaciones, la provisión de material y el seguimiento en todo el periodo de estudio. La tasa de complicaciones relacionadas con la NPD continúa siendo elevada. <![CDATA[<B>Characterization of cocoa fiber and its effect on the antioxidant capacity of serum in rats</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112006000800010&lng=&nrm=iso&tlng= Objetivos: El objetivo de este trabajo era caracterizar la composición de la fibra de cacao, estudiar su contenido en polifenoles y capacidad antioxidante in vitro, e investigar el efecto de la administración de un extracto polifenólico de dicha fibra sobre la capacidad antioxidante en suero de ratas. Material y métodos: Se analizó la composición en fibra dietética (FD) y el contenido polifenólico de la fibra de cacao (FC), así como la capacidad antioxidante mediante la determinación de su poder reductor (FRAP) y de secuestro de radicales libres (ABTS). Asimismo, se administró a ratas Wistar adultas mediante sonda gástrica un extracto rico en polifenoles de cacao (100 mg/kg de peso del animal) procedente de la FC, a fin de estudiar la biodisponibilidad de los mismos, tomándose muestras a distintos intervalos de tiempo. Resultados: La fibra de cacao mostró ser una excelente fuente de FD, con un alto contenido de fibra total, superior al 60% de masa seca, con predominio de fracción insoluble (83%). Esta fibra contuvo sólo un 1,15% de polifenoles, con reducidos valores de capacidad antioxidante. Tras la administración intragástrica de extractos ricos en polifenoles de FC se observó una rápida y apreciable absorción de los polifenoles de la fibra de cacao, siendo la epicatequina el principal polifenol detectado en sangre. Paralelamente se produjo un incremento significativo, aunque transitorio, de la capacidad antioxidante en suero, entre los 10-45 minutos postgavage, momento en que empezó a disminuir hasta alcanzar valores basales al cabo de 6 h. Conclusiones: La FC se puede considerar como una excelente fuente de FD, principalmente de fibra insoluble, por lo que podría ser utilizado como ingrediente en el desarrollo de alimentos funcionales enriquecidos en fibra dietética. Además de los beneficios asociados a su elevado contenido en fibra, este producto aportaría protección frente a estrés oxidativo gracias a su contenido en polifenoles (epicatequina) que son absorbidos tras su ingesta contribuyendo a la actividad antioxidante en sangre.<hr/>Objectives: The aim of this study was to characterize the physico-chemical properties of cocoa fibre (CF), to analyze its polyphenolic content and antioxidant capacity in vitro, and to investigate the effect of the administration of a polyphenolic extract of this cocoa fiber on the antioxidant capacity of the serum in rats. Methods and materials: Dietary fiber (DF) composition and polyphenolic (PP) content of the cocoa fiber were analyzed. The antioxidant capacity of the CF was determined by means of its reduction power (FRAP) and the capacity to scavenge free radicals (ABTS&middot;+). To evaluate the bioavailability and the antioxidant capacity in vivo of the phenolic compounds of CF, an extract of these compounds was administred in the stomach of the rats with a gastric probe (100 mg PP/kg), taking blood samples at different time intervals. Sera were analyzed by HPLC to determine the presence/absence of PP or PPmetabolites. In orther to evaluate the antioxidant capacity of the serum FRAP and ABTS methods were used. Results: Cocoa fiber was an excellent source of DF, with a high content of total dietary fiber (TDF), over 60% of the dry matter, made up mainly of insoluble dietary fiber (IDF; 83% of TDF). This fiber had just 1,15% of polyphenols, with low antioxidant activity. After intragastric administration of the PP-rich fraction a fast and measurable absorption of the CF polyphenols was observed, being epicatechin the main PP in blood. The absorption of this PP confers a significant, although transitory increase of the serum antioxidant capacity 10-45 minutes post-gavage; after this time, the antioxidant capacity progressively decreased reaching basal levels after 6 h. Conclusions: Cocoa fiber can be considered as an excellent source of DF, mainly insoluble dietary fiber; therefore, it could be used as an ingredient in fiber-rich functional foods. Besides the benefits derived from its high fiber content, the CF would provide protection against oxidative damage by means of its content in phenolic compounds (epicatechin) wich are absorbed maintaining the antioxidant properties in vivo. <![CDATA[<B>A propos of a case of short bowel in an elderly patient</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112006000800011&lng=&nrm=iso&tlng= La resección de grandes segmentos de intestino delgado puede causar grados variables de malabsorción. Por lo tanto, las consecuencias de la resección dependerán de la longitud y la localización del segmento resecado, pero también de la edad y de la enfermedad que originó la resección. La instauración del Soporte Nutricional tras la resección intestinal es el principal factor estimulador de la adaptación del intestino remanente e importante para evitar la desnutrición. La relevancia de este caso se debe a que nuestro paciente con 87 años de edad y después de 10 años de cirugía, tiene un buen estado nutricional y una buena calidad de vida, adaptándose su intestino remanente a las funciones fisiológicas.<hr/>Resection of long segments of the small bowel may cause variable degrees of malabsorption. Therefore, the results of the resection will depend on the length and location of the resected segment, and on the age of the patient and the underlying disease that motivated the resection. The implementation of Nutritional Support after intestinal resection is the main stimulating factor for adaptation of the remnant bowel and is important to prevent hyponutrition. The relevance of this case is due to the fact that our 87 years old patient has a good nutritional status and good quality of life 10 years after resection was performed, his remnant bowel having adapted to physiological functions. <link>http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112006000800012&lng=&nrm=iso&tlng=</link> <description>La resección de grandes segmentos de intestino delgado puede causar grados variables de malabsorción. Por lo tanto, las consecuencias de la resección dependerán de la longitud y la localización del segmento resecado, pero también de la edad y de la enfermedad que originó la resección. La instauración del Soporte Nutricional tras la resección intestinal es el principal factor estimulador de la adaptación del intestino remanente e importante para evitar la desnutrición. La relevancia de este caso se debe a que nuestro paciente con 87 años de edad y después de 10 años de cirugía, tiene un buen estado nutricional y una buena calidad de vida, adaptándose su intestino remanente a las funciones fisiológicas.<hr/>Resection of long segments of the small bowel may cause variable degrees of malabsorption. Therefore, the results of the resection will depend on the length and location of the resected segment, and on the age of the patient and the underlying disease that motivated the resection. The implementation of Nutritional Support after intestinal resection is the main stimulating factor for adaptation of the remnant bowel and is important to prevent hyponutrition. The relevance of this case is due to the fact that our 87 years old patient has a good nutritional status and good quality of life 10 years after resection was performed, his remnant bowel having adapted to physiological functions.</description> </item> <item> <title/> <link>http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112006000800013&lng=&nrm=iso&tlng=</link> <description>La resección de grandes segmentos de intestino delgado puede causar grados variables de malabsorción. Por lo tanto, las consecuencias de la resección dependerán de la longitud y la localización del segmento resecado, pero también de la edad y de la enfermedad que originó la resección. La instauración del Soporte Nutricional tras la resección intestinal es el principal factor estimulador de la adaptación del intestino remanente e importante para evitar la desnutrición. La relevancia de este caso se debe a que nuestro paciente con 87 años de edad y después de 10 años de cirugía, tiene un buen estado nutricional y una buena calidad de vida, adaptándose su intestino remanente a las funciones fisiológicas.<hr/>Resection of long segments of the small bowel may cause variable degrees of malabsorption. Therefore, the results of the resection will depend on the length and location of the resected segment, and on the age of the patient and the underlying disease that motivated the resection. The implementation of Nutritional Support after intestinal resection is the main stimulating factor for adaptation of the remnant bowel and is important to prevent hyponutrition. The relevance of this case is due to the fact that our 87 years old patient has a good nutritional status and good quality of life 10 years after resection was performed, his remnant bowel having adapted to physiological functions.</description> </item> </channel> </rss> <!--transformed by PHP 09:07:33 18-07-2019-->