Scielo RSS <![CDATA[Nutrición Hospitalaria]]> http://scielo.isciii.es/rss.php?pid=0212-161120070004&lang=es vol. 22 num. 3 lang. es <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.isciii.es/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.isciii.es <![CDATA[<B>I + D + i</B>: <B>de la investigación a la gestión</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112007000400001&lng=es&nrm=iso&tlng=es <![CDATA[<B>Propiedades antiinflamatorias de los flavonoides de la dieta</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112007000400002&lng=es&nrm=iso&tlng=es Flavonoids are a group of natural substances that are located in sources of vegetal origin. More than 4,000 varieties of flavonoids have been identified. All of them are phenyl-benzopyrones of low molecular weight with a basic structure formed by two benzene rings united through a heterocyclic pyrane or pyrone. Besides their relevance in plants, flavonoids are important for human health. Their antioxidant capacity confers a therapeutic potential in cardiovascular diseases, gastric or duodenal ulcers, cancer or hepatic pathologies. Also important are their antiviral and anti-allergic actions, as well as their anti-thrombotic and anti-inflammatory properties. Prostaglandins and nitric oxide biosynthesis is involved in inflammation, and isoforms of inducible nitric oxide synthase (iNOS) and of cyclooxygenase (COX-2) are responsible for the production of a great amount of these mediators. It has been demonstrated that flavonoids are able to inhibit both enzymes, as well as other mediators of the inflammatory process such as reactive C protein or adhesion molecules. Modulation of the cascade of molecular events leading to the overexpression of those mediators include inhibition of transcription factors such as nuclear factor kappa B and AP-1, through the inhibition of protein kinases involved in signal transduction. Increased antioxidant defenses through activation of the NF-E2 related factor 2 (Nrf2) also contribute to the anti-inflammatory capacity of flavonoids<hr/>Los flavonoides son un grupo de las sustancias naturales que se encuentran en fuentes de origen vegetal, existiendo más de 4.000 variedades. Todos son fenilbenzopironas de peso molecular bajo con una estructura básica formada por dos anillos heterocíclicos de benceno unidos a través de un pirano o de una pirona. Además de su función en las plantas, los flavonoides son importantes para la salud humana. Su capacidad antioxidante confiere un potencial terapéutico en enfermedades cardiovasculares, úlceras gástricas o duodenales, cáncer o patologías hepáticas. También son importantes sus acciones antivirales y antialérgicas, así como sus características antitrombóticas y antiinflamatorias. La síntesis de prostaglandinas y de óxido nítrico está implicada en la inflamación, e isoformas de la óxido nítrico sintetasa (iNOS) y de la ciclooxigenasa (COX-2) son responsables de la producción de una gran cantidad de estos mediadores. Se ha demostrado que los flavonoides pueden inhibir ambas enzimas, así como otros mediadores del proceso inflamatorio tales como la proteína C reactiva o diversas moléculas de adhesión. La modulación de la cascada de los acontecimientos moleculares que conducen al aumento en la expresión de estos mediadores incluye la inhibición de factores de transcripción tales como el factor nuclear kappaB y el factor AP-1, a través de la inhibición de diferentes proteína quinasas. Otros factores, tales como el incremento de las defensas antioxidantes a través del factor Nrf2 pueden también contribuir a las propiedades antiinflamatorias de los flavonoides <![CDATA[<B>Selenio en los pacientes críticos con Respuesta Inflamatoria Sistémica</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112007000400003&lng=es&nrm=iso&tlng=es El Selenio es un micronutriente esencial para el hombre. Los estados de Respuesta Inflamatoria Sistémica (RIS) y Disfunción Orgánica Múltiple (DOM) tales como la sepsis severa, el trauma grave, la pancreatitis severa y quemaduras críticas se caracterizan por la existencia de estrés oxidativo. En este contexto, la depleción del estado nutricional de Selenio es una característica distintiva; la misma se traduce por una reducción de los niveles séricos de Selenio y de las diferentes selenoenzimas, en especial la Glutatión Peroxidasa y la Selenoproteína P. Estas selenoproteínas antioxidantes cumplen un rol protectivo frente a la lipoperoxidación de las membranas celulares participando además en el proceso de regulación de la respuesta inflamatoria. Ha sido demostrada la existencia de una correlación directa entre el grado de depleción de Selenio y la severidad de la enfermedad crítica. En los últimos años, numerosos estudios clínicos han investigado los efectos de la suplementación de Selenio en pacientes críticos con RIS -DOM. Esta estrategia terapéutica sería capaz de mejorar los resultados optimizando el pronóstico de la enfermedad crítica. En tal sentido, algunos pequeños estudios clínicos han demostrado una disminución del número de complicaciones infecciosas y de la estadía hospitalaria en los grupos de pacientes críticos suplementados con Selenio. Sin embargo, hasta el momento actual no existen datos concluyentes que permitan definitivamente afirmar la existencia de una reducción significativa de la mortalidad con el uso de Selenio en Terapia Intensiva. El objetivo del presente artículo de revisión es estudiar el metabolismo y estado nutricional del Selenio, evaluar el rol de las selenoenzimas durante la enfermedad crítica y repasar los estudios de suplementación de Selenio como estrategia antioxidante en Terapia Intensiva analizando por último la evidencia actual. Las recomendaciones actuales parecen sugerir el uso de altas dosis de Selenio parenteral. Sin embargo, recomendaciones definitivas sobre la suplementación de Selenio en pacientes críticos necesitan la realización de nuevos ensayos clínicos, randomizados, multicéntricos y doble ciego.<hr/>Selenium is an essential micronutrient for humans. Critically ill patients with Systemic Inflammatory Response Syndrome (SIRS) and Multiple Organ Dysfunction (MOD) -such as severe sepsis, trauma, severe pancreatitis and critical burns- are exposed to severe oxidative stress. These patients exhibit decreased serum Selenium and selenoenzymes like Glutathione Peroxidase and Selenoprotein P. Selenoenzymes play a major role in protecting cells against lipid peroxidation and they are involved in the inflammatory response regulation. The degree of selenium deficiency correlates with disease severity and the incidence of mortality. In the past years, some clinical trials have studied Selenium supplementation effects in critical illness with SIRS-MOD. This therapeutic strategy could improve the outcome and prognosis in critically ill patients. Few small trials have demonstrated Selenium supplementation beneficial effects, reducing the rate of infectious complications and length of hospital stay. However, no clinical trials using Selenium supplementation in high doses have yet demonstrated significant improvement in mortality. The aims of this review are to evaluate: a) Selenium metabolism, b) the role of selenoenzymes during critical illness, c) clinical studies using Selenium alone or in combination with other antioxidants in critically ill patients and d) to analyze current parenteral Selenium replacement strategies and their results. Further multicentre, well designed randomized, double blind clinical trials about Selenium supplementation in critically ill patients with SIRS and MODS are required and appear to be attractive, necessary and challenging. <![CDATA[<B>Registro de la nutrición parenteral domiciliaria en España de los años 2004 y 2005 (Grupo NADYA-SENPE)</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112007000400004&lng=es&nrm=iso&tlng=es Objetivo: Comunicar los resultados obtenidos en el registro de Nutrición Parenteral Domiciliaria (NPD) del grupo NADYA-SENPE en los años 2004-2005. Material y métodos: Recopilación de los datos del nuevo registro "on-line" de NPD del grupo NADYA-SENPE en el período 2004-2005. Resultados: Durante el año 2004 se registraron 70 pacientes con NPD (23 hombres y 47 mujeres) pertenecientes a 14 centros hospitalarios. La edad media de los pacientes mayores de 14 años fue de 53,7 &plusmn; 14,87 años (m &plusmn; DS) y de 6 &plusmn; 2,83 años para los menores de 14 años. La enfermedad de base más frecuente fue la neoplasia (24%) seguida de la isquemia mesentérica (19%). Los catéteres más utilizados fueron los tunelizados (75%). Las complicaciones más frecuentes fueron las sépticas relacionadas con el catéter, con una tasa de 0,98 infecciones/ 103 días. El tiempo de soporte nutricional fue superior a dos años en el 69% de los casos. El suministro de las soluciones de NPD y del material fungible fue proporcionado por las farmacias hospitalarias en el 81% y el 83%, respectivamente. El 54% de los pacientes presentaban un nivel de actividad normal. En la mayoría de los pacientes la causa de finalización de la NPD fue la transición a la dieta oral (41%), o el fallecimiento (28%). Durante el año 2005 se registraron 79 pacientes con NPD (33 hombres y 46 mujeres), pertenecientes a 14 centros hospitalarios. La edad media de los mayores de 14 años fue de 52,39 &plusmn; 14,21 años y de 6,5 &plusmn; 5,21 años para los menores de 14 años. La enfermedad de base más frecuente fue la neoplasia (22%), seguida de la isquemia mesénterica (15%). El 63% de los pacientes utilizaron catéteres tunelizados. Las complicaciones más frecuentes fueron las sépticas relacionadas con el catéter (1,14 infecciones/ 10³ días). El tiempo de soporte nutricional fue mayor a dos años en un 51% de los pacientes. El suministro de las soluciones de NPD y del fungible fue en el hospital en el 76% y 81%, respectivamente. El nivel de actividad de los pacientes con NPD fue normal en el 50%. Los motivos más frecuentes de finalización del tratamiento fueron la transición a dieta oral/ enteral (41%) y el fallecimiento (31%). Conclusiones: Hemos observado un ligero descenso en el número de pacientes registrados con NPD durante el período 2004-2005, posiblemente en relación con el cambio del registro. Las características generales de los pacientes son similares a las de años anteriores. Se aprecia un aumento en la tasa de complicaciones sépticas relacionadas con el catéter en el año 2005.<hr/>Objective: To report the results of the Home Parenteral Nutrition (HPN) registry of the NADYA-SENPE working group of the years 2004 and 2005. Material y methods: We summarized the data of the new on-line HPN registryof the NADYA-SENPE group for the period 2004-2005. Results: During the year 2004, 70 HPN-patients (23 males and 47 females) were registered from 14 hospitals. Mean age of adults was 53,7 &plusmn; 14,87 years (m &plusmn; SD) and 6 &plusmn; 2,83 years for those younger than 14 years. The most frequent etiologies of the intestinal failure were neoplasia (24%) and mesenteric ischaemia (19%). Tunnelled catheters were used in 75% of the patients. The catheterrelated infections were the most frequent complications, with a rate of 0,98 episodes/103 days. In 69% of the cases the nutritional support was maintained for more than 2 years. HPN solutions and disposables were supplied by the hospital pharmacy in 81% and 83%, respectively. Up to 54% of the patients had a normal activity level. The most frequent reasons to end HPN treatment were the transition to oral intake (41%), or exitus (28%). During the year 2005, 79 patients (33 males and 46 females) were registered from 14 hospitals. Mean age of adults was 52,39 &plusmn; 14,21 years and 6,5 &plusmn; 5,21 years for those younger than 14 yrs. The most frequent etiologies of the intestinal failure were neoplasia (22%), and mesenteric ischaemia (15%). Tunnelled catheters were used in 63% of the patients. The catheter-related infections were the most frequent complications, with a rate of 1,14 episodes/10³ days. In 51% of the cases the nutritional support was maintained for more than 2 years. HPN solutions and disposables were supplied by the hospital pharmacy in 76% and 81%, respectively. Up to 50% of the patients had a normal activity level. The most frequent reasons to end HPN treatment were the transition to oral/enteral feeding (41%) and exitus (31%). Conclusions: We have observed a mild decrease in the number of HPN patients registered in the period 2004-2005, probably related to the change of the registry. The characteristics of the patients are similar to previous years. We have observed an increase in the septic catheterrelated complications in the year 2005. <![CDATA[<B>Hábitos alimentarios, estado nutricional y estilos de vida en una población de mujeres menopáusicas españolas</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112007000400005&lng=es&nrm=iso&tlng=es Objetivo: Conocer la dieta y los hábitos alimentarios, a partir de un cuestionario de frecuencia de consumo de alimentos, de una muestra de 1.218 mujeres españolas en estado de menopausia-perimenopausia y edades comprendidas entre 40 y 77 años, procedentes de todas las Comunidades Autónomas. Resultados: La dieta de la muestra de estudio es equivalente a la dieta media de la población española, destacando los productos lácteos, que son consumidos en mayor cantidad por las mujeres participantes (aproximadamente 4 raciones/ día). La ingesta energética, de proteínas y de colesterol es elevada, así como de la mayoría de vitaminas y minerales. Únicamente se han encontrado ingestas deficitarias moderadas para el ácido fólico y la vitamina D. Las mujeres de mayor edad (> 60 años) consumen menos alimentos del grupo de huevos, dulces y azúcar y varios y, por tanto, de lípidos y colesterol, aunque también de vitamina D. Un IMC elevado (IMC > 25; 61% de la población) está asociado con un mayor consumo de carnes, pescados y huevos y, por tanto, de energía. Una dieta más adecuada (mayor consumo de lácteos, frutas, verduras, legumbres, cereales y pescados) está asociada a un estilo de vida más saludable (no fumar, practicar ejercicio físico) y a la ingesta de alimentos fortificados (52,7% de la muestra total) y suplementos vitamínicos y minerales (22,8% de la muestra total), aun cuando el aporte de los micronutrientes es suficiente a través de la dieta habitual. Conclusiones: En conjunto, la dieta de nuestra población de estudio se adecúa a los patrones de dieta saludable y actividad física, reflejo de la preocupación por la salud de la mujer en la etapa de la menopausia.<hr/>Aim: To analyse the diet and the dietary food habits in a sample of 1,218 Spanish women, aged 40 to 77 years, in the menopausal or perimenopausal condition. Women were recruited nationwide and the diet was assessed using a food frequency questionnaire. Results: Diet in our population group was close to the representative dietary habits of the Spanish population, except for dairy products. These were highly consumed (approximately 4 servings/day) by menopausal women. Energy, protein and cholesterol intakes, as well as most vitamins and mineral intakes, were very high, as compared to recommended dietary allowances. We only found marginal deficient intakes for folate and vitamin D. Women over 60 years consume less eggs, sweats, sugar and miscellany, and therefore less lipids and cholesterol, as well as vitamin D, than younger women. A high rate (61%) of overweight and obesity (BMI > 25) was present in our population group and was associated with a higher intake of meat, fish and eggs, as well as energy. A healthier diet (high intake of dairy products, fresh vegetables, fruits, legumes, cereals and fish) was associated with a healthier lifestyle (no smoking, physical exercise) and the use of fortified foods and vitamin/mineral supplements. A high percentage of women regularly consumed fortified food (52,7%) and micronutrient supplements (22,8%) although diets provided enough vitamins and minerals. Conclusion: Diet in our study group is in accordance to healthy dietary habits and physical activity recommendations. This is probably due to a greater concern for health in women close to the menopause condition. <![CDATA[<B>Evaluación nutricional de lactantes de muy bajo peso al nacimiento</B>: <B>relaciones entre los parámetros antropométricos y bioquímicos</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112007000400006&lng=es&nrm=iso&tlng=es Objective: Analyze the importance of biochemical data and their relationship with anthropometric data in the longitudinal nutritional assessment of very low birth weight infants. Methods: A prospective cohort study was performed on 55 very low birth weight preterm infants (birth weight < 1.500 g and &lt; 37 weeks of gestational age). Measurements of weight, length, head and mid-arm circumferences, mid-arm circumference: head circumference ratio, ponderal index, and body mass index. Serum prealbumin and retinol-binding protein were studied as biochemical parameters. All variables were collected at birth and days 14 and 28 of life. Results: The infants presented a mean birth weight of 1,076.7 &plusmn; 286 g and mean gestational age of 30.7 &plusmn; 2.1 weeks. At birth, the mean serum prealbumin was 7.0 &plusmn; 1.7 mg/dl and mean retinol-binding protein was 1.3 &plusmn; 0.4 mg/dl. There was a significant increase in all variables studied from birth to day 28. According to nutritional adequacy, there were no differences between appropriate and small for gestational age infants neither in the anthropometric nor in the biochemical data. The anthropometric measurements did not correlate with biochemical parameters. The serum protein concentrations were converted to serum protein mass (SPM) as follows: SPM = serum protein concentration X (100 X weight) X (1- hematocrit)] since the studied proteins are largely intravascular and the protein mass would be a more accurate index of nutritional status. The SPM of both protein and anthropometric parameters were correlated, except for the ponderal index. Conclusions: The serum protein mass of the prealbumin and the retinol-binding protein were better nutritional markers in the serial nutritional assessment of very low birth weight infants during neonatal period than the serum protein levels.<hr/>Objetivo: Analizar la importancia de los datos bioquímicos y su relación con los datos antropométricos en la evaluación nutricional longitudinal de los lactantes de muy bajo peso al nacimiento. Métodos: Se realizó un estudio de cohortes prospectivo en 55 lactantes prematuros de muy bajo peso al nacimiento (peso al nacer < 1.500 g y &lt; 37 semanas de edad gestacional). Se realizaron mediciones del peso, longitud, las circunferencias cefálica y de la mitad del brazo, el cociente circunferencia de la mitad del brazo: circunferencia cefálica,índice ponderal y el índice de masa corporal. Como parámetros bioquímicos se midieron la prealbúmina sérica y la proteína fijadora de retinol. Todas las variables se recogieron al nacimiento y a los 14 y 28 días de vida. Resultados: El peso medio al nacimiento de los lactantes fue de 1,076,7 &plusmn; 286 g y la edad gestacional media de 30,7&plusmn; 2,1 semanas. Al nacimiento, el promedio de la prealbúmina sérica fue de 7,0 &plusmn; 1,7 mg/dl y de la proteína fijadora de retinol fue de 1,3 &plusmn; 0,4 mg/dl. Hubo una elevación significativa de todas las variables estudiadas desde el nacimiento hasta el día 28. De acuerdo con la idoneidad nutricional, no hubo diferencias entre los lactantes con edad gestacional adecuada y aquellos con edad gestacional pequeña ni en los parámetros antropométricos ni en los bioquímicos. Las medidas antropométricas no se correlacionaban con las medidas bioquímicas. Las concentraciones de proteínas séricas se convirtieron a masa de proteína sérica (MPS) como sigue: MPS = concentración de proteína sérica x (100 x peso) x (1 - hematocrito), puesto que las proteínas estudiadas son principalmente intravasculares y el índice de masa proteica sería un índice más preciso del estado nutritivo. La MPS tanto de las proteínas como de los parámetros antropométricos se orrelacionó, excepto para el índice ponderal. Conclusiones: La masa de proteína sérica de la prealbúmina y de la proteína fijadora de retinol fue un marcador nutricional mejor en la valoración nutricional seriada de los lactantes con muy bajo peso al nacimiento que la concentración sérica de proteínas. <![CDATA[<B>Cirugía gástrica como factor de riesgo nutricional</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112007000400007&lng=es&nrm=iso&tlng=es Objetivo: El estómago tiene un papel importante en la digestión y absorción de nutrientes, por lo que los pacientes con resección gástrica están en riesgo nutricional. El objetivo del estudio fue evaluar el estado nutricional de pacientes gastrectomizados seguidos en una consulta externa de Nutrición de un Hospital General Universitario. Material y métodos: Estudiamos de manera retrospectiva 54 pacientes (27 V, 27 M) con un tiempo mínimo de evolución desde la gastrectomía de 12 meses. La edad media fue 61 &plusmn; 14 años y la media de seguimiento 35 meses. La valoración nutricional incluyó antropometría, datos bioquímicos y valoración de la densidad mineralósea mediante DEXA. El estudio estadístico se realizó con pruebas no paramétricas. Resultados: La indicación principal de la cirugía fue oncológica (85%). El 63% de los pacientes presentaban gastrectomía total. Los pacientes recibieron suplementos de hierro (43%), vitamina B12 (87%), calcio (18%) y vitamina D (17%). El 13% de los pacientes tenían bajo peso (IMC < 18,5). La incidencia de deficiencia de 25 OH vitamina D y de hiperparatiroidismo secundario fue de 45% y 76%, respectivamente. La incidencia de osteoporosis en columna fue del 46%. Comparadas con personas de su misma edad y sexo, los pacientes mantenían el 85,6% de la densidad mineral ósea. Conclusiones: La pérdida de peso y la enfermedad metabólica ósea fueron las complicaciones más prevalentes en nuestros pacientes gastrectomizados. Por ello, creemos que es importante realizar un seguimiento nutricional en los pacientes gastrectomizados.<hr/>Background: The stomach has a role in the digestion and absorption of nutrients, so patients are in nutritional risk after gastric resection. The aim of this work was to study the nutritional status of postgastrectomy outpatients followed in our hospital. Methods: We retrospectively studied 54 patients (27 M, 27 F) followed more than 12 months postgastrectomy. Mean age was 61 &plusmn; 14 yr and median follow-up was 35 months. The nutritional assessment included anthropometry, biochemical data and measurement of bone mineral density by dual-energy X-ray absorptiometry. The statistical analysis was performed by non-parametric tests. Results: Malignancy was the most frequent indication (85%), 63% of patients had total gastrectomy. Patients were supplemented with iron (43%), B12 (87%), calcium (18%) and vitamin D (17%). 13% of patients had a BMI< 18.5. The incidence of 25 OH vitamin D deficiency and secondary hyperparathyroidism was 45% and 76%, respectively. The incidence of osteoporosis at lumbar spine was 46%. Matched with same age-sex people patients had 85.6% of bone mineral density. Conclusions: The loss of weight and the metabolic bone disease were the most prevalent impairments after gastric resection. These impairments point to the importance of a nutritional surveillance of patients after gastric resection. <![CDATA[<B>Relación entre la intervención nutricional y la calidad de vida en el paciente con cáncer</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112007000400008&lng=es&nrm=iso&tlng=es La Calidad de Vida (CdV) es un concepto que evalúa los factores físicos, psicológicos y sociales, los cuales influencian el bienestar de los pacientes. El cáncer y su tratamiento reinduce en severos cambios metabólicos asociados a un deterioro de la CdV. Dichas alteraciones contribuyen al incremento del gasto energético y a una disminución de la ingesta alimentaria. Así mismo, esto puede conllevar a desarrollarse la caquexia tumoral, debido a la complejidad de interacciones entre citoquinas proinflamatorias y el metabolismo del huésped. Por otro lado, y más allá de las alteraciones físicas y de los efectos metabólicos del cáncer, los pacientes frecuentemente sufren también de stress psicológico, como la depresión. La intervención nutricional se podría implementar tan pronto como el cáncer es diagnosticado. De acuerdo a las necesidades del paciente, considerando el tipo de tratamiento oncológico (si es curativo o paliativo), las condiciones clínicas y el estado nutricional. Con el objetivo de reducir o incluso revertir el deterioro del estado nutricional, mejorar el estado general y consecuentemente mejorar la CdV. La intervención nutricional, que acompaña el tratamiento oncológico con la intención de curar, se centra principalmente, en la optimización del balance entre el gasto energético y la ingesta. Para alcanzar objetivos específicos tales como: disminución de la tasa de complicaciones, mejorar la respuesta y la tolerancia al tratamiento oncológico. El soporte nutricional en cuidados paliativos, se enfoca en controlar los síntomas relacionados con la ingesta de alimentos y retrasar la pérdida de autonomía. Con la finalidad de mantener o incluso mejorar, la CdV de los pacientes. La revisión de la literatura, corrobora que el tratamiento nutricional debe hacer parte dentro del soporte oncológico integral, porque contribuye considerablemente a la mejoría de la CdV. Debido a la posibilidad de identificar las necesidades y expectativas de los pacientes evaluando su CdV, ésta se podría incluir dentro de la evaluación nutricional, para elaborar un soporte nutricional adecuado, a la medida del paciente.<hr/>Quality of life (QOL) is a concept assessing physical, psychological and social factors which are influencing the patients' well being. Cancer and its therapy induce severe metabolic changes associated with QOL impairment. These alterations contribute to an increased energy wasting and a decreased food intake. Besides, it may lead to tumoral cachexia due to the complex interactions between pro-inflammatory cytokines and the host metabolism. On the other hand, and beyond physical impairments and metabolic effects from cancer, patients often suffer from psychological stress, such as depression. A nutritional intervention should be implemented as soon as cancer is diagnosed. It should be appropriate to the individual needs of the patient, considering the type of oncologic treatment (whether it is curative or palliative), the clinical conditions and the nutritional status. The aim is to reduce or even revert nutritional status impairment, improve the general condition, and subsequently improve quality of life. The primary focus of nutritional intervention accompanying oncologic treatment intended to cure is on the optimization of the balance between energy waste and food intake. Thus trying to achieve further specific purposes such as a decrease of rate of complications and an amelioration of the response and tolerance to the oncologic therapy. The purpose of nutritional support in palliative care is controlling the symptoms related to food intake and delaying the loss of autonomy. And by this means maintaining or improving patients' QOL. It is corraborated by a literature review, that nutritional therapy should form part of the integral oncological support since it contributes considerably to a QOL improvement. Because of the possibility to identify the patients' needs and expectations by assessing their QOL it should be generally included into their nutritional evaluation to be able to tailor the adequate nutritional support. <![CDATA[<B>Protocolo para el diagnóstico y tratamiento de la osteopatía metabólica en el enfermo con nutrición parenteral domiciliaria</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112007000400009&lng=es&nrm=iso&tlng=es Los pacientes que presentan una insuficiencia intestinal severa sometidos a un programa de nutrición parenteral domiciliaria tienen un riesgo elevado de presentar alteraciones en el metabolismo óseo. Esta disminución de la calidad del hueso tiene un origen multifactorial y puede estar ya presente en el momento de instaurar el soporte nutricional. Es necesario disponer de protocolos que nos permitan realizar un diagnóstico precoz de la enfermedad osteometabólica e instaurar el tratamiento oportuno con objeto de evitar fracturas y mejorar la calidad de vida de estos enfermos.<hr/>Patients presenting severe intestinal failure submitted to a home-based parenteral nutrition program have increased risk for bone metabolism impairments. This decrease in bone quality has a multifactorial origin and may be already present when implementing nutritional support. There is the need for having available protocols allowing early diagnosis of osteo-metabolic disease and implementing adequate therapy to prevent fractures and improving the quality of life of these patients. <![CDATA[<B>Exceso de peso y patologías asociadas en mujeres adultas</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112007000400010&lng=es&nrm=iso&tlng=es El exceso de peso, representa un problema de salud de importancia en países desarrollados, por ser un factor de riesgo, de alta prevalencia, para enfermedades crónicas no transmisibles del adulto, que afectan a ambos sexos, sobre todo al femenino. Objetivo: Asociar el grado de exceso de peso con la presencia de comorbilidades en mujeres adultas. Metodología: 130 mujeres, edad 25 a 70 años, eíndice de masa corporal (IMC) > 25 kg/m². Se evaluó peso, talla, circunferencia de brazo, cintura, cadera, pliegues tricipital y subescapular. Se determinó IMC, índice cintura/cadera (IC/C) y área grasa. El exceso de peso fue clasificado según la OMS; se evaluó la presencia de diabetes mellitus (DM); hipertensión arterial (HTA), dislipidemias y artropatías. Los datos fueron analizados mediante el programa estadístico SPSS versión 11.0. Resultados: El 24,6% (n = 32) presentó sobrepeso; 38,5% (n = 50) obesidad I; 23,8% (n = 31) obesidad II; 13,1% (n = 17) obesidad III. El 80,8% presentó alguna comorbilidad; 46,9% (n = 61) dislipidemia; 42,3% (n = 55) HTA; 33,1% (n = 43) artropatías; 16,2% (n = 21) DM. Los grupos con sobrepeso (SP) y obesidad I, presentaron mayor frecuencia de dislipidemia, (56%) y (52%) respectivamente; mientras que en obesidad II (ObII) y obesidad III (ObIII), el 38,7% y 47,1% presentó HTA, respectivamente. Hubo correlación positiva (Spearman) entre DM, HTA y dislipidemia (p < 0,05) al correlacionarlos con la edad; y correlación significativa (Pearson, p < 0,05) entre IC/C y DM. Conclusión: Se encontró una elevada prevalencia de patologías asociadas en las mujeres evaluadas, siendo las más frecuentes dislipidemias, HTA y artropatías, con un incremento directamente proporcional a la edad e IC/C.<hr/>Overweight and obesity represent an important public health problem in the world, including developed and underdeveloped countries, as contributing factors for non transmissible chronic illnesses in the adult, affecting both sexes, but especially to women. Objective: To associate excess in weight to the presence of comorbidities in adult women. Methodology: 130 women, age 25 to 70 years with body mass index (BMI) > 25 kg/m² were assessed. Weight, height, arm, waist and hip circumferences, tricipital and subescapular skinfolds. BMI, waist/hip ratio (W/H ratio) and fatty area were determined. Presence of diabetes mellitus (DM); high blood pressure (HBP), dyslipidemia and arthropathy were assessed. Overweight and obesity were classified according to OMS criteria. Data was analyzed by SPSS version 11.0. Results: 24,6% of women (n = 32) were overweight; 38,5% (n = 50) were obese I; 23,8% (n = 31) were obese II; and 13,1% (n = 17) had obesity III. Associated pathologies were present in 80,8% of the studied women: 46,9% (n = 61) with dyslipidemia; 42,3% (n = 55) with HBP; 33,1% (n = 43) with arthropaties; and 16,2% (n = 21) with DM. Overweight and obese I women showed a higher prevalence of dyslipidemia (56%) and (52%), respectively; while in Obese II and Obese III, 38,7% and 47,1% presented HBP respectively. There was a positive correlation (Spearman) among DM, HBP and dyslipidemia (p < 0,05) with age; and significant correlation (Pearson, p < 0,05) between W/H ratio and DM. Conclusion: There was a high prevalence of associated pathologies in the valued women, being the most frequent dyslipidemia, HBP and arthropathy, which are directly proportional with the age and the IC/C. <![CDATA[<B>Homocisteína, vitaminas relacionadas y estilos de vida en personas de edad avanzada</B>: <B>estudio SÉNECA</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112007000400011&lng=es&nrm=iso&tlng=es El Estudio SÉNECA es un estudio longitudinal prospectivo, con un seguimiento de diez años, en personas de edad avanzada europeas (19 ciudades, 2.100 hombres y mujeres, nacidos entre 1913 y 1918). Se han evaluado en el presente trabajo la homocisteinemia en los diferentes países participantes, su relación con las vitaminas ácido fólico, B12 y B6, así como otros factores y estilos de vida que potencialmente pueden modificar la concentración de tHcy: alcohol y tabaco. La homocisteinemia media de todos los centros participantes es de 15,98 µmol/l, aunque con importantes diferencias geográficas: se observa un marcado patrón norte-sur en el que las concentraciones más bajas corresponden a los países mediterráneos, obteniéndose diferencias por encima de 4 µmol/l al comparar con países del centro y norte europeo. Los hombres presentan generalmente valores más elevados de tHcy que las mujeres, aunque esta diferencia no se observa en los países donde la homocisteinemia media es más elevada. Para estudiar el efecto del envejecimiento per se, se compararon los resultados de tHcy con los obtenidos diez años antes, encontrándose diferencias significativas para los mismos individuos. Los valores sanguíneos de folato y vitamina B12 también difieren significativamente según los centros, mostrando el mismo patrón norte sur y se correlacionan de forma inversa con los valores de homocisteinemia. Tanto la concentración plasmática de folato como la de vitamina B12, pero no la de vitamina B6, se comportan como predictores potentes de la tHcy. La ingesta absoluta de alcohol se correlaciona positiva y significativamente con la tHcy: los no bebedores presentan la homocisteinemia más baja mientras que los consumidores habituales de más de 30 g diarios de etanol presentan la homocisteinemia más elevada, encontrándose diferencias significativas entre ambos grupos. No obstante, el efecto difiere según el tipo de bebida más frecuente: el consumo de vino y bebidas de alta graduación alcohólica se correlaciona positivamente con los valores de Hcy, mientras que no se observa asociación en el caso de la cerveza. El tabaquismo influye en la tHcy. Así, los fumadores, pero también los ex fumadores, presentan concentraciones más elevadas que los no fumadores.<hr/>The SENECA study started in 1988 and consisted of a random age- and sex-stratified sample of inhabitants of 19 European towns. A total of 2.100 elderly people were finally able to be included in the study. The present study includes results for total plasma homocysteine (tHcy) and the related vitamins folate, B12 and B6. Other style factors as alcohol consumption or smoking have been also evaluated. The lowest values for tHcy corresponded to Mediterranean countries (Portugal, Spain, and Greece), compared to central or northern european countries (Netherland or Belgium (differences higher than 4 µmol/l). In addition, an interesting north-south gradient is observed, with the lowest values for tHcy corresponding to Betanzos (Spain), 12.38µmol/l followed by both centers in Portugal, whereas the highest concentrations are found in Maki (Poland), 21.92 µmol/l and Culemborg (Netherlands), 20.41µmol/l. The mean tHcy concentration for all the European centers was 15.98 µmol/l. Effect of sex has been also evaluated: those countries with the lowest tHcy concentration (i.e. Spain or Portugal) show significant (p < 0.01) higher tHcy concentration in men vs women, whereas these differences by sex are not observed in countries with the highest tHcy values. The effect of"aging" within the same individuals after ten years of follow up was also evaluated: a significant difference was observed for the same individuals in the 10-years period. Plasma folic acid was compared to tHcy values, resulting also in marked differences between north and southern countries. Plasma vitamin B12 also shows a close pattern. Either plasma folate or vitamin B12 were shown as strong predictors of tHcy. This effect was not observed for plasma vitamin B6. Total alcohol intake was positively and significantly (p < 0.01) correlated with tHcy ("no" intake corresponded with the lowest tHcy, 14.3 µmol/l vs "high" intake-over 30 g/d-with the highest tHcy, 17 µmol/l). The type of alcoholic beverage was also evaluated: wine and spirits drinkers showed positively significant (p < 0.005) correlation whereas beer intake was not significantly associated. Smoking was also analysed: "never" smokers had the lowest tHcy concentration (13.82 &plusmn; 0.20 µmol/l) vs "current" smokers (16.64 &plusmn; 0.35 µmol/l), a significant difference (p < 0.05). <![CDATA[<B>Influencia del consumo moderado de cerveza sobre la toxicocinética del aluminio</B>: <B>estudio agudo</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112007000400012&lng=es&nrm=iso&tlng=es Objetivo: El aluminio constituye uno de los factores de riesgo descritos para la enfermedad de Alzheimer y otros desórdenes neurodegenerativos, debido a su acción oxidativa sobre el cerebro. Según distintas investigaciones, parece ser que el silicio es capaz de interferir en la cinética de este metal. De ahí que, en el presente trabajo se pretenda estudiar el efecto del consumo de la cerveza, como fuente de ácido silícico, sobre la biodisponibilidad del aluminio, así como su posible relación en la prevención de la neurotoxicidad de este metal. Material y métodos: Para ello se ha analizado la influencia de la cerveza en la cinética de absorción y eliminación del aluminio administrado a ratones machos, en un tratamiento agudo de 3 días de duración. Se utilizaron dos tipos de cerveza: con y sin alcohol, y a dos dosis diferentes, una equivalente a un consumo moderado-bajo en el hombre (0,5 L/día; 27,5 g alcohol/día), y otra a moderado-alto (1 L/día; 55 g alcohol/día). El aluminio se determinó por espectrometría de masas de plasma acoplado inductivamente y el silicio mediante espectrometría de emisión atómica de plasma acoplado inductivamente. Resultados: La suplementación con cerveza, especialmente la cerveza con alcohol y a dosis moderada alta, parece tener influencia sobre la toxicocinética del aluminio, debido a su contenido en silicio: éste podría limitar la absorción del aluminio en el tracto gastrointestinal, incrementando su excreción por vía fecal. Además, se apunta una posible interacción de ambos elementos a nivel de distribución y de excreción vía renal. Conclusiones: El consumo moderado de cerveza podría ejercer un papel protector frente al efecto tóxico del aluminio, metal considerado como uno de los factores ambientales determinantes de la enfermedad de Alzheimer.<hr/>Objective: Aluminium has lately been implicated as one of the possible causal factors contributing to Alzheimer's disease and other neurodegenerative disorders due to this metal is conducive to oxidative stress in the brain. According to different researches, it has been suggested that silicon may interfere in the toxicokinetic of this metal. The present study has examined the effect of beer consumption as a source of silicon on the bioavailability of aluminium and the possible role of beer consumption in averting aluminium's neurotoxicity. Material and methods: In a three-day study, male rats were subjected to acute exposure to aluminium while being given two types of beer, i.e., alcoholic and non-alcoholic beer, to drink at two intake levels, one equivalent to moderate to low consumption in humans (0.5 l/d; 27.5 g alcohol/d) and another equivalent to moderate to high consumption in humans (1 l/d; 55 g alcohol/day). Aluminium and silicon were determined by ICP-MS and ICPOES, respectively. Results: The results obtained seem indicate that at moderately high levels of alcoholic beer intake the silicon present in the beer was able to reduce aluminium uptake in the digestive tract, increasing its excretion by faecal route. In addition, a possible interaction of both elements at level of distribution and renal excretion is suggested. Conclusion: In consequence, moderate beer consumption, possibly affording a protective factor for the toxic effect of aluminium, one of the environmental factors for Alzheimer's disease. <![CDATA[<B>Evaluación del estado nutricional de pacientes en un hospital con lepra en Argentina</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112007000400013&lng=es&nrm=iso&tlng=es Introducción: En la República Argentina la Lepra es un problema de salud pública regional. Se observa un continuo descenso de la tasa de prevalencia en los últimos 10 años. El hospital Nac. Dr. Baldomero Sommer brinda asistencia integral al enfermo de Lepra en las modalidades de atención de los pacientes en pabellones y salas de internación en casas que habitan enfermos autoválidos y sus familiares, donde se les provee asistencia alimentaria . Objetivos: Evaluar el estado nutricional de pacientes que residen en el hospital. Analizar el aporte calóricoproteico brindado por la Institución. Material y métodos: Estudio Transversal y Descriptivo. Se realizó una Evaluación Nutricional a los pacientes que residen en los 4 barrios que se encuentran en el hospital. Se obtuvo información disponible en las historias clínicas sobre Parámetros Bioquímicos y de las patologías asociadas prevalentes. Resultados: Se evaluaron 219 pacientes, de un total de 246, edad promedio 56,4 años, 62,2% Hombres y 37,8% Mujeres. La Obesidad resultó el trastorno nutricional de mayor prevalencia (74,3%). Desnutrición 3,6%, Eunutridos 23,7%. No concurrieron a la evaluación 10,9% de los pacientes y 2,8% no tenían laboratorio actualizado (+ de 2 años). El promedio Albúmina fue 4,2 g/dl, 28,45% no tenían registrado valor de Albúmina. Los valores de Hto, Urea determinaron un adecuado aporte proteico. Dentro del diagnóstico nutricional se tuvo en consideración la búsqueda de patologías prevalentes como Diabetes que estuvo presente en el 9,7% de los pacientes, Dislipidemia = 32,8%, IRC = 9,3%, HTA = 33,6%. Conclusiones: Existe una alta prevalencia de Obesidad Moderada-Severa en la población estudiada que no es coincidente con la literatura actual y pone de manifiesto la necesidad de adecuar a la brevedad el aporte calórico-proteico. Impulsar medidas preventivas a través de Programas de Educación con el propósito de mejorar el estado nutricional de la población en riesgo, mejorar la calidad de vida, reducir los factores de riesgo cardiovasculares, utilizando un modelo de intervención que incluya estrategias para el seguimiento de una dieta saludable y el aumento de la actividad física.<hr/>Introduction: Leprosy is a regional problem of public health in the Argentine Republic. It has seen a continuous decrease of the prevalence in the last 10 years, with value is about 0.17/10000 citizen and the detection rate is constant about 0.10/10000 citizen. Even the death rate is low, its importance is given for the physicals, socials, permanents and the progressive disabilities that its produce if there no early diagnostic and a regular and complete treatment. The Dr. Baldomero Sommer National Hospital, that give a complete assistance to the leprosy patients either to the pavilion patients or the ill patients that help oneselves and live in houses with their families and where it is given food assistance to promote and increase their quality of life. Objectives: Evaluate The nutritional state of the ill patients that help oneselves and live in houses with their families. Analyze the caloric and proteic brought by the institution. Material and methods: It is a transversal and descriptive study. We made a nutritional evaluation of the patients that live in each of the 4 suburb of the hospital, whom has been previously appointed by the coordinator of the zone, with the porpoise of identify the nutritional state of each one of the patients, quantify the nutritional risk, and indicate, adequate and monitories the nutritional support. The diagnostic was realized by the dietician through: anthropometric parameters (weight, height and body mass index), biochemical parameters, according to the clinical history: albumin, cholesterol, urea, hematocrito and associated illness. Results: We evaluated 219 patients of 246, with a middle age of 56.4 years, 62.2% males and 57.8% females. We detected that obesity was the nutritional disorder with mayor prevalence in these population (74.3%) and with mayor incidence in the moderate obesity in males and mayor incidence in severe obesity in females. The prevalence of malnourishment was 3.6% and well-nourished was 23.7%, 27 of the patients (10.9%) did not go to the nutritional evaluation. The 2.8% of the patients did not have an actual laboratory for more than 2 years. In the clinical histories, we found that the dosage of albumin in an average of 4.2 g/dl, and the 2.8% of the patients did not have any value of albumin. The values of hematocrito and urea determinate an adequate brought of proteins in the evaluated population. Inside the nutritional diagnostic we considerate the search of diabetes (present ion the 9.7% of the patients), dislipemia (present ion the 32.8% of the patients, taken a level of 200 mg / dl of cholesterol), chronic renal deficiency (present in the 9.3% of the patients), and arterial hypertension (present in the 33.6% of the patients). Conclusions: Exist a high prevalence of moderate-severe obesity in the studied population that have no coincidence with the universal literature. These data shows the necessity to adequate the caloric and proteic brought to the patients. The majority of the patients presented Dislipemia and or diabetes and or arterial hypertension. Promote the development of educational programs to better the nutritional state of the risk population, better the quality of life and reduce cardiovascular risks, using an international model that include strategies for the following of a health diet and an increase of physical activity. <![CDATA[<B>Enteritis grave por radiación</B>: <B>¿es la nutrición parenteral domiciliaria la mejor solución?</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112007000400014&lng=es&nrm=iso&tlng=es Introducción: En la República Argentina la Lepra es un problema de salud pública regional. Se observa un continuo descenso de la tasa de prevalencia en los últimos 10 años. El hospital Nac. Dr. Baldomero Sommer brinda asistencia integral al enfermo de Lepra en las modalidades de atención de los pacientes en pabellones y salas de internación en casas que habitan enfermos autoválidos y sus familiares, donde se les provee asistencia alimentaria . Objetivos: Evaluar el estado nutricional de pacientes que residen en el hospital. Analizar el aporte calóricoproteico brindado por la Institución. Material y métodos: Estudio Transversal y Descriptivo. Se realizó una Evaluación Nutricional a los pacientes que residen en los 4 barrios que se encuentran en el hospital. Se obtuvo información disponible en las historias clínicas sobre Parámetros Bioquímicos y de las patologías asociadas prevalentes. Resultados: Se evaluaron 219 pacientes, de un total de 246, edad promedio 56,4 años, 62,2% Hombres y 37,8% Mujeres. La Obesidad resultó el trastorno nutricional de mayor prevalencia (74,3%). Desnutrición 3,6%, Eunutridos 23,7%. No concurrieron a la evaluación 10,9% de los pacientes y 2,8% no tenían laboratorio actualizado (+ de 2 años). El promedio Albúmina fue 4,2 g/dl, 28,45% no tenían registrado valor de Albúmina. Los valores de Hto, Urea determinaron un adecuado aporte proteico. Dentro del diagnóstico nutricional se tuvo en consideración la búsqueda de patologías prevalentes como Diabetes que estuvo presente en el 9,7% de los pacientes, Dislipidemia = 32,8%, IRC = 9,3%, HTA = 33,6%. Conclusiones: Existe una alta prevalencia de Obesidad Moderada-Severa en la población estudiada que no es coincidente con la literatura actual y pone de manifiesto la necesidad de adecuar a la brevedad el aporte calórico-proteico. Impulsar medidas preventivas a través de Programas de Educación con el propósito de mejorar el estado nutricional de la población en riesgo, mejorar la calidad de vida, reducir los factores de riesgo cardiovasculares, utilizando un modelo de intervención que incluya estrategias para el seguimiento de una dieta saludable y el aumento de la actividad física.<hr/>Introduction: Leprosy is a regional problem of public health in the Argentine Republic. It has seen a continuous decrease of the prevalence in the last 10 years, with value is about 0.17/10000 citizen and the detection rate is constant about 0.10/10000 citizen. Even the death rate is low, its importance is given for the physicals, socials, permanents and the progressive disabilities that its produce if there no early diagnostic and a regular and complete treatment. The Dr. Baldomero Sommer National Hospital, that give a complete assistance to the leprosy patients either to the pavilion patients or the ill patients that help oneselves and live in houses with their families and where it is given food assistance to promote and increase their quality of life. Objectives: Evaluate The nutritional state of the ill patients that help oneselves and live in houses with their families. Analyze the caloric and proteic brought by the institution. Material and methods: It is a transversal and descriptive study. We made a nutritional evaluation of the patients that live in each of the 4 suburb of the hospital, whom has been previously appointed by the coordinator of the zone, with the porpoise of identify the nutritional state of each one of the patients, quantify the nutritional risk, and indicate, adequate and monitories the nutritional support. The diagnostic was realized by the dietician through: anthropometric parameters (weight, height and body mass index), biochemical parameters, according to the clinical history: albumin, cholesterol, urea, hematocrito and associated illness. Results: We evaluated 219 patients of 246, with a middle age of 56.4 years, 62.2% males and 57.8% females. We detected that obesity was the nutritional disorder with mayor prevalence in these population (74.3%) and with mayor incidence in the moderate obesity in males and mayor incidence in severe obesity in females. The prevalence of malnourishment was 3.6% and well-nourished was 23.7%, 27 of the patients (10.9%) did not go to the nutritional evaluation. The 2.8% of the patients did not have an actual laboratory for more than 2 years. In the clinical histories, we found that the dosage of albumin in an average of 4.2 g/dl, and the 2.8% of the patients did not have any value of albumin. The values of hematocrito and urea determinate an adequate brought of proteins in the evaluated population. Inside the nutritional diagnostic we considerate the search of diabetes (present ion the 9.7% of the patients), dislipemia (present ion the 32.8% of the patients, taken a level of 200 mg / dl of cholesterol), chronic renal deficiency (present in the 9.3% of the patients), and arterial hypertension (present in the 33.6% of the patients). Conclusions: Exist a high prevalence of moderate-severe obesity in the studied population that have no coincidence with the universal literature. These data shows the necessity to adequate the caloric and proteic brought to the patients. The majority of the patients presented Dislipemia and or diabetes and or arterial hypertension. Promote the development of educational programs to better the nutritional state of the risk population, better the quality of life and reduce cardiovascular risks, using an international model that include strategies for the following of a health diet and an increase of physical activity. <![CDATA[<B>Situación actual de la nutrición clínica en la red de hospitales públicos de Castilla y León</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112007000400015&lng=es&nrm=iso&tlng=es Introducción: En la República Argentina la Lepra es un problema de salud pública regional. Se observa un continuo descenso de la tasa de prevalencia en los últimos 10 años. El hospital Nac. Dr. Baldomero Sommer brinda asistencia integral al enfermo de Lepra en las modalidades de atención de los pacientes en pabellones y salas de internación en casas que habitan enfermos autoválidos y sus familiares, donde se les provee asistencia alimentaria . Objetivos: Evaluar el estado nutricional de pacientes que residen en el hospital. Analizar el aporte calóricoproteico brindado por la Institución. Material y métodos: Estudio Transversal y Descriptivo. Se realizó una Evaluación Nutricional a los pacientes que residen en los 4 barrios que se encuentran en el hospital. Se obtuvo información disponible en las historias clínicas sobre Parámetros Bioquímicos y de las patologías asociadas prevalentes. Resultados: Se evaluaron 219 pacientes, de un total de 246, edad promedio 56,4 años, 62,2% Hombres y 37,8% Mujeres. La Obesidad resultó el trastorno nutricional de mayor prevalencia (74,3%). Desnutrición 3,6%, Eunutridos 23,7%. No concurrieron a la evaluación 10,9% de los pacientes y 2,8% no tenían laboratorio actualizado (+ de 2 años). El promedio Albúmina fue 4,2 g/dl, 28,45% no tenían registrado valor de Albúmina. Los valores de Hto, Urea determinaron un adecuado aporte proteico. Dentro del diagnóstico nutricional se tuvo en consideración la búsqueda de patologías prevalentes como Diabetes que estuvo presente en el 9,7% de los pacientes, Dislipidemia = 32,8%, IRC = 9,3%, HTA = 33,6%. Conclusiones: Existe una alta prevalencia de Obesidad Moderada-Severa en la población estudiada que no es coincidente con la literatura actual y pone de manifiesto la necesidad de adecuar a la brevedad el aporte calórico-proteico. Impulsar medidas preventivas a través de Programas de Educación con el propósito de mejorar el estado nutricional de la población en riesgo, mejorar la calidad de vida, reducir los factores de riesgo cardiovasculares, utilizando un modelo de intervención que incluya estrategias para el seguimiento de una dieta saludable y el aumento de la actividad física.<hr/>Introduction: Leprosy is a regional problem of public health in the Argentine Republic. It has seen a continuous decrease of the prevalence in the last 10 years, with value is about 0.17/10000 citizen and the detection rate is constant about 0.10/10000 citizen. Even the death rate is low, its importance is given for the physicals, socials, permanents and the progressive disabilities that its produce if there no early diagnostic and a regular and complete treatment. The Dr. Baldomero Sommer National Hospital, that give a complete assistance to the leprosy patients either to the pavilion patients or the ill patients that help oneselves and live in houses with their families and where it is given food assistance to promote and increase their quality of life. Objectives: Evaluate The nutritional state of the ill patients that help oneselves and live in houses with their families. Analyze the caloric and proteic brought by the institution. Material and methods: It is a transversal and descriptive study. We made a nutritional evaluation of the patients that live in each of the 4 suburb of the hospital, whom has been previously appointed by the coordinator of the zone, with the porpoise of identify the nutritional state of each one of the patients, quantify the nutritional risk, and indicate, adequate and monitories the nutritional support. The diagnostic was realized by the dietician through: anthropometric parameters (weight, height and body mass index), biochemical parameters, according to the clinical history: albumin, cholesterol, urea, hematocrito and associated illness. Results: We evaluated 219 patients of 246, with a middle age of 56.4 years, 62.2% males and 57.8% females. We detected that obesity was the nutritional disorder with mayor prevalence in these population (74.3%) and with mayor incidence in the moderate obesity in males and mayor incidence in severe obesity in females. The prevalence of malnourishment was 3.6% and well-nourished was 23.7%, 27 of the patients (10.9%) did not go to the nutritional evaluation. The 2.8% of the patients did not have an actual laboratory for more than 2 years. In the clinical histories, we found that the dosage of albumin in an average of 4.2 g/dl, and the 2.8% of the patients did not have any value of albumin. The values of hematocrito and urea determinate an adequate brought of proteins in the evaluated population. Inside the nutritional diagnostic we considerate the search of diabetes (present ion the 9.7% of the patients), dislipemia (present ion the 32.8% of the patients, taken a level of 200 mg / dl of cholesterol), chronic renal deficiency (present in the 9.3% of the patients), and arterial hypertension (present in the 33.6% of the patients). Conclusions: Exist a high prevalence of moderate-severe obesity in the studied population that have no coincidence with the universal literature. These data shows the necessity to adequate the caloric and proteic brought to the patients. The majority of the patients presented Dislipemia and or diabetes and or arterial hypertension. Promote the development of educational programs to better the nutritional state of the risk population, better the quality of life and reduce cardiovascular risks, using an international model that include strategies for the following of a health diet and an increase of physical activity. <![CDATA[<B>Comentarios al documento de la Dirección General de Investigación de la Comisión Europea "Estudio de la evolución económica y técnica del mercado de las publicaciones científicas en Europa"</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112007000400016&lng=es&nrm=iso&tlng=es Introducción: En la República Argentina la Lepra es un problema de salud pública regional. Se observa un continuo descenso de la tasa de prevalencia en los últimos 10 años. El hospital Nac. Dr. Baldomero Sommer brinda asistencia integral al enfermo de Lepra en las modalidades de atención de los pacientes en pabellones y salas de internación en casas que habitan enfermos autoválidos y sus familiares, donde se les provee asistencia alimentaria . Objetivos: Evaluar el estado nutricional de pacientes que residen en el hospital. Analizar el aporte calóricoproteico brindado por la Institución. Material y métodos: Estudio Transversal y Descriptivo. Se realizó una Evaluación Nutricional a los pacientes que residen en los 4 barrios que se encuentran en el hospital. Se obtuvo información disponible en las historias clínicas sobre Parámetros Bioquímicos y de las patologías asociadas prevalentes. Resultados: Se evaluaron 219 pacientes, de un total de 246, edad promedio 56,4 años, 62,2% Hombres y 37,8% Mujeres. La Obesidad resultó el trastorno nutricional de mayor prevalencia (74,3%). Desnutrición 3,6%, Eunutridos 23,7%. No concurrieron a la evaluación 10,9% de los pacientes y 2,8% no tenían laboratorio actualizado (+ de 2 años). El promedio Albúmina fue 4,2 g/dl, 28,45% no tenían registrado valor de Albúmina. Los valores de Hto, Urea determinaron un adecuado aporte proteico. Dentro del diagnóstico nutricional se tuvo en consideración la búsqueda de patologías prevalentes como Diabetes que estuvo presente en el 9,7% de los pacientes, Dislipidemia = 32,8%, IRC = 9,3%, HTA = 33,6%. Conclusiones: Existe una alta prevalencia de Obesidad Moderada-Severa en la población estudiada que no es coincidente con la literatura actual y pone de manifiesto la necesidad de adecuar a la brevedad el aporte calórico-proteico. Impulsar medidas preventivas a través de Programas de Educación con el propósito de mejorar el estado nutricional de la población en riesgo, mejorar la calidad de vida, reducir los factores de riesgo cardiovasculares, utilizando un modelo de intervención que incluya estrategias para el seguimiento de una dieta saludable y el aumento de la actividad física.<hr/>Introduction: Leprosy is a regional problem of public health in the Argentine Republic. It has seen a continuous decrease of the prevalence in the last 10 years, with value is about 0.17/10000 citizen and the detection rate is constant about 0.10/10000 citizen. Even the death rate is low, its importance is given for the physicals, socials, permanents and the progressive disabilities that its produce if there no early diagnostic and a regular and complete treatment. The Dr. Baldomero Sommer National Hospital, that give a complete assistance to the leprosy patients either to the pavilion patients or the ill patients that help oneselves and live in houses with their families and where it is given food assistance to promote and increase their quality of life. Objectives: Evaluate The nutritional state of the ill patients that help oneselves and live in houses with their families. Analyze the caloric and proteic brought by the institution. Material and methods: It is a transversal and descriptive study. We made a nutritional evaluation of the patients that live in each of the 4 suburb of the hospital, whom has been previously appointed by the coordinator of the zone, with the porpoise of identify the nutritional state of each one of the patients, quantify the nutritional risk, and indicate, adequate and monitories the nutritional support. The diagnostic was realized by the dietician through: anthropometric parameters (weight, height and body mass index), biochemical parameters, according to the clinical history: albumin, cholesterol, urea, hematocrito and associated illness. Results: We evaluated 219 patients of 246, with a middle age of 56.4 years, 62.2% males and 57.8% females. We detected that obesity was the nutritional disorder with mayor prevalence in these population (74.3%) and with mayor incidence in the moderate obesity in males and mayor incidence in severe obesity in females. The prevalence of malnourishment was 3.6% and well-nourished was 23.7%, 27 of the patients (10.9%) did not go to the nutritional evaluation. The 2.8% of the patients did not have an actual laboratory for more than 2 years. In the clinical histories, we found that the dosage of albumin in an average of 4.2 g/dl, and the 2.8% of the patients did not have any value of albumin. The values of hematocrito and urea determinate an adequate brought of proteins in the evaluated population. Inside the nutritional diagnostic we considerate the search of diabetes (present ion the 9.7% of the patients), dislipemia (present ion the 32.8% of the patients, taken a level of 200 mg / dl of cholesterol), chronic renal deficiency (present in the 9.3% of the patients), and arterial hypertension (present in the 33.6% of the patients). Conclusions: Exist a high prevalence of moderate-severe obesity in the studied population that have no coincidence with the universal literature. These data shows the necessity to adequate the caloric and proteic brought to the patients. The majority of the patients presented Dislipemia and or diabetes and or arterial hypertension. Promote the development of educational programs to better the nutritional state of the risk population, better the quality of life and reduce cardiovascular risks, using an international model that include strategies for the following of a health diet and an increase of physical activity. <![CDATA[Sección Ibero-Latino-Americana. XXXI Congreso de ASPEN. Sociedad Americana de Nutrición Parenteral y Enteral. Phoenix, Arizona, EE.UU. Enero 28 - 31 de 2007]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112007000400017&lng=es&nrm=iso&tlng=es Introducción: En la República Argentina la Lepra es un problema de salud pública regional. Se observa un continuo descenso de la tasa de prevalencia en los últimos 10 años. El hospital Nac. Dr. Baldomero Sommer brinda asistencia integral al enfermo de Lepra en las modalidades de atención de los pacientes en pabellones y salas de internación en casas que habitan enfermos autoválidos y sus familiares, donde se les provee asistencia alimentaria . Objetivos: Evaluar el estado nutricional de pacientes que residen en el hospital. Analizar el aporte calóricoproteico brindado por la Institución. Material y métodos: Estudio Transversal y Descriptivo. Se realizó una Evaluación Nutricional a los pacientes que residen en los 4 barrios que se encuentran en el hospital. Se obtuvo información disponible en las historias clínicas sobre Parámetros Bioquímicos y de las patologías asociadas prevalentes. Resultados: Se evaluaron 219 pacientes, de un total de 246, edad promedio 56,4 años, 62,2% Hombres y 37,8% Mujeres. La Obesidad resultó el trastorno nutricional de mayor prevalencia (74,3%). Desnutrición 3,6%, Eunutridos 23,7%. No concurrieron a la evaluación 10,9% de los pacientes y 2,8% no tenían laboratorio actualizado (+ de 2 años). El promedio Albúmina fue 4,2 g/dl, 28,45% no tenían registrado valor de Albúmina. Los valores de Hto, Urea determinaron un adecuado aporte proteico. Dentro del diagnóstico nutricional se tuvo en consideración la búsqueda de patologías prevalentes como Diabetes que estuvo presente en el 9,7% de los pacientes, Dislipidemia = 32,8%, IRC = 9,3%, HTA = 33,6%. Conclusiones: Existe una alta prevalencia de Obesidad Moderada-Severa en la población estudiada que no es coincidente con la literatura actual y pone de manifiesto la necesidad de adecuar a la brevedad el aporte calórico-proteico. Impulsar medidas preventivas a través de Programas de Educación con el propósito de mejorar el estado nutricional de la población en riesgo, mejorar la calidad de vida, reducir los factores de riesgo cardiovasculares, utilizando un modelo de intervención que incluya estrategias para el seguimiento de una dieta saludable y el aumento de la actividad física.<hr/>Introduction: Leprosy is a regional problem of public health in the Argentine Republic. It has seen a continuous decrease of the prevalence in the last 10 years, with value is about 0.17/10000 citizen and the detection rate is constant about 0.10/10000 citizen. Even the death rate is low, its importance is given for the physicals, socials, permanents and the progressive disabilities that its produce if there no early diagnostic and a regular and complete treatment. The Dr. Baldomero Sommer National Hospital, that give a complete assistance to the leprosy patients either to the pavilion patients or the ill patients that help oneselves and live in houses with their families and where it is given food assistance to promote and increase their quality of life. Objectives: Evaluate The nutritional state of the ill patients that help oneselves and live in houses with their families. Analyze the caloric and proteic brought by the institution. Material and methods: It is a transversal and descriptive study. We made a nutritional evaluation of the patients that live in each of the 4 suburb of the hospital, whom has been previously appointed by the coordinator of the zone, with the porpoise of identify the nutritional state of each one of the patients, quantify the nutritional risk, and indicate, adequate and monitories the nutritional support. The diagnostic was realized by the dietician through: anthropometric parameters (weight, height and body mass index), biochemical parameters, according to the clinical history: albumin, cholesterol, urea, hematocrito and associated illness. Results: We evaluated 219 patients of 246, with a middle age of 56.4 years, 62.2% males and 57.8% females. We detected that obesity was the nutritional disorder with mayor prevalence in these population (74.3%) and with mayor incidence in the moderate obesity in males and mayor incidence in severe obesity in females. The prevalence of malnourishment was 3.6% and well-nourished was 23.7%, 27 of the patients (10.9%) did not go to the nutritional evaluation. The 2.8% of the patients did not have an actual laboratory for more than 2 years. In the clinical histories, we found that the dosage of albumin in an average of 4.2 g/dl, and the 2.8% of the patients did not have any value of albumin. The values of hematocrito and urea determinate an adequate brought of proteins in the evaluated population. Inside the nutritional diagnostic we considerate the search of diabetes (present ion the 9.7% of the patients), dislipemia (present ion the 32.8% of the patients, taken a level of 200 mg / dl of cholesterol), chronic renal deficiency (present in the 9.3% of the patients), and arterial hypertension (present in the 33.6% of the patients). Conclusions: Exist a high prevalence of moderate-severe obesity in the studied population that have no coincidence with the universal literature. These data shows the necessity to adequate the caloric and proteic brought to the patients. The majority of the patients presented Dislipemia and or diabetes and or arterial hypertension. Promote the development of educational programs to better the nutritional state of the risk population, better the quality of life and reduce cardiovascular risks, using an international model that include strategies for the following of a health diet and an increase of physical activity. <link>http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112007000400018&lng=es&nrm=iso&tlng=es</link> <description/> </item> </channel> </rss> <!--transformed by PHP 07:09:00 22-09-2020-->