Scielo RSS <![CDATA[Nutrición Hospitalaria]]> http://scielo.isciii.es/rss.php?pid=0212-161120080002&lang= vol. 23 num. 2 lang. <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.isciii.es/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.isciii.es <![CDATA[<B>V Debate Forum of the SENPE</B>: <B>Curren tissues on home-based and ambulatory artificial nutrition</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000200001&lng=&nrm=iso&tlng= Se establece un debate multidisciplinar y multiprofesional para detectar y buscar soluciones plausibles con relación a la Nutrición Enteral Domiciliaria y Ambulatoria (NADyA) en España en relación a la insuficiente atención de la administración sobre la problemática global de la desnutrición, al escaso interés del conjunto de los profesionales sanitarios y a la ausencia de una regulación que distinga al paciente en domicilio o en residencia. Se concluye que la normativa actual de la Nutrición Enteral Domiciliaria (NED) ha dado lugar a aplicaciones distintas y no contempla toda la realidad clínica asistencial, quedando excluidas de la financiación patologías subsidiarias de esta modalidad terapéutica. Se realizan propuestas de mejora tanto sobre la financiación como sobre las patologías independientemente de la forma de tratamiento nutricional.<hr/>A multidisciplinary and multiprofessional debate is established trying to detect and find plausible solution sregarding Home-based and Ambulatory Enteral Nutrition (HBAEN) in Spain, due to the little attention paid by the Administration to the global problem of hyponutrition, the little interest showed by the collectivity of health care professionals, and the lack of a regulation differentiating the patient at his/her home and the patient at a nursing home. It was concluded that the current legislation on Home Based Enteral Nutrition (HBEN) has been variedly applied and does not contemplate the real clinical health care, with some pathologies subsidiary of this kind of therapy being excluded. Proposals to improve both financing and pathologies irrespective of the kind of nutritional therapy are made. <![CDATA[<B>Careful! your bibliographic references may be examined</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000200002&lng=&nrm=iso&tlng= Las referencias a trabajos previos, simbolizan asociaciones conceptuales de ideas científicas reconocidas como provechosas por el autor que las cita. Es decir, una cita es un reconocimiento expreso de un compromiso intelectual hacia una fuente de información previa. Al fin y al cabo, el avance del conocimiento se apoya en investigaciones anteriores. Actualmente, la forma de conocer y medir la importancia de una publicación se fundamenta en las citas que de la misma se efectúan, circunstancia que motiva que las publicaciones científicas vigilen cada vez más la corrección y relevancia de las mismas. Por tanto, cuando se remite un manuscrito a una revista científica, para su consideración, se debe tener la certeza que las referencias incluidas en la bibliografía del artículo van a ser estudiadas.<hr/>Reference to previous work represents a conceptual association of recognized scientific ideas that are beneficial for the citing author. I.e., a reference is an express recognition of an intellectual compromise towards a previous source of information. After all, advancement of science is supported by previous research. At present, the way to know and to measure the importance of a published item comes through its posterior citations, circumstance that obliges scientific journals to control the pertinence and relevance of the cited work. Therefore, when submitting a manuscript for consideration to a scientific journal, it must be beard in mind that the included references will be examined.. <![CDATA[<B>Intake of milk and dairy products in a college population</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000200003&lng=&nrm=iso&tlng= Objetivo: Realizar un estudio descriptivo del consumo de leche y derivados en una población universitaria y analizar su contribución nutricional en la dieta de estos universitarios. Material y métodos: Registro de consumo de alimentos de un día lectivo (recuerdo de 24 horas) a una muestra aleatoria de 500 universitarios con edades comprendidas entre 19 y 24 años. De cada encuestado se registraba sexo, edad, estudios universitarios, horario de clases y tipo de residencia. Resultados: El 98,6% de los universitarios encuestados referían haber ingerido algún producto lácteo en las últimas 24 horas: el 92% leche, el 60% yogures, el 32,6% quesos y el 13% otros lácteos. No existían diferencias en la frecuencia de consumo de los diferentes lácteos en relación la edad, tipo de residencia, estudios universitarios y horario de clases; pero el consumo de lácteos desnatados era superior (p < 0,05) en las mujeres. El número medio de raciones de lácteos ingeridas era de 2,07, siendo superior (p < 0,05) en los varones (2,32) respecto a las mujeres (1,99). El 42,6% había ingerido menos de 2 raciones, existiendo diferencias porcentuales (p < 0,05) entre ambos sexos. El consumo de lácteos desnatados representaban un 24,3% de la cantidad total diaria de lácteos consumidos. En el modelo dietético de los universitarios, los lácteos constituyen la principal fuente de calcio y fósforo, pero aportan una cantidad significativa de grasas saturadas y colesterol. Conclusiones: Aunque prácticamente la totalidad de los universitarios tomaban leche y derivados lácteos a lo largo del día, el valor medio de las raciones ingeridas estaría por debajo de lo recomendado, especialmente en el sexo femenino. Sería preceptivo recomendar a estos jóvenes el consumo diario de lácteos desnatados (leche y yogures) y quesos frescos, con lo que se incrementarían el aporte de minerales y vitaminas sin aumentar el aporte calórico y de grasas saturadas y colesterol; así como prescindir del consumo de otros lácteos (flanes, natillas, etc.) con un alto contenido en hidratos de carbono y colesterol.<hr/>Objective: To carry out a descriptive study on the consumption of milk and dairy products in a college population and analyzing their nutritional contribution to the diet of these university students. Material and methods: Registry of food consumption during a school day (24-hour recall) in a random sample of 500 college students with ages ranging 19-24 years. Gender, age, level of university studies, class timetable, and type of residence were collected from each interviewee. Results: 98.6% of the college students interviewed referred having consumed some dairy product during the last 24 hours: 92% milk, 60% yogurts, 32.6% cheese, and 13% other products. There were no differences in the frequency of consumption of different dairy products by age, type of residence, level of university studies, or class timetables; low-fat diary products consumption was highe(p < 0.05) in women. The mean number of dairy products servings was 2.07, being higher among males (p < 0.05) (2.32) as compared to women (1.99). 42.6% had consumed at least 2 servings, with percentage differences (p < 0.05) between both genders. Consumption of low-fat dairy products represented 24.3% of the whole daily consumption of these foods. In the dietary models of college students, dairy products constitute the main source of calcium and phosphorus, although they provide significant amounts of saturated fat and cholesterol. Conclusions: Although virtually all college students consumed milk and dairy products throughout the day, the mean value of servings consumed would be lower than the recommended one, particularly among girls. It would be convenient to recommend daily consumption of lowfat dairy products (milk and yogurts) and fresh cheese, which would increase minerals and vitamins intake without increase the caloric and saturated fat and cholesterol intake, as well as avoiding consumption of other dairy products (crème caramel, custard) rich in carbohydrates and cholesterol. <![CDATA[<B>Registry of home-based enteral nutrition in Spain for the year 2006 (NADYA-SENPE Group)</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000200004&lng=&nrm=iso&tlng= Objetivo: Comunicar los resultados obtenidos en el registro de Nutrición Enteral Domiciliaria (NED) del grupo NADYA-SENPE en el año 2006. Material y métodos: Recopilación de los datos del registro de NED del grupo NADYA-SENPE desde el 1 de enero al 31 de diciembre de 2006. Resultados: Durante el año 2006 se registraron 3.921 pacientes (51% hombres) pertenecientes a 27 centros hospi talarios. El 97% fueron mayores de 14 años. La edad media en los menores de 14 años fue de 4,9 &plusmn; 3,9 (m&plusmn;DS) y de 68,5&plusmn; 18,2 en los mayores de 14 años. La enfermedad de base más frecuente fue la patología neurológica 42%, seguida del cáncer 28%. La nutrición enteral se administró por vía oral en el 44% de los pacientes, por sonda nasogástrica 40%, gastrostomía 14%, y yeyunostomía 1%. El tiempo medio de soporte nutricional fue de 8,8 meses. Los motivos más frecuentes de finalización del tratamiento fue el fallecimiento del enfermo (54%) y el paso a alimentación oral (32%). El 31% de los pacientes presentaban una actividad limitada y el 40% estaban confinados en cama-sillón. La mayoría de los pacientes requerían ayuda parcial (25%) o total (43%) para su cuidado. El suministro de la fórmula nutricional se realizó desde el hospital en el 62% de los casos y en la farmacia de referencia en el 27%. El material fungible se suministró desde el hospital en el 80% de los casos y en atención primaria en el resto de los pacientes. Conclusiones: Aunque el número de pacientes registrados es ligeramente superior al de los últimos años no se observan variaciones importantes respecto a las características de los mismos, ni la forma de administración y duración de la nutrición enteral.<hr/>Objective: To communicate the results obtained from the registry of Home-Based Enteral Nutrition (HBEN) of the NADYA-SENPE group for the year 2006. Material and methods: Recompilation of the data from the HBEN registry of the NADYA-SENPE group from January 1st to December 31st of 2006. Results: During the year 2006, 3,921 patients (51% men) from 27 hospital centers were registered. Ninetyseven percent were older than 14 years. The mean age for those &lt; 14 years was 4.9 &plusmn; 3.9 (m &plusmn; SD) and in those ≥ 14 years, it was 68.5 &plusmn; 18.2 years. The most common underlying disease was neurological pathology (42%), followed by cancer (28%). Enteral nutrition was administered p.o. in 44% of the patients, through nasogastric tube in 40%, gastrostomy in 14%, and jejunostomy in 1%. The average time of nutritional support was 8.8 months. The mostcommon reasons for ending the therapy were patient&rsquo;s death (54%) and switching to oral feeding (32%). Thirtyone percent of the patients presented a limited activity and 40% were confined to bed/coach. Most of the patients required partial (25%) or total (43%) care assistance. The nutritional formula was provided by the hospital in 62% of the cases and from the reference pharmacy in 27%. The fungible material was provided by the hospital in 80% of the cases and by primary care in the remaining patients. Conclusions: Although the number of registered patients is slightly higher than that from the last years, there are no important changes in the patients characteristics, or way of administration and duration of enteral nutrition. <![CDATA[<B>A protocol of assessment, follow-up and nutritional action at a nursing home</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000200005&lng=&nrm=iso&tlng= Objetivo: 1) Evaluar el estado nutricional de los ancianos válidos institucionalizados en un Centro Residencial de la Tercera Edad; 2) Proponer las intervenciones nutricionales necesarias, y 3) Establecer un protocolo consensuado de valoración y seguimiento nutricional en el Centro. Método: Estudio transversal sobre la totalidad de los residentes válidos, realizando: 1) Test Mini Nutricional Assessment; 2) Valoración antropométrica; 3) Valoración bioquímica, y 4) cuestionario adicional (informativo sobre prótesis dentales, problemas de deglución, y dietas especiales o suplementos orales). Análisis de estos datos para la realización de las recomendaciones oportunas y la elaboración del protocolo nutricional. Resultados: La edad media de los 50 residentes valorados fue de 84 años [66-97], con un peso medio de 62 kg [35-87], una talla de 154 cm [140-175], un índice de masa corporal medio de 26 [15,6-36], un pliegue tricipital medio de 18,1 mm [4-36] y una circunferencia muscular del brazo media de 20,6 cm [14,7-27,1]. Mediante el test Mini Nutricional Assessment se identificó a 3/50 (6%; [IC95%:1-16]) residentes mal nutridos, y 6/50 (12% [IC95%: 4-24]) en riesgo de malnutrición. El índice de masa corporal permitió identificar a 11/50 (22% [IC 95%: 11-35]) residentes con sobrepeso -índice de masa corporal entre 27 y 29-, a 10/50 (20% [IC 95%: 10-33]) con obesidad de grado I -índice de masa corporal entre 30 y 35- y a 1/50 (2% [IC 95%: 0-10]) con obesidad de grado II -índice de masa corporal mayor de 35-. Ningún residente tuvo valores inferiores al percentil 5 ni en el pliegue tricipital y en la circunferencia muscular del brazo. Tuvieron valores superiores al percentil 95 en el pliegue tricipital 10/50 (20% [IC 95%: 10-33]) y en la circunferencia muscular del brazo 7/50 (14% [IC 95%: 5-26]) coincidiendo ambos criterios en 3 residentes. Todos ellos tenían índice de masa corporal mayor de 27. En el análisis de los parámetros bioquímicos se encontraron resultados no concordantes ya que la analítica valorada no era siempre coincidente con el momento de la entrevista. Tras el análisis de los datos obtenidos, se elaboró junto con los médicos responsables del Centro un protocolo de valoración y seguimiento nutricional, en el que se definen cinco categorías en función del estado nutricional. Conclusiones: 1/Se identificaron 3/50 residentes mal nutridos, 6/50 en riesgo de malnutrición y 22/50 con sobrepeso. 2/Se propuso la realización de una bioquímica completa a estos residentes, la revisión de sus hábitos dietéticos para su modificación o para la prescripción de suplementos orales y la recomendación de realizar ejercicio físico adaptado. 3/Se elaboró un protocolo de valoración y seguimiento nutricional.<hr/>Objective: 1) To assess the nutritional status of able elderly, institutionalized at a nursing home; 2) To propose the required nutritional interventions; 3) To establish a consensus protocol for nutritional assessment and follow-up at the Center. Method: Cross-sectional study on all able residents, carrying out: 1) Mini Nutritional Assessment Test; 2) Anthropometrical assessment; 3) Biochemical assessment; and 4) an additional questionnaire (gathering information on dental prostheses, swallowing difficulties, and special diets or oral supplements). Analysis of these data to implement appropriate recommendations and elaborating a nutritional protocol. Results: The mean age of the 50 residents assessed was 84 years [66-97], mean weight 62 kg [35-87], mean height 154 cm [140-175], mean body mass index 26 [15.6-36], mean tricipital fold 18.1 mm [4-36], and mean muscle arm circumference 20.6 cm [14.7-27.1]. By using the Mini Nutritional Assessment Test we identified 3/50 (6% [95% CI: 1-16]) malnourished residents, and 6/50 (12% [95% CI: 4-24]) residents at risk for malnourishment. The body mass index allowed to identify 11/50 (22% [95% CI: 11-35]) overweighed residents-body mass index 27-29-, 10/50 (20% [95% CI: 10-33]) with grade I obesity -body mass index 30-35 and 1/50 (2% [95% CI: 0-10]) with grade II obesity-body mass index > 35-. None of them presented values below the 5th percentile for both the tricipital fold and the muscle arm circumference. Values above the 95th percentile were found in 10/50 (20% [95% CI: 10-33]) residents for the tricipital fold and in 7/50 (14% [95% CI: 5-26]) for the muscle arm circumference, both criteria being present in 3 residents. In all of them the body mass index mayor was > 27. When analyzing the biochemical parameters, the results were not concordant, since laboratory workups analyzed were not always done at the same time as the interview. After analyzing the data obtained, a nutritional assessment and follow-up protocol was elaborated in collaboration with the physicians in charge of the Center, in which five categories were defined according to the nutritional status. Conclusions: 1) 3/50 malnourished residents were identified, 6/50 at risk for malnourishment, and 22/50 with overweight. 2) We proposed the performance of a whole laboratory work-up in these residents, reviewed their dietary habits in order to correct them or prescribe oral supplements, and recommended adapted physical exercise. 3) A nutritional assessment and follow-up protocol was elaborated. <![CDATA[<B>Immunoenhanced enteral nutrition formulas in head and neck cancer surgery</B>: <B>a prospective, randomyzed clinical trial</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000200006&lng=&nrm=iso&tlng= Introduction: Significant malnutrition exists in a high percentage of patients with head and neck cancer. Malnutrition is associated with defects in immune function that may impair the host response to malignancy. Malnutrition and immunosupression make patients highly susceptible to postoperative infections and complications. Objectives: Compare two immunoenhanced enteral nutritions with a control diet, and evaluate the effect in postoperative infections, length of stay and inflammatory markers. Patients: A population of 44 patients with oral and laryngeal cancer was enrolled in a randomized trial. At surgery, patients were randomly allocated to three groups: (group I); patients receiving an arginine-enhanced formula (group II); patients receiving a standard polymeric formula, and (group III) patients receiving an arginine, RNA and omega-3 fatty acids enhanced formula, in an isonitrogenous way. Results: The duration of enteral nutrition in the three groups was similar with an average duration of 14,5 &plusmn; 8 days. The length of postoperative stay was similar, with an average of 19,8 &plusmn; 8,5 days. Wound infections and general infections were more frequent in the control group. Fistula rates were not improved in the enhanced diet groups. No significant intergroup differences in the trend of the two plasma proteins (albumin, transferrin), lymphocytes, weight, IL-6, CPR and TNFα were detected. The control group showed the highest levels of TNFα at the fourteenth postoperative day. Gastrointestinal tolerance and diarrhoea rate were similar in all the patients. Conclusions: Immunoenhanced enteral nutrition formulas improved the infection rate in the postoperative of head and neck cancer patients. In the fistula rates, we observed that technical problems and nutritional status might have played an equally important role, and therefore the positive effect of immunonutrition in this parameter might have been overestimated.<hr/>Introducción: Un alto porcentaje de pacientes con cáncer de cabeza y cuello presentan un importante grado de malnutrición. Esta malnutrición está asociada defectos de la función inmune. Tanto la malnutrición como la inmunosupresión hacen a estos pacientes susceptibles de padecer complicaciones infecciosas en el postoperatorio. Objetivos: Comparar 2 inmunonutriciones enterales con una dieta control, y evaluar el efecto en las infecciones postoperatorias, duración de la estancia hospitalaria y marcadores de inflamación. Pacientes: Se realizó un estudio aleatorizado en un grupo de 44 pacientes con cáncer de cavidad oral y laringe. En el momento de la cirugía los pacientes fueron aleatoriamente asignados a 3 grupos diferentes: (grupo I), pacientes que recibieron una nutrición enriquecida con arginina (grupo II); pacientes que recibieron una nutrición isocalórica, isonitrogenada, y (grupo III), pacientes que recibieron una nutrición enriquecida con arginina, nucleótidos y ácidos grasos omega 3. Resultados: La duración de la nutrición enteral fue similar en los 3 grupos, con una media de 14,5 &plusmn; 8 días. La duración de la estancia hospitalaria fue similar, con una media de 19,8 &plusmn; 8,5 días. Las infecciones de la herida quirúrgica y las infecciones generales fueron más frecuentes en el grupo control. El porcentaje de fístulas no mejoró en los grupos con nutriciones enriquecidas. No se observaron diferencias significativas entre los grupos en cuanto a la tendencia de las proteínas plasmáticas (albúmina y transferrina), linfocitos, peso, ni IL-6, CPR y TNFα. El grupo control mostrσ los niveles mαs altos de TNFα al decimocuarto dνa del postoperatorio. La tolerancia gastrointestinal (diarrea) fue similar en todos los pacientes. Conclusiones: Las inmunonutriciones enterales disminuyeron el número de infecciones generales en el postoperatorio de pacientes con cáncer de cabeza y cuello. En cuanto al porcentaje de fístulas faringocutáneas no observamos disminución en los grupos con nutriciones enriquecidas. Por lo que pensamos que la técnica quirúrgica y el estado nutricional tienen una importancia similar y por ello en este parámetro el efecto positivo de la inmunonutrición puede estar sobrevalorado. <![CDATA[<B>Evaluation of two methods for correcting the impact factor using the investigation done at the "Del Río Hortega" University Hospital (1999-2004) as the data source</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000200007&lng=&nrm=iso&tlng= Fundamento y objetivo: La ponderación del Factor de Impacto (FI) publicado por el Institute for Scientific Information es una estrategia fundamental para mejorar el análisis bibliométrico entre áreas temáticas. Nuestro objetivo ha sido evaluar dos parámetros de corrección (el valor Máximo y la Mediana) utilizando el FI sin corregir como referencia en un modelo de investigación biomédica desarrollada en un Hospital terciario. Material y método: Se han utilizado las publicaciones del Hospital Universitario "Del Río Hortega" de Valladolid del periodo 1999-2004 como fuente de datos (artículos en MEDLINE). Se analizaron las características de las distribuciones de los FI corregidos por el Máximo (FICORMAX), por la Mediana (FICORMED) y sin corregir (FI), así como las diferencias interanuales e interservicios obtenidas por los tres métodos. Resultados: Las tres series de valores muestran distribuciones no normales con marcada asimetría positiva. La distribución con mayor dispersión corresponde a la corrección por la Mediana (CV% = 357,3%). La corrección por el Máximo aumenta el número de revistas con FI más altos en sus categorías. Las diferencias interanuales son estimadas de forma semejante por los tres métodos. Las diferencias entre áreas temáticas aumentan del 7,3 al 12,4% utilizando la corrección por la mediana. Conclusiones: La corrección del FI por el valor máximo de cada área temática es el método de ponderación más justo, puesto que premia a las revistas con mayor FI de cada categoría, independientemente de su valor absoluto. Además, al disponerse en una escala de 0 a 1, los resultados obtenidos con FICORMAX proporcionan una información más precisa sobre la posición del valor dentro de la serie temática.<hr/>Background and objective: To adjust the Impact Factor (IF) provided by the Institute for Scientific Information (ISI) is necessary for improving bibliometric analysis among the various areas of knowledge. Our objective was to evaluate two parameters (the maximum and the median value of each subject area) for IF adjustment using the original (not corrected) IF as the reference method in a tertiary hospital biomedical investigation model. Material and method: We retrieved articles from Hospital Universitario "Del Río Hortega" from Valladolid (Spain) for the period 1999-2004 as data source. We have describe the characteristics of the followed IF distributions: IF Corrected by the Maximum value (IFCORMAX), IF Corrected by the Median value (IFCORMED) and IF without adjustments (IF). Besides, we have analyzed both the inter-annual and the inter-subject differences obtained by the three methods. Results: The three analyzed IF series shown not normal distributions that are positively skewed. The IF adjusted by the median showed the highes coefficient of variation (CV = 357.3%). The IF adjusted by the Maximum value increased the "weight" of journals with the highest not corrected IF for each subject category. Inter-annual differences were similarly estimated by the three methods. The IF adjusted by the median increased the inter-subject difference from 7.3% to 12.4%. Conclusions: Our results suggests that IF adjusted by the maximum value of each discipline is the best method to correct the ISI-IF values, because journals with the high IF are always rewarded, while IF adjusted by the median infra-estimated most of them. <![CDATA[<B>Evolution of nutritional biochemical parameters in hemodialysis patients during a one-year follow-up period</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000200008&lng=&nrm=iso&tlng= La elevada supervivencia actual del paciente en hemodiálisis (52% hasta 5 años), ha hecho que se pongan de manifiesto complicaciones crónicas como la elevada prevalencia de malnutrición en los enfermos, así como la importancia de la situación nutricional en la morbi-mortalidad que presentan. La causa de desnutrición proteico-calórica es multifactorial, aunque procesos de inflamación crónica asociada a la técnica de diálisis cobran cada vez más relevancia. Se han evaluado las variaciones de distintos parámetros bioquímicos nutricionales (proteínas totales, albúmina plasmática, transferrina y colesterol total) de 73 pacientes en hemodiálisis durante un año de seguimiento. La edad media de los pacientes era de 53,3 &plusmn; 18,69 años, con 43 varones y 30 mujeres. El tiempo en programa de hemodiálisis ha sido de 43 &plusmn; 33 meses, con una duración media de la sesión de 246&plusmn; 24 minutos y dosis media de hemodiálisis administrada de 1,37 &plusmn; 0,27 (KT/V) (Daurgidas 2ª generación). Se ha observado un descenso en todos los parámetros bioquímicos evaluados, con diferencias estadísticamente significativas: Proteínas totales (p < 0,001), albúmina (p < 0,00001), colesterol total (p < 0,05) y transferrina (p < 0,01). La evolución de los parámetros bioquímicos nutricionales evaluados mostró un importante deterioro nutricional de los pacientes estables con el tratamiento.<hr/>Current high survival in hemodialysis patients (52% at 5 years) have made the chronic manifestations to emerge such as the high hyponutrition prevalence of these patients, as well as the importance of the nutritional status in their morbimortality. The reason for protein-caloric hyponutrition is multifactorial, although chronic inflammatory conditions associated to the dialysis technique are becoming more and more relevant. The variations in several nutritional biochemical parameters (total proteins, plasma albumin, transferrin, and total cholesterol) have been assessed in 73 hemodialysis patients for one year. The mean age of the patients was 53.3 &plusmn; 18.69 years (43 males and 30 females). The average on hemodialysis program was 43 &plusmn; 33 months, with a mean session duration of 246 &plusmn; 24 minutes, and mean hemodialysis dose administered of 1.37 &plusmn; 0.27 (KT/V) (second generation Daurgidas). A decrease in all the biochemical parameters assessed has been observed, with statistically significant differences: total proteins (p < 0.001), albumin (p < 0.00001), total cholesterol (p < 0.05), and transferrin (p < 0.01). The evolution of the nutritional biochemical parameters assessed showed an important nutritional deterioration of the patients remaining stable with the therapy. <![CDATA[<B>Insulin therapy at the hospital setting</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000200009&lng=&nrm=iso&tlng= La hiperglucemia se define en diversos estudios como un factor de mal pronóstico relacionado con un mayor riesgo de infecciones postoperatorias, complicaciones neurológicas, aumento de la estancia hospitalaria e ingreso en unidades de cuidados intensivos. El uso adecuado de la terapia insulínica es una de las claves para asegurar el tratamiento óptimo del paciente ingresado en el hospital. El objetivo de esta revisión es discutir los aspectos más importantes del uso de insulina en el medio hospitalario. Se analizan tanto los tipos de insulina existentes en el mercado y los principales factores que determinan su eficacia, como las diferentes pautas y vías de administración que encontramos en el hospital en función del tipo de paciente y del tipo de alimentación o aporte exógeno de hidratos de carbono. El miedo a provocar episodios hipoglucémicos en el hospital, contribuye a una inadecuada prescripción de dosis programadas de insulina, a la utilización de pautas móviles de insulina rápida en monoterapia y al establecimiento de objetivos de glucemia demasiado elevados. Actualmente el tratamiento individualizado de las hiperglucemias hospitalarias debe sustituir a pautas de insulina obsoletas, con el fin de alcanzar objetivos glucémicos más exigentes que disminuyan las complicaciones del paciente durante su ingreso hospitalario.<hr/>Hyperglycemia is defined in different studies as a poor prognostic factor relating with higher risk for post-surgical infections, neurological complications, increased hospital staying, and admission to intensive care units. Appropriate use of insulin therapy is one of the key factors assuring the best management of hospitalized patients. The aim of this review was to discuss the most important aspects of insulin use at the hospital setting. We analyzed the different types of insulin commercially available and the factors determining their efficacy, as well as the different regimens and administration routes available at the hospital according to the type of patient and the type of feeding or exogenous intake of carbohydrates. The fear of inducing hypoglycemic episodes at the hospital contributes to an inappropriate prescription of the programmed insulin doses, the use of flexible rapid insulin doses in monotherapy, and setting excessively high glycemia levels. Currently, individualized management of hospital hyperglycemias should replace obsolete insulin regimens in order to reach more stringent glycemia goals and decreasing the number of complications in the hospitalized patient. <![CDATA[<B>Effect of an intensive nutritional treatment in nutritional status of head and neck cancer patients in stages III and IV</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000200010&lng=&nrm=iso&tlng= Objetivo: La desnutrición y la pérdida acelerada de peso son frecuentes en pacientes con cáncer. El cáncer de cabeza y cuello (cáncer de C y C) afecta el estado nutricional por la localización y estirpe del tumor. El objetivo fue evaluar el efecto de un tratamiento nutricional intensivo (TNI) sobre el estado nutricional en pacientes con cáncer de C y C en estadios avanzados y compararlos con un grupo control histórico cuyo tratamiento nutricional fue el convencional (TC). Métodos: A todos los pacientes se les realizó una evaluación del estado nutricional al ingreso (antropométrica, bioquímica y dietética). Se calculó un plan de alimentación que cubriera su requerimiento individual. En caso de que no fuera posible cubrir sus requerimientos vía oral se colocó una sonda para alimentación enteral. La evaluación del estado nutricional se realizó durante el tratamiento oncológico cada 21 días (cuatro evaluaciones). Los resultados se compararon el grupo del TC (25 pacientes) que consistió en orientación alimentaria general. El análisis de resultados se llevó a cabo con la prueba no paramétrica U de Mann Whitney. Resultados: El TNI (28 pacientes) se asoció con el mantenimiento del estado nutricional a lo largo del tratamiento oncológico. Los indicadores significativos fueron: cambio de peso 55 a 47 kg en TC contra 59 a 58 kg en TNI (p < 0,0001) y hemoglobina de 13 a 11 g/dl en TC versus 14 a 13,0 g/dl en TNI (p < 0,002) como los más importantes. En el resto de los indicadores se observó una clara tendencia aumentar poco a poco a lo largo del estudio en el grupo del TNI, mientras que en el TC la disminución de los indicadores fue constante. Conclusión: Los pacientes que se reciben un TNI como parte integral de su tratamiento oncológico deterioraron menos su estado nutricional que aquellos que recibieron el TC.<hr/>Objective: Malnutrition and accelerated weight loss are frequent secondary diagnosis in patients with cancer. Head and neck cancer (H & N Cancer) affects nutritional status because of the tumor type and localization. The aim of the study was to assess the effect of an intensive nutritional treatment (INT) on nutritional status of H & N cancer patients, stages III and IV and to compare that with a historical control whose nutritional treatment was conventional (CT). Methods: All patients were nutritionally assessed before oncological treatment started (anthropometrical, biochemical, and dietetically). A nutritional feeding plan according to their nutritional personal need was calculated. In case it was impossible to cover all the nutritional requirements orally, a feeding tube was placed. Nutritional follow up was performed each 21 days, during their oncological treatment in four occasions. The results obtained were compared with those obtained from the patients who received the CT that consisted only in nutritional counseling by the attending physician; the statistical test used was Mann Whitney U test. Results: The INT was associated with maintenance of the nutritional status along their oncological treatment. The statistical significant parameters were: weight 55 to 47 kg in the CT group vs 59 a 58 kg in the INT group (p < 0.0001), and hemoglobin: from 13 to 11 g/dl in the CT group vs 14 to 13 g/dl in the INT group (p < 0.002) as the most important ones. In the rest of the data we can observe a clear tendency of increasing the nutrition parameters in patients the INT group, while in the CT group, they showed a persistent decrease. Conclusion: We concluded that patients who received the INT as part of their oncological treatment deteriorated less their nutritional status than those who received a CT. <![CDATA[<B>Effect of protein restriction diet on renal function and metabolic control in patients with type 2 diabetes</B>: <B>a randomized clinical trial</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000200011&lng=&nrm=iso&tlng= Objective: To assess the effect of a low protein diet (LPD) on renal function and metabolic control in three sub-groups of patients with type 2 diabetes those with or without nephropathy. Research design and methods: A randomized clinical trial was conducted on 60 patients with type 2 diabetes in primary care -19 with normoalbuminuria, 22 with microalbuminuria, and 19 with macroalbuminuria-. All patients experienced a screening phase during the 3 months, and were designated according to percentages of daily caloric intake (e.g., carbohydrates 50%, fat 30%, and 20% of protein). After this period, they were randomly assigned to receive either LPD (0.6-0.8 g/kg per day) or normal protein diet (NPD) (1.0-1.2 g/kg per day) for a period of 4 months. Twenty nine patients received LPD and 31 received NPD. Primary endpoints included measures of renal function (UAER, serum creatinine and GFR) and glycemic control (fasting glucose and glycosylated hemoglobin A1c). Results: Renal function improved among patients with macroalbuminuria who received LPD: UAER decreased (1,280.7 &plusmn; 1,139.7 to 444.4 &plusmn; 329.8 mg/24 h; p < 0.05) and GFR increased (56.3 &plusmn; 29.0-74.2 &plusmn; 40.4 ml/min; p < 0.05). In normoalbuminuric and microalbuminuric patients, there were no significant changes in UAER or GFR after either diet. HbA1c decreased significantly among microalbuminuric patients on both diets (LPD, 8.2 &plusmn; 1.6-7.2 &plusmn; 1.8%; p < 0.05; NPD, 8.8 &plusmn; 1.9-7.1 &plusmn; 0.8%; p < 0.05) and among macroalbuminuric patients who received NPD (8.1 &plusmn; 1.8-6.9 &plusmn; 1.6%; p < 0.05). Conclusions: A moderated protein restriction diet improved the renal function in patients with type diabetes 2 and macroalbuminuria<hr/>Objetivo: Valorar el efecto de una dieta baja en proteínas (DBP) sobre la función renal y el control metabólico en tres subgrupos de pacientes con diabetes tipo 2 con y sin nefropatía. Diseño del estudio y métodos: Ensayo clínico de distribución aleatoria en 60 pacientes con diabetes tipo 2, en atención primaria- 19 con normoalbuminuria, 22 con microalbuminuria y 19 con macroalbuminuria. Todos los pacientes pasaron una fase de pre-intervención durante 3 meses y se anotó los porcentajes de ingesta calórica diaria (p.ej., carbohidratos 50%, grasas 30%, proteínas 20%). Después de este periodo de lavado, fueron distribuidos de forma aleatoria, para recibir o bien una DBP (0,6-0,8 g/kg, al día) o una dieta normoproteica (DNP) (1,0-1,2 g/kg al día), durante un periodo de 4 meses. Veintinueve pacientes recibieron DBP y 31 DNP. Las principales variables de desenlace fueron las medidas de función renal (EAU, creatinina sérica y TFG) y el control glucémico (glucemia en ayunas y hemoglobina A1 c glucosilada). Resultados: La función renal mejoró en los pacientes con macroalbuminuria que realizaron la DBP: la EAU disminuyó (de 1.280,7 &plusmn; 1.139,7 a 444,4 &plusmn; 329,8 mg/24 h; p < 0,05) la TFG aumentó ( 56,3 &plusmn; 29,0 - 74,2 &plusmn; 40,4 ml/min; p < 0,05). En los pacientes con normo y microalbuminuria, no hubo cambios significativos en la EAU o TFG tras cualquiera de las dietas. La HbA1c disminuyó significativamente en los pacientes con microalbuminuria, con ambas dietas (DBP, 8,2 &plusmn; 1,6-7,2 &plusmn; 1,8%; p < 0,05; DNP, 8,8 &plusmn; 1,9-7,1 &plusmn; 0,8%; p < 0,05) y en los pacientes con macroalbuminuria que siguieron la DNP (8,1 &plusmn;1,8-6,9 &plusmn;1,6%; p < 0,05). Conclusiones: Una dieta con restricción proteica moderada mejora la función renal en pacientes con diabetes tipo 2 y macroalbuminuria. <![CDATA[<B>Fat composition of several "fast food"</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000200012&lng=&nrm=iso&tlng= Se determina el porcentaje de grasa, de diversos alimentos servidos en establecimientos de los denominados genéricamente de comida rápida ("fast food") o "hamburgueserías". Dicho porcentaje es muy variable, con un promedio del 35,83 &plusmn; 10,68% en hamburguesas de vacuno, 35,84 &plusmn; 8,66% en patatas fritas, el 23,02 &plusmn; 5,07% en hamburguesas de pollo y el 34,02 &plusmn; 13,49% en los denominados "perritos calientes". La composición lipídica está formada en su mayoría por ácidos grasos saturados (28 a 52% relativo al total de grasa y monoinsaturados (46-48%), mientras que la proporción de los ácidos grasos poliinsaturados tiene valores más dispares, oscilando desde el 6,9% en hamburguesas de vacuno al 25,1% en las patatas fritas. Cuando se tratan los resultados de los porcentajes relativos de los ácidos grasos contenidos en las distintas muestras mediante técnicas estadísticas apropiadas, se comprueba que se generan una serie de agrupaciones en función del tipo de alimento de que se trate y en algunos casos por lugar de origen, lo que puede ser interesante en caso de problemas relacionados con la salud. En algún caso se han detectado porcentajes ligeramente altos de ácidos grasos trans, respecto a lo recomendado. Estos resultados ponen de manifiesto la necesidad urgente de que la legislación obligue a especificar el tipo de grasa exacta utilizada en la elaboración de estos alimentos, así como un mayor control por parte de las administraciones.<hr/>The percentage of fat of a variety of foods served in fast food establishments has been determined. This percentage is very variable, with mean contents of total fat of 35.83 &plusmn; 10.68% in beef hamburgers, 35.84 &plusmn; 8.66% in chips, 23.02 &plusmn; 5.07% in chicken hamburgers and 34.02 &plusmn; 13.49% in "hot dogs". The lipidic composition is mainly formed by saturated fatty acids (28-52% of total fat) and monounsaturated (46-48%), whereas the proportion of polyunsaturated fatty acids showed more variable values, ranging from 6.9% in beef hamburgers to 25.1% in chips. Statistical treatment of the results of relative percentage of fatty acids by multivariate methods revealed clusters of samples grouped as a function of the type of food and in some instances of its source, which can be interesting in case of healthy problems. Percentages of trans fatty acids slightly higher than the maximum recommended values have been detected in some cases. These results show the urgent need of modifying the laws to force fast food establishments to specify the type and amounts of fat used in the processing of these foods, as well as a greater control from the local administrations. <![CDATA[<B>The "healthy lifestyle guide pyramid" for children and adolescents</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000200013&lng=&nrm=iso&tlng= Introduction: Increasing evidence demonstrates that risk factors for chronic diseases are established during childhood and adolescence. Consensus about the need to increase prevention efforts makes the adoption of a healthy lifestyle seem desirable from early childhood onwards. After reviewing educational tools for children and adolescents aimed at promoting a healthy lifestyle, it was recognized that there was a need to develop a simple educational tool specifically designed for these age groups. Methods: Development of the healthy lifestyle pyramid for children and adolescents. Results: We propose a three-dimensional, truncated and staggered pyramid with 4 faces and a base, which introduces a completely new concept that goes beyond other published pyramids. Each of the faces is oriented towards achieving a different goal. Two faces (faces 1 and 2) are formulated around achieving a goal on a daily basis (daily food intake, face 1, and daily activities, face 2). Face 3 is an adaptation of the traditional food guide pyramid, adapted to children&rsquo;s energy, nutritional and hydration needs. Face 4 deals with both daily and life-long habits. On the base of the pyramid, there is advice about adequate nutrition alternating with advice about physical activity and sports. Conclusion: The Healthy Lifestyle Pyramid© is specifically developed for children and adolescents according to current scientific knowledge and evidence-based data and includes easy-to-follow advice and full colour pictures. Following these guidelines should improve health and reduce risk factors, promoting enjoyable and appropriate development towards adulthood.<hr/>Introducción: En la actualidad, existe evidencia científica de que los factores de riesgo de enfermedades crónicas se establecen durante la infancia y la adolescencia. La adopción de un estilo de vida saludable parece deseable desde edades tempranas existiendo un consenso cada vez mayor hacia la prevención. Al revisar las herramientas educativas existentes para niños y adolescentes dirigidas a la mejora de la adquisición de un estilo de vida saludable, se advirtió de la necesidad de desarrollar un instrumento educativo desarrollado específicamente para estos grupos de edad. Métodos: Desarrollo de la pirámide de estilo de vida saludable para los niños y adolescentes. Resultados: Nuestra propuesta trata de una pirámide tridimensional con 4 caras y una base, truncada y escalonada, introduciendo un nuevo concepto que va más allá de lo publicado en otras pirámides. Cada una de las caras se orienta hacia la consecución de un objetivo. Las dos primeras caras (caras 1 y 2) se han formulado con el fin de lograr un objetivo sobre una base diaria (alimentación diaria, la cara 1, frente a las actividades diarias la cara 2). La Cara 3 es una adaptación de la tradicional pirámide de alimentos, adecuada a las necesidades de energía, nutrientes e hidratación de los niños. La Cara 4 muestra los hábitos de higiene y salud que se deben mantener durante toda la vida. En la base de la pirámide, se alternan mensajes sobre la nutrición adecuada con mensajes relacionados con la actividad física y el deporte. Conclusión: La Pirámide del Estilo de Vida Saludable© se ha desarrollado específicamente para niños y adolescentes, teniendo en cuenta los actuales conocimientos científicos. Incluye mensajes fáciles de entender e imágenes a todo color. El seguimiento de estas directrices debería contribuir a mejorar la salud y a la reducción de los factores de riesgo en la edad adulta, al tiempo que se divierten y crecen de una manera aconsejable. <![CDATA[<B>Publication of articles about paediatrics in Nutricion Hospitalaria</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000200014&lng=&nrm=iso&tlng= Introduction: Increasing evidence demonstrates that risk factors for chronic diseases are established during childhood and adolescence. Consensus about the need to increase prevention efforts makes the adoption of a healthy lifestyle seem desirable from early childhood onwards. After reviewing educational tools for children and adolescents aimed at promoting a healthy lifestyle, it was recognized that there was a need to develop a simple educational tool specifically designed for these age groups. Methods: Development of the healthy lifestyle pyramid for children and adolescents. Results: We propose a three-dimensional, truncated and staggered pyramid with 4 faces and a base, which introduces a completely new concept that goes beyond other published pyramids. Each of the faces is oriented towards achieving a different goal. Two faces (faces 1 and 2) are formulated around achieving a goal on a daily basis (daily food intake, face 1, and daily activities, face 2). Face 3 is an adaptation of the traditional food guide pyramid, adapted to children&rsquo;s energy, nutritional and hydration needs. Face 4 deals with both daily and life-long habits. On the base of the pyramid, there is advice about adequate nutrition alternating with advice about physical activity and sports. Conclusion: The Healthy Lifestyle Pyramid© is specifically developed for children and adolescents according to current scientific knowledge and evidence-based data and includes easy-to-follow advice and full colour pictures. Following these guidelines should improve health and reduce risk factors, promoting enjoyable and appropriate development towards adulthood.<hr/>Introducción: En la actualidad, existe evidencia científica de que los factores de riesgo de enfermedades crónicas se establecen durante la infancia y la adolescencia. La adopción de un estilo de vida saludable parece deseable desde edades tempranas existiendo un consenso cada vez mayor hacia la prevención. Al revisar las herramientas educativas existentes para niños y adolescentes dirigidas a la mejora de la adquisición de un estilo de vida saludable, se advirtió de la necesidad de desarrollar un instrumento educativo desarrollado específicamente para estos grupos de edad. Métodos: Desarrollo de la pirámide de estilo de vida saludable para los niños y adolescentes. Resultados: Nuestra propuesta trata de una pirámide tridimensional con 4 caras y una base, truncada y escalonada, introduciendo un nuevo concepto que va más allá de lo publicado en otras pirámides. Cada una de las caras se orienta hacia la consecución de un objetivo. Las dos primeras caras (caras 1 y 2) se han formulado con el fin de lograr un objetivo sobre una base diaria (alimentación diaria, la cara 1, frente a las actividades diarias la cara 2). La Cara 3 es una adaptación de la tradicional pirámide de alimentos, adecuada a las necesidades de energía, nutrientes e hidratación de los niños. La Cara 4 muestra los hábitos de higiene y salud que se deben mantener durante toda la vida. En la base de la pirámide, se alternan mensajes sobre la nutrición adecuada con mensajes relacionados con la actividad física y el deporte. Conclusión: La Pirámide del Estilo de Vida Saludable© se ha desarrollado específicamente para niños y adolescentes, teniendo en cuenta los actuales conocimientos científicos. Incluye mensajes fáciles de entender e imágenes a todo color. El seguimiento de estas directrices debería contribuir a mejorar la salud y a la reducción de los factores de riesgo en la edad adulta, al tiempo que se divierten y crecen de una manera aconsejable. <![CDATA[<B>Massive intestinal resection</B>: <B>Nutricional adaptation process</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000200015&lng=&nrm=iso&tlng= Introduction: Increasing evidence demonstrates that risk factors for chronic diseases are established during childhood and adolescence. Consensus about the need to increase prevention efforts makes the adoption of a healthy lifestyle seem desirable from early childhood onwards. After reviewing educational tools for children and adolescents aimed at promoting a healthy lifestyle, it was recognized that there was a need to develop a simple educational tool specifically designed for these age groups. Methods: Development of the healthy lifestyle pyramid for children and adolescents. Results: We propose a three-dimensional, truncated and staggered pyramid with 4 faces and a base, which introduces a completely new concept that goes beyond other published pyramids. Each of the faces is oriented towards achieving a different goal. Two faces (faces 1 and 2) are formulated around achieving a goal on a daily basis (daily food intake, face 1, and daily activities, face 2). Face 3 is an adaptation of the traditional food guide pyramid, adapted to children&rsquo;s energy, nutritional and hydration needs. Face 4 deals with both daily and life-long habits. On the base of the pyramid, there is advice about adequate nutrition alternating with advice about physical activity and sports. Conclusion: The Healthy Lifestyle Pyramid© is specifically developed for children and adolescents according to current scientific knowledge and evidence-based data and includes easy-to-follow advice and full colour pictures. Following these guidelines should improve health and reduce risk factors, promoting enjoyable and appropriate development towards adulthood.<hr/>Introducción: En la actualidad, existe evidencia científica de que los factores de riesgo de enfermedades crónicas se establecen durante la infancia y la adolescencia. La adopción de un estilo de vida saludable parece deseable desde edades tempranas existiendo un consenso cada vez mayor hacia la prevención. Al revisar las herramientas educativas existentes para niños y adolescentes dirigidas a la mejora de la adquisición de un estilo de vida saludable, se advirtió de la necesidad de desarrollar un instrumento educativo desarrollado específicamente para estos grupos de edad. Métodos: Desarrollo de la pirámide de estilo de vida saludable para los niños y adolescentes. Resultados: Nuestra propuesta trata de una pirámide tridimensional con 4 caras y una base, truncada y escalonada, introduciendo un nuevo concepto que va más allá de lo publicado en otras pirámides. Cada una de las caras se orienta hacia la consecución de un objetivo. Las dos primeras caras (caras 1 y 2) se han formulado con el fin de lograr un objetivo sobre una base diaria (alimentación diaria, la cara 1, frente a las actividades diarias la cara 2). La Cara 3 es una adaptación de la tradicional pirámide de alimentos, adecuada a las necesidades de energía, nutrientes e hidratación de los niños. La Cara 4 muestra los hábitos de higiene y salud que se deben mantener durante toda la vida. En la base de la pirámide, se alternan mensajes sobre la nutrición adecuada con mensajes relacionados con la actividad física y el deporte. Conclusión: La Pirámide del Estilo de Vida Saludable© se ha desarrollado específicamente para niños y adolescentes, teniendo en cuenta los actuales conocimientos científicos. Incluye mensajes fáciles de entender e imágenes a todo color. El seguimiento de estas directrices debería contribuir a mejorar la salud y a la reducción de los factores de riesgo en la edad adulta, al tiempo que se divierten y crecen de una manera aconsejable. <link>http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000200016&lng=&nrm=iso&tlng=</link> <description/> </item> </channel> </rss> <!--transformed by PHP 04:07:23 19-07-2019-->