Scielo RSS <![CDATA[Nutrición Hospitalaria]]> http://scielo.isciii.es/rss.php?pid=0212-161120080008&lang=es vol. 23 num. 6 lang. es <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.isciii.es/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.isciii.es <![CDATA[<B>Codificación de la desnutrición hospitalaria</B>: <B>la vigencia de una frase</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000800001&lng=es&nrm=iso&tlng=es <![CDATA[<B>Aportaciones de la sociología al estudio de la nutrición humana</B>: <B>una perspectiva científica emergente en España</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000800002&lng=es&nrm=iso&tlng=es El acto de comer deviene uno de los nodos más evidentes de interconexión entre procesos biológicos, sociales, psicológicos y culturales. Sin embargo, cada disciplina ha tendido a construir sus propios y específicos campos científicos sobre la nutrición, de un modo que implica el manejo de sus propios corpus teóricos así como sus propias hipótesis sustantivas. Frente a esta realidad, este artículo pretende dar a conocer de forma sucinta las aportaciones de la sociología de la alimentación para los profesionales de la nutrición humana. Se presentaran sus objetivos y aportaciones, sus ámbitos de estudio y, finalmente, los rasgos actuales de la alimentación en la sociedad moderna.<hr/>Human eating becomes one of the clearest intersections among biological, social, psychological and cultural processes nowadays. However, each scientific discipline has developed its own hypothesis and corpus of knowledge about human nutrition. Against this, it is the contention of this article to offer to nutritional professionals the efforts of sociology on this topic. It will be developed its purposes and contributions, its fields of research and, finally, a description of the social features of nourishment in modern societies. <![CDATA[<B>Documento SENPE-SEDOM sobre la codificación de la desnutrición hospitalaria</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000800003&lng=es&nrm=iso&tlng=es El acto de comer deviene uno de los nodos más evidentes de interconexión entre procesos biológicos, sociales, psicológicos y culturales. Sin embargo, cada disciplina ha tendido a construir sus propios y específicos campos científicos sobre la nutrición, de un modo que implica el manejo de sus propios corpus teóricos así como sus propias hipótesis sustantivas. Frente a esta realidad, este artículo pretende dar a conocer de forma sucinta las aportaciones de la sociología de la alimentación para los profesionales de la nutrición humana. Se presentaran sus objetivos y aportaciones, sus ámbitos de estudio y, finalmente, los rasgos actuales de la alimentación en la sociedad moderna.<hr/>Human eating becomes one of the clearest intersections among biological, social, psychological and cultural processes nowadays. However, each scientific discipline has developed its own hypothesis and corpus of knowledge about human nutrition. Against this, it is the contention of this article to offer to nutritional professionals the efforts of sociology on this topic. It will be developed its purposes and contributions, its fields of research and, finally, a description of the social features of nourishment in modern societies. <![CDATA[<B>Estudio bibliométrico de la revista Nutrición Hospitalaria en el periodo 2001 a 2005</B>: <B>parte 2, análisis de consumo; las referencias bibliográficas</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000800004&lng=es&nrm=iso&tlng=es Objetivo: Describir y evaluar el consumo de información consultada y citada en los artículos publicados en la revista Nutrición Hospitalaria en el periodo 2001 a 2005, mediante el análisis bibliométrico. Método: Estudio descriptivo transversal, de los resultados obtenidos del análisis de los listados de las referencias bibliográficas de los artículos publicados en Nutrición Hospitalaria. Se estudio las revistas más citadas, el índice de firmas, la tipología documental referida, el idioma de publicación, la distribución geográfica de filiación y la obsolescencia e índice de inmediatez. Se tuvo en cuenta todas las tipologías documentales, a excepción de las Comunicaciones a Congresos. Resultados: Se publicaron en Nutr Hosp 345 artículos, que contenían un total de 8.113 referencias bibliográficas, con una mediana de 18, un máximo de 136 y un mínimo de 0 RB por artículo. La media (tasa del periodo calculado de referencias por publicación) es de 23,52 (IC 95% 20,93-26,10) y la media recortada al 5% de 20,66 por artículo. El percentil 25 es de 6 y el 75 de 32, siendo el intervalo intercuartílico de 26 RB por documento. El semiperiodo de Burton y Kebler es de 7 años y el Índice de Price es del 38,18%. Conclusión: Las referencias bibliográficas, el consumo de información, de los artículos publicados en Nutrición Hospitalaria presentan parámetros similares a otras revistas sobre ciencias de la salud. Ahora bien, se aprecian unos buenos datos de obsolescencia, situación que revela la buena vigencia de la mayoría de las referencias estudiadas.<hr/>Objective: To describe and assess the consumption of the information consulted and cited in the articles published in the journal Nutrición Hospitalaria for the period 2001-2005 by means of bibliometric analysis. Method: Cross-sectional descriptive analysis of the results obtained from the analysis of the lists of bibliographic references of the articles published at Nutrición Hospitalaria. We studied the most cited journals, the signatures index, the type of document referred, the publication language, the distribution of geographical origin, and obsolescence and readiness index. We took into account all types of documents with the exception of Communications to Congresses. Results: 345 articles were published at Nutr Hosp, containing 8,113 bibliographic references, with a median of 18, a maximum of 136 and minimum of 0 BR per article. The mean (rate of publications per published article during the specified period) is 23.52 (95% IC 20.93-26.10) and the mean at 5% is 20.66 per article. The 25th and 75th percentiles are 6 and 32, respectively, the interquartile interval being 26 BR per document. The semi-period of Burton and Kebler is 7 years and the Price Index is 38.18%. Conclusion: The bibliographic references, the consumption of information, of the articles published at Nutrición Hospitalaria present parameters similar to other journals on health science. However, good data onobsolescence are observed, which reveal the good validity of most of the references studied. <![CDATA[<B>Capacidad antioxidante de las bebidas infantiles de frutas</B>: <B>influencia del almacenamiento y de la digestión gastrointestinal <I>in vitro</B></I>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000800005&lng=es&nrm=iso&tlng=es Aim: The total antioxidant capacity of three beverages based on fruit juice, milk and cereals, intended for infants and young children up to 3 years of age was evaluated by two methods Trolox Equivalent Antioxidant Capacity and Oxygen Radical Absorption Capacity. Results: According to the total antioxidant values obtained by both methods, the beverages can be ranked as follows: grape-orange-banana > peach-apple > pineapple-banana. Ascorbic acid was the main contributor (60%) to the total antioxidant capacity, while the contribution of skimmed milk was less than 1.2%. After one month of storage at -20 ºC, significant losses (p < 0.05) in total antioxidant capacity were found, though these were lower than 3% and therefore lacked nutritional significance. The bioaccessible fractions (maximum soluble fraction in simulated gastrointestinal media) of the beverages, obtained by in vitro gastrointestinal digestion, had antioxidant activities significantly lower (p < 0.05) than the original beverages, though the loss of antioxidant activity was always lower than 19% -thus indicating the stability of the total antioxidant capacity under the applied conditions. Conclusions: The total antioxidant capacity values of the bioaccessible fraction show that most antioxidants are available for absorption after digestion, and might contribute to the beneficial effects attributed to antioxidants.<hr/>Objetivo: Se evaluó la capacidad antioxidante de tres bebidas basadas en zumo de frutas, leche y cereales, indicadas para lactantes y niños de hasta 3 años de edad, mediante dos métodos: Capacidad Antioxidante Equivalente Trolox y Capacidad de Absorción del Oxígeno Reactivo. Resultados: de acuerdo con los valores antioxidantes totales obtenidos con ambos métodos, se pudo clasificar las bebidas de la siguiente manera: uva-naranja-plátano > melocotón-manzana > piña-plátano. El ácido ascórbico fue el principal contribuyente (60%) a la capacidad antioxidante total, mientras que la contribución de la leche desnatada fue menor del 1,2%. Tras un mes de almacenamiento a -20 ºC, se encontraron unas pérdidas significativas de la capacidad antioxidante total (p < 0,05), aunque éstas fueron menores del 3% y, por lo tanto, carecían de significación nutricional. Las fracciones bioaccesibles (fracción soluble máxima en medios gastrointestinales simulados) de las bebidas, obtenidas mediante digestión gastrointestinal in vitro, tuvieron actividades antioxidantes significativamente menores (p< 0,05) que las bebidas originales, si bien la pérdida de actividad antioxidante fue siempre menor del 19% - indicando así la estabilidad de la capacidad antioxidante bajo las condiciones aplicadas. Conclusiones: Los valores de la capacidad antioxidante de la fracción bioaccesible muestran que la mayoría de los antioxidantes están disponibles para ser absorbidos tras la digestión y podrían contribuir a los efectos beneficiosos atribuidos a los antioxidantes. <![CDATA[<B>Gasto energético de adultos brasileños saludables</B>: <B>una comparación de métodos</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000800006&lng=es&nrm=iso&tlng=es Hay diversos métodos disponibles para medir el consumo de energía en el ser humano. Debido al alto costo y pequeño número de laboratorios capaces de utilizar la calorimetría directa y la técnica del agua doblemente marcada, se ha realizado un número relativamente pequeño de mediciones del gasto energético utilizándose estos métodos. Así, cada día más, los investigadores se atienen en alto grado a los métodos de calorimetría indirecta (CI) y bioimpedancia eléctrica (BIA) y los clínicos a las ecuaciones de predicción para calcular los requerimientos de energía total en sus estudios y pacientes respectivamente. Objetivo: Evaluar el Gasto Energético Basal (GEB) y el Gasto Energético Total (GET) de individuos saludables comparando los resultados de CI, BIA y ecuaciones predictivas con los de requerimiento estimado de energía (EER), Fleisch, FAO/WHO/UNU 1985 y 2001. Material y métodos: Se evaluó el gasto energético en 81 individuos de ambos sexos por CI y BIA. De estos, fueron calculados el GEB por las ecuaciones FAO/WHO/UNU 1985 y 2001 y el GET por EER, Fleisch y FAO/WHO/UNU 1985 y 2001. Los datos se analizaron con el programa Sigma Stat for Windows versión 2.03 y se utilizó eltest de Dunn's para la comparación de las medianas obtenidas por los métodos y ecuaciones (p < 0,05). Resultados: Se verificó que el 60,5% de los participantes eran hombres. Los individuos en su mayoría eran eutróficos. La BIA mostró diferencias significativas entre los sexos. Las medianas de GEB, obtenidas por BIA y CI, presentaron diferencias estadísticamente significativas solamente para mujeres (p < 0,05) con una subestimación de los resultados del GEB obtenidos por la BIA en relación a los obtenidos por CI. Diferencias significativas fueron encontradas entre las fórmulas predictivas y la CI para ambos sexos, demostrando también una subestimación de esas en relación a la CI. Se observó una sobreestimación de GET con las fórmulas predictivas de la FAO/WHO/UNU/85 y 2001 en relación a la EER y Fleisch, para ambos sexos. Conclusión: La estimación del GEB puede ser realizada tanto por BIA como por CI, pero la BIA debe ser usada con criterios, ya que subestima de forma significativa para mujeres. En relación a las ecuaciones predictivas se puede observar que la sobreestimación puede desarrollar un balance energético positivo en poblaciones con riesgos para el sobrepeso y obesidad. Así son necesarias comparaciones para identificar las limitaciones de cada método.<hr/>There are many available methods to measure the human energy consumption. Due to the high cost and small number of laboratories able to perform it, the direct calorimetry and doubly labeled water technique are rarely used to measure the energy expenditure. As consequence, there is an increase use of the indirect calorimetry and bioelectrical impedance analysis methods by researchers and predictive equations by physicians to calculate the total energy requirements in research and in clinic. Objective: To evaluate the basal energy expenditure (GEB) and total energy expenditure (GET) of healthy subjects comparing results of indirect calorimetry (CI), bioelectrical impedance analysis (BIA) and predictive equations such as estimated energy requirements (EER), Fleish, FAO/WHO/UNU 1985 and 2001. Material and methods: It was evaluated the energy expenditure in 81 subjects of both gender by CI and BIA. Of these, the GEB by predictive equations FAO/WHO/UNU 1985 and 2001 and the GET by EER, Fleisch and FAO/WHO/UNU 1985 and 2001 were calculated. The data was analyzed with the software Sigma Stat for Windows version 2.03 and Dunn's test was used for comparison of mean obtained with methods and equations (p < 0.05). Results: It was verified that 60.5% of the participants were men. The majority of subjects were eutrofic. BIA showed significant differences between men and women. The differences between the values of GEB, obtained by BIA and CI, were statistically significant only for women (p < 0.05) with an underestimation of the GEB results obtained by BIA in relation to those obtained by CI. Significant difference was found between the predictive equations and CI for both sexes, also demonstrating an underestimation of the equations in relation to CI. It was observed an overestimation of GET with the predictive equations of FAO/WHO/UNU/85 and 2001 in relation to EER and Fleisch for both sexes. Conclusion: The estimation of GEB can be carried out by both BIA and CI, although BIA must be used with criteria since it underestimates in a significant way for women. In relation to the predictive equations, overestimation can develop positive energy balance in populations with risks for overweight and obesity. Thus, it is necessary comparisons to identify the limitations of each method. <![CDATA[<B>Pérdidas de nitrógeno y balance nitrogenado en pacientes con infarto maligno de la arteria cerebral media y sometidos a hipotermia moderada (32-33 ºC)</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000800007&lng=es&nrm=iso&tlng=es Objetivos: La inducción de hipotermia moderada en pacientes con infarto de la arteria cerebral media (ACM) puede ocasionar alteraciones metabólicas y nutricionales. En la actualidad se desconoce cuál es el mejor método para realizar la valoración nutricional en este grupo de población. El objetivo del presente estudio fue valorar la utilidad del balance nitrogenado en el seguimiento de pacientes con infarto de la ACM y sometidos a hipotermia moderada (32-33 ºC) mediante enfriamiento intravascular, en la Unidad de Cuidados Neurocríticos de un hospital de tercer nivel. Material y métodos: Se diseñó un estudio retrospectivo en el que se incluyeron pacientes con infarto de la ACM de los que se recogieron variables biodemográficas, clínicas, de hipotermia y nutricionales. Del mismo modo se realizó el seguimiento prospectivo de un paciente con infarto de la ACM e hipotermia inducida, recogiendo las mismas variables en distintos tiempos de su evolución clínica. Resultados: En la serie retrospectiva se incluyeron 6 pacientes con infarto de ACM sometidos a hipotermia moderada durante un periodo promedio de 12 días (intervalo 9-15). Se constataron pérdidas de nitrógeno (media 9,9 g) inferiores a las que cabría esperar en pacientes críticos durante la fase aguda. En el seguimiento prospectivo del paciente con infarto maligno de la ACM desde día 1 hasta día 22 tras la aplicación de la hipotermia se observaron, al igual que en la serie de pacientes anteriormente descrita, valores bajos de nitrógeno eliminado durante la fase de hipotermia inducida que se elevaron posteriormente cuando el paciente recuperó la normotermia. El nitrógeno eliminado promedio durante el periodo de hipotermia fue de 10,7 g y presentó una elevación hasta 27,3 g durante el periodo normotérmico (día 17). Conclusiones: Estos resultados sugieren que la supresión metabólica inducida por la hipotermia moderada es clínicamente relevante y que, por lo tanto, la determinación del balance nitrogenado no parece ser una herramienta útil en el seguimiento nutricional de este tipo de pacientes.<hr/>Objectives: Induction of moderate hypothermia in patients with median cerebral artery (MCA) infarction may produce metabolic and nutritional impairments. Currently, we do not know which is the best method to carry out nutritional assessment in this population group. The aim of the present study was to assess the usefulness of nitrogen balance in the follow-up of patients with MCA submitted to moderate hypothermia (32-33 ºC) by means of intravascular cooling at the Neurocritical Patients Unit at a tertiary hospital. Material and methods: We designed a retrospective study including patients with MCA infarction of whom we gathered bio-demographical, clinical, hypothermia, and nutritional variables. Similarly, we carried out a prospective follow-up of a patient with MCA infarction and induced hypothermia, gathering the same variables at different time points of his clinical course. Results: Six patients with MCA infarction submitted to moderate hypothermia for a mean duration of 12 days (interval 9-15) were included in the retrospective series. We observed that nitrogen losses (mean 9.9 g) were lower than those previously thought for critical patients during the acute phase. During the prospective follow-up of the patient with malignant infarction of the MCA from day 1 to day 22 after the application of hypothermia, low levels of nitrogen losses were similarly observed during the phase of induced hypothermia, which increased later on when the patient recovered normothermia. The mean nitrogen expenditure during the period of hypothermia was 10.7 g and increased up to 27.3 g during the normothermia period (day 17). Conclusions: These results suggest that moderate hypothermia-induced metabolic suppression is clinically relevant and thus the determination of nitrogen balance does not seem to be a useful tool in the nutritional followup of this type of patients. <![CDATA[<B>Contribución de la dieta y la exposición solar al estatus nutricional de vitamina D en españolas de edad avanzada</B>: <B>Estudio de los Cinco Países (Proyecto OPTIFORD)</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000800008&lng=es&nrm=iso&tlng=es La deficiencia de vitamina D representa un serio problema de salud pública, especialmente entre las personas de edad avanzada, aumentando la morbi-mortalidad. Ante la importancia del hecho, en el año 2001 se puso en marcha el "Estudio de los Cinco Países", dentro del proyecto europeo OPTIFORD (Towards a strategy for optimal vitamin D fortification). Este estudio, transversal y observacional, tiene como objeto conocer el estatus de vitamina D en mujeres adolescentes y de edad avanzada de cinco países europeos, entre ellos España, en función de distintos hábitos alimentarios y conductuales. Objetivo: En este trabajo se analiza la contribución relativa de la exposición solar y la dieta, al estatus en vitamina D de las 53 mujeres de edad avanzada españolas (72&plusmn; 1,6 años), caucasianas y de vida independiente, participantes en el Estudio de los Cinco Países. Metodología: La información fue recogida en verano e invierno utilizando cuestionarios homologados y validados: cuestionario sobre salud y estilo de vida; evaluación de la exposición solar mediante un test estandarizado y la utilización de un dosímetro UV Viospor (sólo en verano); análisis bioquímico de 25 hidroxivitamina D (S-25-OHD) y hormona paratiroidea; y cuestionario de frecuencia de consumo selectivo. Resultados: Se observó una relación directa entre la exposición solar medida con el dosímetro (741 &plusmn; 624 J/m2) y el número de horas al aire libre durante la semana de medida (3,4 &plusmn; 1,9 horas/día) (p < 0,0001). Los niveles séricos de S-25-OHD fueron más altos en verano que en invierno (40,32 &plusmn; 20,39 nmol/l y 30,08 &plusmn; 17,39 nmol/l, respectivamente) y el 40% de las participantes empeoró su estado vitamínico del verano al invierno (p < 0,001). En el verano la deficiencia de vitamina D (S-25-OHD &le; 25 nmol/l) afectó al 28% de la población, duplicándose prácticamente en el invierno. A mayor exposición solar, valorada con el dosímetro, mayor valor de S-25-OHD, habiendo especialmente diferencias entre las participantes del grupo S-25-OHD &le; 25 nmol/l y S-25-OHD > 50 nmol/l (p = 0,01). También hay asociación directa entre el número de horas al aire libre y S-25-OHD (p = 0,09), habiendo diferencias entre las participantes del grupo S-25-OHD &le; 25 nmol/l y S-25-OHD > 50 nmol/l. En más del 95% de la muestra, las ingestas dietéticas medias de vitamina D (5,17 &plusmn; 4,84 &mu;g/día en verano y 4,70&plusmn; 4,72 &mu;g/día en invierno), cuya principal fuente fue el pescado, no cubrieron las Ingestas Recomendadas. No se observó relación entre la ingesta dietética y la concentración en sangre de vitamina D. Por el contrario, las participantes que tomaban suplementos de vitamina D presentaron mayores concentraciones de S-25-OHD (verano = 69,64 nmol/l e invierno = 55 nmol/l) que las que no los consumían (verano = 36,83 nmol/l e invierno = 25,82 nmol/l) (p verano = 0,0003 y p invierno < 0,001). Conclusiones: El estatus deficitario en vitamina D de la población anciana femenina ha de tratar paliarse, siempre que sea factible, con una adecuada exposición solar y con un aumento en la ingesta de esta vitamina a través de la dieta, valorando en cada caso concreto las ventajas de la suplementación farmacológica.<hr/>Vitamin D deficiency represents an important public health problem, especially among elderly people, by increasing the morbimortality. Because of the importance of this, in the year 2001 the "Five Countries Study" was put in place, within the European OPTIFORD project (Towards a strategy for optimal vitamin D fortification). This cross-sectional and observational study aims at knowing the vitamin D status in adolescent and elder women from five European countries, including Spain, according to different dietary and behavioral habits. Objective: This work analyzes the relative contribution of sun exposure and diet to the vitamin D status in 53 Caucasian Spanish elder women (72 &plusmn; 1.6 years), with an autonomous life, participating at the Five Countries Study. Methodology: The information was gathered in summer and winter time, by using homologated and validated questionnaires: health status and life style questionnaire; assessment of sun exposure by a standardized test and using a Viospor UV dosimeter (only in summer time); biochemical analysis of 25 hydroxyvitamin D (S-25-OHD) and parathyroid hormone; and questionnaire of frequency of selective intake. Results: We observed a direct relationship between sun exposure measured with the dosimeter (741 &plusmn; 624 J/m2) and the number of hours outdoors during the measuring week (3.4 &plusmn; 1.9 hours/day) (p < 0.0001). The serum levels of S-25-OHD were higher in summer time than during the winter (40.32 &plusmn; 20.39 nmol/L and 30.08 &plusmn; 17.39 nmol/L, respectively), and 40% of the participants had worse vitamin status in winter as compared with summer time (p < 0.001). During the summer time, vitamin D deficiency (S-25-OHD &le; 25 nmol/L) affected 28% of the population, being virtually twice as much during the winter time. The higher the sun exposure, as assessed by the dosimeter, the higher the value of S-25-OHD, with clear differences between participants in the S-25-OHD &le; 25 nmol/L group and those in the S-25-OHD > 50 nmol/L (p = 0.01). There is also a direct association between the number of hours outdoors and S-25-OHD (p = 0.09), with differences between the participants in the S-25-OHD&le; 25 nmol/L group and the S-25-OHD > 50 nmol/L group. In more than 95% of the sample, mean dietary intakes of vitamin D (5.17 &plusmn; 4.84 &mu;g/day in summer time and 4.70&plusmn; 4.72 &mu;g/day in winter time), the main source of which being fish, did not cover the Recommended Allowances. We did not observe a relationship between the dietary intake and blood levels of vitamin D. By contrast, those participants taking vitamin D supplements presented higher S-25-OHD levels (summer = 69.64 nmol/L and winter = 55 nmol/L) than those not consuming it (summer = 36.83 nmol/L and winter = 25.82 nmol/L) (psummer =0.0003 and p winter < 0.001). Conclusions: The deficient status of vitamin D among the elderly female population has to be corrected, whenever possible, with appropriate sun exposure and an increase in vitamin D intake through the diet, assessing at each particular case the benefits of pharmacological supplementation. <![CDATA[<B>Estado nutritivo de pacientes con cáncer ginecológico o de mama</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000800009&lng=es&nrm=iso&tlng=es Objective: To identify the preoperative nutritional status of women with gynecologic or breast cancer, in correlation with disease site and staging as well as previous treatments. Subjects and methods: A cross-sectional study of 250 women evaluated by Body Mass Index (BMI) and Subjective Global Assessment (SGA). For data analysis, the chisquare test was applied. Results: Breast cancer was the most frequent cancer, predominating in 56.2%. The median age of the patients was 52 years. In about 57% of these women, the tumor was restricted to clinical stages 0, I and II and 77% of the women had not undergone any other oncologic treatment prior to surgery. Subjective Global Assessment detected 76% of nourished women and 24% undernourished women, while Body Mass Index identified 34% of nourished women, 3.6% undernourished women and 62.4% overweight/obese women. A low level of diagnostic agreement between normal nutrition and malnutrition by both methods was observed (63.8%; kappa (95% CI) = 0.0884 (-0.07-0.24). No correlation between nutritional evaluation and previous treatment and disease staging was observed. Concerning anatomic site, it was subjectively observed that women with cancer of the uterine corpus were more malnourished than the rest (p = 0.02). Conclusions: The findings suggest that a more careful evaluation should be employed to identify preoperative nutritional status in women with gynecologic or breast cancer.<hr/>Objetivo: Identificar el estado nutritivo preoperatorio de mujeres con cáncer ginecológico o de mama, en correlación con la localización de la enfermedad y su estadificación, así como de tratamientos previos. Sujetos y métodos: Estudio transversal de 250 mujeres evaluadas mediante Índice de masa corporal (IMC) y Valoración global subjetiva (VGS). Se aplicó la prueba de Chi cuadrado para el análisis de los datos. Resultados: el cáncer de mama fue el tipo más frecuente, predominando en el 56,2%. La edad media de las pacientes fue de 52 años. En cerca del 57% de ellas, el tumor estaba limitado a los estadios clínicos 0, I y II, y el 77% de ellas no habían sido sometidas a ningún otro tratamiento oncológico antes de la cirugía. La valoración global subjetiva detectó un 76% de las mujeres bien nutridas y 24% malnutridas, mientras que el Índice de masa corporal identificó un 34% de las mujeres bien nutridas, un 3,6% de ellas malnutridas, y un 62,4% de mujeres con sobrepeso/obesidad. Se observó un nivel bajó de concordancia para nutrición normal y malnutrición entre ambos métodos (63,8%; kappa (IC 95%) = 0,0884 (-0,07-0,24). No se observó ninguna correlación entre la evaluación nutricional y tratamiento previo o estadificación de la enfermedad. Con respecto a la localización anatómica, se observó subjetivamente que las mujeres con cáncer del cuerpo del útero presentaban mayor desnutrición que el resto (p = 0,02). Conclusiones: Los hallazgos sugieren que se debería realizar una evaluación más minuciosa para identificar el estado nutritivo de las mujeres con cáncer ginecológico o de mama. <![CDATA[<B>Estudio de la influencia de la nutrición y genética maternas sobre la programación del desarrollo del tejido adiposo fetal</B>: <B>Estudio PREOBE</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000800010&lng=es&nrm=iso&tlng=es Introducción: La genética y la alimentación de la madre antes y durante el embarazo, las distintas patologías metabólicas maternas, así como la ingesta de nutrientes en los primeros meses de vida del recién nacido parecen estar implicados en la etiología de la obesidad y sus consecuencias a largo plazo. La posible contribución de estos y otros factores, los mecanismos y sus efectos en el metabolismo y desarrollo de la enfermedad están aún en fase de investigación. Objetivo: Obtener un mayor conocimiento del desarrollo del tejido adiposo fetal y la influencia de factores genéticos, dietéticos y ambientales sobre el riesgo a largo plazo de padecer obesidad. Metodología: Se han establecido cuatro grupos de estudio de 30 madres gestantes cada uno: 1) grupo control; 2) madres con intolerancia a la glucosa/diabetes gestacional; 3) madres con escasa ganancia ponderal durante el embarazo, y 4) madres con sobrepeso/obesidad al inicio del embarazo. Se realizará un análisis de los siguientes parámetros: 1) ingesta dietética; 2) hábitos y estilo de vida; 3) actividad física; 4) antropometría y composición corporal; 5) estudio hematológico; 6) estudio bioquímico (biomarcadores lipídicos y metabólicos); 7) perfil inmunológico; 8) perfil psicológico; 9) marcadores genéticos, y 10) marcadores microbiológicos; todos ellos relacionados con la formación del tejido adiposo fetal en las primeras etapas de la vida y el riesgo de padecer obesidad en el futuro. Conclusión: En este proyecto, coordinado por el Departamento de Pediatría de la Facultad de Medicina de la Universidad de Granada y que cuenta con la participación de otros grupos de investigación de larga y acreditada experiencia, se pretende obtener un mayor conocimiento de los orígenes de la obesidad en la infancia y posterior desarrollo de esta enfermedad en etapas posteriores de la vida.<hr/>Background: Maternal genetics and feeding before and during pregnancy, different maternal metabolic pathologies, as well as nutrient intakes of newborns in their first months of life may be involved in the obesity aetiology and its long-term consequences. The possible role of these and others factors, the mechanisms and the effects on the metabolism, and the development of this disease need further research. Objective: To acquire more knowledge about foetal adipose tissue development and the influence of genetic, dietetic and environmental factors on the risk to suffer from obesity. Methodology: Four study groups have been established with 30 pregnant women in each one: 1) control group; 2) mothers with glucose intolerance/gestational diabetes; 3) women with low weight gain during pregnancy, and 4) women with overweight/obesity at the beginning of the pregnancy. The magnitudes to be studied are: 1) dietary intake; 2) life-style habits; 3) physical activity; 4) anthropometry and body composition; 5) haematological study; 6) biochemical study (lipid and metabolic biomarkers); 7) immune function profile related to nutritional status; 8) psychological profile; 9) genetic biomarkers, and 10) microbiological markers; all of them in relation to the development of the foetal adipose tissue in the first stages of life and the risk of suffering from obesity in the future. Conclusion: This project, coordinated by the Department of Paediatrics of the School of Medicine in the University of Granada, and with the collaboration of well-known and expert research groups, tries to contribute to the knowledge about the obesity aetiology in infancy and its subsequent development in later periods of life. <![CDATA[<B>Efectos de la suplementación dietética con hongos medicinales en la glicemia de ayuno de enfermos con cáncer colorrectal</B>: <B>ensayo clínico aleatorizado, doble-ciego, placebo-controlado</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000800011&lng=es&nrm=iso&tlng=es Objective: The objective of this study was to evaluate the effects of dietary supplementation with Agaricus sylvaticus medicinal fungus in fasting glycemia of post-surgery patients with colorectal cancer. Scope: Proctology Ambulatory of Federal District Base Hospital-Brazil. Subjects: Fifty-six colorectal cancer patients in postsurgery phase, stadiums phase I, II and II, which followed specific criteria of inclusion and exclusion. Interventions: All patients were randomized in two groups: supplemented with Agaricus sylvaticus fungus (30 mg/kg/day) and placebo, and were followed up for six months. Subjects were divided later on according to BMI-Body Mass Index, sex and stage. Three fasting glycemia evaluations were carried out throughout the treatment. Results: Subjects presented BMI medium = 24.65 kg/m² (57.1% women and 42.9% men). The placebo group (average age 59.14 &plusmn; 12.95 years) had initial glycemia levels of 94.36 &plusmn; 15.34 mg/dL, after three months 98.12 &plusmn; 15.54 mg/dL (p = 0.03) and in the sixth month 98.52 &plusmn; 9.03 mg/dL (p = 0.01). The supplemented group (average age of 56.34 &plusmn; 15.53 years) had initial glycemia levels of 95.92 &plusmn; 11.64 mg/dL, after three months 94.88 &plusmn; 12.24 mg/dL (p = 0.65) and, in the sixth month, a significant reduction to 92.86 &plusmn; 6.82 mg/dL (p = 0.01). Conclusion: The results suggest that the dietary supplementation with Agaricus sylvaticus medicinal fungus can significantly reduce fasting glycemia levels of colorectal cancer patients in post-surgery phase.<hr/>Introducción: El objetivo de este estudio fue evaluar los efectos en la glicemia de ayuno de los enfermos con cáncer colorrectal, en fase post-operatoria, con suplementación dietética con hongos medicinales Agaricus sylvaticus. Ámbito: Ambulatorio de Proctología del Hospital de Base do Distrito Federal-Brasil. Sujetos: Cincuenta y seis enfermos con cáncer colorrectal en la fase post-operatoria, estadio I, II y III, siguiendo criterios de inclusión y exclusión. Intervenciones: Todos los enfermos fueron aleatorizados en dos grupos: suplementado con hongos Agaricus sylvaticus (30 mg/kg/día) y placebo, por seis meses. Enfermos fueron divididos siguiendo el Índice de Masa Corporal (IMC), sexo y estadio. Tres evaluaciones de glicemia de ayuno en el tratamiento. Resultados: Los enfermos presentaban IMC promedio de = 24,65 kg/m² (mujeres 57,1% y hombres 42,9%). El grupo placebo (edad 59,14 &plusmn; 12,95 años) tenía glicemia inicial de 94,36 &plusmn; 15,34 mg/dL, después de tres meses 98,12 &plusmn; 15,54 mg/dL (p = 0,03) y en el sexto mes presentó aumento de 98,52 &plusmn; 9,03 mg/dL (p = 0,01). El grupo suplementado (edad de 56,34 &plusmn; 15,53 años) tenía glicemia inicial de 95,92 &plusmn; 11,64 mg/dL, después de tres meses 94,88 &plusmn; 12,24 mg/dL (p = 0,65) y en el sexto mes, reducción significativa de 92,86 &plusmn; 6,82 mg/dL (p = 0,01). Conclusión: Resultados sugieren que la suplementación dietética con hongos Agaricus sylvaticus puede reducir la glicemia de ayuno de los enfermos con cáncer colorrectal en la fase post-operatoria, presentando efectos benéficos en el prognóstico de los enfermos. <![CDATA[<B>Evolución del estado nutritivo de pacientes pediátricos ingresados en hospital general terciario de Brasil</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000800012&lng=es&nrm=iso&tlng=es Justification and objective: Identify changes in the nutritional status of hospitalized children is fundamental for the early establishment of interventions. This study aims at describing the prevalence of undernutrition at admission and over the weeks of in-hospital stay in pediatric patients and evaluate the association between nutritional status and length of in-hospital stay. Materials and methods: A cohort study was carried out. It followed all the in-patients admitted to the general pediatric unit, composed of 72 beds, in the Hospital de Clínicas de Porto Alegre (HCPA), in the south of Brazil, from 20 march to 20 october in 2004. Patients who were between 1 month and 12 years of age and who had been admitted for clinical or/and surgical reasons were included. Those with Down Syndrome or without clinical condition and/or stature for weight measurement were excluded. Anthropometric data were collected up to 48 hours after admission and, weekly, up to hospital discharge (at admission, on 7th, 14th, and 21st day after admission). In children below 5 years of age, the standard defined by the World Heath Organization (WHO/2006) for the classification of the z-score for the stature/age (S/A), weight/age (W/A) and weight/stature (W/S) scores was used. In children from 5 to 10 years of age, the standards of the National Center for Health Statistics (NCHS, 1977) were used to classify the same rates as reference values. In children above 10 years of age, the classification of the Body Mass Index (BMI) was used (OMS/1995). In order to compare the z-scores over the four evaluation moments, analysis of variance (ANOVA) was used for repeated measurements, with Bonferroni's Post-Hoc test, and, for the evaluation of the in-hospital stay length, according to the nutritional status, Kaplan-Meier's survival curve, in the SPSS program, version 12.0, was used. Results: 426 patients were included in the study. 57% of them were male and 50.7% were below one year of age. At admission, the prevalence of malnutrition was 10%, 18%, 21% and 14.7%, according to the W/S, W/A, S/A, and BMI criteria, respectively. Improvement of the nutritional status over the in-hospital stay was observed (at admission to 21st day) in children below 5 years (Z-score W/A: from -1.49 &plusmn; 2.47 to -0.85 &plusmn; 2.36, p = 0.001, and S/A: from -1.69 &plusmn; 2.05 to -1.21 &plusmn; 1.99, p = 0.007) and also in 5 to 10 years of age (S/A: from -0.43 &plusmn; 1.31 to -0.30 &plusmn; 1.37, p = 0.024). Undernourished patients, compared to nourished patients (according to the W/S rate for children below 10 years of age and BMI for above 10 years of age), showed a higher probability of remaining hospitalized (HR = 1.41; IC95%: 1.02-1.92). Conclusions: The prevalence of malnutrition by the W/S score was about half the prevalence found by the W/A and W/A indices, possibly reflecting a chronic impairment of the nutritional status. Undernutrition was confirmed as a health problem, once undernourished patients remained hospitalized for longer periods, which is a treatable problem as it was observed an improvement in the nutritional status rates over in-hospital stay.<hr/>Justificación y objetivo: Identificar los cambios en el estado nutritivo de niños hospitalizados es fundamental para el establecimiento precoz de las intervenciones. Este estudio pretende describir la prevalencia de la hiponutrición al ingreso y a lo largo de las semanas de estancia hospitalaria de pacientes pediátricos y evaluar la asociación entre el estado nutritivo y la duración de la estancia hospitalaria. Material y métodos: Se realizó un estudio de cohortes. Se siguió a todos los pacientes ingresados en la Unidad de Pediatría General, compuesta de 72 camas, en el Hospital de Clínicas de Porto Alegre (HCPA), en el sur de Brasil, desde el 20 de marzo hasta el 20 de octubre de 2004. Se incluyeron aquellos pacientes entre 1 mes y 12 años de edad, ingresados por motivos médicos y/o quirúrgicos. Se excluyó a aquellos con síndrome Down o con una situación clínica y/o por peso que impidiesen la medición del peso. Se recogieron los datos antropométricos hasta 48 horas después del ingreso y luego semanalmente hasta el alta hospitalaria (al ingreso, y en los días 7º, 14º y 21º tras la admisión). En niños menores de 5 años, se utilizó el estándar definido por la Organización Mundial de la Salud (OMS/2006) para la clasificación de la puntuación z de las puntuaciones de talla / edad (T/E), peso/edad (P/E) y peso/talla (P/T). En niños de 5 a 10 años, se utilizaron los estándares del Centro Nacional para Estadísticas Sanitarias (NCHS, 1977) para clasificar las mismas tasas como valores de referencia. En niños mayores de 10 años de edad, se empleó la clasificación del Índice de masa corporal (IMC) (OMS/1995). Con el fin de comparar las puntuaciones z a lo largo de los 4 momentos de evaluación, se empleó el análisis de varianza (ANOVA) para mediciones repetidas, con un test Post-Hoc de Bonferroni, y para la evaluación de la duración de la estancia hospitalaria en función del estado nutritivo, se empleó la curva de supervivencia de Kaplan-Meier del programa SPSS, versión 12.0, Resultados: 426 pacientes fueron incluidos en el estudio. 57% eran varones y 50,7% eran menores de 1 año de edad. Al ingreso, la prevalencia de malnutrición fue del 10%,18%, 21% y 14,7%, según los criterios de P/T, P/E, T/E e IMC, respectivamente. Se apreció una mejoría del estado nutritivo a lo largo de la estancia hospitalaria (desde el ingreso hasta el día 21º) en los niños menores de 5 años (puntuación Z P/E: desde -1,49 &plusmn; 2,47 a -0,85 &plusmn; 2,36, p = 0,001, y T/E: desde -1,69 &plusmn; 2,05 a -1,21 &plusmn; 1,99, p = 0,007) y también en aquellos entre 5 y 10 años (T/E: desde -0,43 &plusmn; 1,31 a -0,30 &plusmn; 1,37, p = 0,024). Los pacientes malnutridos, en comparación con los bien nutridos (según la tasa P/T para los niños menores de 10 años y el IMC para los mayores de 10 años de edad), mostraron una mayor probabilidad de permanecer hospitalizados (TH = 1,41; IC 95%: 1,02-1,92). Conclusiones: La prevalencia de malnutrición por la puntuación P/T fue aproximadamente la mitad de la prevalencia hallada mediante los índices T/E y P/E, lo que probablemente refleje el trastorno crónico del estado nutritivo. La hiponutrición se confirmó como un problema sanitario puesto que los pacientes malnutridos permanecieron hospitalizados durante más tiempo, lo cual es un problema tratable puesto que se observó una mejoría del estado nutritivo a lo largo de la estancia hospitalaria. <![CDATA[<B>Efecto de la leche de soja como completemento dietario durante el proceso de envejecimiento natural</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000800013&lng=es&nrm=iso&tlng=es Introduction: Oxidative stress is one mechanism that could contribute to the acceleration of aging and age-related diseases. On the other hand, because of their antioxidative qualities soybean derived foods could have beneficial effects on the aging process. Objectives: The aim of our work was to study the effects of a diet supplemented with soy milk on certain biological features of aging in rats Methods: Male Wistar rats of 3 to 18 months of age, were assigned to one of two diets: 1) Experimental Group, commercial rat formula and soy milk; 2) Control Group, commercial rat formula and water. Every three months both lipid profile and lipid peroxidation were determined and neuronal cells of hippocampus were counted in control and experimental rats. Results: The soy milk diet significantly improved the plasmatic lipid profile, decreasing serum cholesterol (total as well as LDL) and serum triglycerides, HDL-cholesterol was significatively higher in experimental animals. The LDL/HDL ratio was thus significantly lowered. The soy diet also produced decreased values of lipid peroxidation in brain, liver and kidney. These effects were significant after 6 to 9 months. The experimental animals lost fewer hippocampal neurons than the controls. Finally at 18 months of age, a greater number of surviving animals in experimental group with respect to the control one was observed. Conclusions: 1) soy intake could have beneficial effects as a complement of normal diet, but not as a replacement for animal proteins and 2) these effects are the result of a very long period (almost lifelong) of consumption of this diet.<hr/>Introducción: El estrés oxidativo es uno de los mecanismos que contribuye al envejecimiento y al desarrollo de enfermedades crónicas. Por otro lado, los alimentos a base de soja, por a sus cualidades antioxidantes podrían tener un efecto benéfico en este proceso. Objetivos: El propósito de nuestro trabajo fue estudiar el efecto de la suplementación dietaria con leche de soja sobre algunos parámetros biológicos del envejecimiento natural, en ratas. Material y métodos: Se trabajó con ratas Wistar macho, desde los 3 y hasta los 18 meses de edad. Los animales fueron asignadas a dos dietas: 1) grupo experimental: alimento balanceado para ratas y leche de soja, ad libitum; 2) grupo control: alimento balanceado y agua ad libitum. Cada tres meses, en ambos grupos se realizaron las siguientes determinaciones: a) perfil lipídico plasmático; b) lipoperoxidación (MDA) en homogenato de cerebro, hígado y riñón, y c) recuento del número de cuerpos neuronales en el hipocampo. Resultados: La alimentación con leche de soja mejoró notablemente el perfil lipídico: se encontró una disminución significativa de colesterol total, LDL-colesterol, triglicéridos y el índice LDL/HDL. Asimismo, se observó, en hígado, cerebro y riñón, una reducción de la lipoperoxidación, que alcanzó valores significativos entre los 6 y 9 meses de alimentación. Los animales alimentados con leche de soja perdieron menos neuronas en el hipocampo en relación a los controles. Finalmente, se observó un mayor número de animales sobrevivientes, a los 18 meses de edad, en el grupo experimental con respecto al control Conclusiones: La leche de soja podría ejercer efectos benéficos como complemento de la dieta normal, no en reemplazo de las proteínas animales. Estos efectos se observan después de un periodo prolongado de ingesta (casi toda la vida). <![CDATA[<B>Validación de ecuaciones predictivas para el peso y talla utilizando cinta métrica</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000800014&lng=es&nrm=iso&tlng=es Weight and height measurements are important data for the evaluation of nutritional status but some situations prevent the execution of these measurements in the standard manner, using special equipment or an estimate by predictive equations. Predictive equations of height and weight requiring only a metric tape as an instrument have been recently developed. Objective: To validate three predictive equations for weight and two for height by Rabito and evaluating their agreement with the equations proposed by Chumlea. Methods: The following data were collected: sex, age and anthropometric measurements, ie, weight (kg), height (m), subscapular skinfold (mm), calf (cm), arm (cm) and abdominal (cm) circumferences, arm length (cm), and half span (cm). Data were analyzed statistically using the Lin coefficient to test the agreement between the equations and the St. Laurent coefficient to compare the estimated weight and height values with real values. Results: 100 adults (age 48 ± 18 years) admitted to the University Hospital (HCFMRP/USP) were evaluated. Equations I: W(kg) = 0.5030 (AC) + 0.5634 (AbC) + 1.3180 (CC) +0.0339 (SSSF) - 43.1560 and II: W (kg) = 0.4808 (AC) + 0.5646 (AbC) +1.3160 (CC) - 42.2450 showed the highest coefficients of agreement for weight and equations IV and V showed the highest coefficients of agreement for height. The St. Laurent coefficient indicated that equations III and V were valid for weight and height, respectively. Conclusion: Among the validated equations, the number III W (kg) = 0.5759 (AC) + 0.5263 (AbC) +1.2452 (CC) - 4.8689 (S) - 32.9241 and VH (m) = 63,525 -3,237(S) - 0,06904 (A) + 1,293 (HS) are recommended for height or weight because of their easy use for hospitalized patients and the equations be validated in other situations.<hr/>Las medidas de peso y talla son datos importantes para la evaluación del estado nutricional y también para el planeamiento de terapias nutricionales y medicamentosas. Entretanto, algunas situaciones imposibilitan la realización de estas medidas de forma convencional. En estos casos son necesarios equipamientos especiales o la estimativa por medio de ecuaciones predictivas. Recientemente fueran desarrolladas ecuaciones predictivas de peso y talla que requieren como instrumento la cinta métrica. Objetivo: Validar tres ecuaciones predictivas para el peso y dos ecuaciones para talla, evaluando la concordancia de estas con las ecuaciones propuestas por Chumlea. Métodos: Los datos recogidos fueran de sexo, edad, y medidas antropométricas como peso (kg); talla (m); pliegue cutáneo sub-escapular (mm); circunferencia de la pantorrilla (cm), del brazo (cm) y del abdomen (cm); longitud del brazo (cm) y media envergadura (cm). La evaluación estadística fue realizada utilizando el coeficiente de Lin, para evaluar la concordancia entre las ecuaciones, y el coeficiente St. Laurent, para comparar los valores estimados del peso y talla con los valores reales. Resultados: Fueron evaluados 100 individuos de los cuales 52% son del sexo femenino, internados en el Hospital de Clínicas (HCFMRP-USP). Las ecuaciones que presentaron mayores coeficientes de concordancia fueran I y II, para el peso y el IV y V para talla. Lo coeficiente de St. Laurent ha indicado que las ecuaciones III y V presentan validad para peso y talla, respectivamente. Conclusión: Las ecuaciones III y V, validadas en este estudio, son recomendables por la facilidad de utilización. <![CDATA[<B>Estado nutricional y calidad de la dieta en un grupo de bailarinas en edad escolar</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000800015&lng=es&nrm=iso&tlng=es Weight and height measurements are important data for the evaluation of nutritional status but some situations prevent the execution of these measurements in the standard manner, using special equipment or an estimate by predictive equations. Predictive equations of height and weight requiring only a metric tape as an instrument have been recently developed. Objective: To validate three predictive equations for weight and two for height by Rabito and evaluating their agreement with the equations proposed by Chumlea. Methods: The following data were collected: sex, age and anthropometric measurements, ie, weight (kg), height (m), subscapular skinfold (mm), calf (cm), arm (cm) and abdominal (cm) circumferences, arm length (cm), and half span (cm). Data were analyzed statistically using the Lin coefficient to test the agreement between the equations and the St. Laurent coefficient to compare the estimated weight and height values with real values. Results: 100 adults (age 48 ± 18 years) admitted to the University Hospital (HCFMRP/USP) were evaluated. Equations I: W(kg) = 0.5030 (AC) + 0.5634 (AbC) + 1.3180 (CC) +0.0339 (SSSF) - 43.1560 and II: W (kg) = 0.4808 (AC) + 0.5646 (AbC) +1.3160 (CC) - 42.2450 showed the highest coefficients of agreement for weight and equations IV and V showed the highest coefficients of agreement for height. The St. Laurent coefficient indicated that equations III and V were valid for weight and height, respectively. Conclusion: Among the validated equations, the number III W (kg) = 0.5759 (AC) + 0.5263 (AbC) +1.2452 (CC) - 4.8689 (S) - 32.9241 and VH (m) = 63,525 -3,237(S) - 0,06904 (A) + 1,293 (HS) are recommended for height or weight because of their easy use for hospitalized patients and the equations be validated in other situations.<hr/>Las medidas de peso y talla son datos importantes para la evaluación del estado nutricional y también para el planeamiento de terapias nutricionales y medicamentosas. Entretanto, algunas situaciones imposibilitan la realización de estas medidas de forma convencional. En estos casos son necesarios equipamientos especiales o la estimativa por medio de ecuaciones predictivas. Recientemente fueran desarrolladas ecuaciones predictivas de peso y talla que requieren como instrumento la cinta métrica. Objetivo: Validar tres ecuaciones predictivas para el peso y dos ecuaciones para talla, evaluando la concordancia de estas con las ecuaciones propuestas por Chumlea. Métodos: Los datos recogidos fueran de sexo, edad, y medidas antropométricas como peso (kg); talla (m); pliegue cutáneo sub-escapular (mm); circunferencia de la pantorrilla (cm), del brazo (cm) y del abdomen (cm); longitud del brazo (cm) y media envergadura (cm). La evaluación estadística fue realizada utilizando el coeficiente de Lin, para evaluar la concordancia entre las ecuaciones, y el coeficiente St. Laurent, para comparar los valores estimados del peso y talla con los valores reales. Resultados: Fueron evaluados 100 individuos de los cuales 52% son del sexo femenino, internados en el Hospital de Clínicas (HCFMRP-USP). Las ecuaciones que presentaron mayores coeficientes de concordancia fueran I y II, para el peso y el IV y V para talla. Lo coeficiente de St. Laurent ha indicado que las ecuaciones III y V presentan validad para peso y talla, respectivamente. Conclusión: Las ecuaciones III y V, validadas en este estudio, son recomendables por la facilidad de utilización. <![CDATA[<B>Soporte nutricional del paciente crítico con terapias continuas de reemplazamiento renal</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000800016&lng=es&nrm=iso&tlng=es Weight and height measurements are important data for the evaluation of nutritional status but some situations prevent the execution of these measurements in the standard manner, using special equipment or an estimate by predictive equations. Predictive equations of height and weight requiring only a metric tape as an instrument have been recently developed. Objective: To validate three predictive equations for weight and two for height by Rabito and evaluating their agreement with the equations proposed by Chumlea. Methods: The following data were collected: sex, age and anthropometric measurements, ie, weight (kg), height (m), subscapular skinfold (mm), calf (cm), arm (cm) and abdominal (cm) circumferences, arm length (cm), and half span (cm). Data were analyzed statistically using the Lin coefficient to test the agreement between the equations and the St. Laurent coefficient to compare the estimated weight and height values with real values. Results: 100 adults (age 48 ± 18 years) admitted to the University Hospital (HCFMRP/USP) were evaluated. Equations I: W(kg) = 0.5030 (AC) + 0.5634 (AbC) + 1.3180 (CC) +0.0339 (SSSF) - 43.1560 and II: W (kg) = 0.4808 (AC) + 0.5646 (AbC) +1.3160 (CC) - 42.2450 showed the highest coefficients of agreement for weight and equations IV and V showed the highest coefficients of agreement for height. The St. Laurent coefficient indicated that equations III and V were valid for weight and height, respectively. Conclusion: Among the validated equations, the number III W (kg) = 0.5759 (AC) + 0.5263 (AbC) +1.2452 (CC) - 4.8689 (S) - 32.9241 and VH (m) = 63,525 -3,237(S) - 0,06904 (A) + 1,293 (HS) are recommended for height or weight because of their easy use for hospitalized patients and the equations be validated in other situations.<hr/>Las medidas de peso y talla son datos importantes para la evaluación del estado nutricional y también para el planeamiento de terapias nutricionales y medicamentosas. Entretanto, algunas situaciones imposibilitan la realización de estas medidas de forma convencional. En estos casos son necesarios equipamientos especiales o la estimativa por medio de ecuaciones predictivas. Recientemente fueran desarrolladas ecuaciones predictivas de peso y talla que requieren como instrumento la cinta métrica. Objetivo: Validar tres ecuaciones predictivas para el peso y dos ecuaciones para talla, evaluando la concordancia de estas con las ecuaciones propuestas por Chumlea. Métodos: Los datos recogidos fueran de sexo, edad, y medidas antropométricas como peso (kg); talla (m); pliegue cutáneo sub-escapular (mm); circunferencia de la pantorrilla (cm), del brazo (cm) y del abdomen (cm); longitud del brazo (cm) y media envergadura (cm). La evaluación estadística fue realizada utilizando el coeficiente de Lin, para evaluar la concordancia entre las ecuaciones, y el coeficiente St. Laurent, para comparar los valores estimados del peso y talla con los valores reales. Resultados: Fueron evaluados 100 individuos de los cuales 52% son del sexo femenino, internados en el Hospital de Clínicas (HCFMRP-USP). Las ecuaciones que presentaron mayores coeficientes de concordancia fueran I y II, para el peso y el IV y V para talla. Lo coeficiente de St. Laurent ha indicado que las ecuaciones III y V presentan validad para peso y talla, respectivamente. Conclusión: Las ecuaciones III y V, validadas en este estudio, son recomendables por la facilidad de utilización. <![CDATA[<B>Diagnóstico nutricional obtenido mediante valoración global subjetiva en pacientes quirúrgicas y aparición de complicaciones posoperatorias</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000800017&lng=es&nrm=iso&tlng=es Weight and height measurements are important data for the evaluation of nutritional status but some situations prevent the execution of these measurements in the standard manner, using special equipment or an estimate by predictive equations. Predictive equations of height and weight requiring only a metric tape as an instrument have been recently developed. Objective: To validate three predictive equations for weight and two for height by Rabito and evaluating their agreement with the equations proposed by Chumlea. Methods: The following data were collected: sex, age and anthropometric measurements, ie, weight (kg), height (m), subscapular skinfold (mm), calf (cm), arm (cm) and abdominal (cm) circumferences, arm length (cm), and half span (cm). Data were analyzed statistically using the Lin coefficient to test the agreement between the equations and the St. Laurent coefficient to compare the estimated weight and height values with real values. Results: 100 adults (age 48 ± 18 years) admitted to the University Hospital (HCFMRP/USP) were evaluated. Equations I: W(kg) = 0.5030 (AC) + 0.5634 (AbC) + 1.3180 (CC) +0.0339 (SSSF) - 43.1560 and II: W (kg) = 0.4808 (AC) + 0.5646 (AbC) +1.3160 (CC) - 42.2450 showed the highest coefficients of agreement for weight and equations IV and V showed the highest coefficients of agreement for height. The St. Laurent coefficient indicated that equations III and V were valid for weight and height, respectively. Conclusion: Among the validated equations, the number III W (kg) = 0.5759 (AC) + 0.5263 (AbC) +1.2452 (CC) - 4.8689 (S) - 32.9241 and VH (m) = 63,525 -3,237(S) - 0,06904 (A) + 1,293 (HS) are recommended for height or weight because of their easy use for hospitalized patients and the equations be validated in other situations.<hr/>Las medidas de peso y talla son datos importantes para la evaluación del estado nutricional y también para el planeamiento de terapias nutricionales y medicamentosas. Entretanto, algunas situaciones imposibilitan la realización de estas medidas de forma convencional. En estos casos son necesarios equipamientos especiales o la estimativa por medio de ecuaciones predictivas. Recientemente fueran desarrolladas ecuaciones predictivas de peso y talla que requieren como instrumento la cinta métrica. Objetivo: Validar tres ecuaciones predictivas para el peso y dos ecuaciones para talla, evaluando la concordancia de estas con las ecuaciones propuestas por Chumlea. Métodos: Los datos recogidos fueran de sexo, edad, y medidas antropométricas como peso (kg); talla (m); pliegue cutáneo sub-escapular (mm); circunferencia de la pantorrilla (cm), del brazo (cm) y del abdomen (cm); longitud del brazo (cm) y media envergadura (cm). La evaluación estadística fue realizada utilizando el coeficiente de Lin, para evaluar la concordancia entre las ecuaciones, y el coeficiente St. Laurent, para comparar los valores estimados del peso y talla con los valores reales. Resultados: Fueron evaluados 100 individuos de los cuales 52% son del sexo femenino, internados en el Hospital de Clínicas (HCFMRP-USP). Las ecuaciones que presentaron mayores coeficientes de concordancia fueran I y II, para el peso y el IV y V para talla. Lo coeficiente de St. Laurent ha indicado que las ecuaciones III y V presentan validad para peso y talla, respectivamente. Conclusión: Las ecuaciones III y V, validadas en este estudio, son recomendables por la facilidad de utilización. <![CDATA[<B>Estudio de los hábitos alimentarios de jóvenes deportistas</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000800018&lng=es&nrm=iso&tlng=es Weight and height measurements are important data for the evaluation of nutritional status but some situations prevent the execution of these measurements in the standard manner, using special equipment or an estimate by predictive equations. Predictive equations of height and weight requiring only a metric tape as an instrument have been recently developed. Objective: To validate three predictive equations for weight and two for height by Rabito and evaluating their agreement with the equations proposed by Chumlea. Methods: The following data were collected: sex, age and anthropometric measurements, ie, weight (kg), height (m), subscapular skinfold (mm), calf (cm), arm (cm) and abdominal (cm) circumferences, arm length (cm), and half span (cm). Data were analyzed statistically using the Lin coefficient to test the agreement between the equations and the St. Laurent coefficient to compare the estimated weight and height values with real values. Results: 100 adults (age 48 ± 18 years) admitted to the University Hospital (HCFMRP/USP) were evaluated. Equations I: W(kg) = 0.5030 (AC) + 0.5634 (AbC) + 1.3180 (CC) +0.0339 (SSSF) - 43.1560 and II: W (kg) = 0.4808 (AC) + 0.5646 (AbC) +1.3160 (CC) - 42.2450 showed the highest coefficients of agreement for weight and equations IV and V showed the highest coefficients of agreement for height. The St. Laurent coefficient indicated that equations III and V were valid for weight and height, respectively. Conclusion: Among the validated equations, the number III W (kg) = 0.5759 (AC) + 0.5263 (AbC) +1.2452 (CC) - 4.8689 (S) - 32.9241 and VH (m) = 63,525 -3,237(S) - 0,06904 (A) + 1,293 (HS) are recommended for height or weight because of their easy use for hospitalized patients and the equations be validated in other situations.<hr/>Las medidas de peso y talla son datos importantes para la evaluación del estado nutricional y también para el planeamiento de terapias nutricionales y medicamentosas. Entretanto, algunas situaciones imposibilitan la realización de estas medidas de forma convencional. En estos casos son necesarios equipamientos especiales o la estimativa por medio de ecuaciones predictivas. Recientemente fueran desarrolladas ecuaciones predictivas de peso y talla que requieren como instrumento la cinta métrica. Objetivo: Validar tres ecuaciones predictivas para el peso y dos ecuaciones para talla, evaluando la concordancia de estas con las ecuaciones propuestas por Chumlea. Métodos: Los datos recogidos fueran de sexo, edad, y medidas antropométricas como peso (kg); talla (m); pliegue cutáneo sub-escapular (mm); circunferencia de la pantorrilla (cm), del brazo (cm) y del abdomen (cm); longitud del brazo (cm) y media envergadura (cm). La evaluación estadística fue realizada utilizando el coeficiente de Lin, para evaluar la concordancia entre las ecuaciones, y el coeficiente St. Laurent, para comparar los valores estimados del peso y talla con los valores reales. Resultados: Fueron evaluados 100 individuos de los cuales 52% son del sexo femenino, internados en el Hospital de Clínicas (HCFMRP-USP). Las ecuaciones que presentaron mayores coeficientes de concordancia fueran I y II, para el peso y el IV y V para talla. Lo coeficiente de St. Laurent ha indicado que las ecuaciones III y V presentan validad para peso y talla, respectivamente. Conclusión: Las ecuaciones III y V, validadas en este estudio, son recomendables por la facilidad de utilización. <![CDATA[<B>Percepción de la obesidad y cultura</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000800019&lng=es&nrm=iso&tlng=es Weight and height measurements are important data for the evaluation of nutritional status but some situations prevent the execution of these measurements in the standard manner, using special equipment or an estimate by predictive equations. Predictive equations of height and weight requiring only a metric tape as an instrument have been recently developed. Objective: To validate three predictive equations for weight and two for height by Rabito and evaluating their agreement with the equations proposed by Chumlea. Methods: The following data were collected: sex, age and anthropometric measurements, ie, weight (kg), height (m), subscapular skinfold (mm), calf (cm), arm (cm) and abdominal (cm) circumferences, arm length (cm), and half span (cm). Data were analyzed statistically using the Lin coefficient to test the agreement between the equations and the St. Laurent coefficient to compare the estimated weight and height values with real values. Results: 100 adults (age 48 ± 18 years) admitted to the University Hospital (HCFMRP/USP) were evaluated. Equations I: W(kg) = 0.5030 (AC) + 0.5634 (AbC) + 1.3180 (CC) +0.0339 (SSSF) - 43.1560 and II: W (kg) = 0.4808 (AC) + 0.5646 (AbC) +1.3160 (CC) - 42.2450 showed the highest coefficients of agreement for weight and equations IV and V showed the highest coefficients of agreement for height. The St. Laurent coefficient indicated that equations III and V were valid for weight and height, respectively. Conclusion: Among the validated equations, the number III W (kg) = 0.5759 (AC) + 0.5263 (AbC) +1.2452 (CC) - 4.8689 (S) - 32.9241 and VH (m) = 63,525 -3,237(S) - 0,06904 (A) + 1,293 (HS) are recommended for height or weight because of their easy use for hospitalized patients and the equations be validated in other situations.<hr/>Las medidas de peso y talla son datos importantes para la evaluación del estado nutricional y también para el planeamiento de terapias nutricionales y medicamentosas. Entretanto, algunas situaciones imposibilitan la realización de estas medidas de forma convencional. En estos casos son necesarios equipamientos especiales o la estimativa por medio de ecuaciones predictivas. Recientemente fueran desarrolladas ecuaciones predictivas de peso y talla que requieren como instrumento la cinta métrica. Objetivo: Validar tres ecuaciones predictivas para el peso y dos ecuaciones para talla, evaluando la concordancia de estas con las ecuaciones propuestas por Chumlea. Métodos: Los datos recogidos fueran de sexo, edad, y medidas antropométricas como peso (kg); talla (m); pliegue cutáneo sub-escapular (mm); circunferencia de la pantorrilla (cm), del brazo (cm) y del abdomen (cm); longitud del brazo (cm) y media envergadura (cm). La evaluación estadística fue realizada utilizando el coeficiente de Lin, para evaluar la concordancia entre las ecuaciones, y el coeficiente St. Laurent, para comparar los valores estimados del peso y talla con los valores reales. Resultados: Fueron evaluados 100 individuos de los cuales 52% son del sexo femenino, internados en el Hospital de Clínicas (HCFMRP-USP). Las ecuaciones que presentaron mayores coeficientes de concordancia fueran I y II, para el peso y el IV y V para talla. Lo coeficiente de St. Laurent ha indicado que las ecuaciones III y V presentan validad para peso y talla, respectivamente. Conclusión: Las ecuaciones III y V, validadas en este estudio, son recomendables por la facilidad de utilización. <![CDATA[<B>Factores asociados a desnutrición en las personas mayores que acuden a centros sanitarios y sociosanitarios</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000800020&lng=es&nrm=iso&tlng=es Weight and height measurements are important data for the evaluation of nutritional status but some situations prevent the execution of these measurements in the standard manner, using special equipment or an estimate by predictive equations. Predictive equations of height and weight requiring only a metric tape as an instrument have been recently developed. Objective: To validate three predictive equations for weight and two for height by Rabito and evaluating their agreement with the equations proposed by Chumlea. Methods: The following data were collected: sex, age and anthropometric measurements, ie, weight (kg), height (m), subscapular skinfold (mm), calf (cm), arm (cm) and abdominal (cm) circumferences, arm length (cm), and half span (cm). Data were analyzed statistically using the Lin coefficient to test the agreement between the equations and the St. Laurent coefficient to compare the estimated weight and height values with real values. Results: 100 adults (age 48 ± 18 years) admitted to the University Hospital (HCFMRP/USP) were evaluated. Equations I: W(kg) = 0.5030 (AC) + 0.5634 (AbC) + 1.3180 (CC) +0.0339 (SSSF) - 43.1560 and II: W (kg) = 0.4808 (AC) + 0.5646 (AbC) +1.3160 (CC) - 42.2450 showed the highest coefficients of agreement for weight and equations IV and V showed the highest coefficients of agreement for height. The St. Laurent coefficient indicated that equations III and V were valid for weight and height, respectively. Conclusion: Among the validated equations, the number III W (kg) = 0.5759 (AC) + 0.5263 (AbC) +1.2452 (CC) - 4.8689 (S) - 32.9241 and VH (m) = 63,525 -3,237(S) - 0,06904 (A) + 1,293 (HS) are recommended for height or weight because of their easy use for hospitalized patients and the equations be validated in other situations.<hr/>Las medidas de peso y talla son datos importantes para la evaluación del estado nutricional y también para el planeamiento de terapias nutricionales y medicamentosas. Entretanto, algunas situaciones imposibilitan la realización de estas medidas de forma convencional. En estos casos son necesarios equipamientos especiales o la estimativa por medio de ecuaciones predictivas. Recientemente fueran desarrolladas ecuaciones predictivas de peso y talla que requieren como instrumento la cinta métrica. Objetivo: Validar tres ecuaciones predictivas para el peso y dos ecuaciones para talla, evaluando la concordancia de estas con las ecuaciones propuestas por Chumlea. Métodos: Los datos recogidos fueran de sexo, edad, y medidas antropométricas como peso (kg); talla (m); pliegue cutáneo sub-escapular (mm); circunferencia de la pantorrilla (cm), del brazo (cm) y del abdomen (cm); longitud del brazo (cm) y media envergadura (cm). La evaluación estadística fue realizada utilizando el coeficiente de Lin, para evaluar la concordancia entre las ecuaciones, y el coeficiente St. Laurent, para comparar los valores estimados del peso y talla con los valores reales. Resultados: Fueron evaluados 100 individuos de los cuales 52% son del sexo femenino, internados en el Hospital de Clínicas (HCFMRP-USP). Las ecuaciones que presentaron mayores coeficientes de concordancia fueran I y II, para el peso y el IV y V para talla. Lo coeficiente de St. Laurent ha indicado que las ecuaciones III y V presentan validad para peso y talla, respectivamente. Conclusión: Las ecuaciones III y V, validadas en este estudio, son recomendables por la facilidad de utilización. <![CDATA[<B>Modelo dietético de los universitarios</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000800021&lng=es&nrm=iso&tlng=es Weight and height measurements are important data for the evaluation of nutritional status but some situations prevent the execution of these measurements in the standard manner, using special equipment or an estimate by predictive equations. Predictive equations of height and weight requiring only a metric tape as an instrument have been recently developed. Objective: To validate three predictive equations for weight and two for height by Rabito and evaluating their agreement with the equations proposed by Chumlea. Methods: The following data were collected: sex, age and anthropometric measurements, ie, weight (kg), height (m), subscapular skinfold (mm), calf (cm), arm (cm) and abdominal (cm) circumferences, arm length (cm), and half span (cm). Data were analyzed statistically using the Lin coefficient to test the agreement between the equations and the St. Laurent coefficient to compare the estimated weight and height values with real values. Results: 100 adults (age 48 ± 18 years) admitted to the University Hospital (HCFMRP/USP) were evaluated. Equations I: W(kg) = 0.5030 (AC) + 0.5634 (AbC) + 1.3180 (CC) +0.0339 (SSSF) - 43.1560 and II: W (kg) = 0.4808 (AC) + 0.5646 (AbC) +1.3160 (CC) - 42.2450 showed the highest coefficients of agreement for weight and equations IV and V showed the highest coefficients of agreement for height. The St. Laurent coefficient indicated that equations III and V were valid for weight and height, respectively. Conclusion: Among the validated equations, the number III W (kg) = 0.5759 (AC) + 0.5263 (AbC) +1.2452 (CC) - 4.8689 (S) - 32.9241 and VH (m) = 63,525 -3,237(S) - 0,06904 (A) + 1,293 (HS) are recommended for height or weight because of their easy use for hospitalized patients and the equations be validated in other situations.<hr/>Las medidas de peso y talla son datos importantes para la evaluación del estado nutricional y también para el planeamiento de terapias nutricionales y medicamentosas. Entretanto, algunas situaciones imposibilitan la realización de estas medidas de forma convencional. En estos casos son necesarios equipamientos especiales o la estimativa por medio de ecuaciones predictivas. Recientemente fueran desarrolladas ecuaciones predictivas de peso y talla que requieren como instrumento la cinta métrica. Objetivo: Validar tres ecuaciones predictivas para el peso y dos ecuaciones para talla, evaluando la concordancia de estas con las ecuaciones propuestas por Chumlea. Métodos: Los datos recogidos fueran de sexo, edad, y medidas antropométricas como peso (kg); talla (m); pliegue cutáneo sub-escapular (mm); circunferencia de la pantorrilla (cm), del brazo (cm) y del abdomen (cm); longitud del brazo (cm) y media envergadura (cm). La evaluación estadística fue realizada utilizando el coeficiente de Lin, para evaluar la concordancia entre las ecuaciones, y el coeficiente St. Laurent, para comparar los valores estimados del peso y talla con los valores reales. Resultados: Fueron evaluados 100 individuos de los cuales 52% son del sexo femenino, internados en el Hospital de Clínicas (HCFMRP-USP). Las ecuaciones que presentaron mayores coeficientes de concordancia fueran I y II, para el peso y el IV y V para talla. Lo coeficiente de St. Laurent ha indicado que las ecuaciones III y V presentan validad para peso y talla, respectivamente. Conclusión: Las ecuaciones III y V, validadas en este estudio, son recomendables por la facilidad de utilización. <![CDATA[<B>Comparación entre la valoración global subjetiva y el índice de masa corporal en la evaluación de la desnutrición hospitalaria</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000800022&lng=es&nrm=iso&tlng=es Weight and height measurements are important data for the evaluation of nutritional status but some situations prevent the execution of these measurements in the standard manner, using special equipment or an estimate by predictive equations. Predictive equations of height and weight requiring only a metric tape as an instrument have been recently developed. Objective: To validate three predictive equations for weight and two for height by Rabito and evaluating their agreement with the equations proposed by Chumlea. Methods: The following data were collected: sex, age and anthropometric measurements, ie, weight (kg), height (m), subscapular skinfold (mm), calf (cm), arm (cm) and abdominal (cm) circumferences, arm length (cm), and half span (cm). Data were analyzed statistically using the Lin coefficient to test the agreement between the equations and the St. Laurent coefficient to compare the estimated weight and height values with real values. Results: 100 adults (age 48 ± 18 years) admitted to the University Hospital (HCFMRP/USP) were evaluated. Equations I: W(kg) = 0.5030 (AC) + 0.5634 (AbC) + 1.3180 (CC) +0.0339 (SSSF) - 43.1560 and II: W (kg) = 0.4808 (AC) + 0.5646 (AbC) +1.3160 (CC) - 42.2450 showed the highest coefficients of agreement for weight and equations IV and V showed the highest coefficients of agreement for height. The St. Laurent coefficient indicated that equations III and V were valid for weight and height, respectively. Conclusion: Among the validated equations, the number III W (kg) = 0.5759 (AC) + 0.5263 (AbC) +1.2452 (CC) - 4.8689 (S) - 32.9241 and VH (m) = 63,525 -3,237(S) - 0,06904 (A) + 1,293 (HS) are recommended for height or weight because of their easy use for hospitalized patients and the equations be validated in other situations.<hr/>Las medidas de peso y talla son datos importantes para la evaluación del estado nutricional y también para el planeamiento de terapias nutricionales y medicamentosas. Entretanto, algunas situaciones imposibilitan la realización de estas medidas de forma convencional. En estos casos son necesarios equipamientos especiales o la estimativa por medio de ecuaciones predictivas. Recientemente fueran desarrolladas ecuaciones predictivas de peso y talla que requieren como instrumento la cinta métrica. Objetivo: Validar tres ecuaciones predictivas para el peso y dos ecuaciones para talla, evaluando la concordancia de estas con las ecuaciones propuestas por Chumlea. Métodos: Los datos recogidos fueran de sexo, edad, y medidas antropométricas como peso (kg); talla (m); pliegue cutáneo sub-escapular (mm); circunferencia de la pantorrilla (cm), del brazo (cm) y del abdomen (cm); longitud del brazo (cm) y media envergadura (cm). La evaluación estadística fue realizada utilizando el coeficiente de Lin, para evaluar la concordancia entre las ecuaciones, y el coeficiente St. Laurent, para comparar los valores estimados del peso y talla con los valores reales. Resultados: Fueron evaluados 100 individuos de los cuales 52% son del sexo femenino, internados en el Hospital de Clínicas (HCFMRP-USP). Las ecuaciones que presentaron mayores coeficientes de concordancia fueran I y II, para el peso y el IV y V para talla. Lo coeficiente de St. Laurent ha indicado que las ecuaciones III y V presentan validad para peso y talla, respectivamente. Conclusión: Las ecuaciones III y V, validadas en este estudio, son recomendables por la facilidad de utilización. <![CDATA[<B>¿Debería implantarse la guía de alimentos sin una evaluación?</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000800023&lng=es&nrm=iso&tlng=es Weight and height measurements are important data for the evaluation of nutritional status but some situations prevent the execution of these measurements in the standard manner, using special equipment or an estimate by predictive equations. Predictive equations of height and weight requiring only a metric tape as an instrument have been recently developed. Objective: To validate three predictive equations for weight and two for height by Rabito and evaluating their agreement with the equations proposed by Chumlea. Methods: The following data were collected: sex, age and anthropometric measurements, ie, weight (kg), height (m), subscapular skinfold (mm), calf (cm), arm (cm) and abdominal (cm) circumferences, arm length (cm), and half span (cm). Data were analyzed statistically using the Lin coefficient to test the agreement between the equations and the St. Laurent coefficient to compare the estimated weight and height values with real values. Results: 100 adults (age 48 ± 18 years) admitted to the University Hospital (HCFMRP/USP) were evaluated. Equations I: W(kg) = 0.5030 (AC) + 0.5634 (AbC) + 1.3180 (CC) +0.0339 (SSSF) - 43.1560 and II: W (kg) = 0.4808 (AC) + 0.5646 (AbC) +1.3160 (CC) - 42.2450 showed the highest coefficients of agreement for weight and equations IV and V showed the highest coefficients of agreement for height. The St. Laurent coefficient indicated that equations III and V were valid for weight and height, respectively. Conclusion: Among the validated equations, the number III W (kg) = 0.5759 (AC) + 0.5263 (AbC) +1.2452 (CC) - 4.8689 (S) - 32.9241 and VH (m) = 63,525 -3,237(S) - 0,06904 (A) + 1,293 (HS) are recommended for height or weight because of their easy use for hospitalized patients and the equations be validated in other situations.<hr/>Las medidas de peso y talla son datos importantes para la evaluación del estado nutricional y también para el planeamiento de terapias nutricionales y medicamentosas. Entretanto, algunas situaciones imposibilitan la realización de estas medidas de forma convencional. En estos casos son necesarios equipamientos especiales o la estimativa por medio de ecuaciones predictivas. Recientemente fueran desarrolladas ecuaciones predictivas de peso y talla que requieren como instrumento la cinta métrica. Objetivo: Validar tres ecuaciones predictivas para el peso y dos ecuaciones para talla, evaluando la concordancia de estas con las ecuaciones propuestas por Chumlea. Métodos: Los datos recogidos fueran de sexo, edad, y medidas antropométricas como peso (kg); talla (m); pliegue cutáneo sub-escapular (mm); circunferencia de la pantorrilla (cm), del brazo (cm) y del abdomen (cm); longitud del brazo (cm) y media envergadura (cm). La evaluación estadística fue realizada utilizando el coeficiente de Lin, para evaluar la concordancia entre las ecuaciones, y el coeficiente St. Laurent, para comparar los valores estimados del peso y talla con los valores reales. Resultados: Fueron evaluados 100 individuos de los cuales 52% son del sexo femenino, internados en el Hospital de Clínicas (HCFMRP-USP). Las ecuaciones que presentaron mayores coeficientes de concordancia fueran I y II, para el peso y el IV y V para talla. Lo coeficiente de St. Laurent ha indicado que las ecuaciones III y V presentan validad para peso y talla, respectivamente. Conclusión: Las ecuaciones III y V, validadas en este estudio, son recomendables por la facilidad de utilización. <link>http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000800024&lng=es&nrm=iso&tlng=es</link> <description>Weight and height measurements are important data for the evaluation of nutritional status but some situations prevent the execution of these measurements in the standard manner, using special equipment or an estimate by predictive equations. Predictive equations of height and weight requiring only a metric tape as an instrument have been recently developed. Objective: To validate three predictive equations for weight and two for height by Rabito and evaluating their agreement with the equations proposed by Chumlea. Methods: The following data were collected: sex, age and anthropometric measurements, ie, weight (kg), height (m), subscapular skinfold (mm), calf (cm), arm (cm) and abdominal (cm) circumferences, arm length (cm), and half span (cm). Data were analyzed statistically using the Lin coefficient to test the agreement between the equations and the St. Laurent coefficient to compare the estimated weight and height values with real values. Results: 100 adults (age 48 ± 18 years) admitted to the University Hospital (HCFMRP/USP) were evaluated. Equations I: W(kg) = 0.5030 (AC) + 0.5634 (AbC) + 1.3180 (CC) +0.0339 (SSSF) - 43.1560 and II: W (kg) = 0.4808 (AC) + 0.5646 (AbC) +1.3160 (CC) - 42.2450 showed the highest coefficients of agreement for weight and equations IV and V showed the highest coefficients of agreement for height. The St. Laurent coefficient indicated that equations III and V were valid for weight and height, respectively. Conclusion: Among the validated equations, the number III W (kg) = 0.5759 (AC) + 0.5263 (AbC) +1.2452 (CC) - 4.8689 (S) - 32.9241 and VH (m) = 63,525 -3,237(S) - 0,06904 (A) + 1,293 (HS) are recommended for height or weight because of their easy use for hospitalized patients and the equations be validated in other situations.<hr/>Las medidas de peso y talla son datos importantes para la evaluación del estado nutricional y también para el planeamiento de terapias nutricionales y medicamentosas. Entretanto, algunas situaciones imposibilitan la realización de estas medidas de forma convencional. En estos casos son necesarios equipamientos especiales o la estimativa por medio de ecuaciones predictivas. Recientemente fueran desarrolladas ecuaciones predictivas de peso y talla que requieren como instrumento la cinta métrica. Objetivo: Validar tres ecuaciones predictivas para el peso y dos ecuaciones para talla, evaluando la concordancia de estas con las ecuaciones propuestas por Chumlea. Métodos: Los datos recogidos fueran de sexo, edad, y medidas antropométricas como peso (kg); talla (m); pliegue cutáneo sub-escapular (mm); circunferencia de la pantorrilla (cm), del brazo (cm) y del abdomen (cm); longitud del brazo (cm) y media envergadura (cm). La evaluación estadística fue realizada utilizando el coeficiente de Lin, para evaluar la concordancia entre las ecuaciones, y el coeficiente St. Laurent, para comparar los valores estimados del peso y talla con los valores reales. Resultados: Fueron evaluados 100 individuos de los cuales 52% son del sexo femenino, internados en el Hospital de Clínicas (HCFMRP-USP). Las ecuaciones que presentaron mayores coeficientes de concordancia fueran I y II, para el peso y el IV y V para talla. Lo coeficiente de St. Laurent ha indicado que las ecuaciones III y V presentan validad para peso y talla, respectivamente. Conclusión: Las ecuaciones III y V, validadas en este estudio, son recomendables por la facilidad de utilización.</description> </item> <item> <title/> <link>http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000800025&lng=es&nrm=iso&tlng=es</link> <description>Weight and height measurements are important data for the evaluation of nutritional status but some situations prevent the execution of these measurements in the standard manner, using special equipment or an estimate by predictive equations. Predictive equations of height and weight requiring only a metric tape as an instrument have been recently developed. Objective: To validate three predictive equations for weight and two for height by Rabito and evaluating their agreement with the equations proposed by Chumlea. Methods: The following data were collected: sex, age and anthropometric measurements, ie, weight (kg), height (m), subscapular skinfold (mm), calf (cm), arm (cm) and abdominal (cm) circumferences, arm length (cm), and half span (cm). Data were analyzed statistically using the Lin coefficient to test the agreement between the equations and the St. Laurent coefficient to compare the estimated weight and height values with real values. Results: 100 adults (age 48 ± 18 years) admitted to the University Hospital (HCFMRP/USP) were evaluated. Equations I: W(kg) = 0.5030 (AC) + 0.5634 (AbC) + 1.3180 (CC) +0.0339 (SSSF) - 43.1560 and II: W (kg) = 0.4808 (AC) + 0.5646 (AbC) +1.3160 (CC) - 42.2450 showed the highest coefficients of agreement for weight and equations IV and V showed the highest coefficients of agreement for height. The St. Laurent coefficient indicated that equations III and V were valid for weight and height, respectively. Conclusion: Among the validated equations, the number III W (kg) = 0.5759 (AC) + 0.5263 (AbC) +1.2452 (CC) - 4.8689 (S) - 32.9241 and VH (m) = 63,525 -3,237(S) - 0,06904 (A) + 1,293 (HS) are recommended for height or weight because of their easy use for hospitalized patients and the equations be validated in other situations.<hr/>Las medidas de peso y talla son datos importantes para la evaluación del estado nutricional y también para el planeamiento de terapias nutricionales y medicamentosas. Entretanto, algunas situaciones imposibilitan la realización de estas medidas de forma convencional. En estos casos son necesarios equipamientos especiales o la estimativa por medio de ecuaciones predictivas. Recientemente fueran desarrolladas ecuaciones predictivas de peso y talla que requieren como instrumento la cinta métrica. Objetivo: Validar tres ecuaciones predictivas para el peso y dos ecuaciones para talla, evaluando la concordancia de estas con las ecuaciones propuestas por Chumlea. Métodos: Los datos recogidos fueran de sexo, edad, y medidas antropométricas como peso (kg); talla (m); pliegue cutáneo sub-escapular (mm); circunferencia de la pantorrilla (cm), del brazo (cm) y del abdomen (cm); longitud del brazo (cm) y media envergadura (cm). La evaluación estadística fue realizada utilizando el coeficiente de Lin, para evaluar la concordancia entre las ecuaciones, y el coeficiente St. Laurent, para comparar los valores estimados del peso y talla con los valores reales. Resultados: Fueron evaluados 100 individuos de los cuales 52% son del sexo femenino, internados en el Hospital de Clínicas (HCFMRP-USP). Las ecuaciones que presentaron mayores coeficientes de concordancia fueran I y II, para el peso y el IV y V para talla. Lo coeficiente de St. Laurent ha indicado que las ecuaciones III y V presentan validad para peso y talla, respectivamente. Conclusión: Las ecuaciones III y V, validadas en este estudio, son recomendables por la facilidad de utilización.</description> </item> </channel> </rss> <!--transformed by PHP 05:04:07 26-04-2024-->