Scielo RSS <![CDATA[Nutrición Hospitalaria]]> http://scielo.isciii.es/rss.php?pid=0212-161120110002&lang=pt vol. 26 num. 2 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.isciii.es/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.isciii.es <![CDATA[<b>Investigation in nutrition</b>: <b>from the clinical grounds to the best scientific evidence</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000200001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt <![CDATA[<b>The Spanish Society of Parenteral and Enteral Nutrition (SENPE) and its relation with healthcare authorities</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000200002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Está muy bien documentado en la literatura médica que la desnutrición es un problema común en todos los niveles de atención sanitaria, desde atención primaria a especializada y en centros de atención geriátrica. Este problema no se limita a países con pocos recursos económicos o con limitado desarrollo social y económico. También es un problema universal en Europa. La desnutrición aumenta las cifras de morbilidad, mortalidad, ingresos hospitalarios y duración de la estancia. Estas cifras más elevadas suponen lógicamente un aumento del uso de recursos sanitarios. A pesar de esto, el problema de la desnutrición a menudo puede pasar desapercibido y el paciente no recibir el tratamiento necesario. Este problema requiere la cooperación de múltiples agentes tales como los Gobiernos de los Estados, los profesionales de la salud y los mismos ciudadanos. El VIII Foro de Debate concluye con la necesidad de establecer un claro plan de actuación (a semejanza de la European Alliance for Health Nutrition) y la creación de una plataforma (coalición) que reúna las voces de asociaciones de profesionales sanitarios, instituciones, colegios profesionales, asociaciones de pacientes, industria y entidades aseguradoras. Los fines de esta plataforma consistirán en informar de la extensión del problema, identificar y potenciar líderes que transmitan los fines de esta iniciativa ante las autoridades autonómicas y nacionales, propuesta de soluciones y colaboración en su puesta en marcha y finalmente, evaluación/control de las acciones desarrolladas.<hr/>It has been well documented in medical literature that hyponutrition is a common issue at all healthcare levels, from primary to specialized health care, as well as geriatric healthcare facilities. This problem is not limited to countries with scarce economic resources or limited social development; it is also a universal issue in Europe. Hyponutrition increases the rates of morbidity, mortality, hospital admissions, and hospital stay. These higher figures also represent a higher use of healthcare resources. In spite of this, hyponutrition may often go undetected and the patient may not receive the necessary treatment. This problem requires the cooperation of multiple agents such as the Governments, the healthcare professionals, and the citizens themselves. The VIII Discussion Forum concludes on the need to establish a clear-cut plant for action (similar to the European Alliance for Health Nutrition) and the creation of a platform (coalition) encompassing the voices of healthcare professionals associations, institutions, professional colleges, patients associations, the pharmaceutical companies, and insurance companies. The goals of this platform will be to inform about the extent of this issue, to identity and promote leaders that will convey the aims of this initiative to regional and national healthcare authorities, to present solutions and to collaborate in their implementation, and finally to assess/control the actions taken. <![CDATA[<b>Hospital hyponutrition</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000200003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Identificar la desnutrición es fundamental en el ambiente hospitalario para evitar o minimizar la repercusión en la evolución clínica de los enfermos e la asociación con mayores complicaciones, mayor tiempo de estancia hospitalaria e incremento en la mortalidad, y eso está asociado a costos aumentados para la institución y la sociedad. Los objetivos dese estudio fueran descreer la epidemiologia de la desnutrición hospitalaria, los tipos de desnutrición, la respuesta orgánica al ayuno, la evolución clínica del enfermo con desnutrición e las consecuencias de la desnutrición en las diferentes etapas de la vida, para tanto, realizamos una revisó sobre desnutrición hospitalaria. Encontramos que la prevalencia de desnutrición es elevada en el ambiente hospitalario, la desnutrición influencia factores genéticos, metabólicos y hormonales del organismo humano y conlleva a efectos perjudiciales desde el desarrollo fetal intrauterino hasta la vida adulta. Hay también diferentes tipos de desnutrición, siendo la diferenciación importante para decidir el mejor tratamiento. También, encontramos la desnutrición está relacionada con la inflamación. Cuando la inflamación es crónica y de grado leve a moderado (como el fallo de un órgano, cáncer pancreático, obesidad, artritis reumatoide o sarcopénica) se puede utilizar el término "enfermedad crónica relacionada con de la desnutrición", y, cuando la inflamación es aguda y de grado severo (infección grave, quemaduras, trauma o lesión en la cabeza cerrada), el término "enfermedad aguda o lesiones relacionadas con la desnutrición" es preferido. Por último, el paciente con desnutrición tiene peor evolución clínica que el paciente que presenta un adecuado estado de nutrición.<hr/>Identifying hyponutrition is essential at the hospital setting to avoid or minimize the impact on the patients' clinical course and its association with more severe complications, longer hospital staying, and increased mortality, and all of this is associated with increased costs for the institution and the society. The aims of this study were to disbelieve the epidemiology of hospital hyponutrition, the types of hyponutrition, the body response to fasting, the clinical course of the patient with hyponutrition and the consequences of hyponutrition in the different live stages and, thus, we carried out a review on hospital hyponutrition. We found that hyponutrition prevalence is high in the hospital setting, hyponutrition influences genetic, metabolic, and hormonal factors of the human being and leads to harmful effects from the intrauterine fetal development until the adulthood. There are also different types of hyponutrition, the differentiation being important to decide the best therapy. We also found that hyponutrition is related to inflammation. When inflammation is chronic and mild to moderate (such as in organ failure, pancreatic cancer, obesity, rheumatoid or sarcopenic arthritis), the term "hyponutrition-related chronic disease", and when inflammation is acute and severe (severe infection, burns, trauma or head trauma), the preferred term is "hyponutrition-related acute disease or hyponutrition-related lesions". Finally, the patient with hyponutrition has worse clinical course than the patient with an appropriate nutritional status. <![CDATA[<b>Intervention programs to promote physical activity in school children</b>: <b>systematic review</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000200004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Objetivo: El propósito de esta revisión sistemática es evaluar estudios de programas de promoción de actividad física en niños escolares de 6 a 12 años de edad. Métodos: Se buscaron estudios cuasi experimentales y aleatorios de programas de promoción de actividad física con un periodo de seguimiento igual o mayor a 12 meses, publicados en las bases de datos de MEDLINE/PubMed, SciELO, EBSCO, EMBASE y SPORTDiscus hasta mayo de 2010. Resultados: Se analizaron en total siete artículos. Se observó heterogeneidad en el diseño de los estudios, en el tiempo de seguimiento, en las características étnicas de la población y en los instrumentos utilizados para evaluar las intervenciones. Los resultados muestran un impacto moderado de los programas para incrementar la actividad física en niños y adolescentes. En dos estudios se observó un incremento en la actividad física y en cinco de los estudios no hubo diferencias significativas en la actividad física evaluada con acelerómetros y podómetros. Conclusión: En cinco de los siete estudios no hubo diferencias significativas en las cpm, incluyendo el estudio experimental de mayor tiempo de observación. Estos resultados sugieren la necesidad de diseñar estudios que incluyan modificaciones en diversos entornos.<hr/>Objective: The purpose of this systematic review was to assess physical activity promotion programs in school children from 6 to 12 years old. Methods: Randomized and non-randomized controlled trials of physical activity studies with an intervention period equal to or more than 12 months, published in the databases of MEDLINE/PubMed, SciELO, EBSCO and SPORTDiscus through may 2010 were searched. Results: Seven studies were analyzed. Overall, the study design, the follow-up periods, the ethnic characteristics of the population, and the instruments used to evaluate the interventions were heterogeneous. The outcomes showed moderate impact of intervention programs to increase the physical activity in children and adolescents. In two of the studies was observed an increase in the physical activity and in five of the studies no significant difference in the physical activity assessed with accelerometers and pedometers. Conclusion: In five out of seven studies it was not shown statistical differences in cpm, including the longest experimental study. These results suggest the need of designing studies including modifications in different environments. <![CDATA[<b>Peroxisome proliferator-activated receptor</b>: <b>effects on nutritional homeostasis, obesity and diabetes mellitus</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000200005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt The obesity and the metabolic disorders associated characterize the metabolic syndrome, which has increased at an alarming rate around the world. It is known that environmental and genetic factors are involved in the genesis of obesity. Peroxisome Proliferator-Activated Receptors (PPARs) stand out among these factors. They compose the nuclear receptor superfamily and there are in three isoforms (PPAR&alpha;,PPAR&beta;/&delta; and PPAR&gamma;), which play an important role in the regulation of the metabolism of carbohydrates, lipids and proteins. The present review aims to understand the relationship between the diet, the PPARs and the control of the blood glucose and body weight, since the understanding about the mechanisms by which these receptors act may benefit the development of the strategies aiming at prevention and elaboration of therapeutics actions which are more effective for the treatment of obesity and diabetes.<hr/>La obesidad y los trastornos metabólicos asociados, que caracterizan el cuadro del síndrome metabólico, han aumentado de manera alarmante en todo el mundo. Se sabe que factores genéticos y ambientales están implicados en la génesis de la obesidad. Entre estos se destacan los Receptores Activados por los Proliferadores de Peroxisomas (PPAR), los cuales componen la superfamilia de los receptores nucleares que poseen tres isoformas de PPAR (PPAR&alpha;, PPAR&beta;/&delta; y PPAR&gamma;) que desempeñan importante papel en la regulación del metabolismo de los hidratos de carbono, de los lípidos y de las proteínas. El presente trabajo de revisión contribuye a clarificar la interrelación existente entre la dieta, los PPAR y el control de la glucemia y peso, ya que el conocimiento de los mecanismos por los cuales estos receptores actúan, puede beneficiar el desarrollo de estrategias de prevención y elaboración de procedimientos terapéuticos más eficaces para el tratamiento de la obesidad y de la diabetes. <![CDATA[<b>Retinol, β-carotene, α-tocopherol and vitamin D status in European adolescents; regional differences an variability</b>: <b>A review</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000200006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Currently, blood levels to define vitamin deficiency or optimal status in adolescents are extrapolated from adults. This may be not adequate as vitamin requirements during adolescence depend on the process of sexual maturation, rapid increasing height and weight, among other factors. In order to establish the state of the art, Medline database (www.ncvi.nlm.nih.gov) was searched for studies published in Europe between 1981 and 2010 related to liposoluble vitamin status in adolescents. A comparison of the vitamin status published in the reviewed articles was difficult due to the lack of studies, lack of consensus on cut-off levels indicating deficiency and optimal vitamin levels and the different age-ranges used. In spite of that, deficiency prevalence varied for vitamin D (13-72%), vitamin A (3%), E (25%) and &beta;-carotene (14-19%). Additional factors were considered as possible determinants. We conclude that it is necessary to establish a consensus on acceptable ranges and cut-offs of these vitamins during adolescence. Representative data are still missing; therefore, there is a high need to get deeper into the investigation on liposoluble vitamins in this population group.<hr/>En la actualidad, los diferentes valores sanguíneos que definen un estado óptimo o deficiente de vitaminas liposolubles en los adolescentes son extrapolados de los adultos. Sin embargo, podría no ser lo adecuado debido a que los requerimientos vitamínicos de los adolescentes están marcados por el proceso de maduración sexual y crecimiento entre otros factores. Para establecer el punto de partida, la base de datos Medline (www.ncvi.nlm.nih.gov) ha sido el medio utilizado para la búsqueda de los estudios publicados sobre el estado en vitaminas liposolubles en adolescentes europeos entre los años 1981 y 2010. Comparar los diferentes resultados obtenidos en los diferentes estudios fue difícil debido a la carencia de estudios, a la falta de consenso en los puntos de corte que indican deficiencia y estado óptimo y a los diferentes rangos de edad utilizados. A pesar de esto, en función de los estudios, se observa una variabilidad en la prevalencia de deficiencia de vitamina D (13-72%), vitamina A (3%), E (25%) y &beta;-caroteno (14-19%). Otros factores adicionales fueron considerados como posibles determinantes del estado vitamínico. Se identifica la necesidad de establecer un consenso sobre los rangos aceptables y puntos de corte de estas vitaminas para este grupo de población y profundizar en la investigación de las vitaminas liposolubles en el periodo de la adolescencia. <![CDATA[<b>Beneficial effects of chocolate on cardiovascular health</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000200007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Desde la antigüedad se ha atribuido al chocolate propiedades saludables que lo han aproximado más hacia un uso terapéutico que alimentario. El presente trabajo revisa algunos estudios relevantes de los efectos del chocolate (y sus componentes activos) sobre diferentes factores de riesgo cardiovascular y señala la necesidad de futuros estudios. El consumo de cacao/chocolate (i) incrementa la actividad antioxidante, (ii) modula la función plaquetaria e inflamación y (iii) disminuye la presión arterial sistólica y diastólica. Aunque no existe consenso sobre la cantidad óptima a consumir, puede sugerirse que el consumo diario de chocolate rico en cacao (y polifenoles) es una buena elección para reducir, al menos parcialmente, el riesgo cardiovascular. No obstante, son necesarios más estudios que profundicen sobre la biodisponibilidad y mecanismos de acción de los componentes activos del chocolate. El estudio de la interacción del chocolate y sus componentes con genes candidatos aportará información fundamental de los individuos "diana" que podrían beneficiarse del potencial efecto saludable del chocolate en el tratamiento cardiovascular.<hr/>Since ancient times, numerous health beneficial effects have been attributed to chocolate, closing up its consumption to a therapeutic use. The present study reviews some relevant studies about chocolate (and its bioactive compounds) on some cardiovascular risk factors and stresses the need of future studies. The consumption of cocoa/ chocolate (i) increases plasma antioxidant capacity, (ii) diminishes platelet function and inflammation, and (iii) decreases diastolic and systolic arterial pressures. Data currently available indicate that daily consumption of cocoa-rich chocolate (rich in polyphenols) may at least partially lower cardiovascular disease risk. Further studies are required in order to establish the bioavailability and mechanisms of action of bioactive compounds in chocolate. The study of the interaction of chocolate and its components with candidate genes will also supply necessary information regarding the individuals best suited to benefit from a potential cardiovascular disease treatment with chocolate. <![CDATA[<b>Analysis of plasma and erythrocyte zinc levels in premenopausal women with breast cancer</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000200008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Introduction: Zinc deficiency has been associated with damage and oxidative changes in DNA that may increase an individual's risk of cancer. Furthermore, zinc metabolism may be affected in cancer patients, leading to alterations in its distribution that would favor carcinogenesis. Plasma and erythrocyte zinc levels in women with breast cancer were evaluated in this cross-sectional, controlled study. Material and methods: Fifty-five premenopausal women of 25 to 49 years of age with and without breast cancer were divided into two groups: Group A, composed of women without breast cancer (controls, n = 26) and Group B, composed of women with breast cancer (cases, n = 29). Plasma and erythrocyte zinc levels were measured by flame atomic absorption spectrophotometry at &gamma; = 213.9 nm. Diet was assessed using the 3-day diet recall method and analyzed using the NutWin software program, version 1.5. Student's t-test was used to compare means and significance was established at p = 0.05. Results: Mean plasma zinc levels were 69.69 &plusmn; 9.00 g/dL in the breast cancer patients and 65.93 &plusmn; 12.44 g/dL in the controls (p = 0.201). Mean erythrocyte zinc level was 41.86 &plusmn; 8.28 &mu;gZn/gHb in the cases and 47.93 &plusmn; 7.00 &mu;gZn/gHb in the controls (p < 0.05). In both groups, dietary zinc levels were above the estimated average requirement. Conclusions: The present results suggest that zinc levels are lower in the erythrocyte compartment of pre-menopausal women with breast cancer.<hr/>Introducción: La deficiencia de zinc se relacionada con daños y modificaciones oxidativas del DNA, lo que puede favorecer el riesgo de cáncer. Sin embargo, en pacientes con cáncer, puede haber alteraciones en el metabolismo del zinc con alteración en su distribución, favoreciendo la cancinogénesis. Por lo tanto, el objetivo de este estudio fue evaluar las concentraciones plasmáticas y eritrocitarias de zinc en mujeres con cáncer de mama. Material y métodos: estudio de naturaleza transversal, del tipo caso y control llevado a cabo en 55 mujeres pre-menospáusicas con y sin cáncer de mama con un rango de edades situado entre 25 y 49 años. Las pacientes fueron distribuidas en dos grupos: Grupo A, sin cáncer de mama (control, n = 26) y Grupo B, con cáncer de mama (caso, n = 29). El análisis de las concentraciones de zinc plasmático y eritrocitario fue realizado según el método de espectofotometría de absorción atómica de llama &gamma; = 213,9 nm. La evaluación de la dieta fue determinada utilizando el registro alimentario de tres días y el análisis por el software NutWin versión 1.5. Para el análisis de las medias fue utilizado el test de estudios t de Student (p < 0,05). Resultados: la media de las concentraciones plasmáticas de zinc fue 69,69 &plusmn; 9,0 &mu;g/dL y 65,93 &plusmn; 12,44 &mu;g/dL en las pacientes casos (cáncer) y controles, respectivamente (p = 0,201). La media de zinc eritrocitaria fue 41,86 &plusmn; 8,28 &mu;gZn/gHb en las pacientes casos y 47,93 &plusmn; 7,00 &mu;gZn/gHb en los controles (p < 0,05). Ambos grupos tenían concentración de zinc, en la dieta, superior a la recomendada. Conclusiones: Los resultados del presente estudio indican que mujeres menospáusicas con cáncer de mama presentan menor concentración de zinc en el compartimiento eritrocitario, lo que puede constituirlo en un nuevo bio-marcador pronóstico y posible diana terapéutica del cáncer de mama. <![CDATA[<b>Association of uricemia with biochemical and dietary factors in human adults with metabolic syndrome genotyped to C677T polymorphism in the methylenetetrahydrofolate reductase gene</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000200009&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt It is suggested that hyperuricemia is a marker of cardiovascular risk in human adults with metabolic syndrome (MS). The C677T polymorphism in the gene encoding the enzyme methylenetetrahydrofolate reductase (MTHFR) is associated with hyperuricemia. Data on factors associated with uricemia in human adults with MS genotyped for this polymorphism are lacking. We aimed to investigate the factors associated with uricemia in human adults with MS genotyped for the C677T polymorphism in the MTHFR gene. Cross-sectional study was conducted with 63 human adults (24 men and 39 women) with MS. Body weight, body mass index, waist circumference, body fat, glycemia, lipid profile, uricemia, insulinemia, homocysteinemia, plasma folate, erythrocyte folate, blood pressure, smoking, diuretics use, usual dietary alcohol and protein intakes, MTHFR and the presence of the C677T polymorphism in the gene were assessed. Hyperuricemia was observed in 16 (25.4%) human adults (10 men and 6 women). In the group, 33% (n = 21) showed the C677T polymorphism, being 19 heterozygous and 2 mutant homozygous. A significant association between hyperuricemia and C677T polymorphism was not verified. Uricemia was positively associated with homocys-teinemia (r = 0.43, p < 0.05), triglyceridemia (r = 0.41, p<0.05), serum concentrations of very-low-density lipoprotein (r = 0.27, p< 0.05) and the habitual alcohol intake (r = 0.37, p < 0.05). However, only homocysteinemia, triglyc-eridemia, and habitual alcohol intake remained in the final model of linear regression. In human adults with MS geno-typed for the C677T polymorphism in the MTHFR gene, uricemia was positively associated with homocysteinemia, triglyceridemia and the habitual alcohol intake.<hr/>Sugérese que la hiperuricema sea un factor de riesgo cardiovascular en humanos adultos con síndrome meta-bólico (SM) El polimorfismo C677T en el gen metilenote-trahidrofolato reductasa (MTHFR) ha sido asociado com la hiperuricemia. Datos sobre los factores asociados con la uricemia en humanos adultos con SM genotipados para el polimorfismo C677T en el gen MTHFR son inexistentes. Se objetivó investigar los factores asociados con la uricemia en individuos con SM genotipados para el polimorfismo C677T.Se ha realizado un estudio transversal con 63 humanos adultos (24 hombres y 39 mujeres). Fueron evaluados peso, altura, índice de masa corporal, circunferencia de la cintura, grasa corporal total, glucemia, uricemia, insulinemia, homocisteinemia, folato plasmático, folato en los eritrocitos, presión arterial, tabaquismo, uso de diuréticos, ingesta habitual de proteínas dietéticas y de alcohol y la presencia del polimorfismo C677T. No fue encontrado asociación significativa entre el polimorfismo C677T y la uricemia. Fue verificado que un 25,4% (n = 16) ddo los individuos presentaban hiperuri-cemia (10 hombres y 6 mujeres). Se verificó que un 33% (n = 21) de olos individuos presentaron el polimorfismo C677T (19 heterocigotos y 2 homocigotos polimórficos). La uricemia se asoció con los niveles de homocisteina (r = 0,43, p < 0,05), trigicéridos (r = 0,41, p < 0,05) y de lipo-proteínas de muy baja densidad (r = 0.27, p < 0,05) y con la ingesta de alcohol (r = 0,37, p < 0,05). Sin embargo, sólo la homocisteinemia, la trigliceridemia y la ingesta habitual de alcohol permanecerán en el modelo final de regresión lineal. En los humanos adultos con SM genotipados para el polimorfismo C677T en el gen MTHFR, la uricemia se asoció positivamente con los niveles de homocisteína y triglicéridos y con la ingesta habitual de alcohol. <![CDATA[<b>Association between dyslipidemia and anthropometric indicators in adolescents</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000200010&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt The dyslipidemia associated with excess weight is a risk profile global call for cardiovascular disease (CVD). The aim of this study was to investigate the association between dyslipidemias and other risk factors for cardiovascular diseases (CVD) in adolescents, considering sexual maturation. A cross-sectional study was carried out with 432 adolescents from public schools, aged 10-19 years. The correlations between the variables from the lipid profile and the Body Mass Index (BMI), waist circumference (WC), waist-to-height ratio (WHtR), sexual maturation, familial history and maternal education were evaluated using Pearson's correlation coefficient. Low high-density lipoprotein cholesterol (HDL-C) was the most prevalent dyslipidemia (50.5%), regardless of gender. There were significant correlations between triglycerides and BMI (r = 0.30, p<0.01), WC (r = 0.32, p < 0.01) and WHtR (r = 0.33, p < 0.01). The linear model, which took into consideration sexual maturation, age and BMI, explain about 1 to 10.4% of the lipid profile variation. The low HDL-c was the most prevalent dyslipidemia in all adolescents and hypertriglyceridemia was most prevalent in overweight adolescents. Associations between dyslipidemias and anthropometric indicators (BMI and RCA) detected in this study can generate the hypothesis of the risk factors for CVD in adolescents.<hr/>La dislipidemia asociada con el exceso de peso es un perfil de riesgo de alcance mundial para la enfermedad cardiovascular (ECV). El objetivo de este estudio fue investigar la asociación entre la dislipemia y otros factores de riesgo para enfermedad cardiovascular (ECV) en los adolescentes en edad púber. Se realizó un estudio transversal con 432 adolescentes de escuelas públicas, con edades entre 10-19 años. Estudiando las correlaciones entre las variables del perfil lipídico y el índice de masa corporal (IMC), la circunferencia de cintura (CC), la cintura/altura (RCA) y la maduración sexual. Los antecedentes familiares y la educación de la madre se evaluaron mediante el coeficiente de correlación de Pearson. La dislipidemia com bajos niveles de HDL-C fue más frecuente (50,5%), independientemente del género. Se observaron correlaciones significativas entre los triglicéridos y el IMC (r = 0,30, p < 0,01), CC (r = 0,32, p < 0,01) y RCA (r = 0,33, p < 0, 01). El modelo lineal, teniendo en cuenta la maduración sexual, la edad, y el IMC, explicó entre el 1 y el 10,4% de la variación del perfil lipídico. Los bajos niveles de HDL-C fueron la dislipidemia más frecuente en todos los adolescentes y la hipertrigliceridemia en adolescentes con sobrepeso. Las asociaciones entre las dis-lipidemias y los indicadores antropométricos (índice de masa corporal y RCA) detectado en este estudio, pueden generar hipótesis acerca de los factores de riesgo de ECV en los adolescentes. <![CDATA[<b>Cell activation state influences the modulation of HLA-DR surface expression on human monocytes/macrophages by parenteral fish oil lipid emulsion</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000200011&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abnormal surface expression of HLA-DR by leukocytes is associated with a poor prognosis in critical care patients. Critical care patients often receive total parenteral nutrition with lipid emulsion (LE). In this study we evaluated the influence of fish oil LE (FO) on human monocyte/macrophage (Mφ) expression of surface HLA-DR under distinct activation states. Mononuclear leukocytes from the peripheral blood of healthy volunteers (n=18) were cultured for 24 hours without LE (control) or with 3 different concentrations (0.1, 0.25, and 0.5%) of the follow LE: a) pure FO b) FO in association (1:1-v/v) with LE composed of 50% medium-chain trygliceride and 50% soybean oil (MCTSO), and c) pure MCTSO. The leukocytes were also submitted to different cell activation states, as determinate by addition time: no INF-γ addition, 18 hours before, or at the time of LE addition. HLA-DR expression on Mφ surface was evaluated by flow cytometry using specific monoclonal antibodies. In relation to controls (for 0.1%, 0.25%, and 0.5%: 100) FO decreased the expression of HLA-DR when added alone [in simultaneously-activated Mφ, for 0.1%: 70 (59 ± 73); for 0.25%: 51 (48 ± 56); and for 0.5%: 52.5 (50 ± 58)] or in association with MCTSO [in simultaneously-activated Mφ, for 0.1%: 50.5 (47 ± 61); for 25%: 49 (45 ± 52); and for 0.5%: 51 (44 ± 54) and in previously-activated Mf, for 1.0%: 63 (44 ± 88); for 0.25%: 70 (41 ± 88); and for 0.5%: 59.5 (39 ± 79)] in culture medium (Friedman p < 0.05). In relation to controls (for 0.1%, 0.25%, and 0.5%: 100), FO did not influence the expression of these molecules on non-activated Mφ [for 0.1%: 87.5 (75±93); for 0.25%: 111 (98 ± 118); and for 0.5%: 101.5 (84 ± 113)]. Results show that parenteral FO modulates the expression of HLA-DR on human Mφ surface accordingly to leukocyte activation state. Further clinical studies evaluating the ideal moment of fish oil LE infusion to modulate leukocyte functions may contribute to a better understanding of its immune modulatory properties.<hr/>La expresión anómala del HLA-DR sobre la superficie de los leucocitos se asocia con un pronóstico sombrío en pacientes críticos. A menudo, estos pacientes reciben nutrición parenteral total con una emulsión lipídica (EL). En este estudio, evaluamos la influencia de una EL de aceite de pescado (AP) en la expresión del HLA-DR en la superficie de monocitos/macrófagos humanos (M&Phi;) bajo diferentes estados de activación. Se cultivaron leucocitos mononucleares de sangre periférica de voluntarios sanos (n = 18) durante 24 horas sin la EL (control) o con 3 concentraciones distintas (0,1, 0,25 y 0,5%) de la siguiente EL: a) AP puro b) AP en asociación con EL (1:1 v/v) compuesta de 50% de triglicéridos de cadena media y 50% de aceite de soja (TCMAS), y c) TCMAS puro. También sometimos a los leucocitos a diferentes estados de activación celular, determinado por INF-&gamma; tiempo de adición: no INF-&gamma; adición 18 horas antes, o en el momento de añadir la EL. La expresión del HLA-DR sobre la superficie de los M&Phi; se evaluó mediante citometría de flujo utilizando anticuerpos monoclonales específicos. En relación con los controles (para 0,1%, 0,25% y 0,5%: 100) el AP disminuyó la expresión de HLA-DR cuando se añadía solo [en M&Phi; activados simultáneamente, para 0,1%: 70 (59 &plusmn; 73); para 0,25%: 51 (48 &plusmn; 56); y para 0,5%: 52.5 (50 &plusmn; 58)] o en asociación con TCMAS [en M&Phi; activados simultáneamente para 0,1%: 50,5 (47 &plusmn; 61); para 0,25%:(45 &plusmn; 52); y para 0,5%: 51 (44 &plusmn; 54) y en M&Phi; previamente activados para 0,1%: 63 (44 &plusmn; 88); para 0,25%: 70 (41 &plusmn; 88); y para 0,5%: 59,5 (39 &plusmn; 79)] en el medio de cultivo (Friedman p < 0,05). Con respecto a los controles, (para 0,1%, 0,25% y 0,5%: 100), el AP no influyó en la expresión de estas moléculas en M&Phi; no activados [para 0,1%: 87,5 (75 &plusmn; 93); para 0,25%: 111 (98 &plusmn; 118); y para 0,5%: 101,5 (84 &plusmn; 113)]. Los resultados muestran que el AP parenteral modula la expresión del HLA-DR sobre la superficie de los M&Phi; humanos en función del estado de activación leucocitaria. Estudios clínicos adicionales que evalúen el momento idóneo de añadir la infusión de EL con aceite de pescado para modular las funciones leucocitarias podrían contribuir a entender mejor sus propiedades inmunomoduladoras. <![CDATA[<b>Roles of G1359A polymorphism of the cannabinoid receptor gene (CNR1) on weight loss and adipocytokines after a hypocaloric diet</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000200012&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Background: A intragenic biallelic polymorphism (1359 G/A) of the CB1 gene resulting in the substitution of the G to A at nucleotide position 1359 in codon 435 (Thr), was reported as a common polymorphism in Caucasian populations. Intervention studies with this polymorphism have not been realized. Objective: We decided to investigate the role of the polymorphism (G1359A) of CB1 receptor gene on adipocytokines response and weight loss secondary to a lifestyle modification (Mediterranean hypocaloric diet and exercise) in obese patients. Design: A population of 94 patients with obesity was analyzed. Before and after 3 months on a hypocaloric diet, an anthropometric evaluation, an assessment of nutritional intake and a biochemical analysis were performed. The statistical analysis was performed for the combined G1359A and A1359A as a group and wild type G1359G as second group, with a dominant model. Results: Forty seven patients (50%) had the genotype G1359G (wild type group) and 47 (50%) patients G1359A (41 patients, 43.6%) or A1359A (6 patients, 6.4%) (mutant type group) had the genotype. In wild and mutant type groups, weight, body mass index, fat mass, waist circumference and systolic blood pressure decreased. In mutant type group, resistin (4.15 &plusmn; 1.7 ng/ml vs. 3.90 &plusmn; 2.1 ng/ml: P < 0.05), leptin (78.4 &plusmn; 69 ng/ml vs 66.2 &plusmn; 32 ng/ml: P < 0.05) and IL-6 (1.40 &plusmn; 1.9 pg/ml vs 0.81 &plusmn; 1.5 pg/ml: P < 0.05) levels decreased after dietary treatment. Conclusion: The novel finding of this study is the association of the mutant allele (A1359) with a decrease of resistin, leptin and interleukin-6 secondary to weight loss.<hr/>Antecedentes: Un polimorfismo intragénico (1359 G / A) del gen del receptor CB1 que produce la sustitución en la posición 1359 en el codón 435 (Thr), se ha descrito como un polimorfismo común en poblaciones caucásicas. No se han realizado estudios de intervención dietética teniendo en cuenta este polimorfismo. Objetivo: Se decidió investigar el papel del polimorfismo (G1359A) del gen del receptor CB1 en la respuesta a las adipocitoquinas y la pérdida de peso secundaria a una modificación de estilo de vida (dieta mediterránea hipocalórica y ejercicio) en pacientes obesos. Diseño: Se analizó una población de 94 pacientes con obesidad. Antes y tras 3 meses con una dieta hipocalórica se realizaron una evaluación antropométrica, una evaluación de la ingesta nutricional y un análisis bioquímico. El análisis estadístico se realizó combinando G1359A y A1359A como grupo mutado y G1359G como genotipo (modelo dominante). Resultados: Cuarenta y siete pacientes (50%) tenían el genotipo G1359G (grupo genotipo salvaje) y 47 (50%) pacientes G1359A (41 pacientes, 43,6%) o A1359A (6 pacientes, 6,4%) (grupo genotipotipo mutante). En los grupos con genotipo salvaje y mutante, el peso, índice de masa corporal, la masa grasa, la circunferencia de la cintura y la presión arterial sistólica disminuyeron. En el grupo con genotipo mutante, la resistina (4,15 &plusmn; 1,7 ng/ml vs 3,90 &plusmn; 2,1 ng/ml: p < 0,05), leptina (78,4 &plusmn; 69 ng/ml vs 66,2 &plusmn; 32 ng/ml: P < 0,05) y la IL-6 (1,40 &plusmn; 1,9 pg/ml vs 0,81 &plusmn; 1,5 pg/ml: P < 0,05) disminuyeron después del tratamiento dietético. Conclusión: El resultado más importante es la asociación del alelo mutado con una disminución de los niveles de resistina, leptina e interleukina-6 tras la perdida de peso con la dieta. <![CDATA[<b>Importance of a balanced omega 6/omega 3 ratio for the maintenance of health</b>: <b>Nutritional recommendations</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000200013&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt The modification of dietary patterns has led to a change in fatty acid consumption, with an increase in the consumption of &omega;-6 fatty acids and a markerd reduction in the consumption of &omega;-3 fatty acids. This in turn has given rise to an imbalance in the &omega;-6/&omega;-3 ratio, which is now very different from the original 1:1 ratio of humans in the past. Given the involvement of &omega;-6 and &omega;-3 essential fatty acids in disease processes, the present article examines changes in dietary patterns that have led to the present reduction in the consumption of &omega;-3 essential fatty acids, and to study the importance of the &omega;-6/&omega;-3 balance in maintaining good health. In addition, an assese-ment is made of the established recommendations for preventing a poor intake of &omega;-3 essential fatty acids, and the possible options for compensating the lack of these fatty acids in the diet.<hr/>La modificación de los hábitos alimentarios ha llevado a un cambio en el consumo de ácidos grasos, con una aumento de los ácidos grasos &omega;-6 y una marcada reducción en el consumo de los ácidos grasos &omega;-3. Esto a su vez ha dado lugar a un desequilibrio en la relación &omega;-6/&omega;-3, muy diferente de la proporción original 1:1 que tenían los seres humanos en el pasado. Dada la importancia de la relación entre los ácidos grasos esenciales &omega;-6 y &omega;-3 en el desarrollo de diferentes enfermedades, en el presente artículo se examinan los cambios en los hábitos alimentarios que han llevado a la reducción en el consumo de ácidos grasos esenciales &omega;-3, y se estudia la importancia de este equilibrio en el mantenimiento de la salud. Además, se realiza una evaluación de las recomendaciones establecidas para prevenir una deficiencia en la ingesta de ácidos grasos esenciales &omega;-3, y las posibles opciones para compensar la falta de esos ácidos grasos en la dieta. <![CDATA[<b>Spanish diet quality according to the healthy eating index</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000200014&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Objetivo: determinar la calidad de la dieta española mediante el Índice de Alimentación-Saludable (IASE) y su relación con variables geográficas y socioeconómicas. Metodología: Estudio descriptivo transversal a partir de Encuesta-Nacional-Salud-2006 (ENS-2006) Se estudiaron 29.478 personas (Mujeres = 15.019; Hombres = 14.459) que respondieron el Cuestionario de Frecuencia de Consumo (CFC). El IASE se compone de 10 variables (Cereales-derivados, Verduras-hortalizas, Frutas, Leche-derivados, Carnes, Legumbres, Embutidos-fiambres, Dulces, Refrescos-azúcar y Variedad-dieta), construidas a partir del CFC y las recomendaciones de las Guías-Alimentarias (Sociedad-Española-Nutrición-Comunitaria-2004). Categorías IASE (puntuación-máxima 100): Alimentación-saludable: &gt; 80 puntos; Necesita-cambios: &gt; 5.080; Poco-saludable: 50. Se realizó un análisis descriptivo, de diferencias de medias (pruebas Krus-kal-Wallis y Mann-Whitney), y prueba Chi-Cuadrado, para estudiar la independencia de las variables edad, sexo, clase-social y nivel de estudios con las categorías de IASE. Resultados: El 72% del total de la muestra necesita cambios en su alimentación. La puntuación media para mujeres es 73,7 &plusmn; 10,5 y para hombres 69,9 &plusmn; 11,3 (p < 0,001). En la categoría saludable obtienen mayor porcentaje (38,8%) el grupo de edad &gt; 65 años y las mujeres (28,3%) frente a los hombres (18,4%). Así mismo, las clases-sociales mas altas (clase-I: 24,4%, clase-II: 25,0%, clase-III: 25,8%) presentan mayor índice de alimentación-saludable, (p < 0,001). Las Comunidades-Autónomas: Comunitat Valenciana (5,4%), Illes Balears (4,6%) y Andalucía (4,3%) son las que presentan mayor índice en la categoría poco-saludable. Conclusiones: El IASE es un método rápido y económico de estimación de la calidad de la dieta de la población, porque utiliza datos secundarios procedente de la ENS y de las guías-alimentarias; siendo útil en la planificación de políticas nutricionales en España.<hr/>Objective: To determine the quality of the Spanish diet by means of the Healthy Feeding Index (IASE) and its relationship with geographical and socioeconomic variables. Methods: Cross-sectional descriptive study from the National Heath Questionnaire 2006 (ENS-2006). 29,478 people answering the Frequency of Consumption Questionnaire (CFC) were studied (women = 15,019; men =14,459). The IASE comprises 10 variables (grains and derivatives, vegetables, fruits, dairy products, meats, legumes, cold-processed meats, sweets, beverages, and diet-variety) constructed from the CFC and the recommendations of the Feeding Guidelines (Spanish Society of Community Nutrition 2004). The IASE categories (maximum score: 100) were: healthy feeding &gt; 80 points; Need-for-change &gt; 5,080; Little healthy, 50. A descriptive analysis was performed with differences of the means (Kruskal-Wallis and Mann-Whitney tests), and the Chi-square test to study the independency of the variables such as age, gender, social class, and educational level with the IASE categories. Results: 72% of the whole sample needs changes in their feeding patterns. The mean score for women was 73.7 &plusmn; 10.5 and for men 69.9 &plusmn; 11.3 (p < 0.001). Among the healthy category, the age group &gt; 65 years and women obtain higher percentage (38.8% and 28.3%, respectively) in comparison to men (18.4%). Besides, the higher the social class the higher the healthy diet index will be (class-I: 24.4%, class-II: 25.0%, class-III: 25.8%) (p < 0.001). The Autonomous Communities from Valencia (5.4%), Balearic Islands (4.6%) and Andalusia (4.3%) are the ones presenting the highest index of little healthy feeding. Conclusions: The IASE is a rapid and cheap method to estimate the quality of the diet in the population since it uses secondary data coming from the ENS and the feeding guidelines. It is useful to planning the nutritional policies in Spain. <![CDATA[<b>Prevalence of food habits and nutritional status in adult population served in primary care</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000200015&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Introducción: Identificar los hábitos alimentarios y el estado nutricional de la población entre 18-44 años atendida en un centro de salud (CS) y estudiar los factores asociados. Métodos: Estudio transversal realizado en un CS urbano en el que se seleccionó una muestra aleatoria de 201 personas. Se analizaron datos socio-demográficos, medidas antropométricas, recordatorio ingesta últimas 24 horas, cuestionario de frecuencia alimentaria semanal. Resultados: La edad media de los participantes fue de 32,81 años (Desviación Estándar 6,72). El 63,68%(128) eran mujeres y 62,69%(126) inmigrantes. El 45,27%(91) manifestaba no realizar ejercicio. Alrededor del 60% de los participantes refería un consumo deficitario de lácteos, frutas, cárnicos y farináceos y el 80% de verduras; el 58% lo refería excesivo de lípidos. El 44,4%(56) de inmigrantes era obeso respecto al 20,3%(15) de autóctonos (P= 0,001). La proporción de personas con "cintura de riesgo" era superior entre los inmigrantes respecto a los autóctonos (19,0% vs 6,8%; P= 0,017) y entre los que no hacían ejercicio respecto a los que sí (17,6% vs 8,1%; P= 0,049). Los inmigrantes referían realizar menos ejercicio físico que los autóctonos (42,1% vs 62,7%; P= 0,013). Ser inmigrante era la variable más explicativa de la distribución aceptable de macronutrientes en la ingesta diaria (Odds Ratio 4,7; Intervalo de Confianza del 95% 2,02-11,03). Discusión: Los participantes referían un consumo excesivo de lípidos y deficitario del resto de grupos alimentarios. La obesidad y la "cintura de riesgo" eran más frecuentes entre los inmigrantes y los participantes más sedentarios. Los inmigrantes referían una mejor distribución de macronutrientes en su alimentación diaria.<hr/>Objective: To identify dietary patterns and nutritional status of the population between 18-44 years visited at a health center (HC) and explore the associated factors. Methods: Cross-sectional study conducted in an urban HC in a random sample of 201 people. Were analyzed socio-demographic data, anthropometric measurements, 24 hours latest reminder intake, weekly food frequency questionnaire. Results: The mean age of participants was 32.81 years (standard deviation 6.72). 63.68% (128) were women and 62.69% (126) immigrants. 45.27% (91) expressed no exercise. About 60% of participants related a deficit in consumption milk, fruits, meat and farinaceous and 80% vegetables, 58% related excessive fat. 44.4% (56) of immigrants was 20.3% with respect to obese (15) of native (P = 0.001). The proportion of people with "waist-risk" was higher among immigrants as compared to the native (19.0% vs 6.8%, P = 0.017) and among those who did not exercise with respect to each other (17.6% vs 8.1%, P = 0.049). Immigrants perform less physical activity related to the native (42.1% vs 62.7%, P = 0.013). Being an immigrant was the variable explaining of distribution acceptable daily macronutrient intake (Odds Ratio 4.7, Confidence Interval 95% 2.02-11.03). Discussion: The participants related excessive consumption of fats and deficient in the rest of food groups. Obesity and the "risk waist" were more common among immigrants and sedentary population. Immigrants talked of a better distribution of nutrients in your daily diet. <![CDATA[<b>Study of the nutritional status of elders in Cantabria</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000200016&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Introducción: El envejecimiento de la población representa uno de los retos más importantes desde el punto de vista biosanitario. Objetivo: Valorar el estado nutricional de las personas de 65 y más años de Cantabria. Métodos: Un total de 1605 personas fueron evaluadas por medio del MNA; a) en atención primaria (59,9% en la consulta y 4,7% en domicilios) y, b) en residencias de ancianos (35,4%). Resultados: La puntuación nutricional (PN) obtenida de la suma de los ítems del MNA fue 23,4 &plusmn; 4,1 para las mujeres y 24,4 &plusmn; 4 en los varones (p < 0,001). Destaca el hecho de que el 22,3% de las personas estudiadas en residencias está malnutrida o en riesgo de malnutrición, frente al 14,2% de las que acuden a consulta, y sólo el 3,3% de las estudiadas en su domicilio. La correlación entre los valores de la PN y la apreciación subjetiva del estado de nutrición mostró un valor elevado (0,65). Destacamos la correlación negativa (-0,53) entre los valores del IMC y la incidencia de lesiones cutáneas. Conclusiones: Nuestros resultados indican la importancia de la identificación de la desnutrición o su riesgo, en personas mayores, por las consecuencias negativas que presenta este estado carencial.<hr/>Introduction: Population ageing is a main concern under the biosanitary point of view. Aim: To assess the nutritional status of people 65 year-old and older in Cantabria (Spain) Method: A total of 1605 persons were studied by means of the MNA (Mini Nutritional Assessment); a) by primary care (59.9% in the unit, and 4.7% at home) and, b) in nursing homes (35.4%). Results: Nutritional score (NS) was 23.4 &plusmn; 4.1 for women and 24.4 &plusmn; 4 in males (p < 0.001). We emphasize the fact that 22.3% of people studied in the nursing homes were malnourished or at risk of malnutrition, compared with 14.2% of those studied at the unit, and only 3.3% of the home visited elders. The correlation between the value of the NS and the subjective estimation of nutrition status showed a high value (0.65). We emphasize the negative correlation (-0.53) between BNI value and the incidence of skin lesions. Conclusion: Our results highlight the importance of identifying malnutrition or its risk in elders in order to prevent the negative consequences of this deficiency. <![CDATA[<b>Overweight and obesity among Spanish adults</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000200017&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Objetivo: Evaluar la prevalencia de sobrepeso y obesidad en adultos españoles y comprobar cuál es la situación actual y cómo ha evolucionado en los últimos años. Material y métodos: Se ha estudiado un colectivo de 418 individuos (196 varones y 222 mujeres) de 18 a 60 años, que fueron seleccionados para constituir una muestra representativa de la población española en su conjunto. Se han registrado datos sanitarios, socioeconómicos y antropométricos (peso, talla, circunferencia de la cintura y porcentaje de grasa corporal mediante bioimpedancia). Se ha calculado el Índice de Masa Corporal y la relación cintura/altura. Resultados: La prevalencia de sobrepeso en la población fue del 34,2%, siendo mayor en los varones (43,9%) que en las mujeres (25,7%); y la de obesidad fue del 13,6%, sin existir diferencias entre sexos. Un 47,8% de la población presentó sobrecarga ponderal y un 70,2% exceso de grasa corporal, siendo mayor en varones que en mujeres y aumentando estos parámetros con la edad. Un 22,2% de la población estudiada presentó obesidad central (tomando como referencia la circunferencia de la cintura) y un 54,7% obesidad central y riesgo cardiovascular (al presentar relaciones cintura/altura > 0,5), siendo mayores ambos parámetros en el grupo de los varones. Conclusión: La población española se encuentra en una situación alarmante con respecto al padecimiento de sobrepeso y obesidad, presentando más de la mitad de la población riesgo de padecer enfermedad cardiovascular. Además, la situación ha empeorado con respecto a datos obtenidos en estudios anteriores, por lo que hay que seguir trabajando para disminuir su prevalencia.<hr/>Aim: to assess the prevalence of overweight and obesity in Spanish adults and to know the current situation and its evolution in the last years. Material and methods: The study involved 418 subjects (196 men and 222 women) from 18 to 60 years, who were selected to constitute a representative sample of the Spanish population as a whole. Sanitary, socioeconomic and anthropometric (weight, height, waist circumference and percentage body fat by bioimpedance) data was collected. Body Mass Index and waist-height were ratio calculated. Results: The prevalence of overweight was 34.2%, 43.9% in men and 25.7% in women, and the prevalence of obesity was 13.6% (it was similar in men and women). 47.8% of the population had excess of body weight and 70.2% excess of body fat, these parameters were higher in men than in women and they increased with age. 22.2% of the population had central obesity (taking waist circunference as reference) and 54.7% central obesity and high cardiovascular risk (because waist/height was > 0.5), both parameters were higher in men than in women. Conclusion: Overweight and obesity prevalence among the Spanish population is very high and more than the half of the population is in risk of suffering from cardiovascular disease. Furthermore, the situation is worse than a few years ago, so it is necessary to continue working to decrease the prevalence of overweight and obesity among the Spanish population. <![CDATA[<b>The reality of home-based parenteral nutrition in Spain</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000200018&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Es importante conocer la magnitud y características de de la Nutrición Parenteral Domiciliaria NPD en España fundamentalmente para facilitar que la toma de decisiones tanto clínicas como de gestión se realicen basadas en el conocimiento. Objetivo: conocer el alcance y las características de la NPD en España durante el año 2008. Material y métodos: Estudio Descriptivo Transversal en los 713 hospitales Españoles incluidos en el listado del Ministerio de Sanidad, Política Social e Igualdad que cumplieron los criterios de inclusión. durante el año 2008. Se contactó con los Servicios de Farmacia Hospitalaria mediante encuesta telefónica. Resultados: De los 713 hospitales incluidos, 62 (8,70%) llevaron a cabo NPD, tratando a 228 pacientes, de los que 201(88,16%) fueron adultos. La prevalencia en España de NPD fue de 4,91/10(6) habitantes durante el año 2008, siendo en adultos de 5,06 /10(6) habitantes y en niños 4,01/10(6) habitantes. La Comunidad Autónoma de Madrid fue la de mayor prevalencia 11,53/10(6) habitantes. El seguimiento lo realizaron las Unidades de Nutrición en 26 de los hospitales. Conclusiones: Con este trabajo se establece una base para futuros análisis e investigaciones sobre la situación de la NPD así como puede ser un referente para diferentes registros.<hr/>It is important to be acquainted with the magnitude and characteristics of Parental Home Nutrition NPD in Spain to fundamentally provide decision making in clinics as well as the steps to be taken based on knowledge. Aim: To be aware of the perception and characteristics of the NPD in Spain throughout the year 2008. Material and methods: Description Time Research made in the 713 Spanish hospitals including those listed in the Health, Social, Social Political and Equanimity Ministry, which fulfilled the criterion inclusion during 2008. The Hospital Pharmacy Services were contacted through telephone survey. Results: From the 713 hospital included, 62 (8,70%) carried out NPD, treating 228 patients, of which 201 (88,16%) were adults. The prevalence in Spain was of 4,91/10(6) inhabitants during 2008, being in adults 5,06/10(6) inhabitants and in children 4,01/10(6) inhabitants. The Autonomous Community of Madrid reached the highest prevalence 11,53/10(6) inhabitants. The Nutritional Units carried out the following up in 26 of the hospitals. Conclusions: With this work, a base for the future analysis and investigation about the situation of the NPD is established. It can also be a reference for different data bases. <![CDATA[<b>Prevalence and factors associated to malnutrition in patients admited to a medium-long stay hospital</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000200019&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Objetivos: Determinar la prevalencia de desnutrición al ingreso en un hospital de media-larga estancia. Analizar posibles factores asociados a la misma; la posible relación con la mortalidad y los tratamientos de desnutrición realizados. Material y métodos: Estudio descriptivo a partir de datos analíticos obtenidos de 140 pacientes. Para el diagnóstico de desnutrición, se aplicó una herramienta basada en niveles de albúmina, colesterol total y linfocitos (CONUT). Se recogieron datos demográficos (edad, sexo) y clínicos (presencia de úlceras por presión, sonda nasogástrica, demencia, neoplasia, estancia previa en UCI y diagnóstico principal) al ingreso así como la mortalidad en el primer mes de ingreso. Se revisaron los tratamientos nutricionales administrados. Resultados: La edad de los pacientes fue de 77,1 años y el 63% eran mujeres. El 17,1% de los pacientes presentaba un estado nutricional normal, el 50,7% criterios de desnutrición leve, el 26,4% de desnutrición moderada y el 5,7% de grave. No se halló asociación entre desnutrición y sexo, sonda nasogástrica, úlcera, demencia o neoplasia aunque sí con la edad (P = 0,033). Se halló asociación entre desnutrición moderada-severa y úlcera por presión (P = 0,036). Se encontró asociación entre desnutrición y mortalidad a un mes (OR = 1,389, IC 95% de 1,142 a 1,688; P = 0,001). El 35,6% de los pacientes con desnutrición moderada-severa recibió tratamiento nutricional (28,9% suplementos proteicos y 6,7% dieta enteral). Conclusiones: La desnutrición afecta a la mayor parte de los pacientes que ingresan en un hospital de media-larga estancia y se asocia con mayor mortalidad. Un tercio de los pacientes desnutridos reciben tratamiento nutricional.<hr/>Objectives: To determine the prevalence of hyponutrition at admission at a mid- to long-term stay hospital. To analyze the possible factors associated to hyponutrition; the possible relationship with mortality at one month, and the treatments for hyponutrition performed. Materials and method: Descriptive study from the laboratory data obtained in 140 patients. For diagnosing hyponutrition, a tool based on albumin, total cholesterol, and lymphocytes levels was used. Demographical (age and gender) and clinical data (presence of pressure soars, nasogastric tube, dementia, neoplasm, previous admission to the ICU, and main diagnosis) were gathered at admission as well as the mortality at the first month. The treatments used for hyponutrition were reviewed. Results: patients' age was 77.1 years and 63% were females. 17.1% of the patients presented normal nutritional status, 50.7% met the criteria for mild hyponutrition, 26.4% of moderate hyponutrition, and 5.7% of severe hyponutrition. We found no association between hyponutrition and gender, nasogastric tube, soars, dementia or neoplasm, but we did so with age (P = 0.033). We found a relationship between moderate-severe hyponutrition and pressure soars (P = 0.036). We found an association between hyponutrition and mortality at one month (OR = 1.357, 95% CI 1.121 to 1.643; P = 0.02). 35.6% of the patients with moderate-severe hyponutrition received therapy for this condition (28.9% with protein supplements and 6.7% with enteral diet). Conclusions: hyponutrition affects most of the patients admitted to a mid to long-term stay hospitals and is associated with higher mortality. One third of hyponutrition patients receive nutritional therapy. <![CDATA[<b>Maternal and fetal outcomes in pregnancy following bariatric surgery</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000200020&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Introducción: La obesidad es la enfermedad metabòlica más frecuente en el mundo y conlleva múltiples co-morbilidades, siendo la cirugía bariátrica (CB) una opción terapéutica cuando fallan las medidas clásicas. La mitad de los pacientes intervenidos son mujeres en edad fértil y está demostrado que la obesidad se asocia a peores resultados obstétricos y fetales. Dado que el estado nutricional se ve afectado por la CB y es un factor esencial para el adecuado desarrollo del embarazo, el objetivo de nuestro trabajo es valorar los efectos de la CB sobre la gestación en mujeres obesas intervenidas. Material y métodos: Seguimiento de 10 mujeres y 15 gestaciones tras CB durante el periodo 2003-2009. Se realizaron visitas trimestrales en consultas de Nutrición y Obstetricia, con evaluación clínica y de laboratorio en cada una. Resultados: Se evidenció deficiencia de hierro en el 80% de las gestaciones, de vitamina D en el 46,7%, de vitamina A en el 20%, de vitamina E en el 13,3% y de vitamina B12 en el 26,7%. No hubo complicaciones durante la gestación salvo un caso de hiperemesis gravidica. Hubo 9 partos de recién nacidos vivos sin malformaciones de los cuales 3 fueron recién nacidos pequeños para la edad gestacional (RNPEG) y uno presentó neumonía por aspiración de meconio. Hubo 3 abortos y un parto prematuro con feto muerto. Conclusiones: En nuestro grupo de estudio hubo menos complicaciones durante la gestación comparado con lo descrito en obesas no operadas y similares a la población general.<hr/>Background: Obesity is the most frecuent metabolic disease in the World, and is associated with several comorbidities. Bariatric procedures arise as a promising treatment when classical approach is ineffective. Half of the operated patients are reproductive-aged women and there is evidence that obesity is related to worse maternal and fetal outcomes. Because nutritional status is affected by bariatric surgery and is a vital component during pregnancy, the aim of our study is to asses the impact of bariatric surgery on pregnancy in these pacients. Material and methods: We studied 10 women and 15 pregnancies following bariatric surgery between 2003 and 2009. The visits took place every three months by an obstetrician and an endocrinologist with experience in nutrition, recording clinical features and lab work. Results: We found iron deficiency in 80% of the pregnancies, vitamin D in 46,7%, vitamin A in 20%, vitamin E in 13,3% and vitamin B12 in 26,7%. There were no complications during pregnancy, except one case of gravidic hiperemesis. There were nine deliveries without malformations, three of them were small for gestational age newborns and one suffered aspiration pneumonia. There were three stillbirths and one preterm delivery with fetal death. Conclusions: our results show fewer complications during pregnancy in these women than obese women and similar to general population. <![CDATA[<b>Selecting the best anthropometric variables to characterize a population of healthy elderly persons</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000200021&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt The objective is to select the best anthropometric measurements to characterize a healthy elderly population. For that, 1030 healthy elderly persons (508 men and 522 women) living independently or in an institution (in both public and private homes) were enrolled for this population-based, cross-sectional study conducted from February 2004 to May 2005. Anthropometric measurements were made by the same investigator according to standard techniques of the WHO. Across several age groups, men were significantly heavier and taller than women whereas skinfold thicknesses were significantly greater in women than men. Through statistical analysis we were able to identify the variables providing most information and that could also best discriminate between sex, age and independent versus institutionalized persons: height, weight, one of the skinfold thickness measurements and mid-upper arm circumference. The number of age groups in both the male and female populations could be limited to three.<hr/>El objetivo es la selección de las variables antropométricas más adecuadas para caracterizar poblaciones sanas de personas mayores. Para ello se han seleccionado aleatoriamente 1030 de estas personas (508 hombres y 522 mujeres) institucionalizados en residencias públicas, privadas y no institucionalizados. Todas las medidas antropométricas se realizaron por parte del mismo investigador de acuerdo con las técnicas estandarizadas por la OMS. En todos los grupos de edad se ha encontrado que los hombres son significativamente más altos y tienen un peso mayor que las mujeres, al contrario que ocurre con los distintos pliegues. Mediante el análisis estadístico de los datos hemos podido identificar las variables que proporcionan mayor información y que además permiten diferenciar los sujetos por sexo, edad y lugar de residencia: peso, altura, uno de los pliegues y la circunferencia muscular del brazo. En cuanto a los segmentos de edad, pueden reducirse a tres. <![CDATA[<b>Dietary supplements for the lactating adolescent mother</b>: <b>influence on plasma micronutrients</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000200022&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Introduction: The nutritional status of micronutrients in lactating adolescent women is crucial to guarantee an adequate secretion of these in breast milk and, consequently, an adequate nutritional status of children. Hence, more attention should be given to micronutrient status of adolescent mother who breastfeed. This study aimed to evaluate the influence of multimicronutrients supplementation upon nutritional status of iron, copper, zinc and calcium of lactating adolescent mother from low socioeconomic status in Rio de Janeiro/Brazil. Methods: We conducted a randomized, placebo-controlled trial. During 60 days, 36 adolescents were allocated into two groups: supplemented group (SG) with 17 volunteers, receiving daily multimicronutrients supplement and the placebo group (PG) with 19 volunteers, receiving an inert compound. Plasma iron, copper, zinc and calcium and hemoglobin were determined at 7, 11 and 15 of the postpartum weeks (PPW). The effect of supplementation was analyzed by analysis of variance, comparing the differences between groups and within groups. Results: The average age of volunteers was 17.1 &plusmn; 0.8 for the supplemented group and 16.3 &plusmn; 1.4 for the placebo group. We observed an increase in the mean concentration of zinc (p < 0.05) and hemoglobin (p < 0.05) in the SG during the study (60 days), while the PG showed reduction (p < 0.05) in the mean concentration of copper between the 7th and 11t h PPW. Conclusion: The results of this study show that supplementation with multimicronutrientes exerted positive effect on hemoglobin, copper and zinc.<hr/>Introducción: Debido a lo estado nutricional relativo a los micronutrientes de la nutriz ser de fundamental importancia para la adecuada secreción de leche materna, y en consecuencia un adecuado estado nutricional de los niños, se debe prestar una mayor atención a la situación de los micronutrientes de la madre lactante. El trabajo tuvo como objetivo estudiar la influencia de la suplementácion con multimicronutrientes en lo estado nutricional de lo hierro, cobre, zinc y lo calcio de madres lactantes adolescentes de bajo nivel socioeconómico en Rio de Janeiro/Brasil. Métodos: Se realizó un estudio con un ensayo clínico, aleatorizado, controlado con placebo. Durante 60 días, 36 jóvenes lactantes fueron estudiadas y distribuidas en dos grupos: el grupo suplementado (GS) con 17 voluntarias que recibieron un compuesto con multimicronutrientes y el grupo placebo (GP), con 19 voluntarias que recibieron un compuesto inerte. En todas las participantes del estudio se determinaron las concentraciones plasmáticas de hierro, cobre, calcio y zinc y de hemoglobina con 7, 11 y 15 semanas después del parto (SDP). El efecto de los suplementos se analizó por test de comparación de medias (Anova two way) entre los grupos y dentro de los grupos. Resultados: La edad media de las voluntarias fue de 17 &plusmn; 0,8 años para el GP y 16,3 &plusmn; 1,4 para el GP. Se observó un aumento en las concentraciones medias de zinc y hemoglobina (p < 0,05) en el GS durante el estudio (60 días) y la reducción (p < 0,05) de cobre entre las 7ª y 11ª SDP en el GP. Conclusión: Los resultados de este estudio muestran que la suplementación con multimicronutrientes tiene un efecto positivo en las concentraciones de hemoglobina, cobre y zinc. <![CDATA[<b>Percutaneous endoscopic gastrostomy</b>: <b>A 7 years experience long-term tube feeding. Follow-up</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000200023&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt La Gastrostomía Endoscópica Percutánea (PEG) es el método de elección para la alimentación enteral a largo plazo, cuando el tubo digestivo está indemne, y la supervivencia de los pacientes es superior a 2 meses. Son cada vez más, las series comunicadas e indicaciones, a pesar de ser una técnica segura, debemos tener en cuenta una adecuada selección de los pacientes. El propósito de este trabajo es analizar el seguimiento de los pacientes sometidos a Gastrostomía Endoscópica Percutánea (PEG), en un Hospital de gran nivel asistencial y uno de los referentes de Trasplante de órganos en nuestra comunidad, con las peculiaridades que esto tiene en nuestra serie. Analizamos una cohorte de 73 pacientes sometidos a PEG, durante los años 2000 a 2007 en el Hospital Reina Sofía de Córdoba. Las Enfermedades Neurológicas y Neoplásicas de la esfera ORL y Digestiva alta son las causas más frecuentes, con resultados similares a los publicados en otras series. Destacamos, el número de paciente jóvenes con Fibrosis Quística (FQ), en nuestra serie, con soporte nutricional a través de PEG complementaria a la alimentación oral y nocturna, lo cual, ha supuesto una mejora de los parámetros nutricionales de cara al trasplante pulmonar. En consecuencia, analizamos las características de los pacientes, las implicaciones éticas y morales de algunos de ellos, como son los enfermos neurológicos, sus complicaciones y mortalidad. Destacamos con interés, la indicación transitoria y bien tolerada en un subgrupo de pacientes con FQ, que en nuestra serie merece especial mención.<hr/>Percutaneous endoscopic gastrostomy (PEG) is the first choice method for long-term enteral feeding when the digestive tube is undamaged and the patients' survival is longer than 2 months. There are increasing series and indications reported and although it is a safe technique we should take into account an appropriate patient selection. The aim of this work was to analyze the follow-up of the patients undergoing percutaneous endoscopic gastrostomy (PEG) at a hospital with high assistance level and one of the referents for organ transplantation in our community, with the peculiarities that this may have on our series. We analyze a cohort of 73 patients submitted to PEG during the years 2000-2007 at the Reina Sofía Hospital of Córdoba. Neurological and ENT neoplasms and upper GI tract neoplasms are among the most frequent causes, with similar results to those reported in other series. We highlight the number of young patients with cystic fibrosis (CF) in our series with nutritional support through PEG complementing oral and nocturnal feeding, which has lead to improved nutritional parameters before lung transplant. In consequence, we therefore analyze patients' selection and their characteristics, the ethical and moral implications in some of these patients, such in neurological patients, their complications, mortality, and we mention as being of interest the transient and well tolerated indication in a subgroup of CF patients that deserves especial mention. <![CDATA[<b>Substance abuse and health self-perception in Spanish children and adolescents</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000200024&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Objective: The aim of this study was to analyze substance abuse and health self-perception in children and adolescents from the province of Cádiz (Spain). Methodology: Participants were 738 students, 50.9 boys and 49.1% girls, from elementary school to high school (1st to 12th grade, mean age 12.2. years), who responded a Spanish adaptation of the Health Behavior in School-aged Children Inventory. Results: No difference was observed in percentage of boys and girls reporting to smoke or drink alcohol. Smoking and drinking habits increased with age, being higher in 11th and 12th grade students. Significant differences were observed among the percentage of smokers and non smokers recognizing to have parents, older brothers or friends who smoke. Rates of drug abuse were generally low, being cannabis the most frequently consumed illicit drug. Most respondents had a perception of excellent or good health, with no significant gender differences. About half of subjects considered that health exclusively depends on self behavior, but an important percentage also gave a relevant role to luck. Stomach-ache was the most frequent physical complaint, followed by headache. Psychological complaints mainly corresponded to nervousness and bad temper. Only a small percentage of subjects declared the use of medicines or tablets without prescription. No significant difference in the percentage of respondent who perceived an excellent or good health was observed among substance users and non users. Conclusions: Substance abuse and health self-perception in children and adolescents are the result of the interaction of a complex series of individual and social factors. Activities aimed to improve health focusing on partial aspects of adolescents' lifestyle most probably will have limited results, and global programs are required.<hr/>Objetivo: El objetivo del estudio ha sido analizar el uso de sustancias tóxicas y la autopercepción del estado de salud en niños y adolescentes de la provincia de Cádiz. Metodología: Participaron 738 alumnos, 50.9% de chicos y 49.1% de chicas, que cursaban educación primaria y secundaria (desde 1º educación primaria a 2º de bachillerato, edad media 12,2 años), a los que se aplicó la versión española del Inventario de Conductas de Salud en Escolares. Resultados: No se observaron diferencias en el porcentaje de chicos y chicas que fumaban o bebían alcohol. Los hábitos de consumo de tabaco y alcohol se incrementaban con la edad, alcanzando sus máximos valores en los alumnos de bachillerato. Se encontraron diferencias significativas en el porcentaje de fumadores y no fumadores que reconocían el tener padres, hermanos mayores o amigos que fumaban. El consumo de drogas ilegales era generalmente reducido, predominando la utilización del cannabis. La mayoría de los sujetos tenían una percepción de su salud como excelente o buena. En torno a la mitad de los encuestados consideraban que la salud depende exclusivamente del propio comportamiento, aunque una parte importante también le otorgaba un papel relevante a la suerte. El dolor de estómago era el síntoma físico más frecuente, seguido del dolor de cabeza. Entre los síntomas psicológicos predominaban el nerviosismo y el estar irritado o enfadado. Solo un pequeño porcentaje declaraba consumir medicamentos o píldoras no prescritos. No se observaron diferencias significativas en el porcentaje de los que reconocían una salud excelente o buena entre los usuarios y no usuarios de sustancias tóxicas. Conclusiones: El abuso de sustancias tóxicas y la auto-percepción del estado de salud en niños y adolescentes es el resultado de la interacción de una compleja serie de factores individuales y sociales. Las actividades diseñadas para la mejora de la salud centradas en aspectos parciales del estilo de vida tendrán probablemente resultados limitados, requiriéndose el desarrollo de programas globales. <![CDATA[<b>Are calcium and fiber beneficial for poorly controlled diabetic patients?</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000200025&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt No nutritional protocol for poorly controlled diabetic patients receiving well-managed drug treatment is currently available. Objective: Aims were to compare dietary consumption of calcium and fibers with lipid profile and glycosilated hemoglobin HbA1c. Methodology: This was a prospective observational study. Patients with poorly controlled diabetes were consecutively recruited. A food-frequency questionnaire and tests for lipid profile, HbA1c, and C reactive protein were collected, along with clinical and anthropometric assessment. Results: Patients (N = 114, age 65.7 &plusmn; 6.5 years, 75.4% females, BMI 29.0 &plusmn; 5.3 kg/m²) were often insulin-dependent (32.5%) and with systemic inflammation (C-reactive protein 4.2 &plusmn; 3.9 mg/L). Diet was energy restricted (1,365 &plusmn; 565 kcal/day) and mostly adequate but with suboptimal fiber (15.4 &plusmn; 8.6 g/day) and very low calcium (592.4 &plusmn; 204.4 mg/day). Calcium and fiber in the diet correlated with serum lipids, whereas fiber alone displayed a protective association regarding diabetes (HBA1c, insulin use) and arterial hypertension. Conclusions: Calcium and fiber ingestion exhibited correlations with important markers of metabolic status and cardiovascular risk. Future studies should address enhancement of these ingredients by means of dietary changes and supplements.<hr/>Ningún protocolo nutricional es presentemente disponible para pacientes diabéticos mal controlados recibindo terapia farmacológica bien estructurada. Objetivo: Una comparación entre consumo dietético de cálcio y fibras, y concentraciones de lípidos y hemoglobina glicosilada HbA1c fue efectuada. Metodología: Este fue un estúdio prospectivo observacional. Pacientes con diabetes mal controlada fueron consecutivamente recrutados. Las variables fueron cuestionário de frecuéncia alimentária, evaluación clínica y antropométrica, y valores séricos de lípidos, HbA1c, proteina C reactiva (PCR). Resultados: Los pacientes (N = 114, edad 65,7 &plusmn; 6,5 años, 75,4% mujeres, IMC 29,0 &plusmn; 5,3 kg/m²) eran con moderada frecuencia insulino-dependentes (32,5%) y también sistemicamiente inflamados (PCR 4,2 &plusmn; 3,9 mg/L). La dieta era pobre en calorias (1,365 &plusmn; 565 kcal/d) pero globalmente acceptable, aún que baja en fibras (15,4 &plusmn; 8,6 g/d) y muy baja en cálcio (592,4 &plusmn; 204,4 mg/d). El cálcio e la fibra de la dieta se correlacionaran con valores lipídicos, pero solo la fibra estuvo asociada a mejor panorama de diabetes (HbA1c, uso de insulina) y de hipertensión arterial. Conclusiones: La ingestión de cálcio y fibra estuvieron correlacionadas con importantes marcadores de estado metabólico y riesgo cardiovascular. Estúdios futuros son recomendados con empleo de mayores proporciones de estes ingredientes en forma de dieta o suplementos. <![CDATA[<b>Flaxseed and its contribution to body growth and brain of Wistar rats during chidhood and adolescence</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000200026&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Objectives: To evaluate the effect of flaxseed upon body growth and brain of rats. Methods: Experimental phase lasted 52 days, using 42 Wistar rats which were divided into four groups: Control (CG, n = 12), 10% casein diet; Flaxseed (GL, n = 12), 10% flaxseed diet plus casein; Modified Control (GCM, n = 12), 10% casein diet with changes in lipid and fiber comparable to GL; Non-protein (GA, n = 6), diet without protein. Considering food intake, protein intake and weight variation, the Protein Efficiency Ratio (PER) was calculated. Net Protein Retention (NPR) and the Food Efficiency Ratio (CEA) were also determined relative to brain weight at 30 days of life (M30) and at 52 days (M52). Analysis of Variance (ANOVA), Test of Sheffe and post-test of Bonferroni were used, p < 0.05. Results: GL had lower food intake, protein and weight variation than GC, but had higher values than GCM. Concerning PER, GL was lower than GC and similar to the GCM, as well as CEA. As for NPR, GL had lower values than the CG and GCM. At M30, GL was superior to GC in relation to brain weight. Likewise, the same was observed at M52. Conclusion: Flaxseed promoted adequate growth and better brain development in animals, which might be explained by increased incorporation of omega-3 into these tissues.<hr/>Objetivos: Evaluar el efecto de la linaza en el crecimiento corporal y del cerebro de ratones. Métodos: El estudio experimental duró 52 días, utilizando 42 ratones Wistar, que fueron divididos en cuatro grupos: Control (GC, n = 12), dieta con 10% de caseína; Linaza (GL, n = 12), 10% de la dieta de linaza adicionada de caseína; Control Modificado (GCM n = 12), 10% de caseína con los cambios en los lípidos y fibra comparable a GL, Sin proteína (GA, n = 6), dieta sin proteínas. Fueron controlados la ingesta de alimentos, la ingesta de proteínas y la variación de peso, fueron calculados el Índice de Eficiencia Proteica (PER), la retención proteica neta (NPR) y el Índice de Eficiencia de Alimentación (CEA). Se determinó también el peso cerebral relativo a los 30 días de vida (M30) y 52 días (M52). Fue utilizado ANOVA, prueba de Sheffé y coeficiente de Bonferroni, con p< 0,05. Resultados: GL tuvo menor consumo de alimentos, proteínas y variación del peso sobre GC, pero tuvo valores más altos que GCM. Con relación a PER, GL fue inferior a GC y similar a GCM, así como en el CEA. GL tuvo valores menores valores de NPR que GC y GCM. En M30, GL fue superior a GC en relación al peso relativo del cerebro. Lo mismo se observó en M52. Conclusiones: La linaza promueve un crecimiento adecuado y un mejor desarrollo cerebral en los animales, lo que podría explicarse por una mayor incorporación de ácidos grasos omega-3 en estos tejidos. <![CDATA[<b>Phrynoderma secondary to vitamin A deficiency in a patient with biliopancreatic diversion</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000200027&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt La derivación biliopancreática (DBP) es una técnica bariátrica de predominio malabsortivo que puede dar lugar a la aparición de varias complicaciones nutricionales entre la que cabe destacar la deficiencia de vitaminas liposolubles. La suplementación rutinaria con vitaminas y oligoelementos y un estrecho seguimiento a largo plazo reducen estos riesgos nutricionales. La vitamina A esta implicada en la fisiología de la visión, la diferenciación de células epiteliales, el crecimiento y la embriogénesis. Han sido descritos varios casos de complicaciones oftalmológicas y fetales asociados a una deficiencia de vitamina A en pacientes sometidos a DBP. Pocos datos existen en la literatura acerca de las manifestaciones dermatológicas que pueden ocurrir en este tipo de pacientes. El frinoderma es un tipo de hiperqueratosis folicular localizada en las áreas de extensión de las extremidades cuya principal etiología es la deficiencia de vitamina A. Describimos un excepcional caso de afectación cutánea y oftalmológica severa en un paciente al que se le había practicado ua DBP con mala adherencia al tratamiento y seguimiento postoperatorio. Nuestro paciente presentaba de forma simultánea las lesiones cutáneas características de frinoderma junto con nictalopía y xeroftalmia en el contexto de unos niveles plasmáticos descendidos de vitamina A. El tratamiento con altas dosis de vitamina A consiguió la resolución de ambos procesos. Revisamos y discutimos la relación existente entre frinoderma, malnutrición y deficiencia de vitamina A.<hr/>Biliopancreatic diversion (BPD) is a malabsorptivebariatric procedure can lead to the development of several nutritional complications, including fat-soluble vitamins deficiencies. Routine supplementation with vitamins and trace elements and a close follow-up long-term can prevent these nutritional risks. Vitamin A participates in ocular metabolism, epithelial differentiation, growth, and embryogenesis. Have been described several cases of ophthalmological and fetal complications associated with vitamin A deficiency in patients who have undergone BPD. Few information exists in literature about dermatologic manifestations that may occur in these patients. Phrynoderma is a type of follicular hyperkeratosis located on the extensor surfaces of the extremities whose main cause is vitamin A deficiency. We report an exceptional case of severe cutaneous and ocular complications in a patient who had undergone BPD with poor adherence to treatment and postoperative follow-up. Our patient presented simultaneously the characteristic skin lesions of phrynoderma with nytalopia and xerophthalmia in a setting of low serum levels of vitamin A. Treatment with high doses vitamin A obtained the resolution of both processes. We review and discuss the relationship between phrynoderma, malnutrition and vitamin A deficiency.