Scielo RSS <![CDATA[Nutrición Hospitalaria]]> http://scielo.isciii.es/rss.php?pid=0212-161120110003&lang=en vol. 26 num. 3 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.isciii.es/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.isciii.es <![CDATA[<b>Physical excercises on glycemic control in type 1 diabetes mellitus</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000300001&lng=en&nrm=iso&tlng=en Type 1 diabetes is a metabolic diseases characterized by hyperglycemia, results from the destruction of insulin-producing pancreatic beta cells. Diabetes management usually by insulin, dietary and physical activity. Aim: Assess the relationship between physical activity and glycemic control in type 1 diabetes subjects. Methods: The literature search conducted in Pubmed and ScienceDirect databases and was initially identified 24 articles and we applied the inclusion criteria that considered original, full-text, remaining thirteen articles published between 1992 and 2009. Results and discussion: Two studies found a positive association between physical exercises and adequacy of glycemic control on long-term, determining by glycated hemoglobin (HbAlc) and increase the insulin sensitivity, whereas three articles didn't found relations between exercises and glucose, insulin sensitivity and formation of ketone bodies. Conclusion: There are positive influences of exercise of long-term glycemic control in type 1 diabetes, however results are contradictory with respect to insulin sensitivity and fasting glucose. Glycemic control in diabetes should be based on HbA1c values, self-monitoring of blood glucose and reduction of insulin requirement, such as have been demonstrated in several studies. Thus physical exercise, along with dietary therapy and medication, are important to control diabetes.<hr/>La diabetes tipo 1 es una enfermedad metabólica caracterizada por hiperglucemia, resultante de la destrucción autoinmune de las células beta productoras de insulina del páncreas. El tratamiento de la diabetes se basa en la insulina, dieta y actividad física. Métodos: La búsqueda bibliográfica se realizó sobre la base de Pubmed y ScienceDirect, que se identificaron inicialmente 24 artículos y aplicarse teniendo en cuenta los criterios de inclusión artículos originales en texto completo, la obtención de treze articulos publicados entre 1992 y 2009. Resultados: Dos estudios encontraron una asociación positiva entre el ejercicio y la adecuación de control de la glucemia en el largo plazo, para la determinación de la hemoglobina glucosilada (HbAlc) y mayor sensibilidad a la insulina, mientras que tres artículos no encontraron ninguna relación entre el ejercicio, la glucosa sanguínea, la sensibilidad a la insulina y la formación de cuerpos cetona. Conclusión: Hay influencia positiva del ejercicio sobre el control glucémico en DM1 a largo plazo, sin embargo los resultados son contradictorios con respecto a la sensibilidad a la insulina y la glucosa en ayunas. El control glucémico de la diabetes debe basarse en los valores de HbA1c, autocontrol de la glucosa en la sangre y disminución de las necesidades de insulina, como se ha demostrado en varios estudios. Así, el ejercicio físico, junto con la terapia nutricional y la medicación son importantes para controlar la diabetes. <![CDATA[<b>Energy expenditure</b>: <b>components and evaluation methods</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000300002&lng=en&nrm=iso&tlng=en Introduction: The determination of energy expenditure, considering the physical activity level and health status, is very important to adjust the individuals' nutritional supply. Energy expenditure can be determined by using indirect calorimetry, bioelectrical impedance, doubly labeled water, predictive equations, among others. All these methods have been used in clinical and research areas. However, considering the inconsistence in several research results, there is no consensus yet about the applicability of many of these methods. Objectives: The aim of this review is to describe the components of energy expenditure and the methods for its determination and estimation, summarizing their main advantages and limitations. Results and discussion: Indirect calorimetry and doubly labeled water are considered more accurate methods, but expensive. On the other hand, even though other methods present limitations, they are convenient and less expensive, and can be used with some caution.<hr/>Introducción: Determinar el gasto energético (GE), considerando la actividad física y el estado de salud, es muy importante para ajustar el cálculo de la necesidad nutricional para cada individuo. Para eso, se pueden utilizar técnicas como la calorimetría indirecta, la bioimpedancia eléctrica, el agua doblemente marcada, las ecuaciones predictivas, entre otras. Estos métodos son utilizados en la práctica clínica y en estudios científicos. Sin embargo, debido a la inconsistencia de los resultados de estas investigaciones, todavía no hay un consenso respecto a su aplicabilidad. Objetivos: De esa forma, esta revisión tiene como objetivo discutir los componentes del gasto energético, así como las técnicas para su determinación y estimativa, señalando sus ventajas y limitaciones. Resultados y discusión: La calorimetría indirecta y el agua doblemente marcada son métodos considerados más acurados, sin embargo onerosos. Los otros métodos presentan limitaciones, pero por su practicidad y bajo coste, algunos de ellos pueden ser usados con cautela. <![CDATA[<b>Molecular mechanisms of steatosis in nonalcoholic fatty liver disease</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000300003&lng=en&nrm=iso&tlng=en Nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) is the most important cause of chronic liver disease and is considered the hepatic manifestation of the metabolic syndrome associated with diabetes mellitus type 2. The prevalence of NAFLD in the general population reaches 15-20%. It is also estimated that nonalcoholic steatohepatitis (NASH) affects 3% of the population. NAFLD refers to a wide spectrum of liver damage, which ranges from simple steatosis or intracellular triglyceride accumulation, to inflammation (NASH), fibrosis and cirrhosis. The mechanisms involved in the accumulation of triglycerides in the liver and subsequent hepatocellular damage are multifactorial and are not completely understood. However, metabolic changes such as insulin resistance (IR) are developed, being a common factor in the retention of fatty acids (FA) within the hepatocytes with oxidation and production of free radicals at the mitochondrial level, which are capable of causing lipid peroxidation, cytokine production, and necrosis. In addition, there are alterations in the hepatic bioavailability of long chain n-3 polyunsaturated fatty acids, conditions that alter the expression of a series of transcriptional factors involved in lipolytic and lipogenic processes in the liver. A greater knowledge of the etiopathogenic mechanisms of NAFLD is fundamental for the development of future effective therapeutic strategies. The pathophysiological fundamentals of liver steatosis are analyzed in this study.<hr/>La enfermedad de Hígado graso no alcohólico (HGNA) es la causa más importante de enfermedad hepática crónica y es considerado la manifestación hepática del síndrome metabólico asociado a obesidad y diabetes mellitus tipo 2. La prevalencia de la enfermedad de HGNA en la población general alcanza el 15-20%, estimándose además que la esteatohepatitis no-alcohólica (EHNA) afecta al 3%. El HGNA se refiere a un amplio espectro de daño hepático, que va desde esteatosis simple o acumulación intracelular de triacilglicéridos (TAGs), a inflamación (EHNA), fibrosis y cirrosis. Los mecanismos implicados en la acumulación de TAGs a nivel hepático y subsecuente daño hepatocelular son de carácter multifactorial y no se conocen completamente. Sin embargo, es reconocido que existen alteraciones metabólicas, siendo la resistencia a la insulina (RI) un factor común que genera retención de ácidos grasos y TAGs dentro de los hepatocitos, con la producción de radicales libres a nivel mitocondrial capaces de inducir lipoperoxidación, producción de citoquinas y necrosis. Además, existen alteraciones en la biodisponibilidad hepática de ácidos grasos poliinsaturados de cadena larga de la serie n-3, condiciones que alterarían la expresión de una serie de factores de transcripción involucrados en el proceso de lipólisis y lipogénesis a nivel hepático. Un mayor conocimiento de los mecanismos etiopatogénicos de la enfermedad de HGNA es fundamental para el desarrollo de estrategias terapéuticas eficaces a futuro. Los fundamentos fisiopatológicos de la esteatosis son analizados a continuación. <![CDATA[<b>Systematic review of the clinical efficacy of sibutramine and orlistat in weigth loss, quality of life and its adverse effects in obese adolescents</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000300004&lng=en&nrm=iso&tlng=en Introduction: The prevalence of obesity, a serious public health problem, is increasing among teenagers and thus also increases cardiovascular morbidity and mortality in adulthood. Objective: To provide a systematic review of the best evidence about the effect of sibutramine and orlistat in weight loss, quality of life and its adverse effects in adolescents diagnosed with obesity. Methods: We searched electronic databases and bibliographies of selected articles were inspected for any further reference. We included only randomized controlled trials that met a set of predefined criteria. The studies were reviewed by a narrative synthesis. Results: We included 6 randomized controlled trials of sibutramine and 3 of orlistat. The majority reached a moderate to high methodological quality. Sibutramine and orlistat showed a reduction in body mass index (BMI) that was significantly higher compared with the placebo group. We also found a variation of weight with these drugs significantly better than placebo. Only one trial evaluated the quality of life. The incidence of adverse effects was similar for sibutramine and placebo, except for tachycardia. The most common adverse reactions associated with orlistat were gastrointestinal, mild to moderate. Conclusions: Sibutramine and orlistat in combination with a hypocaloric diet and changes in lifestyle in obese adolescents achieve a short-term loss of weight greater than that achieved through the dietary-behavioral therapy alone.<hr/>Introducción: La prevalencia de la obesidad, un grave problema de salud pública, está aumentando entre los adolescentes y con ello también se incrementa la morbi-mortalidad cardiovascular en la edad adulta. Objetivo: Proporcionar una revisión sistemática de la mejor evidencia posible sobre el efecto de sibutramina y orlistat en la pérdida de peso, calidad de vida y sus efectos adversos en adolescentes diagnosticados de obesidad. Método: Se ha buscado en bases de datos electrónicas, las bibliografías de los artículos seleccionados se han inspeccionado en busca de alguna referencia adicional. Sólo se incluyeron ensayos clínicos aleatorizados y controlados que cumplieran una serie de criterios predefinidos. Los estudios se han revisado mediante una síntesis narrativa. Resultados: Se incluyeron 6 ensayos clínicos aleatorizados y controlados sobre la sibutramina y 3 sobre el orlistat. En su mayoría alcanzaron una calidad metodológica moderada-alta. Sibutramina y orlistat demostraron una reducción en el índice de masa corporal (IMC) significativamente mayor en comparación con el grupo placebo. También se encontró una variación del peso significativamente mejor con estos fármacos que con placebo. Únicamente un ensayo evaluó la calidad de vida. La incidencia de efectos adversos resultó similar para sibutramina y placebo, salvo la taquicardia. Las reacciones adversas más comunes asociadas con el orlistat fueron las gastrointestinales, de intensidad leve a moderada. Conclusiones: La sibutramina o el orlistat en combinación con una dieta hipocalórica y modificaciones en el estilo de vida propician en adolescentes obesos una pérdida de peso a corto plazo mayor que la que se conseguiría con el tratamiento dietético-conductual solo. <![CDATA[<b>Comparison of bioelectrical impedance with skinfold thickness and X-ray absorptiometry to measure body composition in HIV-infected with lipodistrophy</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000300005&lng=en&nrm=iso&tlng=en Introduction: Human immunodeficiency vírus (HIV)-associated lipodystrophy syndrome (LS) includes body composition and metabolic alterations. Lack of validated criteria and tools make difficult to evaluate body composition in this group. Objective: The aim of the study was to compare different methods to evaluate body composition between Brazilians HIV subjects with (HIV+LIPO+) or without LS (HIV+LIPO-) and healthy subjects (Control). Methods: in a cross-sectional analyses, body composition was measured by bioelectrical impedance analysis (BIA), skinfold thickness (SF) and dual-energy x-ray absorptiometry (DXA) in 10 subjects from HIV+LIPO+ group; 22 subjects from HIV+LIPO- group and 12 from Control group. Results: There were no differences in age and body mass index (BMI) between groups. The fat mass (FM) (%) estimated by SF did not correlate with DXA in HIV+LIPO+ group (r = 0,46/ p &gt; 0,05) and had fair agreement in both HIV groups (HIV+LIPO+ =0,35/ HIV+ LIPO- = 0,40). BIA had significant correlation in all groups (p < 0,05) and strong agreement, meanly in HIV groups, for FM (HIV+LIPO+ = 0,79/ HIV+LIPO- = 0,85 / Control = 0,60) and for fat free mass (FFM) (HIV+LIPO+ = 0,93 / HIV+LIPO- = 0,92 / Control = 0,73). Discussion: Total fat mass can be measured by BIA with good precision, but not by SF in HIV-infected patients with LS. Segmental BIA, triciptal SF, circumferences of arms, waist and legs maybe alternatives that need more studies.<hr/>Introducción: El síndrome de lipodistrofia (SL) asociado al virus de inmunodeficiencia humana (HIV) incluye alteraciones en la composición corporal y metabólica. La falta de herramientas adecuadas y criterios válidos dificultan la evaluación de la composición corporal en este grupo. Objetivo: El objetivo del estudio fue comparar distintos métodos para evaluar la composición corporal entre individuos brasileños con HIV que teniam (HIV+LIPO+) o no LS (HIV+LIPO-) e individuos sanos (control). Métodos: Estudio transversal en el que fue evaluada la composición corporal por análisis de impedancia bioeléctrica (BIA), pliegues cutáneos (SF) y absorciometría de rayos X de doble energía (DXA) en un grupo de 10 individuos con HIV+LIPO+, 22 individuos del grupo HIV+ LIPO- y 12 individuos del grupo control. Resultados: No hubo diferencias en la edad e índice de masa corporal (IMC) entre grupos. La masa grasa (MG) (%) estimada por SF no se correlacionó con DXA en pacientes del grupo HIV+LIPO+ (r = 0,46 / p&gt; 0,05) y había leve concordancia en ambos grupos con HIV (HIV+LIPO+ = 0,35/ HIV+LIPO- = 0,40). BIA tuvo una correlación significativa en todos los grupos (p <0,05) y fuerte acuerdo, principalmente en grupos HIV para MG (HIV+LIPO+ = 0,79 / HIV+LIPO- = 0,85 / Control = 0,60) y para la masa libre de grasa (HIV+LIPO+ = 0,93/ HIV+LIPO- = 0,92 / Control = 0,73). Discusión: La masa grasa total puede ser medida por BIA con precisión, pero no por SF en los individuos con HIV y LS. BIA segmentario, SF del tríceps, circunferencia de brazos, cintura y piernas, pueden ser alternativas que necesiten más estudios. <![CDATA[<b>Comparison of NCHS, CDC and WHO growth charts in the nutritional assessment of hospitalized children up to five years old</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000300006&lng=en&nrm=iso&tlng=en Aims: This study evaluated the agreement of growth charts proposed by the National Center for Health Statistics (NCHS/1977), Centers for Disease Control and Prevention (CDC/2000) and World Health Organization (WHO/2006). Methods: Were assessed children between 0 and 5 years old, hospitalized in the pediatric wards of a Brazilian school hospital. Z-score indexes: stature/age (S/A), weight/age (W/A) and weight/stature (W/S) was evaluated, in each of the three references (NCHS, CDC and WHO). ANOVA and test Bland & Altman and Lin plots were used in the comparison of the 3 charts. The agreement of the nutritional state categories was also evaluated, through kappa coefficient. The study was approved by the Institution's Research Ethics Committee. Results: The study analyzed 337 children, whose median age was 0.52 (IQR: 0.21-1.65) years, 65.3% of them were below 1 year old, 60.2% were male and 50% hospitalized due to acute respiratory disease. Lower Z-scores of W/A and S/A were obtained with the WHO charts and lower W/S with the CDC chart. High correlation and agreement were observed among the criteria, but more patients were classified as presenting shortness through the WHO criteria. CDC and WHO criteria were more rigorous than the NCHS criteria for the diagnosis of underweight (W/A) and malnutrition (W/S). Conclusion: Despite the strong agreement of the 3 charts, the adoption of the WHO charts seems to be more helpful for the children's nutritional screening for admission, as it enables to detect a higher number of malnourished children or at nutritional risk, who will benefit from an early intervention.<hr/>Objetivo: Este estudio comparó las curvas de crecimiento para la clasificación de la puntuación Z de talla/edad (T/E), peso/edad (P/E) y peso/talla (P/T) propuesto por el Centro Nacional para Estadísticas Sanitarias (NCHS, 1977), Centers for Disease Control and Prevention (CDC/2000) y la Organización Mundial de la Salud (OMS/2006). Métodos: Niños entre 0 y 5 años de edad hospitalizados en las salas de pediatría de un hospital terciario en Brazil fueron valorados. Se utilizaron ANOVA, Bland & Altman y gráfico de Lin en la comparación de las 3 curvas de crecimiento. Las categorías del estado nutricional se evaluaron por coeficiente kappa. El estudio fue aprobado por el Comité de Ética de la institución. Resultados: El estudio analizó 337 niños, cuya edad fue 0,52 (IQ: 0,21-1,65) años, 65,3% de ellos eran menores de 1 año de edad, 60,2% eran varones y 50% con enfermedades respiratorias agudas. Se obtuvieron puntuaciones Z más bajas de P/E y T/E con la curva de la OMS y más bajo P/T con la tabla del CDC. Fue observada fuerte concordancia entre los 3 criterios, pero más pacientes se clasificaron como "baja estatura" por los criterios de la OMS. Los criterios del CDC y OMS eran más rigurosos que las del NCHS para el diagnóstico de la insuficiencia ponderal (P/E) y la malnutrición (P/T). Conclusión: A pesar de la fuerte concordancia de las 3 curvas, la adopción de los criterios de la OMS parece ser más útil para el diagnóstico nutricional de los niños al ingreso hospitalario. Con esto se hace posible detectar un mayor número de desnutridos o en riesgo nutricional que se beneficiarán de la intervención temprana. <![CDATA[<b>Agreement between the self-perception on the body image and the nutritional status in college students from Orense</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000300007&lng=en&nrm=iso&tlng=en El objetivo de este trabajo fue detectar posibles alteraciones de la conducta alimentaria en universitarios del Campus de Orense mediante la autopercepción de su imagen corporal. Participaron 145 universitarios, 107 mujeres (74% de la población estudiada con una edad media de 25,2 &plusmn; 2,9 años) y 38 hombres (26% con una edad media de 25,3 &plusmn; 3,3 años). Se trata de un estudio transversal descriptivo con encuestas en el que se determinó el índice de masa corporal (IMC), el peso subjetivo y se utilizaron dos subescalas del Eating Disorders Inventory 2: la subescala de insatisfacción corporal (EDI-IC) y la de obsesión por la delgadez (EDI-OD). Los resultados muestran que la mayoría de la población es normopeso, no existen casos de obesidad en la población femenina y en la población masculina no se encontraron casos de bajo peso. Más de la mitad de la población (55% de las mujeres y 63% de los hombres) tienen un juicio valorativo distorsionado de su cuerpo respecto a los valores del IMC, observándose que los hombres subestiman su peso y en las mujeres aparecen casos de subestimación y de sobrestimación. Las mujeres más insatisfechas con su figura son las que presentan sobrepeso o bajo peso y las más obsesionadas por adelgazar son las que se encuentran en el límite superior del normopeso. En el grupo de los hombres, los que presentan sobrepeso y obesidad son los más insatisfechos y los más obsesionados por adelgazar.<hr/>The aim of this study was to detect the possible changes in dietary behavior among college students from the University Campus of Orense by means of self-perception of their body image. 145 college students participated, 107 women (74% of the study population with a mean age of 25.2 &plusmn; 2.9 years) and 38 men (26%, with a mean age of 25.3 &plusmn; 3.3 years). This is a descriptive cross-sectional study using questionnaires and assessing the body mass index (BMI), the subjective weight and using two sub-scales of the Eating Disorders Inventory 2: the body dissatisfaction (EDI-IC) sub-scale and the slimness obsession (EDI-OD) sub-scale. The results show that most of the population had normal weight, there exists no obesity among the female population and there were no underweight cases among the male population. More than half of the population (55% ofwomen and 63% ofmen) that a distorted judgment of their body as compared to the BMI values, with men underestimating their weight and, among women, there are cases underestimating or overestimating their weight. The women more unsatisfied with their body image were those having overweight or low weight, and those more obsessed with losing weight are those in the upper limit of the normal weight. Among men, those having overweight or obesity are the most unsatisfied and most obsessed with losing weight. <![CDATA[<B>Agreement and association between the phase angle and parameters of nutritional status assessment in surgical patients</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000300008&lng=en&nrm=iso&tlng=en Background & aims: To assess the agreement and the association between phase angle (PA) and parameters of nutritional status in surgical patients. Methods: This was a cross-sectional study that involved 98 patients admitted for elective gastrointestinal or hernia repair surgery. The risk and nutritional status were evaluated through Nutritional Risk Screening 2002 (NRS 2002), Subjective Global Assessment (SGA), Body Mass Index (BMI) and Total Lymphocytes Count (TLC). These assessments were compared with the mean standardized PA (SPA), obtained by Bioelectrical Impedance Analysis (BIA). Statistical analysis included kappa coefficient, Student's t-test, Mann-Whitney test, and the construction of a ROC Curve. Results: The highest kappa agreement was obtained between the SPA and the SGA (0.27; CI95% 0.06-0.48). Malnourished patients diagnosed by NRS 2002, SGA and TLC had a significantly lower mean SPA as compared to those who were well-nourished. A cut-off point of 0.8 for SPA showed 82.6% (CI95% 65.0-100.0%) sensitivity and 40.6% (CI95% 23.0-58.2%) specificity. Conclusion: The SPA presented weak agreement with the methods of nutritional assessment, as well as low specificity, and could not be recommended as a marker of nutritional status, despite the fact that the lowest values for SPA were found in malnourished patients.<hr/>Introducción y objetivos: Evaluar la concordancia y asociación entre el ángulo de fase (AF) y los parámetros del estado nutricional en pacientes quirúrgicos. Métodos: Se desarrolló un estudio de sección transversal con 98 pacientes admitidos para una cirugía gastrointestinal o de hernia. Se evaluó el riesgo y el estado nutricional a través del Rastreo de Riesgo Nutricional 2002 (RRN 2002), la Valoración Global Subjetiva (VGS), el Índice de Masa Corporal (IMC) y el Recuento Total de Linfocitos (RTL). Estos métodos fueron comparados con la media del AF estandarizado (AFE) obtenido por medio del Análisis de Impedancia Bioeléctrica (AIB). Los Análisis estadísticos incluyeron el coeficiente kappa , el test t Student, el test de Mann-Whitney, y la construcción de la Curva ROC. Resultados: La concordancia kappa más alta se obtuvo entre el AFE y el VGS (0,27; CI95% 0,06-0,48). Los pacientes desnutridos diagnosticados por el RRN 2002, VGS y el RTL, tuvieron una media estadística de AFE significativamente menor comparado con aquellos que estaban bien nutridos. Un punto de corte del 0.8 para un AFE mostró 82,6% (CI95% 65,0-100,0%) de sensibilidad y 40,6% (CI95% 23,0-58,2%) de especificidad. Conclusión: El AFE presentó una concordancia débil con los métodos de evaluación nutricional, así como una baja especificidad y no pudo ser recomendado como un indicador del estado nutricional, a pesar de que los valores más bajos del AFE fueron encontrados en pacientes desnutridos. <![CDATA[<b>Determination of temperature variation during the individual steps of the production of hospital diets of modified consistency</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000300009&lng=en&nrm=iso&tlng=en Background & aim: Many disease outbreaks of food origin are caused by foods prepared in Food Service and Nutrition Units of hospitals, affecting hospitalized patients who, in most cases, are immunocompromised and therefore at a higher risk of severe worsening of their clinical status. The aim of this study was to determine the variations in temperature and the time-temperature factor of hospital diets. Methods: The time and temperature for the preparation of 4 diets of modified consistency were determined on 5 nonconsecutive days in a hospital Diet and Nutrition Unit at the end of preparation and during the maintenance period, portioning and distribution at 3 sites, i.e., the first, the middle and the last to receive the diets. Results and discussion: All foods reached an adequate temperature at the end of cooking, but temperature varied significantly from the maintenance period to the final distribution, characterizing critical periods for microorganism proliferation. During holding, temperatures that presented a risk were reached by 16.7% of the meats and 59% of the salads of the general diet, by 16.7% of the garnishes in the bland diet and by 20% of the meats and garnishes in the viscous diet. The same occurred at the end of distribution for 100% of the hot samples and of the salads and for 61% of the desserts. None of the preparations remained at risk temperature for a time exceeding that established by law. Conclusion: The exposure to inadequate temperature did not last long enough to pose risks to the patient.<hr/>Antecedentes y objetivos: muchas epidemias de origen alimentario están causadas por alimentos preparados en las unidades de alimentación y nutrición de los hospitales y afectan a pacientes hospitalizados que, en su mayoría, están inmunodeprimidos y presentan, por lo tanto, un mayor riesgo de empeoramiento grave de su estado clínico. El objetivo de este estudio fue determinar las variaciones en la temperatura y el factor tiempo-temperatura en las dietas de los hospitales. Métodos: se determinó el tiempo y la temperatura de preparación de 4 dietas de consistencia modificada durante 5 días consecutivos en una Unidad de alimentación y nutrición, al final de la preparación y durante el periodo de mantenimiento, racionamiento y distribución en 3 sitios, es decir, el primer sitio en recibir la dieta, el intermedio y el último. Resultados y discusión: todos los alimentos alcanzaron una temperatura adecuada al final de su preparación, pero la temperatura varió significativamente desde su periodo de mantenimiento hasta su distribución final, caracterizando periodos críticos para la proliferación de microorganismos. Durante su almacenamiento, las temperaturas que representaron un riesgo se dieron en el 16,7% de las carnes y el 59% de las ensaladas de la dieta general, en el 16,7% de las guarniciones de la dieta blanda y en el 20% de las carnes y las guarniciones de la dieta viscosa. Lo mismo ocurrió al final de la distribución en el 100% de las muestras calientes y de las ensaladas y en el 61% de los postres. Ninguna de las preparaciones permaneció a una temperatura de riesgo durante un tiempo que excediese el tiempo establecido por ley. Conclusión: La exposición a una temperatura inadecuada no fue lo suficientemente prolongada para presentar un riesgo para el paciente. <![CDATA[<B>Dynamics of the components of energy intake between Spanish and Mexican preschool children</B>: <B>energy density and food volume in two contexts</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000300010&lng=en&nrm=iso&tlng=en Objective: To determine the differences in the dynamics of dietary energy density (ED), food volume (FV) and energy intake (EI) between two groups of healthy children, in normal conditions, from Spain and Mexico. Methods: Crossectional study which analyses the habitual diet of two healthy children groups, 1-4 years old, from Reus (Spain, n = 203) and Guadalajara (Mexico, n = 147). Dietary intake was assessed using the 24-hour recall. Anthropometric data were also obtained. We estimated Z-score of weight, height and BMI, and EI (kcal/day), ED (kcal/g), FV (g/day), El/kg body weight (kcal/kg/day) and FV/kg body weight (g/kg/day). Results: The Spanish children consumed significantly more cereals (p < 0.05), vegetables, meat, fish and eggs than the Mexican children (p < 0.001), while the latter consumed significantly more sweets (p < 0.001). The mean El/kg body weight was 107.7 &plusmn; 36.2 kcal/kg/day in the children from Reus, and 102.4 &plusmn; 38.8 kcal/kg/day in the children from Guadalajara, without significant differences. While the ED was significantly higher (p < 0.001) in the Spanish sample (1.41 &plusmn; 0.35 kcal/g) that in the Mexican one (1.19 &plusmn; 0.37 kcal/g), we observed the contrary on FV per kilogram of weight: it was significantly (p < 0.001) greater in Mexicans (91.0 &plusmn; 36.1 g/kg/day) than in Spanish (79.5 &plusmn; 27.5 g/kg/day). Conclusion: In two populations with different contexts, the balance between energy intake and energy requirements is achieved in different ways, allowing energy intake per unit of weight and growth to be adequate. Future studies are needed to clarify the factors of a possible alteration of this equilibrium through time, in such a way, that it would probably contribute to the development of overweight and obesity in several environments.<hr/>Objetivo: Determinar las diferencias en la dinámica de la densidad energética (DE), volumen de alimentos (FV) e ingesta energética (IE), entre dos grupos de niños sanos, en condiciones de vida habitual, de España y México. Metodología: Estudio transversal que analiza la dieta habitual de niños sanos, entre 1-4 años, originarios de Reus (España, n = 203) y Guadalajara (México, n = 147). La ingesta dietética fue evaluada con el recordatorio de 24 horas. Se valoraron algunos parámetros antropométricos. Se calculó puntuación-Z para el peso, talla e IMC, y la IE (kcal/día), DE (kcal/g), FV (g/día), IE/kg de peso corporal (kcal/kg/día) y FV/kg de peso corporal (g/kg/día). Resultados: Los niños españoles presentaron una mayor ingesta de cereales (p < 0,05), verduras, carne, pescado y huevo, que los mexicanos (p < 0,001), mientras que estos últimos tuvieron una mayor ingesta de azúcares (p < 0,001). La media de IE/kg de peso fue de 107,7 &plusmn; 36,2 kcal/kg/día en niños de Reus, y 102,4 &plusmn; 38,8 kcal/kg/día en niños de Guadalajara, sin diferencias significativas. Mientras la DE fue significativamente mayor (p < 0,001) en los españoles (1,41 &plusmn; 0,35 kcal/g) que en los mexicanos (1,19 &plusmn; 0,37 kcal/g), observamos lo contrario en FV/kg de peso: este fue significativamente mayor (p < 0,001) en los niños mexicanos (91,0 &plusmn; 36,1 g/kg/día) que en los españoles (79,5 &plusmn; 27,5 g/kg/día). Conclusión: En dos poblaciones con contextos diferentes, el equilibrio de la IE se logra por diferentes vías, permitiendo un aporte energético por unidad de peso y crecimiento adecuados. Se precisan futuros estudios que aclaren los factores mediante los cuales este equilibrio se altera a través del tiempo, y que quizá, contribuye al desarrollo de sobrepeso u obesidad, en diversos entornos. <![CDATA[<B>Oropharyngeal dysphagia in elderly inpatients in a unit of convalescence</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000300011&lng=en&nrm=iso&tlng=en Objetivo principal: Describir la prevalencia de disfagia orofaríngea al alta en ancianos ingresados en una Unidad de Subagudos (USA) usando el Método de Evaluación Clínica Volumen-Viscosidad (MECV-V) y una versión adaptada en demencia grave (MECV-V-G). Metodología y diseño: Estudio transversal, descriptivo; periodo: 50 días. Datos de la historia clínica de todos los pacientes al alta hospitalaria: demográficos, clínicos, factores de riesgo y complicaciones de disfagia, evolución funcional y resultados del MECV-V y MECV-V-G. Se describen comparando características de los grupos con y sin disfagia. Resultados: 86 pacientes (60% mujeres), edad media 83,8 &plusmn; 6,7 años. La anamnesis dirigida detectó disfagia orofaríngea previa en 23 pacientes (26%). El MECV-V detectó disfagia orofaríngea en 46 pacientes (53,5%). De ellos 30 pacientes (65,21%) tuvieron trastorno mixto de deglución, 15 (32,6%) trastorno aislado de eficacia y 1 (2,17%) trastorno aislado de seguridad. Aquellos con test de disfagia positivo, tenían, de manera estadísticamente significativa, mayor prevalencia de deterioro cognitivo, mayor edad, más antecedentes de disfagia previa, peor evolución funcional y de movilidad y más complicaciones durante su estancia en USA. Conclusiones: La disfagia es altamente prevalente en este grupo de ancianos hospitalizados. Mediante la anamnesis dirigida sólo se diagnóstica la mitad de los casos. El MECV-V detectó una alta prevalencia de disfagia que recomienda su uso rutinario especialmente en pacientes de riesgo teniendo en cuenta las peculiaridades de utilización en ancianos. Dicha población de riesgo vendría definida por características como mayor edad, deterioro cognitivo y/o funcional.<hr/>Main objective: To describe the prevalence of oropharyngeal dysphagia at hospital discharge in elderly patients admitted to a Subacute Care Unit (SACU) using the Volume-Viscosity Swalow Test (V-VST) and an adapted version for severe dementia (V-VST-G). Methodology and design: Descriptive cross-sectional study; duration; 50 days. Data gathered from the clinical chart at hospital discharge: demographical, clinical, risk factors, and complications of dysphagia, functional course, and V-VCAM and V-VCAM-G outcomes. The results are described comparing the data of the groups with and without dysphagia. Results: 86 patients (60% women), mean age 83.8 &plusmn; 6.7 years. The specific clinical history detected previous oropharyngeal dysphagia in 23 patients (26%). The V-VCAM detected oropharyngeal dysphagia in 46 patients (53.5%). Of them, 30 patients (65.21%) had mixed swallowing disorder, 15 (32.6%) had isolated efficacy disorder, and 1 (2.17%) had isolated safety disorder. Those patients with a positive dysphagia test had a statistically significant higher prevalence of cognitive disorder, higher age, and more positive history of previous dysphagia, worse functional course and mobility impairment, and more complications during their staying at the SACU. Conclusions: dysphagia is highly prevalent among this group of elderly patients. Only half of the cases are diagnosed through the specific anamnesis. The V-VCAM detected a high prevalence of dysphagia so that its routine use is recommended specially in patients at risk taking into account the peculiarities of using it in the elderly. This at-risk population would be defined by characteristics such as higher age, cognitive and/or functional impairment. <![CDATA[<B>Nitrogen and protein content analysis of human milk, diurnality vs nocturnality</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000300012&lng=en&nrm=iso&tlng=en La leche materna es un fluido que va variando tanto durante la lactancia como durante las 24h del día. Nuestro objetivo fue determinar el efecto del día y la noche en el contenido de nitrógeno y proteínas en leche humana de tipo: calostro, transición y madura. Para ello se recogieron durante los meses de enero de 2008 a diciembre de 2008 muestras de leche materna de mujeres sanas de la Comunidad de Extremadura (España), con menos de dos meses de lactancia. Dividimos las muestras en tres grupos en función del tipo de leche: grupo de calostro (1-5 días postparto), grupo de transición (6-15 días postparto) y grupo de leche madura (&gt; 15 días postparto). Todas las muestras se almacenaron congeladas a -80º C. Consideramos período de noche al comprendido entre las 20:00-08:00 horas y período diurno al comprendido entre las 08:00-20:00 horas. El análisis de las muestras de leche materna estuvo basado en el método Kjeldahl. El contenido proteico fue calculado partiendo del nitrógeno total x 6,25. El estudio estadístico fue descriptivo (media &plusmn; desviación estándar) e inferencial (test T-Student). El valor medio de nitrógeno total y contenido proteico de cada grupo fue el siguiente: Nitrógeno total de los grupos de calostro, transición y madura fue 0,30 &plusmn; 0,06 g/dL (periodo nocturno), 0,29 &plusmn; 0,05 g/dL (periodo diurno); 0,26 &plusmn; 0,04 g/dL (periodo nocturno), 0,25 &plusmn; 0,04 g/dL (periodo diurno); 0,22 &plusmn; 0,05 g/dL (periodo nocturno), 0,20 &plusmn; 0,04 g/dL (periodo diurno) respectivamente, produciéndose en este grupo variación estadística (P < 0,05). El contenido proteico de los grupos de calostro, transición y madura fue 1,88 &plusmn; 0,4 g/dL (periodo nocturno), 1,81 &plusmn; 0,3 g/dL (periodo diurno); 1,62 &plusmn; 0,3 g/dL (periodo nocturno), 1,59 &plusmn; 0,3 g/dL (periodo diurno); 1,35 &plusmn; 0,3 g/dL (periodo nocturno), 1,26 &plusmn; 0,3 g/dL (periodo diurno) respectivamente, produciéndose de nuevo en este grupo una variación estadística (P < 0,05). Aunque se observaron diferencias intergrupales de los valores de nitrógeno total y proteínas, es sólo en la población de madres con lactancia madura, donde los componentes analizados variaron significativamente entre el día y la noche.<hr/>Breast milk is changing with the progression of lactation and during a 24-h period. To determine the effect of diurnality or nocturnality on total nitrogen and protein content of the breast milk. We collected human milk samples from health mothers living throughout Community of Extremadura (Spain) from January 2008 to December 2008 with less than two months of lactation. We divided the samples in three groups: calostral group (1-5 days postpartum), transitional group (6-15 days postpartum) and mature group (&gt; 15 days postpartum). All samples were stored in a freezer at -80ºC. We considered as day period between 08:00-20:00h and night period 20:00-08:00h. Analysis of the human milk samples was based on the Kjeldahl method. Protein contents were calculated from total nitrogen x 6,25. The statistical analysis of the data was descriptive (mean &plusmn; standard deviation) and inferential (T-Student test). No differences (P &gt; 0,05) were found to exist among the contents of individual human milk samples. The mean contents of each component were as follows: Total nitrogen of calostral, transitional and mature group was 0,30 &plusmn; 0,06 g/dL (night period), 0,29 &plusmn; 0,05 g/dL (day period); 0,26 &plusmn; 0,04 g/dL (night period), 0,25 &plusmn; 0,04 g/dL (day period); 0,22 &plusmn; 0,05 g/dL (night period), 0,20 &plusmn; 0,04 g/dL (day period) respectively, in this mature group with a statistical variation (P<0,05). Protein content of calostral, transitional and mature group was 1,88 &plusmn; 0,4 g/dL (night period), 1,81 &plusmn; 0,3 g/dL (day period); 1,62 &plusmn; 0,3 g/dL (night period), 1,59 &plusmn; 0,3 g/dL (day period); 1,35 &plusmn; 0,3 g/dL (night period), 1,26 &plusmn; 0,3 g/dL (day period) respectively, in this mature group with a statistical variation (P < 0,05). Although we observed differences in the nitrogen and protein content during the individual stages of lactation, it is just in the population of mature lactating women, where the components analyzed varied significantly between day and night. <![CDATA[<b>Effect of nutritional support on survival in patients with amyotrophic lateral sclerosis</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000300013&lng=en&nrm=iso&tlng=en Introducción: La desnutrición influye en la morbimortalidad del paciente con ELA. La unidad de nutrición debe evaluar al paciente precoz y periódicamente ofreciendo las medidas necesarias en la evolución de la enfermedad. Métodos: Estudio retrospectivo de cohortes en el que se analizaron 46 pacientes con diagnóstico de ELA, de los cuáles 21 se encontraban en tratamiento nutricional. Se estudió la edad, forma de inicio de la enfermedad, fecha de entrada en protocolo nutricional, la colocación o no de PEG, y la supervivencia. Se realizó un test de Breslow comparando pacientes que estuvieron en protocolo nutricional respecto de aquellos que no recibieron terapia nutricional, y de aquellos que entraron antes en protocolo respecto de los que entraron después. Resultados: Existió un aumento en la mediana de supervivencia en los pacientes en tratamiento nutricional tanto en ELA bulbar (452 vs 55 días) como en ELA espinal (1.798 vs 357 días; p = 0,002). La mediana de retraso en el inicio de tratamiento nutricional en la ELA espinal fue de 557 días mientras que en la ELA bulbar fue de 230 días: en la ELA espinal los que entraron en protocolo nutricional antes de la mediana tuvieron una supervivencia de 325 días respecto a 181 días (p = 0,09); en la ELA bulbar los que entraron antes de la mediana tuvieron una supervivencia de 435 días respecto a 177 días (p = 0,38). Conclusiones: La entrada de los pacientes con ELA en un protocolo nutricional conlleva un aumento de la supervivencia. Existe una ventaja en la evolución en los pacientes que comienzan antes el tratamiento nutricional.<hr/>Introduction: Malnutrition affects morbidity and mortality of patients with ALS. The nutrition unit should evaluate these patients early and regularly providing the necessary steps in the evolution of the disease. Methods: A retrospective cohort study in which we analyzed 46 patients diagnosed with ALS, 21 of them received nutritional therapy. We studied age, mode of onset, date of entry into a nutritional protocol, placement of PEG and survival. We performed a test of Breslow comparing patients who were at nutritional protocol with those not receiving nutritional support, and those who received early nutritional therapy with those with delayed nutrition. Results: There was an increase in median survival for patients in nutritional therapy in bulbar ALS (452 vs 55 days) and in spinal ALS (1,798 vs 357 days) (p = 0.002). The median delay in the initiation of nutritional therapy in spinal ALS was 557 days while in bulbar ALS was 230 days. The survival in the spinal ALS of those who entered into nutritional protocol before the median survival was 325 days to 181 days (p = 0.09) while in bulbar ALS those who entered before had a median survival of 435 days to 177 days (p = 0.38). Conclusions: The entry of patients with ALS in a nutritional protocol increases survival. There is an advantage in the evolution of patients with early nutritional treatment. <![CDATA[<b>Stability study of paediatric extemporaneous parenteral nutrition with lipids</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000300014&lng=en&nrm=iso&tlng=en La estabilidad de Mezclas de Nutrición Parenteral Extemporáneas (MNPE) es un aspecto fundamental de estas formulaciones, con impacto en la seguridad del paciente y la calidad de la atención. En emulsiones lipídicas, un criterio para determinar su estabilidad física es en base al incremento del número de glóbulos lipídicos de diámetro mayor a 500 nm, generados por coalescencia de glóbulos de pequeño tamaño en el tiempo. Objetivos: Determinar tamaño medio de los glóbulos lipídicos que componen la fase interna en emulsiones de MNPE, a los fines de evaluar su estabilidad y poder establecer el tiempo de vida útil de las mismas. Evaluar perfil de distribución de tamaños de dichos glóbulos en la mezcla y compararlo con el de la emulsión lipídica base. Método: Análisis del tamaño de glóbulo lipídico mediante técnica de dispersión dinámica de la luz en una fórmula neonatológica de uso frecuente, almacenada en diferentes períodos de tiempos y temperaturas. Resultados: En ninguna de las muestras analizadas el diámetro medio de los glóbulos lipídicos de la MNPE supera el límite recomendado en bibliografía de referencia. El tamaño medio de los glóbulos lipídicos y su distribución en la emulsión base no manifiesta cambios significativos al formular la MNPE. Discusión: Los datos obtenidos permiten considerar que la MNPE evaluada poseería una estabilidad mayor al período de vida útil asignado hasta el momento por el Laboratorio productor. Profundizar investigación con otras formulaciones de MNPE para optimizar estimaciones de límites de vida útil de este tipo de emulsiones.<hr/>Stability of extemporaneous parenteral nutrition is a critical aspect of these formulations, with impact in patient safety and quality of service. In lipid emulsions physical stability can be assessed by the increase in the number of lipid globules of size superior than 500 nm, generated by coalescence of small globules during time. Objectives: to determine medium size of the lipid globules that compose the internal phase of TNA, in order to evaluate its stability and establish beyond-use date of the parenteral nutrition. To evaluate distribution profile of the lipid globules in the parenteral nutrition and compare it with this of the lipid emulsion used as raw material. Method: globule size assessment by dynamic light scattering in a paediatric extemporaneous parenteral nutrition formula of frequent use, stored in different periods of time and temperatures. Results: medium globule size of the parenteral nutrition analyzed samples did not exceed the limit recommended by literature. Medium size and distribution of the lipid globules in the original lipid emulsion did not have significative changes after the compounding of the parenteral nutrition. Discussion: obtained data allow to consider that the extemporaneous parenteral nutrition evaluated would have a beyond-use date superior than the one now in use. This research must be deepened by the study of other formulas of parenteral nutrition in order to optimize the setting of beyond-use date. <![CDATA[<B>Factors associated with oxidative stress in women with breast cancer</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000300015&lng=en&nrm=iso&tlng=en Objective: To assess the association between physiological, physical, lifestyle and nutritional variables and oxidative stress biomarkers in women with breast cancer. Methods: This cross-sectional study was conducted on 55 women newly diagnosed with breast cancer. The extent of oxidative stress was analyzed by the measurement of plasma lipid hydroperoxides (LH), thiobarbituric acid reactive substances (TBARS), protein carbonyl, whole blood reduced glutathione (GSH) and serum antioxidant capacity (AC). Diet data were obtained from food frequency questionnaire. Linear regression was used to determine the association between the variables studied and oxidative stress biomarkers. The protein carbonyl data was not included in the linear regression analyses since the data did not show a normal distribution, even after logarithmic and other transformations. Results: After adjusting for energy intake, the intake of chicken and high-fat dairy products was associated with increased levels of LH, while vitamin E intake was associated with decreased LH levels (R² = 23.8%). Intake of oils was associated with increased levels of TBARS (R² = 6.82%). Positive axillary lymph node status was associated with decreased levels of GSH (R² = 9.31%). Increasing age was directly associated with levels of AC, while animal fat, dairy product, and sweet food intakes were associated with low levels of AC (R² = 41.42%). Conclusion: Intake of chicken, vitamin E, dairy products (particularly high-fat dairy products), oils, animal fat, and sweet foods, along with axillary lymph node status and age, may be important determinants of oxidative stress in women with breast cancer.<hr/>Objetivo: Evaluar la asociación entre las variables fisiológicas, físicas, de estilo de vida y nutricionales y de los biomarcadores de estrés oxidativo en mujeres con cáncer de mama. Métodos: Este estudio transversal se realizó en 55 mujeres diagnosticadas de cáncer de mama. Se analizó el grado de estrés oxidativo midiendo los hidroperóxidos lipídicos (HL), las sustancias reactivas del ácido tiobarbitúrico (TBARS), las proteínas carbonilo, el glutatión reducido (GSH) de sangre completa y la capacidad antioxidante sérica (CA). Los datos de la dieta se obtuvieron mediante cuestionario de frecuencia de alimentos. Se usó la regresión linear para determinar la asociación entre las variables estudiadas y los biomarcadores de estrés oxidativo. Los datos de las proteínas carbonilo no se incluyeron en los análisis de regresión linear puesto que no mostraron una distribución normal, incluso después de la transformación logarítmica y de otro tipo. Resultados: Después de ajustar para el aporte de energía, el consumo de pollo y de productos lácteos con alto contenido en grasas se asoció con un aumento en los niveles de HL, mientras que el consumo de vitamina E se asoció con una disminución de los niveles de HL (R² = 23,8%). El consumo de aceite se asoció con un aumento de los niveles de TBARS (R² = 6,82%). El estado de los ganglios linfáticos axilares se asoció con un descenso de los niveles de GSH (R² = 9,31%). La mayor edad se asoció directamente con los niveles de CA, mientras que la grasa de origen animal y el consumo de dulces se asoció con niveles bajos de CA (R² = 41,42%). Conclusión: El consumo de pollo, vitamina E, lácteos (especialmente de aquellos con alto contenido en grasa), aceites y grasas de origen animal, así como dulces, junto con el estado de los ganglios axilares y la edad podrían ser determinantes importantes en el estrés oxidativo de mujeres con cáncer de mama. <![CDATA[<b>Incidence of nutritional support complications in critical patients</b>: <b>multicenter study</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000300016&lng=en&nrm=iso&tlng=en Introducción: el soporte nutricional (SN) genera complicaciones que deben detectarse y tratarse oportunamente. Objetivo: Estimar la incidencia de algunas complicaciones del soporte nutricional en pacientes críticamente enfermos. Material y métodos: estudio multicéntrico, descriptivo, prospectivo en pacientes con SN en unidades de cuidados intensivos. Las variables estudiadas fueron diagnóstico médico, estado nutricional, duración del SN, vía de acceso, tipo de fórmula y diez complicaciones. Resultados: 419 pacientes evaluados, 380 recibieron nutrición enteral (NE) y 39 nutricional parenteral (NP). La complicación de mayor incidencia de la NE fue el residuo gástrico alto (24,2%), seguido de la diarrea (14%) y el retiro de la sonda (6,6%). El residuo gástrico alto y la diarrea se asociaron con la duración del SN (p < 0,05). Para la NP la complicación mas incidente fue la hipofosfatemia (38,5%), seguida de la sépsis por catéter (15,4%). La duración del SN se asoció con colestasis, sepsis e hipofosfatemia (p < 0,05). Conclusiones: las complicaciones de mayor incidencia fueron el residuo gástrico alto para la NE y la hipofosfatemia para la NP; el retiro de la sonda es una complicación que amerita mayor seguimiento. La duración del SN fue la variable que mostró mayor asociación con las complicaciones estudiadas. Es necesario lograr consenso sobre la definición de las complicaciones para establecer comparativos y orientarse hacia los mejores estándares internacionales y proponer protocolos tendientes a disminuir cada vez más las complicaciones del SN para que éste cumpla su propósito en el paciente crítico.<hr/>Introduction: nutritional support (NS) leads complications that must be detected and prompt treated. Objective: to estimate the incidence of some complications of nutritional support in critically ill patients. Materials and methods: a multicenter, descriptive, prospective study in patients with NS in intensive care units. Studied variables included medical diagnosis, nutritional status, length of NS, path, type of formula and ten complications. Results: 419 patients evaluated, 380 received enteral nutrition (EN) and 39 parenteral nutrition (PN). The high gastric residue was the most incident complication in the ENS (24.2%), followed by diarrhea (14%) and withdrawal tube (6.6%). The high gastric residue and diarrhea were associated with the duration of the NS (p < 0.05). For the PNS the complication most incidents were hypophosphatemia (38.5%), followed by catheter sepsis (15.4%). The duration of the NS was associated with cholestasis, sepsis and hypophosphatemia (p < 0.05). Conclusions: complications of highest incidence were the high gastric residue for EN and hypophosphatemia for the PN; the withdrawal of the tube is a complication that claims further monitoring. The duration of the NS was the variable that showed greater association with the complications studied. Is a must to get consensus on complications definitions for comparisons establishment and best international standards target, furthermore propose protocols in order to decrease complications incidence of NS to fulfill the critical ill patient requirements. <![CDATA[<b>Glycemic acute changes in type 2 diabetics caused by low and high glycemic index diets</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000300017&lng=en&nrm=iso&tlng=en Introduction: Low-glycemic index diets may improve the glycemic control in type 2 diabetes but the debate over their effectiveness continues. Objectives: To test the effects of low-glycemic index diets on acute glycemic control (2 days) by measuring capillary blood glucose in patients with type 2 diabetes. Methods: This was a crossover randomized clinical trial with 12 type 2 diabetics which were randomly divided into 2 groups and targeted the following draft diets for low and high glycemic index (LGI and HGI) for 2 consecutive days in 2 consecutive weeks. Group 1 followed an LGI diet in week 1 and an HGI diet in week 2, group 2 adopted the contrary. They were oriented to maintain medication and lifestyle and to follow the recommendations. Measurements were made of glycemia capillaries in 2 days (fasting, before lunch, post-prandial lunch and before dinner) and one last in fasting on day 3. A food record during the days and the counting of carbohydrates meals was made. The software SigmaStat (version 2.03) was used, with a statistical significance criterion of p < 0.05. Results and discussion: The amount of carbohydrates ingested by the LGI group was lower (p < 0.01), showing that the adoption of this diet reduces the intake of carbohydrates, being favorable for diabetics. Mean blood glucose on the first day was lower in the LGI group (p < 0.05).<hr/>Introducción: Dietas de bajo índice glucémico pueden mejorar el control glucémico en la diabetes tipo 2, pero sigue el debate sobre su eficacia. Objetivos: Evaluar los efectos de las dietas bajas en el índice glucémico en el control glucémico agudo (2 días) por la medición de glucosa en sangre capilar en pacientes con diabetes tipo 2. Métodos: Se realizó un ensayo clínico cruzado y aleatorizado con 12 pacientes diabéticos tipo 2. Fueron divididos en 2 grupos: dietas de bajo y alto índice glucémico (BIG y AIG). Las dietas fueron consumidas por 2 días consecutivos, en 2 semanas distintas. Para el grupo 1 fue administrado la dieta BIG en la semana 1 seguida de la dieta AIG en la semana 2. En contrario se dio para el grupo 2. Se recomendó a los pacientes que mantuviesen la medicación y el estilo de vida estables. Se midió y registro la glucemia capilar en 2 días (en ayunas, antes y después (2 h) del almuerzo y antes de la cena) y en ayuno del día 3. Durante los días del estudio, se hicieron un registro de los alimentos y el conteo de carbohidratos. Para el tratamiento estadístico (p < 0,05) se utilizó el programa SigmaStat (versión 2.03) Resultados y discusión: La ingesta de carbohidratos fue menor (p < 0,01) en el BIG, sugiriendo que la utilización de esta dieta reduce la ingesta de carbohidratos, siendo favorable para los diabéticos. La media de glucosa en sangre en el primer día fue inferior en el grupo BIG (p < 0,05). <![CDATA[<b>Lipid profile and cardiovascular risk factors among first-year Brazilian university students in São Paulo</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000300018&lng=en&nrm=iso&tlng=en Background/aims: The surveillance of cardiovascular risk factors has been recommended worldwide. The current study is aimed to estimate the prevalence of cardiovascular risk factors among first-year students from a public university in the city of Sao Paulo, Brazil. Methods: A cross-sectional study of 56 first-year students, of both genders, was performed. Information about demographic characteristics, family history of chronic diseases, smoking, and physical activity was obtained by means of a standardised questionnaire. Anthropometrical parameters (BMI, waist circumference, body fat percentage), metabolic parameters (glycaemia, serum lipid profile), and dietary data (total energy intake, percentage of total energy from macronutrients, cholesterol and dietary fiber) were assessed. Results: The risk of cardiovascular diseases was characterised by family history of cardiovascular diseases (44.6%), smoking (10.7%), physical inactivity (35.7%), borderline high total cholesterol and LDL-c levels (16.1% and 5.4, respectively), decreased HDL-c levels (8.9%), increased triglyceride levels (8.9%), and overweight and obesity (17.8% and 7.1%, respectively). The diet of the students was inadequate: it was high in fat and protein, and low in carbohydrate and dietary fibre. Conclusions: The prevalence of risk factors for cardiovascular diseases in young adults draws attention to the need to adopt preventive plans in the university setting.<hr/>Antecendentes/objetivos: la vigilancia de los factores de riesgo se ha recomendado mundialmente. El presente estudio pretendía estimar la prevalencia de los factores de riesgo cardiovascular en estudiantes de primer año de una universidad pública de la ciudad de Sao Paulo, Brasil. Métodos: Se realizó un estudio transversal de 56 estudiantes de primer año, de ambos sexos. Se obtuvo información acerca de las características demográficas, antecedentes familiares de enfermedades crónicas, hábito de fumar y actividad física mediante un cuestionario estandarizado. Se evaluaron parámetros antropométricos (IMC, circunferencia de la cintura, porcentaje de grasa corporal) y bioquímicos (glucemia, perfil lipídico en suero). La información relativa a la ingestión de la dieta se evaluó mediante un registro de alimentación de tres días. Resultados: el riesgo de enfermedades cardiovasculares se caracterizó por los antecedentes familiares de enfermedades cardiovasculares (44,6%), hábito tabáquico (10,7%), actividad física (35,7%), colesterol y concentración de LDL-c en el límite superior (16,1% y 5,4, respectivamente), disminución de las concentraciones de HDL-c (8,9%), aumento de las concentraciones de triglicéridos (8,9%) u sobrepeso y obesidad (17,8% y 7,1%, respectivamente). La dieta de los estudiantes fue inapropiada: su contenido era elevado en grasas y proteínas y bajo en hidratos de carbono y fibra de la dieta. Conclusiones: la prevalencia de factores de riesgo para enfermedades cardiovasculares en adultos jóvenes reclama la atención hacia la necesidad de planes preventivos en el ámbito universitario. <![CDATA[<b>Changes on dietary habits of the late-breakfast in a school population</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000300019&lng=en&nrm=iso&tlng=en Introducción: La implantación de hábitos alimentarios saludables en la población infantil en el ámbito escolar y familiar es de gran importancia para la prevención de la obesidad infanto-juvenil. Objetivos: Conocer los hábitos de almuerzo de una población escolar, su prevalencia de sobrepeso y obesidad así como instaurar hábitos dietéticos saludables y educar nutricionalmente a ésta para mejorar las costumbres alimentarias a través de un almuerzo saludable. Métodos: Se realizó un estudio prospectivo de intervención en escolares. Se incluyeron niños de 10-13 años. El estudio se llevó a cabo en 3 fases: preintervención (valoración antropométrica y cuestionario de frecuencia de almuerzo y de alimentos consumidos), intervención (charlas formativas al profesorado y los padres sobre "la importancia de una correcta alimentación en el escolar", enfocadas en la trascendencia de una alimentación sana y equilibrada que incluyese un almuerzo saludable diariamente en el escolar y entrega del almuerzo durante dos semanas a los alumnos que incluía lácteos, fruta y bocadillo tradicional), postintervención (cuestionario de frecuencia de almuerzo y de alimentos consumidos). Resultados: La frecuencia de sobrepeso fue del 10,6% y de obesidad del 2,6%. Tras la intervención se produjo un incremento del 9,2% de individuos que almorzaban y una modificación de los alimentos consumidos. Conclusión: La modificación de los hábitos dietéticos del almuerzo de los escolares es posible con campañas sencillas de intervención nutricional.<hr/>Background: The establishment of healthy eating habits in children at school and in family life is very important for preventing obesity in children. Aims: To know the habits of late-breakfast in a scholar population, the prevalence of overweight and obesity, and establish healthy dietary habits through the late-breakfast. Methods: A prospective interventional study was performed in a school group. Children from 10 to 13 years-old were included. The study had three phases: pre-intervention (anthropometric assessment and questionnaire of late-breakfast frequency), intervention (parents and teachers received information about "the importance of proper nutrition in school" focused on the transcendence of a healthy and balanced diet that includes a suitable late-breakfast every day at school, and the students received the late-breakfast during two weeks that included milk, fruit and a traditional sandwich), and post-intervention (questionnaire of late-breakfast frequency). Results: Frequency of overweight was 10.6% and obesity 2.6%. After the intervention the proportion of children who had late-breakfast increased by 9.2%, and the kind of food which they ate changed. Conclusion: Dietary habits can be modified in a scholar population with an easy nutritional intervention. <![CDATA[<b>Micronutrient supplementation in parenteral nutrition in Spanish hospitals</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000300020&lng=en&nrm=iso&tlng=en Hace años se recomendó no añadir conjuntamente vitaminas y oligoelementos a las nutriciones parenterales (NP) y administrarlas inmediatamente después de la adición de los micronutrientes para evitar su degradación. Actualmente se ha visto que con bolsas multicapa, mezclas ternarias y fotoprotección la degradación de vitaminas es mínima. El aporte diario de micronutrientes es necesario al menos en pacientes críticos, malnutridos o con NP a largo plazo. Con el objetivo de conocer las pautas de utilización de los micronutrienes en NP en los hospitales españoles y la forma de preparación de las bolsas de NP, en relación a los factores condicionantes de su estabilidad, se realizó una encuesta telefónica a los farmacéuticos responsables del área de NP de los diferentes hospitales. Los datos obtenidos se compararon con otras encuestas realizadas en 2001 y 2003. Respondieron la encuesta 97 hospitales de los 110 hospitales a los que se llamó (tasa de respuesta 88%), cuyo número de camas estaba comprendido entre 104 y 1728. En comparación con los datos de años anteriores se observa una mayor adecuación a las recomendaciones vigentes, aunque todavía casi un 30% de los hospitales aportan los micronutrientes en días alternos con independencia de la situación clínica del paciente. La mayoría de los hospitales utilizan bolsas multicapa y/o fotoprotección y mezclas ternarias. A la vista de los resultados, en los que se pone en evidencia la disparidad de criterios en la administración de vitaminas y oligoelementos en las soluciones de NP parece necesario elaborar documentos de consenso que se adecuen a la realidad de las distintas prácticas además de favorecer la realización de estudios clínicos minuciosamente diseñados para establecer los requerimientos en situaciones clínicas especiales.<hr/>Several years ago, it was recommended not to add vitamins or oligoelements to parenteral nutrition (PN) solutions and to administer them immediately after the addition of the micronutrients to avoid their decay. Nowadays, it has been observed that with multilayer bags, ternary mixtures and sunlight protection vitamins degradation is minimal. Daily intake of micronutrients is necessary in the critically ill, malnourished or long-term PN patients. Aiming at knowing the schedules of use of micronutrients in PN in Spanish hospitals and the way PN bags are prepared regarding the factors conditioning their stability, we undertook a telephone survey to the pharmacists in charge of PN at the different hospitals. We compared the data obtained with those from other surveys performed in 2001 and 2003. Pharmacists from 97 hospitals answered the questionnaire (answer rate 88%). The hospital sizes ranged 104-1728 beds. As compared to the data form preceding years, we observed a better adequacy to the current recommendations, although there are still 30% of the hospitals that administer micronutrients on an every other day basis independent of the clinical situation of the patients. In most of the hospitals, multilayer bags are used and/or sunlight protection and ternary mixtures. According to these results showing the different criteria for administering vitamins and oligoelements in PN solutions, it seems necessary to elaborate consensus documents that adapt to the reality of the diverse practices besides promoting the performance of well-designed clinical studies establishing the requirements under special clinical situations. <![CDATA[<b>Percentile values for aerobic performance running/walking field tests in children aged 6 to 17 years</b>: <b>influence of weight status</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000300021&lng=en&nrm=iso&tlng=en The aim of this study was to provide percentiles values for four different aerobic performance tests in 2752 (1,261 girls) Spanish children aged 6 to 17.9 years. Aerobic performance was assessed by the shuttle run test (20mSRT), 1-mile, 1/2-mile and 1/4-mile run/walk tests. Height and weight were measured, and body mass index was calculated. Boys had significantly better score than girls in the studied tests in all age groups, except in 1/4-mile test in 6-7 year old children. Underweight children had similar performance than their normalweight counterparts, and underweight boys had better performance than their obese counterparts. Overweight and obese children had lower performance than their normalweight counterparts. Having percentile values of the most used field tests to measure aerobic performance in youth may help to identify children and adolescents at risk for the major chronic diseases, as well as to evaluate the effects of alternative interventions.<hr/>El propósito de este estudio fue proporcionar los valores de percentiles para cuatro pruebas de rendimiento aeróbico en 2752 (1261 chicas) niños españoles con edades de 6 a 17,9 años. El rendimiento aeróbico se evalúo mediante la carrera durante 20 minutos (20mSRT), y las pruebas de correr / caminar 1 milla, &frac12; milla y &frac14; de milla. Se midieron el peso y la talla y se calculó el índice de masa corporal. Los chicos tuvieron puntuaciones significativamente mejores que las chicas en las pruebas evaluadas y para todos los grupos de edad, excepto en la prueba de &frac14; de milla en el grupo de 6-7 años. Los niños con peso bajo mostraron un rendimiento similar a sus homólogos con peso normal y los primeros tuvieron un rendimiento mejor que sus homólogos obesos. Los niños obesos y con sobrepeso tuvieron un menor rendimiento que sus homólogos con peso normal. El disponer de valores de percentiles para las pruebas empleadas más habitualmente para evaluar el rendimiento aeróbico en los jóvenes podría ayudar a identificar a niños y adolescentes en riesgo de enfermedades crónicas importantes así como a evaluar los efectos de intervenciones alternativas. <![CDATA[<b>Home-based parenteral nutrition (HBPN)-associated hepatobiliary complications</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000300022&lng=en&nrm=iso&tlng=en La Nutrición Parenteral Domiciliaria (NPD) permite recuperar o mantener el estado nutricional de los pacientes con insuficiencia intestinal crónica que no pueden cubrir sus requerimientos nutricionales por vía digestiva. Es frecuente que a lo largo del tratamiento aparezcan alteraciones de la función hepática que, en los casos más graves y sobretodo en niños prematuros y de bajo peso, pueden condicionar un fallo hepático irreversible. La correcta composición de la bolsa de nutrición parenteral, evitando un excesivo aporte de energía, junto con el uso de nuevos tipos de emulsiones lipídicas (con menor contenido en ácidos grasos de la serie &omega;-6 y exentas de fitosteroles) así como la utilización, aunque sea mínima, de la vía digestiva pueden contribuir a disminuir la aparición de la hepatopatía asociada a la NPD. Es imprescindible realizar controles periódicos clínicos y analíticos para detectar precozmente las alteraciones de la función hepática con objeto de realizar los cambios adecuados en el tratamiento y valorar la indicación de un posible trasplante intestinal antes de que el fallo hepático sea irreversible.<hr/>Home-based parenteral nutrition (HBPN) allows recovering or maintaining the nutritional status of patients with chronic intestinal failure that cannot afford their nutritional requirements through the digestive route. Frequently, liver function impairments develop along the treatment, which in the most severe cases, and especially in premature and low-weight infants, may lead to an irreversible liver failure. The proper composition of the parenteral nutrition bag, avoiding an excess of energy intake, together with the use of new types of lipid emulsions (with lower content in -6 fatty acids and voided of phytosterols) as well as the use, although being minimal, of the enteral route, may contribute to a decrease in the occurrence of HBPN-associated liver disease. It is necessary to perform monthly clinical and biochemical checks to early detect liver function impairments in order to perform the appropriate changes in the treatment and assess the indication of a potential bowel transplant before the liver damage becomes irreversible. <![CDATA[<b>Increased resting energy expenditure by fat-free mass in children and teenagers with constitutional leanness</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000300023&lng=en&nrm=iso&tlng=en Background/objectives: To compare the resting energy expenditure (REE) and the REE/Fat-free-mass (FFM) quotient in children with constitutional leanness (CL) and children with normal body weight, and to describe the within-family clustering of CL. Subjects/methods: We have studied 18 children and teenagers with CL, 10 girls and 8 boys, and 18 gender and age matched normal controls, with the same pubertal stage. All were recruited from the outpatient pediatric clinic nutrition unit. None of the children with CL showed symptoms of chronic illness, they had normal laboratory results, they had a normal caloric food intake, and they did not agree with the DSM-IV-TR criteria for anorexia nervosa. We describe the body mass index (BMI) of children and their parents. The children were classified according to Cole's recently published BMI cut-offs for thinness: under 18.5 points in CL group, stable at least in the last year, and between 18.5 and 25 cutt-offs in the control group. The body composition was calculated by anthropometric methods (skinfold thickness measurements). In addition REE was measured using fasting indirect calorimetry. Results: The CL group had a higher mean percentage of FFM, and a mean FM significantly less, relative to controls (p < 0.001). The average absolute REE was significantly lower in the CL group (1,106.55 &plusmn; 240.72 kcal) than the control group (1,353.33 &plusmn; 270.01 kcal/dia) (p < 0.01). However, the REE adjusted for FFM showed a mean significantly greater in the CL group (41.39 &plusmn; 2.26 kcal/kg FFM) (Mean confidence interval (CI) 95 %: 40.33-42.45) than the controls (37.37 &plusmn; 3.06 kcal/kg FFM) (Mean CI 95 %: 35.93-38.81) (p < 0.001). Finally, in the family study, the mean BMI of fathers of CL group was significantly lower (p < 0.01), but there were not any differences in the mean BMI of mothers. Among parents with BMI known, 8 of 35 parents of CL group had an BMI lower 18.5, and only 2 of 36 parents in the control group (p < 0.05). Conclusions: This increased energy expenditure-to-FFM ratio differentiates between CL and controls. These metabolic differences are probably genetically determined.<hr/>Objetivos: Comparar el gasto energético en reposo (GER) y el cociente GER/masa libre de grasa (MLG) entre niños con delgadez constitucional (CL) y niños con peso normal, y describir la agregación familiar de la DC. Material y métodos: Hemos estudiados 18 niños y adolescentes con DC, 10 niñas y 8 niños, y 18 controles pareados con aquellos por edad, sexo y mismo estadio puberal. Todos fueron captados en la consulta externa de la Unidad de Nutrición clinica infantil. Ninguno de los niños con DC mostraba sintomas de enfermedad crónica, todos presentaban hallazgos de laboratorio normales, tuvieron una ingesta calórica normal, y no cumplieron en ningún caso criterios de anorexia nerviosa según la DSM-IV-TR. Se describe el indice de masa corporal (IMC) de los niños y de sus padres. Los niños fueron clasificados según los puntos de corte de IMC para definición de delgadez recientemente publicados por Cole: inferior al punto 18.5 en el grupo de DC, estable durante al menos un año, y entre los puntos de corte 18.5 y 25 en el grupo control. La composición corporal fue calculada por métodos antropométricos (medida de pliegues cutáneos). Además, el GER fue determinado mediante calorimetria indirecta en ayunas. Resultados: El grupo de DC tuvo un porcentaje de MLG medio mayor, y una masa grasa (MG) media significativamente menor, en relación con los controles (p < 0,001). El GER absoluto medio fue significativamente más bajo en el grupo con DC (1.106,5 &plusmn; 240,72 kcal) que en el grupo control (1.353,3 &plusmn; 270,01 kcal/dia) (p < 0,01). Sin embargo, el GER ajustado por MLG mostró una media significativamente mayor en el grupo de DC (41,39 &plusmn; 2,26 kcal/kg MLG) (Intervalo de confianza (IC) de la media al 95%: 40,33-42,45) que en los controles (37,37 &plusmn; 3.06 kcal/kg MLG) (CI 95%: 35,93-38,81) (p < 0,001). Finalmente, en el estudio familiar, el IMC medio de los padres del grupo con DC fue significativamente más bajo (p < 0,01), pero no hubo ninguna diferencia entre el IMC de las madres. Entre los padres con IMC conocido, 8/35 padres del grupo con DC presentaron un IMC menor de 18,5, por sólo 2/36 padres del grupo control (p < 0.05). Conclusiones: El incremento en el GER por MLG diferencia niños con DC de controles. Estas diferencias metabólicas podrían estar determinadas genéticamente. <![CDATA[<b>The use of biochemical and immunological parameters in nutritional screening and assessment</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000300024&lng=en&nrm=iso&tlng=en Objective: To evaluate the relationship between serum albumin, total cholesterol and total lymphocyte count with two nutritional assessment methods, to verify if their use is justified in nutritional screening tools. Methods: 101 patients admitted to medical/surgical wards underwent the SGA and the Full Nutritional Assessment (FNA). Blood test which included serum albumin, total cholesterol and total lymphocyte count (TLC), were made. Percentage of weight loss and BMI were calculated. An Anova test was done to measure the differences in the mean levels of the three parameters for the nutritional status evaluated by SGA and FNA. The probability of a patient being malnourished in the four ranges established for each parameter was calculated, as well as the relationship between the ranges and the percentage of weight loss and BMI. Sensitivity and specificity were calculated and the corresponding ROC curves, using SGA as gold standard. Results: Prevalence of undernutrition is 43.6% and 44.6% for SGA and FNA respectively. Mean levels of the three parameters decrease as the undernutrition degree increases (p < 0.005 for all cases). The probability of a patient being malnourished gets higher as parameter lowers (p = 0.000 for all cases). Total cholesterol shows a relationship with BMI < 18.5 and presence/absence of weight loss (p = 0.074 and p = 0.002 respectively). The area under ROC curves are albumin (0.823), cholesterol (0.790) and TLC (0.758) respectively. Conclusions: The analytical parameters analyzed show a statistically significant relationship with the nutritional status. Therefore, they are suitable for use in nutritional screening.<hr/>Objetivo: evaluar la relación entre albúmina sérica, colesterol total y linfocitos totales y dos métodos de evaluación nutricional, para verificar si su uso en las herramientas de cribado nutricional está justificado. Métodos: a 101 pacientes de servicios médicos y quirúrgicos se les realizó el SGA y la Valoración del Estado nutricional Completa (VEN). Se les realizaron análisis de albúmina sérica, colesterol total y linfocitos totales. Se calculó el porcentaje de pérdida de peso y el IMC. Las diferencias entre los niveles medios de los tres parámetros en los distintos niveles nutricionales evaluados por SGA y VEN se hizo mediante el test de ANOVA. Se calculó la probabilidad de estar desnutrido en los cuatros rangos establecidos para cada parámetro, así como la relaciones entre esos rangos y el porcentaje de pérdida de peso y el IMC. Se calculó la sensibilidad y especificidad y sus curvas ROC correspondientes, tomando el SGA como gold standard. Resultados: La prevalencia de desnutrición es 43,6% (SGA) y 44,6% (VEN). Los valores medios de los tres parámetros disminuyen según aumenta el grado de desnutrición (p < 0,005). La probabilidad de que un paciente esté desnutrido aumenta a medida que disminuyen los niveles de los parámetros (p = 0,000 para los tres). El colesterol total se relaciona con el IMC < 18,5 y con la presencia/ausencia de pérdida de peso (p = 0,790 y p = 0,002 respectivamente). Conclusiones: Los parámetros analíticos analizados muestran una relación significativa con el estado nutricional y por tanto son válidos para su uso en el cribado de desnutrición. <![CDATA[<b>Adherence to a Mediterranean diet in a college population</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000300025&lng=en&nrm=iso&tlng=en Objetivo: Determinar la adherencia a la dieta mediterránea de una población universitaria y analizar diversos factores que pudieran condicionar su calidad nutricional. Material y métodos: Distribución del test kidmed a una muestra aleatoria de 570 universitarios. El índice kidmed (de 0 a 12) indicaba si la adherencia a la dieta mediterránea era baja (de 0 a 3), media (de 4 a 7) o alta (de 8 a 12). De cada encuestado se registraba sexo, edad, peso, talla e índice de masa corporal, tipo de residencia y provincia de procedencia. Resultados: La muestra era de 217 varones y 353 mujeres con edades entre 18 y 25 años. El 9,5% de los universitarios tenían un índice kidmed bajo, el 62,1% intermedio y el 28,4% alto. Aquellos universitarios que vivían en residencia familiar tenían un porcentaje de alta adherencia (35,6%) significativamente superior (p < 0,05) a los que vivían en colegio mayor (11,1%) o piso de estudiantes (11,2%). Los universitarios con sobrepeso tenían un porcentaje de baja adherencia (15,5%) significativamente superior (p < 0,05) a los que tenían una situación nutricional normal (8,5%). Conclusiones: El 71,6% de los universitarios necesitaban mejorar su patrón alimentario (adherencia media-baja a la dieta mediterránea), apreciándose un cierto factor familiar conservador de las costumbres dietéticas tradicionales. Los universitarios con baja adherencia tenían mayor riesgo de sobrepeso. Seria conveniente desarrollar programas de educación nutricional en los curriculum universitarios.<hr/>Objective: To determine the adherence to the Mediterranean diet of a university population and to analyze several factors that may condition its nutritional quality. Material and methods: Distribution of the Kidmed test to a random sample of 570 university students. The Kidmed index (0-12) indicated whether the adherence to the Mediterranean diet was low (0-3), intermediate (4-7) or high (8-12). The gender, age, weight, height, and body mass index were gathered from each participant, as well as the type of residence and the province of origin. Results: The sample comprised 217 men and 353 women aged 18-25 years. 9.5% of the university students had a low Kidmed index, 62.1% intermediate, and 28.4% high. Those students living at their parental home had a high percentage of adherence (35.6%), significantly higher (p < 0.05) to that of those living at a student's residence (11.1%) or at a student's apartment (11.2%). Overweighed students had a low percentage of adherence (15.5%), significantly higher (p < 0.05) to those with a normal nutritional situation (8.5%). Conclusions: 71.6% of university students need to improve their dietary pattern (low to intermediate adherence to the Mediterranean diet), and we could observe a certain family factor of preservation of the traditional dietary habits. Those university students with low adherence had a higher risk for being overweighed. It would be convenient to develop nutritional education programs in the university curricula. <![CDATA[<b>Comparative analysis of vitamin D status and solar exposition habits in adolescent and elderly Spanish women. The five countries study (OPTIFORD Project)</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000300026&lng=en&nrm=iso&tlng=en Introducción: Mujeres adolescentes y de edad avanzada son importantes grupos de riesgo de sufrir déficit de vitamina D. Objetivo: Analizar las diferencias en la ingesta y estatus bioquímico de vitamina D, y en los hábitos de exposición solar de las participantes españolas -adolescentes y mujeres de edad avanzada- del Estudio de los Cinco Países (Proyecto Optiford). Métodos: Se aplicaron cuestionarios homologados y validados (estilo de vida, frecuencia de consumo de alimentos, etc), análisis bioquímico de 25-hidroxivitamina D y PTH, y evaluación de la exposición solar (dosímetro UV VioSpor). Resultados: La exposición solar media de las adolescentes (1.519 J/m²) duplicó la de las mayores (740 J/m²). Las adolescentes presentaron un mejor estatus de vitamina D (61,55 nmol/l en verano y 45,81 nmol/l en invierno) que las ancianas (40,32 nmol/l en verano y 30,08 nmol/l en invierno) (p < 0,0001). Conclusiones: Los hábitos de exposición solar difieren significativamente entre adolescentes y mujeres de edad. Este hecho, junto con la menor aptitud para la síntesis cutánea de vitamina D en las segundas, puede justificar el peor estatus en esta vitamina.<hr/>Introduction: Vitamin D deficiency is known to be very common in adolescent girls and elderly women. Aim: To analyze vitamin D status, vitamin D intake and solar exposure of Spanish participants in The Five Countries Study of Optiford Project. Methods: Questionnaires approved and validated of lifestyle and food consumption frequency applied. The biochemical analysis of 25-hidroxivitamin D and PTH and the evaluation of the solar exposure (dosymeter UV VioSpor) were carried out. Results: The average solar exposure of adolescent girls (1,519 J/m²) was double than elderly women (740 J/m²). The vitamin D status of adolescent girls in summer and winter was better than elderly women. Conclusions: Solar exposure habits are different between the two age groups. This fact, jointly to the lower body's capacity to synthesize Vitamin D through exposure to the sun in the elderly, may justify the worse vitamin D status in this age group. <![CDATA[<b>Mineral and/or milk supplementation of fruit beverages helps in the prevention of H<sub>2</sub>O<sub>2</sub>-induced oxidative stress in Caco-2 cells</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000300027&lng=en&nrm=iso&tlng=en Introduction: Fruit beverages are commonly supplemented with milk, vitamins and/or minerals in order to improve their healthy effects by providing some bioactive components that can act additively or synergistically against oxidative stress. Aims: To test whether iron, zinc, and milk added to fruit beverages do not affect the cytoprotective effect against oxidative damage to Caco-2 cells through GSH-related enzymes induction and cell cycle progression preservation, in comparison with non-supplemented fruit beverage. Methods: Caco-2 cells were incubated 24 h with the bioaccessible fraction (BF) of eight fruit beverages with/without iron and/or zinc, and/or milk, and then challenged with H2O2 (5 mmol L-1 -2 h). Mitochondrial enzyme activities (MTT test), GSH-Rd and GSH-Px enzyme activities, cell cycle progression and caspase-3 activity were measured. Results and discussion: Fruit beverages prevented the deleterious effect of H2O2 on cell viability, with almost all samples reaching control basal levels. Only independent iron or zinc supplementation with/without milk exerted positive effects upon GSH-Rd activity. Both minerals with milk, afforded improved preservation of GSH-Px activity. All samples prevented the decrease in the G1 phase of cell cycle induced by H2O2, except iron supplemented samples with/without milk, but none of them avoided the increase in sub-G1 phase. However, this fact was not associated to caspase-3 activity, with a probable positive effect of zinc upon this parameter. Conclusion: Mineral and/or milk supplementation of fruit beverages helps in the prevention of oxidative stress in Caco-2 cells based on cell viability maintenance, GSH-related enzymes activation, cell cycle distribution preservation and inhibition of caspase-3 activation.<hr/>Introducción: En la actualidad las bebidas a base de zumo de frutas llevan adicionadas leche, vitaminas y/o minerales con objeto de mejorar sus efectos beneficiosos para la salud mediante el aporte de numerosos compuestos bioactivos que pueden actuar de forma aditiva o sinérgica frente al estrés oxidativo. Objetivos: Evaluar si la adición de hierro, cinc y leche a las bebidas a base de zumo de frutas no afecta al efecto cito-protector frente al daño oxidativo en células Caco-2 a través de la inducción de enzimas del ciclo del GSH y la preservación de la progresión del ciclo celular, en comparación con la bebida a base de zumo de frutas no suplementada. Métodos: Las células Caco-2 se incubaron 24 h con las fracciones bioaccesibles (FB) de ocho bebidas a base de zumo de frutas con/sin hierro y/o cinc y/o leche, y se sometieron a estrés oxidativo con H2O2 (5 mmol L-1-2 h). Se determinó la actividad enzimática mitocondrial (test MTT), la actividad de las enzimas GSH-Rd y GSH-Px, la progresión del ciclo celular y la actividad de la enzima caspasa-3. Resultados y discusión: Las bebidas a base de zumo de frutas previnieron del efecto perjudicial del H2O2 sobre la viabilidad celular, con casi todas las muestras alcanzando los niveles basales del control. Sólo la adición independiente de hierro o cinc con/sin leche ejerció efectos positivos sobre la actividad de la enzima GSH-Rd. Por otra parte, ambos minerales con leche proporcionaron una mejor preservación en la actividad de la enzima GSH-Px. Todas las muestras previnieron el descenso en la fase G1 del ciclo celular inducido por el H2O2, excepto la muestra adicionada de hierro, pero ninguna de ellas evitó el incremento en la fase subG1 del ciclo celular. Sin embargo, este hecho no estuvo asociado con la actividad de la enzima caspasa-3, con un probable efecto positivo del cinc sobre este parámetro. Conclusión: La adición de minerales y/o leche a las bebidas a base de zumo de frutas ayuda en la prevención de estrés oxidativo en células Caco-2 mediante el mantenimiento de la viabilidad celular, activación de enzimas del ciclo del GSH, preservación de la progresión del ciclo celular e inhibición en la activación de la enzima caspasa-3. <![CDATA[<b>Blood glucose levels in the first 24 hours of admission is not a risk factor for mortality in critical care patients</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000300028&lng=en&nrm=iso&tlng=en Introducción: Las alteraciones de la glucemia han mostrado ser un factor de riesgo en patologías como la cardiopatía isquémica y el paciente neurológico. La constatación de que su control estricto en niveles estrechos de la normalidad, determinaba una disminución en mortalidad y morbilidad han dado lugar a estudios intentando corroborar los resultados y ampliar a otros campos patológicos. Objetivos: Determinar si la alteración de la glucemia, per se, era un factor de riesgo para mortalidad en una muestra de pacientes ingresados en una unidad de medicina intensiva, con predominio de pacientes quirúrgico-traumáticos. Métodos: Se revisan las características demográficas, analíticas y de variables de monitorización habitual en UCI, en una muestra de 2.554 pacientes correspondientes a ingresos entre el 1 de enero de 2004 y 31 de diciembre de 2008. Se extrajeron los datos de un repositorio que adquiere los datos del programa de monitorización en intensivos CareVue®. Se procesaron mediante la aplicación Excel con la utilidad hojas dinámicas, creando las variables glucemia inicial, glucemia promedio de las primeras 24 horas, y número de determinaciones. Del resto de variables analíticas y de monitorización se construyeron las correspondientes al promedio del primer día de ingreso, así como su número de determinaciones realizadas en ese primer día. La glucemia se determino en sangre completa no capilar. Para el estudio estadístico se estratifico la muestra en dos grupos: a) Muestra General (MG) y b) excluyendo a los pacientes con ingreso trás cirugía programada (EQP). En ambos se comprobó el efecto de la glucemia inicial y la promediada. El grupo b se segmento en dos según el número de determinaciones b1) una sola determinación de glucemia (EQP1) y b2) múltiples determinaciones (EQPM). De este grupo sin pacientes quirúrgicos programados, se repitió el estudio en aquellos pacientes con una duración de estancia de 3 o mas días en UCI (EQP3D). Se empleó Chi² para variables cualitativas y Mantel Haenzel para calculo de ODD ratio; Mann-Whitney para las cuantitativas. En cada nivel de análisis, las variables con p < 0,05 y que tenían una representación superior al 60% en los datos, se incluyeron en análisis de regresión logística, con la mortalidad como variable dependiente. Se empleó el modelo saturado de inicio con backward hasta la ecuación final. Se emplearon las aplicaciones estadísticas SPSS y GSTAT 2. Se estimó como significativo p < 0,05. Resultados y discusión: Se estudiaron un total de 2.165 pacientes de los 2.554 que ingresaron en el periodo de estudio (96,5%). Los excluidos lo fueron por carecer de determinaciones de glucemia plasmática. En el estudio bivariado, la glucemia de inicio y la promedio mostraron diferencias significativas de mortalidad, ya en cifras absolutas, en la estratificación a tres niveles (< 60 mg/dL; 60-110 mg/dL y &gt; 110 mg/dL) y en la estratificación de normal (60 a 110 mg/dL) frente a valores anormales (< 60 o &gt; 110 mg/dL). Esta significación se pierde al realizar el modelo logístico. Del resto de las variables empleadas, la función renal y el NEMS se muestran como factores de riesgo para la mortalidad en esta muestra. Conclusiones: La hiperglucemia es un fenómeno prevalente en pacientes graves. La hipoglucemia es menos frecuente, y marca una mayor mortalidad. La glucemia de inicio, per se, no fue factor de riesgo para mortalidad en el estudio multivariado y a ninguno de los niveles estudiados. La glucemia promedio no añadió ningún poder de predicción. Al menos en lo relacionado a las primeras 24 horas, las alteraciones de la glucemia parecen responder más a un proceso de adaptación que marcar per se, un riesgo en el alta del paciente.<hr/>Introduction: Glycemic alterations are known as a risk condition of death in several diseases, such as ischemic cardiovascular and neurological disorders. The fact that its tight control under narrow normality levels decreases mortality and morbidity have led to further studies seeking to confirm the results and expand them to other disease areas. Objectives: To determine whether glycemic changes by themselves are a mortality risk factor in a sample of patients within an Intensive Care Unit (ICU), among which predominates traumatic-surgical patients. Methods: Demographic and analytical characteristics were revised, as well as common monitoring variables in an ICU, among a sample of 2,554 patients from admissions between 1st January 2004 and 31 December 2008. Data were obtained from a database which endorsed records compiled with the monitoring ICU patients program "Carevue". They were processed with dynamics sheets included in the Excel software with the following variables: initial glycemia, mean glycemia during the first 24 hours and number of determinations performed. We used the mean value in the admission day of the remaining analytical and monitoring variables and the number of test performed on this first day. The sample was stratified in two groups for the statistical analysis: a) General Sample (MG) and b) sample excluding patients admitted after a programmed surgery (EQP). In both cases the effect of initial and averaged glycemia was checked. Group b was divided in two, according to the number of determinations b1) a single blood glucose determination group (EQP1) and b2) a multiple determination group (EQPM). From this group of non-programmed surgical patients the study was repeated in those patients who stayed at the ICU 3 or more days (EQP3D). Chi-square and Mantel-Haenzel test for the ODD ratio determination were performed for qualitative variables; quantitative variables were examined with the Mann-Whitney test. At each analysis level, logistic regression was performed using mortality as the dependent variable, including those variables with p-values < 0.05 which represented more than 60% of the data. An initially saturated model with backward till the final equation was used. A p-value of 0.05 (i.e. p < 0.05) was set as the significant threshold for all statistical analysis. They were performed with SPSS and GSTAT 2 statistical software. Results and discussion: A total of 2,165 of the 2,554 admitted patients during the study period were included (96.5%). Exclusion criteria were absence of plasma glucose determinations. In the bivariate analysis, first and mean glucose blood levels showed significant differences in mortality rates in absolute figures and also when data were classified stratified in three levels (< 60 mg/dl; 60-110 mg/dl or &gt; 110 mg/dl) or in two (normal values 60 to 110 mg/dl and unusual figures < 60 mg/dl or &gt; 110 mg/dl). These significant differences were lost when a logistic model was applied. From the remaining variables, renal function and NEMS showed to be mortality risks factors in this sample. Conclusions: Hyperglycemia is a predominant phenomenon in critically ill patients. Hypoglycemia is less frequent and is associated with higher mortality rates. Initial glucose blood level, by itself, was not a mortality risk factor in the multivariate study and at none of the studied levels. Average glycemia did not add any prediction power. The changes in glucose blood levels seemed to be an adaptation process, which determined by itself a risk for the patient's discharge, at least in the first 24 hours period after ICU admission. <![CDATA[<b>Obesity in a school children population from Granada</b>: <b>assessment of the efficacy of an educational intervention</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000300029&lng=en&nrm=iso&tlng=en Objetivos: El objeto del presente trabajo es estudiar la prevalencia de la obesidad y el sobrepeso en una población de escolares y verificar la efectividad de la intervención educativa desarrollada sobre esos alumnos en términos de mejora de los valores percentilados del índice de masa corporal. Material: La población valorada está compuesta por 977 escolares de entre 9 y 17 años de edad, pertenecientes a 13 centros educativos públicos de la ciudad de Granada y de su provincia (España). Metodología: Se trata de un estudio longitudinal, analítico, multicéntrico y observacional de cohortes, desarrollado en tres fases. En primer lugar, valoración del estado nutricional, mediante técnicas antropométricas (peso, talla e índice de masa corporal, seis pliegues cutáneos y cuatro perímetros corporales) así como la presión arterial. Una segunda fase en la que se desarrolló la intervención educativa sobre la alimentación y el ejercicio físico. En la fase final se evaluó la efectividad de la intervención. Resultados: Se encontró una mayor prevalencia de obesidad en las chicas de entre 12 y 13 años (15,1%). En los chicos, la prevalencia de obesidad fue inferior hasta los 13 años, aunque después mostraron un creciente incremento de dicha prevalencia (12,6%). Se produjo una reducción significativa de los valores de IMC en los dos sexos, aunque más significativa entre las chicas. Conclusiones: Existe un incremento alarmante en la prevalencia de sobrepeso y obesidad entre la población valorada. La reducción significativa de las puntuaciones en el IMC confirma la efectividad de la intervención educativa desarrollada.<hr/>Objectives: The objective of this research was to study the prevalence of obesity and excess weight in a population of school children and adolescents, and to verify the effectiveness of an educational intervention, as reflected in the variation of their body mass index values. Materials: The population sample was composed of 977 school children and adolescents from 9 to 17 years of age, belonging to 13 public elementary schools and high schools in the city and province of Granada (Spain). Methodology: This longitudinal cohort study was analytical, muticentric, and observational. It was carried out in three phases. The first phase involved the evaluation of the nutritional state of the sample population by means of anthropometric measurements (weight, height, body mass index, six skin folds and four body perimeters) as well as arterial blood pressure. The second phase entailed an educational intervention focusing on good nutritional habits and physical exercise. The third and final phase evaluated the effectiveness of the intervention. Results: A higher obesity prevalence (15.1%) was found in school girls between 12 and 13. In the case of boys, obesity prevalence was lower up to age 13 though afterwards, it progressively increased (12.6%). The educational intervention produced an important reduction in body mass index values in both sexes though this reduction was more significant in young females. Conclusions: There is a currently an alarming increase in obesity and overweight prevalence among the population evaluated in this study. The significant reduction in body mass index values resulting from this research confirmed the effectiveness of the educational intervention to reduce excess weight. <![CDATA[<B>Consumption of the probiotic <I>lactobacillus planctarum</I> CECT 7315/7316 improves general health in the elderly subjects</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000300030&lng=en&nrm=iso&tlng=en Fundamentos: Con la edad avanzada se producen cambios en la microflora intestinal que pueden afectar al estado de salud general. En este trabajo analizamos el efecto de Lactobacillus plantarum CECT 7315/7316 sobre la regulación del tránsito intestinal y el estado nutricional. Métodos: Hemos realizado un estudio clínico doble-ciego, controlado por placebo y aleatorizado. Hemos evaluado la evolución de la frecuencia de defecación semanal y los niveles en sangre de proteínas totales, albúmina, colesterol y proteína C-reactiva. Resultados: Lactobacillus plantarum CECT 7315/7316 ayuda a regular el tránsito intestinal y mejora el estado nutricional en personas mayores. Conclusiones: El consumo de productos funcionales que contengan L. plantarum CECT 7315/7316 mejora la calidad de vida de personas de la tercera edad.<hr/>Introduction: Ageing induces changes in gut microbiota that may affect the quality of life. In this work we analyze the effect of Lactobacillus plantarum CECT 7315/7316 on the regulation of intestinal transit and on nutritional status. Methods: We carried out a double-blind, randomized and controlled by placebo clinical trial. We evaluated the evolution of the weekly defecation frequency and blood levels of total proteins, albumin, cholesterol and reactive C-protein. Results: Lactobacillus plantarum CECT 7315/7316 helps to regulate intestinal transit and improves the nutritional status in elderly. Conclusions: Consumption of functional foods containing L. plantarum CECT 7315/7316 improves the quality of life in elderly subjects. <![CDATA[<b>Wilkie syndrome</b>: <b>report of a case</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000300031&lng=en&nrm=iso&tlng=en El Síndrome de Wilkie es una causa poco frecuente de obstrucción intestinal alta, resultante de la compresión del duodeno entre la aorta abdominal y la arteria mesentérica superior (AMS). Sus causas se pueden clasificar en cinco grupos: síndromes consuntivos, trastornos de la alimentación, postoperatorio, trauma severo y deformidades, enfermedades o traumatismos de la columna vertebral. Los síntomas incluyen náuseas, vómitos, pérdida ponderal, saciedad precoz, distensión abdominal y dolor epigástrico. Historicamente el estudio con bario y la arteriografía eran las pruebas diagnósticas utilizadas; más recientemente el angioTAC ha demostrado mayor sensibilidad. Los criterios diagnósticos son: duodeno dilatado, compresión duodenal por la AMS y ángulo aortomesentérico menor de 20 grados. Los pacientes con un cuadro agudo suelen responder al tratamiento conservador (descompresión, corrección de las alteraciones hidroelectrolíticas, apoyo nutricional); sin embargo aquellos con cuadros crónicos habitualmente requieren ser intervenidos. La duodenoyeyunostomía es el procedimiento de elección (tasa de éxito superior al 90%).<hr/>Wilkie syndrome is an unusual form of high gastrointestinal obstruction resulting from compression of the duodenum between the abdominal aorta and the superior mesenteric artery (SMA). The conditions that cause this syndrome can be classified into five categories: severe wasting diseases, severe injuries, diseases, deformity or trauma to the spine, dietary disorders and posoperative state. The symptoms include nausea, vomiting, distention postprandrial, epigastric pain and weight loss. Barium meal and arteriography were used as diagnostic tools, now CT-angiography is being used and shown higher diagnostic sensitivity. The diagnostic criteria are: dilated duodenum, compression of the duodenum by the SMA and aortomesenteric angle <20 degrees. Patients with acute syndrome often respond to conservative treatment (decompression, correction of dehydration and electrolyte imbalance and nutrition support). Most of the patients with chronic syndrome require surgical intervention. Duodenojejunostomy is the most effective surgical option, with a success rate of 90%. <![CDATA[<B>Biomarkers of metabolic syndrome and its relationship with the zinc nutritional status in obese women</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000300032&lng=en&nrm=iso&tlng=en Introduction: Obesity is a chronic disease that induces risk factors for metabolic syndrome and, is associated with disturbances in the metabolism of the zinc. Therefore, the aim of this study was to investigate the existence of relationship between the biomarkers of metabolic syndrome and the zinc nutricional status in obese women. Method: Seventy-three premenopausal women, aged between 20 and 50 years, were divided into two groups: case group, composed of obese (n = 37) and control group, composed of no obese (n = 36). The assessment of the body mass index and waist circumference were carried out using anthropometric measurements. The plasmatic and erythrocytary zinc were analyzed by method atomic absorption spectrophotometry (&lambda; = 213.9 nm). Results: In the study, body mass index and waist circumference were higher in obese women than control group (p < 0.05). The mean plasmatic zinc was 72.2 &plusmn; 9.0 &mu;g/dl in obese women and 73.4 &plusmn; 8.5 &mu;g/dl in control group (p &gt; 0.05). The mean erythrocytary zinc was 36.4 &plusmn; 15.0 &mu;g/gHb and 45.4 &plusmn; 14.3 &mu;g/gHb in the obese and controls, respectively (p < 0.05). Regression analysis showed that the body mass index (t =-2.85) and waist circumference (t = -2.37) have a negative relationship only with the erythrocytary zinc (R² = 0.32, p < 0.05). Conclusions: The study shows that there are alterations in biochemical parameters of zinc in obese women, with low zinc concentrations in erythrocytes. Regression analysis demonstrates that the erythrocytary zinc is influenced by biomarkers of the metabolic syndrome, presenting an inverse relationship with the waist circumference and body mass index.<hr/>Introducción: La obesidad es una enfermedad crónica que induce factores de riesgo del síndrome metabòlico y se asocia con trastornos en el metabolismo del zinc. Por lo tanto, este estudio investigó la relación entre biomarcadores del síndrome metabólico y el estado nutricional del zinc en mujeres obesas. Métodos: Se incluyeron 73 mujeres premenopáusicas, de 20 a 50 años de edad, que fueron divididos en dos grupos: grupo casos (obesos, n = 37) y grupo control (no obesos, n = 36). Evaluación del índice de masa corporal y la circunferencia de la cintura se realizó con variables antropométricas. El análisis del zinc plasmático y eritrocitario se realizó de acuerdo con el método de espectrofotometría de absorción atómica en llama (&lambda; = 213,9 nm). Resultados: El zinc plasmático medio fue de 72,2 &plusmn; 9,0 &mu;g/dL en las mujeres obesas y 73,4 &plusmn; 8,5 &mu;g/dL en el grupo control (p &gt; 0,05). Los valores medios de zinc eritrocitario fueron de 36,4 &plusmn; 15,0 &mu;g/gHb en mujeres obesas y 45,4 &plusmn; 14,3 &mu;g/gHb en controles (p < 0,05). En la regresión multivariable, el índice de masa corporal (t = -2,85) y la circunferencia de la cintura (t = -2,37) tiene una relación negativa con el zinc eritrocitario (R² = 0,32, p < 0,05). Conclusiones: El estudio muestra que hay cambios en los parámetros del zinc en las mujeres obesas, con bajas concentraciones de zinc en los eritrocitos. Además, el análisis de regresión muestra que el zinc eritrocitario fue influenciado por los biomarcadores del síndrome metabólico, presentando una relación inversa con el índice de masa corporal y circunferencia de la cintura. <![CDATA[<B>Ceruloplasmin and its clinical relevance as an indactor of cardiovascular risk factor in a school population of Granada</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000300033&lng=en&nrm=iso&tlng=en La ceruloplasmina también conocida como ferroxidasa, pertenece a la familia de las proteínas sensibles a la inflamación, siendo su función principal la de transportar el cobre en la sangre. Si bien, además de esta función transportadora, en la actualidad, son numerosos los estudios que han intentado hacer uso de la determinación de sus concentraciones séricas, como un indicador predictivo del riesgo de padecer trastornos cardiovasculares en pacientes que presentan sobrepeso u obesidad. Los resultados obtenidos en este estudio confirman la existencia de una correlación significativa entre los niveles séricos de ceruloplasmina y el estado nutricional de los sujetos, lo que significa que para la población de escolares valorada, las concentraciones séricas de esta proteína suponen un importante factor para predecir el riesgo de padecer trastornos cardiovasculares.<hr/>Also known as ferroxidase ceruloplasmin, belongs to the family of inflammation-sensitive proteins, and its main function to transport copper in the blood. Although, in addition to this transport function, at present, there are numerous studies that have attempted to use the determination of serum concentrations as a predictive indicator of cardiovascular risk in patients who are overweight or obese. The results of this study confirm the existence of a significant correlation between serum ceruloplasmin and nutritional status of the subjects, which means that for the population of students assessed, serum levels of this protein are an important predictor the risk of cardiovascular disease.