Scielo RSS <![CDATA[Nutrición Hospitalaria]]> http://scielo.isciii.es/rss.php?pid=0212-161120120003&lang= vol. 27 num. 3 lang. <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.isciii.es/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.isciii.es <![CDATA[<b>Nutritional intervention in oncohematological patient</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112012000300001&lng=&nrm=iso&tlng= Background: Oncohematological diseases such as lymphoma or leukaemia affect an increasing number of newly diagnosed patients in Spain and other countries. Both disease and treatment may have a negatively impact in the nutritional status of the patient. Malnutrition is not uncommon among oncohematological patients. This situation can compromised the course of the disease, the clinical response of the treatment and the patient's quality of life. Method: The implementation of a multidisciplinary approach and a systematic and protocolled nutritional assessment would be useful when dealing with haematological malignancies. Results: We present a proposal of protocol for nutritional intervention in oncohematological patients. This proposal is been developed from the analysis of the published literature as well as clinical practice of a multi-disciplinary team specialized in the management of patients with haematological malignancies.<hr/>Objetivos: Las enfermedades oncohematológicas como el Linfoma o la Leucemia afectan a un número importante y creciente de personas en España. Tanto la enfermedad como las distintas modalidades de tratamiento que puede llegar a precisar el paciente a lo largo del curso de la misma impactan negativamente en el estado nutricional del paciente, no siendo infrecuente el desarrollo de desnutrición, situación que compromete la evolución, la respuesta al tratamiento y la calidad de vida del paciente. Método: La implementación de una estrategia multidisciplinar, sistematizada y protocolizada de valoración nutricional puede resultar de utilidad a la hora de abordar a los pacientes con enfermedades oncohematológicas. Resultados: Se presenta una propuesta de protocolo de evaluación y soporte nutricional en el paciente oncohematológico elaborada a partir del análisis de la literatura publicada al respecto, así como de la práctica clínica habitual de un equipo sanitario multidisciplinar especialmente implicado en el manejo de los pacientes con enfermedades oncohematológicas. <![CDATA[<b>Immunoenhanced enteral nutrition formulas in head and neck cancer surgery</b>: <b>a systematic review</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112012000300002&lng=&nrm=iso&tlng= Introduction: Significant malnutrition exists in a high percentage of patients with head and neck cancer. Malnutrition is associated with defects in immune function that may impair the host response to malignancy. Malnutrition and immunosupression make patients highly susceptible to postoperative infections and complications. Objectives: Some studies of patients receiving immuno-nutrition in the perioperative period in head and neck cancer have shown beneficial effects on clinical outcome and inmune status. The authors carried out a systematic review of randomised control trials to determine whether perioperative immunonutrition has a role in the treatment of head and neck cancer. Methods: 14 trials of polymeric nutritional supplementation with immunonutrition were identified. Two studies compared two types of immunonutrition. Results: A reduction in the length of postoperative hospital stay was seen in some trials, but the reason for this reduction is not clear. Some studides showed statistical differences with less complications in arginine-enhanced group and also showed a significant decrease of fistula complications in patients treated with a high arginine dose enhanced formula, if compared with a medium dose of arginine. Conclussion: Those planning future studies face challenges. A suitable powered clinical trial is required before firm recommendations can be made on the use of immunonutrition in head and neck cancer patients posto-peratively.<hr/>Introducción: Un alto porcentaje de pacientes con cáncer de cabeza y cuello presentan un importante grado de malnutrición. Esta malnutrición está asociada defectos de la función inmune. Tanto la malnutrición como la inmunosupresión hacen a estos pacientes susceptibles de padecer complicaciones infecciosas en el postoperatorio. Objetivos: Algunos trabajos de pacientes que han recibido inmunonutrición en el postoperatorio de cirugía por cáncer de cabeza y cuello han mostrado un efecto beneficioso en la evolución clínica y el estado inmune. Los autores han llevado a cabo una revisión sistemática de los ensayos clínicos realizados hasta la fecha, para determinar el papel que tiene la inmunonutrición enteral postoperatoria en el tratamiento del cáncer de cabeza y cuello. Métodos: Se identificaron 14 trabajos en los que se habían utilizado fórmulas de inmunonutrición. Dos trabajos compararon dos tipos de inmunonutrición. Resultados: En algunos trabajos se observó una disminución en los días de estancia hospitalaria, aunque la razón para ello no está clara. Algunos estudios mostraron diferencias significativas con menos complicaciones en los grupos que recibieron nutriciones enriquecidas, presentando una disminución significativa en el número de fístulas en pacientes tratados con nutriciones con altas dosis de arginina, si se compara con una nutrición con una dosis media de arginina. Conclusión: Los futuros trabajos presentan retos. Es necesario un ensayo clínico extenso, para poder realizar recomendaciones firmes sobre el uso de la inmunonutrición en el postoperatorio de pacientes intervenidos de cáncer de cabeza y cuello. <![CDATA[<b>We and zinc</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112012000300003&lng=&nrm=iso&tlng= La Nutrición es la base de los procesos fisiológicos humanos. Una nutrición inadecuada puede inducir a la disfunción en eslabones de la cadena metabólica. Todos los nutrientes esenciales son imprescindibles y el déficit o exceso de cualquiera de ellos conlleva a efectos adversos en la salud. El cinc es un micronutriente extensamente demandado en el organismo, como lo demuestra la amplia diversidad de funciones biológicas que presenta. La ingesta de cinc presenta un gran margen en la población mundial actual, pudiendo ser de 7 mg/d en Reino Unido y llegando a 15 mg/d en EEUU, aunque por supuesto, las RDAs se fijan en función de la edad, sexo, situación fisiológica (embarazo, lactancia, etc.), o enfermedad. Se conoce que el cinc es fundamental para la estructura y funcionamiento del DNA y así como de enzimas, coenzimas, hormonas, etc. La vida del cinc es corta, dado que la mayor cantidad se absorbe y rápidamente es transferida a depósitos, donde se almacena, por lo tanto la cantidad se cinc disponible en sangre puede no ser la cantidad "real". En el presente trabajo hemos realizado una breve revisión del paso del cinc por nuestro organismo, tratando desde su ingesta hasta su recorrido por la sangre tanto en personas sanas como enfermas.<hr/>Nutrition is the basis of human physiological processes. Inadequate nutrition can lead to dysfunction in the metabolic chain links. One of the most important micronutrients is zinc, as evidenced by its wide range of carriers in the body. Zinc intake has a large margin in the current world population, may be 7 mg/d in the UK, reaching 15 mg/d in the U.S., although of course, the RDA's are set according to age, sex , physiological status (pregnancy, lactation, etc..), or disease. It is known that zinc is essential for the structure and function as well as DNA and enzymes, coenzymes, hormones and so on. Life is short, zinc, since the most rapidly absorbed and is transferred to tanks where it is stored, so the amount available zinc in the blood cannot be the amount "real". In this work we have done a mini-review of the passage of zinc by the body trying since their intake to their tour of the blood in both healthy and sick people. <![CDATA[<b>Comparison of two nutritional screening tools for predicting the development of complications in hospitalized patients</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112012000300004&lng=&nrm=iso&tlng= Introducción: La prevalencia de desnutrición en el paciente hospitalizado es elevada y se asocia con una mayor morbimortalidad. En la actualidad no existe un método de cribado nutricional considerado de elección para identificar el riesgo nutricional. El objetivo de este estudio fue evaluar la prevalencia de riesgo de desnutrición en pacientes hospitalizados mediante las herramientas de cribado nutricional Mini Nutritional Assessment (MNA) y Nutrition Risk Screenig 2002 (NRS 2002) e identificar su capacidad para predecir la aparición de complicaciones. Métodos: Se analizaron 57 pacientes admitidos dentro de las primeras 48 horas en distintos servicios médicos y quirúrgicos del hospital. Se realizó un cribado nutricional con los test MNA y NRS 2002 y una valoración nutricional con parámetros antropométricos y analíticos. La concordancia entre MNA y NRS 2002 se evaluó mediante el índice kappa. La validez de los tests para identificar el riesgo de complicaciones se analizó mediante curvas ROC, con determinación del área bajo la curva (AUC). Resultados: La prevalencia de pacientes en riesgo de desnutrición fue 38,6% con el NRS 2002 y 49,1% con el MNA. La concordancia entre ambos test fue moderada (kappa = 0,436, p = 0,001). La incidencia acumulada de complicaciones fue significativamente mayor en los pacientes en riesgo de desnutrición según el NRS 2002 (40,9% vs. 5,7%; p = 0,002) pero no según el MNA (28,6% v.s 10,3%; p = 0,08). La sensibilidad para predecir complicaciones fue 81,8%con el NRS 2002 y 72,7% con el MNA y la especificidad 71,7% y 56,5% respectivamente. Mediante curva ROC, ambos test fueron válidos para identificar el riesgo de aparición de complicaciones: NRS 2002 AUC = 0,768 (intervalo de confianza (IC) 95%: 0,637-0,869) y MNA AUC = 0,646 (IC 95%: 0,508-0,768), pero el AUC fue significativamente superior con el NRS 2002 (p = 0,047). Conclusiones: La prevalencia de riesgo de desnutrición en los pacientes hospitalizados es elevada. El NRS 2002 es un instrumento más válido que el MNA para predecir la aparición de complicaciones hospitalarias.<hr/>Background: The prevalence of malnutrition in hospitalized patients is high and has been associated with higher morbimortality. Currently no nutritional screening tool is considered the gold standard for identifying nutritional risk. The aims of this study were to evaluate the prevalence of nutritional risk in hospitalized patients using the nutritional screening tools Mini Nutritional Assessment (MNA) and Nutrition Risk Screenig 2002 (NRS 2002) and to identify the ability for predicting development of complications. Methods: We evaluated 57 patients admitted within the first 48 h in different medical or surgical wards of the hospital. The patients were assessed by MNA and NRS 2002 and using anthropometric and laboratory parameters. Agreement between MNA and NRS 2002 was analyzed with the kappa index. ROC curves were used for assessing the validity of the both tools in predicting complications with determination of the area under the curve (AUC). Results: The prevalence of patients at nutritional risk was 38.6% with the NRS-2002 and 49.1% with the MNA. The agreement between two tools was moderate (κ = 0.436, p = 0.001). The incidence of complications was significantly higher in patients at nutritional risk defined by the NRS 0,002) but not according to the MNA (28.6% vs. = 2002 (40.9% vs. 5.7%; p 0.08). Sensitivity for predicting complications was 81.8% with = 10.3%, p the NRS 2002 and 72.7% with the MNA and specificity was 71.7% and 56.5% respectively. By ROC curve, both tests were valid to identify the risk of complications: NRS 2002 AUC = 0.768 (confidence interval (IC) 95%: 0.637-0.869) and MNA AUC = 0.646 (IC 95%: 0.508-0.768), but the AUC was significantly higher with the NRS 2002 (p = 0.047). Conclusions: The prevalence of nutritional risk in hospitalized patients is high. NRS 2002 is a screening tool more valid than MNA to predict the development of complications. <![CDATA[<b>Nutritional status, systemic inflammation and prognosis of patients with gastrointestinal cancer</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112012000300005&lng=&nrm=iso&tlng= Introduction: Systemic inflammatory response in individuals with cancer is related to a progressive reduction in total body mass, especially lean mass. Objective: The aim of the present study was to determine the association between nutritional status and systemic inflammatory response in patients with gastrointestinal cancer. Methodology: A case series study was carried out involving 30 male and female adults and elderly patients with no prior treatment sent consecutively for surgery. Nutritional status was assessed using subjective and objective methods. Inflammatory response and prognosis were assessed through the determination of C-reactive protein (CRP), the Glasgow Prognostic Score and CRP/albumin ratio. Results: High prevalence values were found for systemic inflammation (73%), a greater risk of infectious and/or inflammatory complication (43%) and worse prognosis (50%). The percentage of weight loss was correlated with serum CRP (r = 0.38; p < 0.05) and the CRP/albumin ratio (r = 0.44; p < 0.05). Inflammation markers and prognosis were negatively correlated with serum albumin (r= -0.50; p < 0.05), body mass index (r = -0.39; p < 0.05) and total lymphocyte count (r= -0.37; p < 0.05). Patients with weight loss and malnourishment had significantly higher serum CRP and CRP/albumin ratio values as well as lower serum albumin levels in comparison to those without weight loss and in well-nourished. Conclusion: Nutritional status is related to inflammation markers and prognosis in patients with gastrointestinal cancer. The diagnosis and attenuation of systemic inflammation should be part of the nutritional care of these patients.<hr/>Introducción: En los individuos con cáncer, la respuesta inflamatoria sistémica es relacionada a la progresiva disminución de la masa corpórea total, principalmente de la masa magra. Objetivo: Verificar la relación entre el estado nutricional y la actividad inflamatoria sistémica en pacientes con cáncer del trato gastrointestinal. Metodología: estudio tipo serie de casos, envolviendo 30 pacientes adultos y ancianos de ambos sexos, sin tratamiento anterior, enviados consecutivamente para cirugía. El estado nutricional fue evaluado por métodos subjetivo y objetivo, y la actividad inflamatoria y el pronóstico por medio de proteína C-reactiva (PCR), Puntuación Pronóstico de Glasgow (GPS) y Relación Proteína C-reactiva/ albumina. Resultados: Se verificó elevada prevalencia de pacientes con inflamación sistémica (73%), mayor riesgo de complicación infecciosa y/o inflamatoria (43%) y peor pronóstico (50%). El porcentual de pérdida de peso se correlacionó con la PCR seria (r = 0,38; p < 0,05) y la relación PCR/albumina (r = 0,44; p < 0,05). Hubo correlación negativa de la albumina sérica (r= -0,50; p < 0,05), del Índice de Masa Corporal (r = -0,39; p < 0,05) y del Cómputo Total de Linfocitos (r = -0,37; p < 0,05) con los marcadores de inflamación y pronóstico. Los pacientes con pérdida de peso y desnutridos presentaban valores significativamente mayores de PCR sérica y relación PCR/ albumina, y menores de albumina sérica cuando comparados con aquellos sin pérdida de peso y eutróficos. Conclusión: El estado nutricional es relacionado con los marcadores de inflamación y pronóstico. Se sugiere que el diagnóstico y la atenuación de la inflamación sistémica sean parte del cuidado nutricional de estos pacientes. <![CDATA[<b>Food sources and average intake of calcium in a representative sample of Spanish schoolchildren</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112012000300006&lng=&nrm=iso&tlng= Introducción: La adecuación de la ingesta de calcio de la población infantil española ha sido objeto de debate y controversia, pues algunos estudios señalan que puede ser inadecuada en un porcentaje variable de escolares, mientras que algunos documentos insisten en el peligro de una ingesta excesiva en un amplio porcentaje de la población escolar. Objetivos: Valorar la ingesta de calcio y las fuentes alimentarias de este nutriente en una muestra representativa de niños españoles, analizando también la adecuación del aporte a la cobertura de las ingestas recomendadas. Métodos: Se estudiaron 903 escolares (de 7 a 11 años) de diez provincias españolas: Tarragona, Cáceres, Burgos, Guadalajara, Valencia, Salamanca, Córdoba, Vizcaya, Lugo y Madrid, que constituyen una muestra representativa de la población española de dicha edad. La ingesta de energía y nutrientes se determinó utilizando un registro del consumo de alimentos durante 3 días, incluyendo un domingo. El aporte de calcio se comparó con las Ingestas Recomendadas (IR) marcadas para dicho mineral. Los parámetros antropométricos estudiados fueron el peso y la talla, lo que permitió calcular el índice de masa corporal (IMC). Resultados: En el colectivo estudiado (55,3% de niñas y 44,7% de niños), un 30,7% presentó exceso de peso (sobrepeso-23,3% y obesidad-7,4%). La ingesta de calcio de los niños estudiados (859,9 ± 249,2 mg/día) supuso un 79,5% de lo recomendado, observándose la existencia de un 76,7% de niños con ingestas menores de las recomendadas y un 40,1 con ingestas < 67% de las IR. La relación calcio/fósforo (0,74 ± 0,21), calcio/proteínas (10,1 ± 2,8) y el índice de calidad nutricional para el calcio (0,78 ± 0,29) estuvieron por debajo de lo recomendado en el 91,6%, 99,8% y 81,1% de los niños, respectivamente. En relación con la procedencia alimentaria del calcio, un 64,7% proviene de lácteos, 7,6% de varios, 7,3% de cereales, 3,5% de verduras, 3,4% de frutas y 3,3% de precocinados, las carnes y pescados aportan un 2,8%, cada grupo y las legumbres un 2,2%, sin diferencias en función del sexo. Conclusión: La ingesta de calcio es inferior a la recomendada en un elevado porcentaje de los estudiados (76,7%) y resulta en un 40,1% claramente insuficiente (< 67%de IR). Teniendo en cuenta que en la dieta media infantil española el aporte de calcio proviene mayoritariamente de los lácteos (64,7%), aumentar el consumo de este grupo de alimentos resulta deseable, especialmente en el 37,1% de los niños que no toman el mínimo de las 2 raciones/día, recomendadas.<hr/>Introduction: There is controversy about the adequacy of calcium intake to that recommended in Spanish schoolchildren. Some studies indicate that the intake is inadequate in a variable percentage of children, while others insist on the danger of an excessive intake in a huge percentage of this population. Aim: To assess calcium intake and food sources of this nutrient in a representative sample of Spanish children and to judge the adequacy of its contribution to the coverage of recommended intakes. Methods: 903 schoolchildren (7 to 11 years) from 10 Spanish provinces (Tarragona, Caceres, Burgos, Guadalajara, Valencia, Salamanca, Cordoba, Vizcaya, Lugo and Madrid) were studied. They constituted a representative sample of the Spanish schoolchildren population. The energy and nutrient intake was determined using a "Food record questionnaire" for 3 days, including a Sunday. Calcium intake was compared with the recommended intakes (RI) for the mineral. Weight and height were recorded and body mass index (BMI) calculated. Results: In the studied group (55.3% girls and 44.7% of children), 30.7% had an excess body weight (23.3% overweight and 7.4% obesity). Calcium intake was 859.9 ± 249.2 mg / day (79.5% of the recommendations). 76.7% of children had intakes below 100% of those recommended and 40.1% below of 67% of RI. The ratios calcium/phosphorus (0.74 ± 0.21) and calcium/protein (10.1 ± 2.8) and the index of nutritional quality for calcium (0.78 ± 0.29) were lower than recommended in 91.6%, 99.8% and 81.1% of children, respectively. Dietary calcium came from dairy products (64.7%), dietetic products and infant formulae (7.6%), cereals (7.3%), vegetables (3.5%), fruits (3.4%), pre-cooked meals (3.3%), meats (2.8%), fishes (2.8%) and pulses (2.2%), with no differences by gender. Conclusion: Calcium intake was lower than recommended in 76.7% of the children and 40.1% had insufficient intake (< 67% of RI). Having in mind that the main calcium source was dairy products (64.7%), increase consumption of this food group is recommended, especially in the 37.1% of children who did not reach the 2 recommended servings per day. <![CDATA[<b>Gender-specific influence of health behaviors on academic performance in Spanish adolescents</b>: <b>the AFINOS study</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112012000300007&lng=&nrm=iso&tlng= Introduction: New paradigms based on the multifactorial etiology of chronic diseases and behavioral outcomes suggest that a combination of health behaviors may have more impact on the outcome of interest than any single factor. Objective: To examine the independent and combined influence of four health behaviors on school performance in Spanish adolescents. Methods: A total of 1825 Spanish adolescents reported their grades in Language and Literature (LL) and Math. Body mass index, family structure and school-related factors (attitude to school, need to repeat &gt; 1-yr and absenteeism) were self-reported. Adolescents were dichotomized as healthy or unhealthy based on meeting or not meeting lifestyle recommendations on physical activity, TV viewing, sleep and fruit intake. Each adolescent was also scored according to the number of healthy recommendations fulfilled. Results: In boys, there were no associations between health behaviors and academic performance. Good academic performance in girls was associated with physical activity (P < 0.05) or fruit consumption (P < 0.05). Moreover, girls who scored 3-4 health behaviors showed higher odds of passing LL (OR = 3.18, P < 0.001), Math (OR = 1.75, P = 0.028) or LL+Math (OR = 2.32, P = 0.001) compared with those with 0-1 health behaviors. All the analyses were adjusted by weight status, family context and different school-related factors. Conclusions: A combination of health behaviors may have a positive influence on academic performance in adolescent girls.<hr/>Introducción: Los nuevos paradigmas basados en la etiología multifactorial de las enfermedades crónicas y los resultados en el comportamiento sugieren que la combinación de comportamientos saludables puede tener un impacto más positivo en algún resultado de interés que cualquier otro factor aislado. Objetivo: explorar la influencia independiente y combinada de cuatro comportamientos saludables sobre el rendimiento escolar de adolescentes españoles. Métodos: Un total de 1.825 adolescentes españoles proporcionaron sus notas en lengua y literatura (LL) y matemáticas. El índice de masa corporal, la estructura de la familia y factores relacionados con la escuela (actitud hacia el colegio, necesidad de repetir más de un año y absentismo) fueron autoinformados. Se dividió a los adolescentes en saludables y no saludables en función de si cumplían o no unas recomendaciones de estilo de vida relativas a la práctica de actividad física, tiempo viendo la TV, sueño e ingesta de fruta. También se valoró a cada adolescente en función de número de recomendaciones saludables que cumplían. Resultados: En los chicos, no hubo asociaciones entre los comportamientos saludables y el rendimiento académico. El buen rendimiento académico de las chicas se asoció con la actividad física (P < 0,05) y el consumo de fruta (P < 0,05). Además, las chicas que cumplían 3-4 recomendaciones de comportamientos saludables tuvieron una mayor probabilidad de aprobar LL (OR = 3,18, P < 0,001), matemáticas (OR = 1,75, P = 0,028) o LL+Mate-máticas (OR = 2,32, P = 0,001) en comparación con aquellas con puntuaciones de 0-1. Se ajustaron todos los análisis por peso, contexto familiar y diferentes factores relacionados con la escuela. Conclusiones: una combinación de comportamientos saludables podría tener una influencia positiva en el rendimiento académico en las chicas adolescentes. <![CDATA[<b>Five year trends on total and abdominal adiposity in Spanish adolescents</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112012000300008&lng=&nrm=iso&tlng= Objective: To assess five years trends in total and abdominal fat in Spanish adolescents. Design: Two cross-sectional studies: adolescents from the city of Zaragoza (Spain) assessed during 2001-2002 and 2006-2007. Subjects: 399 adolescents in 2001-02 and 392 adolescents in 2006-07. Main outcome measurements: Socio-economic status was assessed using the education level of both parents. A complete anthropometric assessment was performed in both surveys using the same methodology: weight, height, skinfold thickness (biceps, triceps, subscapular, suprailiac, thigh and calf) and circumferences (waist and hip). The body mass index (BMI) and the sum of 6 skinfold thicknesses were calculated. Body fat percentage (BF%) was also calculated by the formulas described by Slaughter et al. Results: After adjusting for age and pubertal status, only females showed a significantly decrease in weight, BMI and waist circumference, and a significant increase in the sum of 6 skinfolds (all P < 0.05 and Cohen's d ≥ 0.25) in 2006-2007, when compared to values obtained in 2001-2002. Males did not show any significant change between the two surveys. Concerning centile values, a slight general reduction was observed in weight, BMI and waist circumference for both males and females. On the contrary, the sum of 6 skinfolds and the BF% were higher in 2006-2007 than in 2001-2002. Conclusion: According to these results, there might be a levelling-off in the trends of BMI, BF% and waist circumference in male adolescents from Zaragoza. In females, despite a trend towards higher body fat mass, there was a trend towards lower BMI and waist circumference values.<hr/>Objetivo: Evaluar las tendencias de cinco años de la grasa total y abdominal de adolescentes españoles. Diseño: Dos estudios transversales: adolescentes de la ciudad de Zaragoza (España) evaluados durante 2001-2002 y 2006-2007. Sujetos: 399 adolescentes en 2001-02 y 392 adolescentes en 2006-07. Principales variables estudiadas: El estado socioeconómico se evaluó usando el nivel educativo de ambos progenitores. Se realizó una evaluación antropométrica completa en ambos estudios con la misma metodología: peso, talla, grosor del pliegue (bíceps, tríceps, subescapular, suprailíaco, muslo y pantorrilla) y circunferencias (cintura y cadera). Se calcularon el índice de masa corporal (IMC) y la suma del grosor de 6 pliegues. También se calculó el porcentaje de grasa corporal (%GC) con las fórmulas descritas por Slaughter et al. Resultados: tras ajustar por edad y estado puberal, sólo las chicas mostraron un descenso significativo del peso, IMC y la circunferencia de la cintura, y un aumento significativo en la suma de los 6 pliegues cutáneos (todos ellos P < 0,05 y d de Cohen ≥ 0,25) en 2006-2007, en comparación con los valores obtenidos en 2001-2002. Los chicos no mostraron cambios significativos entre ambos estudios. Con respecto a los percentiles, se observó una reducción leve del peso, IMC y circunferencia de la cintura en chicos y chicas. Por el contrario, la suma de los 6 pliegues cutáneos y el %GC fueron mayores en 2006-2007 que en 2001-2002. Conclusión: de acuerdo con estos resultados, podría haber un resultado neutro en las tendencias del IMC, %GC y circunferencia de la cintura en los adolescentes varones de Zaragoza. En las chicas, a pesar de una mayor tendencia a una mayor grasa corporal, hubo una tendencia a unos menores valores de IMC y de circunferencia de la cintura. <![CDATA[<b>Comparison between the quality of life and nutritional status of nutrition students and those of other university careers at the Santo Thomas University in Chile</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112012000300009&lng=&nrm=iso&tlng= Objetivo: Determinar y comparar la calidad de vida, estado nutricional y auto percepción de imagen corporal entre estudiantes de Nutrición y Dietética (ND) con otras carreras (OC) de la Universidad Santo Tomas (UST), Sede Viña del Mar. Métodos: Se evaluaron 200 estudiantes voluntarios (100 ND y 100 OC) aplicándoles: una encuesta de calidad de vida, evaluación nutricional y encuesta de autopercepción de imagen corporal. Resultados: El grupo ND presentó menor percepción de su calidad de vida, consumo de tabaco y sedentarismo. Mujeres ND presentaron menor IMC y circunferencia de cintura (CC) y hombres ND presentaron menor CC (p < 0,05). El grupo ND presentó un mayor consumo de leche, pollo (p < 0,05) y pescado (0,01), ambos grupos presentaron un elevado consumo de alcohol. La concordancia diagnóstica entre IMC y la imagen corporal es baja, 34% en ND y 38% en OC (Kappa 0,04 y 0,02) respectivamente. Conclusión: Con respecto a la percepción de calidad de vida es mejor en estudiantes de OC, sin embargo los estudiantes de ND presentaron mejor estado nutricional y selección de alimentos.<hr/>Objective: To determine and compare the quality of life, nutritional status, and self-perceived body image between nutrition students and students from other careers from the University Santo Tomás-Viña del Mar. Methods: We evaluated 200 student volunteers (100 nutrition students and 100 students from other careers) with a quality of life survey, a nutritional evaluation, and a survey of body image perception. Results: The group of nutritional students perceived a lower quality of life, consumed less tobacco, and was less sedentary. Women of the nutritional group had a lower BMI and showed a lower hip circumference. Men of the nutritional group also showed a lower hip circumference. The nutritional group consumed more milk, chicken, and fish in their diet. Both groups presented an elevated consumption of alcohol. The concordance between BMI and body image was low, 34% in the nutritional group and 38% in the other careers group (Kappa 0.04 and 0.02). Conclusion: With respect to perception of quality of life, students from other careers perceived a better quality of life, however students from the nutritional group presented better nutritional status and selection of food. <![CDATA[<b>Effect of an 8-week aerobic training program during physical education lessons on aerobic fitness in adolescents</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112012000300010&lng=&nrm=iso&tlng= Objetivo: Determinar el efecto de un programa de entrenamiento aeróbico de alta intensidad de 8 semanas, desarrollado durante las clases de Educación Física, sobre la capacidad aeróbica de adolescentes de 15 a 18 años. Método: Un total de 84 adolescentes (51 chicos y 33 chicas) participaron en el presente estudio. La capacidad aeróbica (VO2max) se midió directamente con un analizador de gases portátil (K4b², Cosmed) durante la realización del 20 Meter Shuttle Run Test (20mSRT). La muestra fue dividida en 2 grupos experimentales (G2S y G3S) y 1 grupo control. El programa de entrenamiento consistió en la práctica de actividad física aeróbica con una intensidad equivalente al 75-80% del VO2max. El G2S realizó 2 sesiones semanales mientras que el G3S realizó 3 sesiones. Resultados: El G2S incrementó el VO2max (de 55,7 a 56,6 ml/kg/min los chicos; de 37,8 a 38,7 ml/kg/min las chicas, p < 0,001) y el n.º stages en el 20mSRT (9,0% los chicos, p < 0,001; 20,0% las chicas, p < 0,001). El G3S también aumentó el VO2max (de 54,9 a 56,0 ml/kg/min los chicos; de 36,0 a 38,7 ml/kg/min las chicas) y el n.º stages en el 20mSRT (10,4% los chicos, p < 0,001; 32,3% las chicas, p <0,001). En G2S y G3S, las chicas mostraron una mayor mejora que los chicos. Conclusiones: Un programa de entrenamiento aeróbico de alta intensidad de 8 semanas, 2 días por semanas, mejora la capacidad aeróbica de los alumnos. Una sesión extra de ejercicio intenso por semana supone una mayor mejora en las chicas, no produciendo tales efectos en los chicos.<hr/>Objective: To determine the effect of a high intensity aerobic training program of 8 weeks, developed during physical education classes, on the aerobic capacity of adolescents aged 15 to 18 years. Methods: A total of 84 adolescents (51 boys and 33 girls) participated in this study. The aerobic capacity (VO2max) was measured directly with a portable gas analyzer (K4b², Cosmed) during the performance of the 20 Meters Shuttle Run Test (20mSRT). The sample was divided into 2 experimental groups (G2S and G3S) and 1 control group. The training program was composed of aerobic physical activity (75-80% VO2max.). The G2S developed 2 sessions per week while the G3S made 3. Results: The G2S increased VO2max (boys: from 55.7 to 56.6 ml/kg/min; girls: from 37.8 to 38.7 ml/kg/min; p < 0.001) and the number of stages in the 20mSRT (9.0% boys, p < 0.001; 20.0% girls, p < 0.001). The G3S also increased VO2max (boys: from 54.9 to 56.0 ml/kg/min; girls: from 36.0 to 38.7 ml/kg/min) and the number stages in the 20mSRT (10.4% boys, p < 0.001; 32.3% girls, p < 0.001). In G2S and G3s, girls showed greater improvement than boys. Conclusions: A high intensity aerobic training program developed during 8 weeks, 2 sessions per week, improves aerobic capacity of the students. An extra session of intense exercise for week is a greater improvement in girls, but do not produce such effects in boys. <![CDATA[<b>A six month randomized school intervention and an 18-month follow-up intervention to prevent childhood obesity in Mexican elementary schools</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112012000300011&lng=&nrm=iso&tlng= Background: The objective of this study, focused on parents and children to reduce sedentary behavior, consumption of soft drinks and high-fat and salt containing snacks, and increase the consumption of fruits and vegetables, was to assess the effect of a six month intervention and an 18 month follow-up intervention on the body mass index, food consumption and physical activity of 2nd and 3rd grade elementary school children. Methods: This was a randomized cluster controlled trial. School children were selected from 2nd and 3rd (n = 532) grade. Measurements: BMI z-score for age and sex was calculated and classified according to the WHO (2006). Abdominal obesity was defined as WC > 90th of NHANES III. Results: At six months of the study differences were observed in BMI, -0.82 (p = 0.0001). At 24 months, results such as an increase of z-score BMI and waist circumference, a decrease in abdominal obesity, eighth per cent remission and an incidence of 18% of overweight and obesity were observed. Additionally, an increase (p = 0.007) in vegetable intake and physical activity (p = 0.0001) was also reported, along with a decrease in sedentary activities and the consumption of snacks high in fat and salt. Conclusions: The results of this study indicate that with a comprehensive intervention there is a positive response to lifestyle changes and a reduction of abdominal obesity.<hr/>Introducción: El objetivo de este estudio, dirigido a padres y niños para reducir las conductas sedentarias, el consumo de refrescos y de botanas con alto contenido de grasa y sal, y aumentar el consumo de frutas y verduras, fue valorar el efecto de una intervención de seis meses, con un seguimiento de 18 meses, sobre el índice de masa corporal, el consumo de alimentos, y la actividad física de niños de segundo y tercero de primaria. Métodos: Es un estudio controlado, aleatorizado por conglomerados. Se seleccionaron niños de 2.º y 3.er (n = 532) grado. Medidas: se calculó el z-score de índice de masa corporal (IMC) para la edad y el sexo y se clasificaron de acuerdo a los criterios de la OMS (2006). La obesidad abdominal se definió como la circunferencia de cintura > percentile 90 del NHANES III. Resultados: A los seis meses del estudio, se observaron diferencias de IMC, -0,82 (p = 0,0001). A los 24 meses, se observó un aumento del IMC z-score y de circunferencia de cintura, una disminución de la obesidad abdominal, remisión de 8% y una incidencia de 18 % de sobrepeso y obesidad. Además, un aumento (p = 0,007) en el consumo de verduras y en la actividad física (p = 0,0001), así como una disminución en actividades sedentarias y en el consumo de botanas altas en grasa y sal. Conclusiones: Los resultados de este estudio indican que con una intervención integral hay respuestas positivas en cambios en el estilo de vida y una moderada reducción de obesidad abdominal. <![CDATA[<b>Training model for integral treatment of patients with eating disorders resistant to change</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112012000300012&lng=&nrm=iso&tlng= La necesidad de buscar tratamientos eficaces para los pacientes con Anorexia o Bulimia nerviosa ha inducido a los profesionales que les atienden a elaborar nuevas formas de tratamiento que tengan en cuenta las variables causantes de su resistencia al cambio. Los pacientes del presente estudio (2006-2009) presentan las siguientes características: 340 pacientes que llevan 7 o más años de evolución y/ o han intentado numerosos tratamiento previos sin que se haya logrado iniciar y/o mantener los cambios deseados, que les hayan permitido recuperarse de forma estable. En cuanto al tratamiento propuesto, la relación paciente-equipo terapéutico se apoya en los principios del modelo de capacitación. Éste, considera al paciente de forma integral, le informa y le provee de recursos para que incremente su compromiso de cambio. Enseña al paciente a cuidarse física y psíquicamente como medio de recuperar su salud y salir del trastorno de forma estable. Incluye a los familiares como apoyo esencial en la recuperación de su allegado/a. Los terapeutas requieren amplia experiencia en el tratamiento de TCA, flexibilidad, capacidad para integrarse con otros compañeros aunque utilicen modelos teóricos diferentes, habilidades para realizar sesiones grupales, capacidad para manejar emociones negativas y tolerancia a la frustración. Finalmente, el modelo que a continuación se presenta se ha puesto en práctica, ha recuperado a pacientes cuya permanencia en el trastorno superaba 15 años de evolución y laboralmente tenían la invalidez permanente.<hr/>The need to find effective treatments for patients with Anorexia or Bulimia nervosa has led to the professionals who care for them to develop new forms of treatment that take into account the variables that cause resistance to change. Patients in this study (2006-2009) have the following characteristics: 340 patients who have 7 or more years of evolution and/or have tried numerous previous treatments without having succeeded in starting and / or maintaining the desired changes, that allowed them to recover steadily. As the proposed treatment, the patient-treatment team is based on the principles of the training model. It considers the patient holistically, it informs and provides him with resources to increase its commitment to change. Teaches the patient to take care physically and mentally as a way to regain their health and leave the disorder in a stable way. Includes family members as essential support in the recovery of their closest. Therapists require extensive experience in the treatment of ED, flexibility, ability to integrate with other team members even if they use different theoretical models, skills for group sessions, ability to handle negative emotions and frustration tolerance. Finally, the model presented below has been implemented, recovered patients whose stay in the disorder exceeded 15 years of development and led to permanent occupational disability. <![CDATA[<b>Nutritional assessment of hospitalized HIV-infected patients by the phase angle z-score measurement</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112012000300013&lng=&nrm=iso&tlng= Background: This study analyzed the phase-angle (PA) values of hospitalized HVI-infected patients by comparing them with those reported for a healthy population and investigated their relation with nutritional parameters. Methods: This is a cross-sectional study including 101 hospitalized patients diagnosed with HIV infection and evaluated by bioimpedance, anthropometry and biochemical tests. The phase angle values, weight loss percentage (%WL), body mass index (BMI), arm muscle circumference (AMC), tricipital skinfold (TSF), body fat percentage (%BF) and albumin were considered. In order to compare with values for the healthy population, the PA z-score of the patients under study was calculated. Spearman's correlation and the multiple linear regression model were used to identify nutritional parameters associated with the PA z-score. Results: The patients showed a mean PA z-score of -2.6 ± 1.5, and only 6.6% of them with a positive value. The PA z-score values correlated with %WL (r = -0.51; p < 0.0001), albumin (r = 0.49; p < 0.0001), BMI (r = 0.58; p < 0.0001), AMC (r = 0.41; p < 0.0001), TSF (r = 0.47; p < 0.001) and %BF (r = 0.48, p < 0.0001). In multiple analysis %WL (p = 0.008), albumin (p = 0.01), AMC (p < 0.0001) and %BF (p = 0.0003) remained associated with the score. Conclusions: Low PA z-score values were observed, suggesting a worse clinical prognosis for the patients. The inclusion of the PA z-score as a nutritional indicator during care provision to HIV-infected patients is recommended.<hr/>Antecedentes: Este estudio analizaba los valores del ángulo de fase (AF) de pacientes hospitalizados e infectados por el VIH al compararlos con los notificados para un población sana e investigaba su relación con los parámetros nutricionales. Métodos: Se trataba de un estudio transversal que incluyó a 101 pacientes hospitalizados diagnosticados de infección por el VIH y en los que se evaluó la bioimpedancia, la antropometría y parámetros bioquímicos. Se consideraron los valores del ángulo de fase, el porcentaje de pérdida de peso (%PP), el índice de masa corporal (IMC), la circunferencia muscular del brazo (CMB), el pliegue tricipital (PT), el porcentaje de grasa corporal (%GC) y la albúmina. Para compararlos con los de una población sana, se calcularon las puntuaciones z del AF de los pacientes estudiados. Se emplearon la correlación de Spearman y el modelo de regresión linear múltiple para identificar los parámetros nutricionales asociados con la puntuación z del AF. Resultados: Los pacientes mostraron una puntuación z del AF de -2,6 ± 1,5, el 23,7% de ellos tenían un valor superior a -1,65 y sólo el 6,6% un valor positivo. Los valores de las puntuaciones z del AF se correlacionaron con el %PP (r = -0,51; p < 0,0001), la albúmina (r = 0,49; p < 0,0001), el IMC (r = 0,58; p < 0,0001), la CMB (r = 0,41; p < 0,0001), el PT (r = 0,47; p < 0,001) y el %GC (r = 0,48, p < 0,0001). En el análisis múltiple, el %PP (p = 0,008), la albúmina (p = 0,01), la CMB (p < 0,0001) y el %GC (p = 0,0003) seguían asociándose con la puntuación z. Conclusiones: Obtuvimos unos valores bajos de puntuación z del AF, lo que sugiere un peor pronóstico clínico en los pacientes. Recomendamos la inclusión de la puntuación z del AF como un indicador nutricional durante la provisión de la atención sanitaria a los pacientes infectados por el VIH. <![CDATA[<b>Central venous catheters-related infections in patients with parenteral nutrition</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112012000300014&lng=&nrm=iso&tlng= Introducción: Las infecciones relacionadas con el uso de catéteres venosos centrales (CVC) son complicaciones con una alta prevalencia y posibles consecuencias graves. La administración de nutrición parenteral total (NPT) constituye un factor de riesgo, aunque la información disponible para este tipo de pacientes en unidades de hospitalización convencionales es escasa. Objetivos: Determinar la tasa de bacteriemia relaciona con catéter (BRC) en pacientes hospitalizados con NPT y establecer posibles relaciones entre el tipo de vía o el lugar de canalización, determinar la situación actual y establecer posibles medidas preventivas. Métodos: Estudio prospectivo-observacional de 13 meses de duración. Se incluyeron todos los pacientes adultos ingresados que recibieron NPT. La tasa de infección empleada fue las BRC por 1.000 días de CVC. Resultados: Se analizaron 176 CVC en 159 pacientes. En el 47% de las canalizaciones la vía de acceso fue la vena yugular, a pesar de ser una localización de mayor riesgo de infección. En pacientes críticos, donde se siguió un protocolo de bacteriemia zero, no hubo ningún caso de infección. En el resto de enfermos, la tasa de bacteriemia fue de 13,10 por 1.000 días de CVC. La media de tiempo entre la inserción del catéter y la infección fue de 11 días (rango: 4-22) y las especies más frecuentes, S. epidermidis (38%) y S. hominis (19%). Discusión: En nuestro medio existe una elevada tasa de BRC en pacientes no críticos, con una elevada proporción de CVC en localizaciones con mayor riesgo de infección, a pesar de no haber encontrado en la muestra analizada una mayor tasa de infección en función de la vía canalizada. El lugar de canalización, quirófano frente a planta, se relaciona con una menor tasa de BRC. Medidas para estandarizar la práctica clínica podrían disminuir su incidencia. El proyecto Bacteriemia zero se confirma como un método altamente efectivo.<hr/>Introduction: Infections related to central venous catheters (CVC) are complications with a high prevalence and possible serious consequences. Administration of total parenteral nutrition (TPN) is a risk factor, although the information available for these patients and conventional inpatient units is scarce. Objective: To determine the rate of catheter-related bacteremia (CRB) in patients with TPN and to identify possible relationships with administration route or place of insertion, to determinate the current situation and identify possible preventive measures. Method: Prospective-observational study of 13 months. All adult patients who received TPN were included. Infection rate used was the CRB per 1,000 days of CVC. Results: 176 CVC were registered in 159 patients. In 47% of CVC, vein access was jugular vein, despite being a location of greatest risk of infection. In critically ill patients, which followed a zero bacteremia project, there was no cases of infection. In other patients, bacteremia rate was 13.10 per 1,000 days of CVC. The average time elapsed between catheter insertion and infection was 11 days (range: 4-22) and the most frequent species were S. epidermidis (38%) and S. hominis (19%). Discussion: In our environment there is a high rate of BRC in non-critical patients, with a high proportion of CVC in locations with higher risk of infection, despite not having found in the sample a higher rate of infection depending on the access route. Place of insertion, operating room face ward, is related to a lower rate of BRC. Measures to standardize clinical practice may reduce its incidence. The zero bacteremia project is confirmed as a highly effective method. <![CDATA[<b>Increasing leptin level in abstaining alcohol-dependent women</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112012000300015&lng=&nrm=iso&tlng= Introduction: Leptin, hormone secreted by the fat tissue, changes the signaling of dopamine in the nucleus accumbens, which directly affects the sensitivity of reward and modulation of abstinence. Aims: To evaluate the level of serum leptin and its relation to nutritional status among alcoholic abstainers and non-abstinent. Methods: Patients of both sexes, over 18 years old and who used alcohol as their primary drug were included in the study. Abstaining patients were separated according to the time without the use of the drug as A2 (1-3 month-abstainers) and A3 (4 month and over-abstainers). Waist circumference (WC), body fat percentage (%BF) and weight and height were measured to calculate Body Mass Index (BMI). Blood samples were collected for leptin measurement. Results: Mean levels of leptin, leptin/BMI, leptin/%BF were higher in all women categories. Abstaining women (A2) also showed higher leptin, leptin/BMI and leptin/ %BF than non-abstinent (p = 0.039; p = 0.023; p = 0.023). Statistical differences were also shown among abstaining women A2 and A3 as well a significant positive association between leptin levels and BMI and leptin and WC in active female drinkers (leptin x BMI: r = 0.91; p < 0.01; leptin x WC: r = 0.87; p = 0.001). However, a significant association was not shown among these results in abstaining women (leptin x BMI: r = 0.28; p = 0.37/ leptin X WC: r = -0.32, p = 0.92). Conclusion: Our results suggest that leptin levels seem to increase only in abstaining women. This result can be related to the length of abstinence.<hr/>Introducción: La leptina, hormona secretada en el tejido adiposo, altera la señalización de la dopamina en el núcleo accumbens, lo que afecta directamente la sensibilidad a la recompensa y la modulación de la abstinencia. Objetivo: Evaluar el nivel de leptina en suero y su relación con el estado nutricional entre los abstemios y los alcohólicos activos. Métodos: Se incluyeron en el estudio pacientes de ambos sexos, mayores de 18 años de edad y que utilizan el alcohol como droga principal. Los pacientes fueron separados en función del tiempo sin el uso de la droga como abstinentes A2 (1-3 meses de abstinencia) y A3 (4 meses o más de abstinencia). Se midieron la circunferencia de la cintura (CC); el % de grasa corporal (%GC) y el peso y la altura para calcular el IMC. Muestras de sangre fueron colectadas para la medición de la leptina. Resultados: Los niveles medios de leptina, la leptina/ IMC, leptina/%GC, fueron mayores entre las mujeres. Las mujeres abstinentes (A2), también presentaron mayor nivel de leptina, la leptina/IMC y leptina/%GC, de que las mujeres bebedoras activas (p = 0,039, p = 0,023, p = 0,023). Las diferencias estadísticas también se muestran entre las mujeres abstinentes A2 y A3. Se observó una asociación positiva significativa entre niveles de lep-tina y el IMC y leptina y la CC en las mujeres alcohólicas activas (leptina x IMC: r = 0,91, p < 0,01; leptina x CC: r = 0,87, p = 0,001). Sin embargo, una asociación significativa no se muestra entre estos resultados en las mujeres abstinentes (leptina x IMC: r = 0,28, p = 0,37/leptina x CC: r = -0,32, p = 0,92). Conclusión: Nuestros resultados sugieren que los niveles de la leptina parecen aumentar sólo en las mujeres que se abstienen. Este resultado puede estar relacionado con la duración de la abstinencia. <![CDATA[<b>Evidence-based nutritional recommendations for the prevention and treatment of overweight and obesity in adults (FESNAD-SEEDO consensus document)</b>: <b>Methodology and executive summary (I/III)</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112012000300016&lng=&nrm=iso&tlng= The present study is a consensus document of two Spanish scientific associations, FESNAD (Spanish Federation of Societies of Nutrition, Food and Dietetics Associations) and SEEDO (Spanish Association for the Study of Obesity), about the role of the diet in the prevention and treatment of overweight and obesity in adults. In this part of the document the methodology and the classification of levels of evidence are described. In order to reach the strongest evidence possible, a systematic review of 543 medical studies dealing with these issues published in the last 15 years (from January 1st 1996 to January 31st 2011) has been conducted. In the executive summary, along with the obtained evidences, a set of degree-classified recommendations are established. These recommendations could constitute a useful tool to design food guides addressed to the nutritional counseling for obesity and overweight treatment.<hr/>En el presente trabajo se describe la metodología y los grados de evidencia utilizados en la elaboración del documento de consenso de la Federación Española de Sociedades de Nutrición, Alimentación y Dietética (FESNAD) y la Sociedad Española para el Estudio de la Obesidad (SEEDO) sobre el papel de la dieta en la prevención y el tratamiento de la obesidad y el sobrepeso. Para obtener la mayor evidencia posible se ha efectuado una revisión sistemática de los datos de la literatura médica desde el 1 de enero de 1996 al 31 de enero de 2011 (15 años). En el resumen ejecutivo, junto a las evidencias alcanzadas, se establecen unas recomendaciones clasificadas según grados que pueden servir de guía y orientación en el diseño de pautas alimentarias dirigidas a la prevención o al tratamiento de la obesidad o el sobrepeso. <![CDATA[<b>Evidence-based nutritional recommendations for the prevention and treatment of overweight and obesity in adults (FESNAD-SEEDO consensus document)</b>: <b>The role of diet in obesity prevention (II/III)</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112012000300017&lng=&nrm=iso&tlng= This study is a consensus document of two Spanish scientific associations, FESNAD (Spanish Federation of Nutrition, Food and Dietetetic Associations) and SEEDO (Spanish Association for the Study of Obesity), about the role of the diet in the prevention and of overweight and obesity in adults. It is the result of a careful and systematic review of the data published in the medical literature from January 1st 1996 to January 31st 2011 concerning the role of the diet on obesity prevention. The conclusions obtained have been classified according several evidence levels. Subsequently, in agreement with these evidence levels, different degree recommendations are established. These recommendations could be potentially useful to design food guides as part of strategies to prevent overweight and obesity.<hr/>Se presenta un consenso de la Federación Española de Sociedades de Nutrición, Alimentación y Dietética (FESNAD) y la Sociedad Española para el Estudio de la Obesidad (SEEDO) sobre la dieta en la prevención del sobrepeso y la obesidad, tras efectuar una revisión sistemática de los datos de la literatura médica desde el 1 de enero de 1996 al 31 de enero de 2011. Las conclusiones obtenidas se han catalogado según niveles de evidencia. Se establecen unas recomendaciones clasificadas según grados que pueden servir de guía y orientación en el diseño de pautas alimentarias dirigidas a la prevención de la obesidad o el sobrepeso. <![CDATA[<b>Evidence-based nutritional recommendations for the prevention and treatment of overweight and obesity in adults (FESNAD-SEEDO consensus document)</b>: <b>The role of diet in obesity treatment (III/III)</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112012000300018&lng=&nrm=iso&tlng= This study is a consensus document of two Spanish scientific associations, FESNAD (Spanish Federation of Nutrition, Food and Dietetic Associations) and SEEDO (Spanish Association for the Study of Obesity), about the role of the diet in the treatment of overweight and obesity in adults. It is the result of a careful and systematic review of the data published in the medical literature from January 1st 1996 to January 31st 2011 concerning the role of the diet on obesity treatment. The achieved conclusions have been classified into various evidence levels. Subsequently in agreement with these evidence levels, different degree recommendations are established being potentially useful to design food guides as part of strategies addressed to the treatment overweight and obesity.<hr/>Se presenta un consenso de la Federación Española de Sociedades de Nutrición, Alimentación y Dietética (FESNAD) y la Sociedad Española para el Estudio de la Obesidad (SEEDO)) sobre la dieta en el tratamiento de la obesidad, tras efectuar una revisión sistemática de los datos de la literatura médica desde el 1 de enero de 1996 al 31 de enero de 2011. Las conclusiones obtenidas se han catalogado según niveles de evidencia. Se establecen unas recomendaciones clasificadas según grados que pueden servir de guía y orientación en el diseño de pautas alimentarias dirigidas al tratamiento de la obesidad o el sobrepeso. <![CDATA[<b>Increased risk of obesity and central obesity in sedentary postmenopausal women</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112012000300019&lng=&nrm=iso&tlng= Objetivos: Establecer la influencia de un comportamiento sedentario (tiempo sentado) sobre la composición corporal en mujeres mayores de Aragón. Métodos: Participaron un total de 457 mujeres. Las horas de caminar se utilizaron para definir comportamiento activo (&gt; 1 vs. < 1 h/día) y las de estar sentado para establecer comportamiento sedentario (&gt; 4 vs. < 4 h/día). La evaluación antropométrica se llevó a cabo siguiendo las recomendaciones ISAK. La grasa corporal se estimó mediante bio-impedancia eléctrica. Se utilizó ANOVA para analizar diferencias entre grupos y análisis de regresión logística para estudiar la asociación entre los comportamientos activos y sedentarios con la composición corporal. Resultados: El grupo de mujeres sedentarias tenía mayor peso, IMC, perímetro de cintura y masa grasa que las mujeres no sedentarias (todos p < 0,05). Además, aquellas mujeres que permanecían sentadas más de 4 horas al día tenían un riesgo 1,7, 2,7 y 1,7 veces mayor de padecer sobrepeso, obesidad y obesidad central, respectivamente, independientemente de las horas de caminar (95% IC [1,006-2,739]; [1,518-4,491] y [1,154-2,565]). Cuando el nivel de actividad y sedentarismo fueron estudiados de manera conjunta, se observó que las mujeres no activas y sedentarias tenían 2,0 veces más probabilidad de tener sobrepeso (95% IC [0,995-3,961]), 4,4 de padecer obesidad (95% IC [2,101-9,264]) y 2,3 de sufrir obesidad central (95% IC [1,329-3,939]) que las mujeres con un comportamiento activo y no sedentario. Conclusión: Permanecer sentado más de 4 horas al día aumenta el riesgo de padecer sobrepeso, obesidad y obesidad central, independientemente de las horas de caminar en mujeres postmenopáusicas.<hr/>Aims: To establish the influence of a sedentary behavior (sit time) on body composition in elderly women from Aragón. Methods: A total of 457 women participated in the study. Hours of walking were used to define the active behavior (&gt; 1 vs. < 1 h/day) and hours of sitting were used to establish the sedentary behavior (&gt; 4 vs. < 4 h/day). Anthropometric evaluation was conducted following the ISAK recommendations. Fat mass was estimated through electrical bio-impedance. Differences between groups were analyzed by ANOVA and logistic regression analysis was used to study the association between active and sedentary behaviors with body composition. Results: The sedentary group had higher weight, BMI, waist circumference and fat mass than the non-sedentary group (all p < 0.05). In addition, those women who sat more than 4 h/day had 1.7, 2.7 and 1.7-fold higher odds ratio for having overweight, obesity and central obesity, respectively, regardless of the hours of walking (95% IC [1.006-2.739]; [1.518-4.491] y [1.154-2.565]). When activity and sedentary levels were studied together, active and sedentary women were 2.0 times more likely to be overweight (95% CI [0.995-3.961]), 4.4 to be obese (95% CI [2.101-9.264]) and 2.3 for having central obesity (95% CI [1.329-3.939]) than women with an active and non-sedentary behavior. Conclusion: Being sitting more than 4 hours a day increases the risk of overweight, obesity and central obesity, regardless of the hours of walking in postmenopausal women. <![CDATA[<b>Impact of the creation of a nutritional support team on the quality, safety and effectiveness of total parenteral nutrition</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112012000300020&lng=&nrm=iso&tlng= Introducción: La nutrición parenteral (NP) es esencial en muchos pacientes hospitalizados, no estando exenta de complicaciones. El seguimiento de estos pacientes constituye un método eficaz para el éxito de la terapia nutricional, por lo que los equipos de soporte nutricional han incrementado la eficacia y eficiencia de la NP. En España, no existen referencias sobre los equipos de soporte nutricional hospitalarios. Objetivos: Crear un equipo nutricional y analizar las intervenciones realizadas y los resultados obtenidos en términos de calidad, efectividad y seguridad en la NP. Métodos: estudio retrospectivo transversal. Se seleccionaron los pacientes con NP durante dos meses, previos y posterior a la creación del equipo (grupo 1 y 2, respectivamente). Las funciones del equipo incluyen: valoración del paciente, seguimiento diario de constantes vitales y glucemia, control analítico completo, manejo de complicaciones metabólicas, electrolíticas y hepáticas, entre otras. Resultados: La duración de la NP fue < 7 días en el 67% del grupo 1 (n = 24) y en el 22% del grupo 2 (n = 38). Ningún paciente fue valorado, ni tuvo seguimiento diario de constantes vitales en el grupo 1 (100% grupo 2). El control analítico completo se realizó en el 4% del grupo 1 y 79% del grupo 2. En el grupo 2, los niveles de albúmina y prealbúmina se mantuvieron estables o aumentaron en el 66% y 88% de los pacientes, respectivamente. Ningún paciente presentó hipertrigliceridemia. El 34% presentó glucemias &gt; 140 mg/dl (100% fueron resueltas) y el 26% presentó complicaciones hepatobiliares (50% fueron resueltas). Ningún paciente presentó síndrome de realimentación (se añadió tiamina al 34%). Discusión: El equipo nutricional ha incrementado notablemente la calidad, seguridad y efectividad de la NP quedando demostrada la necesidad de dichos equipos multidisciplinares a nivel hospitalario.<hr/>Introduction: Parenteral nutrition (PN) is an essential component in the treatment of many hospitalized patients; however its use is associated to severe complications. The monitoring of these patients has been demonstrated as an effective method for the success of nutrition therapy; therefore, nutritional support teams play an important role to increase the effectiveness and efficiency of the PN. In Spain, there is no data available about the situation of nutritional support teams in hospitals. Objective: Develop a nutritional support team in our hospital and analyze the interventions and outcomes in terms of quality, effectiveness and safety. Methods: Retrospective, cross-sectional study. Patients with PN were selected during two months, corresponding to the period before and after the creation of the nutritional support team (group 1 and 2, respectively). The functions of the nutritional team include: nutritional evaluation, daily monitoring of vital signs and glycemia, detailed analytical control, management of PN complications, between others. Results: 67% of patients in group 1 (n = 24) maintain the PN < 7 days, versus 22% in group 2 (n = 38). In group 1, no patient had a nutritional assessment, neither daily vital signs monitoring (100% in group 2). Detailed analytical control was carried out in the 4% of group 1 and 79% of group 2. In group 2, albumin and prealbumin levels remain stable or increased in the 66% and 88% of patients, respectively. No patient reached triglyceride &gt; 400 mg/dl. 34% of patients showed glycemia &gt; 140 mg/dl (100% of them were solved), and 26% of patients underwent hepatic dysfunction (50% were solved). No refeeding syndrome was reported (thiamine was added to PN in 34% of patients). Discussion: the nutritional support team work has notably increased the quality, safety and effectiveness of PN. This study demonstrates the need to incorporate multidisciplinary nutritional teams in hospitals and the benefit obtained in the patient medical care. <![CDATA[<b>Evaluation of drug administration through enteral feeding tubes in hospitalized patients</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112012000300021&lng=&nrm=iso&tlng= Objetivos: Describir la administración de fármacos a través de sondas por parte del personal de enfermería de un Hospital terciario e identificar los errores más comunes de administración. Métodos: Se realizó un estudio observacional entre noviembre 2010 y marzo 2011. La población de estudio fue el personal de enfermería del Hospital. Se elaboró un cuestionario con preguntas acerca de su práctica habitual a la hora de administrar fármacos por sonda, a cada una de las cuales se asignó una puntuación. Se elaboró también un documento de prácticas correctas de administración de fármacos por sonda con el que se compararon las respuestas obtenidas en los cuestionarios. Resultados: Fueron cumplimentadas un total de 162 encuestas. La mayoría del personal (44,5%) obtuvo un grado de conocimiento deficiente de las prácticas adecuadas de administración de fármacos por sonda. El 69,7% del personal afirmó haber triturado en alguna ocasión un comprimido con cubierta entérica y el 66,2% algún comprimido de liberación modificada. Se observó un número percibido significativamente menor de obstrucciones al mes en aquellos encuestados con mayor grado de conocimiento, en aquellos que consultaron con el Servicio de Farmacia en caso de duda y en aquellos que nunca habían triturado un comprimido de cubierta entérica o liberación modificada. Conclusiones: Se observa que el conocimiento de las prácticas correctas de administración de fármacos por sonda por parte del personal de enfermería es deficiente, por lo que sería muy adecuado realizar cursos formativos específicos así como una colaboración más estrecha entre el Servicio de Farmacia y las Unidades de Enfermería.<hr/>Objective: To describe the administration of drugs through nasogastric tubes by the nursing staff of a tertiary hospital and to identify the most common administration errors. Methods: An observational study was carried out between November of 2010 and March of 2011. The study population was the nursing staff of the hospital. A questionnaire was created asking about the daily practice of drugs administration through the nasogastric tube; a score was assigned to each question. A document on correct administration techniques of drugs through the nasogastric tube was elaborated, which served for the comparison of the answers obtained. Results: A total of 162 surveys were answered. Most of the staff (44.5%) had a deficient knowledge on the proper administration techniques. 69.7% of the staff stated to have grinded some time a tablet with enteric coverage, and 66.2% a tablet with modified release. A significant lower number of perceived obstructions per month was obtained in those nurses with higher degree of knowledge, in those consulting the Pharmacy Department when they had doubts, and in those never having grinded a tablet with enteric coverage of modified release. Conclusions: It is observed that the knowledge on proper administration of drugs through the nasogastric tube by the nursing staff is deficient; therefore, it would be convenient to carry out specific training courses as well as a closer collaboration between the Pharmacy department and the Nursing units. <![CDATA[<b>Incidence of catheter-related infection and associated risk factors in hospitalized patients with parenteral nutrition</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112012000300022&lng=&nrm=iso&tlng= Introducción: La complicación más grave de la nutrición parenteral (NPT) es la infección asociada a catéter (IAC). Objetivos: Estudiar la tasa de incidencia y los factores asociados a IAC. Material y métodos: 271 pacientes seguidos por la Unidad de Nutrición durante seis meses. La composición de la NPT se calculaba de acuerdo a las necesidades metabólicas. Un 20,3% recibió la solución lipídica enriquecida con ácidos grasos omega3 (SMOF Fresenius Kabi®) y un 79,7% con aceite de oliva (Clinoleic Baxter®). Resultados: La tasa de IAC fue de 25 por 1.000 días de NPT (55 pacientes: 61,7 ± 17,8 años, 60,3% hombres, 29,3 ± 10,6 días de estancia y 10,4% mortalidad). El Staphiloccocus coagulasa negativo fue el germen aislado más frecuente. No existían diferencias en la edad, sexo, mortalidad y composición de la NPT entre pacientes con y sin infección. Los pacientes tratados con omega-3 recibían más calorías en la NPT, a expensas de mayor aporte de glucosa y de lípidos. Sin embargo, la frecuencia de infección era similar, aunque existía una tendencia no significativa a ser menor con el uso de omega-3 (14,5% vs 23,1% respectivamente, p = 0,112). La duración del soporte nutricional fue mayor en los enfermos con IAC (13,0 ± 9,7 vs 9,3 ± 8,1, p = 0,038). La mortalidad total (16,9%) fue independiente de si el paciente presentaba o no IAC (10,4% vs 18,7%, p = 0,090) o del uso de lípidos omega3 o aceite de oliva en la NPT (10,9% vs 18,5%, p = 0,125). Conclusión: Los pacientes sometidos a NPT cursan con una tasa elevada de IAC. La presencia de infección se relaciona con la duración de la NPT, siendo independiente de la edad, sexo y composición de la solución. El uso de soluciones lipídicas con omega-3 podría ser beneficiosa, aunque se necesitan más estudios para su confirmación.<hr/>Introduction: The most severe complication of parenteral nutrition (PTN) is catheter-related infection (CRI). Objectives: To study the incidence rate and factors associated to CRI. Material and methods: 271 patients followed at the Nutrition Unit for 6 months. The composition of the PTN was calculated according to the metabolic demands. 20.3% received a lipid solution enriched with omega-3 fatty acids (SMOF Fresenius Kabi®) and 79.7% with olive oil (Clinoleic Baxter®). Results: The rate of CRI was 25 per 1,000 days of PTN (55 patients: 61.7±17.8 years, 60.3% males, 29.3±10.6 days of hospital stay and 10.4% mortality). Coagulase-negative Staphylococcus was the most frequently isolated microorganism. There were no differences by age, gender, mortality, or composition of the PTN between patients with or without infection. The patients treated with omega-3 received more calories with the PTN, at the expense of higher intake of glucose and lipids. However, the rate of infection was similar, although there was a not significant trend towards a lower infection rate when using the omega-3 composition (14.5% vs. 23.1%, respectively, p = 0.112). The duration of the nutritional support was higher in patients with CRI (13.0 ± 9.7 vs. 9.3 ± 8.1, p = 0.038). Total mortality (16.9%) was independent of the presence or absence of CRI (10.4% vs. 18.7%, p = 0.090) or of the use of omega-3 lipids or olive oil in the PTN (10.9% vs. 18.5%, p = 0.125). Conclusion: Patients submitted to PTN have a high rate of CRI. The presence of infection is related to the duration of the PTN, being independent of the age, gender, and composition of the solution. The use of omega-3 lipid solutions may be beneficial although further studies are needed to confirm this. <![CDATA[<b>Quality control an assessment system</b>: <b>Its location within a program for food, nutrition and metabolic intervention</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112012000300023&lng=&nrm=iso&tlng= En este artículo se presenta una propuesta de diseño de un SHACCAL Sistema hospitalario de Control y Aseguramiento de la calidad de los procesos de cuidados alimentarios y nutricionales conducidos en un entorno hospitalario. La propuesta de diseño se acompaña de los resultados de inspecciones conducidas por el GAN Grupo hospitalario de Apoyo Nutricional entre 2005-2010. El diseño del Sistema incluye las políticas de calidad que deben regir la conducción útil y segura de tales procesos, la base documental y registral del mismo, y los ejercicios de control y aseguramiento de la calidad para la verificación continua en el tiempo de las políticas establecidas. El estado corriente de la conducción de los procesos se documentó de los registros secundarios del GAN abiertos en ocasión de la satisfacción de pedidos de interconsulta de los grupos básicos de trabajo de la institución. Las inspecciones conducidas por el GAN revelaron que menos de la mitad de las historias clínicas contenían información mínimamente suficiente para la elaboración de juicios nutricionales, la vía oral estaba suspendida en cerca de la quinta parte de los enfermos atendidos, sin ninguna estrategia prescrita de apoyo nutricional, y una baja tasa de prescripción y uso de los esquemas de Nutrición artificial. Las acciones correctivas adoptadas por el GAN sirvieron para incrementar significativamente las tasas de completamiento exitoso de los procesos inspeccionados. El aseguramiento de la calidad de los procesos de cuidados alimentarios y nutricionales es una actividad práctica e intelectual objeto de constante remodelación, a fin de garantizar siempre el cumplimiento de las políticas de calidad avanzadas por el GAN, y con ello, que el paciente se beneficie de la estrategia de intervención nutricional prescrita.<hr/>A design proposal for a HQCAS Hospital Quality Control and Assessment System of the nutritional and feeding care processes conducted in a hospital environment is presented in this article. The design proposal is accompanied of the results of inspections conducted by the hospital NST Nutritional Support Group between 2005-2010. The system design includes quality policies that should rule the useful and safe conduction of such processes, the recording and documentary foundations of the System, and the quality control and assessment exercises for the continuous verification of such established policies. The current state of the conduction of these processes was documented from secondary records opened by the NST after satisfying consultation requests from the medical care teams of the institution. Inspections conducted by the NST revealed that less than half of clinical charts contained information minimally enough for elaborating nutritional judgments, almost one-fifth of the assisted patients were on Nils Per Oris, for whom no nutritional support schemes were prescribed, and a low prescription and usage of artificial nutrition schemes. Corrective measures adopted by the NST served to significantly increase the rates of successful completion of inspected processes. Quality assurance of feeding and nutritional care processes is a practical as well as an intellectual activity subjected to constant remodeling, in order to always warrant the fulfillment of quality policies advanced by the NST, and thus, that the patient benefits from the prescribed nutritional intervention strategy. <![CDATA[<b>Lipid profile and cardiovascular risk in anorexia nervosa</b>: <b>the effect of nutritional treatment</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112012000300024&lng=&nrm=iso&tlng= Objective: The aim of this study was to explore the lipid profile in patients with anorexia nervosa (AN), and the changes with refeeding. Methods: The sample comprised 102 AN outpatients (mean age 22.32 ± 3.17). Blood tests, after 12-hour overnight fast, were performed before refeeding (M0) and after weight restoration (M1). Total cholesterol (TC), high-density lipoproteins (HDL), low-density lipoproteins (LDL) and triglycerides (TRG) were determined and the following cardiovascular risk markers were calculated: LDL/HDL and TC/HDL ratios. These cut-off points were considered: TC < 200 mg/dl; HDL &gt; 40 mg/dl; LDL < 100 mg/dl and TRG < 150 mg/dl. Results: The time leading to weight restoration was 8.16 ± 7.35 months. Considering patients with scores higher and lower than the corresponding cut-off points, X²-test revealed a significant difference (M0-M1) in case of TC (p < 0.05) as well as between LDL/HDL0 and LDL/HDL1 (p < 0.05) and between TC/HDL0 and TC/HDL1 (p < 0.01). Significant differences were found between HDL0 and HDL1 (p < 0.01) and between TRG0 and TRG1 (p < 0.01). Significant and negative associations between BMI0 and TC0 (r = -0.331; p < 0.05) and between TRG0 and HDL0 (r = -0.387; p < 0.05) were found. The association between TRG1 and LDL1 was significant and positive. Discussion: Weight restoration tends to decrease the TC/HDL and LDL/HDL ratios despite a considerable percentage of patients maintain scores on the different variables of the lipid profile usually considered at risk.<hr/>Objetivo: El objetivo de este estudio fue explorar el perfil lipídico en pacientes con anorexia nerviosa (AN) y los cambios con la realimentación. Métodos: Se estudiaron 102 pacientes ambulatorios con AN (edad media de 22,32 ± 3,17). Se determinaron en sangre, tras de 12 horas en ayunas, antes de la realimentación (M0) y después de la recuperación del peso (M1), colesterol total (CT), lipoproteínas de alta densidad (HDL), lipoproteínas de baja densidad (LDL) y triglicéridos (TRG) y se calcularon los siguientes marcadores de riesgo cardiovascular: LDL/HDL y CT/HDL ratios. Se consideraron los siguientes puntos de corte: CT < 200 mg/dl, HDL &gt; 40 mg/dl, LDL <100 mg/dl y TRG < 150 mg/dl. Resultados: El tiempo para la recuperación del peso fue de 8,16 ± 7,35 meses. Teniendo en cuenta los pacientes con puntuaciones superiores e inferiores a los correspondientes puntos de corte, el test de Χ² reveló una diferencia significativa (M0-M1) en el caso de CT (p < 0,05), así como entre LDL/HDL0 y LDL/HDL1 (p < 0,05) y entre TC/HDL0 y TC/HDL1 (p < 0,01). Se encontraron diferencias significativas entre el HDL0 y HDL1 (p < 0,01) y entre TRG0 y TRG1 (p < 0,01). Se obtuvieron asociaciones significativas y negativas entre BMI0 y CT0 (r = -0,331, p < 0,05) y entre TRG0 y HDL0 (r = -0,387, p < 0,05) se encontraron. La asociación entre TRG1 y LDL1 fue significativa y positiva. Debate: La recuperación del peso tiende a disminuir los índices TC/HDL y LDL/HDL a pesar de que un considerable porcentaje de pacientes mantiene puntuaciones en las distintas variables del perfil lipídico generalmente consideradas de riesgo. <![CDATA[<b>Assessment of food consumption, energy and protein intake in the meals offered in four Spanish nursing homes</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112012000300025&lng=&nrm=iso&tlng= Background/objective: The elderly, and especially those attending nursing homes, are at great risk from certain nutritional deficiencies. The aim of this study was to examine the percentage of energy wasted, energy and protein intake and percentage consumed of meal offered by a group of healthy institutionalized elderly in four nursing homes in Spain. Design and methods: This was a multicentre observational study of a sample of the institutionalized population over the age of 65. Our final sample comprised a total of 62 individuals. Dietary data were collected using double weight method for each meal during 21 days. We calculated the following consumption variables: percentage of food consumed (% food consumed) for each subject in each meal. We also calculated the energy intake (kcal/day), the wasted energy (kcal/day), the protein intake (g protein/ day) and the energy density (kcal/g meal) for each of the meals eaten. To analyse the overall differences we used analysis of variance test (ANOVA). The significance level used was 0.05 (p < 0.05). Results: The largest meals were lunch (781 g/day [728.4, 833.6]) and dinner (653 g/day [612.1, 693.9]). The percentage of total consumption was 81.9% [79.3, 84.6]. The average energy consumption was 1,575.4 kcal/day [1,508.3, 1,642.6]. The percentage of caloric distribution varied depending on the center. The highest percentage of wasted food was found in the main meals. Forty four percent did not consume enough energy to meet the recommended intakes. Protein intake was 63.6 g protein / day [61.2, 66.1]. 12.5% of women and 4.55% of men did not consume the recommended intakes for the elderly. Breakfast and the bedtime snack had the highest energy density with 1.10 [0.9, 1.25] and 1.04 [0.9, 1.08] kcal/g food served respectively [Energy density]. Discusion/conclusions: The best strategy for increasing the energy intake of the institutionalized elderly without raising the amount of food that is rejected may be to provide higher energy density foods in the same serving sizes.<hr/>Antecedentes/objetivos: Los ancianos, y especialmente los institucionalizados en residencias geriátricas, tiene un elevado riesgo de sufrir deficiencias nutricionales importantes. El objetivo de este estudio fue evaluar el porcentaje de comida consumida en cada ingesta así como la ingesta total energética y proteica en un grupo de ancianos sanos institucionalizados en cuatro residencias geriátricas de España. Métodos: Se llevó a cabo un estudio observacional multicéntrico en una muestra de población anciana (edad &gt; 65 años) institucionalizada. La muestra final incluyó un total de 62 individuos sanos. Los datos de consumo se evaluaron mediante el método de registro de doble pesada para cada comida durante un período de 21 días consecutivos. Se calcularon las variables: porcentaje de consumo de alimentos (% ración consumida) para cada individuo en cada comida. También se calculó el consumo de energía (kcal/día), la energía desperdiciada (kcal/día), la ingesta de proteínas y la densidad calórica de las comidas (kcal/g ingesta). Para analizar las diferencias se llevó a cabo un análisis de la varianza (ANOVA). El nivel de significación usado fue de 0,05 (p < 0,05). Resultados: Las comidas más voluminosas fueron el almuerzo (781 g/día) [728,4-833,6] y la cena (653 g/día [612,1-693,9]. El porcentaje de consumo total fue del 81,9% [79,3-84,6]. El consumo de medio de energía fue de 1.575,4 kcal/día [1.508,3-1.642,6]. El porcentaje de distribución calórica varió en función de cada centro. El mayor porcentaje de desperdicio de alimentos fue en las comidas principales (almuerzo y cena). 44% de los ancianos no cubrían las recomendaciones energéticas establecidas. La ingesta de proteínas fue del 63,6 g proteína/día [61,266,1]. Un 12,5% de las mujeres y un 4,55 de los hombres no cubrieron las ingestas recomendadas de proteínas. Discusión/conclusiones: En vista de los resultados, probablemente una buena estrategia para mejorar el consumo de energía y nutrientes y reducir los porcentajes de comida desperdiciada entre los ancianos institucionalizados podría ser planificar comidas menos voluminosas y con una densidad energética y nutricional más elevada. <![CDATA[<b>Pica diagnosis during pregnancy and micronutrient dificiency in Argentine women</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112012000300026&lng=&nrm=iso&tlng= Objetivo: Evaluar mediante indicadores bioquímicos el estado nutricional del hierro y el zinc en mujeres con y sin diagnóstico de pica durante el embarazo. Metodología: Se seleccionaron 109 puérperas del Hospital Fiorito, Argentina. El diagnostico de pica se realizó en 42 de ellas, en tanto que 67 mujeres no refirieron el hábito. Mediante un contador hematológico se determinaron los valores de hemoglobina, volumen corpuscular medio, hemoglobina corpuscular media, concentración de hemoglobina corpuscular media y hematocrito. Los niveles de zinc en plasma y en eritrocito se determinaron mediante espectrofotometría de absorción atómica. Resultados: Las sustancias consumidas durante la práctica de pica fueron: hielo, tierra, papel, ladrillo, desinfectante y alimento para perros. Las mujeres con diagnóstico de pica tuvieron prevalencias más elevadas de antecedentes familiares de pica y antecedentes personales de pica en la infancia (OR: 15,9). Las características sociodemográficas, antropométricas y el peso del neonato fueron similares en ambos grupos, no obstante las mujeres con diagnóstico de pica tuvieron valores más bajos en el volumen corpuscular medio (p = 0,008) la hemoglobina corpuscular media (p = 0,009) y el zinc en eritrocito (p = 0,008). Aplicando un modelo de regresión logística, el zinc eritrocitario continuó asociado al diagnóstico de pica (p = 0,028). Conclusiones: Durante el puerperio, las mujeres que presentaron pica durante el embarazo pueden tener indicadores bioquímicos más bajos del estado nutricional del hierro y el zinc, por lo se sugiere que el diagnóstico temprano de pica puede ayudar a identificar deficiencias de micronutrientes.<hr/>Objective: To evaluate by biochemical parameters iron and zinc nutritional status in women with and without pica diagnosis during pregnancy. Metodology: During puerperium 109 women were evaluated at Fiorito Hospital, Argentina. Pica diagnosis was made in 42 women while 67 did not refer the practice. Fasting blood samples were obtained and analyzed in a hematology analyzer for values of red blood cells, hemoglobin, mean corpuscular volume, mean corpuscular hemoglobin, mean corpuscular hemoglobin concentration, and hematocrit. Serum zinc and erythrocyte zinc was analyzed by atomic absorption spectrophotometry. Results: Substances consumed during pica practice were: earth, ice, brick, paper, desinfectant and dog food. Women with pica diagnosis had higher a rate of family history of pica and personal antecedents of pica in childhood (OR: 15.9). Sociodemographic and anthropometric characteristics and neonatal birth weight were similar between both groups, although women with pica diagnosis had lower values in mean corpuscular volume (p = 0,008), mean corpuscular hemoglobin (p = 0,009) and erythrocyte zinc (0,008). Applying a logistic regression model, erythrocyte zinc was the only biochemical indicator associated with pica practice (p = 0,028). Conclusiones: At puerperium, women with pica during pregnancy could have lower levels in biochemical parameters for iron and zinc status so we suggest that early diagnosis of pica could help to identify micronutrient deficient. <![CDATA[<b>Relationship between body mass index with dietary fiber intake and skinfolds</b>: <b>differences among bodybuilders who train during morning and nocturne period</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112012000300027&lng=&nrm=iso&tlng= Background: The prevalence of overweight individuals has increased in recent years. Moreover, the importance of a healthy diet is associated with the practice of physical activity and attempt to verify the achievement of physical exercise influences on food choice. However, it relationship between food intake and physical activity have not been studied. Aim: To evaluate if the period in which the trainings are conducted, morning and nocturne, interfere qualitatively and quantitatively in food consumption as well as verify possible associations between anthropometric profiles and dietary habits. Methods: We collected data from 33 adult volunteers, between men and women, practitioners of bodybuilding. Results: A total of 33 volunteers were interviewed (18 (54.5%) were men and 15 (45.5%) were women). Regarding anthropometric data, it turns out that that the volunteers of the two periods had similar characteristics, differentiating only weight. The consumption of nutritional supplements was observed in 30.77% of the practitioners in the morning period vs. 35% for the nocturne. Considering macronutrient intake, there was a significant difference in the consumption of protein between the periods. The consumption during nocturne period was greater (126 ± 5% of the daily requirement) than the morning period (115.7 ± 2%). As for micro-nutrients, calcium intake was greater among men when compared to women. There was a positive correlation between the BMI, and arm circumference for practitioners of the morning period. Conclusion: This study show that the practitioners who train in the morning have quietly better eating habits than those in the nocturne period, however both are inappropriate.<hr/>Antecedentes: La prevalencia de individuos con sobrepeso ha aumentado en los últimos años. Además, la importancia de una dieta saludable se asocia con la práctica de actividad física y los intentos de lograr la realización de la esta actividad influyen en la elección de la dieta. Sin embargo, la relación entre la ingesta dietética y la actividad física no se ha estudiado. Objetivo: Evaluar si el periodo en que se realiza el entrenamiento, diurno y nocturno, interfiere cualitativa y cuantitativamente en el consumo de alimentos, así como comprobar posibles asociaciones entre los perfiles antropométricos y los hábitos dietéticos. Métodos: Recogimos los datos de 33 adultos voluntarios, hombres y mujeres, culturistas. Resultados: se entrevistó a un total de 33 voluntarios (18 (54,5%) hombres y 15 (45,5%) mujeres). Con respecto a los datos antropométricos, los voluntarios de ambos periodos tenían características similares, diferenciándose sólo por el peso. El consumo de suplementos nutritivos se observó en el 30,77% de los culturistas de la mañana frente al 35% de los de la noche. Con respecto al consumo de macronutrientes, hubo una diferencia significativa en el consumo de proteínas entre ambos periodos. El consumo durante el periodo de la noche fue mayor (126 ± 5% de las necesidades diarias) que el de la mañana (115,7 ± 2%). Para los micronutrientes, el consumo de calcio fue superior entre los hombres en comparación con las mujeres. Hubo una correlación positiva entre el IMC y la circunferencia del brazo en los culturistas de la mañana. Conclusión: Este estudio demuestra que los culturistas que se entrenan durante el día tienen hábitos dietéticos más saludables que aquellos que lo hacen por la noche, aunque en ambos son inapropiados. <![CDATA[<b>Alcoholic ketoacidosis and reversible neurological complications due to hypophosphataemia</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112012000300028&lng=&nrm=iso&tlng= Un paciente varón de 57 años alcohólico ingresó en nuestro hospital por alteración del nivel de conciencia y polirradiculitis. En el estudio analítico aparecía acidosis metabólica, hipopotasemia e hipofosfatemia. La cetoacidosis alcohólica es frecuente en estos pacientes. Todos ellos se presentan con una historia de abuso del alcohol, con cese del consumo los días previos por la aparición de náuseas, vómitos y dolor abdominal. Los datos básicos de laboratorio son: glucemia normal o baja, acidosis metabólica con anión GAP elevado, ausencia de alcohol en sangre y cetonuria. Los mayores peligros son la hipovolemia, hipopotasemia, hipoglucemia y acidosis. El abuso del alcohol puede provocar un amplio rango de trastornos electrolíticos y del equilibrio ácido-base, incluyendo hipofosfatemia, hipomagnesemia, hipocalcemia, hipopotasemia, acidosis metabólica y alcalosis respiratoria. El deterioro del nivel de conciencia puede observarse en relación con intoxicación etílica aguda, encefalopatía de Wernicke, síndrome de abstinencia, mielinolisis central pontina, encefalopatía hepática, hipoglucemia y trastornos electrolíticos.<hr/>A 57-year-old man with chronic alcoholism was admitted to our hospital due to disturbance of consciousness and polyradiculitis. Laboratory examination revealed metabolic acidosis, hypokalemia and hypophosphataemia. Alcoholic ketoacidosis is a common disorder in alcoholic patients. All patients present with a history of heavy alcohol misuse, preceding a bout of particularly excesive intake, which had been terminated by nausea, vomiting and abdominal pain. The most important laboratory results are: normal or low glucose level, metabolic acidosis with a raised anion GAP, low or absent blood alcohol level and urinary ketones. The greatest threats to patients are: hypovolemia, hypokaliemia, hypoglucemia and acidosis. Alcohol abuse may result in a wide range of electrolyte and acid-base disorders including hypophosphataemia, hypomagnesemia, hypocalcemia, hypokalemia, metabolic acidosis and respiratory alkalosis. Disturbance of consciousness in alcoholic patients is observed in several disorders, such drunkenness, Wernicke encephalopathy, alcohol withdrawal syndrome, central pontine myelinolysis, hepatic encephalopathy, hypoglucemia and electrolyte disorders. <![CDATA[<b>Persistent chylothorax in patient with lymphangioleiomyomatosis</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112012000300029&lng=&nrm=iso&tlng= La linfangioleiomiomatosis (LAM) es una enfermedad poco frecuente que afecta a mujeres en edad fértil y presenta una evolución sistémica progresiva, siendo el pulmón y los ganglios mediastínicos los órganos más afectados. La afectación pulmonar se caracteriza por disnea, derrame pleural, hemoptisis y neumotórax espontáneo, siendo el quilotórax una complicación frecuente en el curso evolutivo de esta enfermedad, produciéndose hasta en el 30% de casos. El tratamiento del quilotórax no está estandarizado y precisa de un manejo multidisciplinar nutricional, farmacológico, respiratorio y en ocasiones quirúrgico. Estos pacientes presentan un alto riesgo de malnutrición debido a la pérdida continua de quilo, por lo que es fundamental un adecuado tratamiento.<hr/>Lymphangioleiomyomatosis (LAM) is a rare disease that affects women in fertile age and presents a systemic progressive evolution, being the lung and the mediastinic lymph nodes the most affected organs. The pulmonary disease is characterized by dyspnea, pleural effusion, hemoptysis and spontaneous pneumothorax, being the chylothorax a frequent complication in the course of this disease, appearing in up to 30% of cases. The treatment of chylothorax is not standardized and it is necessary a multidisciplinary approach: nutritional, pharmacological, respiratory and even surgery. These patients present high risk of malnutrition due to the constant loss of chyle, therefore a suitable nutritional management is essential to avoid more complications. <![CDATA[<b>Pilot study of intravenous fluid therapy management in adult patients at a tertiary care hospital</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112012000300030&lng=&nrm=iso&tlng= La fluidoterapia intravenosa (FTI) tiene por objeto mantener el equilibrio interno o restaurarlo mediante la administración de líquidos y/o de diversos componentes electrolíticos. Su correcto empleo y la prevención de las complicaciones derivadas de su mal uso dependen de los conocimientos en esta materia por parte del equipo médico. Analizamos este aspecto en diferentes áreas clínicas de un hospital de tercer nivel. Material y métodos: Se realizó un estudio-piloto transversal descriptivo por cuestionario a los facultativos médicos especialistas en medicina interna (MI) y cirugía del aparato digestivo (CD) cuya práctica asistencial se desarrolla en las plantas de hospitalización con sistema de dispensación de medicamentos en dosis unitaria. Se diseñó un cuestionario anónimo con 25 preguntas relativas a los conocimientos de los teóricos y prácticos así como a la opinión de los facultativos sobre FTI. Se evaluó la asociación entre variables cualitativas nominales con el test Chi-cuadrado o test exacto de Fischer. El comportamiento de las variables cuantitativas se evaluó mediante el test t-student. El análisis de los datos fue generado usando SAS/STAT, Versión 9. Resultados: Se recogieron 28 cuestionarios correspondientes a 13 cirujanos digestivos y 15 médicos internistas. Más de un 40% de los especialistas consideran una necesidad seguir formándose en FTI, especialmente sobre su prescripción (CD: 61,54%, MI: 71,43%). No existen diferencias estadísticamente significativas entre ambas especialidades en cuanto a la frecuencia percibida de complicaciones asociadas a la FTI y tampoco en cuanto a la frecuencia de indicación a excepción del shock hipovolémico, considerado más prevalente en cirugía digestiva (p = 0,046). El 90% de los profesionales prefiere una prescripción individualizada. Existen diferencias estadísticamente significativas en cuanto a las puntuaciones obtenidas en el área de conocimientos, siendo los médicos internistas los que consiguieron una mayor puntuación (p = 0,014). Se encontraron también diferencias aunque no significativas en actitud personal (p= 0,162). Los conocimientos sobre fluidoterapia intravenosa aumentan con los años de experiencia clínica (coeficiente de correlación de Spearman = 0,386, p = 0,047). Conclusiones: Los profesionales que prescriben la FTI perciben la necesidad de diseñar programas de formación en FTI, junto con la elaboración de guías y protocolos consensuados.<hr/>The purpose of intravenous fluid therapy (IFT) is to maintain or restore internal equilibrium by administering fluids and/or different electrolyte components. Its correct use and the prevention of complications arising from their misuse depend on the knowledge of the medical team on this subject. We analyzed this issue in different clinical areas of a tertiary hospital. Material and methods: We performed a descriptive cross-sectional pilot study via a questionnaire given to physicians specializing in internal medicine (IM) and digestive system surgery (SDS) who perform clinical practice in hospital units with unit dose drug dispensing system. We designed an anonymous questionnaire with 25 questions relative to knowledge of theory and practices, as well as the opinion of physicians regarding IFT. We evaluated the association between nominal qualitative variables with the Chi-square or Fisher's exact test. The behavior of the quantitative variables was assessed using the t-student test. The analysis of the data was generated using SAS/STAT, Version 9. Results: 28 questionnaires were collected from 13 surgeons and 15 digestive interns. Over 40% of specialists considered further education in IFT a necessity , especially regarding its prescription (SDS: 61.54%, IM: 71.43%). No statistically significant differences were found between the specialties in terms of perceived frequency of complications associated with IFT or in the frequency indication with the exception of hypovolemic shock, which is considered to be more prevalent in gastrointestinal surgery (p = 0.046). 90% of professionals prefer an individualized prescription. Statistically significant differences in terms of scores in the area of knowledge, with IM physicians achieving the highest scores (p = 0.014). There were also differences in attitude but they are not significant (p = 0.162). Knowledge of intravenous fluid increases with years of clinical experience (Spearman correlation coefficient = 0.386, p = 0.047). Conclusions: The professionals who prescribe IFT perceive the need to design IFT training programs, together with the production of guides and consensus protocols. <![CDATA[<b>Efficacy and safety of adjuvant octreotide with parenteral nutrition for conservative treatment of chylothorax</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112012000300031&lng=&nrm=iso&tlng= La fluidoterapia intravenosa (FTI) tiene por objeto mantener el equilibrio interno o restaurarlo mediante la administración de líquidos y/o de diversos componentes electrolíticos. Su correcto empleo y la prevención de las complicaciones derivadas de su mal uso dependen de los conocimientos en esta materia por parte del equipo médico. Analizamos este aspecto en diferentes áreas clínicas de un hospital de tercer nivel. Material y métodos: Se realizó un estudio-piloto transversal descriptivo por cuestionario a los facultativos médicos especialistas en medicina interna (MI) y cirugía del aparato digestivo (CD) cuya práctica asistencial se desarrolla en las plantas de hospitalización con sistema de dispensación de medicamentos en dosis unitaria. Se diseñó un cuestionario anónimo con 25 preguntas relativas a los conocimientos de los teóricos y prácticos así como a la opinión de los facultativos sobre FTI. Se evaluó la asociación entre variables cualitativas nominales con el test Chi-cuadrado o test exacto de Fischer. El comportamiento de las variables cuantitativas se evaluó mediante el test t-student. El análisis de los datos fue generado usando SAS/STAT, Versión 9. Resultados: Se recogieron 28 cuestionarios correspondientes a 13 cirujanos digestivos y 15 médicos internistas. Más de un 40% de los especialistas consideran una necesidad seguir formándose en FTI, especialmente sobre su prescripción (CD: 61,54%, MI: 71,43%). No existen diferencias estadísticamente significativas entre ambas especialidades en cuanto a la frecuencia percibida de complicaciones asociadas a la FTI y tampoco en cuanto a la frecuencia de indicación a excepción del shock hipovolémico, considerado más prevalente en cirugía digestiva (p = 0,046). El 90% de los profesionales prefiere una prescripción individualizada. Existen diferencias estadísticamente significativas en cuanto a las puntuaciones obtenidas en el área de conocimientos, siendo los médicos internistas los que consiguieron una mayor puntuación (p = 0,014). Se encontraron también diferencias aunque no significativas en actitud personal (p= 0,162). Los conocimientos sobre fluidoterapia intravenosa aumentan con los años de experiencia clínica (coeficiente de correlación de Spearman = 0,386, p = 0,047). Conclusiones: Los profesionales que prescriben la FTI perciben la necesidad de diseñar programas de formación en FTI, junto con la elaboración de guías y protocolos consensuados.<hr/>The purpose of intravenous fluid therapy (IFT) is to maintain or restore internal equilibrium by administering fluids and/or different electrolyte components. Its correct use and the prevention of complications arising from their misuse depend on the knowledge of the medical team on this subject. We analyzed this issue in different clinical areas of a tertiary hospital. Material and methods: We performed a descriptive cross-sectional pilot study via a questionnaire given to physicians specializing in internal medicine (IM) and digestive system surgery (SDS) who perform clinical practice in hospital units with unit dose drug dispensing system. We designed an anonymous questionnaire with 25 questions relative to knowledge of theory and practices, as well as the opinion of physicians regarding IFT. We evaluated the association between nominal qualitative variables with the Chi-square or Fisher's exact test. The behavior of the quantitative variables was assessed using the t-student test. The analysis of the data was generated using SAS/STAT, Version 9. Results: 28 questionnaires were collected from 13 surgeons and 15 digestive interns. Over 40% of specialists considered further education in IFT a necessity , especially regarding its prescription (SDS: 61.54%, IM: 71.43%). No statistically significant differences were found between the specialties in terms of perceived frequency of complications associated with IFT or in the frequency indication with the exception of hypovolemic shock, which is considered to be more prevalent in gastrointestinal surgery (p = 0.046). 90% of professionals prefer an individualized prescription. Statistically significant differences in terms of scores in the area of knowledge, with IM physicians achieving the highest scores (p = 0.014). There were also differences in attitude but they are not significant (p = 0.162). Knowledge of intravenous fluid increases with years of clinical experience (Spearman correlation coefficient = 0.386, p = 0.047). Conclusions: The professionals who prescribe IFT perceive the need to design IFT training programs, together with the production of guides and consensus protocols. <![CDATA[<b>Body composition analysis in adult women with systemic lupus erythematosus</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112012000300032&lng=&nrm=iso&tlng= La fluidoterapia intravenosa (FTI) tiene por objeto mantener el equilibrio interno o restaurarlo mediante la administración de líquidos y/o de diversos componentes electrolíticos. Su correcto empleo y la prevención de las complicaciones derivadas de su mal uso dependen de los conocimientos en esta materia por parte del equipo médico. Analizamos este aspecto en diferentes áreas clínicas de un hospital de tercer nivel. Material y métodos: Se realizó un estudio-piloto transversal descriptivo por cuestionario a los facultativos médicos especialistas en medicina interna (MI) y cirugía del aparato digestivo (CD) cuya práctica asistencial se desarrolla en las plantas de hospitalización con sistema de dispensación de medicamentos en dosis unitaria. Se diseñó un cuestionario anónimo con 25 preguntas relativas a los conocimientos de los teóricos y prácticos así como a la opinión de los facultativos sobre FTI. Se evaluó la asociación entre variables cualitativas nominales con el test Chi-cuadrado o test exacto de Fischer. El comportamiento de las variables cuantitativas se evaluó mediante el test t-student. El análisis de los datos fue generado usando SAS/STAT, Versión 9. Resultados: Se recogieron 28 cuestionarios correspondientes a 13 cirujanos digestivos y 15 médicos internistas. Más de un 40% de los especialistas consideran una necesidad seguir formándose en FTI, especialmente sobre su prescripción (CD: 61,54%, MI: 71,43%). No existen diferencias estadísticamente significativas entre ambas especialidades en cuanto a la frecuencia percibida de complicaciones asociadas a la FTI y tampoco en cuanto a la frecuencia de indicación a excepción del shock hipovolémico, considerado más prevalente en cirugía digestiva (p = 0,046). El 90% de los profesionales prefiere una prescripción individualizada. Existen diferencias estadísticamente significativas en cuanto a las puntuaciones obtenidas en el área de conocimientos, siendo los médicos internistas los que consiguieron una mayor puntuación (p = 0,014). Se encontraron también diferencias aunque no significativas en actitud personal (p= 0,162). Los conocimientos sobre fluidoterapia intravenosa aumentan con los años de experiencia clínica (coeficiente de correlación de Spearman = 0,386, p = 0,047). Conclusiones: Los profesionales que prescriben la FTI perciben la necesidad de diseñar programas de formación en FTI, junto con la elaboración de guías y protocolos consensuados.<hr/>The purpose of intravenous fluid therapy (IFT) is to maintain or restore internal equilibrium by administering fluids and/or different electrolyte components. Its correct use and the prevention of complications arising from their misuse depend on the knowledge of the medical team on this subject. We analyzed this issue in different clinical areas of a tertiary hospital. Material and methods: We performed a descriptive cross-sectional pilot study via a questionnaire given to physicians specializing in internal medicine (IM) and digestive system surgery (SDS) who perform clinical practice in hospital units with unit dose drug dispensing system. We designed an anonymous questionnaire with 25 questions relative to knowledge of theory and practices, as well as the opinion of physicians regarding IFT. We evaluated the association between nominal qualitative variables with the Chi-square or Fisher's exact test. The behavior of the quantitative variables was assessed using the t-student test. The analysis of the data was generated using SAS/STAT, Version 9. Results: 28 questionnaires were collected from 13 surgeons and 15 digestive interns. Over 40% of specialists considered further education in IFT a necessity , especially regarding its prescription (SDS: 61.54%, IM: 71.43%). No statistically significant differences were found between the specialties in terms of perceived frequency of complications associated with IFT or in the frequency indication with the exception of hypovolemic shock, which is considered to be more prevalent in gastrointestinal surgery (p = 0.046). 90% of professionals prefer an individualized prescription. Statistically significant differences in terms of scores in the area of knowledge, with IM physicians achieving the highest scores (p = 0.014). There were also differences in attitude but they are not significant (p = 0.162). Knowledge of intravenous fluid increases with years of clinical experience (Spearman correlation coefficient = 0.386, p = 0.047). Conclusions: The professionals who prescribe IFT perceive the need to design IFT training programs, together with the production of guides and consensus protocols. <![CDATA[<b>Nutrition, health and society; Spain and Europe during the 19<sup>th</sup> and 20<sup>th</sup> centuries</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112012000300033&lng=&nrm=iso&tlng= La fluidoterapia intravenosa (FTI) tiene por objeto mantener el equilibrio interno o restaurarlo mediante la administración de líquidos y/o de diversos componentes electrolíticos. Su correcto empleo y la prevención de las complicaciones derivadas de su mal uso dependen de los conocimientos en esta materia por parte del equipo médico. Analizamos este aspecto en diferentes áreas clínicas de un hospital de tercer nivel. Material y métodos: Se realizó un estudio-piloto transversal descriptivo por cuestionario a los facultativos médicos especialistas en medicina interna (MI) y cirugía del aparato digestivo (CD) cuya práctica asistencial se desarrolla en las plantas de hospitalización con sistema de dispensación de medicamentos en dosis unitaria. Se diseñó un cuestionario anónimo con 25 preguntas relativas a los conocimientos de los teóricos y prácticos así como a la opinión de los facultativos sobre FTI. Se evaluó la asociación entre variables cualitativas nominales con el test Chi-cuadrado o test exacto de Fischer. El comportamiento de las variables cuantitativas se evaluó mediante el test t-student. El análisis de los datos fue generado usando SAS/STAT, Versión 9. Resultados: Se recogieron 28 cuestionarios correspondientes a 13 cirujanos digestivos y 15 médicos internistas. Más de un 40% de los especialistas consideran una necesidad seguir formándose en FTI, especialmente sobre su prescripción (CD: 61,54%, MI: 71,43%). No existen diferencias estadísticamente significativas entre ambas especialidades en cuanto a la frecuencia percibida de complicaciones asociadas a la FTI y tampoco en cuanto a la frecuencia de indicación a excepción del shock hipovolémico, considerado más prevalente en cirugía digestiva (p = 0,046). El 90% de los profesionales prefiere una prescripción individualizada. Existen diferencias estadísticamente significativas en cuanto a las puntuaciones obtenidas en el área de conocimientos, siendo los médicos internistas los que consiguieron una mayor puntuación (p = 0,014). Se encontraron también diferencias aunque no significativas en actitud personal (p= 0,162). Los conocimientos sobre fluidoterapia intravenosa aumentan con los años de experiencia clínica (coeficiente de correlación de Spearman = 0,386, p = 0,047). Conclusiones: Los profesionales que prescriben la FTI perciben la necesidad de diseñar programas de formación en FTI, junto con la elaboración de guías y protocolos consensuados.<hr/>The purpose of intravenous fluid therapy (IFT) is to maintain or restore internal equilibrium by administering fluids and/or different electrolyte components. Its correct use and the prevention of complications arising from their misuse depend on the knowledge of the medical team on this subject. We analyzed this issue in different clinical areas of a tertiary hospital. Material and methods: We performed a descriptive cross-sectional pilot study via a questionnaire given to physicians specializing in internal medicine (IM) and digestive system surgery (SDS) who perform clinical practice in hospital units with unit dose drug dispensing system. We designed an anonymous questionnaire with 25 questions relative to knowledge of theory and practices, as well as the opinion of physicians regarding IFT. We evaluated the association between nominal qualitative variables with the Chi-square or Fisher's exact test. The behavior of the quantitative variables was assessed using the t-student test. The analysis of the data was generated using SAS/STAT, Version 9. Results: 28 questionnaires were collected from 13 surgeons and 15 digestive interns. Over 40% of specialists considered further education in IFT a necessity , especially regarding its prescription (SDS: 61.54%, IM: 71.43%). No statistically significant differences were found between the specialties in terms of perceived frequency of complications associated with IFT or in the frequency indication with the exception of hypovolemic shock, which is considered to be more prevalent in gastrointestinal surgery (p = 0.046). 90% of professionals prefer an individualized prescription. Statistically significant differences in terms of scores in the area of knowledge, with IM physicians achieving the highest scores (p = 0.014). There were also differences in attitude but they are not significant (p = 0.162). Knowledge of intravenous fluid increases with years of clinical experience (Spearman correlation coefficient = 0.386, p = 0.047). Conclusions: The professionals who prescribe IFT perceive the need to design IFT training programs, together with the production of guides and consensus protocols.