Scielo RSS <![CDATA[Nutrición Hospitalaria]]> http://scielo.isciii.es/rss.php?pid=0212-161120140002&lang= vol. 29 num. 2 lang. <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.isciii.es/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.isciii.es <![CDATA[<b>Malnutrition and inequalities in francoist Spain</b>: <b>the impact of a milk supplement on the growth of spanish schoolchildren (1954-1978)</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112014000200001&lng=&nrm=iso&tlng= A lo largo del siglo XX, la población española fue consolidando su proceso de transición nutricional y alimentaria. En la etapa pre-transicional, se produjo un renovado interés por las deficiencias que mostraba la alimentación de los niños y se apostó por la educación alimentaria-nutricional para superarlas. El objetivo del trabajo es analizar el estado nutricional, a través de la talla como parámetro antropométrico, que mostraba la población escolar del ámbito rural español, entre las décadas de 1950 y 1970, su evolución y las diferencias que existían entre regiones. Los resultados ponen de manifiesto que al inicio de la década de 1960 se apreciaban dos patrones: un primer grupo donde la estatura de los niños de la costa cantábrica, zona de Levante, Cataluña y Baleares, mostraba niveles similares a los de niños bien alimentados; y un segundo grupo donde las tallas eran inferiores, en el que se encontraban las regiones de Andalucía, Extremadura y Galicia. Entre 1954 y 1977, las tallas de los niños bien alimentados mostraron un incremento que fue especialmente intenso entre 1954 y la primera mitad de la década de 1960. En el caso de los niños y niñas que acudían a las escuelas nacionales del ámbito rural, también se produjo un significativo incremento en la talla, además de corregirse las diferencias regionales que existían al principio de los años sesenta. En todos aquellos avances habrían influido tanto el complemento alimenticio, como las actividades de educación alimentación y nutrición que se llevaron a cabo en el marco del Programa EDALNU.<hr/>The Spanish nutritional and food transition was consolidated over the course of the twentieth century. In the pre-transition stage, a renewed interest emerged in the deficiencies presented by children''s diets, and food and nutritional education was considered the best course of action to correct them. The aim of this study was to analyse the changes over time and regional differences in the nutritional status of Spanish schoolchildren in rural areas in the 1950s and 1970s, using their height as an anthropometric parameter. The results revealed the existence of two categories at the beginning of the 1960s: a first group in which the height of children from the Cantabrian coast, the Levante, Catalonia and the Balearic Islands was similar to that of well-nourished children, and a second group from the regions of Andalusia, Extremadura and Galicia, who were not as tall. Between 1954 and 1977, the height of well-nourished children rose, particularly between 1954 and the first half of the 1960s. There was also a significant increase in the height of children attending national schools in rural areas, and the regional differences that had existed at the beginning of the 1960s disappeared. These advances were undoubtedly influenced both by the milk supplement and the food and nutritional education activities carried out within the framework of the Spanish Diet and Nutrition Education programme (EDALNU). <![CDATA[<b>Importance of nutritional treatment in the inflammatory process of rheumatoid arthritis patients</b>: <b>a review</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112014000200002&lng=&nrm=iso&tlng= Introducción: Las características clínicas de la artritis reumatoide (AR) justifican su abordaje multidisciplinar, dentro del cual se incluye la intervención nutricional. Ciertos componentes nutricionales tienen implicaciones en el metabolismo celular e interfieren en el proceso inflamatorio patológico por lo que pueden actuar como coadyuvantes en el tratamiento de numerosas enfermedades inflamatorias, entre las que se incluye la AR. Objetivos: Analizar la evidencia sobre los efectos terapéuticos de los ácidos grasos poliinsaturados, de la dieta mediterránea, del aceite de oliva y de ciertos nutrientes antioxidantes en el estado inflamatorio crónico y en la sintomatología de la AR. Métodos: Revisión no sistemática en Cochrane, Pubmed, Scopus, Sportdiscus y Amed, del 2003 a marzo de 2013, y posterior aplicación de los criterios de inclusión y exclusión. Resultados: La evidencia sobre los ácidos grasos poliinsaturados sugiere que éstos producen mejoría clínica y efectos inhibidores sobre la respuesta inflamatoria en la AR. Sobre la dieta mediterránea, la evidencia apunta a que ésta produce una disminución del dolor y de la actividad de la enfermedad. Para el aceite de oliva, aunque no hay estudios suficientes, se aprecian efectos tales como la reducción de marcadores inflamatorios y la inhibición del estrés oxidativo. Sobre la eficacia de los antioxidantes todavía existe evidencia limitada y contradictoria. Conclusiones: Hay estudios que sugieren que algunos componentes dietéticos (ácidos grasos poliinsaturados, dieta mediterránea y antioxidantes) tienen efectos antiinflamatorios y disminuyen la actividad de la AR. Se requieren más estudios para afianzar los resultados en aquellos aspectos donde la evidencia todavía es inconclusa.<hr/>Introduction: Clinical characteristics of rheumatoid arthritis (AR) justify its multidisciplinary approach, within which nutritional intervention is included. Certain nutritional components influence the cellular metabolism and interfere in the pathological inflammatory process, so that they may act as coadjutant in the treatment of many inflammatory diseases, among which AR is included. Aim: To analyze the evidence related to the therapeutical effects of the polyunsaturated fatty acids, mediterranean diet, olive oil and certain antioxidant nutrients, on chronic inflammation and AR symptomatology. Methods: Non-Systematic revision in Cochrane, Pubmed, Scopus, Sportdiscus and Amed, from 2003 to March 2013, and subsequent applications of inclusion and exclusion criteria. Results: Evidence on polyunsaturated fatty acids suggests that they produce clinical improvement and inhibitory effects over the AR inflammatory response. As regards the mediterranean diet, evidence points out that it decreases both pain and disease activity. In the case of the olive oil, although there are not enough studies, some effects are observed such as inflammatory markers reduction and oxidative stress inhibition. Finally, limited and contradictory evidence is found regarding the effectiveness of antioxidants. Conclusion: There exist studies which suggest that some dietetic elements (polyunsaturated fatty acids, mediterranean diet and antioxidants) have anti-inflammatory effects and decrease AR disease activity. More studies are required to empower the results on those aspects where evidence is still non conclusive. <![CDATA[<b>Nutritional care for patients with liver cirrhosis</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112014000200003&lng=&nrm=iso&tlng= El hígado es un órgano con funciones importantes que influyen directamente en el estado nutricional y fisiológico de las personas. En presencia de cualquier enfermedad o lesión en dicho órgano, la cirrosis hepática representa la fase final. Quienes padecen esta patología tienen disminuida la utilización y capacidad de almacenamiento de carbohidratos, además de un aumento en el catabolismo de proteínas y grasas. Esta situación, sumada a una baja ingesta y mala absorción de nutrientes, provoca que en esta población los índices de malnutrición sean elevados. Muchos estudios demuestran la importancia de un tratamiento nutricional oportuno a estos pacientes, trayendo consigo beneficios generales en la calidad de vida. Es importante conocer los riesgos y posibles deficiencias nutricionales que estos pacientes pueden presentar a lo largo de la enfermedad para poder tomar medidas preventivas al respecto. El tratamiento y asesoría nutricional en los pacientes cirróticos es trascendental tanto en fase compensada (sin complicaciones), como fase descompensada (con complicaciones).<hr/>The liver is an important organ with specific functions that influence directly on the nutritional and physiological status of every person. At the presence of any illness or injury in this organ, liver cirrhosis is always its final phase. In this pathology, patients present carbohydrate utilization and storage diminishment, as well as protein and fat catabolism increase. This situation, plus a low ingest and a bad nutrient absorption, results in a high prevalence of malnutrition. Many studies prove the importance of an opportune nutritional treatment in these patients, bringing general benefits and improving their quality of life. It's important to considerate the possible nutritional risks and deficiencies that could appear in the course of the cirrhosis to take opportune actions. The nutritional assessment and treatment is transcendental both in compensated phase (without complications) and in decompensated phase (with complications) of the illness. <![CDATA[<b>Associated metabolic and nutritional side effects to biological cancer therapy</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112014000200004&lng=&nrm=iso&tlng= Introducción: Los diferentes tipos de cáncer constituyen una de las principales causas de morbi-mortalidad en el mundo. La terapia clásica antitumoral (cirugía, quimioterapia, radioterapia) ha incrementado notoriamente la supervivencia. Las terapias biológicas, con mecanismos de acción selectivos y frecuentemente específicos, constituyen una incorporación relativamente reciente al tratamiento oncológico; entre las más utilizadas se incluyen: citoquinas, anticuerpos monoclonales e inhibidores de tirosin kinasa y de mTOR. Si bien están adecuadamente documentados los efectos adversos nutricionales y metabólicos asociados a la terapia clásica, tanto en literatura como en guías clínicas, no ocurre igual con la terapia biológica. Objetivo: Revisar la literatura al respecto y detallar de modo organizado los resultados obtenidos. Métodos: Se revisó la literatura indizada así como todas las fichas técnicas de los fármacos incluidos en las distintas familias mediante la Agencia Española del Medicamento y Productos Sanitarios a Julio de 2013. Se registran los síntomas y signos clínicos con teórica acción sobre el estado nutricional o metabólico. Resultados: Se describe la acción específica de cada familia. Se agrupan los posibles efectos adversos de cada una sobre el estado nutricional y metabolismo, detallando y diferenciándolos en tablas para una más fácil y cómoda revisión y consulta. Se observan como posibles efectos secundarios más prevalentes los relacionados con el apetito, aparato digestivo y alteraciones electrolíticas. Conclusiones: Los posibles efectos secundarios asociados a terapias biológicas son múltiples y aparecen con diferente frecuencia y gravedad. Es importante al utilizarlas conocer el impacto nutricional y metabólico que pueden presentar, para su prevención y tratamiento.<hr/>Introduction: The different types of cancer represent one of the main causes of morbimortality worldwide. Classical anti-tumor therapy (surgery, chemotherapy, radiotherapy) has notably increased the survival rate. Biological therapies, with selective and frequently specific mechanisms of action, are a relatively recent acquisition in oncologic therapy; among the most commonly used ones are: cytokines, monoclonal antibodies, tyrosine kinase inhibitors, and mTOR inhibitors. The nutritional and metabolic adverse effects of classical therapy are well documented in the literature and the clinical guidelines, which is not the case for biological therapy. Objective: To review the literature in this field and to detail in an organized manner the results obtained. Methods: Indexed literature and the technical data sheets of the drugs included in the different families were revised through the Spanish Agency of Medicines and Health Care Products until July of 2013. The symptoms and clinical signs of a theoretical action on the nutritional and metabolic status were recorded. Results: The specific action of each family is described. The possible adverse effects of each one of them on the nutritional and metabolic status are grouped, detailing and differentiating them in tables for easier and more friendly-user consultation. The most prevalent possible side effects observed are those related with the appetite, the gastrointestinal tract, and electrolytic impairments. Conclusions: the possible side effects associated to biological therapies are plenty and occur with different frequency and severity. It is important to know the nutritional and metabolic impact when using these therapies for preventing and managing them. <![CDATA[<b>Intestinal permeability measurements</b>: <b>general aspects and possible pitfalls</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112014000200005&lng=&nrm=iso&tlng= Introduction: Disturbances of the gut barrier function have been related to a variety of diseases, including intestinal and extra-intestinal diseases. The intestinal permeability tests are considered useful tools for evaluating disease severity and to follow-up patients after a therapeutic intervention and indirectly assess barrier function. Objective: The aims of this review were to highlight the possible factors underlying higher intestinal permeability and the clinical conditions that have been associated with this in different age range; and also provide some insight into methodological aspects. Results and discussion: Abnormal regulation of tight junction function is the main cause of altered intestinal barrier. The impaired barrier function results in higher permeation rates of administered probes through the intestinal mucosa. Lactulose and mannitol are one of the most commonly used probes. The innocuousness and easiness of intestinal permeability tests can be explored to expand the knowledge about the clinical situations in which intestinal barrier dysfunction can be an important feature. Many factors may influence the results of the test. Researchers and healthcare professionals should try to circumvent the possible pitfalls of the intestinal permeability tests to produce consistent evidences. The use of others markers of intestinal physiology may also contribute to understand the role of barrier function in different diseases.<hr/>Introducción: Alteraciones funcionales de la barrera intestinal se han relacionado con una variedad de enfermedades intestinales y también con enfermedades no intestinales. Las pruebas de permeabilidad intestinal son consideradas herramientas útiles para evaluar la gravedad de la enfermedad para el posterior seguimiento de los pacientes después de una intervención terapéutica. Objetivo: El objeto de esta revisión ha sido destacar los posibles factores que pueden estar asociados a una mayor permeabilidad intestinal y revisar condiciones clínicas que han sido asociadas en individuos de diferentes edades. También revisar ciertos aspectos metodológicos de las pruebas de permeabilidad intestinal. Resultados y discusión: Las uniones estrechas entre los enterocitos son las principales estructuras encargadas de la regulación de la barrera intestinal. Una alteración de éstas, resulta en una deficiencia en la permeabilidad intestinal y una mayor penetración de las sustancias marcadoras de permeabilidad intestinal. La lactulosa y el manitol son las sustancias marcadoras más utilizadas. La inocuidad y facilidad de los test de permeabilidad han sido de ayuda para explorar y ampliar el conocimiento de muchas condiciones clínicas en las que la disfunción de la barrera intestinal ha sido un sello distintivo. Muchos factores pueden influir en los resultados de los test de permeabilidad. Sin embargo, los investigadores y los clínicos han de tratar de eludir los posibles inconvenientes de las pruebas de permeabilidad intestinal para poder producir evidencias más consistentes. El uso de otras sustancias marcadoras de la fisiología intestinal también puede contribuir a comprender mejor el papel de la barrera intestinal en diferentes enfermedades. <![CDATA[<b>Results of PROMESA I study</b>: <b>efficacy and safety of a very low calorie diet application and following alimentary reeducation with the Pronokal<sup>®</sup> method in the treatment of excess of weight</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112014000200006&lng=&nrm=iso&tlng= Introducción y Objetivos: El objetivo de este estudio fue evaluar la eficacia en la reducción de peso con la utilización de dieta de muy bajo aporte calórico cetogénica y posterior reeducación alimentaria según el método PronoKal® en pacientes con sobrepeso y obesidad, y la seguridad durante su aplicación. Métodos: Estudio multicéntrico observacional, retrospectivo en que se analizaron estadísticamente variables descriptivas de los pacientes, variables relacionadas con el cambio ponderal, circunferencia de cintura abdominal, y bioquímica general al final de cada una de las etapas de tratamiento, y los acontecimientos adversos referidos en cada visita a lo largo del tratamiento. Resultados: De los 426 casos evaluables, el 62,3% de los pacientes eran obesos. El 16,7% presentaba hiperlipemia, el 2,3% diabetes mellitus tipo 2, y el 4,8% hipertensión arterial. Al final del tratamiento la media de peso perdido fue de 17,1 ± 8,0 kg (p < 0,001), con una reducción del IMC de 6,2 ± 3,0 kg/m². El 54,2% de pacientes alcanzó la situación de normopeso (35,9% de los obesos), siendo mayor en mujeres que en hombres (62,5% vs 28,2%, respectivamente; p < 0,001). El perímetro de la cintura se redujo en 17,3 ± 9,5 cm. Hubo mejora de todos los parámetros analíticos en los pacientes diabéticos, hipertensos y dislipémicos, alcanzándose la significación estadística (p < 0,05) en la disminución de glucosa (28,8%) en diabéticos, en la disminución de glucosa (12,7%) y colesterol (14,5%) en hipertensos, y en la disminución de glucosa (11,7%), colesterol total (11,9%), colesterol LDL (11,3%) y triglicéridos (37,9%) en dislipémicos. La aparición de acontecimientos adversos se refirió en el 23,7% de los pacientes, principalmente estreñimiento (23,9%). Conclusiones: El método PronoKal® es un método eficaz y seguro de abordaje del exceso de peso, cuando se realiza de forma completa y bajo estricto control clínico multidisciplinar, mejorando diferentes parámetros de riesgo cardiovascular.<hr/>Background and Aims: The aim of this study was to evaluate the efficacy in the reduction of weight with a cetogenic very low calorie diet followed by alimentary reeducation according to the PronoKal® method in patients with overweight and obesity, and the safety during the procedure. Methods: Retrospective, observational and multicentre study where the patient's descriptive variables, variables related with the ponderal change, abdominal waist circumference, and general biochemistry were statistically analysed at the end of each treatment stages, and the adverse events referred at each visit during the treatment. Results: From the 426 evaluable cases, 62.3% of the patients were obese. The 16.7% had hyperlipemia, the 2.3% type 2 diabetes mellitus, and the 4.8% arterial hypertension. At the end of treatment, the mean weight lost was 17.1 ± 8.0 kg (p < 0.001), with a BMI reduction of 6.2 ± 3.0 kg/m². The 54.2% of the patients achieved the status of normoweight (35.9% of obese patients), higher in women than in men (62.5% vs 28.2%, respectively; p < 0.001). Waist perimeter was reduced in 17.3 ± 9.5 cm. There was an improvement in all laboratory variables in diabetic, hypertensive and dyslipemic patients, reaching statistical significance (p < 0.05) in glucose reduction (28.8%) in diabetics, in glucose (12.7%) and cholesterol (14.5%) reduction in hypertensive, and in glucose (11.7%), total cholesterol (14.5%), LDL cholesterol (11.3%) and triglycerides (37.9%) reduction in dyslipemics. The presence of adverse events was reported in 23.7% of patients, mainly constipation (23.9%). Conclusions: The PronoKal® method is an effective and safe method of excess weight approach, when it is done at completion and under a strict multidisciplinary medical control, improving different cardiovascular risk parameters. <![CDATA[<b>Obesity coexists with malnutrition?</b>: <b>adequacy of food consumption by severely obese patients to dietary reference intake recommendations</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112014000200007&lng=&nrm=iso&tlng= To assess the adequacy of food intake in severely obese patients and describe their main nutritional deficiencies on the basis of Dietary Reference Intakes (DRIs). Patients on a waiting list for bariatric surgery were sequentially recruited from March 2010 to November 2011. All subjects underwent nutritional status assessment (anthropometry, dietary recall and semi-structured interview), socioeconomic evaluation (Brazilian Association of Research Companies criteria) and laboratory testing (glucose/hormone/lipid panel). A total of 77 patients were assessed, 50 of whom (76.6%) were female. Mean age was 44.48±12.55 years. The most common comorbidities were hypertension (72.4%), binge eating disorder (47.4%), type 2 diabetes mellitus (32.9%), sleep apnea (30.3%) and dyslipidemia (18.4%). Macronutrient intake was largely adequate, in view of the high calorie intake. However, some micronutrient deficiencies were present. Only 19.5% of patients had an adequate intake of potassium, 26.0% of calcium, and 66.2% of iron. All subjects consumed more than the minimum recommended intake of sodium, with 98.7% reaching the upper limit. B-complex vitamin intake was satisfactory (adequate in >80% of subjects), but lipid-soluble vitamin (A, D, E) intake often fell short of the RDI. The diet of severely obese patients is unbalanced, with high calorie intake paralleled by insufficient micronutrient intake. When these patients are assessed and managed, qualitative dietary changes should be considered in addition to routine caloric restriction.<hr/>Evaluar la adecuación de la dieta de los pacientes con obesidad severa y describir las principales deficiencias nutricionales a través del DRI. Los pacientes fueron seleccionados de forma secuencial, lo que indica la cirugía bariátrica en el periodo de marzo 2010 a noviembre 2011. Todos los pacientes fueron sometidos a la evaluación del estado nutricional (antropometría y la ingesta dietética) y metabólicos (perfiles de lípidos, hormonas y glucosa). Se evaluaron 77 pacientes (edad media ± DE) de 44,48 ± 12,55 años. Cincuenta pacientes (76,6% de la muestra) eran mujeres. Las comorbilidades más frecuentes fueron la hipertensión arterial (72,4%), trastorno por atracón (47,4%), diabetes mellitus (32.9%), apnea del sueño (30,3%) y la dislipemia (18,4%). El consumo de nutrientes fue generalmente adecuada, teniendo en cuenta la ingesta calórica alta. Sin embargo, se identificaron algunas deficiencias de micronutrientes. Sólo 19,5% de los pacientes alcanzar la ingesta recomendada mínima de potasio, de calcio 26,0%, y 66,2% de hierro. En cuanto a sodio, toda la muestra alcanza el mínimo recomendado, sin embargo, llegar a la UL 98,7% para el sodio. Las vitaminas del grupo B han evaluado el consumo satisfactorios, llegando a más del 80% de las necesidades, pero las vitaminas liposolubles A, D y E se consume a menudo por debajo de la ingesta diaria recomendada. La dieta del paciente obeso no está equilibrado. Un gran consumo de calorías se acompaña de una ingesta deficiente de micronutrientes. En la evaluación de estos pacientes, cambios en la dieta cualitativos deben ser considerados simultáneamente con la restricción calórica. <![CDATA[<b>Application of an obesity treatment protocol for 2 years</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112014000200008&lng=&nrm=iso&tlng= Objetivo: Evaluar la eficacia de un protocolo clínico para pacientes obesos utilizado en la consulta de obesidad del Complexo Hospitalario Universitario de Vigo (CHUVI). Pacientes y métodos: En el estudio participaron 47 pacientes procedentes de la consulta de obesidad del CHUVI. Todos ellos fueron evaluados en consulta y siguieron el protocolo de obesidad durante un periodo de 2 años. Se evaluaron variables como el peso, el IMC y los grados de obesidad en el momento inicial y final. Resultados y discusión: En pacientes obesos entre 26 y 65 años se observa una tendencia a disminuir su grado de obesidad, con diferencias significativas en el 2012 respecto al 2010. Hay diferencias de comportamiento entre hombres y mujeres en cuanto al cambio de graduación en la obesidad. Conclusiones: En nuestro estudio hemos comprobado diferencias de comportamiento entre hombres y mujeres en cuanto al cambio de graduación en la obesidad; en las mujeres hay una mayor tendencia a reducirlo.<hr/>Objective: To evaluate the effectiveness of a clinic protocol used in the Complexo Hospitalario Universitario de Vigo (CHUVI) for obese outpatients. Patients and methods: The study included 47 obese outpatients. All of them were evaluated in clinical department and applied the obesity protocol for a period of 2 years. Variables as weight, BMI and levels of obesity in the initial and final time were evaluated. Results and discussion: In obese patients between 26 and 65 years was observed a tendency to reduce their degree of obesity, with significant differences in 2012 compared to 2010. There are differences in behavior between men and women in terms of change in obesity graduation. Conclusions: In our study we found differences in behavior between men and women in terms of grade change in obesity, in women there is a greater tendency to reduce. <![CDATA[<b>The high glycemic index diet was an independent predictor to explain changes in agouti-related protein in obese adolescents</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112014000200009&lng=&nrm=iso&tlng= The high glycemic index diet was an independent predictor to explain changes in agouti-related protein in obese adolescents. Background & Aims: The role of diet glycemic index (GI) in the control of orexigenic and anorexigenic factors of the energy balance is still not clear. The present study aimed to assess whether the habitual diet, according to different GI foods, exerts influence on regulation of energy balance markers and the effects of interdisciplinary intervention in obese adolescents. Methods: A total of 55 obese adolescents, aged from 14 to 19 years, were submited to one year of interdisciplinary therapy and were divided in two groups, according to the predominant dietary pattern of food intake: high-GI group (H-GI; n = 29) and moderate/low-GI group (M/L-GI; n = 26). Results: The concentration of orexigenic factor AgRP (p < 0.01), visceral fat (p=0.04) and visceral/subcutaneous ratio (p = 0.03) were higher in the group of H-GI when compared with M/L-GI group. Moreover, the habitual consumption of H-GI foods was an independent predictor to explain changes in AgRP concentrations. After one year of interdisciplinary therapy, the adolescents presented significant reductions in body weight, total body fat (%), visceral and subcutaneous fat and HOMA-IR, as well as a significant increase of fat free mass (%). Conclusions: Our results may suggest that habitual H-GI diet could upregulate orexigenic pathways, contributing to vicious cycle between undesirable diets, deregulates energy balance and predispose to obesity. One the other hand, one year of interdisciplinary therapy can significant improves metabolic profile and central obesity in adolescents.<hr/>La Dieta de alto índice glucémico es un predictor independiente para explicar los cambios en la proteína relacionada al agouti en adolescentes obesos. Introducción y objetivos: El papel de la dieta de índice glucémico (GI) en el control de los factores orexigénicos y anorexígenos del balance de energía todavía no está claro. El presente estudio tuvo como objetivo evaluar si la dieta habitual, de acuerdo con diferentes alimentos con IG, ejerce influencia sobre la regulación de los marcadores del balance de energía y los efectos de la intervención interdisciplinaria en adolescentes obesos. Métodos: Un total de 55 adolescentes obesos, con edades de 14 a 19 años, han sido sometidos a un año de tratamiento interdisciplinario y se dividieron en dos grupos, de acuerdo al patrón de dieta predominante de la ingesta de alimentos: el grupo IG alto (H-GI; n = 29) y GI moderada/bajo grupo (M/L-GI, n = 26). Resultados: La concentración de orexigenic factor de AgRP (p < 0,01), la grasa visceral (p = 0,04) y la relación visceral/subcutánea (p = 0,03) fueron mayores en el grupo de H-GI en comparación con el grupo M/L-GI. Por otra parte, el consumo habitual de alimentos H-GI fue un predictor independiente para explicar los cambios en las concentraciones de AgRP. Después de un año de tratamiento interdisciplinario, los adolescentes presentan una reducción significativa en el peso corporal, la grasa corporal total (%), visceral y la grasa subcutánea y el HOMA-IR, así como un aumento significativo de la masa libre de grasa (%). Conclusiones: Nuestros resultados pueden sugerir que la dieta H-GI habitual podría upregulate vías orexigénicos, contribuyendo al círculo vicioso entre las dietas indeseables, desregula el equilibrio energético y predisponen a la obesidad. Uno por otro lado, un año de tratamiento interdisciplinario puede perfil metabólico mejora significativa y la obesidad central en los adolescentes. <![CDATA[<b>Prevalence of obesity and altered lipid profile in university students</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112014000200010&lng=&nrm=iso&tlng= Introducción: La obesidad constituye un grave problema de salud pública por su asociación con los riesgos a desarrollar enfermedades crónicas. La dislipidemia aterogénica que acompaña con frecuencia a la obesidad también está asociada al síndrome metabólico y a las enfermedades cardiovasculares. La transición entre la adolescencia y el adulto es un periodo con modificaciones importantes en el estilo de vida que contribuyen al desarrollo de la obesidad, sin embargo es poca la atención brindada a esta etapa. La tendencia a adoptar comportamientos poco saludables durante esta transición puede incrementarse en los universitarios que llevan un estilo de vida caracterizado por la falta de tiempo para llevar una dieta saludable, haciéndolos susceptibles a desarrollar obesidad. Objetivo: Determinar la prevalencia de la obesidad y de las anormalidades en los niveles de lípidos y su relación en un grupo de universitarios. Métodos: Estudio transversal que evalúa Índice de Masa Corporal, diámetro de cintura y perfil de lípidos en universitarios con un rango de edad de 18 a 24 años. Resultados: De los 620 jóvenes estudiados, aproximadamente un tercio tienen sobrepeso u obesidad. El 86% presentó al menos una alteración en los parámetros evaluados. Los resultados del perfil lipídico muestran alta prevalencia de alteraciones leves, particularmente en los niveles de colesterol ligado a lipoproteínas de baja densidad. Conclusiones: Los jóvenes Universitarios presentan alta prevalencia de lípidos plasmáticos por encima de la norma y exceso de peso. Es necesario establecer medidas preventivas dirigidas a promover en los universitarios buenos hábitos alimenticios y mayor actividad física.<hr/>Introduction: Obesity is a serious public health problem because its association with the risk to develop various chronic diseases. Atherogenic dyslipidemia that often accompany obesity is also associated to the metabolic syndrome and to cardiovascular diseases. The transition from adolescence to young adulthood appears to be a period where major changes occur in the lifestyle which contributes to the development of obesity, however, little attention has been given to this transition stage. The inclination to adopt unhealthy behaviors which occurs during early adulthood may be increased on university students because their lifestyle, which is characterized by lack of time to eat a healthy diet, which can make them susceptible to obesity. Objective: To determine the prevalence of obesity and lipid levels abnormalities and their relationship in a group of university students. Methods: Transversal study of university students aged between 18 and 24 years. Body mass index, waist circumference and blood lipid profile where evaluated. Results: Of the 620 students surveyed about one-third have either overweight or obesity. 86% of students had at least one alteration in the evaluated parameters. Lipid profile results show a high prevalence of minor alterations in levels, particularly in cholesterol linked to low density lipoproteins levels. Conclusions: University young students have a high prevalence of overweight and plasma lipid levels above the norm, but most are in the low-risk categories. It is necessary to establish early preventive measures aimed at promoting in the university student good eating habits and increased physical activity. <![CDATA[<b>Prevalence and determinants of the dual burden of malnutrition at the household level in Puna and Quebrada of Humahuaca, Jujuy, Argentina</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112014000200011&lng=&nrm=iso&tlng= Objective: The objective of the present study was to identify households in which overweight and underweight coexisted (dual burden of malnutrition) and explore the factors that could be contributing to the dual burden of malnutrition at the household level in this population. Study design: Cross-sectional nutritional survey. Methods: After applying the exclusion criteria, 136 households were included. Mothers were classified as normal weight or overweight/obese based on body mass index (BMI) cut-off points and children and adolescents were classified as stunted or not based on height-for-age z-score. Households with an obese mother and a stunted children or adolescent were categorized as dual burden households. Results: The prevalence of dual burden household was 12%. Compared with other households, dual burden households tended to have more people living in the house, and the educational level of the head of household was lower. Individuals living in dual burden households showed overall lower energy intakes and were more likely to have inadequate intakes of calcium and iron. Conclusions: The nutrition transition in this community might be one of the leading causes of the observed dual burden of malnutrition. The results presented here indicate the need to consider whether programs that focus on only one type of nutritional problem come might actually exacerbate the other.<hr/>El objetivo del presente estudio fue identificar los hogares en los que coexisten el sobrepeso y bajo peso (doble carga de malnutrición) y explorar los factores que podrían contribuir a la doble carga de malnutrición en los hogares de esta población. Después de aplicar los criterios de exclusión, se incluyeron 136 hogares. Las madres fueron clasificadas como de peso normal o con sobrepeso/ obesidad basado en puntos de corte del índice de masa corporal (IMC), los niños y adolescentes fueron clasificados según z-score de la talla para la edad, si tenían o no retraso en el crecimiento (Stunted). Los hogares con una madre obesa y niños o adolescentes con retraso en el crecimiento fueron clasificados como hogares de doble carga. La prevalencia de hogares con doble carga fue del 12 %. En comparación con los otros hogares, en los hogares con doble carga de malnutrición habitan un mayor número de personas en la casa, y el nivel de educación del jefe de familia fue menor. Las personas que viven en hogares de doble carga mostraron ingestas de energía global más bajas y eran más propensos a tener una ingesta insuficiente de calcio y hierro. Una de las principales causas de la doble carga de malnutrición observada en esta comunidad podría ser la transición nutricional. Los resultados presentados aquí indican la necesidad de considerar a los programas que se centran en un solo tipo de problema nutricional y que en realidad podrían exacerbar el otro. <![CDATA[<b>Impact of fortified milk on the iron and zinc levels in mexican preschool children</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112014000200012&lng=&nrm=iso&tlng= Introducción: Existen programas que buscan mejorar el estado nutricio de la población vulnerable mediante la fortificación de alimentos. En México, el programa de leche fortificada Liconsa está dirigido a familias de bajo nivel socioeconómico. Objetivo: Evaluar el efecto del consumo de leche fortificada Liconsa en el estado de nutrición de hierro y zinc, en preescolares. Sujetos y métodos: Estudio cuasiexperimental, conducido en colonias marginadas de Hermosillo, México. Participaron 77 niños sanos, de los cuales 54 consumieron leche fortificada Liconsa (GCLFL) y 23 conformaron el grupo de referencia (GR, consumo de leche fluida de vaca, no fortificada). El estado de hierro se midió a través de hemoglobina, ferritina, hierro sérico, capacidad total de fijación de hierro, saturación de transferrina; y zinc sérico. También se estimó el consumo de leche fortificada a libre demanda, en la etapa basal y después de 6 meses. Mediante dos recordatorios de 24 horas, no consecutivos, se midió el consumo de hierro y zinc en la dieta total. Se realizó estadística descriptiva, prueba t-student para muestras independientes y prueba de ji cuadrada para diferencias de proporciones. Resultados: Los niños que consumieron leche fortificada incrementaron sus niveles de hemoglobina (1,13 g/dL, p < 0,05) y ferritina (5,83 μg/L, p < 0,05). La prevalencia de bajas reservas de hierro disminuyó de 20,4% a 4,1% (p < 0,05) y el zinc sérico aumentó en 45,2 μ/dL (p < 0,05). En el grupo de referencia, no hubo cambios significativos. El promedio diario del consumo de leche fortificada Liconsa fue de 22,7 ± 14,5 g, que suministró 2,5 mg/d de hierro y zinc. La dieta aportó 9,2 ± 3,4 mg/d de hierro y 6,9 ± 3 mg/d de zinc. Conclusiones: El consumo de leche fortificada beneficia el estado bioquímico de hierro y zinc en los niños del programa de abasto social de Liconsa.<hr/>The aim of this study was to assess the efficacy of a national program of consumption of fortified milk "Liconsa" on the nutritional status of iron and zinc in pre-school children (3-5 y). The study was conducted in 77 healthy children of both genders. 54 of them consumed Liconsa fortified milk (GCLFL) and 23 consumed no fortified milk (GR). Iron status was determined by measuring hemoglobin and ferritin and zinc status by serum zinc. The consumption of milk was on free demand and it was estimated at baseline and 6 mo after. Through 24-h recall of measured consumption of iron and zinc in the total diet. Descriptive statistics, Student's t test for independent samples and chi-square test for differences in proportions. Children who consumed fortified milk showed an increase of hemoglobin and ferritin levels [1.13 g/dL (p < 0.05) and 5.83 μg/L (p < 0.05) respectively]. Additionally, a decrease was found of the prevalence of low iron stores from 20.4 to 4.1% (p < 0.05). The serum zinc level showed an increase of 45.2 μg/dL (p < 0.05). At the end of the study no child showed a micronutrient deficiency. Children who did not consume fortified milk Liconsa showed no significant change in their serum iron and zinc values. The average consumption of milk powder Liconsa was 22.7±14.5 g, providing 2.5 mg of daily iron and zinc. Supplied diet 9.2 ± 3.4 mg of iron and 6.9 ± 3 mg of zinc. The consumption of fortified milk had a beneficial effect on the serum levels of iron and zinc in children's social welfare program Liconsa. <![CDATA[<b>Sociodemographic and dietary profile of 4,471 childbearing-age women planning a pregnancy</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112014000200013&lng=&nrm=iso&tlng= Background: The maintenance of healthy lifestyles is of great importance to prevent pregnancy-related diseases at early stages. For this reason, the knowledge of the overall wellbeing of women at childbearing-age is necessary to provide appropriate advice to maintain or improve the nutritional status. The aim of this research was to assess the lifestyles of childbearing-age women planning a pregnancy and to examine the difference between primiparae and multiparae women on these lifestyles. Methods: This cross-sectional survey involved 4,471 Spanish women at childbearing-age that were planning a pregnancy. Information was collected through a questionnaire by community health professionals. Results: The profile of childbearing-age recruited women planning a pregnancy were in her early thirties (31.4 ± 4.8 years) and 72.5% were seeking for her first baby. They had a good self-perception of their nutritional and health status and followed a balanced diet. Interestingly, primiparae women had lower risk of health complications but they were greater consumers of tobacco and alcohol (p < 0.001), and consumed less fortified milk, iodine and iron supplements than multiparae women. Additionally, the examined population showed a more sedentary pattern in primiparae women as compared to the remaining group concerning hours/day lying, sitting and standing. Conclusion: Differences between both preconceptional conditions (primiparae and multiparae women) bring a great opportunity to promote healthy habits among childbearing-aged women, according to the personal profile, in order to prevent burdens in future pregnancies underlying modifiable or preventable factors.<hr/>Introducción: El mantenimiento de unos adecuados estilos de vida, es de gran importancia para la prevención de enfermedades relacionadas con el embarazo durante las primeras etapas. Por ello, es necesario conocer el estado de salud general de las mujeres en edad fértil, y poder proporcionar un asesoramiento adecuado con el objetivo de mantener o mejorar su estado nutricional. El objetivo de este estudio fue evaluar los estilos de vida de las mujeres en edad fértil que planean un embarazo y estudiar las diferencias entre mujeres primíparas y multíparas en dichos estilos de vida. Métodos: Este estudio transversal incluyó un total de 4.471 mujeres españolas en edad fértil que está planeando un embarazo. La información se recogió, a través de un cuestionario, por profesionales de oficinas de farmacia. Resultados: El perfil de las mujeres reclutadas en edad fértil que planean un embarazo fue de poco más de treinta años (31,4 ± 4,8 años) y el 72,5% estaba buscando a su primer bebé. Ellas tenían una buena percepción tanto de su estado nutricional como de salud, y una dieta equilibrada pero con algunos hábitos no saludables. Cabe destacar que las mujeres primíparas presentaban menor riesgo de complicaciones relacionadas con salud pero eran mayores consumidoras de tabaco y alcohol, y menos consumidoras de leche fortificada, yodo y suplementos de hierro (p < 0,05), que las mujeres multíparas. Además, la población examinada mostró un patrón más sedentario en las mujeres primíparas en comparación con las mujeres multíparas, relativo a las horas / día tumbada, sentada y de pie. Conclusión: Las diferencias entre ambos grupos (primíparas y multíparas) ofrecen una gran oportunidad para promover hábitos saludables entre las mujeres en edad fértil, de acuerdo con el perfil de paridad, con el objetivo de prevenir estilos de vida no adecuados en embarazos futuros. <![CDATA[<b>Efficacy of photographic educational materials for carbohydrate counting training of adolescents with diabetes mellitus</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112014000200014&lng=&nrm=iso&tlng= Background: Carbohydrate counting (CHC) is acknowledged by the American Diabetes Association (ADA) as an important tool. Objective: To assess the efficacy of photographic educational materials to train adolescents with DM to perform CHC. Subjects and methods: 76 adolescents were randomly divided into two groups of CHC orientation: by means of photographic materials (Photo) or by a list of foods (List). One month afterwards, the participants were contacted via telephone to answer questions on CHC to reinforce the training (Quiz). Two days after taking the quiz, required the participants to visit an experimental kitchen to observe food portions in natura and to respond to a questionnaire on the weights in grams or carbohydrate equivalents of these portions. Statistical significance was established at p < 0.05. Results: 54 adolescents completed the study (79.7% female), with 51.8% allocated to the Photo group and 48.1% to the List group. The mean age was 13.8 ± 2.0 years old, and the mean body mass index (BMI) was 21.0 ± 3.2 kg/m². The participants had average of 7.9 ± 1.5 years of schooling, while their parents had 8.0 ± 3.8 years. The knowledge of CHC was similar in both groups before the intervention. After the intervention, the Photo group achieved a significantly higher hit difference on the CHC assessment test than the List group (Photo: 2.5 vs List: 1.0; p = 0.03). Conclusions: The photographic educational material was more effective in helping adolescents with DM understand and learn to perform carbohydrate counting.<hr/>Antecedentes: El conteo de carbohidratos (CCH) es reconocido por la Asociación Americana de Diabetes (AAD) como una herramienta importante. Objetivo: Evaluar la eficacia de materiales educativos fotográficos en el entrenamiento de adolescentes con DM para realizar el CCH. Sujetos y Métodos: se distribuyó al azar a 76 adolescentes a dos grupos de orientación de CCH: mediante materiales fotográficos (Foto) o mediante listado de alimentos (Lista). Un mes después, se contactó a los participantes por teléfono para responder a preguntas sobre CCH para reforzar el entrenamiento (Encuesta). Dos días después de la encuesta, se pidió a los participantes que visitaran una cocina experimental para observar las porciones de los alimentos al natural y responder a un cuestionario sobre los pesos en gramos o equivalentes de carbohidratos de estas porciones. Se estableció la significación estadística en un valor de p < 0,05. Resultados: 54 adolescentes completaron el estudio (79,7 % mujeres), siendo el 51,8 % asignados al grupo Foto y el 48,1 % al grupo Lista. La edad promedio fue de 13,8 ± 2,0 años y el índice de masa corporal (IMC) promedio fue de 21,0 ± 3,2 kg/m². Los participantes tenían un promedio de 7,9 ± 1,5 años de escolarización, y sus padres 8,0 ± 3,8 años. EL conocimiento en el CCH fue similar en ambos grupos antes de la intervención. Después de la misma, el grupo Foto consiguió una diferencia significativa en la tasa de aciertos en el test de evaluación del CCH con respecto al grupo Lista (Foto: 2,5 frente a Lista: 1.0; p = 0,03). Conclusiones: el material educativo fotográfico fue más eficaz a la hora de ayudar a los adolescentes con DM a comprender y aprender a realizar el conteo de hidratos de carbono. <![CDATA[<b>Hepatic Steatosis as diabetes type 2 predictor</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112014000200015&lng=&nrm=iso&tlng= El hígado graso no alcohólico (HGNA) es una complicación frecuente en pacientes obesos y se correlaciona con insulino resistencia (IR) y diabetes mellitus tipo 2 (DM2). Alanino aminotransferasa (ALT) se ha reconocido como un marcador bioquímico de HGNA y es utilizada para tamizaje de esta enfermedad. Objetivos: Evaluar la asociación entre niveles plasmáticos de aminotransaminasas, con variables antropométricas, marcadores de insulino resistencia e inflamación en población pediátrica. Sujetos y Métodos: Se estudiaron 348 sujetos (52,7% mujeres), con edades entre los 4,9 y 15,6 años. Se realizó antropometría y determinación sérica de: Aspartato aminotransferasa (AST), ALT, glicemia, insulina, perfil lipídico, PCR us, TNF-α, IL-6 y adiponectina. Se calculó el hOmA-IR, QUICKI y el HOMA-β. Los resultados se expresaron como mediana y rango intercuartil. Las variables fueron transformadas Log10 previo estudio con correlación de Pearson. Resultados: ALT se correlacionó positivamente con: IMC-puntaje z (r = 0,335), razón cintura / talla (r = 0,358), insulina (r = 0,33), HOMA-IR (r = 0,33), HOMA-β (r = 0,26), TG /HDL-Col (r = 0,2), PCR us (r = 0,3) y negativamente con QUICKI (r= -0,25) y adiponectina (r = -0,113). No fueron significativas las correlaciones de ALT con glicemia, TNF-α e IL-6. Conclusión: En este estudio demostramos que ALT, se correlacionó significativamente con insulino resistencia y marcadores de inflamación, todos ellos son reconocidos como factores de riesgo para pre-diabetes. ALT debe ser parte de la evaluación de todo niño obeso, especialmente en aquellos con otros riesgos cardiometabólicos, dado que podría predecir desarrollo posterior de DM2. Estudio de imágenes son necesarios para confirmar presencia de HGNA en esta población.<hr/>Non alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is associated with obesity, insulin resistance (IR) and increased type 2 diabetes (T2D). Alanine aminotransferase (ALT) is recognized as biochemical marker of NAFLD, currently used as screening for this disease. Objective: To estimate the associations between (ALT) with anthropometric variables, insulin resistance and inflamatory markers in pediatric population. Patients and Method: we studied 348 subjects (52.7% females), aged between 4.9 and 15.6 years. Blood samples for measuring: AST, ALT, glycaemia, insulin, lipid profile, hsCRP TNF-α, IL-6 and adiponectin. We calculate HOMA-IR, QUICKI y el HOMA-β. The results are expressed are expressed as median interquartile range. Variables were log10 transformed before Pearson correlations analyze. Results: Serum ALT levels were positively associated with BMI-SDS (r = 0.335), waist/ height ratio (r = 0.358), insulin (r = 0.33), HOMA-IR (r = 0.33), HOMA-β (r = 0.26), TG/HDL-c (r = 0.2) , hsCRP (r = 0.3); and a negative association with QUICKI (r = -0.25) and adiponectin (r = -0.113). Non-association with ALT, glycaemia, TNF-α and IL-6 was found. Conclusion: Our study demonstrated that ALT, but not AST, was significantly correlated with of insulin resistance and inflamatory markers, all of them recognized as risk parameters of pre diabetes stage. ALT should be part of the evaluation of all obesity children, mainly those with other cardiometabolic risk factors, since it could predict later development of T2DM. Further imaging studies are necessary to confirm fatty liver disease in this population. <![CDATA[<b>Serum Zn levels in dysphagic patients who underwent endoscopic gastrostomy for long term enteral nutrition</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112014000200016&lng=&nrm=iso&tlng= Background and aims: Dysphagic patients who underwent endoscopic gastrostomy (PEG) usually present protein-energy malnutrition, but little is known about micronutrient malnutrition. The aim of the present study was the evaluation of serum zinc in patients who underwent endoscopic gastrostomy and its relationship with serum proteins, whole blood zinc, and the nature of underlying disorder. Methods: From patients that underwent gastrostomy a blood sample was obtained minutes before the procedure. Serum and whole blood zinc was evaluated using Wavelength Dispersive X-ray Fluorescence Spectroscopy. Serum albumin and transferrin were evaluated. Patients were studied as a whole and divided into two groups: head and neck cancer (HNC) and neurological dysphagia (ND). Results: The study involved 32 patients (22 males), aged 43-88 years: HNC = 15, ND = 17. Most (30/32) had low serum zinc, 17/32 presented normal values of whole blood zinc. Only two, with traumatic brain injury, presented normal serum zinc. Serum zinc levels showed no differences between HNC and ND patients. There was no association between serum zinc and serum albumin or transferrin. There was no association between serum and whole blood zinc. Conclusions: Patients had low serum zinc when gastrostomy was performed, similar in HNC and ND, being related with prolonged fasting and unrelated with the underlying disease. Decrease serum zinc was unrelated with low serum proteins. Serum zinc was more sensitive than whole blood zinc for identifying reduced zinc intake. Teams taking care of PEG-patients should include zinc evaluation as part of the nutritional assessment, or include systematic dietary zinc supply.<hr/>Objetivos: Pacientes con disfagia sometidos a Gastrostomía Endoscópica (PEG) presentan malnutrición calórico-proteica, mas poco se conoce acerca da malnutrición en micronutrientes. El objetivo del presente trabajo fue el estudio del zinc sérico en pacientes portadores de PEG y su relación con proteínas séricas, zinc de sangre total y enfermedades de base. Métodos: De los pacientes portadores de PEG se ha obtenido antes del procedimiento. La determinación del zinc del suero y total se ha obtenido por lo método Wavelength Dispersive X-ray Fluorescence Spectroscopy. Fueron consideradas la albumina y la transferrina. Se estudiaron pacientes como un todo y se dividieron en: cáncer de cabeza y cuello (CCC) y enfermedad neurológica (EN). Resultados: 32 pacientes (22 hombres), 43-88 años: CCC = 15, EN = 17. La mayoría (30/32) presento lo zinc en suero bajo. Solo dos, con lesión cerebral traumática, tenían valores normales de zinc. En la sangre total, 17/32 estaban dentro del rango normal. Sin diferencias entre los grupos CCC-EN. Sin asociación entre lo zinc sérico y la albumina o transferrina. Sin asociación entre lo zinc en suero y total. Conclusiones: los enfermos presentaran zinc sérico bajo no momento de la PEG, relacionado con el ayuno prolongado y no con la enfermedad subyacente. La reducción del zinc sérico no está relacionada con las proteínas. Lo zinc sérico fue más sensible para la identificación de reducción de la ingesta. Los grupos que se ocupan de enfermos con PEG deben incluir la determinación del zinc en la evaluación o incluir el suministro de zinc. <![CDATA[<b>Ultrasound-guided percutaneous "push-introducer" gastrostomy is a valuable method for accessing the gastrointestinal tract</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112014000200017&lng=&nrm=iso&tlng= Percutaneous endoscopic gastrostomy (PEG) is the mosteffective and least invasive method for enteral nutrition (EN). The most common system for PEG is the 'pull' technique, which. It is not available in case endoscopy cannot be performed. The 'push' technique may be an option if effective identification of the abdominal structures can be achieved. X-ray or ultrasonography can be used for that purpose. The aim was to assess the clinical value of ultrasound-guided 'push' gastrostomy. A retrospective analysis of eleven patients (6 F, 5 M, mean age 65.1) including the procedure itself, complication rate, and cost was conducted. In all eleven patients the surgery was successful, and EN was introduced 4-6 hours afterwards. Complications included pain requiring removal of a supporting stitch (n = 1) and balloon deflation (n = 1). All patients were successfully fed enterally. Ultrasound-guided 'push' technique gastrostomy should become a method of choice if the 'pull' method is unavailable.<hr/>La gastrostomía endoscópica percutánea (GEP) es el método más eficaz y menos invasivo para la nutrición enteral (NE). El sistema más frecuente para la GEP es la técnica 'pull', que no está disponible en el caso de que la endoscopia no se pueda realizar. La técnica 'push' puede ser una opción si se consigue una identificación efectiva de las estructuras abdominales. Para este propósito, se pueden usar los rayos X o la ecografía. El objetivo fue evaluar la validez clínica de la gastrostomía 'push' guiada por ecografía. Se realizó un análisis retrospectivo en 11 pacientes (6 M, 5 H, edad media 65,1) que incluía el propio procedimiento, la tasa de complicaciones y el coste. En los 11 pacientes la cirugía fue exitosa y la NE se introdujo a las 4-6 horas. Las complicaciones incluían dolor, que requirió la retirada del punto de soporte (n = 1), y el deshinchado del globo (n = 1). A todos los pacientes se les alimentó con éxito entéricamente. La técnica de gastrostomía 'push' guiada por ecografía debería convertirse en el método de elección cuando la técnica 'pull' no esté disponible. <![CDATA[<b>The intake of Yam (Dioscorea bulbifera Linn) attenuated the hyperglycemia and the bone fragility in female diabetic rats</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112014000200018&lng=&nrm=iso&tlng= Introduction: Diabetic patients have a higher risk to osteoporotic fractures. Foods, such as yam, to oppose hyperglycemia, has been used to treatment of diabetes. Objective: The goal was assess the role of Brazilian yam (Dioscorea bulbifera) on glycemia and bone parameters of female diabetic rats. Methods: Female Wistar rats with 3 months age were allocated in three groups. Control group (C, n = 6), treated with normal fat diet. Diabetic rats treated with high-fat diet without (DM, n = 8) and with (DMY, n = 8) liofilized yam flour. After 5 weeks of the experiment, serum glucose and insulin, pancreas mass, number and area of pancreas islets were quantified. And femur parameters were analyzed by dual-energy X-ray absorptiometry (DXA) and computed tomography (CT). Results: Differences were considered significant if P<0.05. Diabetic groups showed lower (P < 0.05): femur and pancreas mass, area of the pancreatic islets and insulin. However, DMY showed lower (-10%, P < 0.05) concentrations of glucose to DM group. Femur, by DXA, showed lower bone mineral density, content and area in the DM group. While the DMY group showed greater (+27%, P < 0.05) radiodensity of femoral head when compared to DM group. Discussion: Brazilian yam flour supplement did not fix a defect, but alleviated the consequences of the experimental diabetic disease. It showed results to control the rise in blood glucose levels in diabetic rats, suggesting protection in oxidative agents and postpone harm in the bone. Conclusion: Considering all the findings of the present study, our results suggest that yam flour does act producing benefits in the experimental diabetes.<hr/>Introducción: Los pacientes diabéticos tienen un mayor riesgo de fracturas osteoporóticas. Los alimentos, como el ñame, para oponerse a la hiperglucemia, se ha utilizado para el tratamiento de la diabetes. Objetivos: El objetivo era evaluar el papel de ñame brasileño (Dioscorea bulbifera) sobre la glucemia y el hueso parámetros de ratas diabéticas hembra. Métodos: Ratas Wistar hembra con 3 meses de edad fueron asignados en tres grupos. El grupo de control (C, n = 6), tratados con dieta normal de la grasa. Las ratas diabéticas tratadas con dieta alta en grasas y sin (DM, n = 8) y con (DMY, n = 8) harina de ñame liofilizado. Después se cuantificaron 5 semanas del experimento, la glucosa y la insulina en suero, la masa páncreas, el número y el área de islotes del páncreas. Y los parámetros de fémur fueron analizados por absorciometría de rayos X de energía dual (DXA) y la tomografía computarizada (CT). Resultados: Las diferencias se consideraron significativas si P < 0,05. Grupos diabéticos mostraron menor (P < 0,05): el fémur y la masa páncreas, el área de los islotes pancreáticos y la insulina. Sin embargo, DMY mostró inferior (-10%, P < 0,05) concentraciones de glucosa al grupo DM. Fémur, por DXA, mostró menor densidad mineral ósea, el contenido y el área en el grupo de DM. Mientras que el grupo DMY mostró mayor (27%, P < 0,05) radiodensidad de la cabeza femoral en comparación con el grupo de DM. Discusión: Suplemento de harina de ñame brasileña no fijó un defecto, pero alivia las consecuencias de la enfermedad diabética experimental. Se mostró resultados para controlar el aumento de los niveles de glucosa en sangre en ratas diabéticas, lo que sugiere la protección en agentes oxidantes y posponer daño en el hueso. Conclusión: Teniendo en cuenta todos los resultados de este estudio, nuestros resultados sugieren que la harina de ñame actúa de producir beneficios en la diabetes experimental. <![CDATA[<b>Prolonged flaxseed flour intake decreased the thickness of the aorta and modulates some modifiable risk factors related to cardiovascular disease in rats</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112014000200019&lng=&nrm=iso&tlng= Cardiovascular diseases are a major public health problem. Different risk factors have been recognized as the main causes of the development and progression of cardiovascular diseases. Flaxseed is a source of dietary fiber, lignans, and alpha-linolenic acid. The aim of this study was to evaluate the effects of prolonged supplementation with flaxseed flour as preventive therapy on cardiovascular risk parameters in healthy Wistar rats. Material and Methods: Female Wistar rats were divided into two groups after giving birth and during lactation period: the control group was fed with diet based on casein and the flaxseed group was fed with diet based on casein containing 25% of flaxseed flour. At weaning, 10 male offspring from each group continued to receive the same diets from their mothers during 250 days. The body weight, visceral fat mass, cholesterol, triglycerides, HDL, VLDL, glucose and thickness of the aorta were analyzed. Results: The body weight, visceral fat mass, cholesterol, triglycerides, HDL, VLDL, glucose and thickness of the aorta values were statistically lower when compared to control group. Conclusion: The data suggest that flaxseed flour supplementation in healthy wistar rats for a prolonged period may decrease the thickness of the aorta and may be used as a preventive measure in modulating some modifiable risk factors related to cardiovascular disease.<hr/>Las enfermedades cardiovasculares son un problema de salud pública. Diferentes factores de riesgo han sido reconocidos como las principales causas del desarrollo y la progresión de las enfermedades cardiovasculares. La linaza es una fuente de fibra dietética, lignanos, y el ácido alfa-linolénico. El objetivo de este estudio fue evaluar los efectos de la suplementación prolongada con harina de linaza como tratamiento preventivo de los parámetros de riesgo cardiovascular en ratas Wistar saludables. Material y métodos: Ratas hembras Wistar fueron divididas en dos grupos después de dar a luz y durante el período de lactancia: el grupo de control fue alimentado con una dieta basada en caseína y el grupo de la linaza se alimentó con una dieta basada en caseína que contiene 25% de harina de linaza. Al destete, 10 ratas macho de la camada de cada grupo siguió recibiendo las mismas dietas de sus madres durante 250 días. El peso corporal, la masa grasa visceral, colesterol, triglicéridos, HDL, VLDL, la glucosa y el grosor de la aorta fueron analizado. Resultados: El peso corporal, la masa grasa visceral, colesterol, triglicéridos, HDL, VLDL, la glucosa y el grosor de la aorta esos valores fueron estadísticamente menor en comparación con el grupo control. Conclusión: Los datos sugieren que la suplementación con harina de linaza en ratas Wistar saludables durante un período prolongado puede disminuir el espesor de la aorta y puede ser utilizado como una medida preventiva en la modulación de algunos factores de riesgo modificables relacionados con la enfermedad cardiovascular. <![CDATA[<b>Usefulness of dietary enrichment on energy and protein intake in elderly patients at risk of malnutrition discharged to home</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112014000200020&lng=&nrm=iso&tlng= Introduction: Malnutrition is a cause for concern among many admitted elderly patients, being common at hospital admission and discharge. Objectives: The objective of this study was to assess if diet enrichment with small servings of energy and protein dense foods, improves energy and nutrient intake in elderly patients at risk of malnutrition discharged to home. Methods: This was a retrospective case series study in elderly patients at risk of malnutrition treated with diet enrichment. There was a data review of dietary and health records of elderly patients discharged to home. Forty-one patients, mean age of 83 ± 5 years, met the inclusion criteria; 13 patients had been lost after 4 weeks of treatment and a total of 24 patients after 12 weeks. Records contained food intake data assessed at baseline, and after 4 and 12 weeks of treatment. Mini Nutritional Assessment, anthropometric measurements, routine biochemical parameters and the Barthel Index were assessed at baseline and after 12 weeks. Results: Compared to baseline, patients significantly improved their energy and protein intake after 4 weeks of treatment, fulfilling the mean nutritional requirements. The improvement in energy and protein intake was still manifest at week 12. After 12 weeks of dietary enrichment, a significant weight gain was observed (4.1%, p = 0.011), as well. No significant changes were detected in functional status. Conclusions: Using small servings of energy and protein dense foods to enrich meals seems a feasible nutritional treatment to increase energy and protein intake and meet nutritional goals among elderly patients discharged to home.<hr/>Introducción: La desnutrición es causa de preocupación en muchos pacientes ingresados, siendo frecuente al ingreso y alta hospitalaria. Objetivos: El objetivo de este estudio fue valorar si el enriquecimiento de la dieta con pequeñas raciones de alimentos densos en energía y nutrientes mejora la ingesta energética y de nutrientes en pacientes ancianos con riesgo de desnutrición dados de alta al domicilio. Métodos: Estudio retrospectivo de una serie de casos en paciente ancianos con riesgo de desnutrición tratados con enriquecimiento de la dieta. Se revisaron los datos de la historia clínica y dietética de pacientes ancianos dados de alta a domicilio. Cuarenta-y-un pacientes, con una edad media de 83 ± 5 años, cumplieron los criterios de inclusión; 13 pacientes se perdieron después de 4 semanas de tratamiento y un total de 24 después de 12 semanas. El historial contenía datos de la ingesta de alimentos valorada a nivel basal, y después de 4 y 12 semanas de tratamiento. El Mini Nutritional Assessment, las medidas antropométricas, los parámetros bioquímicos rutinarios y el Índice de Barthel fueron valorados a nivel basal y después de 12 semanas. Resultados: En comparación al inicio, los pacientes mejoraron significativamente su ingesta energética y proteica después de 4 semanas de tratamiento, cumpliendo con los requerimientos nutricionales medios. La mejora en la ingesta de energía y proteínas todavía era manifiesta en la semana 12. Después de 12 semanas de enriquecimiento de la dieta, también se observó un incremento significativo en el peso (4.1%, p = 0.011). No se detectaron cambios significativos en el estado funcional. Conclusiones: El uso de pequeñas raciones de alimentos con elevada densidad energética y proteica para enriquecer las comidas parece ser un tratamiento nutricional factible para incrementar la ingesta energética y proteica y cumplir con los objetivos nutricionales en paciente ancianos dados de alta al domicilio. <![CDATA[<b>Anti-proliferative action of silibinin on human colon adenomatous cancer HT-29 cells</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112014000200021&lng=&nrm=iso&tlng= Background: Silibinin a flavonoid from milk thistle (Silybum marianum) exhibit a variety of pharmacological actions, including anti-proliferative and apoptotic activities against various types of cancers in intact animals and cancer cell lines. In the present study, the effect of silibinin on human colon cancer HT-29 cells was studied. Method: Incubations of cells with different silibinin concentrations (0.783-1,600 μg/ml) for 24, 48 or 72 h showed a progressive decline in cell viability. Results: Loss of cell viability was time dependent and optimum inhibition of cell growth (78%) was observed at 72 h. Under inverted microscope, the dead cells were seen as cell aggregates. IC50 (silibinin concentration killing 50% cells) values were 180, 110 and 40μg/ml at 24, 48 and 72 h respectively. Conclusion: These findings re-enforce the anticancer potential of silibinin, as reported earlier for various other cancer cell lines (Ramasamy and Agarwal (2008), Cancer Letters, 269: 352-62).<hr/>Antecedentes: Silibinina un flavonoide a partir de la leche de cardo mariano (Silybum marianum) exhiben una variedad de acciones farmacológicas, incluyendo actividades anti-proliferativos y apoptóticos contra varios tipos de cánceres en animales intactos y líneas celulares de cáncer. En el presente estudio, se estudió el efecto de silibinina en células humanas de cáncer de colon HT-29. Método: Las incubaciones de las células con diferentes concentraciones silibinin (0,783-1.600 μg/ml) para 24, 48 o 72 horas mostró un descenso progresivo de la viabilidad celular. Resultados: La pérdida de la viabilidad celular fue de tiempo de inhibición dependiente y óptima de crecimiento de las células (78%) se observó a las 72 horas. Bajo microscopio invertido, las células muertas fueron vistos como los agregados de células. IC50 (concentración de silibinina matar a las células 50%) los valores fueron 180, 110 y 40 μg/ml a las 24, 48 y 72 horas, respectivamente. Conclusión: Estos resultados volver a hacer cumplir la potenciales contra el cáncer de silibinina, como se informó anteriormente para varias otras líneas celulares de cáncer (Ramasamy y Agarwal (2008), Cancer Letters, 269: 352-62). <![CDATA[<b>Perception of physical fitness is associated with perception of body weight</b>: <b>sociodemographic analysis in Spain</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112014000200022&lng=&nrm=iso&tlng= Introduction: The objective of this study was to analyse the relationship between sociodemographic characteristics, body weight perception and physical fitness perception. Methods: Survey by means of personal interview. The sample consisted of 8,594 participants living in Spain between 15 and 97 years of age. Sampling error was ±1.07%. Results: Of the people who reported having good or excellent physical fitness, there was a proportionally greater prevalence of males, people aged 15 to 34, people with university studies and people from an upper or very upper social class (P < 0.001). It was also inferred that there was a greater possibility of perceiving deficient or very bad physical fitness in cohorts who felt that they should gain a bit of weight (OR = 2.87), lose a bit of weight (OR = 2.31) or lose a lot of weight (OR = 8.78). Conclusion: Perception of physical fitness is associated with perception of body weight, independently of people's sociodemographic characteristics.<hr/>Introducción: El objetivo del trabajo fue analizar la relación entre características sociodemográficas, percepción de peso corporal y percepción de estado de forma física. Métodos: Encuesta mediante entrevista personal. La muestra estuvo formada por 8.594 participantes residentes en España de entre 15 y 97 años. El error muestral fue ±1,07%. Resultados: Entre las personas que declararon estar bien de peso o tener una forma física buena o excelente hubo, proporcionalmente, mayor prevalencia de hombres, jóvenes de entre 15 y 34 años, personas con estudios universitarios y ciudadanos de clase social alta o muy alta (P < 0,001). Además, se infirió mayor posibilidad de percibir una forma física deficiente o muy mala en las cohortes que consideraron que les vendría bien ganar algo de peso (OR = 2,87), perder unos pocos kilos (OR = 2,31) o perder muchos kilos (OR = 8,78). Conclusión: La percepción del estado de forma física está asociada a la percepción del peso corporal, independientemente de las características sociodemográficas de las personas. <![CDATA[<b>Effect of gestational diabetes on adiposity indicators during the first 18 years</b>: <b>systematic review</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112014000200023&lng=&nrm=iso&tlng= Introducción: La diabetes gestacional ha sido asociada con la obesidad en períodos posteriores de la vida. Sin embargo, los resultados no han sido consistentes y algunos estudios contenían debilidades metodológicas. Objetivo: Analizar los resultados de estudios prospectivos y retrospectivos de cohorte que evalúen el efecto de la diabetes gestacional sobre indicadores de adiposidad en los hijos hasta los 18 años de edad. Metodología: Se realizó una búsqueda de estudios prospectivos o retrospectivos de cohorte registrados en la base de datos de Medline/Pubmed, de enero de 2011 a septiembre de 2013, que valoraran el efecto de la Diabetes Gestacional sobre los indicadores de adiposidad al nacimiento o después del nacimiento. Resultados: Once estudios cumplían con los criterios de inclusión. En total se estudiaron a 472.959 pares de madre e hijo. La edad del niño en el momento de la evaluación fue a partir del nacimiento hasta los 18 años. En nueve de once artículos se observó una asociación entre la diabetes gestacional e indicadores de obesidad. En siete de trabajos se realizaron ajustes para más de dos variables de confusión (IMC pre gestacional, edad de la madre), y en cinco de ellos se observó una asociación entre la diabetes gestacional con adiposidad. Conclusión: Los resultados de la revisión indican que la evidencia que demuestra que la diabetes gestacional aumenta el peso de los productos en períodos posteriores de la vida, es moderada.<hr/>Introduction: Gestational diabetes has been associated with obesity later in life. However, reported results have not been consistent and the methods used have shown weakness. Objective: To analize prospective and retrospective cohort studies that assess the gestational diabetes effects on adiposity indicators in the offspring during their first 18 years. Methodology: A search was made for prospective or retrospective cohort studies registered in Medline/ Pubmed database, from January 2011 to September 2013 that evaluated the gestational diabetes effects on adiposity indicators at birth or after birth. Results: Eleven studies met the inclusion criteria. A total of 472,959 pairs of mother and child were studied. Children age at the moment of evaluation ranged from birth to 18 years. In nine out of eleven articles an association between gestational diabetes and adiposity indicators was observed. In seven studies adjustments for potential confounders (pre gestational BMI, maternal age) were made. In five of those an association between gestational diabetes and adiposity was found. Conclusion: The results of this review indicate that the evidence showing that gestational diabetes increase adiposity indicators later in life is moderate. <![CDATA[<b>Analysis of the nutritional parameters and adjustment of the requirements of the initial parenteral nutrition in post surgical critically ill patients</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112014000200024&lng=&nrm=iso&tlng= Objetivos: Analizar los parámetros nutricionales en pacientes críticos postquirúrgicos en situación de estrés, su evolución y evaluar el grado de ajuste de la Nutrición Parenteral (NP) de inicio a los requerimientos de las recomendaciones recientemente publicadas. Material y métodos: Estudio observacional, retrospectivo incluyendo pacientes críticos postquirúrgicos ingresados en una unidad de reanimación postquirúrgica en 2011 con prescripción de NP. Se recogieron datos demográficos, antropométricos, diagnóstico, parámetros nutricionales, mortalidad, estancia total y en Reanimación (REA), y complicaciones. Se comparó el tipo de NP pautada, con la individualización de los requerimientos por kg según las últimas recomendaciones publicadas de nutrición en el paciente crítico (ASPEN, ESPEN, SENPE): 18-30 kcal/kg, 0,8-1,5 g/kg/proteínas, 4 mg/kg/min/glucosa y 2-3 mg/kg/min/glucosa en pacientes con hiperglucemia de estrés, y 0,5-1 g/kg/día lípidos. Las variables analizadas fueron ajuste calórico, proteico y de glucosa en la NP de inicio, recuperación de la albúmina &gt; 3 g/dl a día 10º y la posible asociación clínica con el número de complicaciones, mortalidad y estancia. Resultados: Se analizaron 60 pacientes. El 23,3% (14/60) presentaban al ingreso desnutrición con una pérdida significativa de peso previa a la intervención. La albúmina, reactante de fase aguda negativo, fue significativamente baja al inicio, media 1,9 g/dl (IC95% 1,83-2,12) indicando un alto grado de estrés metabólico de los pacientes postquirúrgicos. Las NP pautadas se ajustaron a las recomendaciones en kcal, proteínas y lípidos en un 68,3%, 71,7%, 80,4% respectivamente. El 57,1% estaban ajustados en glucosa aunque no se tuvo en cuenta el posible aporte en sueroterapia. En pacientes con IMC < 22 kg/m² (16/60) se observó que el 81,8% de las NP pautadas presentaban exceso calórico, 60% exceso proteico y 43,8% exceso de lípidos (p < 0,05). Un 34 % de todos los pacientes recuperaron la albúmina por encimade 3 g/dl en día 10º, la mortalidad, estancia en REA y nº complicaciones en estos pacientes fue significativamente menor que en los que no recuperaron albúmina (p < 0,05). Conclusiones: El soporte nutricional es fundamental, especialmente en aquellos pacientes con un significativo grado de desnutrición previo a la intervención, pacientes de bajo peso o en aquellos que son sometidos a cirugía gastrointestinal. En nuestro estudio las NP de inicio pautadas se han ajustado en más de la mitad de los pacientes a las nuevas recomendaciones, sin embargo en aquellos pacientes con bajo peso e IMC observamos un mayor exceso calórico-proteico de la NP pautada dado que no se ha reducido el aporte individualizando por kg de peso. La estandarización de las preparaciones de NP es una herramienta de calidad y seguridad, pero en este tipo de pacientes debe estar acompañada de una valoración individualizada. Se necesitan más estudios para validar los beneficios clínicos del aporte nutricional individualizado en el paciente crítico postquirúrgico.<hr/>Objectives: To analyze nutritional parameters in critical post-surgical patients under stressful conditions, their evolution, and to assess the degree of adjustment of initial parenteral nutrition (PN) to the requirements set for in the recently published recommendations. Material and methods: Observational, retrospective study including post-surgical critically ill patients admitted to the post-surgical reanimation unit (RU) in whom PN was prescribed, in 2011. Demographical, anthropometric, diagnosis, nutritional parameters, mortality, total duration of hospitalization and duration of hospitalization at the RU, and complications were gathered. The type of PN prescribed was compared, with individualization of the requirements by Kg of body weight, according to the latest recommendations published on nutrition of critically ill patients (ASPEN, ESPEN, SENPE): 18-30 kcal/kg, 0.8-1.5 g/kg/proteins, 4 mg/kg/min/glucose and 2-3 mg/kg/min/glucose in patients with stress-related hyperglycemia, and 0.5-1 g/kg/day of lipids. The variables analyzed were caloric, protein, and glucose adjustments in the initial PN, recovering of albumin &gt; 3 g/dL at day 10, and likely association with the number of complications, mortality and hospital stay. Results: 60 patients were analyzed. 23.3% (14/60) presented hyponutrition at admission, with significant weight loss before the intervention. Albumin, a negative acute phase reactant, was significantly low at baseline, on average 1.9 g/dL (95%CI 1.83-2.12), which indicates a high level of metabolic stress in post-surgical patients. Prescribed PNs were adjusted to the recommendations for kcal, proteins and lipids in 68.3%, 71.7%, and 80.4%, respectively. 57.1% were adjusted for glucose, although the intake from fluid therapy was not taken into account. In patients with a BMI < 22 kg/m² (16/60), it was observed that 81.8% of the prescribed PNs had an excess in calories, 60% in proteins, and 43.8% in lipids (p < 0.05). 34% of all patients recovered their albumin levels &gt; 3 g/dL at day 10, and the mortality, the duration of hospitalization at the RU, and the number of complications were significantly lower in these patients than in those not recuperating their albumin levels (p < 0.05). Conclusions: Nutritional support is essential, particularly in those patients with a significant level of hyponutrition before surgical intervention, low weighed patients, or in those submitted to gastrointestinal surgery. In our study, baseline PN prescriptions were adjusted to recent recommendations in more than half of the patients; however, in patients with low weight or low BMI we observed higher caloric-protein excess in the prescribed PN since the intake has not been reduced by individualizing it to the body weight. Standardization of PN formulations is a tool of quality and safety, although in these patients it should be individually assessed. More studies are needed to validate the clinical benefits of individualized nutritional intake in post-surgical critically ill patients. <![CDATA[<b>Use of Subjective Global Assessment, Patient-Generated Subjective Global Assessment and Nutritional Risk Screening 2002 to evaluate the nutritional status of non-critically ill patients on parenteral nutrition</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112014000200025&lng=&nrm=iso&tlng= Objective: To evaluate the nutritional status of non-critically ill digestive surgery patients at the moment of parenteral nutrition initiation using three different nutritional test tools and to study their correlation. To study the association between the tests and the clinical and laboratory parameters used in the follow-up of PN treatment. Methods: Prospective study over 4 months. Anthropometric and clinical variables were recorded. Results of Subjective Global Assessment; Patient-Generated Subjective Global Assessment; and Nutritional Risk Screening 2002 were compared applying kappa test. Relationship between the clinical and laboratory parameters with Subjective Global Assessment was studied by multinominal regression and with the other two tests by multiple linear regression models. Age and sex were included as adjustment variables. Results: Malnutrition in 45 studied patients varied from 51% to 57%. Subjective Global Assessment correlated well with Patient-Generated Subjective Global Assessment and Nutritional Risk Screening 2002 (κ = 0531 p = 0.000). The test with the greatest correlation with the clinical and analytical variables was the Nutritional Risk Screening 2002. Worse nutritional state in this test was associated with worse results in albumin (B = -0.087; CI = -0.169/-0.005], prealbumin (B = -0.005; CI = [-0.011/-0.001]), C-reactive protein (B = 0.006;CI = [0.001/ 0.011]) and leukocytes (B = 0.134; CI = [0.031/0.237]) at the en of parenteral nutrition treatment. Conclusions: Half of the digestive surgery patients were at malnutritional risk at the moment of initiating parenteral nutrition. Nutritional Risk Screening 2002 was the test with best association with the parameters used in the clinical follow-up of parenteral nutrition treated patients.<hr/>Objetivo: Evaluar el estado nutricional de pacientes no críticos de cirugía digestiva, en el momento de iniciar la nutrición parenteral, utilizando tres tests de evaluación nutricional. Estudiar la correlación entre los tests y su asociación con los parámetros clínicos y de laboratorio utilizados para el seguimiento de estos pacientes. Métodos: Estudio prospectivo de 4 meses. Se recogen variables antropométricas y clínicas. Los resultados de Subjective Global Assessment, Patient-Generated Subjective Global Assessment y Nutritional Risk Screening 2002 se comparan mediante test kappa. La relación entre las variables clínicas y de laboratorio con Subjective Global Assessment se estudian con regresión multinominal; y con Patient-Generated Subjective Global Assessment y Nutritional Risk Screening mediante regresión lineal múltiple. Edad y sexo se introdujeron como variables de ajuste. Resultados: La desnutrición en 45 pacientes estudiados variaba entre el 51% y el 57%. Subjective Global Assessment correlacionaba bien con Patient-Generated Subjective Global Assessment y el Nutritional Risk Screening (κ = 0,531 p = 0,000). Nutritional Risk Screening 2002 mostró mejor asociación con variables clínicas y analíticas: peor estado nutricional en este test se asoció con peor comportamiento de albúmina (B = -0,087; CI = -0,169/-0,005]); prealbumina (B = -0,005; CI = [-0,011/ 0,001]), proteína C reactiva (B = 0,006;CI = [0,001/0,011]) y leucocitos (B = 0,134; CI = [0,031/0,237]) al final de la nutrición parenteral. Discusión: La mitad de los pacientes de cirugía digestiva presentan algún grado de desnutrición en el momento de iniciar la nutrición parenteral. El Nutritional Risk Screening 2002 se mostró como el test con mayor relación con las variables utilizadas en el seguimiento clínico de los pacientes con nutrición parenteral. <![CDATA[<b>Scored patient-generated subjective global assessment, albumin and transferrin for nutritional assessment of gastrostomy fed head or neck cancer patients</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112014000200026&lng=&nrm=iso&tlng= Introduction: Gastrostomy fed head or neck cancer patients frequently have impaired speech capacities. Enteral feeding teams frequently depend on laboratorial or anthropometrical parameters for nutritional assessment. Aims: In these patients, this study aimed to evaluate: (1) the practicability of Scored - Patient-Generated Subjective Global Assessment (PG-SGA); (2) their nutritional status using the Scored-PG-SGA; (3) association of serum albumin and transferrin values to the nutritional status rating using PG-SGA. Methods: On adult outpatients with head or neck cancer under prolonged (> 1 month) gastrostomy feeding, Scored-PG-SGA, albumin and transferrin were evaluated during the same appointment. Results: Scored-PG-SGA was easily feasible in 42 patients, even in patients with speech difficulties. Twenty-five patients were moderately/severely undernourished (PG-SGA/B+C). Scored-PG-SGA rated 41 patients as ≥ 2, thus needing nutritional/pharmacologic intervention. Albumin was low in 13 patients. Transferrin was low in 19 patients. Average albumin and transferrin in moderately/severely undernourished patients (PG-SGA/B+C) was significantly lower than in well-nourished (PG-SGA/A). There was association between Scored-PG-SGA rating, albumin and transferrin. Conclusions: In PEG fed head or neck cancer patients, PG-SGA was practicable and useful, even in patients with impaired speaking skills. Most patients displayed moderate/severe malnutrition (PG-SGA/B+C). Scored-PG-SGA rated 41 patients as needing for nutritional/pharmacological intervention. Scored-PG-SGA should be systematically included in the evaluation of these patients. In these patients, albumin and transferrin levels showed relation with Scored-PG-SGA and should be considered as nutritional biomarkers.<hr/>Introducción: Los pacientes con cáncer de cabeza o cuello alimentados por gastrostomía tienen a menudo una deterioración en la capacidad de hablar. Con frecuencia para la evaluación nutricional se usan parámetros bioquímicos y antropométricos. Objetivos: Evaluación Global Subjetiva - Generada por el Paciente (EGS-GP): (1) aplicabilidad; (2) el estado nutricional del paciente; (3) la asociación con los valores de albúmina y transferrina séricas. Métodos: Evaluación nutricional (EGS-GP), albúmina y transferrina en pacientes ambulatorios adultos con cáncer, sometidos a alimentación prolongada (> 1 mes) por gastrostomía. Valoración realizada en la misma consulta. Resultados: La EGS-GP fue fácilmente factible en 42 pacientes, incluso en pacientes con dificultades en hablar. Veinticinco estaban con desnutrición moderada/severa (EGS-GP/B+C). En 41 la EGS-GP fue ≥ 2, demostrando la necesidad de intervención nutricional/farmacológica. La albúmina estaba por debajo de lo normal en 13 pacientes. La transferrina en 19 pacientes. La media de albúmina y transferrina de los pacientes moderadamente/severamente desnutridos (EGS-GP/B+C) fue significativamente más baja, en comparación con los bien nutridos (EGS-GP/A). Se ha hallado asociación entre la EGS-GP, la albúmina y transferrina. Conclusiones: En los pacientes con cáncer de cabeza o cuello alimentados por gastrostomía, la EGS-GP fue viable y útil, incluso en los pacientes con dificultades de comunicación. La mayoría muestran desnutrición moderada/severa (EGS-GP/B+C). La EGS-GP ha calificado 41 pacientes como requiriendo de intervención nutricional/farmacológica. La EGS-GP debe incluirse sistemáticamente en la valoración de estos pacientes. En estos, la albúmina y transferrina mostraron una relación con la EGS-GP y deben ser consideradas como biomarcadores nutricionales. <![CDATA[<b>Effect of early nutritional intervention in the aoutcome of patients at risk clinical nutrition</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112014000200027&lng=&nrm=iso&tlng= Introducción: La desnutrición hospitalaria es un proceso multicausal y de alta prevalencia. La intervención nutricional en una etapa temprana mejora el pronóstico de los pacientes afectados. Objetivo: Comparar el efecto de una intervención nutricional temprana con el de una atención de rutina, sobre el resultado clínico, en pacientes con riesgo nutricional, detectados con la herramienta de cribado Nutritional Risk Screening NRS 2002, que ingresan a una institución de salud de alta complejidad. Materiales y métodos: Estudio cuasi experimental. Se evaluó en las primeras 48 horas de admisión a 891 pacientes, de los cuales 247 estaban en riesgo nutricional, 116 constituyeron el grupo con atención de rutina y 54 el grupo intervenido. Se evaluaron las complicaciones, días de estancia hospitalaria, pérdida de peso, cambio de índice de masa corporal y adecuación proteico-calórica. Resultados: Los pacientes intervenidos presentaron mayor consumo calórico (1617 ± 444,5 vs 1366 ± 467,1 kilocalorías, p = 0,002) y proteico (1,2 ± 0,2 vs 0,9 ± 0,3 g, p = 0,000), una ganancia de peso promedio de 0,7% vs una pérdida de 2.3% (p = 0,000), una proporción de complicaciones moderadas del 8,2% vs 25,2% (p = 0,012) y una reducción del tiempo de estancia hospitalaria de 2,2 días (p = 0,138), en comparación con el grupo con atención de rutina. Conclusión: La intervención nutricional temprana en los pacientes en riesgo nutricional, disminuyó la proporción de complicaciones moderadas, mejoró la adecuación de energía, proteína y la evolución nutricional en términos de ganancia de peso y cambio de IMC. Los días de estancia no mostraron diferencias significativas.<hr/>Introduction: Hospital malnutrition is a multi-causal process and high prevalence. Nutritional intervention at an early stage improves prognosis of affected patients. Objective: To compare the effect of early nutritional intervention with a routine care on clinical outcome in patients with detected nutritional risk screening tool NRS Nutritional Risk Screening 2002, entering an institution of complex health. Materials and Methods: A quasi-experimental study. Was assessed in the first 48 hours of admission to 891 patients, of whom 247 were at nutritional risk, 116 were the routine care group and 54 the intervention group. We evaluated complications, hospital stay, weight loss, change in body mass index and protein-calorie adequacy. Results: Patients undergoing caloric intake had higher (1617 ± 444.5 vs 1366 ± 467.1 kcal, p = 0.002) and protein (1.2 ± 0.2 vs 0.9 ± 0.3 g, p = 0.000), average weight gain of 0.7% vs a loss of 2.3% (p = 0.000), a proportion of moderate complications 8.2% vs 25.2% (p = 0.012) and decreased time hospital stay of 2.2 days (p = 0.138) compared with routine care group. Conclusion: Early nutritional intervention in patients at nutritional risk decreased the proportion of moderate complications, improved the adequacy of energy, protein and nutritional evolution in terms of weight gain and change in BMI. The length of stay did not differ significantly. <![CDATA[<b>The reality of the surgical fasting time in the era of the ERAS protocol</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112014000200028&lng=&nrm=iso&tlng= Multimodal protocols to optimize perioperative care and to accelerate postoperative recovery include abbreviated pre-and postoperative fasting. The aim of this study was to investigate the pre and postoperative fasting period and the factors that influence it in patients who underwent elective operations. We included patients who underwent surgery of the digestive tract and abdominal wall. Data were collected from the patients and from their personal health records. We included 135 patients between 19 and 89 years old. Most were adults (75.55%), female (60.74%) and the most common procedures were hernioplasty (42.96%) and cholecystectomy (34.81%). The preoperative fasting periods for solids and liquids were similar, median 16.50 (5.50-56.92) and 15.75 (2.50- 56.92) hours, respectively. The preoperative fasting period was influenced by the instruction received and surgery time. Postoperative fasting period was 15.67 (1.67-90.42) hours and was influenced by type of surgery and lack of synchrony between the clinical meeting and the nutrition and dietetics service schedules.<hr/>Los protocolos multimodales para optimizar la atención perioperatoria y acelerar la recuperación postoperatoria incluyen abreviatura del ayuno pre y postoperatorio. El objetivo de este estudio fue investigar el período de ayuno antes y después de la operación y los factores que lo influyen en los pacientes sometidos a cirugía electiva. Se incluyeron pacientes sometidos a cirugía del tracto digestivo y de la pared abdominal. Los datos fueron obtenidos con el paciente y su prontuario médico. Se incluyeron 135 pacientes entre 19 y 89 años. La mayoría eran adultos (75,55%), mujeres (60,74%) y fueron sometidos a hernioplastia (42,96%) o colecistectomía (34,81%). El ayuno preoperatorio de sólidos y líquidos fue similar: 16,50 (5,50 a 56,92) y 15,75 (2,50 a 56,92) horas, respectivamente. El ayuno preoperatorio fue influenciado por la orientación recibida y la hora de la cirugía. El ayuno postoperatorio fue 15,67 (1,67 a 90,42) horas y fue influenciado por el tipo de cirugía y la falta de sincronía entre el tiempo de la reunión clínica y del servicio de alimentación y nutrición. <![CDATA[<b>Usual dietary glycemic load is associated with cardiometabolic risk factors in physically active Brazilian middle-aged men</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112014000200029&lng=&nrm=iso&tlng= Introduction: The effects of dietary glycemic load (GL) on cardiometabolic risk factors in physically active subjects are not completely known. Objective: This cross-sectional study assessed the association of habitual dietary GL with cardiometabolic risk factors in physically active Brazilian middle-aged men. Methods: One-hundred seventy-six subjects (Age: 50.6 ± 5.0 years, BMI: 25.5 ± 3.6 kg/m²) were evaluated. Anthropometry, lifestyle features, insulin resistance, oxidative stress biomarkers (8-iso-prostaglandin F2α; 8-iso-PGF2α and 8-hydroxydeoxyguanosine; 8-OHdG) and lipid profile were assessed. Dietary intake was estimated through a quantitative food frequency questionnaire. Results: The dietary GL was positively associated with free fatty acid concentrations (β = 0.311, r² = 0.13, P-value = 0.034) and triglycerides/HDL cholesterol ratio (β = 0.598, r² = 0.19, P-value = 0.028) regardless of confounding factors (central obesity, red meat consumption, age and energy intake). The oxidative stress biomarker, 8-OHdG, was associated with habitual dietary GL (β = 0.432, r² = 0.11, P-value = 0.004), regardless of previous confounding factors plus excessive alcohol consumption, iron intake and current smoking status. Conclusions: The dietary GL was positively associated with lipid profile (free fatty acid concentrations and triglycerides/HDL cholesterol ratio) and oxidative stress biomarker (8-OHdG). These results indicate potential harmfulness of diet with higher GL to cardiometabolic risk factors in middle-aged men, even in physically active individuals.<hr/>Introducción: Los efectos de la carga glucémica (CG) de la dieta sobre los factores de riesgo cardiometabólico en sujetos físicamente activos no están establecidos por completo. Objetivo: Este estudio transversal evaluó la asociación entre la CG de la dieta habitual y los factores de riesgo cardiometabólico en hombres brasileños de mediana edad físicamente activos. Métodos: Ciento setenta y seis sujetos (índice de masa corporal: 25,5 ± 3,6 kg/m²; edad: 50,6 ± 5,0 años) fueron evaluados. Antropometría, características del estilo de vida, la resistencia a la insulina, biomarcadores del estrés oxidativo (8-iso-prostaglandina F2α, 8-iso-PGF2α y 8 hidroxideoxiguanosina, 8-OHdG) y el perfil lipídico fueron evaluados. La ingesta dietética se estimó por medio de un cuestionario cuantitativo de frecuencia de consumo. Resultados: La CG de la dieta se asoció positivamente con las concentraciones de ácidos grasos libres (β = 0,311, r² = 0,13, P = 0,034) y la razón triglicéridos/colesterol HDL (β = 0,598, r² = 0,19, P = 0,028), independientemente de los factores de confusión (obesidad central, consumo de carne roja, edad e ingesta calórica). El biomarcador del estrés oxidativo, 8-OHdG, también se asoció con CG de la dieta habitual (β = 0,432, r² = 0,11, P = 0,004), independientemente de los factores de confusión anteriores más el consumo excesivo de alcohol, la ingesta de hierro y tabaquismo actual. Conclusiones: La CG de la dieta se asoció positivamente con el perfil lipídico (concentraciones de ácidos grasos libres y razón triglicéridos/HDL colesterol) y el biomarcador de estrés oxidativo 8-OHdG. Estos resultados indican el potencial de nocividad de una dieta con mayor CG respecto a los factores de riesgo cardiometabólico en hombres de mediana edad, incluso en aquellos físicamente activos. <![CDATA[<b>Enteropathic acrodermatitis in a patient with high-out-put ileostomy</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112014000200030&lng=&nrm=iso&tlng= La deficiencia de zinc es relativamente frecuente en ciertas patologías, pero su manifestación clínica es rara. Se expone el caso de un paciente que ingresó con cuadro de deshidratación hiponatrémica e insuficiencia prerrenal secundaria por ileostomía de alto débito e intolerancia oral. Aunque se normalizó el débito de la ilesotomía al tercer día del ingreso y los niveles plasmáticos de zinc iniciales fueron normales, el paciente después de estar con NPT suplementada con 13 mg/día de zinc, sufrió una deficiencia severa de zinc con acrodermatitis enteropática que se resolvió completamente después de una semana con 26,5 mg/día. Sin embargo, los niveles plasmáticos no se normalizaron hasta pasado un mes de estar en tratamiento con estas macrodosis de zinc. El zinc plasmático no es un buen indicador de los depósitos de zinc en el organismo, y muchas veces, su alteración es un indicador tardío de deficiencia. Tampoco se observa una correlación entre la mejoría clínica y la normalización de sus niveles, siendo frecuente la resolución clínica a los pocos días de la suplementación sin detectarse aumento de zinc en plasma.<hr/>Zinc deficiency is relatively common in certain pathologies, although its clinical manifestation is uncommon. We present the case of a patient who was admitted presenting hyponatremic dehydration and pre-renal failure secondary to high-output ileostomy and oral intolerance. Although the ileostomy output was normalized within 3 days of admission and initial zinc plasma levels were normal, after being fed with TPN supplemented with 13 mg/day of zinc, he suffered a severe zinc deficit with enteropathic acrodermatitis that was completely resolved after one week with 26.5 mg/day. However, plasma levels did not return to normal until one month on therapy with high doses of zinc. Zinc plasma levels are not a good indicator of zinc stores in the body and many times their changes are a late indicator of zinc deficit. There is not a correlation between the clinical improvement and normalization of zinc levels, being common the clinical resolution within few days of the supplementation without observing an increase of zinc plasma levels. <![CDATA[<b>Short bowel syndrome cause of hypomagnesaemia importance of its diagnosis and treatment</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112014000200031&lng=&nrm=iso&tlng= El síndrome de intestino corto (SIC) es una entidad compleja caracterizada, por un estado malabsortivo secundario normalmente a una resección intestinal extensa que ocasiona alteraciones clínico, metabólicas y/o nutricionales debidas a la reducción de la superficie absortiva intestinal efectiva. El diagnóstico es fundamentalmente clínico y el paciente, por el proceso malabsortivo, requiere un soporte nutricional para mantener sus requerimientos básicos, como en el caso que presentamos. La clínica asociada al SIC también está en función de la zona de intestino delgado afectada por la resección o la alteración funcional. Sabemos que los electrolitos son absorbidos predominantemente en el intestino delgado. La regulación de los niveles de iones/minerales se basa tanto en la absorción intestinal como en la excreción renal. Consideramos de interés la publicación del caso, dado lo excepcional de la pérdida aislada de magnesio secundaria al SIC. Comentamos los aspectos más destacables del mismo y revisamos la literatura.<hr/>The short bowel syndrome (SIC) is a complex entity characterized by a malabsorptive state usually secondary to extensive intestinal resection originating a clinical, metabolic and/or nutritional disorder due to the reduction of the effective intestinal absorptive surface. The diagnosis is essentially clinical and, due to the patients malabsorptive process, it requires nutritional support to maintain their basic requirements, as the case reported. The clinical features of SIC patients depend on the grade of the alteration of function of the the small intestine or the impairment secondary to the surgical resection. We know that electrolytes are absorbed predominantly in the proximal gut. The regulation of ion/mineral levels depend on both the intestinal absorption and the renal excretion. We present an unusual case of SIC with only low absortion of magnesium. We discuss the most outstanding aspects of the case and review the literature. <![CDATA[<b>Gastrocolic fistula as a complication of percutaneous feeding gastrostomy</b>: <b>description of three cases and review of the literature</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112014000200032&lng=&nrm=iso&tlng= Introducción: La gastrostomía percutánea es el procedimiento de elección para proporcionar acceso enteral en pacientes que requieren soporte nutricional por esta vía a largo plazo, relegando a la gastrostomía quirúrgica. Material y métodos: Presentamos tres pacientes con indicación de gastrostomía percutánea para soporte nutricional. En dos casos se realizó la gastrostomía mediante endoscopia y en otro mediante radiología intervencionista. Resultados: Durante la realización de las gastrostomías no se detectaron incidencias clínicas, pero al intentar recambio de las sondas de gastrostomía, se evidenció la presencia de fístula gastrocólica que, ocasionaba imposibilidad del recambio en un caso, o cuadro de dolor abdominal y diarrea en los otros dos casos. Discusión: Pese a ser una técnica segura, la gastrostomía percutánea debe realizarse con una correcta selección de los pacientes para minimizar posibles complicaciones que puedan acontecer, como fístula gastrocólica, recomendando en casos dudosos la realización de prueba de imagen tipo TC (tomografía computerizada).<hr/>Introduction: Percutaneous gastrostomy, is the procedure of choice to provide enteral access in patients requiring nutritional support in this way in the long run, relegating the surgical gastrostomy. Material and methods: We present three patients requiring percutaneous gastrostomy for nutritional support. In two cases was performed endoscopic gastrostomy and another one using interventional radiology. Results: While performing percutaneous gastrostomy clinical incidents were not detected, but when trying the replacement of gastrostomy tubes, showed the presence of gastrocolic fistula that caused failure or turnover in one case, or abdominal pain and diarrhea in the two other cases. Discussion: Despite being a safe technique, should be done a proper patient selection in order to minimize the potential complications that may occur, as gastrocolic fistula, recommending in doubtful cases test of image such CT (computerized Tomography).