Scielo RSS <![CDATA[Nutrición Hospitalaria]]> http://scielo.isciii.es/rss.php?pid=0212-161120160005&lang= vol. 33 num. 5 lang. <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.isciii.es/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.isciii.es <![CDATA[<b>Body composition in children and adolescents</b>: <b>looking for the best technique</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016000500001&lng=&nrm=iso&tlng= <![CDATA[<b>Enteral feeding through endoscopic gastrostomy in amyotrophic lateral sclerosis patients</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016000500002&lng=&nrm=iso&tlng= Background: Dysphagia is common in amyotrophic lateral sclerosis (ALS) and may result in malnutrition. Endoscopic gastrostomy (PEG) is recommended when oral feeding is unsafe. This work aims to assess the effectiveness and safety of PEG feeding on improving nutritional and prognostic parameters in ALS patients. Methods: Observational and retrospective study using records from ALS patients referred for gastrostomy. Age, gender and mortality data were collected. NRS 2002, body mass index (BMI), serum albumin, transferrin and total cholesterol were recorded at the time of PEG (T0) and repeated after 3 months (T3). The evolution of these parameters was analysed and compared to survival. Results: Data from 37 ALS patients (18 men/19 women) aged 43-88 years (mean: 69 years). All patients presented NRS 2002 ≥ 3 points. On average, patients underwent gastrostomy 11 months after diagnosis. No major procedural complications occurred. Mean survival after diagnosis was 22.2 months. Mortality rate at 3 months was 21.6% with a mean survival after PEG of 11.2 months. Albumin, transferrin and cholesterol levels increased from T0 to T3 without reaching statistical significance. Higher albumin (R = 0.3) and transferrin (R = 0.4) at admission tend to be positively correlated with survival. Mean BMI was similar at the two moments but higher initial values were associated with better outcome (R2 = 0.39, p < 0.05). Conclusions: PEG is a safe and effective technique for enteral feeding and should be considered early in ALS patients with dysphagia. Higher BMI predicts longer survival. The association between higher serum proteins and survival must be confirmed in further studies.<hr/>Introducción: la disfagia es común en pacientes con esclerosis lateral amiotrófica (ELA) y pude resultar en desnutrición. Se recomienda la gastrostomía endoscópica (PEG) cuando la alimentación oral no es más segura. Este trabajo tiene como objetivo evaluar la eficacia y seguridad de la alimentación por PEG en la mejora de los parámetros nutricionales y de pronóstico en pacientes con ELA. Métodos: estudio observacional y retrospectivo que utilizó los registros clínicos de pacientes con ELA referidos para gastrostomía. Se recogieron datos sobre la edad, el género y la mortalidad. Se registró el NRS 2002, el índice de masa corporal (IMC), la albúmina sérica, la transferrina y el colesterol total en el momento de PEG (T0) y después de 3 meses (T3). Resultados: fueron recolectados los datos de 37 pacientes con ELA (18 hombres/19 mujeres), con edades comprendidas entre 43-88 años (media: 69 años). Todos los pacientes presentaron NRS 2002 ≥ 3 puntos. En promedio, los pacientes fueron sometidos a gastrostomía 11 meses después del diagnóstico. No hubo complicaciones mayores del procedimiento. La media de supervivencia después del diagnóstico de ELA fue de 22,2 meses. La tasa de mortalidad a los 3 meses fue de 21,6%, con una supervivencia media de 1,.2 meses después de PEG. Los niveles de albúmina, transferrina y colesterol aumentaron de T0 a T3, sin embargo sin alcanzar significación estadística. Mayores niveles de albúmina (R = 0,3) y de transferrina séricas (R = 0,4) en el momento de PEG tienden a estar correlacionados positivamente con una supervivencia más larga. El IMC medio fue similar en los dos momentos, pero valores iniciales más altos están asociados con un mejor pronóstico (R2 = 0,39, p < 0,05). Conclusiones: PEG es una técnica segura y eficaz para la nutrición enteral y se debe considerar temprano en pacientes con ELA y disfagia. Un mayor IMC predice una mayor supervivencia. La asociación entre proteínas séricas más altas y la supervivencia debe ser confirmada en estudios posteriores. <![CDATA[<b>Home enteral nutrition in Region of Murcia</b>: <b>sample profile, trends and outlook cost. From 2007 to 2010</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016000500003&lng=&nrm=iso&tlng= Introducción: en Murcia, y hasta 2010, la administración de la nutrición enteral domiciliaria (NED) dictaba cumplir la regulación marcada en cuanto a los facultativos con competencias para su prescripción. Objetivos: examinar aspectos esenciales de este recurso en el periodo 2007-2010, características de la muestra y evolución del coste, así como perspectivas de futuro. Métodos: estudio del perfil de la población NED en un área de salud específica. Selección de recetas facturadas de productos NED en el conjunto de la Región, clasificación por tipos y análisis de la evolución en importe y en envases para el periodo 2007-2010. Resultados: respecto al perfil de la muestra del Área I de Salud de la Región, la patología, vía de administración y tipo de nutrición más frecuentes resultaron, respectivamente, la enfermedad neurológica, la vía oral y la nutrición no específica. Por otro lado, el gasto sanitario en productos dietoterápicos, en el Servicio Murciano de Salud, aumentó alrededor del 50% entre los años 2007 y 2010. Tanto en envases como en importe, Murcia se sitúa por encima de la media nacional. Conclusiones: el perfil de la muestra no coincide con trabajos publicados en otras regiones. Este dato, junto a la posición de Murcia en gasto dietoterápico, y su evidente tendencia al alza en los años analizados, hace evidente la necesidad de medidas que mejoren la calidad de la NED en la Región de Murcia y, en caso de ser posible, conseguir alcanzar valores nacionales en relación con el consumo medio y el gasto.<hr/>Introduction: It was 2010 when the prescription of home enteral nutrition (HEN) in Murcia changed restricting this task to those physicians with skills for it. Objectives: To evaluate key aspects of this registry data over 2007-2010; sample characteristics, cost trends and future prospects. Methods: Retrospective study of the HEN population profile in one specific health area and HEN products billed in the whole region; analysis of the chosen formula and changes concerning prescriptions and its value during 2007-2010. Results: Regarding the profile of the specific area (Area I de Salud de la Región de Murcia), indication, route of administration and type of formula most frequent were, respectively, neurological disease, oral, and non-specific nutrition. On the other hand, health expenditure in these products concerning the Murcia Health Service increased about 50% in both aspects, number of prescriptions and amount between 2007 and 2010. Compared with the rest of the country, Murcia is above the national average. Conclusions: The profile of this specific area does not match with other published works, moreover, the expense in nutrition and the clear upward trend during this period clarify the need for steps to improve the quality of the HEN in the Region of Murcia and try to reach national values related to average consumption and spending. <![CDATA[<b>Quality indicators for enteral and parenteral nutrition therapy</b>: <b>application in critically ill patients "at nutritional risk"</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016000500004&lng=&nrm=iso&tlng= Introduction: Quality Indicators for Nutritional Therapy (QINT) allow a practical assessment of nutritional therapy (NT) quality. Objective: To apply and monitor QINT for critically ill patients at nutritional risk. Methods: Cross sectional study including critically ill patients > 18 years old, at nutritional risk, on exclusive enteral (ENT) or parenteral nutritional therapy (PNT) for > 72 hours. After three consecutive years, 9 QINT were applied and monitored. Statistical analysis was performed with SPSS version 17.0. Results: A total of 145 patients were included, 93 patients were receiving ENT, among then 65% were male and the mean age was 55.7 years (± 17.4); 52 patients were receiving PNT, 67% were male and the mean age was 58.1 years (± 17.4). All patients (ENT and PNT) were nutritionally screened at admission and their energy and protein needs were individually estimated. Only ENT was early initiated, more than 70% of the prescribed ENT volume was infused and there was a reduced withdrawal of enteral feeding tube. The frequency of diarrhea episodes and digestive fasting were not adequate in ENT patients. The proper supply of energy was contemplated only for PNT patients and there was an expressive rate of oral intake recovery in ENT patients. Conclusion: After three years of research, the percentage of QINT adequacy varied between 55%-77% for ENT and 60%-80% for PNT. The results were only made possible by the efforts of a multidisciplinary team and the continuous re-evaluation of the procedures in order to maintain the nutritional assistance for patients at nutritional risk.<hr/>Introducción: los indicadores de calidad en terapia nutricional (ICTN) permiten evaluar la calidad de la terapia nutricional (TN) de forma práctica. Objetivo: implementar y monitorizar los ICTN en pacientes críticos con riesgo nutricional. Métodos: estudio transversal con pacientes críticos > 18 años en riesgo nutricional, en terapia nutricional enteral (TNE) o parenteral (TNP) exclusiva a > 72 horas. Después de 3 años consecutivos, 9 ICTN fueron implementados y monitorizados. El análisis estadístico fue realizado con el software SPSS, versión 17.0. Resultados: fueron incluidos 145 pacientes, siendo 93 en TNE, 65% eran de sexo masculino, con edad promedio de 55,7 años (± 17,4); 52 pacientes que estaban en TNP, 67% eran de sexo masculino, con edad promedio de 58,1 años (± 17,4). Todos los pacientes (TNE y TNP) fueron cribados en la admisión, los cálculos de las necesidades calóricas y proteínicas fueron individualizados. Apenas la TNE fue precoz, > 70% del volumen prescrito fue administrado y fue visto una reducida pérdida de la sonda nasoenteral. Las frecuencias de diarrea y ayuno digestivo no fueron adecuadas en TNE. La administración adecuada de energía fue contemplada apenas en TNP y hubo una significativa tendencia de recuperación en la vía oral en TNE. Conclusión: después de 3 años de estudio, el porcentaje de adecuación de los ICTN varió entre 55%-77% para TNE y 60%-80% para TNP. Los resultados reflejan los esfuerzos del equipo multiprofesional de TN en mantener la calidad de la asistencia nutricional en los pacientes críticos con riesgo nutricional. <![CDATA[<b>Cut-off values for classifying active children and adolescents using the Physical Activity Questionnaire</b>: <b>PAQ-C and PAQ-A</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016000500005&lng=&nrm=iso&tlng= Introduction: The Physical Activity Questionnaire for children and adolescents (PAQ-C & PAQ-A) has been widely used in research and field settings. However, there is a lack of information about its final score meaning. Objective: To determine PAQ-C and PAQ-A score cut-off values using physical activity (PA) thresholds objectively measured as reference criteria. Methods: 146 children (n = 83 boys, n = 63 girls) and 234 adolescents (n = 115 boys, n = 119 girls) participated in this study. Accelerometers (Actigraph GT3X) were used to assess objectively PA during one-week, afterwards PAQ was filled by the participants. As participants met or not the international PA recommendations for total, moderate-vigorous (MVPA) or light PA, three categorical variables of two levels were created. ROC curves procedure were carried out to obtain score cut-off points for identifying the positive category recommendation. Results: ROC curves analysis estimated 2.75 and 2.73 score cut-off points to discriminate &gt; 60 minutes of MVPA for PAQ-A and PAQ-C respectively (PAQ-A AUC = 0.68, p < 0.001 and PAQ-C; AUC = 0.55, p &gt; 0.05). Also 60 minutes of MVPA was achieved with a total volume of 10,664 steps/day in children and 9,701 steps/day in adolescents. Conclusions: Our results suggest that PAQ-A can be a useful tool to classify adolescents as active or inactive following international recommendations as criteria. However, we could not find a significant cut-off for PAQ-C score.<hr/>Introducción: el Cuestionario de Actividad Física para Niños y Adolescentes (PAQ-C y PAQ-A) ha sido ampliamente utilizado en entornos de investigación y en el trabajo de campo. Sin embargo, existe una falta de información sobre el significado de su puntuación final. Objetivo: determinar los valores de corte del PAQ-C y el PAQ-A y el número de pasos diarios asociados utilizando una medida objetiva de actividad física como criterio de referencia. Metodología: 146 niños (n = 83 niños, n = 63 niñas) y 234 adolescentes (n = 115 niños, n = 119 niñas) participaron en el estudio. Se utilizó acelerometría triaxial (Actigraph GT3X) durante 7 días y los participantes completaron el PAQ-C y/o PAQ-A al entregar el acelerómetro. En base a las recomendaciones internacionales de AF se crearon tres criterios relativos a si los participantes cumplían o no con las mismas (AFMV &gt; 60 min/día, AF vigorosa &gt; 30 min/día, y AF total &gt; 116 min/día; respectivamente). El análisis de las curvas ROC fue utilizado para identificar los valores de corte. Resultados: el análisis de las curvas ROC estimó un valor de 2,75 y 2,73 para discriminar &gt; 60 minutos de actividad física moderada-vigorosa para el PAQ-A y el PAQ-C, respectivamente (PAQ-A AUC = 0,68, p < 0,001 y PAQ-C; AUC = 0,55, p &gt; 0,05). Dicha intensidad se logró con un volumen total de 10.664 pasos/día en niños y 9.701 pasos/día en adolescentes. Conclusiones: nuestros resultados sugieren que el PAQ-A puede ser una herramienta útil para clasificar a los adolescentes activos siguiendo las recomendaciones internacionales de actividad física como criterio. Sin embargo, no pudimos encontrar un punto de corte significativo para el PAQ-C. <![CDATA[<b>Low levels of physical performance, VO2<sub>MAX</sub> and high prevalence of obesity among school children from 9 to 14 years of age</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016000500006&lng=&nrm=iso&tlng= Introducción: bajos niveles de actividad física, moderada y vigorosa, son un factor de riesgo conductual importante en la obesidad en niños. Objetivo: el objetivo del estudio fue determinar el estado nutricional y la condición física de escolares, comparando los resultados obtenidos por género, obesidad y rendimiento físico. Material y métodos: 578 escolares: 308 hombres de 11,22 ± 1,93 años y 270 mujeres de 10,93 ± 1,92 años participaron en la investigación. Fueron evaluados: índice de masa corporal (IMC), porcentaje de masa grasa (%MG), contorno de cintura (CC), razón cintura-estatura (RCE) y rendimiento físico según los test del Estudio Nacional de Educación Física de la Agencia de Calidad de la Educación de Chile. Resultados: el %MG fue mayor en la mujeres (p < 0,001). En el test de abdominales y en el de Navette el rendimiento fue mayor en los hombres, y en el test de flexo-extensiones de brazo el rendimiento fue mayor en las mujeres (p < 0,05). Los escolares en categoría de obeso presentaron inferiores resultados en los test de: abdominales, salto largo, flexo-extensiones de brazo y Navette (p < 0,001). El VO2MAX fue menor en los sujetos con obesidad (p < 0,001). Los estudiantes que necesitan mejorar 3 o 4 test presentan mayor RCE (p < 0,001) y %MG (p < 0,001). Existe una asociación negativa entre la RCE y el VO2MAX (-0,543, p < 0,001). Conclusiones: existe una elevada prevalencia de sobrepeso y obesidad. Además, se aprecia un bajo rendimiento físico asociado a esta condición. Los escolares que necesitan mejorar 3 o 4 test de la condición física presentan mayores promedios de %MG y RCE; esta última variable es un potente indicador de riesgo cardiovascular.<hr/>Introduction: Low levels of moderate and vigorous physical activity are a factor of important behavioral risk in the obesity in children. Objective: The objective of this study was to determine the nutritional status and physical condition of students, by comparing the results obtained by gender, obesity, and physical performance. Material and methods: 578 students; 308 men of 11.22 ± 1.93 years and 270 women of 10.93 ± 1.92 years, participated in the investigation. Were evaluated; body mass index (BMI), percentage body fat (%FM), contour waist (CW), waist-to-height ratio (wtHR) and physical performance according to the test of the National Study of Physical Education of the Agency of Quality of Education of Chile. Results: The %FM was higher in women (p < 0.001). In the Test of abdominal and Navette performance was higher in men and in the test of flexo-extensions of arm performance was higher in women (p < 0.05). Category of obese schoolchildren showed lower results in the test: abdominal, long jump, flexo-extensions of arm and Navette (p < 0.001). The VO2MAX was lower in the overweight subjects (p < 0.001). The students who need to improve 3 or 4 test presented more wtHR (p < 0.001) and %FM (p < 0.001). There is a negative association between the wtHR and the VO2MAX (-0.543, p < 0.001). Conclusions: There exists a high predominance of excess weight and obesity, also it is appreciated a low physical performance associated with this condition. The students, who need to improve 3 or 4 test of physical condition, have a higher average of %FM and wtHR, this last variable is a powerful indicator of cardiovascular risk. <![CDATA[<b>Energy and nutrients intake in children of 2-4 years at the "Buen Comienzo" program, Medellín (Colombia)</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016000500007&lng=&nrm=iso&tlng= Introducción: a escala mundial y nacional se reporta una alta prevalencia de sobrepeso y obesidad en menores de 5 años. La etiología es multifactorial, pero factores ambientales como sedentarismo y el progresivo deterioro de la alimentación promueven el exceso de peso y conllevan a mayor riesgo de enfermedades crónicas no transmisibles en temprana edad. Objetivo: describir la ingesta de alimentos, energía y nutrientes en los niños de 2-4 años con obesidad y eutróficos del programa "Buen Comienzo". Método: estudio de corte con 111 niños con obesidad clasificada según IMC &gt; 3 DE, que fueron pareados por sexo, edad y tipo de atención con un niño clasificado con estado nutricional normal. Personal entrenado realizó la valoración antropométrica con equipos y métodos estandarizados y se evaluó la ingesta dietética a través de recordatorio de 24 horas. Se aplicó la prueba t-student y U de Mann Whitney en el análisis bivariado y para determinar el patrón de consumo de alimentos y se efectuó un análisis de clases latentes (ACL). Resultados: los niños tienen un consumo de energía superior a su requerimiento, pero existe diferencia significativa según el estado nutricional; el consumo en los niños obesos es de 1.632 kcal (IQR: 1.475-1.801 kcal) y eutróficos de 1.798 kcal (IQR 1.702-1.632 kcal) (p = 0,00). Los niños con peso adecuado tienen mayor ingesta de macronutrientes y micronutrientes (p < 0,05); hay una mayor ingesta de proteínas y micronutrientes durante la semana (p < 0,05); el 30% de los niños no consumió ninguna verdura y el 60% ninguna fruta el día anterior a la encuesta y tuvieron, además, un alto consumo de azúcares y dulces. Conclusiones: los niños están sometidos a una dieta obesogénica caracterizada por un bajo consumo de frutas y verduras y una alta ingesta de energía, grasas saturadas y carbohidratos concentrados, lo que promueve una ganancia de peso no deseado.<hr/>Introduction: At a global and national level, high prevalence of overweight and obesity in children under five years old has been reported. The etiology is multi-factorial, but environmental factors such as sedentary lifestyle, as well as eating habits become more important, given the progressive deterioration in the food quality that promotes the overweight in childhood and leads to increased risk of chronic, noncommunicable early. Objective: To describe the intake of food, energy and nutrients in children aged 2-4 years with obesity and healthy children, attending the "Buen Comienzo" Program in the form of institutional care setting. Method: A Cross-sectional study of 111 children with obesity, classified according to IMC &gt; 3 SD, which had were matched by sex, age and type of care, with a child with normal nutritional status, Trained personnel performed the anthropometric assessment and standardized methods, and dietary intake was assessed using 24-hour recall. Student t-test and Mann Whitney test was used in the bivariate analysis and to determine the pattern of food intake in obese and eutrophic children, Latent Class Analysis (LCA) was performed. Results: All children have a higher intake of calories to their requirements, but there are significant differences as nutritional status, consumption in obese children is 1,632 kcal (IQR: 1,475-1,801kcal) and eutrophics of 1,798 kcal (IQR 1,702-1,632 kcal) (p = 0,00). Children with healthy weight, have a higher intake of macro and micro-nutrients (p < 0,05); there is a higher intake of protein and micronutrients during the week (p < 0,05) and 30% of children did not consume any vegetables and 60% fruit any day prior to the survey and also had a high consumption of sugars. Conclusions: The children subjected to a obesogenic diet, characterized by a low consumption of fruits and vegetables, as well as highly caloric diet with saturated fats and concentrated carbohydrates, that surpasses their daily requirements to gain weight in undesirable. <![CDATA[<b>Prevalence of overweight and obesity among adolescents in eight Arab countries</b>: <b>comparison between two international standards (ARABEAT-2)</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016000500008&lng=&nrm=iso&tlng= Objective: The aim of this study was to highlight the prevalence of overweight and obesity among adolescents in eight Arab countries. Methods: A school-based cross-sectional study was conducted in eight Arab countries: Iraq, Jordan, Kuwait, Libya, Palestine, Saudi Arabia, Sudan and Tunisia. The total sample included was 6,447 adolescents aged 15-18 years (3,111 males, 3,336 females). The International Obesity Task Force (IOTF) and World Health Organization (WHO) reference standards were used to determine obesity levels. Results: The WHO standard provided lower prevalence of overweight but higher prevalence of obesity than the IOTF standard. According to the IOTF standard, overweight among males was highest in Kuwaiti adolescents (24.8%), followed by Saudi Arabian (23.2%). Among females, the highest prevalence was reported in Kuwaiti adolescents (22.1%), followed by Jordanian (20.0%). Regarding obesity, Kuwaiti adolescents showed the highest prevalence of obesity for both males (28.6%) and females (21.1%). Conclusion: Findings revealed no progress in reducing prevalence of obesity.<hr/>Objetivo: el objetivo de este estudio fue poner de relieve la prevalencia del sobrepeso y la obesidad en los adolescentes de ocho países árabes. Métodos: estudio transversal basado en escolares, que se llevó a cabo en ocho países árabes: Irak, Jordania, Kuwait, Libia, Palestina, Arabia Saudí, Sudán y Túnez. La muestra total estuvo compuesta por 6.447 adolescentes de 15-18 años (3.111 hombres, 3.336 mujeres). Se utilizaron para determinar los niveles de obesidad de la Fuerza Internacional de Obesidad (IOTF) y los patrones de referencia de la Organización Mundial de la Salud (OMS). Resultados: el estándar de la OMS presentó menor prevalencia de sobrepeso, pero mayor prevalencia de obesidad que el estándar de la IOTF. De acuerdo con la norma IOTF, el sobrepeso entre los varones fue más alto en los adolescentes kuwaitíes (24,8%), seguido de Arabia Saudí (23,2%). Entre las mujeres, se informó de la más alta prevalencia en adolescentes kuwaitíes (22,1%), seguido por las jordanas (20,0%). En cuanto a la obesidad, los adolescentes kuwaitíes presentaron la mayor prevalencia de obesidad tanto en hombres (28,6%) como en mujeres (21,1%). Conclusión: los resultados revelaron que no se ha conseguido ningún progreso en la reducción de la prevalencia de la obesidad. <![CDATA[<b>Nutritional state and stages of behaviour change regarding physical activity among children and adolescents from Bogotá, Colombia</b>: <b>the FUPRECOL Study</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016000500009&lng=&nrm=iso&tlng= Objetivo: el propósito del estudio fue relacionar la etapa en el cambio en el comportamiento frente a la actividad física y el estado nutricional en escolares de Bogotá, Colombia, pertenecientes al estudio FUPRECOL. Método: se trata de un estudio transversal, realizado en 8.000 niños y adolescentes de entre 9 y 17 años, pertenecientes a 24 instituciones educativas. Se aplicó de manera autodiligenciada el cuestionario de cambio de comportamiento en función de la intención de realizar actividad física (CCC-Fuprecol) y se midió el peso y la estatura para determinar el estado nutricional con el índice de masa corporal (IMC). Resultados: el porcentaje de respuesta fue del 82,5% y se consideraron válidos 6.606 registros, siendo el 58,3% (n = 3.850) niñas, con un promedio de edad de 12,7 ± 2,3 años. En la población general, el 5,3% de los escolares se encontraba en etapa de precontemplación, el 31,8% en contemplación, el 26,7% en acción y el 36,2% en etapa de mantenimiento. Al comparar la etapa de cambio con el estado nutricional por IMC, los escolares clasificados como obesos mostraron mayor frecuencia de respuesta en la etapa de precontemplación, mientras que los escolares con peso saludable acusaron mayores porcentajes en la etapa de mantenimiento. Conclusión: en escolares de Bogotá, Colombia, se encontró una relación estadísticamente significativa entre la intención de realizar actividad con el estado nutricional medido con el IMC. Fomentar la promoción de la actividad física y monitorizar el estado nutricional deberá ser una prioridad en las agendas y políticas públicas dentro del ámbito escolar.<hr/>Objective: This study was related to stages of change in behaviour regarding physical activity and nutritional state in amonq school children in Bogotá, Colombia, who were participating in the FUPRECOL study. Methods: This was a cross-sectional study in which 8.000 9 to 17 year-old children and adolescents participated; they came from 24 educational institutions in Bogotá, Colombia. A self-completed questionnaire regarding behavioural change concerning an intension to engage in physical activity (CCC-FUPRECOL) was completed and weight and stature were measured for determining nutritional state according to body mass index (BMI). Results: There was a 82,5% response and 6,606 replies were considered valid, 58.3% (n = 3,850) being from girls having an average age of 12.7 ± 2.3 years-old. The study population overall was placed in the following stages: 5.3% in the pre-contemplation stage, 31.8% in contemplation, 26.7% in action and 36.2% in the maintenance stage. When change stage was compared to nutritional state by BMI, those schoolchildren classified as being obese had a higher frequency of response regarding the pre-contemplation stage, whilst schoolchildren having a healthy weight had higher rates regarding the maintenance stage. Conclusion: A statistically significant relationship was found for schoolchildren in Bogotá, Colombia, when comparing the intension to engage in physical activity and nutritional state by BMI. Encouraging the promotion of physical activity and monitoring nutritional state must become a priority on public agendas and policies regarding the scholastic setting. <![CDATA[<b>Influence of supplementation with oligofructose-enriched inulin on bone mineral content and density after delivery and lactation in rats</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016000500010&lng=&nrm=iso&tlng= Introducción: la gestación y lactancia están relacionadas con pérdidas temporales en la densidad mineral ósea (DMO) materna. Una suplementación con calcio podría resultar beneficiosa para evitar la pérdida de masa ósea del esqueleto materno. Otros nutrientes como los prebióticos han sido identificados como responsables de un incremento en la absorción de minerales, pudiendo condicionar la mineralización ósea. Objetivo: estudiar el efecto de la suplementación de la dieta materna con el prebiótico inulina enriquecida con oligofructosa, durante la gestación y la lactancia sobre el contenido mineral óseo (CMO) y la DMO al final del periodo de lactancia. Métodos: las ratas gestantes fueron alimentadas con dieta estándar (grupo CC), dieta fortificada en calcio (grupo Ca) o enriquecida con el prebiótico inulina enriquecida con oligofructosa (grupo Pre) hasta el final del periodo de lactancia. Posteriormente se evaluó el CMO y DMO por absorciometría de rayos X (DEXA) y el pH del contenido cecal. Resultados: en términos generales, el grupo Pre presenta los mayores valores absolutos de CMO y DMO de entre los tres grupos, siendo en la tibia significativamente diferentes en los grupos CC y Pre frente al grupo Ca. El pH del contenido cecal del grupo Pre es significativamente inferior al de los grupos CC y Ca. Conclusión: la suplementación con inulina enriquecida con oligofructosa, en condiciones nutricionales no deficientes en calcio, durante la gestación y la lactancia, ejerce una protección del esqueleto materno en las ratas y puede ser considerada como una estrategia nutricional para proteger la masa ósea materna en el periodo perinatal.<hr/>Introduction: Pregnancy and lactation are related with temporary decreases in maternal bone mineral density (BMD). Calcium supplementation could be beneficial to prevent bone loss of maternal skeleton. Other nutrients, such as prebiotics have showed to produce an increase of the mineral absorption and therefore affecting bone mineralization. Objective: To study the effect of maternal diet supplementation with prebiotic oligofructose-enriched inulin during gestation and lactation on the maternal bone mineral content (BMC) and BMD at the end of lactation. Methods: Pregnant rats were fed with standard diet (CC group), calcium fortified diet (Ca group) or with prebiotic oligofructose-enriched inulin supplemented diet until the end of the lactation period. At weaning, bone mineral content (BMC) and BMD were determined by dual-energy X-ray absorptiometry and the pH of the cecal content was also determined. Results: In absolute terms, the highest BMD and BMC were found in the Pre group as compared with the other two groups being significant in the tibia when compared Pre group and CC group with Ca group. The pH of the cecal content in the Pre group was also significantly lower as compared with the other two groups. Conclusion: Prebiotic oligofructose-enriched inulin supplementation, in calcium no-deficient conditions, during gestation and lactation exerts a protection on maternal skeleton during pregnancy and lactation in the rats and could be considered as a plausible nutritional option for protecting maternal bone mass during these periods. <![CDATA[<b><i>Acantosis nigricans</i> is associated with risk factors related to cardiovascular disease in Mexican children with obesity</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016000500011&lng=&nrm=iso&tlng= Introduction: The prevalence of obesity in Mexican children has increased during the last decade, as has the risk of early onset metabolic disorders and cardiovascular disease. Objective: To determine the association of Acantosis nigricans (AN) with dyslipidemia, high blood pressure, body mass index (BMI), and risk factors related to eating behavior in overweight and obese children. Patients and methods: This transverse analytical study, conducted in two Mexico City primary schools, included 300 boys and girls. Information was gathered on hereditary and perinatal background. A physical examination provided data on the presence/absence of AN, blood pressure, weight and height. The BMI and Z-score were calculated. The serum concentration of glucose, cholesterol and triglycerides was quantified and the lipoprotein profile determined. Results: The prevalence of AN was 41.7%. An association was found between AN and risk factors for cardiovascular disease, including BMI (rS 0.432; p < 0.0001), systolic and diastolic blood pressure above the 90th percentile (rS 0.231, p < 0.0001; rS 0.128, p = 0.026; respectively), hypertriglyceridemia (rS 0.156; p = 0.007), and low levels of cHDL (rS -0.160; p = 0.006). AN was also associated with risk eating behavior, including dieting to lose weight (p = 0.004), losing control over eating (p = 0.023), and body fat percentage above the 90th percentile (χ2= 35.1; p = 0.0001). No association was observed between AN and serum glucose concentration (rS -0.018; p = 0.759). Logistic regression analysis demonstrated an association of AN with a low concentration of cHDL (RM: 1.726; p = 0.041) and a high percentage of body fat (&gt; 48%) (RM: 3.591; p = 0.001). Conclusion: A high prevalence of AN was found in overweight and obese children. There was an association between AN and risk factors of cardiovascular disease, including Z-score, BMI, dyslipidemia, and high blood pressure.<hr/>Introducción: la mayor prevalencia de obesidad en la población infantil mexicana durante la última década incrementa el riesgo de presentar trastornos metabólicos y enfermedades cardiovasculares a edades cada vez más tempranas. Objetivo: determinar la asociación entre Acantosis nigricans (AN) con dislipidemia, hipertensión arterial, índice de masa corporal (IMC) y conductas alimentarias de riesgo en niños con sobrepeso y obesidad. Pacientes y métodos: estudio transversal analítico realizado en dos escuelas públicas de la zona metropolitana de la ciudad de México donde participaron 300 niños, de ambos sexos, obteniéndose información de los antecedentes heredofamiliares y perinatales. Con la exploración física se valoró la presencia o ausencia de AN y presión sanguínea. Se pesó y midió a los escolares, se calculó el IMC y se estimó su puntaje Z. Se cuantificó la concentración sérica de glucosa, colesterol, triglicéridos y perfil de lipoproteínas. Resultados: la prevalencia de AN fue 41,7%, al determinar la asociación entre la AN y los factores de riesgo cardiovascular, se identificó una asociación con el IMC (rS 0.432; p < 0.0001), entre las cifras de presión arterial sistólica y diastólica por encima del percentil 90 (rS 0.231; p < 0.0001) y (rS 0.128; p = 0,026) respectivamente, la hipertrigliceridemia (rS 0.156; p = 0.007), las bajas concentraciones de colesterol de lipoproteínas de alta densidad (cHDL) (rS -0,160; p = 0,006), así como la existencia de los trastornos de la conducta alimenticia; haber realizado dietas p = 0.004, ha perdido el control de lo que come p = 0,023 y cuando el porcentaje de grasa corporal fue superior al percentil 90, χ² = 35.1; p = 0.0001, no se observó asociación con la concentración sérica de glucosa (rS -0.018; p = 0,759). En el análisis de regresión logística se observó que la presencia de AN mostró una asociación con las menores concentraciones de cHDL (RM: 1.726; p = 0,041) y con el porcentaje de grasa corporal (&gt; 48%) (RM: 3.591; p = 0,001). Conclusión: se observó una alta prevalencia de AN en niños con sobrepeso u obesidad y su asociación con factores de riesgo cardiovascular: puntaje Z del IMC, dislipidemia y las cifras tensionales elevadas. <![CDATA[<b>Body mass index cutoff point estimation as obesity diagnostic criteria in Down syndrome adolescents</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016000500012&lng=&nrm=iso&tlng= Introduction: Adolescents with Down syndrome (DS) show high rate of overweight and tend to accumulate high amount of fat compared to the same people without the syndrome. Objective: To estimate the cutoff point of the Body Mass Index (BMI) for the diagnosis of obesity in adolescents with DS according to different references for BMI in relation to the percentage of body fat (%BF) measured by dual-energy X-ray absorptiometry (DXA). Methods: The sample was composed of 34 adolescents with DS (aged: 10 to 17 years old). BMI was evaluated according to the references of the International Obesity Task Force (IOTF), the World Health Organization (WHO) for the general population, and Myrelid et al. and Styles et al. for people with DS. The %BF was assessed by whole body DXA and classified according to National Health And Nutrition Examination Survey (NHANES, 2011). Results: The boys were significantly taller than the girls and this %BF higher than boys. All references who have used BMI to assess obesity was positively associated with %BF measured by DXA in the diagnosis of obesity. Using the ROC curve in relation to %BF by DXA, all references showed high sensitivity, but the z-score of BMI by WHO showed better specificity, with the value of the accuracy of 0.82 for the cutoff point above 2.14. Conclusions: All the references used for the diagnosis of obesity were associated with %BF measured by DXA, and the cutoff point of z-scores above 2.14 by WHO showed better specificity.<hr/>Introducción: adolescentes con síndrome de Down (SD) muestran alta tasa de sobrepeso y tienden a acumular gran cantidad de grasa en comparación con los adolescentes sin el síndrome. Objetivo: estimar el punto de corte del índice de masa corporal (IMC) para el diagnóstico de obesidad en adolescentes con SD de acuerdo con las diferentes referencias para el IMC en relación con el porcentaje de grasa corporal (%GC) obtenido por el absorciometría con rayos X de doble energía (DXA). Métodos: la muestra se compone de 34 adolescentes con SD (10 a 17 años). El IMC se evaluó de acuerdo con las referencias de la International Obesity Task Force (IOTF), Organización Mundial de la Salud (OMS) para la población general, y Myrelid et al. y Estyles et al. para personas con SD. El %GC fue evaluado por DXA y clasificado según NHANES (2011). Resultados: los niños fueron significativamente más altos que las niñas, y estas con mayor %GC que los niños. Todas las referencias que han utilizado el IMC se asociaron positivamente con el %GC medido por DXA en el diagnóstico de la obesidad. Utilizando la curva ROC en relación con %GC por DXA todas las referencias mostraron alta sensibilidad, pero el score-z del IMC por la OMS mostró mejor especificidad, con el valor de exactitud de 0,82 para el punto de corte por encima de 2,14. Conclusiones: todas las referencias utilizadas para el diagnóstico de obesidad se asociaron con el %GC medido por DXA, y el punto de corte del score-z por encima de 2,14 por la OMS mostró mejor especificidad. <![CDATA[<b>Determination of the glycemic index and glycemic load of fermented dairy products in sedentary healthy adults and athletes</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016000500013&lng=&nrm=iso&tlng= Introducción: el índice glucémico (IG) y la carga glucémica (CG) de productos lácteos fermentados (PLF) con lactobacilos puede ser una recomendación útil para pacientes diabéticos y para la población en general. Objetivo: el objetivo del estudio fue medir el IG y la CG de PLF con lactobacilos en sujetos sedentarios y deportistas, y evaluar si existe diferencia entre ellos. Métodos: el estudio se realizó en México (DF) de acuerdo con la ISO26642:210 (Organización Internacional de Normalización). Los participantes fueron: 10 sedentarios y 10 deportistas. Los PLF analizados fueron: Soful, Yakult, Gastroprotect, BeneGastro, Bonacult, Lala Bio 4 y leche descremada con sacarosa (LDS) y la cantidad de alimento que ingirieron dependió de ajustar a 25 g los HC en la porción. Resultados: el IG de la mayoría de los PLF fue bajo para ambos grupos de sujetos; en los deportistas los PLF Yakult y Bonacult presentaron los mayores IG y solo el Yakult puede considerarse como de IG medio para este grupo; estos dos PLF presentaron la menor relación de proteína/HC. La LDS, lácteo con los HC no fermentados, presentó un IG alto para ambos grupos. La CG de los PLF se encontró entre 4 a 7,6 y solo Gastroprotect presentó estadísticamente la menor CG, lo que pudo deberse a su bajo IG, aun cuando su tamaño de ración no fue la menor, entre los PLF. Conclusión: en general los valores de IG y CG de los PLF fueron bajos para ambos grupos. Por tanto, su consumo puede recomendarse en forma moderada. El IG y CG entre productos lácteos con azúcares fermentados y con azúcares no fermentados fueron diferentes.<hr/>Introduction: Glycemic Index (GI) and glycemic load (GL) of natural dairy products fermented with lactobacilli may be useful for diabetic patients and the general population. Objective: To measure the GI and GL in natural dairy products fermented with lactobacilli in sedentary individuals and athletes, and seeing if there is any difference between them. Methods: The study was conducted in Mexico City (DF) according to the ISO26642:210, with a group of 10 sedentary individuals and 10 athletes. The GI was determined in the following diary drinkable products, all adjusted to contain 25 g of carbohydrates: Soful, Yakult, Gastroprotect, BeneGastro, Bonacult, Lala Bio 4 and Skimmed milk with sucrose (SMS). Results: The GI of most dairy fermented products were low for sedentary and athletes, but in athletes Yakult and Bonacult showed the highest GI and Yakult's GI can be considered as medium for these group; these two dairy products had the lowest protein/carbohydrates ratio. SMS, which contain unfermented carbohydrates, had the highest GI in both groups. The GL of dairy fermented products was 4 to 7.6 and only Gastroprotect had statistically the lowest GL, it may be due to its low GI, even its serving size was not the least among dairy fermented products. Conclusion: The GI and GL levels were relatively low for all the dairy products considered on each of the groups studied, therefore the moderate consumption of these can be recommended. <![CDATA[<b>Association of the rs9939609 gene variant in FTO with insulin resistance, cardiovascular risk factor and serum adipokine levels in obese patients</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016000500014&lng=&nrm=iso&tlng= Introduction: The aim of our study was to analyze the relationship of the rs9939609 FTO gene polymorphism with insulin resistance and serum adipokine levels. Material and methods: A population of 610 patients with obesity was analyzed in a cross sectional design. Weight, blood pressure, basal glucose, c-reactive protein (CRP), insulin, insulin resistance (HOMA), lipid profile and adipocytokines (leptin, adiponectin, resistin, TNF alpha, and interleukin 6) levels were measured. Results: Insulin (122.2 ± 101.8 pmol/L vs. 104.5 ± 61.5 pmol/L vs. 112.1 ± 74.3 pmol/L: p < 0.05) and HOMA-IR values (4.76 ± 4.4 vs. 3.71 ± 2.5 vs. 3.76 ± 3.1; p < 0.05) were higher in TT group than AT and AA groups. Triglycerides values were higher in TT group than AA group (1.42 ± 0.71 mmol/L vs. 1.39 ± 0.69 mmol/L vs. 1.23 ± 0.64 mmol/L; p < 0.05). Adiponectin levels were lower in TT genotype group than AA genotype group (35801.2 ± 35,912.3 ng/L vs. 26,718.1 ± 36,323.1 ng/L vs. 21,112.3 ± 25,623.1 ng/L p < 0.05). Conclusion: The FTO gene polymorphism, rs9939609, was found to be associated with insulin resistance, insulin, triglyceride and adiponectin levels in obese patients with TT variant.<hr/>Introducción: el objetivo de nuestro estudio fue analizar la relación del polimorfismo rs9939609 del gen FTO con la resistencia a la insulina y los niveles de adipocitoquinas séricas. Material y métodos: se analizó una población de 610 pacientes con obesidad en un diseño transversal. Se registraron los valores de peso, presión arterial, glucosa basal, proteína C-reactiva (PCR), insulina, resistencia a la insulina (HOMA), perfil lipídico y adipocitoquinas (leptina, adiponectina, resistina, TNF alfa y la interleucina 6). Resultados: los niveles de insulina circulante (104,5 + /l vs. / L 112.1 ± 74,3 pmol 61,5 pmol 122,2 ± 101,8 pmol/l vs.: p < 0,05) y HOMA-IR (4,76 ± 4,4 vs. 3,71 + 2,5 vs. 3,76 ± 3,1; p < 0,05) fueron mayores en el grupo TT que en el grupo AT+ AA. Los valores de triglicéridos fueron mayores en el grupo TT que AA (1,42 ± 0,71 mmol/l vs. 1,39 + 0,69 mmol/l vs. 1,23 ± 0,64 mmol/l; p < 0,05). Los niveles de adiponectina fueron menores en el grupo con genotipo TT que en el grupo con genotipo AA (35.801,2 ± 35.912,3 ng/l vs. 26.718,1 ± 36.323,1 ng/l vs. 21.112,3 ± 25.623,1 ng/l p < 0,05). Conclusión: el polimorfismo del gen FTO, rs9939609, está asociado con los niveles de resistencia a la insulina, insulina, triglicéridos y de adiponectina en pacientes obesos con variante TT. <![CDATA[<b>Good weight loss responders and poor weight loss responders after Roux-en-Y gastric bypass</b>: <b>clinical and nutritional profiles</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016000500015&lng=&nrm=iso&tlng= Background: Bariatric surgery is one of the main treatments for severity obesity, but weight regain after surgery is an important issue. Objectives: To compare the clinical and nutritional profiles of good and poor weight loss responders in the late postoperative period after bariatric surgery. Methods: A cross-sectional study with patients undergoing Roux-en-Y gastric bypass in a University Hospital. Patients were divided into good weight loss responders (GWLR) and poor weight loss responders (PWLR) defined as ≥ 50% or < 50% excess weight loss (EWL), respectively, at least 2 years post-surgery. Results: The sample included 204 individuals (87.7% women; mean age 50.15 ± 11.1 years; mean time after surgery 67.38 ± 30.76 months). Two years post-surgery, 71.1% were considered GWLR and 28.9% PWLR (mean EWL 72.33% ± 13.86%, and 35.06% ± 12.10%, respectively; p = 0.000). Weight regain was < 10% for 36.3% of patients, 10.1-20% for 36.3%, and &gt; 20% for 21.3%, compared with the lowest post-surgery weight. Among PWLR, 49.0% regained &gt; 20% of the lowest post-surgery weight. GWLR lost most weight at all time points analyzed (p < 0.05). GWLR presented improvement or remission of diabetes, dyslipidemia and hypertension more frequently compared to PWLR (p < 0.05). Eating patterns was similar between GWLR and PWLR (p &gt; 0.05, study's power 100%). Quality of life improved in 79.5% of the total study sample, with greater improvements in the GWLR (p < 0.05). Conclusions: Greater weight loss correlated with improved remission in comorbidities and better quality of life.<hr/>Introducción: la cirugía bariátrica es uno de los principales tratamientos para la obesidad, pero la recuperación de peso después de la cirugía es una cuestión importante. Objetivo: comparar los perfiles clínicos y nutricionales de los buenos y malos respondedores en postoperatorio (PO) tardío de la cirugía bariátrica. Método: estudio transversal con pacientes sometidos a bypass gástrico en Y de Roux en un hospital universitario. La muestra se divide en buenos respondedores (BR) y respuesta deficiente (MR), teniendo en cuenta el porcentaje de pérdida de exceso de peso (PEP) del 50,0%, después de al menos 2 años de PO. Resultados: un total de 204 personas (87,7% mujeres, con una edad media de 50,15 ± 11,1 años y 67,38 ± 30,76 meses después de la operación). Después de 2 años de la operación, el 71,1% se consideraron BR y el 28,9% MR (PEP promedio 72,33 ± 13,86% y 35,06 ± 12,10%, respectivamente) (p < 0,05). La recuperación de peso fue < 10% para el 36,3% de los pacientes, 10,1 a 20% a 36,3% y &gt; 20% a 21,3% en comparación con el menor peso después de la cirugía. Entre MR, el 49,0% recuperó más del 20% del peso más bajo después de la cirugía. El BR perdió la mayor parte de sobrepeso en los diferentes tiempos analizados PO (p < 0,05). El BR mostró mejoría o remisión de la diabetes mellitus, dislipidemia e hipertensión con más frecuencia, en comparación con los MR (p < 0,05). El patrón de dieta fue similar entre la BR y MR (p &gt; 0,05; 100% de la potencia del estudio). La calidad de vida mejoró en el 79,5% del total del grupo, con la mejor evolución en los BR (p < 0,05). Conclusión: la pérdida de peso mayor se correlaciona con la mejora de la remisión de comorbilidades y una mejor calidad de vida. <![CDATA[<b>Comparison of body fat calculations by sex and puberty status in obese schoolchildren using two and four compartment body composition models</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016000500016&lng=&nrm=iso&tlng= Introduction: Determine body composition changes in adiposity can assess an individual. Objective: The objective of this study was to evaluate total body fat percentage based on two and four compartment models in obese Chilean school children, adjusting for differences in sex and puberty status. Methods: Sixty-one obese school children (33 boys and 28 girls) between 8 and 13 years of age were evaluated. Two compartment measurements of body fat percentage considered isotope dilution, plethysmography, radiographic absorptiometry and bioelectrical impedance; using the four compartment model as a benchmark. Results: Each method explained between 43-87% of the variance in body fat percentage in Tanner stage I and II children and between 78-96% in Tanner stage III and V children. In both groups of children methods differed significantly for stage I, with the exception of plethysmography. High R² values were observed for girls in all Tanner stages. Each method explained between 34-92% of the variance in body fat percentage for girls in stages I and II and between 63-93% for stages III and V. In obese boys, R² values were high for stages III and V. In girls and boys in Tanner stage III and V, the smallest differences were observed for isotopic dilution, and DXA (dual-energy X-ray absorptiometry) scan for stages I and II. Conclusions: For obese boys and girls, the two compartment model with isotopic dilution and DXA had the best precision and smallest differences in determining body fat percentage compared to the benchmark<hr/>Introducción: determinar la composición corporal permite valorar cambios en la adiposidad de un individuo. Objectivo: el objetivo de este estudio fue evaluar la grasa corporal total basada en modelos de dos compartimentos (2C) y compararlos con el modelo de cuatro compartimentos (4C) en escolares chilenos obesos, considerando potenciales diferencias por sexo y desarrollo puberal. Métodos: 61 escolares obesos (33 niños y 28 niñas), de entre 8 y 13 años. La medición de la grasa corporal por 2C consideró dilución isotópica, pletismografía, absorciometría radiográfica y bioimpedanciometría; utilizando como patrón de referencia el modelo de 4 compartimentos. Resultados: cada método dio cuenta de 43-87% de la varianza para determinar el porcentaje de grasa corporal en niños en etapa I y II y 78-96% en etapa III y IV. En ambos grupos de niños, las pendientes difirieron significativamente en la etapa I, con la excepción de la pletismografía. En niñas los valores de R² altos se observaron en todas las etapas del desarrollo puberal. Cada método dio cuenta de 34-92% de la varianza para determinar el porcentaje de grasa corporal en niñas etapa I y II y 63-93% en etapa III y IV, respectivamente. En niños obesos, los valores de R² fueron altos, principalmente en el grupo de etapa III y IV. En niños y niñas de Tanner III y IV, las menores diferencias con el patrón de referencia fueron con dilución isotópica; en cuanto a Tanner I y II, las menores diferencias se obtuvieron con DEXA. Conclusiones: en ambos sexos, el modelo de dos compartimentos con dilución isotópica y DEXA tuvo la mayor precisión y las menores diferencias para determinar la grasa corporal en los niños y adolescentes obesos, en comparación con el patrón de referencia. <![CDATA[<b>Nutritional status and food intake of HCV/HIV coinfected patients</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016000500017&lng=&nrm=iso&tlng= Introduction: Hepatitis C virus (HCV) and human immunodeficiency virus (HIV) coinfection may cause nutrient deficiency and affect the nutritional status. Objetive: To assess nutritional status, and energy and macronutrient intake in HCV/HIV coinfected patients. Methods: Cross-sectional study on HIV/HCV-coinfected patients treated in a public hospital. Nutritional status was assessed by measurements of weight, height, waist circumference (WC), arm circumference (AC), triceps skinfold thickness (TST), non-dominant hand grip strength (NDHGS), body mass index (BMI) and mid-upper arm circumference (MUAC). Dietary intake was assessed by 24-hour recall. Results: Fifty-seven patients (59.6% women) with mean age of 46 ± 11.2 years were studied. According to BMI, more than half of patients were overweight or obese, and 41% of men and 68% of women had increased or substantially increased WC. The prevalence of malnutrition varied between the methods -10.5% (BMI), 29.8% (AC), 56.2% (TST), 17.6% (MUAC), and 12.3% (NDHGS). We found a high percentage of patients with inadequate intake of protein, fat and energy. The percentage of total energy intake (%TEI) from carbohydrates inversely correlated with WC and AC. A positive correlation was observed between %TEI from protein and NDHGS, and between %TEI from fat and BMI, WC and AC. Conclusion: We found a high prevalence of increased body weight and WC, and inadequate dietary intake in HCV/HIV coinfected patients. We observed a positive association between protein intake and muscle function, and between fat intake and obesity.<hr/>Introducción: la coinfección con el virus de la hepatitis C (HCV) y el virus de la inmunodeficiencia humana (HIV) puede comprometer el estado nutricional y causar deficiencia de nutrientes. Objetivo: evaluar el estado nutricional y la ingesta de energía y macronutrientes en pacientes coinfectados por el HCV/HIV (human immunodeficiency virus). Métodos: estudio transversal con pacientes coinfectados por el HCV/HIV de un hospital público. El estado nutricional se evaluó por mediciones de peso, altura, circunferencia de la cintura (CC), circunferencia del brazo (CB), pliegue cutáneo del tríceps (DCT), fuerza de prensión mano no dominante (FAM), índice de masa corporal (IMC) y circunferencia muscular del brazo (CMB). La evaluación del consumo de alimentos se realizó mediante encuesta de recordatorio de 24 horas. Resultados: se evaluaron 57 pacientes (59,6% mujeres) con una edad media de 46 ± 11,2. De acuerdo con el IMC, más de la mitad de los participantes eran obesos o con sobrepeso. Además, el 40,9% de los hombres y el 67,6% de las mujeres tenían CC aumentada. La prevalencia de desnutrición varió entre los métodos: IMC (10,5%), CB (29,8%), DCT (56,2%), CMB (17,6%), FAM (12,3%). Hubo un alto porcentaje de consumo insuficiente de proteínas, lípidos y energía. El porcentaje del valor energético total (%VET) de carbohidratos se asoció inversamente con las medidas de CC y CB. El %VET de proteínas se correlacionó positivamente con las medidas de FAM. El %VET de lípidos mostró una asociación positiva con el IMC, CC y CB. Conclusión: se encontró una alta prevalencia del aumento de peso corporal y CC, y una ingesta dietética inadecuada. Se observó una asociación positiva entre la ingesta de proteínas y la función muscular, y entre la ingesta de grasa y la obesidad. <![CDATA[<b>Validity and reliability of beverage intake questionnaire</b>: <b>evaluating hydration status</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016000500018&lng=&nrm=iso&tlng= Objective: The purpose of this investigation is to test the validity and reliability the assessment methods for the true beverage consumption of adults. Methods: This cross-sectional study was carried out 291 healthy volunteers. The beverage intake questionnaire (BIQ) was prepared in combination with a new one which is developed based on basic principles and the existing one developed for the beverages consumed the most with respect to frequency and amount by Turkish populations. During the initial visit the participants completed BIQ1 and then provided a urine sample to determine urinary specific gravity (USG). For validity, participants recorded the type and quantity of foods and beverages consumed on the same day and previous two days. Two weeks later, for reliability, participants completed the same beverage intake questionnaire (BIQ2). Results: Mean daily total fluid intake was estimated at 1,773 ± 49.4mL using the dietary intake record (DIR), 2,120 ± 49.5 mL with BIQ1 and 1,990 ± 46.3 mL for BIQ2. The largest contribution to total fluid intake was plain water. The response on the two assessment tools (DIR and BIQ1) all beverage intakes were significantly correlated (p < 0.01) except for alcoholic beverage intake. One could see a significant correlation between BIQ1 and BIQ2 in relation to total fluid intakes (r = 0.838,p < 0.01). The USG measurement was negatively correlated with three assessment tools (DIR, BIQ1 and BIQ2), the amount of plain water and the amount of total fluid intake. Conclusions: The self-administered instrument described in this study may be useful for researchers interested in assessing habitual beverage consumption patterns or evaluating hydration status for adults.<hr/>Objetivo: el objetivo de este estudio es evaluar la validez y la fiabilidad de los métodos utilizados para medir el consumo de bebidas de los adultos correctamente. Método: este estudio transversal fue conducido con 291 voluntarios sanos. El cuestionario de consumo de bebidas (BIQ) fue desarrollado como una nueva encuesta con la adición de las bebidas más consumidas por la población turca en términos de frecuencia y cantidad. Los participantes realizaron el cuestionario BIQ1 en la primera reunión y después se tomaron muestras de orina con el fin de determinar la densidad urinaria (USG). Se registró la validez, el tipo y la cantidad de alimentos y bebidas consumidos por los participantes en el mismo día y dos días antes. Para comprobar la fiabilidad, se realizó a los participantes el mismo cuestionario de consumo de bebidas (BIQ2) dos semanas más tarde. Resultados: el consumo total diario de líquidos fue estimado en 1.773 ± 49,4 ml por los registros de alimentos (DIR), en 2.120 ± 49,5 ml por el BIQ1 y en 1.990 ± 46,3 ml por el BIQ2. La mayor contribución a la ingesta total de líquidos es debida al agua. Ambas herramientas de evaluación (DIR y BIQ1) mostraron una correlación significativa en todas las bebidas con excepción de las bebidas alcohólicas (p < 0,01). Una de la correlación más significativa se encontró en el consumo total de líquidos entre BIQ1 con BIQ2 (r = 0,838, p < 0,01). Se encontró que la medición de la USG está correlacionada negativamente con las tres herramientas (DIR, BIQ1 ve BIQ2) de evaluación para el agua y la ingesta total de líquidos. Conclusión: los cuestionarios para evaluar el estado de hidratación o y los hábitos de consumo de bebidas en adultos pueden ser de utilidad para aquellos investigadores interesados. <![CDATA[<b>Nutritional analysis in long and middle distance athletes during a sport season</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016000500019&lng=&nrm=iso&tlng= Objetivo: el objetivo de este estudio fue analizar la ingesta nutricional de atletas de alto nivel de las especialidades de fondo y medio fondo, durante una temporada atlética, para detectar posibles deficiencias. Métodos: para llevar a cabo el estudio, se procedió a evaluar la dieta y las diferentes concentraciones de los macronutrientes (glúcidos, lípidos y proteínas) y los diferentes tipos de ácidos grasos, en cuatro momentos diferentes de la temporada: al inicio y a los 3, 6 y 9 meses de entrenamiento. La muestra estuvo constituida por un grupo formado por 23 atletas de fondo y medio fondo con un mínimo de 5 años de entrenamiento, una carga semanal de entre 14-20 horas y un volumen de 100-120 km semanales. El procedimiento consistió en el registro nutricional durante un periodo de tres días consecutivos, en los cuatro momentos establecidos. Resultados: los resultados obtenidos muestran incrementos significativos (p < 0,05) en la ingesta de proteínas entre los 3-9 meses. Conclusión: la ingesta energética en atletas de fondo y medio fondo va aumentando a lo largo de la temporada deportiva, con cantidades de macronutrientes inferiores a las recomendadas por la comunidad científica, y con incrementos en la ingesta de proteínas en periodos de primavera y verano, coincidiendo con momentos de competición.<hr/>Objective: The main objective of this study was to analyze the nutritional intake of high-level athletes specialties in long and middle distance during an athletic season to identify possible deficiencies. Methods: To carry out the study, we proceeded to assess the diet and different intake levels of macronutrients (carbohydrates, fat and proteins); and changes that occur in the concentration of these elements were analyzed 4 different times of the season: at baseline and at 3, 6 and 9 months of training. The sample consisted of a group of 23 elite endurance athletes with a minimum of 5 years of training, a weekly charge between 14-20 hours, and an average of 100-120 miles a week. The procedure consisted of nutritional register for a period of three consecutive days in the 4 different moments of the season. Results: The results show significant increases (p < 0,05) in protein intake between 3-9 months. Conclusion: Nutritional intake in endurance athletes increases throughout the athletic season, with lower intake in macronutrients than recommended by the scientific community, and increases in protein intake during periods of spring and summer, according to competition periods. <![CDATA[<b>Impact of the two different iron fortified cookies on treatment of anemia in preschool children in Brazil</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016000500020&lng=&nrm=iso&tlng= Introduction: Nutritional intervention in pre-school children using cookies prepared with wheat flour enriched with iron and folic acid (CWFFeFA) and cookies prepared with cowpea (Vigna unguiculata (L.) Walp) flour fortified with iron and zinc and wheat flour enriched with iron and folic acid (CCFFeZn + WFFeFA). Objective: To assess the impact of the ingestion of CWFFeFA and CCFFeZn + WFFeFA by pre-school children, using the cowpea variety BRS-Xiquexique, to control iron-deficiency anaemia. Methods: Nutritional intervention was conducted in municipal day care centres selected at random (n = 262) involving pre-school children aged 2 to 5 years living in Teresina, state of Piauí, Brazil. To assess the socioeconomic data, BMI-for-age, haemoglobin levels before and after intervention, and dietary intake, the children were divided into group 1 (G1), which received CWFFeFA (30 g), and group 2 (G2), which received CCFFeZn + WFFeFA (30 g). Food acceptance was evaluated daily. Results: The prevalence of anaemia in G1 and G2 before the nutritional intervention was 12.2% (n = 18) and 11.5% (n = 30), respectively. After intervention, the prevalence decreased to 1.4% in G1 (n = 2) and to 4.2% in G2 (n = 11). Food acceptance by pre-school children in G1 and G2 was 97.4% and 94.3%, respectively. Conclusion: The use of both types of cookie formulations decreased the prevalence of anaemia among pre-school children, and CCFFeZn + WFFeFA yielded the greatest decrease.<hr/>Introducción: intervención nutricional en niños en edad preescolar con dos galletas: galletas de harina de trigo enriquecidas con hierro y ácido fólico (BFTF) y galletas con harina de feijão-caupi, biofortificados con zinc y hierro, y harina de trigo enriquecida con hierro y ácido fólico (BFFCb + FTF). Objetivo: evaluar el impacto del consumo de galletas a base de harina de trigo fortificada con hierro y ácido fólico y de galletas enriquecidas con harina de feijão-caupi (Vigna unguiculata (L.) Walp) variedad BRS-Xiquexique, biofortificados con hierro y zinc, por los preescolares para controlar la anemia ferropriva. Métodos: intervención en guarderías municipales seleccionados aleatoriamente (n = 262), niños en edad preescolar de 2 a 5 años en Teresina, Brasil. Con el fin de evaluar los datos socioeconómicos, o IMC para la edad y exámenes de hemoglobina antes y después de la intervención, y el consumo de alimentos se dividen en grupos: grupo 1 (G1) recibió el BFTF (30 g) y el grupo 2 (G2), que recibió el BFFCb + FTF (30 g); analizar la aceptación diaria de galletas. Resultados: la prevalencia de anemia antes de la intervención en los grupos G1 y G2 fue de 12,2% (n = 18) y 11,5% (n = 30), respectivamente. Después de la intervención en el G1 se redujo a 1,4% (n = 2) y en el G2 a 4,2% (n = 11). La aceptación de las galletas por los niños en edad preescolar en G1 y G2 fue del 97,4% y 94,3%, respectivamente. Conclusión: el uso de dos galletas disminuyó la prevalencia de anemia en niños preescolares, destacándose que en la BFFCb+FTF hubo una mayor reducción. <![CDATA[<b>Prevalence of overweight, obesity, abdominal-obesity and short stature of adult population of Rosario, Argentina</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016000500021&lng=&nrm=iso&tlng= Introduction: The aim of this work was to assess the prevalence of overweight, obesity, abdominal-obesity and short stature among Rosario (Argentina) adult population. Materials and methods: A cross-sectional nutritional survey was carried out in Rosario (2012-2013). A random sample (n = 1194) of adult population (18-70 years old) was interviewed. Anthropometric measurements and a general questionnaire incorporating questions related to socio-demographic and lifestyle characteristics, education level and physical activity were used. Results: The current study detected a high prevalence of overweight and obesity among adult population in Rosario. The prevalence of overweight was 32.7% (43.9% in men and 27.6% in women, p < 0.001), of obesity was 23.5% (21.6% in men and 24.3% in women), and of abdominal obesity was 57.5% (63.5% in men vs. 54.8% in women, p < 0.005). Multivariate analysis showed that the prevalence of overweight/obesity and abdominal obesity increased according the age and abdominal obesity decreased with high physical activity in men. In women prevalence of overweight/obesity, and abdominal obesity increased with age, marital status (married or coupled), presence of at least one child at home and low educational level. Conclusion: The prevalence of short stature was higher in women (16.4% vs. 8.4%, p < 0.001) and was related with age, overweight and abdominal obesity.<hr/>Introducción: el objetivo de este trabajo fue evaluar la prevalencia de sobrepeso, obesidad, obesidad abdominal y baja estatura entre la población adulta de Rosario (Argentina). Material y métodos: se llevó a cabo un estudio nutricional transversal en Rosario (2012-2013), entrevistando una muestra aleatoria (n = 1.194) de la población adulta (18-70 años). Se realizaron mediciones antropométricas y un cuestionario general de características sociodemográficas, estilo de vida, nivel de educación y actividad física. Resultados: este estudio encontró una alta prevalencia de sobrepeso y obesidad entre la población adulta en Rosario. La prevalencia de sobrepeso fue del 32,7% (43,9% en hombres y 27,6% en las mujeres, p < 0,001), de obesidad fue 23,5% (21,6% en hombres y 24,3% en las mujeres) y de obesidad abdominal fue de 57,5% (63,5% en los hombres y 54,8% en las mujeres, p < 0,005). El análisis multivariado mostró que la prevalencia de sobrepeso/obesidad y obesidad abdominal aumentó según la edad y la obesidad abdominal se redujo en hombres con elevada práctica de actividad física. En las mujeres, la prevalencia de sobrepeso/obesidad y obesidad abdominal aumentó con la edad, el estado civil (casado o en pareja), la presencia de al menos un niño en casa y bajo nivel educativo. Conclusión: la prevalencia de talla baja fue mayor en las mujeres (16,4% vs. 8,4%, p < 0,001) y estaba relacionada con la edad, el sobrepeso y la obesidad abdominal. <![CDATA[<b>An adequacy of laboratory requests of vitamin D levels</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016000500022&lng=&nrm=iso&tlng= Introducción: ante las nuevas implicaciones atribuidas a la vitamina D y la asociación con enfermedades tales como el cáncer, diabetes, enfermedades cardiovasculares, autoinmunes y mortalidad, no es de extrañar que se haya defendido la medición de los niveles de vitamina D en la población general. Sin embargo, no existen datos experimentales que demuestren la viabilidad y rentabilidad de la estrategia de cribado en la población y tampoco se ha comprobado la existencia de beneficios para la salud, por lo que en la actualidad solo es aconsejable la medida de 25 (OH) vitamina D en los grupos de personas de alto riesgo como indican las guías clínicas internacionales. Objetivos: analizar las peticiones de vitamina D comprobando si se adecuan a las guías clínicas. Métodos: realizamos un estudio descriptivo transversal en el Área de Salud de Badajoz (España) estudiando las peticiones de determinación de vitamina D durante 12 meses consecutivos (n = 3.907). En dicho estudio revisamos el diagnóstico de petición y la historia clínica del paciente para discriminar entre peticiones que se adecuaban a las guías clínicas y peticiones injustificadas. Por último, realizamos el estudio económico. Resultados: en nuestros resultados encontramos que casi un tercio de peticiones no se adecuaban a las guías clínicas, en patologías tales como diabetes, dislipemias e hipertensión en las que no está recomendada la medición de los niveles de vitamina D, por lo que suponía un exceso de gasto para el sistema sanitario. Gasto que se incrementa cada año, tanto es así que se ha producido un aumento en las peticiones de más del 1.000% en los últimos 6 años. Conclusiones: concluimos la necesidad de crear protocolos de petición de vitamina D que se ajusten a las guías clínicas hasta que existan más estudios experimentales sobre las nuevas implicaciones de la vitamina D y así conseguir una correcta utilización de los recursos económicos del hospital.<hr/>Introduction: Regarding the new implications assigned to vitamin D and its association with diseases such as cancer, diabetes, heart and autoimmune diseases and mortality, it isn't surprising that the measurements of the levels of vitamin D in general population had been defended. Nevertheless, there aren't any experimental data which show the viability and rentability of the screening strategy in population, and there is a lack of benefits for health. That's why, currently, it is only advisable the measurement of 25 (OH) vitamin D in groups of people at high risk as international clinical guides indicate. Objectives: Analyse vitamin D petitions confirming if they adequate to clinical guides. Methods: We carried out a descriptive study in the health area of Badajoz (Spain) studying the petitions for vitamin D analysis for 12 consecutive months (n = 3,907), in which we checked the diagnosis requested and the medical records of the patient to select between petitions that fit in the clinical guides, and those unjustified. Lastly, we also carried out an economical study. Results: In our results we found that almost a third of the petitions didn't fit the clinical guides, in pathologies like diabetes, dyslipidemia and hypertension where the measurement of the vitamin D levels is not recommended, so this would mean an enormous expense for public health. This cost it is growing every year, so it has been an increase in requests over 1,000% in the last 6 years. Conclusions: We conclude with the idea of creating vitamin D petition protocols which fit the clinical guides until more experimental studies about the new implications on vitamin D are published, and finally achieve a correct use of the economical resources of the hospital. <![CDATA[<b>Design and evaluation of a campaign to promote the consumption of vegetables and fruits in Mexican school-age children</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016000500023&lng=&nrm=iso&tlng= Introduction: In Mexican school-age children the consumption of vegetables and fruits (V & F) is less than 25% of the amount recommended by the World Health Organization. Objectives: Evaluate the effectiveness of a promotion campaign about the consumption of V & F in urban school children from Hidalgo, Mexico. Methods: A non controlled community trial in 226 school-age children from private and public schools was conducted, we designed and distributed printed material for promoting the consumption of V & F among the school population, access to V & F was provided through planning and sales at school stores, and consumption was supervised by the teachers. Results: At the end of the intervention vegetable consumption increased by 50 g and plain water in 100 mL (T-test, p < 0.05); the proportion of school-age children who identified the health benefits of the consumption of V & F increased significantly (68% initial, 87% final) and greater support from parents (61% initial, 92 final%) was achieved. Conclusions: A promotion campaign and improved access to vegetables, fruits and water in the school environment which is supported by parents and teachers can encourage healthier eating at school.<hr/>Introducción: en escolares mexicanos el consumo de verduras y frutas y (VyF) es menor del 25% de la cantidad recomendada por la Organización Mundial de la Salud. Objetivos: evaluar la efectividad de una campaña de promoción del consumo de VyF en niños de escuelas urbanas de Hidalgo, México. Métodos: se realizó un ensayo comunitario no contralado en 226 escolares de una escuela privada y una pública; se diseñó y distribuyó material impreso de promoción del consumo de VyF entre la población escolar; se facilitó el acceso a VyF mediante una planificación y venta en establecimientos de consumo escolar, y se supervisó el consumo por los profesores. Resultados: al finalizar la intervención, se incrementó el consumo de verduras en 50 g y el de agua simple en 100 ml (T-test, p < 0,05); se aumentó significativamente la proporción de escolares que identificaban los beneficios en su salud del consumo de VyF (68% inicial, 87% final) y se logró mayor apoyo de los padres de familia (61% inicial, 92% final). Conclusiones: una campaña de promoción y mejoramiento del acceso a verduras, frutas y agua en el contexto escolar, que cuente con el apoyo de padres de familia y profesores, puede favorecer una alimentación más saludable en la escuela. <![CDATA[<b>Dietary intake and adherence to the Mediterranean diet in a group of university students depending on the sports practice</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016000500024&lng=&nrm=iso&tlng= Introducción: la alimentación de los jóvenes universitarios se aleja cada vez más de la dieta mediterránea (DM). El binomio alimentación-actividad física es fundamental para mantener un adecuado estado de salud. Objetivo: comparar la ingesta en un grupo de estudiantes universitarios deportistas frente a otro que no realiza deporte habitualmente. Sujetos y métodos: estudio observacional transversal realizado en 49 voluntarios de la Universidad de Valladolid. Se determinaron peso, talla y actividad física (cuestionario GPAQ). La ingesta se evaluó a partir de un cuestionario de frecuencia de consumo y un registro de alimentos de 3 días. La adherencia a la DM se estimó con el Mediterranean Diet Score. Las diferencias entre las variables en función del sexo y la práctica deportiva se analizaron con la t de Student o la U-Mann-Whitney. Significación estadística: p < 0,05. Resultados: todos los sujetos presentaron normopeso, sin diferencias en función de la práctica deportiva. El nivel de actividad física fue inferior en las mujeres. En todos los estudiantes la dieta fue ligeramente hiperproteica, rica en grasas y colesterol, con un inadecuado perfil lipídico y deficiente en hidratos de carbono y fibra. Se cubren los requerimientos de micronutrientes. Destaca un escaso consumo de frutas-verduras-hortalizas, cereales, aceite de oliva, pescado y frutos secos; y un exceso de carne, mantequilla, bollería-industrial, dulces, snacks y refrescos. El 50% de la muestra tiene una adherencia baja o muy baja a la DM. Conclusión: las dietas de los jóvenes universitarios no cumplen los objetivos nutricionales para la población española y presentan una adherencia media-baja a la DM, independientemente de la práctica deportiva.<hr/>Introduction: University students eating habits are moving away increasingly from the Mediterranean Diet (MD) Both nutrition and physical activity are essential to preserve an appropriate health. Objective: To compare food intake between athletes and sedentary University students. Subjects and methods: Cross-sectional study conducted on 49 students from the University of Valladolid. The weight and height were determined. The physical activity was evaluated by the GPAQ questionnaire. A food frequency questionnaire and a three-day food record were completed for the food intake analysis. The MD adherence was estimated by the Mediterranean Diet Score (MDS). Differences by sex and sport practice were analyzed with the T-test or with the Mann-Whitney-test. Statistical significance was reached at p < 0.05. Results: All subjects had normal weight with no significant differences depending on the sports practice. Women had a lower physical activity level than men. The diet in the whole sample was slightly hyperproteic, rich in fats and cholesterol, with an inadequate fat profile and poor in carbohydrates and fiber. Generally, the students covered the micronutrients requirements. There was a scarce consumption of fruits and vegetables, cereals, olive oil, fish and nuts; and an excessive intake of meat, butter, processed bakery foods, sweets, snacks and soft drinks. Around 50% of the sample had a low or very low MD adherence. Conclusion: The University student food pattern does not accomplish the nutritional objectives within the Spanish population and have a medium-low Mediterranean diet adherence, and there are no differences depending on the sports practice. <![CDATA[<b>Lifestyle and vitamin D dosage in women with breast cancer</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016000500025&lng=&nrm=iso&tlng= Introduction: The prevention strategy of breast cancer is still the key factor for early diagnosis and the most effective method for tracking the disease. Objective: This study aimed to evaluate the association vitamin D level with breast cancer in women. Methods: This hospital case-control study was conducted with 181 women with breast cancer and 197 healthy controls. Vitamin D status, calcium, phosphorus and PTH serum dosage and data collection related to lifestyle and patient's history, besides anthropometric measurements were performed. Univariate analysis (Chi-square and raw odds ratio) and multivariate analysis were performed through multivariate logistic regression. Results: This study shows a higher value of vitamin D in health controls (26.9 mg/dL) than in breast cancer women (24.8 mg/dL). Higher numbers of women with sufficient vitamin D status (34.85%) were found in control group than cancer group. Using the multiple logistic regression model, the family history of breast cancer (OR 36.37, 95%CI 4.75-278.50) and menopause (OR 5.17, 95% CI 2.72-9.80) had a direct association with breast cancer, while the level of vitamin D (OR 0.95, 95%CI 0.91-0.99) and moderate physical activity (OR 0.31, 95%CI 0.10-0.93) maintained the inverse associations with the disease. Conclusion: Vitamin D status and the practice of moderate physical activity were considered protective factors for breast cancer. However, menopause and family history of breast cancer were considered a risk factor for breast cancer.<hr/>Introducción: la estrategia de prevención del cáncer de mama sigue siendo el factor clave para el diagnóstico precoz y el método más eficaz para el seguimiento de la enfermedad. Objetivo: este estudio tuvo como objetivo evaluar el nivel de vitamina D asociado con el cáncer de mama en las mujeres. Métodos: este estudio de casos y controles hospitalarios se llevó a cabo con 181 mujeres con cáncer de mama y 197 controles sanas. Se estudió el nivel de vitamina D, calcio, fósforo y la dosis de suero PTH; se recopilaron de datos relacionados con el estilo de vida y com la historia de las pacientes, además se realizaron mediciones antropométricas. El análisis univariante (Chi-cuadrado probabilidades y primas ratio) y el análisis multivariado se realizó mediante regresión logística multivariante. Resultados: este estudio muestra un valor más alto de vitamina D en los controles de salud (26,9 mg/dl) que en las mujeres con cáncer de mama (24,8 mg/dl). Se encontraron más mujeres con suficiente vitamina D (34,85%) en el grupo control que en el grupo de cáncer. Usando el modelo de regresión logística múltiple, la historia familiar de cáncer de mama (OR 36,37; IC del 95%: 4,75 a 278,50) y la menopausia (OR 5,17; IC del 95%: 2,72 a 9,80) se halló una relación directa con el cáncer de mama, mientras que el nivel de vitamina D (OR 0,95; IC del 95%: 0,91 a 0,99) y la actividad física moderada (OR 0,31; IC del 95%: 0,10 a 0,93) mantienen las asociaciones inversas con la enfermedad. Conclusión: el estado de vitamina D y la práctica de actividad física moderada se consideraron factores de protección para el cáncer de mama. Sin embargo, la menopausia y la historia familiar de cáncer de mama se consideran un factor de riesgo para el cáncer de mama. <![CDATA[<b>Estimation of preventive activities in patients with chronic obstructive pulmonary disease</b>: <b>ADEPOCLE study</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016000500026&lng=&nrm=iso&tlng= Objetivos: estimar las actividades preventivas que realizan los pacientes diagnosticados de enfermedad pulmonar obstructiva crónica (EPOC) en la provincia de León. Métodos: estudio epidemiológico, transversal, multicéntrico (30 centros de salud de la provincia de León). Incluyó pacientes mayores de 35 años diagnosticados y tratados de EPOC. Variables a estudio: edad, sexo, hábitat, datos antropométricos, tabaquismo, estado nutricional, ejercicio físico, vacunación antigripal, vacunación, antineumocócica (VNP23 y VNC13), fenotipo, gravedad, reagudizaciones y hospitalizaciones. Los resultados se expresan con sus IC al 95,5%. Resultados: se incluyeron 833 pacientes, el 85,8% varones, edad media: 64,69 años (53,66-75,61) y 20,65 años (4,47-36,8) de evolución de la EPOC. El 86,67% (80,30-93,30) tenían antecedentes de tabaquismo (n = 722), de 35,26 años de evolución (17,87-52,64), consumían 28,36 paquetes al año (9,60-46,86), p < 0,001, siendo el 58% fumadores severos. En fumadores activos (n = 288) la intervención más efectiva fue terapia cognitivo-conductual más vareniclina, con abstinencias del 29,86%. En total dejaron de fumar el 51,05% (49,49-52,70) de los pacientes con EPOC, p < 0,001. El 73,67% (71,78-75,65) realizaba ejercicio prescrito, el 88,76% (84,82-90,7) realizaba dieta equilibrada, el 89,7% (87,8-91,8) estaba vacunado frente a la gripe, siendo esta más frecuente en los mayores de 65 años y hospitalizados, p < 0,001. El 9,61% (7,7-11,6) de los no vacunados tuvo reagudizaciones que requirieron ingreso hospitalario, p < 0,001. La tasa de vacunación con VNP23 fue del 52,8% (49,3-56,4) vs. 4,97% (3,0-6,61) de VNC13, p < 0,05. Conclusiones: las actividades preventivas en los pacientes con EPOC se realizan de forma óptima en nuestro entorno, superior a la media nacional, aunque se deben lograr mayores tasas de cobertura de vacunación frente al neumococo.<hr/>Objectives: To estimate the preventive activities carried out by the patients diagnosed with chronic obstructive pulmonary disease (COPD) in the province of Leon. Methods: Multicenter epidemiological, cross-sectional study (30 health centers in the province of Leon). It included patients older than 35 years diagnosed and treated for COPD. Study variables: age, sex, habitat, anthropometric data, smoking, nutritional status, physical exercise, influenza vaccination, pneumococcal vaccination (PCV13 and VNP23) phenotype, severity, exacerbations and hospitalizations. Results are expressed with their CI 95.5%. Results: 833 patients were included. 85.8% males; mean age: 64.69 (53.66-75.61) years and 20.65 (4.47-36.8) years of COPD evolution. The 86.67% (80.30-93.30) had previous history of tabaquism (n = 722) with 35.26 (17.87-52.64) years of evolution and an average consumption of 28,36 (9.60-46.86) packs per year p < 0,001, 58% being heavy smokers. In active smokers (n = 288) the most effective intervention was cognitive behavioral therapy combined with varenicline, with an abstinence of 29.86%. A total of 51.05% (49.49-52.70) of the patients with COPD quit smoking, p < 0,001. 73.67% (71.78 to 75.65) performed prescribed exercise, 88.76% (84.82 to 90.7) performed a balanced diet, 89.7% (87.8 to 91.8) were vaccinated against flu, this being more common in patients older than 65 years and hospitalized patients, p < 0.001. 9.61% (7.7 to 11.6) of unvaccinated had exacerbations that required hospitalization, p < 0.001. The VNP23 vaccination rate was 52.8% (49.3 to 56.4) vs. 4.97% (3.0 to 6.61) of PCV13, p < 0.05. Conclusions: Preventive activities in patients with COPD are performed optimally in our environment, higher than the national average, tough higher coverage rates of vaccination against pneumococcus must be achieved. <![CDATA[<b>Interventions directed at eating habits and physical activity using the Transtheoretical Model</b>: <b>a systematic review</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016000500027&lng=&nrm=iso&tlng= Introduction: The multi-behavioral Transtheoretical Model (TTM) addresses multiple behaviors and it is a promising strategy to control multifactorial morbidities, such as chronic diseases. The results obtained using the TTM are positive, but are not consistently methodical. Objectives: The aim of this study was to systematically review the effectiveness of the Transtheoretical Model in multi-behavioral interventions for changing eating habits and levels of physical activity. Methods: A search on PubMed and SciELO databases was performed with inclusion criteria set for intervention studies before 2016 using the Transtheoretical Model for more than one behavior, including eating habits and/or engaging in physical activity. Results and conclusion: Eighteen studies were identified; there was a predominance of randomized clinical trials, studies conducted in the United States, and the use of the Internet and/or telephone. The selected studies were aimed at changing eating behaviors; five of the studies did not address physical activity. The main results were reduction of fat consumption, an increase in the consumption of fruit and vegetables, and increases in physical activity, which are progressions in the stages of change and weight loss identified by the Transtheoretical Model. However, the studies showed methodological weaknesses, including high participant loss and the omission of information about randomization and blinding.<hr/>Introducción: el Modelo Tranteórico multiconductual aborda distintas conductas y es una estrategia prometedora para el abordaje de patologías multifactoriales, sobre todo en las enfermedades crónicas. Los resultados iniciales de su empleo han sido favorables, pero no han sido probados con rigor. Objetivos: el objetivo de este estudio fue realizar una revisión sistemática de la eficacia del Modelo Transteórico en el cambio de hábitos dietéticos y en el grado de actividad física con intervenciones en varias áreas de la conducta. Métodos: se realizó una búsqueda en PubMed y SCieLO utilizando como criterios de búsqueda estudios de intervención realizados antes de 2016 y que incluyeran más de un hábito, incluyendo hábitos alimentarios y/o actividad física. Resultados y conclusión: se identificaron 18 estudios, con un predominio de ensayos clínicos aleatorizados, estudios realizaos en Estados Unidos de Norteamérica, y uso de Internet y/o teléfono. Los estudios seleccionados tenían como meta el cambio en los hábitos dietéticos. En 5 de los estudios no se incluía la actividad física. El principal resultado de la intervención fue la disminución en el consumo de grasa y el aumento en la ingestión de frutas y verduras, así como un aumento en la actividad física. Estos cambios supusieron progresos en la pérdida de peso. Sin embargo, los trabajos eran metodológicamente débiles, incluyendo una alta tasa de abandonos, y falta de información sobre la aleatorización y cómo se realizó el estudio ciego. <![CDATA[<b>Pregnant's and midwives perception about nutrional councils during pregnancy</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016000500028&lng=&nrm=iso&tlng= Introducción: el estado nutricional previo de la embarazada, la adecuada ganancia de peso y la ingesta de ciertos nutrientes pueden tener una influencia importante tanto para la madre como para el recién nacido, a corto y largo plazo. Las recomendaciones de la Organización Mundial de la Salud son transmitidas durante el control del embarazo por la matrona. Objetivos: analizar los principales estudios sobre la percepción de las embarazadas acerca de los consejos nutricionales recibidos e identificar las estrategias utilizadas por las matronas para su implementación. Metodología: búsqueda bibliográfica sobre embarazadas de bajo riesgo controladas por matronas y que reciben consejos nutricionales realizada en WOS, CINHAL y PubMed. Se utilizaron los descriptores: pregnancy, pregnant, midwife, counselling, nutrition y sus diferentes combinaciones. Los criterios de inclusión fueron artículos originales y revisiones en inglés, español o portugués de los últimos diez años y disponibles en texto completo. Resultados: se encontraron 184 referencias. Solo 11 tratan el tema abordado. Existen múltiples artículos con consejos nutricionales en el embarazo, pero muy pocos que incluyan estrategias educativas implementadas por las matronas que aborden recomendaciones dietético--nutricionales y su utilidad. Conclusión: existen escasos estudios que investiguen los conocimientos que las matronas tienen sobre nutrición en el embarazo y los consejos que aportan sobre el tema. Igualmente sucede con los trabajos que estudian la percepción que tienen las gestantes sobre los consejos nutricionales recibidos.<hr/>Background: Women's nutritional status, the suitable profit of weight and the ingestion of certain nutrients may have an important influence in health both for the mother and newborn in a short and long term. World Health Organization gives a number of nutritional recommendations which are transmitted during the pregnant women antenatal care by their midwives. Objectives: To analyze the main studies on the understanding of the pregnant women about the nutritional received councils and to identify the strategies used by the midwives for theirs implementation. Methodology: Literature review for low risk pregnant's conducted by midwives and receiving nutritional councils in Web of Science (WOS), CINAHL and PubMed. Using descriptors such as: pregnancy, pregnant, midwife, counselling, nutrition and their different combinations. The criteria incorporation was original article and review written in English, Spanish or Portuguese of last ten years and available in complete. Results: 184 references were found. Finally, only 11 focused on the issue addressed. There are multiple items with nutritional advice in pregnancy but a few that include educational strategies implemented by midwives to address dietary and nutritional recommendations and usefulness. Conclusion: Only a few studies researchs the midwives' knowledge about nutrition in pregnancy and the councils that they transmit to pregnants. In the same way, not many papers treats the pregnant perception about nutritional councils. <![CDATA[<b>Eating attitudes, body image and risk for eating disorders in a group of Spanish dancers</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016000500029&lng=&nrm=iso&tlng= Introduction: Prevalence of eating disorders (ED) and discrepancies between actual weight and weight perception seem much higher in dancers. The aims analysed in 77 dancers were: risk for ED; relationship between eating attitudes and psychological variables; dieting and self-weighing, and body image distortion. Method: Weight- and body image-related variables, dieting, self-reported physical fitness, specific ED-related variables and other psychological variables were assessed. The robust Huber's model was applied in order to test the influence of the variables analysed on the Eating Attitudes Test (EAT-40) scores. In case of categorical variables, the Chi-square (χ²-test) or the Fisher's exact test were applied. Results: Higher risk of ED was not obtained. Despite the relationship between EAT-40 and BMI, body appreciation and drive for thinness, scores on EAT-40 and BMI do not suggest higher risk in dancers. Dancers had a similar weight perception than other populations and body dissatisfaction seems not to be worse than the reported in other types of participants. Conclusions: Despite some limitations, our study adds some data in this field of study bearing in mind the use of a cluster of variables previously not taken into account as a whole.<hr/>Introducción: la prevalencia de trastornos de la conducta alimentaria (TCA) y las diferencias entre el peso corporal real y el percibido parecen más elevadas en bailarines. Los objetivos analizados en 77 bailarines fueron: riesgo de TCA; relación entre actitudes alimentarias y variables psicológicas; conducta de dieta y autocontrol de peso, y distorsión de la imagen corporal. Método: se estudiaron variables relacionadas con el peso y la imagen corporal, conducta de dieta, percepción de la propia forma física, variables específicas relacionadas con los TCA y otras variables psicológicas. El modelo estadístico robusto de Huber fue utilizado para probar la influencia de las variables analizadas en las puntuaciones del Eating Attitudes Test (EAT-40). Para las variables categóricas se usaron la prueba de Chi-cuadrado o el test de Fisher. Resultados: no se encontró un mayor riesgo de TCA. Aun existiendo correlación entre el EAT-40 y el índice de masa corporal (IMC), aprecio corporal e impulso a adelgazar, las puntuaciones del EAT-40 y el IMC no sugieren un mayor riesgo en este grupo de bailarines. Por otro lado, estos bailarines tienen una percepción del propio peso similar a la de otras poblaciones y su insatisfacción corporal no parece ser peor que la expresada en otros tipos de población. Conclusiones: a pesar de algunas limitaciones, este estudio añade algunos datos en este campo, teniendo en cuenta el grupo de variables analizadas, previamente no consideradas en conjunto. <![CDATA[<b>Hepatic function and antioxidant activity in diabetic rats subjected to diet supplemented with multimixture</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016000500030&lng=&nrm=iso&tlng= Introduction: Food and dietetic components have received considerable attention as auxiliary feeding resources on controlling of chronic non-transmissible diseases, among them diabetes. This study evaluated the effect of supplementary diet with multimixture based on linseed, sesame, oats and sunflower seeds on the hepatic function and antioxidant activity of diabetic rats. Methods: Male rats were distributed on groups of seven animals: diabetic control (DC), diabetics subject to multimixture diet (DM), diabetic with insulin (DI), and normal control (NC). The treatment was started on the 5th day after diabetes induction with 40 mg/kg i.v. streptozotocin on tampon citrate and kept during 50 days. Results: The ethereal extract of the supplemented diet showed a higher content of phenolics (p < 0.05) compared to other extracts of the supplemented diet and the ethereal extract of the standard diet. There was no difference in antioxidant in vitro activity of the utilized diets. Concerning to transaminases, significant bigger ALT levels (p < 0.05) were present on diabetic groups compared to NC. The relative liver weight on diabetic groups was significantly higher (p < 0.001) compared to NC group. Non-proteic sulfhydryl group levels were significantly higher (p < 0.05) on DM and I groups when compared to DM and NC. Only the treatment with insulin resulted in an improvement of antioxidant activity concerning to hepatic catalase. The supplementation with multimixture did not improve the metabolic control of diabetes. Conclusion: The multimixture treatment showed an isolated improvement on antioxidant activity in the hepatic tissue, evidenced by the increasing on non-proteic sulfhydryl group levels.<hr/>Introducción: alimentos y componentes de la dieta han recibido considerable atención como recursos auxiliares en el control de las enfermedades crónicas, como la diabetes. Este estudio evaluó el efecto de la dieta suplementada con base de linaza multimezcla, sésamo, avena y semillas de girasol en la función hepática y la actividad antioxidante de ratas diabéticas. Métodos: las ratas macho fueron divididas en grupos de siete animales: control de la diabetes (CD), diabéticos sometidos a dieta multimezcla (DM), diabéticos con insulina (DI), y control normal (CN). El tratamiento se inició en el quinto día después de la inducción de la diabetes con estreptozotocina 40 mg/kg i.v. en tampón citrato y se mantuvo durante 50 días. Resultados: la dieta extracto etéreo complementado tenía el contenido fenólico más alto (p < 0,05) que los otros extractos de la suplementación de la dieta y el extracto de éter de la comida estándar. No hubo diferencia en la actividad antioxidante in vitro de la alimentación usada. A medida que las transaminasas, los niveles de ALT significativamente mayor (p < 0,05) estuvieron presentes en el grupo de diabéticos en comparación con CN, el peso relativo del hígado en el grupo de diabéticos fue significativamente mayor (p < 0,001) en comparación con el grupo CN. Los grupos sulfhidrilo de los niveles de proteína no fueron significativamente mayores (p < 0,05) en los grupos F e I comparados con CN y CD. El tratamiento con insulina resultó en una mejora de la actividad antioxidante con respecto a la catalasa hepática. Conclusión: la suplementación con multimezcla no mejora el control metabólico de la diabetes. El tratamiento con multimezcla aislado mostró una mejora en la actividad antioxidante en el tejido hepático, como se evidencia por el aumento de los niveles de grupos sulfhidrilo no proteicos. <![CDATA[<b>Effectiveness of calcium supplementation in reducing body fat in obese people</b>: <b>an overview of sistematic reviews</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016000500031&lng=&nrm=iso&tlng= Introducción: actualmente la obesidad es considerada un problema de salud pública, y en la mayor parte de los países ha evolucionado como una pandemia, presentando un incremento en su prevalencia y severidad. Objetivo: resumir las revisiones sistemáticas Cochrane y no Cochrane que evalúen el efecto de la suplementación de calcio en la disminución de grasa corporal en personas obesas. Materiales y métodos: se realizó una búsqueda en la base de datos Medline (1980-septiembre 2015), Metabuscador TripDatabase y Epistemonikos (hasta septiembre 2015), Cochrane BVS (hasta septiembre 2015), se buscó de forma manual en revistas relacionadas con el tema de interés, en actas de congresos, se realizó seguimiento de referencias relevantes y se contactó con expertos en el área. Resultados: la búsqueda preliminar arrojó un total de 7.163 artículos potencialmente elegibles, según los criterios de elegibilidad incluimos 2 revisiones sistemáticas de estudios clínicos aleatorizados. Conclusión: el suplemento de calcio al parecer sería efectivo en la disminución de grasa corporal, DM -0,51 (-1,27, 0,25); (p = 0,19), presentando "baja evidencia" según la metodología GRADE, esto quiere decir que "es muy probable que investigaciones adicionales tengan un impacto importante en la confianza de la estimación del efecto y es probable que cambie".<hr/>Background: Currently obesity is considered a public health problem, and in most countries has evolved as a pandemic, an increase in prevalence and severity. Objective: To summarize systematic reviews Cochrane and not Cochrane and not evaluating the effect of calcium supplementation in reducing body fat in obese people. Material and methods: A search was performed in the Medline database (1980-September 2015), Meabuscador Tripdatabase and Epistemonikos (until September 2015), Cochrane BVS (to September 2015), was hand searched journal/issue interest searched conference proceedings, monitoring was conducted relevant references and contacted experts in the field. Results: The preliminary search yielded a total of 7163 articles potentially eligible, according to the eligibility criteria include two systematic reviews of randomized trials. Conclusion: Calcium supplementation apparently would be effective in reducing body fat, DM -0.51 (-1.27, 0.25); (p = 0.19), presenting "low evidence," according to the GRADE methodology, this means that "it is very likely that additional research have a significant impact on the confidence of the estimate of effect and is likely to change". <![CDATA[<b>Nutritional and non-nutritional factors may affect male infertility through epigenetic mechanisms</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016000500032&lng=&nrm=iso&tlng= Introducción: la infertilidad es un problema global en aumento. Se estima que aproximadamente un 15% de las parejas en edad reproductiva tiene dificultades a la hora de concebir. De estas, alrededor de la mitad presentan uno o varios factores masculinos asociados a infertilidad o subfertilidad, aislados o en combinación con problemas de origen femenino. Durante la última década se ha empezado a estudiar la infertilidad desde una perspectiva multifactorial, considerando las interacciones y conexiones entre diferentes situaciones genéticas, epigenéticas, bioquímicas y fisiológicas del paciente. Objetivo: la presente revisión pretende describir mecanismos epigenéticos que pueden ser modulados mediante aspectos nutricionales y que están relacionados con la etiología de la infertilidad masculina y con la herencia transgeneracional de este fenotipo. Material y métodos: se ha realizado una extensa búsqueda de publicaciones científicas en las principales bases de datos electrónicas especializadas: NBCI, Elsevier, Scielo, Scirus y Science Direct. Resultados y conclusión: varios trabajos que muestran la importancia del estado nutricional en la fertilidad del hombre y, más específicamente, la capacidad de los componentes de la dieta para modificar los perfiles epigenéticos que no únicamente pueden afectar a su fertilidad, sino que también pueden ser transmitidos a la descendencia mediante lo que se ha denominado herencia transgeneracional, ocasionándoles problemas de salud diversos entre los que también se hallan problemas en la fertilidad.<hr/>Introduction: Infertility rate is globally increasing. It is estimated that approximately 15% of couples in reproductive age have troubles conceiving. Half of these couples present with problems related to male infertility or subfertility, alone or in combination with female problems. During the last decade, infertility has been studied from a multifactorial perspective, which includes interactions between different genetics, epigenetics, biochemical and physiological situations of the patients. Objective: The present review aims to describe epigenetic mechanisms that can be modulated by nutritional aspects and which are related to the aetiology of male infertility and transgenerational inheritance. Materials and method: Extensive search of scientific publications was performed in specialized electronic databases: NBCI, Elsevier, Scielo, Scirus and Science Direct. Results and conclusion: Several published works have shown the importance of nutritional status in man's fertility, and more specifically, the ability of diet components to modify the epigenetic profiles, affecting not only their fertility, but also increasing the possibility to be transmitted to the offspring. This mechanism has been called transgenerational inheritance. <![CDATA[<b>Association between sarcopenic obesity and cardiovascular risk</b>: <b>where are we?</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016000500033&lng=&nrm=iso&tlng= Introduction: The main changes in the body composition refer to the increase of adipose tissue and/or the decrease of muscular mass, and these changes have effect in many clinical outcomes. Sarcopenic obesity (SO) consists of the presence of excessive adipose tissue and deficit of muscular mass simultaneously. People with SO may have synergistic effect due to obesity and sarcopenia, with increases cardiovascular risk more than obesity itself. Objective: To describe the findings in the literature about the association between SO and risk factors and/or cardiometabolic disease (CMD) or cardiovascular disease (CVD). Methods: An electronic search was done on the following databases: MEDLINE, Scopus, SciELO, LILACS and Web of Science, using the matching expressions and Boolean operators: "obesity sarcopenic" OR "sarcopenic obesity", in the titles of the studies, AND "cardiometabolic disease" OR "cardiovascular disease" OR "metabolic syndrome" OR "insulin resistance", in the abstract. Results: Most of studies are cross-sectional and present many different diagnosis criteria for SO. It was possible to verify the association of the SO and the risk factors and/or CMD or CVD. Conclusion: SO is associated with risk factors and/or CMD or CVD. The lack of a consensus about this definition jeopardizes the effective clinical practice and the research about the subject.<hr/>Introducción: los principales cambios en la composición del cuerpo refieren el incremento de tejido adiposo y/o la disminución de masa -muscular, y estos cambios tienen efecto en varios resultados clínicos. La obesidad sarcopénica (OS) consiste en la presencia simultánea del exceso de tejido adiposo y el déficit de masa muscular. Las personas con OS pueden tener un efecto sinérgico debido a la obesidad y la sarcopenia, lo que incrementa el riesgo de enfermedad cardiovascular, más que la obesidad en sí. Objetivo: describir los hallazgos en la literatura científica sobre la asociación de la SO y los factores de riesgo y/o ECM (enfermedad cardiometabólica) o enfermedad cardiovascular (ECV). Métodos: se realizó una búsqueda electrónica en las siguientes bases de datos: MEDLINE, Scopus, SciELO, LILACS y Web of Science, usando las expresiones coincidentes y los operadores booleanos: "obesidad sarcopénica" o " sarcopénica obesidad ", en los títulos de los estudios, y "enfermedad cardiometabólica" o "enfermedad cardiovascular" o "síndrome metabólico" o "resistencia a la insulina", en el abstract. Resultados: la mayoría de los estudios son de corte transversales y presentan diferentes criterios de diagnóstico para la OS. Fue posible verificar la asociación de la OS y los factores de riesgo y/o ECM o ECV. Conclusión: la OS está asociada con los factores de riesgo y/o ECM o ECV. La falta de un consenso sobre esta definición pone en peligro la efectividad de la práctica clínica y la investigación sobre el tema. <link>http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016000500034&lng=&nrm=iso&tlng=</link> <description/> </item> </channel> </rss> <!--transformed by PHP 09:04:23 23-04-2019-->