Scielo RSS <![CDATA[Revista Española de Nutrición Humana y Dietética]]> http://scielo.isciii.es/rss.php?pid=2174-514520170002&lang= vol. 21 num. 2 lang. <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.isciii.es/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.isciii.es <![CDATA[Una mayor presencia de dietistas-nutricionistas en el sector público podría mejorar la eficiencia del sistema sanitario público español]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452017000200001&lng=&nrm=iso&tlng= <![CDATA[Can anthropometry measure the body fat of people living with HIV/AIDS?. A systematic review]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452017000200002&lng=&nrm=iso&tlng= ABSTRACT Introduction: Assessment of the quantity and distribution of body fat in people living with HIV/AIDS is of great importance in clinical practice, due to the association of body fat changes with clinical conditions. The aim of this systematic review was to answer the central question: Can anthropometry accurately measure the body fat in people living with HIV/AIDS? Material and Methods: Systematic review carried out using four databases: Medline, LILACS, Scopus and BDTD. Results: Of the 581 studies found, 11 met the eligibility criteria. To assess the validate of anthropometry, only two studies employed regress analysis to development of predictive body fat equations in people living with HIV/AIDS and nine studies employed correlation analysis. This coefficient only measures the strength of the relation between two variables, and there is not concordance between them and therefore, these studies did not accurately evaluate whether or not the anthropometric information showed good concordance with the gold standard. The other two studies developed five equations to evaluate the total fat and limbs (arm, leg and trunk) in people living with HIV/AIDS using antiretrovirals and showed R2 between 0.50 and 0.83. Conclusions: Further research needs to be conducted to answer the central question of this review, as the small number of articles that applied the correct statistical test and the absence of research on people living with HIV/AIDS without the use of antiretrovirals.<hr/>RESUMEN Introducción: La evaluación de la cantidad y distribución de la grasa corporal en personas que viven con el VIH/SIDA es de gran importancia en la práctica clínica, debido a la asociación de los cambios de grasa corporal con condiciones clínicas. El objetivo de esta revisión es responder a la pregunta central: ¿Puede la antropometría medir con precisión la grasa corporal en las personas que viven con el VIH/SIDA? Material y Métodos: Revisión sistemática llevada a cabo por medio de cuatro bases de datos: Medline, LILACS, Scopus y BDTD. Resultados: De los 581 estudios encontrados, 11 cumplieron con los criterios de elegibilidad. Para evaluar la validación de la antropometría, sólo dos estudios emplearon análisis de regresión para el desarrollo de las ecuaciones de predicción de grasa corporal en las personas que viven con el VIH/SIDA y nueve estudios emplearon análisis de correlación. Este coeficiente sólo mide la fuerza de la relación entre dos variables, y no hay concordancia entre ellos y, por lo tanto, estos estudios no evaluaron con precisión si la información antropométrica mostró buena concordancia con el estándar de oro. Los otros dos estudios desarrollaron cinco ecuaciones para evaluar la grasa total y en las extremidades (brazos, piernas y tronco) en personas que viven con el VIH/SIDA y usan antirretrovirales y mostraron R2 entre 0,50 y 0,83. Conclusiones: Más investigación debe llevarse a cabo para responder a la pregunta central de esta revisión, dado el pequeño número de artículos en que se aplicó la prueba estadística correcta y la ausencia de investigaciones sobre personas que viven con el VIH/SIDA que no usan antirretrovirales. <![CDATA[Prevalence of iron-deficiency anemia in selected athletes from the Peruvian Institute of Sport during 2013: cross-sectional study]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452017000200003&lng=&nrm=iso&tlng= RESUMEN Introducción: El objetivo de este trabajo fue determinar la prevalencia de anemia ferropénica según el componente dinámico y estático, identificando de esta manera los deportes con mayor prevalencia de anemia, y determinar la asociación entre el sexo, la edad y anemia. Material y Métodos: Estudio observacional de tipo corte transversal analítico. Se utilizó la base de datos de la Dirección Nacional de Servicios Biomédicos del Instituto Peruano del Deporte, en el período de enero a diciembre de 2013. De un universo de 1833 deportistas, se seleccionaron aquellos entre 18 y 35 años de edad. Las variables numéricas se evaluaron usando la prueba de T de Student o la prueba de Mann-Whitney dependiendo del estado de normalidad de las variables. Las variables categóricas fueron evaluadas usando χ2. Razones de prevalencias crudas y ajustadas fueron calculadas usando regresión de Poisson con varianza robusta, para evaluar la asociación entre sexo y anemia. Resultados: Se analizaron 633 deportistas, siendo en su mayoría varones (68,4%). Las variables que se incluyeron en el modelo bivariado fueron sexo, edad deportiva y suplementación con hierro, las cuales fueron también incluidas en el modelo multivariado, encontrándose asociación entre anemia y edad deportiva (p=0,01). No se encontró asociación entre sexo y anemia (RPa=0,96; IC95%:0,60-1,40; p=0,85), sin embargo, la prevalencia de anemia fue por encima del 15% (17,9% hombres y 16,8% mujeres). Conclusiones: Se halló mayor prevalencia de anemia ferropénica en los deportes de alto componente estático y dinámico. No se encontró asociación entre anemia ferropénica y sexo en deportistas seleccionados del Instituto Peruano del Deporte en el año 2013.<hr/>ABSTRACT Introduction: The aims of this study were to determine the iron-deficiency anemia prevalence per dynamic and static component and thus identify sports with the highest prevalence of iron-deficiency anemia, and to determine the association between sports, sex, age and iron-deficiency anemia. Material and Methods: Observational study and cross-sectional analytic. The database of the National Biomedical Services Directorate of the Peruvian Institute of Sport was used for the period from January to December 2013. Athletes aged 18-35 were selected from a total universe of 1833 athletes. Numerical variables were evaluated using the Student’s T-test or the Mann-Whitney U-test, depending on the normality of the variables. Categorical variables were evaluated using the χ2 test. Crude and adjusted Prevalence Ratios were calculated using the Poisson regression with robust error variance, to assess the association between sex and iron-deficiency anemia. Results: 633 athletes were analyzed, being mostly male (68.4%). Variables included in the bivariate model were sex, sports age and iron supplementation, which were also included in the multivariate model, and an association between iron-deficiency anemia and sports age (p=0.01) was found. No association between sex and iron-deficiency anemia was found (RPa=0.96; 95%CI:0.60-1.40; p=0.85). However, the prevalence of iron-deficiency anemia was above 15% (17.9% men and 16.8% women). The main result was that there is no significant difference when comparing the prevalence of iron-deficiency anemia between men and women (17.9% and 16.8%). Conclusions: Higher prevalence of iron-deficiency anemia was found in sports with high static and dynamic component. There is not association between iron-deficiency anemia and sex in athletes from the Peruvian Institute of Sport in 2013. <![CDATA[Population attitudes and practices regarding the "traffic light"-style labeling in Ecuador]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452017000200004&lng=&nrm=iso&tlng= RESUMEN Introducción: La elección de alimentos es fundamental para la salud de las poblaciones. Las estrategias como las normas del etiquetado en los productos alimenticios podrían ayudar a que el consumidor tenga información clara de los alimentos que consume. Objetivos: Explorar la asociación del sexo y la edad con las actitudes y prácticas frente al etiquetado nutricional tipo “Semáforo Nutricional” en Ecuador. Material y Métodos: Estudio transversal en una muestra por conveniencia de 622 sujetos de ambos sexos en 6 supermercados del área urbana de Riobamba durante los meses de septiembre de 2014 a febrero de 2015. Se realizaron contrastes de hipótesis de diferencias de proporciones y regresión logística para determinar la asociación de las actitudes y prácticas con el sexo y edad. Resultados: Respecto a las mujeres, los hombres (OR=1,58; IC95%:1,13-2,21; p&lt;0,001) y los participantes de entre 18-40 años con respecto a los de &gt;40 años (OR=1,72; IC95%:1,22-2,44; p=0,002) tienen más probabilidad de creer que actualmente hay demasiada presión para comer de forma saludable. Igualmente los hombres tienen menos probabilidad de creer que consumen demasiada grasa (OR=0,61; IC95%:0,43-0,85; p=0,01) respecto a las mujeres. Los participantes de entre 18-40 años frente a &gt;40 años tienen más probabilidad de tratar de reducir al mínimo la cantidad de azúcar (OR=2,41; IC95%:1,55-3,76; p&lt;0,001), sal (OR=2,24; IC95%:1,50-3,60; p&lt;0,001) y grasa (OR=2,17; IC95%:1,44-3,27; p&lt;0,001) que consumen. Conclusiones: Las actitudes y prácticas de la población respecto al semáforo nutricional pueden variar respecto a la edad y el sexo.<hr/>ABSTRACTS Introduction: Choosing food is critical to the health of populations. Strategies such as labeling rules in products could help consumers to have clear information on the food they eat. Objectives: To explore the association of sex and age with the attitudes and practices with regard to the ‘traffic light’-style nutritional labeling in Ecuador Material and Methods: A cross-sectional study was carried out in a convenience sample of 622 subjects of both sexes in 6 supermarkets in the urban area of Riobamba from September 2014 to February 2015. Differences of proportions and logistic regression hypotheses were tested to determine the association of attitudes and practices with sex and age. Results: Men with respect to women (OR=1.58; 95%CI:1.13-2.21; p&lt;0.001) and participants aged 18-40 years with respect to those aged &gt;40 years (OR=1.72; 95%CI:1.22-2.44; p=0.002) are more likely to believe that there is currently too much pressure to eat healthily. Likewise, men are less likely to believe that they consume too much fat (OR=0.61; 95%CI:0.43-0.85; p=0.01) compared to women. Participants aged between 18-40 years are more likely to try to minimize the amount of sugar (OR=2.41; 95%CI:1.55-3.76; p&lt;0.001), sal (OR=2.24; 95%CI:1.50-3.60; p&lt;0.001) and fat consuming (OR=2.17; 95%CI:1.44-3.27; p&lt;0.001) vs. 40 years. Conclusions: The attitudes and practices of the population regarding the ‘traffic light’-style nutritional labeling can vary with respect to age and sex. <![CDATA[Analysis of the presence of dietitians-nutritionists in hospitals in Andalusia]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452017000200005&lng=&nrm=iso&tlng= RESUMEN Introducción: La figura profesional de referencia en el tratamiento dietético en el ámbito hospitalario es el Dietista-Nutricionista (DN). Su interés público coincide con los datos sobre su actuación y eficiencia clínica. El objetivo es describir su presencia en hospitales públicos y privados de Andalucía y analizar en qué medida se cumplen los criterios de la Declaración de postura de la Asociación Española de Dietistas-Nutricionistas (AEDN) sobre la incorporación del DN en el Sistema Nacional de Salud de 2009. Material y Métodos: Se seleccionó como muestra hospitales públicos y privados del Registro de Centros, Establecimientos y Servicios Sanitarios de la Consejería de Salud y Bienestar Social. Se les contactó por vía telefónica y telemática, preguntando: servicios con los que cuenta, número de DN totales, unidades con DN y cantidad y número de camas. Los datos se compararon con la propuesta al Senado de la AEDN de 2009. Resultados: Se incluyeron 105 centros, de los que 57 eran públicos y 48 privados; contestaron 51 (48,6%), 31 públicos (54,4%) y 20 privados (41,7%). Se registraron 35 DN contratados, 31 en hospitales públicos (88,6%) y 4 en privados (11,4%). Exceptuando hospitales privados en Granada (20%) y Málaga (12,5%), el grado de cumplimiento del criterio estudiado es de 0% en el resto de Andalucía. Conclusiones: La presencia de DN en hospitales públicos y privados de Andalucía no cumple la propuesta presentada al Senado en 2009 por la AEDN. Hacen falta más estudios para observar la situación en distintas comunidades autónomas y describir la situación profesional de DN en hospitales.<hr/>ABSTRACT Introduction: The professional figure of reference in dietary treatment at the hospital setting is the Dietitian-Nutritionist (DN). Their public interest matches with scientific data on their performance and clinical efficiency. The objective is to describe their presence in hospitals, public and private, in Andalusia and to analyze to what extent met the criteria of the positioning statement of the Dieticians-Nutritionists Spanish Association (AEDN) of 2009 on the incorporation of the DN in the national health system. Material and Methods: Public and private hospitals were selected from the Register of Centers, Establishments and Health Care Services of the Counseling of Health and Social Welfare. Hospitals were contacted by telephone and telematics via and were asked for: services that include, number of total DN, units with DN and amount and number of beds. Data were compared with the proposal to the Senate of the AEDN-2009. Results: It were included 105 hospitals of which 57 were public and 48 private; 51 (48.6%) answered the questions, public: 31 (54.4%); and private: 20 (41.7%). There were 35 DN, 31 (88.6%) in public and 4 (11.4%) in private hospitals. The level of compliance with the studied criteria in Andalusia is 0%, except for Granada (20%) and Malaga (12.5%) private hospitals. Conclusions: DN representation in public and private hospitals in Andalusia does not meet the proposal submitted to the Spanish Senate in 2009 by the AEDN. More studies are needed to establish the situation in the different regions and to describe the professional condition of DN in hospitals. <![CDATA[Analysis of the overweight and obesity trend in the Peruvian population]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452017000200006&lng=&nrm=iso&tlng= RESUMEN Introducción: El sobrepeso y la obesidad constituyen un problema de salud pública a nivel mundial y también en el Perú. El objetivo fue analizar la tendencia del sobrepeso y obesidad según edad, sexo y pobreza. Material y Métodos: Estudio de tendencia que analiza el sobrepeso y obesidad en 175.984 peruanos durante 2007 y 2014. Las muestras fueron representativas y probabilísticas de hogares peruanos. Resultados: La tendencia del sobrepeso y obesidad incrementó en todos los grupos etarios (p&lt;0,001), excepto los menores de 5 años. En hombres, la tendencia del sobrepeso incrementó (p&lt;0,001) excepto en los niños. En mujeres, la tendencia incrementó en todos los grupos (p&lt;0,001) excepto en los menores de 5 años y el grupo entre 20-29 años. En personas en situación de pobreza extrema, la tendencia del sobrepeso incrementó en los jóvenes, adultos y adultos mayores (p&lt;0,001). En personas en situación de pobreza, la tendencia del sobrepeso incrementó (p&lt;0,01) excepto en niños de 5-9 años. La tendencia de la obesidad en hombres y mujeres incrementó (p&lt;0,001), excepto en niños menores de 5 años. En las mujeres, la excepción también fue en adultas mayores. Analizando la pobreza se observó que en personas en situación de pobreza extrema la tendencia de la obesidad incrementó en jóvenes y adultos (p&lt;0,01). En personas en situación de pobreza, la tendencia de obesidad incrementó en los adolescentes, jóvenes y adultos (p&lt;0,01). Conclusiones: La tendencia del sobrepeso y obesidad fue en incremento, excepto en niños menores de 5 años, habiendo predominio en varones y personas en situación de pobreza.<hr/>ABSTRACT Introduction: Overweight and obesity constitute a public health problem worldwide and also in Peru, and its study is necessary. The aim was to analyze the tendency of overweight and obesity according to age, sex and poverty. Material and Methods: A trend study that analyzed overweight and obesity in 175,984 Peruvians surveyed between 2007 and 2014. The samples were representative and probabilistic of Peruvian households. Results: The trend of overweight and obesity was increased in all age groups studied (p&lt;0.001), except for the group under 5 years of age. In men, the tendency of overweight was to increase (p&lt;0.001) except in children. In women, the tendency was to increase in all groups (p&lt;0.001) except the under 5 years of age and the group between 20-29 years of age. In people living in extreme poverty, the tendency of overweight was to increase in the young, adult and elderly (p&lt;0.001). In people living in poverty, the tendency of the overweight was to increase (p&lt;0.01), except in children of 5-9 years of age. The trend of obesity in men and women was increased (p&lt;0.001), except in children under 5 years of age. In women, the exception was also in older adults. Analyzing poverty it was observed that in people living in extreme poverty the tendency of obesity was to increase in young people and adults (p&lt;0.01). In people living in poverty, the tendency of obesity was to increase in adolescents, youth and adults (p&lt;0.01). Conclusions: The trend of overweight and obesity was increased, except in children under 5 years of age, with predominance in men and people living in poverty. <![CDATA[Acceptance of a school menu according to the valuation of waste using the visual estimation Comstock method]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452017000200007&lng=&nrm=iso&tlng= RESUMEN Introducción: Hay un gran interés en conocer el menú que se sirve en los comedores escolares, ya que han aumentado en ellos los niños que realizan su comida principal. Se han empleado distintos métodos para evaluar menús escolares, pero no permiten conocer lo que realmente ingieren los escolares. El objetivo de este estudio fue conocer la aceptación de los menús ofrecidos por el comedor escolar y detectar los alimentos menos consumidos. Material y Métodos: Se evaluaron 320 bandejas de una clase de 3º de educación primaria (8-9 años de edad). Se realizó la estimación visual de los residuos de dichas bandejas mediante el método Comstock por un dietista-nutricionista entrenado. Resultados: La media en la estimación de residuos según la escala Comstock fue 1,12 (28% de residuos; 25,25% para niños y 30,25% para niñas; p&lt;0,05). El 17,2% de las bandejas no presentaron residuos, el 58,4% presentaron residuos de 1-25%, el 19,7% de entre 26-50% y el 4,7% de 51-100% de los residuos. Los alimentos más frecuentes como residuos en bandejas fueron verduras (24,1%), ensalada (22,5%) y legumbres (21,6%). Huevo y yogur no se encontraron como residuos. Las legumbres fueron los alimentos que dejan los escolares en mayor cantidad, con un 38,5% de residuos (1,54 en la escala Comstock). Las niñas dejan más verduras en el plato. Conclusiones: Los menús ofrecidos en este comedor escolar son aceptados, ya que el 75,6% de las bandejas contienen ≤25% de residuos. Las verduras son los residuos que más predominan en las bandejas y las legumbres son los que dejan en mayor cantidad.<hr/>ABSTRACT Introduction: There is a great interest to know the menu that is served in the school canteens since children that eat their main food there have increased. Different methods have been used to evaluate the school menus, but they do not allow knowing what really the students consume. The aims are to know the acceptance of the menus offered by the school canteen and to detect the least consumed foods. Material and Methods: There were evaluated 320 trays from a class of 3rd of primary education. There was performed visual estimation of waste on the trays using the Comstock method by a trained nutritionist. Results: The average in the estimation of waste according to the Comstock scale was 1.12 (28% of waste; 25.25% for boys and 30.25% for girls; p&lt;0.05). 17.2% of the trays did not contain waste, 58.4% contained between 1-25% of waste, 19.7% between 26-50% of waste, and 4.7% contained between 51-100% of waste. The most common wastes in the trays were vegetables (24.1%), salad (22.5%) and pulses (21.6%). Egg and yogurt were not found as waste. The main waste were pulses (38.5%; 1.54 in the scale Comstock). Girls leave more vegetables in the plate. Conclusions: Menus offered at the school canteen are accepted by the students since 75.6% of the trays contain ≤25% of waste. Vegetables are the most prevailing waste on the trays and pulses are those which leave in more quantity. <![CDATA[Caffeine supplementation improves countermovement jump in youth soccer players: a pilot study]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452017000200008&lng=&nrm=iso&tlng= ABSTRACT Introduction: The objective of this study was to analyze the effect of caffeine ingestion in soccer performance, particularly in the countermovement jump test (CMJ). Material and Methods: A total of 17 players from a U-19 amateur Spanish team participated in this pilot study. A double-blind placebo-controlled randomized experimental design was used in 2 different sessions (1.5 hour per session) separated by 1 week. CMJ was collected at the beginning and at the end of sessions; Rating of Perceived Exertion (RPE) was recorded. Players ingested caffeine or placebo at the beginning of session (minute 0 of session), providing a total of 4mg of caffeine or a placebo per kg of body mass. Side effects from caffeine and placebo ingestions were analyzed. The effect sizes (ES) were calculated using values for Cohen’s and Quantitative differences were assessed qualitatively (QA). Results: The jump height with caffeine supplementation at the beginning of training was 37.03 (±3.87) cm and at the end was 39.35 (±4.05) cm, obtaining significant improvements (p&lt;0.05; ES:0.56; QA:99/1/0). Significant differences on CMJ at the end of the training session between caffeine and placebo groups were observed (39.35 [±4.05] cm vs. 36.85 [±3.15] cm; p&lt;0.05; ES:0.65; QA:0/1/99). Significant differences on RPE between groups were observed. A non-significant tendency to suffer more side effects with caffeine ingestion was obtained. Conclusions: This study shows how the ingestion of 4mg of caffeine per kg of body mass could be an ergogenic aid to improve soccer performance. However, further studies with bigger soccer players sample would be necessary to refute the present results.<hr/>RESUMEN Introducción: El objetivo del presente estudio fue analizar el efecto de la ingestión de cafeína en el rendimiento en fútbol, específicamente en el test de salto en contramovimiento (CMJ). Material y Métodos: 17 jugadores de la categoría Sub-19 de un equipo amateur español participaron en el estudio piloto. Se siguió un diseño a doble ciego, placebo-control, aleatorizado en 2 entrenamientos (1,5 horas/sesión) separados por 1 semana. El CMJ se recogió al inicio y, al final de las sesiones, la tasa de esfuerzo percibido (RPE) fue recogida. Los jugadores tomaron cafeína o placebo al inicio del entrenamiento (minuto 0), proveyendo 4mg/kg de masa corporal de cafeína o placebo. Se analizaron los efectos secundarios provenientes de la cafeína y del placebo. Los tamaños de efecto (ES) se calcularon utilizando valores para Cohen y las diferencias cuantitativas se evaluaron cualitativamente (QA). Resultados: La altura del salto media cuando se ingirió cafeína fue 37,03 (±3,87) cm al inicio y 39,35 (±4,05) cm al final del entrenamiento, obteniendo una mejora significativa (p&lt;0,05; ES:0,56; QA:99/1/0). Se observaron diferencias significativas en el CMJ al final de los entrenamientos entre la ingestión con cafeína y placebo (39,35 [±4,05] cm vs. 36,85 [±3,15] cm; p&lt;0,05; ES:0,65; QA:0/1/99). Se obtuvieron diferencias significativas en la RPE entre los grupos. Se observó una tendencia no significativa a sufrir más efectos secundarios cuando se ingirió cafeína. Conclusiones: Este estudio muestra como la ingestión de 4mg/kg de cafeína podría ser una ayuda ergogénica para mejorar el rendimiento en fútbol. Se requieren más estudios con mayor tamaño muestral para confirmar los resultados. <![CDATA[Effective alternative to constipation medication in nursing home residents: Libera Study]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452017000200009&lng=&nrm=iso&tlng= RESUMEN Introducción: El objetivo del presente estudio es conocer el impacto de la administración de un postre rico en fibra y sorbitol en la evolución de la pauta de laxantes en ancianos institucionalizados con estreñimiento. Material y Métodos: Estudio unicéntrico, intervencional, prospectivo, en ancianos con diagnóstico de estreñimiento tratados con laxantes de una residencia geriátrica, en el que cada paciente es su propio comparador. Se administró un postre con alto contenido en fibra y sorbitol (Resource® Puré de Frutas rico en fibra), durante 7 semanas. La variable principal fue la diferencia de días de tratamiento farmacológico con laxantes entre la semana previa al inicio y la última semana del estudio. Resultados: Se estudiaron 40 pacientes. Mediana de edad de 88,5 años (rango: 72-101). Después de 7 semanas requirieron una media semanal de 3,5 días menos de tratamiento con laxantes. El número de pacientes con tratamiento farmacológico se redujo en un 40%. Las deposiciones semanales aumentaron en una media de 2. Disminuyeron las molestias gastrointestinales. La intervención no modificó la ingesta previa. La adherencia a la pauta prescrita fue superior al 94%. La reducción del nº de días con tratamiento laxante se asoció a: tomar 5 o más unidades del postre a la semana, ser mayor de 85 años, tener mala salud bucodental y no tener malnutrición ni trastornos de la dieta. Conclusiones: La administración de un postre rico en fibra y sorbitol puede constituir una alternativa efectiva y segura frente al tratamiento farmacológico con laxantes en población anciana con estreñimiento institucionalizada y podría ayudar a reducir la polimedicación en estos pacientes.<hr/>ABSTRACT Introduction: The aim of this study is to ascertain the impact of administering a dessert rich in fibre and sorbitol on the prescription of laxatives in nursing home residents with constipation. Material and Methods: Single-centre, interventional prospective study in elderly nursing home residents diagnosed with constipation and treated with laxatives, in which each patient is his/her own comparator. A dessert rich in fibre and sorbitol (high-fibre Resource® Fruit Purée) was given for 7 weeks. The main variable was the difference in days of pharmacological treatment with laxatives between the week before the start of the study and the last week of the study. Results: 40 patients were studied with a median age of 88.5 years (range: 72-101). After 7 weeks, the residents required a mean of 3.5 fewer days per week of treatment with laxatives. Patients receiving pharmacological medication decreased by 40%. Weekly bowel movements increased by a mean of 2 while gastrointestinal discomfort decreased. The intervention did not change previous intake. Adherence to the prescribed regimen was over 94%. A decrease in the number of days with laxative therapy was associated with: consuming 5 or more desserts a week, being over 85, having poor oral health and not suffering from malnutrition or food disorders. Conclusions: Dispensing a dessert rich in fibre and sorbitol may be an effective and safe alternative to laxatives in elderly nursing home residents with constipation, and may help to reduce polymedication in these patients. <![CDATA[Kidney-gut axis disruption in chronic kidney disease: causes, consequences and treatment strategies]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452017000200010&lng=&nrm=iso&tlng= RESUMEN La enfermedad renal crónica y el estado urémico se asocian con alteraciones en la permeabilidad intestinal y cambios en la microbiota intestinal, provocando una mayor producción y translocación de toxinas urémicas como sulfato de indoxilo (IS) y sulfato de p-cresilo (pCS), detonando una respuesta inflamatoria. El estado inflamatorio y el incremento en concentraciones séricas de IS y pCS se han asociado con una mayor mortalidad, mayor número de eventos cardiovasculares y mayores alteraciones en el metabolismo mineral y óseo. Se han estudiado diversas estrategias nutricionales y farmacológicas para modular la microbiota intestinal y mejorar las alteraciones en la permeabilidad intestinal, entre ellas la suplementación con probióticos, prebióticos y simbióticos, modificaciones en la composición de la dieta y uso de agentes adsorbentes. El objetivo del presente trabajo es realizar una revisión de las causas de las alteraciones intestinales y de la microbiota intestinal en el paciente con enfermedad renal crónica, analizando las consecuencias de dichos cambios y las intervenciones estudiadas hasta la actualidad.<hr/>ABSTRACT Chronic kidney disease and uremic state are associated with intestinal barrier permeability alterations and changes in gut microbiome composition that increased the production and translocation of uremic toxins such indoxyl sulfate (IS) and p-cresyl sulfate (pCS) and contribute to the immunological response. Uremic toxins and inflammation are associated with and increase on mortality, cardiovascular events and mineral bone disorders. Several nutritional and pharmacological strategies have been studied to modulate the gut microbiota composition and intestinal permeability alterations, including probiotic, prebiotic and symbiotic supplementation, changes in diet composition and use of adsorbent agents. The aim of this study is to review the etiology of intestinal and microbiota alterations analyzing the consequences and interventions studied to date. <![CDATA[Quinoa (<em>Chenopodium quinoa</em> Willd.) <em>versus</em> soybean (<em>Glycine max</em> [L.] Merr.) in human nutrition: review on agroecological, compositional and technological characteristics]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452017000200011&lng=&nrm=iso&tlng= RESUMEN El diseño de alimentos funcionales a partir de productos vegetales muy estudiados como la soja (Glycine max [L.] Merr.) y la potencialización de productos ancestrales como la quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) son estrategias factibles para contrarrestar la desnutrición mundial. El objetivo de la presente revisión es describir las características agroecológicas, de composición, nutricionales y tecnológicas de estas dos especies vegetales diferentes (leguminosa y pseudocereal), basado en las publicaciones previas. Se realizó una revisión en bases de datos (Scopus, Web of Science, Scielo) y se complementó con una búsqueda manual en Google Scholar y páginas web de instituciones acreditadas. Los estudios incluidos (n=117) en esta revisión muestran que la soja se adapta mejor a altitudes bajas (~1.000m s. n. m.), mientras que la quinoa lo hace en un rango de mayores altitudes (500-4.000m s. n. m.) con mayor tolerancia a heladas. Ambas son fuente de una alta calidad proteica por suplir los requerimientos de aminoácidos esenciales sugeridos para niños y adultos sin diferencias significativas (p&gt;0,05), particularmente triptófano y lisina y por los altos porcentajes de digestibilidad (&gt;70%). Sus concentraciones bajas de prolaminas y aceptables de Fe, Zn, Ca, daidzeína y genisteína los convierten en productos de interés para la industria alimentaria.<hr/>ABSTRACT The design of functional foods from well-known vegetables products such as soybean (Glycine max [L.] Merr.) and the enhancement of ancestral products like quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) are feasible strategies to combat worldwide malnutrition. The aim of this review is to describe the agroecological, compositional, nutritional and technological features of these two different vegetable species (leguminous and pseudo-cereal) based on prior publications. In order to reach this goal, a review was performed using databases (Scopus, Web of Science, Scielo) and complemented with a subsequent manual search on Google Scholar and websites of recognized institutions. The included studies (n=117) in this review show that soybean adapts better to low altitudes (~1,000m a. s. l.), while quinoa does it in a range of higher altitudes (500-4,000m a. s. l.) with a high tolerance to frost. Both are a source of high quality proteic given that supply the suggested requirements of essential aminoacids for children and adults with no significant differences, particularly tryptophan and lysine, and due to the high percentages of digestibility (&gt;70%). Their low concentrations of prolamins and reasonable levels of Fe, Zn, Ca, daidzein and genistein make of them interesting products for food industry. <![CDATA[The Dietitian-Nutritionist within the Spanish National Health System: facing hospital malnutrition]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452017000200012&lng=&nrm=iso&tlng= RESUMEN En España, se considera al Dietista-Nutricionista un profesional sanitario según la Ley 44/2003 de Ordenación de las Profesiones Sanitarias. No obstante, estos profesionales han encontrado serios problemas para ejercer su actividad en el ámbito sanitario, especialmente en el medio hospitalario. Por otra parte, en el año 2003, la Unión Europea desarrolló en el marco hospitalario a través del Consejo de Europa la necesidad de una atención nutricional de manera obligatoria. Entre las medidas más destacadas se encuentra la identificación y prevención de las causas de la desnutrición, junto con la búsqueda de una formación integral del Dietista-Nutricionista para tener un mejor abordaje en la atención y el soporte nutricional. A pesar de estas directrices, España es el único país de la Unión Europea que no cuenta con la presencia de este profesional dentro de su Sistema Nacional de Salud en la mayoría de Comunidades Autónomas. Por ello, la incorporación del profesional Dietista-Nutricionista a la red hospitalaria española contribuiría aún más en la detección, evaluación y tratamiento de la desnutrición, mejoraría la relación coste-efectividad de los tratamientos, aumentaría la calidad de vida de los pacientes y lograría establecer una asistencia sanitaria pública en condiciones de igualdad efectiva.<hr/>ABSTRACT Dietitian-Nutritionist is considered a health professional in Spain according to the Law 44/2003 on the Organization of Health Professions. However, these professionals have come across some problems in order to exercise their activity in the health sector, especially in hospitals. On the other hand, the European Union developed the necessity of a nutritional care on a mandatory basis in hospitals, through the Council of Europe in 2003. Among the most relevant measures are those to identify and prevent the causes of malnutrition and the searching of a comprehensive training for the Dietitian-Nutritionist to have a better approach in the nutritional attention and support. Despite these guidelines, Spain is the only country within the European Union that does not have incorporated these professionals in their health services in the most of Autonomous Communities. Thus, the inclusion of professional Dietitian-Nutritionists into the Spanish hospital network would further contribute to the detection, assessment, and treatment of malnutrition, improve the cost-effectiveness ratio in treatment, increase life quality in patients, and achieve a public health support on efficient equal terms.