Scielo RSS <![CDATA[Revista Española de Nutrición Humana y Dietética]]> http://scielo.isciii.es/rss.php?pid=2174-514520170003&lang=pt vol. 21 num. 3 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.isciii.es/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.isciii.es <![CDATA[La gastronomía ante los retos epidemiológico-nutricionales del siglo XXI]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452017000300001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt <![CDATA[Validation of anthropometric and blood pressure Software NutriTe®: study for 6 - 11 years old children]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452017000300002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Introducción: La obesidad y la hipertensión arterial son patologías muy frecuentes en niños y adolescentes en el mundo. Sin embargo muchas veces no son detectadas tempranamente. Con el fin de facilitar la detección y diagnóstico de ambas enfermedades, se desarrolló NutriTe®. Dicha herramienta, permite realizar conjuntamente una interpretación del estado nutricional y de la tensión arterial. El presente estudio tiene como objetivo validar el software NutriTe® usando WHO Anthro Plus® como método de comparación, en niños escolarizados de 6 a 11 años de edad. Material y Métodos: El estado nutricional de los niños se comparó como valores Z de talla según edad y Z para IMC según edad entre NutriTe® y WHO Anthro Plus®. El cálculo de percentiles para estimar la Tensión Arterial Sistólica (TAS) y Diastólica (TAD) arrojado por NutriTe® fue comparado con las tablas del Cuarto Reporte de Diagnóstico, Evaluación y Tratamiento de la Hipertensión Arterial en niños y adolescentes. Resultados: Fueron estudiados 380 niñas y 752 niños. La correlación intraclase entre NutriTe® y Anthro® fue casi perfecta (p&lt;0,001), tanto para Z-talla/edad en niñas (CCI=0,9997) y niños (0,9995), como Z-IMC/edad en niñas (0,9988) y niños (0,9998). Los percentiles de TAS, mostraron concordancia sustancial-casi perfecta (p&lt;0,001) en niñas (k=0,81) y niños (0,89). Similar tendencia se observó para la TAD (p&lt;0,001) en niñas (k=0,88) y niños (0,83). Conclusiones: NutriTe® fue validada en una población de niños escolarizados de la provincia de Buenos Aires. Los resultados obtenidos muestran comportamientos similares entre NutriTe® y Anthro Plus® en cuanto a la evaluación antropométrica, y entre NutriTe® y las tablas TAS-TAD, para la evaluación de la tensión arterial.<hr/>ABSTRACT Introduction: Obesity and arterial hypertension are very common pathologies in children and adolescents worldwide. However, often they are not early detected. NutriTe® was developed in order to facilitate the detection and diagnosis of both diseases. This tool allows an interpretation of nutritional status and blood pressure, without attempting to compete or emulate other existing software. The present study aims to validate NutriTe® software using WHO Anthro Plus® as a comparison method, in children aged 6 to 11 years old. Material and Methods: The nutritional status of the children was compared as height according to age Z values and BMI according to age Z values between NutriTe® and WHO Anthro Plus®. The calculation of the percentile for the estimation of Systolic (SAT) and Diastolic Arterial Tension (DAT) by NutriTe® was compared with the tables of the Fourth Report on the Diagnosis, Evaluation and Treatment of Hypertension in Children and Adolescents. Results: 380 girls and 752 boys were studied. Intraclass concordance was almost perfect between NutriTe® and Anthro® tools (p&lt;0.001), for both height/age-Z score in girls (ICC=0.9997) and boys (0.9995), as BMI/age-Z score in girls (0.9988), and in boys (0.9998). The SAT percentiles showed substantial-almost perfect agreement (p&lt;0.001) in girls (k=0.81) and in boys (0.89). Similar trend was observed for DAT (p&lt;0.001) in girls (k=0.88) and in boys (0.83). Conclusions: NutriTe® was validated in a population of children in Buenos Aires province. The results show similar behavior in the anthropometric evaluation between NutriTe® and Anthro Plus® and blood pressure evaluation between NutriTe® and SAT-DAT tables. <![CDATA[Assessment of the Spanish television advertisements on processed and ultra-processed foods, applying the UK traffic light labelling]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452017000300003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Introducción: Dado el interés en disminuir el consumo de alimentos de bajo valor nutricional, el propósito del presente estudio fue evaluar la calidad nutricional de los anuncios de alimentos procesados y ultraprocesados en la televisión en España. Material y Métodos: Estudio transversal, observacional y descriptivo de los anuncios televisivos de alimentos procesados y ultraprocesados en los cuatros canales generalistas y el canal infantil con publicidad y mayores audiencias. Se analizó un día entre semana y otro de fin de semana, en las dos franjas horarias de mayor audiencia media. Para la evaluación se consideró la frecuencia de repetición de los anuncios de cada producto registrado y se utilizó la versión vigente del Semáforo Nutricional (SN) de Reino Unido, estableciéndose el perfil de SN mayoritario de cada canal y del conjunto. Resultados: El 19,6% de los anuncios emitidos se correspondió con alimentos procesados y ultraprocesados. El canal infantil Boing presentó una presión de este tipo de publicidad elevada (36,8%), duplicando a la media de los canales generalistas (17,4%). El SN mayoritario del conjunto de canales fue rojo para grasas y grasas saturadas, y verde para azúcares y sal. El canal infantil Boing presentó el peor perfil nutricional, siendo rojo para todos los nutrientes analizados, excepto para la sal, que fue ámbar, mientras que Telecinco presentó el mejor, siendo verde para todos los nutrientes analizados. Conclusiones: La publicidad de los alimentos procesados y ultraprocesados en la televisión en España presenta una calidad nutricional general mejorable, especialmente en el canal infantil analizado, lo que aconsejaría adoptar políticas más eficaces que limiten la exposición de los niños a los anuncios de productos poco saludables.<hr/>ABSTRACT Introduction: Given the interest in reducing the consumption of foods with low nutritional value, the aim of the present study was to evaluate the nutritional quality of the advertisements of processed and ultra-processed foods in the Spanish television. Material and Methods: A transversal, observational and descriptive study was carried out on television processed and ultra-processed foods advertisements for the four general television channels and the children’s channel with advertising and larger audiences. The analysis was performed within one weekday and one weekend day, during the two respective slots with the highest average audience. The repetition frequency of the advertisements of each registered product was taken into account and the UK traffic light labelling was applied for the assessment. The main color profile was established for the overall of chanells and also for each one separately. Results: Processed and ultra-processed foods advertisements composed 19.6% of total. The pressure of this type of advertising on the children’s channel (36.8%) was twice higher than the average of general channels (17.4%). The majority traffic light labelling profile of the set was red for fats and saturated fats, and green for sugars and salt. The children’s channel Boing presented the worst nutrient profile, being red for all nutrients analyzed, except for salt, which was amber. Telecinco presented the best profile, being green for all nutrients analyzed. Conclusions: The advertising of processed and ultra-processed foods on television in Spain presents an overall nutritional quality that needs to be improved, especially in the case of the analyzed children’s channel, which would suggest adopting more effective policies that limit children’s exposure to unhealthy advertising. <![CDATA[Incidence of the Christmas holiday period on the weight condition of Primary-school students]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452017000300004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Introducción: El objetivo de este estudio fue conocer si existen cambios en el índice de masa corporal (IMC) en el alumnado de Educación Primaria tras el período no escolar de vacaciones de Navidad y las diferencias entre niños con normopeso, sobrepeso y obesidad. Material y Métodos: Estudio descriptivo longitudinal y prospectivo. Participaron 156 alumnos del colegio público Doctor Fleming de Jódar, Jaén (España), de 8 a 12 años de edad: 119 con normopeso, 18 con sobrepeso y 19 con obesidad. Se realizaron mediciones de talla, peso y cálculo del IMC en tres momentos: en período lectivo previo a las vacaciones de Navidad, tras período no lectivo vacacional (Navidad) y medición tras 20 días después de Navidad, con un intervalo de tiempo entre mediciones de 20 días. Resultados: Los datos obtenidos (media [desviación estándar]) mostraron un aumento del IMC tras el período de Navidad en todos los grupos: normopeso: 0,09(0,43)kg/m2; sobrepeso: 0,29(0,46)kg/m2; y obesidad: 0,50(0,70)kg/m2 con diferencias significativas entre los de normopeso y obesidad (p=0,007). Transcurridos 20 días tras la Navidad, los niños con normopeso se aproximaron a los valores cercanos a la primera medición con diferencias significativas (p&lt;0,05) en relación con los niños con obesidad que son los que menos disminuyen su IMC (0,04[0,56]kg/m2 frente a 0,38[0,50]kg/m2). Conclusiones: Los niños con obesidad incrementan en mayor medida su IMC tras el período de vacaciones de Navidad y no recuperan los valores iniciales en relación con los niños con normopeso.<hr/>ABSTRACT Introduction: The aim of this study was to analyze changes in body mass index (BMI) of primary-school students and the differences between children with normal-weight, overweight and obesity after the Christmas holiday period. Material and Methods: Longitudinal and prospective descriptive study was performed. A total of 156 students of the public school Doctor Fleming from Jódar, Jaén (Spain) participated in this study, aged 8 to 12 years: 119 with normal-weight, 18 with overweight and 19 with obesity. Measurements of height, weight, and BMI were taken at three moments: in the school period prior to the Christmas holiday, after a non-school period (Christmas holiday) and 20 days after the Christmas holiday, with an interval time between measurements of 20 days. Results: The data (mean [standard deviation]) showed an increase in the BMI after the Christmas holiday period in all groups: normal-weight: 0.09(0.43)kg/m2; overweight: 0.29(0.46)kg/m2; and obesity: 0.50(0.70)kg/m2 with significant differences between normal-weight and obesity (p=0.007). After 20 days after Christmas, children with normal-weight were approximated to near values to the first measurement with significant differences (p&lt;0.05) in relation to children whit obesity who were the ones that least decrease their BMI (0.04[0.56]kg/m2 versus 0.38[0.50]kg/m2). Conclusions: Children with obesity showed higher values of BMI than normal-weight children during the non-school period, and they do not recover initial values in relation to normal-weight children. <![CDATA[Dietary strategies and body composition in elite weightlifting: systematic review]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452017000300005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Introducción: Existe poca literatura que muestre las bases nutricionales para optimizar el rendimiento en halterofilia. El objetivo fue realizar una revisión sistemática de la composición corporal y composición nutricional de las dietas en halterófilos de élite. Material y Métodos: Se revisaron artículos originales publicados en las bases de datos Pubmed, Web of Science y Sport Discuss, siguiendo los principios de la declaración PRISMA. La selección de estudios fue duplicada por dos investigadores en dos etapas (cribado y aplicación de criterios de elegibilidad). Se realizó una síntesis cualitativa de las principales características y hallazgos. Se evaluó la calidad de estudios transversales. Resultados: De los 610 artículos encontrados, 8 cumplieron los criterios de inclusión, que fueron estudios realizados en varones halterófilos de élite o alto nivel y aportasen información sobre los hábitos de alimentación y/o composición corporal de los mismos. La composición corporal identificó que el porcentaje de la masa grasa promedio estuvo en torno al 15%. Se registró una ingesta calórica de 4080,65±1602,69kcal, un consumo de proteínas de 17,29±3,2% de la energía total diaria (ETD), un 42,48±5,6% ETD de hidratos de carbono y un 36,1±9,75% ETD de grasas. Los resultados sugieren que los halterófilos de élite presentan un perfil dietético subóptimo, observándose un exceso en la ingesta de grasas generalizado, lo que podría explicar el exceso de porcentaje de grasa corporal observado en algunos estudios en relación a las recomendaciones. El consumo de proteínas e hidratos de carbono estaba dentro de los rangos recomendados excepto en 2 estudios. Conclusiones: Se observa una alimentación incorrecta por parte de los halterófilos de élite, que podría llegar a condicionar su composición corporal negativamente. Sería necesario un asesoramiento e intervención por parte de profesionales dietistas-nutricionistas.<hr/>ABSTRACT Introduction: There is little literature that showed the nutritional bases to optimize weightlifting performance. The objective was to perform a systematic review of the body composition and nutritional composition of diets in elite weightlifting athletes. Material and Methods: Articles published in Pubmed, Web of Science and Sport Discuss were reviewed following PRISMA Statement. The process for selecting studies was performed duplicated by two researchers in two stages (screening and application of eligibility criteria). A qualitative synthesis of the main characteristics and findings was made. The quality of studies was assessed. Results: Of the 610 articles found, 8 met the inclusion criteria, which were the studies performed in elite or high-level menopausal women, and information on dietary habits and/or body composition. Body composition identified that the percentage of fat mass was around 15%. A caloric intake of 4080.65±1602.69kcal, a protein intake of 17.29±3.2% of total daily energy (TDE), 42.48±5.6% TDE of carbohydrates and a 36.1±9.75% TDE of fats. A suboptimal dietary profile is suggested, showing an excess in fat intake, which could explain the excess body fat observed in some. Athletes’ protein intake and carbohydrates were within the recommended ranges except for 2 studies. Conclusions: An incorrect diet on the part of the elite weightlifting athletes was observed, which could condition their body composition negatively. The need for advice and intervention by a dietitian-nutritionist professionals was observed. <![CDATA[Nutritional status and physical performance of a sample of 14 and 15 year old schoolchildren from the city of Chillán, Chile]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452017000300006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Introducción: La obesidad infantil es un problema de elevada magnitud y con graves repercusiones en el estado de salud, lo que plantea la necesidad de tomar medidas orientadas a estimular o mejorar, tanto el aporte nutricional como la condición física. El objetivo de este estudio fue comparar el desempeño físico de una muestra de estudiantes según el estado nutricional en estudiantes de 14 y 15 años de la ciudad de Chillán. Material y Métodos: Estudio observacional transversal descriptivo llevado a cabo con 245 estudiantes del instituto superior de Comercio de la ciudad de Chillán, octava región de Chile. Se recogió información del peso y talla con el que se obtuvo el índice de masa corporal y la circunferencia cintura. Además se recogió información sobre el desempeño físico como Course-Navette, abdominales, flexiones de brazo, salto y flexibilidad a través de la batería utilizada por la Agencia de Calidad de la Educación en Chile (SIMCE) de Educación Física. Resultados: Un 18,8% y un 14,3% de los estudiantes presenta sobrepeso y obesidad respectivamente. Los niños que presentan sobrepeso y obesidad tienen un peor rendimiento físico con un menor número de repeticiones abdominales y flexiones de brazo, un menor salto y un menor tiempo en segundos en Course-Navette. En flexibilidad no se encontraron diferencias según es estado nutricional. Conclusiones: Los estudiantes con sobrepeso y obesidad presentan un peor rendimiento físico. De ahí la necesidad de tomar medidas orientadas a estimular o mejorar la capacidad física para revertir estas tendencias adversas para su salud.<hr/>ABSTRACT Introduction: Childhood obesity is a huge problem with serious consequences on the state of health, raising the need to take measures to stimulate or improve both the nutritional intake and physical condition. The aim of this study was to assess nutritional status according physical performance in a sample of students aged 14 and 15 years of the city of Chillan. Material and Methods: A descriptive cross-sectional study carried out with 245 students from the upper institute of Commerce of the city of Chillán, eighth region of Chile. Weight and height were collected to obtain the body mass index and waist circumference. Moreover, physical performance were collected such as Course-Navette, abdominals, arm push up, jumping and flexibility using the battery used by the Education Quality Agency in Chile (SIMCE) of Physical Education. Results: 18.8% and 14.3% of the students were overweight and obese, respectively. The overweight and obese students have a poorer physical performance with fewer abdominaland arm push ups, a lower jump and a shorter time in seconds on the Course-Navette. In flexibility score no differences were found according to nutritional status. Conclusions: Overweight and obesity students had worse physical performance. Hence the need to take measures aimed at stimulating or improving physical capacity to reverse these adverse trends for their health. <![CDATA[Comparison of different anthropometric measures in women aged 60-75 by physical activity]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452017000300007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Introducción: El propósito de este estudio fue comparar los marcadores antropométricos de salud índice de masa corporal (IMC), circunferencia de cintura (CC) y porcentaje de grasa corporal (GC) entre mujeres mayores físicamente activas (FA) y físicamente inactivas (FI). Material y Métodos: Estudio descriptivo transversal con 88 mujeres mayores entre 60 y 75 años. Las evaluaciones fueron realizadas en el laboratorio de biomecánica de la Universidad Santo Tomás (Chile) e incluyeron las mediciones de peso corporal, estatura bípeda, CC y pliegues cutáneos. Se calculó IMC (kg/m2) y porcentaje de GC a partir de los pliegues cutáneos. Resultados: Las comparaciones señalan que las mujeres mayores FA presentaron valores significativamente menores que las FI en los marcadores antropométricos de salud evaluados: porcentaje de GC (p=0,01), IMC (p=0,04) y CC (p=0,03). Sin embargo, ambos grupos obtuvieron valores de CC y GC por encima de las recomendaciones saludables. En las FI se obtuvo un IMC de 29,7kg/m2 y en las FA de 26,8kg/m2. De acuerdo a estos valores, las FI se clasifican en la categoría de sobrepeso, mientras que las FA en normopeso. Al comparar los pliegues cutáneos se observó que las FA presentaron valores significativamente menores que las FI en pliegues tricipital (p=0,033), subescapular (p=0,005) y suprailíaco (p=0,001). Conclusiones: Las mujeres mayores FA presentan IMC, CC y porcentaje de GC favorables respecto a sus pares FI, lo cual podría indicar que la práctica regular de actividad física sería un elemento beneficioso sobre la salud de los adultos mayores.<hr/>ABSTRACT Introduction: The objective of this study was to compare the anthropometric markers of health body mass index (BMI), waist circumference (WC) and body fat percentage (BFP) among physically active (PA) and physically inactive (PI) older women. Material and Methods: Cross-sectional descriptive study with 88 women aged 60-75 years old. The evaluations were carried out in the biomechanics laboratory of the Universidad Santo Tomás (Chile), and included measurements of body weight, bipedal stature, WC and cutaneous folds. BMI (kg/m2) and percentage of BFP were calculated from the skin folds. Results: PA older women presented significantly lower values than PI in the anthropometric health markers evaluated: percentage of BFP (p=0.01), BMI (p=0.04) and WC (p=0.03). However, both groups obtained WC and BFP values above healthy recommendations. A BMI of 29.7kg/m2 and 26.8kg/m2 was obtained for PI and PA, respectively. According to these values, PI were classified as overweight, while PA were classified as normal. When comparing skinfolds, it was observed than PA had values significantly lower than PI in triceps (p=0.033), subscapular (p=0.005) and suprailiac (p=0.001) folds. Conclusions: Older women with PA show favorable BMI, WC, and BFP with respect to PI, which could indicate that regular physical activity would be a beneficial element in the health of older adults. <![CDATA[Inadequate intake of calcium in adults from the Autonomous Community of Valencia]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452017000300008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Introducción: El calcio mineral es esencial para la salud ósea a lo largo de toda la vida. Este estudio pretende evaluar la prevalencia de ingesta insuficiente de calcio en adultos de la Comunitat Valenciana. Material y Métodos: Se ha utilizado como fuente de datos la Encuesta de Nutrición de la Comunitat Valenciana 2010-2011, estudio poblacional transversal, que recogió los datos de ingestión de calcio mediante un recordatorio dietético de 24 horas. La muestra final fue de 1.206 sujetos mayores de 18 años (597 hombres y 609 mujeres). Resultados: Se estimó una ingesta media de calcio de 741,4mg/persona/día (DE=334,9), observando en hombres una ingesta de 757,8mg/persona/día (DE=350,0), y en mujeres de 725,3mg/persona/día (DE=319,0). Los resultados de ingesta insuficiente obtenidos según los niveles de los requerimientos medios estimados fue de un 70,6% (IC95%:68,0-73,2), siendo mayor en mujeres 75,4% (IC95%:72,0-78,2) que en hombres 65,7% (IC95%:61,9-69,5). Para los valores de ingestas recomendadas la prevalencia fue de un 83,8% (IC95%:81,7-85,9), siendo significativas las diferencias por sexo (p&lt;0,05). Por grupos de edad la prevalencia estimada fue máxima en los mayores de 70 años en ambos casos, 85,5% (IC95%:80,0-91,0) y 94,3% (IC95%:90,7-97,9) respectivamente. Conclusiones: Se observa la existencia de una prevalencia elevada de ingesta insuficiente de calcio en la población adulta de la Comunitat Valenciana. Se deberían implementar estudios que evaluasen la influencia de estos hallazgos sobre patologías relacionadas (osteoporosis, fractura osteoporótica).<hr/>ABSTRACT Introduction: Mineral calcium is essential for bone health throughout life. This study aims to evaluate the prevalence of inadequate calcium intake in adults from the Valencian Community. Material and Methods: The Autonomous Community of Valencia Nutrition Survey 2010-2011, a cross-sectional population study, was used as the data source, which collected data on calcium intake using one 24-h recall. The final sample was 1,206 (597 men and 609 women) subjects older than 18 years. Results: An average calcium intake of 741.4mg/person/day (SD=334.9), 757.8mg/person/day (SD=350.0) in men and 725.3mg/person/day (SD=319.0) in women was estimated. The results of insufficient intake obtained according to the levels of the estimated average requirements were 70.6% (95%CI:68.0-73.2), 75.4% higher in women (95%CI:72.0-78.2) than in men 65.7% (95%CI:61.9-69.5). The prevalence was 83.8% (95%CI:81.7-85.9) for the recommended dietary allowances and the differences by sex were significant (p&lt;0,05). The estimated prevalence was highest by age group in those older than 70 years in both cases, 85.5% (95%CI:80.0-91.0) and 94.3% (95%CI:90.7-97,9) respectively. Conclusions: There is evidence of a high prevalence of inadequate calcium intake in adult population from the Autonomous Community of Valencia. Studies should be carried out to evaluate the influence of these findings on related pathologies (osteoporosis, osteoporotic fracture). <![CDATA[Anthropometric characteristics of Chilean amateur triathletes: a pilot study]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452017000300009&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Introducción: Las características antropométricas de los triatletas son consideradas un importante factor condicionante del rendimiento deportivo. El objetivo del presente estudio fue caracterizar el perfil antropométrico de un grupo de triatletas amateur chilenos participantes de la prueba de medio Ironman de Pucón del año 2014 según categoría. Material y Métodos: Fueron evaluados 37 triatletas varones con un promedio de edad de 29,0 años y un peso de 74,3kg. Se midieron 25 variables antropométricas. Se calculó la composición corporal en cinco componentes y el somatotipo. Se utilizó estadística descriptiva para la caracterización de los triatletas amateur chilenos. Resultados: Los resultados del fraccionamiento muestran valores medios (desviación estándar) de masa adiposa 23,9% (3,5), masa muscular 48,0% (3,4), masa residual 11,6% (8,0), masa ósea 11,3% (1,3) y masa piel 5,2% (0,3). También se observan diferencias significativas en la masa piel entre las categorías ≤24 años y ≥35 años, y presencia de un menor porcentaje de masa adiposa y mayor masa muscular en el grupo 25-34 años. En el somatotipo se presenta una dominancia meso-endomorfica, con diferencias significativas en el componente endomórfico, mayor en ≥35 años, y ectomórfico, mayor en ≤24 años. Conclusiones: Las características morfológicas de los triatletas amateur chilenos no se asemejan a la de triatletas profesionales, observándose elevados porcentajes de masa adiposa, sumatoria de 6 pliegues y endomorfía; bajo nivel de masa muscular y ósea y del componente ectomórfico, lo cual pudiese afectar su rendimiento en este tipo de pruebas.<hr/>ABSTRACT Introduction: Anthropometric characteristics of triathletes are considered an important determinant of athletic performance. The aim of this study was to characterize the anthropometric profile of a group of Chilean amateur triathletes participating of the 2014 half Ironman developed in Pucon, Chile. Material and Methods: Thirty-seven male triathletes with an average age of 29.0 years and 74.3kg were evaluated. 25 anthropometric variables were measured. The pentacompartimental body composition and somatotype were calculated. Descriptive estatistic was used to characterize Chilean amateur triathletes. Results: Fractionation results showed mean values (and standard deviation) of fat mass 23.9% (3.5), muscle 48.0% (3.4), residual mass 11.6 (8.0), bone mass 11.3 (1.3) and skin mass 5.2 (0.3). There were also significant differences in skin mass between the categories ≤24 years and ≥35 years, and presence of a lower percentage of adipose mass and greater muscle mass in the group 25-34 years. The somatotype presents a meso-endomorphic dominance, with significant differences in the endomorphic component, which was higher in ≥35 years, and ectomorphic, which was higher in ≤24 years. Conclusions: The morphological characteristics of Chilean amateur triathletes are not similar to those of professional triathletes, observing high percentages of fat mass, 6 folds sum and endomorphy; low muscle mass and bone level and reduced ectomorphy, which could affect their performance. <![CDATA[Effects of marijuana consumption on food intake and nutrient metabolism: a review]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452017000300010&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN La marihuana es uno de los psicoactivos más consumidos en Colombia y el mundo. Se ha observado que tiene efectos sobre el sistema nervioso central y, en consecuencia, podría afectar al metabolismo y el estado nutricional de los individuos consumidores. Este artículo pretende evaluar si el consumo de marihuana y la activación del sistema cannabinoide tienen la capacidad de activar mecanismos fisiológicos mediante los cuales se afecte la ingesta de alimentos, el metabolismo de los nutrientes y el estado nutricional de los adultos adictos. Como resultado se encuentra que el consumo de la marihuana puede incrementar los estímulos orexigénicos y disminuir los anorexigénicos, incidiendo en el aumento de la ingesta y en cambios sobre la producción de enzimas importantes para el metabolismo de las grasas. Además, influye en la aparición de alteraciones del estado nutricional de los consumidores relacionadas con una disminución del índice de masa corporal (IMC), lo cual contrasta con los resultados observados a nivel de la ingesta, por lo tanto se resalta la importancia de efectuar estudios profundos que expliquen este cuestionamiento.<hr/>ABSTRACT Marijuana is one of the most consumed psychoactive in Colombia and worldwide. It has been observed that it has effects over central nervous system; in consequence it may affect the metabolism and nutritional status of marijuana users. This article intends to evaluate if consumption of marijuana and the activation of the cannabinoid system have the capacity to activate physiological mechanisms through which the intake and the nutrient metabolism get affected. As a result, it is found that the consumption of marijuana influences increasing the orexigenic stimulus and decreasing the anorexigenic stimulus, which influence increasing the ingestion and changing the production of important enzymes in the metabolism of fat. Likewise, it affects the appearance of alterations in the nutritional status of the consumers that involve the decrease of their body max index (BMI), which contrasts with the results related to the intake, thus highlights the importance of carry out deep studies that could explain this questioning. <![CDATA[Probiotics in allergy treatment: a literature review]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452017000300011&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT Allergy is a exacerbate response of immune system to a triggering element. A probable cause of allergies is gut microbiota composition. It has strong relationship with development of human immune system and this is formed in intrauterine life and early childhood, crucial periods for formation adequate microbiota. In this sense modulation gut microbiota by probiotics could prevent or help in the treatment of allergic diseases such as allergic rhinitis, asthma, atopic dermatitis and food allergy. Studies published to date are controversial. It is difficult to determine whether the probiotic can be used in the treatment and prevention of allergic diseases.<hr/>RESUMEN La alergia es una respuesta exacerbada del sistema inmunitario a un elemento desencadenante. Una probable causa de las alergias es la composición del microbioma intestinal. Tiene una fuerte relación con el desarrollo del sistema inmunitario humano y se forma en la vida intrauterina y en la primera infancia, períodos cruciales para la formación de la microbiota adecuada. En este sentido, la modulación de la microbiota intestinal por los probióticos podría prevenir o ayudar en el tratamiento de enfermedades alérgicas como la rinitis alérgica, el asma, la dermatitis atópica y la alergia alimentaria. Los estudios publicados hasta la fecha son controvertidos. Es difícil determinar si los probióticos pueden usarse en el tratamiento y prevención de enfermedades alérgicas. <![CDATA[Nutritional relations: from nutritional equivalent to exchange lists]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452017000300012&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Trabajo de revisión sobre la evolución de conceptos asociados a la equivalencia nutricional de los alimentos, desde el denominado “equivalente heno” de Thaer (1809) hasta las listas de intercambio publicadas a partir de los años 40 del siglo XX, por la American Diabetes Association y la American Dietetic Association. Si bien inicialmente el concepto surgió desde el ámbito de la alimentación animal, la mejora del conocimiento sobre los procesos fisiológicos y metabólicos implicados en la nutrición, la composición química de los alimentos y las necesidades nutritivas y calóricas de los individuos, demostró su gran utilidad en la elaboración de dietas destinadas al tratamiento dietético de algunas enfermedades (inicialmente la diabetes) y después, de aquellas diseñadas para la alimentación de individuos y grupos de población sanos.<hr/>ABSTRACT This review deals with the evolution of the concepts associated with the nutritional equivalence of food, since the introduction of the so-called “hay equivalent” by Thaer (1809) to the exchange lists published from the 40s of XX century by the American Diabetes Association and the American Dietetic Association. While initially the concept came from the field of animal nutrition, improving knowledge on the physiological and metabolic processes involved in human nutrition, food chemistry and nutritional and caloric needs of individuals, demonstrated their usefulness in the development of diets intended to dietary treatment of certain diseases (diabetes initially) and then to those designed for healthy individuals and population groups.