Scielo RSS <![CDATA[Revista Española de Nutrición Humana y Dietética]]> http://scielo.isciii.es/rss.php?pid=2174-514520180001&lang=en vol. 22 num. 1 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.isciii.es/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.isciii.es <![CDATA[Sant Joan d'Alacant declaration in defense of Open Access in scientific journals, by the group of editors of Spanish journals on Health Sciences (GERECS)]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452018000100001&lng=en&nrm=iso&tlng=en <![CDATA[Longitudinal study about the adherence to Mediterranean Diet patterns in Health Sciences students]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452018000100004&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Introducción El período universitario suele ser el momento en que los estudiantes asumen por primera vez su propia alimentación y pueden adquirir hábitos que repercutirán en su futura salud. Se analiza la evolución del índice de masa corporal (IMC) y adherencia a la Dieta Mediterránea en estudiantes de Ciencias de la Salud estudiando los efectos de la formación recibida en el primer curso y en el segundo curso académico. Material y Métodos Estudio piloto sobre el seguimiento de 124 estudiantes de Ciencias de la Salud de la Universidad CEU Cardenal Herrera (grados de Enfermería y Fisioterapia), mediante el cuestionario KIDMED en primer curso y durante el segundo curso académico, valorando los cambios en la adherencia a la Dieta Mediterránea y posibles factores asociados (sexo, grado de procedencia, comensalidad, estado de IMC y valoración de la adherencia previa). Resultados Se encuentra buena correlación entre IMC inicial y final (r2=0,848; p&lt;0,001) y valoración KIDMED inicial y final (r2=0,691; p&lt;0,001). El IMC no muestra diferencias significativas al recibir la formación. Se produce un incremento significativo de la valoración KIDMED, mayor en los alumnos de Enfermería (p=0,045). El 50,8% mejora su adherencia a la dieta, tanto en el análisis bivariante como multivariante de regresión logística binaria, únicamente se observa asociación inversa a la adherencia inicial (OR=1,68[1,35-2,08]; IC=95%; p&lt;0,001). Conclusiones Se observó una ligera mejoría en la adherencia a la Dieta Mediterránea cuando los estudiantes cursaban segundo curso de Ciencias de la Salud. Por ello, incluir información científica acerca de hábitos dietéticos y estilos de vida saludables a los universitarios contribuye a mejorar sus propios hábitos y poderlos promover entre sus futuros pacientes.<hr/>ABSTRACT Introduction The university period is usually the moment when students assume their own diet for the first time and can acquire habits that will affect their future health. The evolution of the nutritional status of the body mass index (BMI) and adherence to the Mediterranean Diet in Health Sciences students in the Nursing and Physiotherapy degrees is studied by studying the effects of the training received in the first year and in the second academic course on Dietetics and Nutrition. Material and Methods Pilot study on the follow-up of 124 students of Health Sciences of the Universidad CEU Cardenal Herrera (Nursing and Physiotherapy degrees), by means of the KIDMED questionnaire before and after studying a subject of Nutrition in first year and during the second academic year, assessing the changes in the adherence to the Mediterranean Diet and possible associated factors (sex, degree of origin, commensality, state of nutrition through BMI and assessment of previous adherence). Results A good correlation was found between initial and final BMI (r2=0.848, p&lt;0.001) and initial and final KIDMED assessment (r2=0.691, p&lt;0.001). The nutrition status BMI does not show significant differences when receiving the training. There was a significant increase in KIDMED assessment, higher in Nursing students (p=0.045). 50.8% improves its adherence to the diet, both in the bivariate and multivariate analysis of binary logistic regression, only an inverse association with the initial adherence is observed (OR=1.68[1.35-2.08]; IC=95%, p&lt;0.001). Conclusions A slight improvement in the adherence of the students’ diet to the Mediterranean Diet was observed when the students were taking a second course in Health Sciences and had received nutrition training. Therefore, include scientific information about dietary habits and healthy lifestyles to college students help improve their own habits and promote them among their future patients. <![CDATA[Evolution of exclusive breastfeeding in Chile between 2011 and 2015: did the Parental Postnatal Permission influence?]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452018000100014&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Introducción La lactancia materna exclusiva (LME) al sexto mes de vida en Chile en 2012 era del 43%, a pesar de las campañas para aumentar esta prevalencia. En 2011 se aprobó una Ley ligada a permisos laborales para incrementar la prevalencia de LME a los 6 meses. El objetivo de este trabajo fue determinar la evolución de la lactancia materna exclusiva en Chile entre 2011 y 2015. Material y Métodos Estudio ecológico con datos del Departamento de Estadísticas e Información del Ministerio de Salud de Chile (2.444.426 lactantes desde 2011 a 2015). Se determinó la prevalencia de LME en el primer mes de vida, a los 3, 6 y 12 meses. Se exploraron las diferencias entre madres que disfrutaban o no de los permisos y los motivos sobre el cese de la LME a los 6 meses en 2013. Resultados La prevalencia de LME al primer (74%), tercer (67%) y sexto mes (53%) fue similar a los años anteriores. En la LME a los 6 meses se observó un incremento significativo de 12 puntos entre 2011 y 2015. Además, las mujeres con permisos remunerados tuvieron más probabilidad de dar LME en el mes 6º y los principales motivos que llevaron a cesar la LME a los 6 meses fueron que el lactante se quedaba con hambre (27,2%), problemas en el pezón (14,7%) e inicio de actividades laborales o estudiantiles (10,4%). Conclusiones Existe un incremento de la LME al 6º mes de vida en 12 puntos porcentuales entre 2011 y 2015, aunque este incremento no ocurre hasta 2014. La LME a los 6 meses es mayor en mujeres que acceden a los beneficios de la Ley. El incremento tendría relación con el cumplimiento de una meta sanitaria e incentivos económicos a los equipos de Atención Primaria de salud en esos años y no a la Ley implementada.<hr/>ABSTRACT Introduction Exclusive breastfeeding (EB) at the sixth month of life in Chile in 2012 was 43%, despite campaigns to increase this prevalence. In 2011, a Law related to work leave was approved to increase the prevalence of EB after 6 months. The objective of this work was to determine the evolution of EB in Chile between 2011 and 2015. Material and Methods Ecological study with data from the Departamento de Estadísticas e Información of the Ministry of Health of Chile (2,444,426 infants from 2011 to 2015). The prevalence of EB was determined in the first month of life, at 3, 6 and 12 months. The differences between mothers who did or did not enjoy the leave and the reasons for EB cessation at 6 months in 2013 were explored. Results The prevalence of EB at first (74%), third (67%) and sixth month (53%) was similar to previous years. In EB at 6 months there was a significant increase of 12 points between 2011 and 2015. In addition, women with paid maternity leave were more likely to give EBL at the 6th month and the main reasons that led to stop EB at 6 months were that the infant was left hungry (27.2%), problems in the nipple (14.7%) and start of work or student activities (10.4%). Conclusions There is an increase in the EB at the 6th month of life by 12 percentage points between 2011 and 2015, although this increase did not occur until 2014. The EB at 6 months is higher in women who access to the benefits of the Law. The increase would be related to the fulfilment of a health goal and financial incentives to primary health care teams in those years and not to the Law implemented. <![CDATA[Effects of naringin in combination with exercise on clinical outcomes: a Systematic Review]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452018000100021&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Introducción La naringina es un flavonoide utilizado como suplemento alimenticio, el cual es comercializado en productos para atletas, se promueve como: potenciador de otros suplementos, aumenta la capacidad física y como “quemador de grasa” para la pérdida de peso, entre otros efectos. Objetivo: Evaluar la evidencia disponible del efecto de la suplementación oral de naringina en combinación con actividad física y/o ejercicio en respuestas clínicas en comparación con sólo actividad física y ejercicio. Material y Métodos Se realizó una búsqueda sistemática en bases de datos electrónicas. Fuentes de datos: Science Direct, MEDLINE, PubMed, Web of Science, Registro Cochrane Central de ensayos controlados, SPORTDiscus. Selección de estudios: Publicaciones con el objetivo de estudiar los efectos de la naringina en combinación con ejercicio o actividad física. Extracción de datos y método de síntesis: Se realizó analisis por dos revisores, datos extraídos: autores, año de publicación, diseño del estudio, universo de estudio, intervención y resultados relevantes; se cuantificó la calidad con la escala PEDro. La revisión fue realizada siguiendo los lineamientos PRISMA. Resultados Se identificaron 3 ensayos clínicos (escala de PEDro media de 8,3). Naringina mejora el tiempo de actividad física y disminuye el tiempo fatiga, y mejora subjetivamente la condición física pero no resultó estadísticamente mejor al placebo. Conclusiones Los estudios muestran contradicciones sobre los efectos de la combinación sobre la condición física.<hr/>ABSTRACT Introduction Naringin is a flavonoid used as a dietary supplement, which is marketed in products for athletes, is promoted as enhancer of other supplements, increases physical capacity and as a “fat burner” for weight loss, among other effects. Objective: To evaluate the available evidence of the effect of oral naringin supplementation in combination with physical activity and / or exercise on clinical responses compared with physical activity and exercise alone. Material and Method A systematic search was carried out in electronic databases. Data sources were Science Direct, MEDLINE, PubMed, Web of Science, Cochrane Central Register of Controlled Trials, SPORTDiscus. Selection of studies was publications aiming to study the effects of naringin in combination with exercise or physical activity. Data extraction and synthesis method: Two reviewers analyzed data; data extracted: authors, year of publication, study design, universe of study, intervention and relevant results; quality was quantified with the PEDro scale. The review was carried out following the PRISMA guidelines. Results Three clinical trials were identified (mean PEDro score of 8.3). Naringin improves physical activity time and decreases fatigue time, and subjectively improves physical condition but was not statistically better than placebo. Conclusions Studies show contradictions about the effects of the combination on physical fitness. <![CDATA[Calcium intake and relationship to overweight and obesity in adolescent females, Ecuador]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452018000100031&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Introducción El consumo de calcio en la dieta, en particular el proveniente de lácteos, se asocia con la reducción de masa grasa y peso corporal. El objetivo fue evaluar la ingesta de calcio y su relación con el sobrepeso y la obesidad en adolescentes mujeres (14-19 años) de Ecuador, entre 2015 y 2016. Material y Métodos El estudio fue descriptivo, analítico, transversal y correlacional. El estado nutricional se evaluó en 1.211 adolescentes mujeres utilizando los indicadores IMC/edad, talla/edad, porcentaje de grasa y circunferencia de la cintura; la ingesta de calcio se midió en una muestra de 294 adolescentes diagnosticadas con sobrepeso y/u obesidad a través del método recordatorio de 24 horas (R24h) y el cuestionario de frecuencia de consumo alimentario (CFCA). Resultado El 21,1% del total de la población presentó sobrepeso y 4% obesidad según IMC/edad y 28,7% sobrepeso, 7,9% obesidad según porcentaje de grasa. El indicador talla/edad determinó 30% de retardo en talla. La ingesta promedio de Ca fue 403,5mg/día. No se encontró una relación significativa entre la ingesta de Ca determinado por R24h ni CFCA y la adiposidad. Se encontró asociación significativa entre la adecuación de calcio y el IMC. Conclusiones No existe relación entre la ingesta de calcio y el incremento del tejido graso en las adolescentes analizadas.<hr/>ABSTRACT Introduction The consumption of dietary calcium, particularly from dairy products, is associated with the reduction of fat mass and body weight. The aim was evaluate calcium intake and its relationships with overweight and obesity in adolescent females (14-19 years) from Ecuador between 2015 and 2016. Material and Methods The study was descriptive, analytical, cross-sectional and correlative. Nutritional status was assessed in 1,211 females adolescent using the BMI/age, height/age, fat percentage and waist circumference. Calcium intake was measured in a sample of 294 adolescents diagnosed as being overweight and/or obese through the 24-hour reminder and food frequency consumption method. Results 21.1% of the total population presented overweight and 4% obesity according to BMI/age and 28.7% overweight, 7.9% obesity according to fat percentage. The mean Ca intake was 403.5mg/day. There was no significant relation between Ca intake determined by 24-hour reminder and food frequency consumption and adiposity. There was a significant association between Ca intake and BMI. Conclusions There is not relationship between calcium intake and increasing of fatty tissue in the female adolescents studied. <![CDATA[Dietary dispensing in a third level hospital of the autonomous community of the Canary Islands, Spain]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452018000100042&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Introducción El 90% de la demanda alimentaria ofertada en un hospital corresponde a la nutrición por vía oral. Sin embargo, son pocos los trabajos que evalúan la prescripción dietética que se realiza en los centros hospitalarios. Objetivo Describir las características del total de dietas dispensadas a pacientes hospitalizados en un hospital de tercer nivel. Material y Métodos Estudio descriptivo de corte transversal para pormenorizar el total de dietas distribuidas en un centro hospitalario provincial durante el período de informatización del programa de dispensación de dietas (2003-2015). Las variables recogidas son: tipo de dieta y año. Se analiza el total de dietas prescritas en el período estudiado utilizando el programa SPSS 19.0. Resultados Total dietas dispensadas en el período estudiado: 12.189.344,00. Prescripción por tipo de dieta: absoluta (931.457; 7,64%), basal (3.335.219; 27,36%), basal pediátrica (493.476; 4,05%), metabólica 1.000kcal (40.109; 0,33%), metabólica 1.500kcal (1.738.229; 14,26%), metabólica 2.000kcal (1.157.076; 9,49%), metabólica 3.000kcal (3.718; 0,03%), dietas de progresión o postquirúrgicas (861.238; 7,07%), túrmix (1.145.400; 9,40%), túrmix pediátrico (250.820; 2,06%); blanda masticación (633.997; 5,20%), fácil digestión (236.835; 1,94%), astringente (167.943; 1,38%), protección bilio-pancreática (573.026; 4,70%), nefrológicas (108.674; 0,89%), baja carga bacteriana (70.526; 0,58%), sin gluten (16.587; 0,14%), rica en fibra (156.234; 1,28%), total vegetarianas (75.851; 0,62%), especiales (12.910; 0,11%). Conclusiones Las dietas terapéuticas son las más prescritas. Dentro de esta pauta, las dietas metabólicas reciben la mayor parte de la prescripción. Sin embargo, una dieta de 1.500kcal no debería ser la que mayor prescripción recibe ya que los requerimientos nutricionales de los pacientes hospitalizados son elevados. Se debe corregir esta prescripción, además de reducir el código de dietas.<hr/>ABSTRACT Introduction 90% of the food demand offered in a hospital corresponds to oral nutrition. However, only few studies evaluate the diets prescribed in hospitals. Objective To describe the characteristics of the total of diets dispensed to hospitalized patients in a tertiary hospital. Material and Methods The total of the diets prescribed in our hospital center during computerization of the medical histories (2003-2015) was detailed in the framework of a descriptive, cross-sectional study. The study variables consisted of the type of diet and the year. The SPSS 19.0 program was used for analysis. Results In the course of the study, 12,189,344.00 diets were prescribed. Prescriptions of the following types of diet were: absolute fasting (931,457; 7.64%), basal (3,335,219; 27.36%), basal pediatric (493,476; 4.05%), metabolic 1,000kcal (40,109; 0.33%), metabolic 1,500kcal (1,738,229; 14.26%), metabolic 2,000kcal (1,157,076; 9.49%), metabolic 3,000kcal (3,718; 0.03%), diet of progression or post-surgery (861,238; 7.07%), electric blender (1,145,400; 9.40%), pediatric electric blender (250,820; 2.06%); soft (633,997; 5.20%), easy digestion (236,835; 1.94%), astringent (167,943; 1.38%), biliopancreatic protection (573,026; 4.70%), nephrologic (108,674; 0.89%), low bacterial load (70,526; 0.58%), gluten-free (16,587; 0.14%), fiber-rich (156,234; 1.28%), all types of vegetarian (75,851; 0.62%), and special diets (12,910; 0.11%). Conclusions Most of the diets prescribed in our center are therapeutic. Within this group, metabolic diets constitute the most frequently prescribed ones. However, the 1,500kcal diet should not be the reference metabolic diet because nutritional requirements of the patients are high. This prescription must be corrected. Moreover, the hospital dietary program should be scaled down. <![CDATA[Determining the oxidative stability and quality of tiger nut (Cyperus esculentus) oil and its antioxidant activity during microwave heating]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452018000100052&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Introduction The emphasis on high-oleic vegetable oils is prominent in human communities all over the world. That being said, the high level of monounsaturated fatty acid (oleic acid) in tiger nut (Cyperus esculentus) oil shows that it is resistant to oxidative stability. The purpose of this study, therefore, was to see if tiger nut oil can be exploited for use as an alternative or supplementary source of high-quality and nutritious cooking oil. Material and Methods In this study, Color, RI, viscosity, PV, p-AV, FFA, TPC, E1cmat 233 and 269nm, thermal behavior, TAG and FAC were used to evaluate the oil after microwave heating. Results The PV, p-AV, FFA, TPC and specific extinction were increased during the microwave heating. Significant differences (p&lt;0.05) were detected for peroxide, anisidine, acid value, polar compounds and specific extinction. During microwave heating, the amounts of peroxide, anisidine and TOTOX values increased from initial value 3.06, 0.72 and 6.84 for unheated oil to 4.11, 10.02 and 18.25 after 15 minutes heating respectively. Free fatty acid changed from 0.10 to 0.12% during microwave heating. Amount of unsaturated fatty acids decreased during the heating significantly. During microwave heating the antioxidant activity was significantly decreased (p&lt;0.05) from 68.60 to 19.66 (for unheated tiger nut oil and after 15 minutes heating in high concentrations by DPPH test, respectively). Conclusions This may indicate that it can bear thermal treatments in such culinary methods as frying, and it can thus be concluded that tiger nut oil is stable in heating processes, especially frying.<hr/>RESUMEN Introducción El énfasis en los aceites vegetales con alto contenido de ácido oleico es prominente en las comunidades humanas de todo el mundo. Dicho esto, el alto nivel de este ácido graso monoinsaturado (ácido oleico) en el aceite de chufa (Cyperus esculentus) muestra que es resistente a la estabilidad oxidativa. El propósito de este estudio fue ver si el aceite de chufa puede explotarse para su uso como una fuente alternativa o suplementaria de aceite de cocina de alta calidad y nutritivo. Material y Métodos En este estudio se utilizó el Color, RI, viscosidad, PV, p-AV, FFA, TPC, E1cm a 233 y 269nm, comportamiento térmico, TAG y FAC para evaluar el aceite después del calentamiento por microondas. Resultados El PV, p-AV, FFA, TPC y extinción específica aumentaron durante el calentamiento con microondas. Se detectaron diferencias significativas (p&lt;0,05) para el peróxido, la anisidina, el valor del ácido, los compuestos polares y la extinción específica. Durante el calentamiento con microondas, las cantidades de los valores de peróxido, anisidina y TOTOX aumentaron desde el valor inicial de 3,06, 0,72 y 6,84 para el aceite no calentado a 4,11, 10,02 y 18,25 después de 15 minutos de calentamiento respectivamente. El ácido graso libre cambió de 0,10 a 0,12% durante el calentamiento con microondas. La cantidad de ácidos grasos insaturados disminuyó significativamente durante el calentamiento. Durante el calentamiento con microondas, la actividad antioxidante disminuyó significativamente (p&lt;0,05) de 68,60 a 19,66 (para el aceite de chufa sin calentar y después de 15 minutos de calentamiento en altas concentraciones mediante la prueba de DPPH, respectivamente). Conclusiones Esto puede indicar que el aceite de chufa puede soportar tratamientos térmicos en métodos culinarios como la fritura y se puede concluir que el aceite de chufa es estable en los procesos de calentamiento, especialmente la fritura. <![CDATA[Analysis of the trend of height in Peruvian children and adolescents; 2007 - 2013]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452018000100064&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Introducción La talla es un indicador que brinda información sobre el desarrollo de un país debido a que refleja las condiciones sociales en que vive la población y su repercusión para el estado de salud. Objetivos: Analizar la tendencia de la talla alta y baja según edad, sexo, área de residencia y pobreza. Material y Métodos Estudio de tendencia que analiza la talla alta y baja en 50.921 niños y adolescentes durante 2007 y 2013. Las muestras fueron representativas y probabilísticas de hogares peruanos. Resultados En el período 2007-2013 se observa que no hubo un cambio en el porcentaje de talla alta ni para el total ni por grupos de edad, sexo, pobreza y área de residencia. En cambio, se observó que el porcentaje de talla baja durante este período disminuyó del 25,4% (2007) a 18,8% (2013) (p&lt;0,001). Al observar los cambios por grupos de edad, sexo, pobreza y área de residencia se evidenció que la talla baja disminuyó de 21,2% a 12,9% en los niños entre 5 a 9 años (p&lt;0,001), en pobres extremos se redujo de 49,5% a 38,6% (p&lt;0,001) y en el área rural disminuyó de 40,1% a 31,4% (p&lt;0,001). Además, el cambio fue similar en niños y niñas (aproximadamente 4% de reducción). Conclusiones La tendencia de talla alta no ha cambiado entre 2007-2013, y la talla baja se redujo principalmente en niños de 5-9 años, pobres extremos y áreas rurales. Es necesario mantener o mejorar las estrategias realizadas entre este período de estudio para seguir reduciendo el porcentaje de niños con talla baja y mejorar de esta forma su salud.<hr/>ABSTRACT Introduction Height is a good indicator about the development of a country because it reflects the social conditions in which population lives and its repercussion for the state of health. Objectives: To analyze the trend of high and low height according to age, sex, poverty and urban/rural life. Material and Methods A trend study that analyzed the high and low size in 50,921 children and adolescents during 2007 and 2013. The samples were representative and probabilistic of Peruvian households. Results In the 2007-2013 period, the percentage of high height was stable in the total of the population and in subgroup of population, while the low height percentage decrease in this period, from 25.4% (2007) to 18.8% (2013) (p&lt;0.001). The different groups of age, sex, poverty and urban/rural life showed a high decrease from 21.2% to 12.9% in children between 5 to 9 years old (p &lt;0.001). In the extreme poor group, height percentage decreased from 49.5% to 38.6% (p&lt;0.001) and in the rural area from 40.1% a 31.4% (p&lt;0.001). Moreover, the decrease in low height between women and men were very similar (around 4% of reduction). Conclusions The percentage of high height were very similar in the 2007-2013 period and the low height was decrease in the population, mainly in children from 5 to 9 years, extreme poor and rural area. It is necessary to maintain or improve the strategies carried out between this period of study to continue reducing the percentage of children with short height and thus improve their health. <![CDATA[Dyslipidemia in children and adolescents: determining factors and recommendations for diagnosis and management]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452018000100072&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN El presente artículo tiene como objetivo identificar los factores y determinantes que inciden en la dislipidemia infantil y adolescente, así como las recomendaciones existentes sobre el diagnóstico, manejo y seguimiento clínico. Se realizó una revisión narrativa consultando en PubMed, Web of Science y SciELO de artículos publicados entre 2010-2017, en población infantil y adolescente, que incluyan descripción de la patología, programas, manejo y tratamiento. Se hallaron 193 artículos. Se seleccionaron 32 que cumplían los criterios de inclusión, distribuidos en 2 grupos: uno que contiene 19 estudios originales describiendo factores para la aparición de esta patología y otro que agrupa 13 estudios correspondientes a recomendaciones para su diagnóstico y manejo. Respecto a los determinantes de las dislipidemias, el sobrepeso y/u obesidad en niños se ha descrito como el principal factor desencadenante. Aunque se observan avances sobre los tratamientos recomendados y cierto consenso acerca de las fases del mismo, todavía no existen recomendaciones unificadas con respecto a su detección precoz. Algunos autores apoyan la realización del cribado en toda la población infantil, mientras otros únicamente lo consideran necesario en niños con riesgo elevado. El tratamiento de primera línea se basa en cambios dietéticos y de actividad física, relegando al farmacológico como última opción.<hr/>ABSTRACT The present article aims to identify the factors and determinants that affect childhood and adolescent dyslipidemia, as well as the existing recommendations on diagnosis, management and clinical follow-up. A narrative review was carried out in PubMed, Web of Science and SciELO of articles published between 2010-2017, in children population, including description of pathology, programs, management and treatment. Found 193 articles. We selected 32 who fulfilled the inclusion criteria, distributed in 2 groups: One of them containing 19 original studies describing factors for the onset of this pathology and the other one lists 13 studies corresponding to recommendations for diagnosis and management. Regarding the determinants of dyslipidemia, overweight and/or obesity in children has been described as the main triggering factor. Although there is progress on recommended treatments and some consensus on the phases of the treatments, there are still no unified recommendations regarding their early detection. Some authors support screening in the entire child population, while others only consider it necessary in children at high risk. First-line treatment is based on dietary changes and physical activity, relegating to pharmacological as the last option. <![CDATA[Towards evidence based research]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452018000100092&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN El presente artículo tiene como objetivo identificar los factores y determinantes que inciden en la dislipidemia infantil y adolescente, así como las recomendaciones existentes sobre el diagnóstico, manejo y seguimiento clínico. Se realizó una revisión narrativa consultando en PubMed, Web of Science y SciELO de artículos publicados entre 2010-2017, en población infantil y adolescente, que incluyan descripción de la patología, programas, manejo y tratamiento. Se hallaron 193 artículos. Se seleccionaron 32 que cumplían los criterios de inclusión, distribuidos en 2 grupos: uno que contiene 19 estudios originales describiendo factores para la aparición de esta patología y otro que agrupa 13 estudios correspondientes a recomendaciones para su diagnóstico y manejo. Respecto a los determinantes de las dislipidemias, el sobrepeso y/u obesidad en niños se ha descrito como el principal factor desencadenante. Aunque se observan avances sobre los tratamientos recomendados y cierto consenso acerca de las fases del mismo, todavía no existen recomendaciones unificadas con respecto a su detección precoz. Algunos autores apoyan la realización del cribado en toda la población infantil, mientras otros únicamente lo consideran necesario en niños con riesgo elevado. El tratamiento de primera línea se basa en cambios dietéticos y de actividad física, relegando al farmacológico como última opción.<hr/>ABSTRACT The present article aims to identify the factors and determinants that affect childhood and adolescent dyslipidemia, as well as the existing recommendations on diagnosis, management and clinical follow-up. A narrative review was carried out in PubMed, Web of Science and SciELO of articles published between 2010-2017, in children population, including description of pathology, programs, management and treatment. Found 193 articles. We selected 32 who fulfilled the inclusion criteria, distributed in 2 groups: One of them containing 19 original studies describing factors for the onset of this pathology and the other one lists 13 studies corresponding to recommendations for diagnosis and management. Regarding the determinants of dyslipidemia, overweight and/or obesity in children has been described as the main triggering factor. Although there is progress on recommended treatments and some consensus on the phases of the treatments, there are still no unified recommendations regarding their early detection. Some authors support screening in the entire child population, while others only consider it necessary in children at high risk. First-line treatment is based on dietary changes and physical activity, relegating to pharmacological as the last option. <![CDATA[Comments by Terrones Arias AE on: Incidence of the Christmas holiday period on the weight condition of Primary-school students]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452018000100101&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN El presente artículo tiene como objetivo identificar los factores y determinantes que inciden en la dislipidemia infantil y adolescente, así como las recomendaciones existentes sobre el diagnóstico, manejo y seguimiento clínico. Se realizó una revisión narrativa consultando en PubMed, Web of Science y SciELO de artículos publicados entre 2010-2017, en población infantil y adolescente, que incluyan descripción de la patología, programas, manejo y tratamiento. Se hallaron 193 artículos. Se seleccionaron 32 que cumplían los criterios de inclusión, distribuidos en 2 grupos: uno que contiene 19 estudios originales describiendo factores para la aparición de esta patología y otro que agrupa 13 estudios correspondientes a recomendaciones para su diagnóstico y manejo. Respecto a los determinantes de las dislipidemias, el sobrepeso y/u obesidad en niños se ha descrito como el principal factor desencadenante. Aunque se observan avances sobre los tratamientos recomendados y cierto consenso acerca de las fases del mismo, todavía no existen recomendaciones unificadas con respecto a su detección precoz. Algunos autores apoyan la realización del cribado en toda la población infantil, mientras otros únicamente lo consideran necesario en niños con riesgo elevado. El tratamiento de primera línea se basa en cambios dietéticos y de actividad física, relegando al farmacológico como última opción.<hr/>ABSTRACT The present article aims to identify the factors and determinants that affect childhood and adolescent dyslipidemia, as well as the existing recommendations on diagnosis, management and clinical follow-up. A narrative review was carried out in PubMed, Web of Science and SciELO of articles published between 2010-2017, in children population, including description of pathology, programs, management and treatment. Found 193 articles. We selected 32 who fulfilled the inclusion criteria, distributed in 2 groups: One of them containing 19 original studies describing factors for the onset of this pathology and the other one lists 13 studies corresponding to recommendations for diagnosis and management. Regarding the determinants of dyslipidemia, overweight and/or obesity in children has been described as the main triggering factor. Although there is progress on recommended treatments and some consensus on the phases of the treatments, there are still no unified recommendations regarding their early detection. Some authors support screening in the entire child population, while others only consider it necessary in children at high risk. First-line treatment is based on dietary changes and physical activity, relegating to pharmacological as the last option. <![CDATA[Author reply to comments by Terrones Arias AE in: Incidence of the Christmas holiday period on the weight condition of Primary-school students]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452018000100103&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN El presente artículo tiene como objetivo identificar los factores y determinantes que inciden en la dislipidemia infantil y adolescente, así como las recomendaciones existentes sobre el diagnóstico, manejo y seguimiento clínico. Se realizó una revisión narrativa consultando en PubMed, Web of Science y SciELO de artículos publicados entre 2010-2017, en población infantil y adolescente, que incluyan descripción de la patología, programas, manejo y tratamiento. Se hallaron 193 artículos. Se seleccionaron 32 que cumplían los criterios de inclusión, distribuidos en 2 grupos: uno que contiene 19 estudios originales describiendo factores para la aparición de esta patología y otro que agrupa 13 estudios correspondientes a recomendaciones para su diagnóstico y manejo. Respecto a los determinantes de las dislipidemias, el sobrepeso y/u obesidad en niños se ha descrito como el principal factor desencadenante. Aunque se observan avances sobre los tratamientos recomendados y cierto consenso acerca de las fases del mismo, todavía no existen recomendaciones unificadas con respecto a su detección precoz. Algunos autores apoyan la realización del cribado en toda la población infantil, mientras otros únicamente lo consideran necesario en niños con riesgo elevado. El tratamiento de primera línea se basa en cambios dietéticos y de actividad física, relegando al farmacológico como última opción.<hr/>ABSTRACT The present article aims to identify the factors and determinants that affect childhood and adolescent dyslipidemia, as well as the existing recommendations on diagnosis, management and clinical follow-up. A narrative review was carried out in PubMed, Web of Science and SciELO of articles published between 2010-2017, in children population, including description of pathology, programs, management and treatment. Found 193 articles. We selected 32 who fulfilled the inclusion criteria, distributed in 2 groups: One of them containing 19 original studies describing factors for the onset of this pathology and the other one lists 13 studies corresponding to recommendations for diagnosis and management. Regarding the determinants of dyslipidemia, overweight and/or obesity in children has been described as the main triggering factor. Although there is progress on recommended treatments and some consensus on the phases of the treatments, there are still no unified recommendations regarding their early detection. Some authors support screening in the entire child population, while others only consider it necessary in children at high risk. First-line treatment is based on dietary changes and physical activity, relegating to pharmacological as the last option.