Scielo RSS <![CDATA[Revista Española de Nutrición Humana y Dietética]]> http://scielo.isciii.es/rss.php?pid=2174-514520190002&lang=en vol. 23 num. 2 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.isciii.es/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.isciii.es <![CDATA[La presencia de Latinoamérica en la Revista Española de Nutrición Humana y Dietética]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452019000200001&lng=en&nrm=iso&tlng=en <![CDATA[Association between demographic and socioeconomic factors with nutritional status in children under 5 years old in rural populations of Colima, Mexico]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452019000200002&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Introducción La prevalencia de desnutrición en México se ha mantenido superior en la población rural nacional con respecto a las zonas urbanas. El patrón de crecimiento publicado por la OMS en 2006 confirma que los niños ≤5 años tienen el mismo potencial de crecimiento si las condiciones de vida son óptimas, existiendo diversos factores que pueden afectar el estado nutricional. El objetivo del estudio fue determinar si existe asociación entre los factores demográficos-socioeconómicos con el estado nutricional en poblaciones rurales de Colima. Material y Métodos Diseño: transversal analítico. Se incluyeron 72 niños ≤5 años (34 género masculino; 38 femenino) de las poblaciones de Suchitlán, Cofradía de Suchitlán y Zacualpan, (2015 abril-junio). Se realizaron mediciones de peso y talla y se calcularon los indicadores de peso/edad, talla/edad, peso/talla e índice de masa corporal/edad. Se aplicó un cuestionario de factores demográficos y socioeconómicos y se realizó el análisis estadístico usando χ2 o exacta de Fisher para buscar asociaciones entre el estado nutricional y los factores socioeconómicos o demográficos. Resultados La prevalencia de desnutrición crónica fue 25%, desnutrición aguda 2,8% y sobrepeso/obesidad 11,2%. Se asoció el ser hijo único con el sobrepeso/obesidad (p=0,016) y el recibir lactancia materna con la desnutrición crónica (p=0,014). Conclusiones Se identificó el ser hijo único como factor de riesgo para el desarrollo de sobrepeso/obesidad y la lactancia materna con la presencia de desnutrición crónica.<hr/>ABSTRACT Introduction The prevalence of malnutrition in Mexico has remained higher in the national rural population than in urban areas. The growth pattern published by the WHO in 2006 confirms that children ≤5 years have the same growth potential if living conditions are optimal, being some factors associated to malnutrition, so the objective of the study was to determine if there is an association between the demographic-socioeconomic factors with nutritional status in rural populations of Colima. Material and Methods Design: cross sectional. We included 72 children ≤5 years (34 male gender; 38 female) from the villages of Suchitlán, Cofradía de Suchitlán and Zacualpan (2015, AprilJune). Measurements of weight and height were taken and a questionnaire of demographicsocioeconomic factors was applied to the parents. The indicators weight-for-age, height-forage, weight-for-height and BMI-for-age were calculated. A questionnaire of demographic and socioeconomic factors was applied and the statistical analysis was carried out using χ2 or Fisher’s exact to find associations between nutritional status and socioeconomic or demographic factors. Results The prevalence of chronic malnutrition was 25%, acute malnutrition 2.8% and overweight or obesity 11.2%. It was associated being an only child with overweight/obesity (p=0.016) and breastfeeding with chronic malnutrition (p=0.014). Conclusions Being an only child was identified as a risk factor for the development of overweight/ obesity and breastfeeding with the presence of chronic malnutrition. <![CDATA[Anthropometric differences of school children from 5 and 6 years in public and private school, Chile 2015]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452019000200003&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Introducción La obesidad infantil representa un problema de salud pública a nivel mundial. Chile presenta una de las tasas más altas de prevalencia de obesidad infantil de Latinoamérica. Localmente, hay pocos estudios que muestran las diferencias entre colegios públicos y privados en relación a parámetros de peso, talla y perímetro de cintura en escolares. El objetivo de este estudio es determinar si existen diferencias antropométricas de niños de 5 y 6 años según el tipo de colegio. Material y Métodos Se realizó una investigación cuantitativa, descriptiva y transversal. Se constituyó una muestra no probabilística de 195 niños de 5 y 6 años, de los cuales 55 corresponden a colegio público y 140 a colegio privado. Resultados En la valoración antropométrica de niños entre 5 y 6 años de colegios públicos y privados, las diferencias de los escolares en peso y talla en ambas edades no fueron estadísticamente significativas (p&gt;0,05); sin embargo, en la población en conjunto, sin diferenciar en edades, fueron estadísticamente significativas en la talla (p&lt;0,05). Los valores de IMC para 5 y 6 años se encuentran bajo los puntos de corte de obesidad definidos internacionalmente y las diferencias fueron estadísticamente significativas entre colegio público y privado (p&lt;0,05). En perímetro de cintura, los escolares de colegios públicos tuvieron más escolares sobre el percentil 90, catalogado como obesidad abdominal. Sin embargo, estas diferencias encontradas no fueron estadísticamente significativas (p&gt;0,05). Conclusiones Se evidenció menor talla (p&lt;0,05), mayor peso y mayor perímetro de cintura en escolares de colegio público en relación a privado, sin embrago dado la baja participación de colegios y diferencia de tamaño muestral en ambos grupos, estas diferencias deben ser interpretadas con cautela.<hr/>ABSTRACT Introduction Obesity in children represents a public health problem worldwide. Chile has one of the highest prevalence rates of childhood obesity in Latin America. Locally, there are few studies that show the differences between public and private schools in relation to parameters like weight, height and waist circumference in children that attend these schools. The objective of this study is to determine if there are anthropometric differences in children of age 5 and 6 according to the schools stakeholder. Material and Methods A quantitative, descriptive and transversal research was carried out. The study has a non-probabilistic sample of 195 children between 5 and 6 years old, which 55 of them attend a public school and 140 a private one. Results In the anthropometric measurement of children between 5 and 6 years old of public and private schools, the students’ weight and height were not statistically significant (p&gt;0.05) comparing both schools, however, the population as a whole, without differentiating their age, they were statistically significant in height (p&lt;0.05). The BMI values for 5 and 6 years old are below the internationally defined obesity cut-off points and were statistically significant between public and private schools (p&lt;0.05). Regarding the perimeter of waist, the children that attend public schools had more children on percentile 90, which is considered as abdominal obesity. However, these differences that were found were not statistically significant (p&gt;0.05). Conclusions There was less height (p&lt;0.05), greater weight and greater waist circumference in public school students in relation to private, however, given the low participation of schools and difference in sample size in both groups, these differences must be carefully interpreted and analysed. <![CDATA[Mineral bioavailability in foods made with gluten-free commercial premixes]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452019000200004&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Introducción En Argentina la enfermedad celíaca tiene una prevalencia de 1% a 2%. El único tratamiento efectivo para esta patología es una dieta permanente libre de gluten. La misma puede conducir a posibles deficiencias de algunos nutrientes. El objetivo del presente trabajo fue determinar la bioaccesibilidad de hierro, calcio y zinc, en alimentos libres de gluten elaborados con premezclas comerciales disponibles en el mercado argentino. Material y Métodos Se analizaron 12 alimentos elaborados con 9 premezclas diferentes. Se analizaron productos de repostería (budín y bizcochuelo), panes y pizzas. Se determinó el contenido total de hierro, calcio y zinc por espectrometría de absorción atómica y la dializabilidad (D%) por un método in vitro que simula las condiciones gastrointestinales. El aporte potencial (AP) se calculó en base al contenido total cada mineral y su dializabilidad. Como el AP representa el mineral disponible para la absorción, se comparó con los valores de requerimientos mínimos (R). Resultados El contenido de hierro en las muestras varió entre 0,4-2,5mg/100g; el de calcio entre 22-167mg/100g y el de zinc 0,13-1,93mg/100g. En el caso de la D% se obtuvieron los siguientes valores: D%Fe: 11,8-20,1%; D%Ca: 15,6-28,9% y D%Zn: 8,1-15,7%. Respecto al porcentaje de cobertura de los requerimientos diarios con una porción de los alimentos estudiados se observó que hay una gran variación dependiendo del alimento y del grupo etario estudiado. Conclusiones El contenido y la cantidad de minerales disponibles de los alimentos libres de gluten analizados son relativamente bajos.<hr/>ABSTRACT Introduction Celiac disease has prevalence between 1% and 2% in Argentina. The only effective treatment for this pathology is a permanent gluten-free diet. This can lead to possible nutrient deficiencies. The objective of the present work was to determine the bioaccessibility of iron, calcium and zinc, in gluten-free foods prepared with commercial premixes available in the Argentinean market. Material and Methods 12 foods prepared with 9 different premixes were analyzed: Pastry products (pudding and cake), breads and pizzas were analyzed. The total content of iron, calcium and zinc was determined by atomic absorption spectrometry and dialyzability (D%) by an in vitro method that simulates gastrointestinal conditions. The potential contribution (PA) was calculated based on its total content and dialyzability. Since the PA represents the mineral available for absorption, this data was compared with the minimum requirement (R) values. Results The iron content in the samples varied between 0.4-2.5mg/100g; calcium between 22-167mg/100g and zinc 0.13-1.93mg/100g. In the case of D%, the following values were obtained: D%Fe: 11.8-20.1%; D%Ca: 15.6-28.9% and D%Zn: 8.1-15.7%. Regarding the percentage of coverage of the daily requirements with a portion of the foods studied, we could observe that there was a great variation depending on the food and the age group studied. Conclusions The content and amount of minerals available from the gluten-free foods analyzed are relatively low. <![CDATA[Applicability of the Body Mass Index and Weight Index in young athletes participating in the University Selection of Chile]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452019000200005&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Introducción Comparar el perfil antropométrico de cuatro modalidades deportivas y verificar la aplicabilidad del Índice de Masa Corporal e Índice Ponderal de jóvenes universitarios participantes de las selecciones universitarias de Chile. Material y Métodos Se efectuó un estudio descriptivo (comparativo-correlacional). Fueron estudiados 66 jóvenes universitarios deportistas de Chile (37 hombres y 29 mujeres) con un rango de edad entre 18 a 28 años. Los deportes incluidos fueron: baloncesto, voleibol, taekwondo y judo. Se evaluó el peso y estatura. Se calculó el Índice de Masa Corporal (IMC=peso [kg]/estatura2 [m]) y el Índice Ponderal (IP=peso [kg]/estatura3 [m]). Resultados Hubo diferencias antropométricas en las cuatro modalidades deportivas y en ambos sexos. El peso influye sobre el IMC en hombres (R2=55%) y en mujeres (R2= 76%), mientras que, en el IP, el peso y estatura influyen en hombres (R2= 15 y 14%) y el peso en mujeres (R2= 44%). Conclusiones Se observó diferencias antropométricas en atletas universitarios de baloncesto, voleibol, taekwondo y judo de ambos sexos, además el IP permitió corregir las variaciones del peso y estatura en relación al IMC.<hr/>ABSTRACT Introduction To compare the anthropometric profile of four sports modalities and verify the applicability of the Body Mass Index and Weight Index of university students participating in the university selections of Chile. Material and Methods A descriptive (comparative-correlational) study was carried out. Sixty-six university athletes from Chile (37 men and 29 women) with an age range between 18 and 28 years were studied. The sports included were: basketball, volleyball, taekwondo and judo. Weight and height were evaluated. The Body Mass Index (BMI=weight [kg]/height2 [m]) and the weight index (IP=weight[kg]/height3 [m]) were calculated. Results There were anthropometric differences in the four sports modalities and in both sexes. The weight influences the BMI in men (R2=55%) and in women (R2=76%), while in the IP, weight and height influence men (R2=15 and 14%) and weight in women (R2=44%). Conclusions Anthropometric differences were observed in university athletes of basketball, volleyball, taekwondo and judo of both sexes, besides the IP allowed correcting the variations of the weight and stature in relation to the BMI. <![CDATA[Accuracy of predictive equations for basal energy expenditure prediction: a cross-sectional study in children and adolescents with overweight and obesity of Morelos, Mexico]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452019000200006&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Introducción La medición del gasto energético basal en niños y adolescentes con sobrepeso y obesidad es esencial para determinar el plan nutricional adecuado y mejorar su estado nutricio. Objetivo: Evaluar la exactitud de la predicción de diversas ecuaciones para estimar el gasto energético basal comparándolas con el resultado de calorimetría indirecta en niños con sobrepeso y obesidad del estado de Morelos, México. Material y Métodos Estudio transversal en niños y adolescentes mexicanos con sobrepeso y obesidad. Se evaluó peso, talla y composición corporal mediante pletismografía por desplazamiento de gases. Se midió el gasto energético basal con calorimetría indirecta y se estimó con las ecuaciones de FAO/OMS, Harris-Benedict, Tverskaya, Schofield, Mifflin St. Jeor y Lazzer. Resultados Se incluyeron 84 niños y adolescentes con una media de edad de 11,3±3,2. Acorde al IMC, 20% presentaban sobrepeso y 80% obesidad. No se observaron diferencias estadísticas en parámetros de composición corporal entre ambos sexos. Las ecuaciones de Harris-Bendict y Mifflin St. Jeor tienen la menor diferencia de estimación y la mayor exactitud de la predicción. Conclusiones Las ecuaciones predictivas del gasto energético muestran una baja concordancia con el gasto energético medido a través de calorimetría. Se sugiere el uso de dicha técnica o bien la elaboración de modelos predictivos específicos para la población en estudio.<hr/>ABSTRACT Introduction The knowledge of basal energy expenditure measurement is essential for prescription of nutritional interventions in children and adolescents with obesity, in order to improve their nutritional status. Aim: Assess the accuracy prediction of diverse equations to estimate basal energy expenditure in comparison with indirect in children with overweight and obesity in Morelos, Mexico. Material and Methods Cross-sectional study in children and adolescents with overweight or obesity. Body weight, height and body composition by air-displacement plethysmography were measured. Basal energy expenditure was measured by indirect calorimetry and predicted by diverse equations; FAO/OMS, Harris-Benedict, Tverskaya, Schofield, Mifflin St. Jeor and Lazzer. Results Eighty-four patients of 11.3±3.2 years old were included. By BMI, 20% were overweight and 80% obese. No statistical differences were observed in body composition parameters between boys and girls. Harris-Benedict and Mifflin St. Jeor equations shows the best accuracy and agreement. Conclusions Equations did not accurately predict basal energy expenditure in the study sample. It is needed to develop specific equations particularly in obese population. <![CDATA[Relationship between dietary omega-3/omega-6 fatty acids and inflammatory bowel disease: Scoping Review]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452019000200007&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Introducción La enfermedad inflamatoria intestinal (EII) incluye a la colitis ulcerosa (CU) y la enfermedad de Crohn (EC). Se cree que las grasas dietéticas pueden influir en su desarrollo. Objetivo: Analizar cómo se relaciona el contenido de omega-3 y omega-6 presentes en la dieta de forma natural con el proceso de la EII, tanto en su aparición como en su periodo de remisión. Material y Métodos Fuentes de datos: Se realizaron la búsqueda en las bases de datos Scopus y PubMed. Criterios de elegibilidad: Se incluyeron los estudios publicados entre 2007 y 2017, en español e inglés, diseño cuantitativo y cualitativo sobre el tema de estudio. Se excluyeron los estudios sobre fármacos o suplementos, animales y dieta en otras patologías. Evaluación de los estudios: Los estudios fueron evaluados a través de la Guía CASPe y los objetivos propios del diseño de Scoping Review. Resultados Un total de 14 artículos fueron incluidos. Conclusiones Hay evidencia de que el consumo de omega-3 y omega-6 puede influir en el desarrollo de la EII. Aunque no existen recomendaciones dietéticas definidas para las personas con EII, sería fundamental crear una guía de alimentación para el control de esta patología.<hr/>ABSTRACT Introduction Inflammatory bowel disease (IBD) includes ulcerative colitis (UC) and Crohn’s disease (CD). It is believed that diet fats can influence the development of this disease. Objective: To analyze how the content of omega-3 and omega-6 naturally present in the diet is related to the IBD process, both in its appearance and in its remission period. Material and Methods Data sources: The databases Scopus and PubMed were searched. Eligibility criteria: Studies published between 2007 and 2017, in Spanish and English, quantitative and qualitative design on the topic of study were included. Studies on drugs or supplements, animals and diet in other pathologies were excluded. Evaluation of studies: The studies were evaluated through the CASPe Guide and the objectives of the Scoping Review design. Results A total of 14 articles were included. Conclusions There is evidence that consumption of omega-3 and omega-6 may influence the development of IBD. Although there are no defined dietary recommendations for people with IBD, it would be essential to create a dietary guide for the control of this pathology. <![CDATA[Evolutionary texture in new food introduction: a theoretical approach]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452019000200008&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN En la actualidad, existe un debate sobre el mejor método a elegir para iniciar la alimentación del lactante. Los modelos analizados para llevar a cabo la alimentación son: la alimentación con textura modificada dirigida por los padres o cuidadores y la alimentación con textura mínimamente modificada y dirigida por el bebé como los métodos baby-led weaning (BLW) y baby lead introduction to solids (BLISS). Este documento, tiene como finalidad ayudar, desde el punto de vista teórico, en el debate sobre las posibles texturas a utilizar en cada momento, atendiendo a diferentes factores, como son: el desarrollo digestivo, el ritmo de dentición, la evolución de la masticación, las habilidades psicomotoras y la prevención de asfixia o atragantamiento. En el texto, se clasifican las texturas que se usan en todos los métodos, según los ítems que se han estudiado, para que posteriormente puedan ser usadas como una guía orientativa según edades en bebés sanos y con un crecimiento dentro de los percentiles. Teniendo como base la evidencia científica más actual encontrada y primando el principio de precaución, el acercamiento teórico al problema añade matices a tener en cuenta en la evaluación empírica. Se requieren más estudios y de mayor calidad para identificar diferencias en el impacto del uso de diferentes texturas y prácticas alimentarias.<hr/>ABSTRACT Nowadays, there is a debate about the best method to choose to start feeding the infant. The models analyzed to carry out the feeding are: the modified textured feeding directed by the parents or caregivers and the feeding with minimally modified texture directed by the baby such as the baby-led weaning (BLW) and baby lead introduction to solids (BLISS) methods. The purpose of this document is to help, from a theoretical point of view, in the debate on the possible textures to be used at any time, taking into account different factors, such as: digestive development, dentition rhythm, chewing evolution, psychomotor skills and prevention of suffocation or choking. In the text, the textures that are used in all the methods are classified, according to the items that have been studied, so that later they can be used as an orientation guide according to ages in healthy babies and with a growth within the percentiles. Based on the most current scientific evidence found and prioritizing the precautionary principle, the theoretical approach to the problem adds nuances to be taken into account in the empirical evaluation. More studies and higher quality are required to identify differences in the impact of the use of different textures and food practices.