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Nutrición Hospitalaria
versión On-line ISSN 1699-5198versión impresa ISSN 0212-1611
Nutr. Hosp. vol.31 no.3 Madrid mar. 2015
https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.31.3.8112
ORIGINAL / Valoración nutricional
Clinical-nutritional evolution of older women submitted to roux-en-y gastric bypass
Evolución clinico-nutricional de mujeres mayores sometidas a bypass gástrico en y de roux
Mayanne Ribeiro de Moraes1, Bruna Lúcia de Mendonça Soares2, Regiane Maio3 and Maria Goretti Pessoa de Araújo Burgos4
1Nutritionist, Nutrition Residency Program, Federal University of Pernambuco (UFPE), Brazil.
2Specialist in Clinical Nutrition; Master's student, Nutrition Department, UFPE, Brazil.
3PhD, Professor, Nutrition Department, UFPE, Brazil.
4PhD, Professor, Nutrition Department, UFPE, Brazil.
ABSTRACT
The aim of the present study was to describe the clinical- nutritional evolution of older women submitted to Roux-en-Y gastric bypass surgery. A concurrent, retrospective study was conducted involving a sample of 16 older women with morbid obesity submitted to Rouxen- Y gastric bypass surgery between 1997 and 2010. Weight, body mass index (BMI), percentage of weight loss (%WL) and percentage of excess weight loss (%EWL) were evaluated three, six and 12 months after surgery. Preoperative comorbidities, postoperative clinical-nutritional manifestations and peri-operative mortality were also investigated. Mean age was 62.02 ± 2.02 years. A progressive reduction was found in mean body weight (116.04 ± 22.99 to 80.96 ± 21.43 Kg) and BMI (47.13 ± 8.19 to 33.42 ± 9.31 Kg/m2), with a consequent %WL of 28.60 ± 8.59% and %EWL of 64.79 ± 3.99% throughout the one-year follow-up period (p < 0.05). All patients has diseases associated with obesity, the most frequent of which were arterial hypertension (n = 16), arthropathy (n = 11), dyslipidemia (n = 9) and diabetes (n = 7). The following clinical-nutritional symptoms were reported: alopecia (n = 9), nausea/vomiting (n = 7), constipation (n = 5) and food intolerance (n = 4). One patient was diagnosed with malnutrition one year after surgery. No deaths occurred within 30 days after surgery. At the one-year evaluation, surgical success was evidenced by the significant reductions in mean weight and BMI and the more than 50% loss of excess weight.
Key words: Bariatric surgery. Gastric bypass. Elderly. Weight loss.
RESUMEN
El objetivo de este estudio fue la descripción de la evolución clinico-nutricional de mujeres mayores sometidas a cirugía de bypass gástrico en Y de Roux. Se desarrolló un estudio concurrente, retrospectivo, que incluyó una muestra de 16 mujeres mayores con obesidad mórbida sometidas a bypass gástrico en Y de Roux entre 1997 y 2010. Se evaluó el peso, índice de masa corporal (IMC), porcentaje de pérdida de peso (%WL) y porcentaje de pérdida de peso excesivo (%EWL) tres, seis y doce meses después de la cirugía. También se investigó las comorbilidades preoperatorias, manifestaciones clínico-nutricionales postoperatorias y mortalidad perioperatoria. La edad media fue 62,02 ± 2,02 años. Se detectó una reducción progresiva en el peso medio corporal (116,04 ± 22,99 a 80,96 ± 21,43 Kg) e IMC (47,13 ± 8,19 a 33,42 ± 9,31 Kg/ m2), con un consequente porcentaje de pérdida de peso (%WL) de 28,60 ± 8,59% y %EWL de 64,79 ± 3,99% a lo largo del periodo de seguimiento de un año (p < 0,05). Todas las pacientes tenían enfermedades relacionadas con obesidad, siendo la más frecuente hipertensión arterial (n = 16), artropatía (n = 11), dislipidemia (n = 9) y diabetes (n = 7). Se comunicaron los siguientes síntomas clínico-nutricionales: alopecia (n = 9), nausea/vómitos (n = 7), estreñimiento (n = 5) e intolerancia a la comida (n = 4). Una paciente fue diagnosticada de malnutrición un año después de la cirugía. No se registraron muertes tras 30 días de la cirugía. En la evaluación a un año, el éxito quirúrgico quedó constatado por las reducciones significativas en peso medio e IMC, además de más de un 50% de pérdida de peso excesivo.
Palabras clave: Cirugía bariátrica. Bypass gástrico. Mayores. Pérdida de peso.
http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v31n3/45originalvaloracionnutricional07.pdf