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Nutrición Hospitalaria
versión On-line ISSN 1699-5198versión impresa ISSN 0212-1611
Nutr. Hosp. vol.31 no.4 Madrid abr. 2015
https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.31.4.8457
ORIGINAL / Alimentos funcionales
Cowpea protein reduces LDL-cholesterol and apolipoprotein B concentrations, but does not improve biomarkers of inflammation or endothelial dysfunction in adults with moderate hypercholesterolemia
Proteína caupí reduce las concentraciones de ldl-colesterol y apolipoproteína b, pero no mejora biomarcadores inflamatorios y disfunción endotelial en adultos con hipercolesterolemia moderada
Karoline de Macêdo Gonçalves Frota1, Raul Dias dos Santos2, Valdenir Queiroz Ribeiro3 and José Alfredo Gomes Arêas4
1Departamento de Nutrição, Universidade Federal do Piauí, Teresina-PI.
2Instituto do Coração (InCor), Hospital das Clínicas, Faculdade de Medicina da Universidade de São Paulo, São Paulo-SP.
3Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, Embrapa Meio Norte, Teresina-PI.
4Departamento de Nutrição, Faculdade de Saúde Pública, Universidade de São Paulo, São Paulo-SP. Brazil.
ABSTRACT
Introduction: The risks of cardiovascular diseases, the leading cause of death in the world, can be reduced by diet. Cowpea protein has been shown to significantly reduce total cholesterol, LDL-cholesterol, and liver steatosis in hamsters.
Objective: The objective of this proof-of-concept study was to verify whether the consumption of cowpea protein improves lipid profile and biomarkers of inflammation and endothelial dysfunction in adults with moderate hypercholesterolemia.
Methods: In a randomized, double-blind, crossover design, 38 hypercholesterolemic subjects (LDL-cholesterol = 182.5 ± 2.7 mg/dL) consumed 25 g/day of cowpea protein isolate or 25 g/day of casein (control group) for 6 weeks each, separated by a 4-week washout interval. Fasting blood samples were collected at baseline and at the end of each diet period. Lipids (total cholesterol, LDL-cholesterol, triglycerides, HDL-cholesterol) were determined by enzymatic methods, apolipoproteins (apoA-I and apoB) by standardized immunoassays, inflammatory biomarkers (C-reactive protein) by turbidimetry, and biomarkers of endothelial dysfunction (intercellular adhesion molecule 1 and vascular cell adhesion molecule 1) by enzyme-linked immunosorbent assays.
Results and discussion: Consumption of cowpea protein significantly reduced total cholesterol (12 %), LDLcholesterol (18.9 %), nonHDL-cholesterol (16 %) and apoB (14 %), and increased HDL-cholesterol (+2.7 %). No significant differences between treatment groups were observed for any of the serum inflammatory or endothelial dysfunction biomarkers.
Conclusion: The present findings demonstrated the favorable effect of cowpea protein consumption on proatherogenic serum lipids and apoB in subjects with moderate hypercholesterolemia, similar to what was observed in a previous studies on animals.
Key words: Cowpea. Plant proteins. Cholesterol. Apolipoproteins. Inflammation.
RESUMEN
Introducción: Los riesgos de las enfermedades carovasculares, la principal causa de muerte en el mundo, pueden ser reducidos con la dieta. Proteína caupí en hámsters redujo el colesterol total, LDL-colesterol, así como la esteatosis hepática de manera significativa.
Objetivo: Este estudio de prueba de concepto fue verificar si el consumo de proteína de frijol mejora el perfil de lípidos y actúa sobre los biomarcadores de inflamación y disfunción endotelial en pacientes con hipercolesterolemia moderada.
Métodos: En un diseño aleatorio doble ciego cruzado, 38 sujetos con hipercolesterolemia (colesterol-LDL = 182,5 ± 2,7 mg/dL) consumieron 25 g / día de aislado de proteína de frijol o 25 g / día de caseína (grupo control) durante seis semanas cada uno, y un intervalo de lavado de cuatro semanas Se recogieron muestras de sangre en ayunas al comienzo y al final de cada período de dieta. Los lípidos (colesterol total, LDL-colesterol, triglicéridos, HDL-colesterol) se determinaron por métodos enzimáticos, apolipoproteínas (apoA-I y apoB) por inmunoensayos normalizados, biomarcadores de inflamación (proteína C reactiva) por turbidimetría y los biomarcadores de disfunción endotelial (molecule-1 de adhesión intercelular y de molécula-1 de adhesión celular vascular) por técnicas de ensayo de inmunoabsorción ligados a enzimas.
Resultados y discusión: El consumo de proteínas caupí redujo significativamente el colesterol total (12%), el colesterol LDL (18,9%), colesterol no HDL (16%), apoB (14%), y aumentó el colesterol HDL (2,7%). No se observaron diferencias significativas relacionadas con el grupo de tratamiento para cualquiera de los biomarcadores inflamatorios y de disfunción endotelial.
Conclusión: Los presentes hallazgos demostraron el efecto favorable del consumo de proteína caupí en lípidos séricos pro-aterogénicas y apoB en sujetos con hipercolesterolemia moderada, de manera similar a lo observado en un trabajo previo con los animales.
Palabras clave: Caupi. Proteínas de plantas. Colesterol. Apolipoproteínas. Inflamación.
http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v31n4/21originalalimentofuncional02.pdf