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Nutrición Hospitalaria
versión On-line ISSN 1699-5198versión impresa ISSN 0212-1611
Nutr. Hosp. vol.31 no.2 Madrid feb. 2015
https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.31.2.8152
ORIGINAL / Obesidad
Abdominal perimeter is associated with food intake, sociodemographic and behavioral factors among adults in Southern Brazil: a population-based study
Perímetro abdominal se asocia a la ingesta de alimentos, factores sociodemográficos y de comportamiento entre los adultos en el sur de Brasil: un estudio basado en la población
Giana Zarbato Longo1, Wellington Segheto1, Danielle Cristina Guimarães da Silva1, Andreia Queiroz Ribeiro1, Fernanda Silva Franco1, Jacqueline Danesio de Souza1, France Araujo Coelho1 and Julicristie M. Oliveira2
1Department of Nutrition and Health, Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, Minas Gerais, Brasil.
2School of Applied Sciences, University of Campinas, Limeira, São Paulo, Brazil.
ABSTRACT
Objective: The aim of this study is to investigate the abdominal perimeter determinants in adults who live in the city of Lages, SC.
Design: A population-based cross-sectional study in adults from 20 to 59 years-old of the urban area (n=2.022). The dependent variable is the abdominal perimeter, the independent variables are: age, skin color self-reported, marital status, number of children, per capita income, education, physical activity, smoking, nutrition, self-reported diabetes mellitus, high blood pressure, body weight index.
The differences between the mean perimeters were tested using ANOVA test and multiple linear regression for confounding adjustment.
Results: The response rate was 98.2%, 52.3% were women. The mean abdominal perimeter for men was 93.66 cm (SD 13.8) and for women 92.80 cm (SD 14.5). There was a positive association of abdominal circumference with age (p<0.001) and negative regarding education. The abdominal perimeter means were higher for those insufficiently active (p<0.001), for former smokers (p<0.001), for those who consumed meat without fat removal (p = 0.001), for those who consumed fruit less than 5 times a week (p<0.001) and for those who were overweight (p<0.001). Remained positively associated with changes in abdominal obesity, insufficient physical activity, smoking, former smoker and consumption of meat without fat removal. All proximal variables remained positively associated with abdominal perimeter.
Conclusions: The results have confirmed that diet, lifestyle and sociodemographic conditions determine a different distribution in abdominal fat, it is needed actions to promote a healthy lifestyle.
Key words: Abdominal perimeter. Obesity. Cross-sectional study.
RESUMEN
Objetivo: El objetivo de este estudio fue investigar los determinantes del perímetro abdominal en adultos que viven en la ciudad de Lages, SC.
Diseño: Estudio transversal de base poblacional en adultos 20-59 años de edad, de la zona urbana (n= 2022). La variable dependiente fue el perímetro abdominal y las variables independientes fueron: edad, color de la piel auto dicho, estado civil, número de hijos, renta per cápita, nivel educacional, actividad física, tabaquismo, nutrición, diabetes mellitus auto dicho, presión arterial alta e índice de masa corporal.
Las diferencias entre los promedios de perímetros se probaron a través de la ANOVA y de la regresión lineal múltiple, ajustada para los factores de confusión.
Resultados: La tasa de respuesta fue de un 98,2%, de los cuales un 52,3% eran mujeres. El perímetro abdominal promedio para los hombres fue 93,66 cm (SD= 13,8 cm) y para las mujeres 92,80 cm (SD= 14,5). Hubo asociación positiva entre la circunferencia abdominal y la edad (p<0,001) y negativa entre la circunferencia abdominal y el nivel educacional. El promedio de perímetro abdominal fue más grande en personas insuficientemente activas (p<0,001), en los ex fumadores (p<0,001), en los que consumen carne sin la eliminación de grasa (p=0,001), en aquellos que consumían frutos menos de 5 veces a la semana (p<0,001) y en los que tenían sobrepeso (p<0,001). Se mantuvo una asociación positiva con los cambios en la obesidad abdominal, la insuficiente actividad física, el tabaquismo, ex fumador y el consumo de carne sin la eliminación de grasa. Todas las variables proximales se mantuvieron asociadas positivamente con el perímetro abdominal.
Conclusiones: Los resultados confirman que la dieta, el estilo de vida y las condiciones sociodemográficas determinan una distribución diferente de la grasa abdominal, siendo necesarias acciones para promover un estilo de vida saludable.
Palabra clave: Perímetro abdominal. Obesidad. Estudio transversal.
http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v31n2/11originalobesidad01.pdf