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Nutrición Hospitalaria
versión On-line ISSN 1699-5198versión impresa ISSN 0212-1611
Nutr. Hosp. vol.32 no.1 Madrid jul. 2015
https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.32.1.8970
ORIGINAL / Pediatría
Food consumption patterns during pregnancy: a longitudinal study in a region of the North East of Brazil
Patrones de consumo de alimentos durante el embarazo: un estudio longitudinal
Jerusa da Mota Santana1, Valterlinda Alves de Oliveira Queiroz2, Sheila Monteiro Brito3, Djanilson Barbosa dos Santos4 and Ana Marlucia Oliveira Assis5
1Institute of Collective Health, Federal University of Bahia.
2School of Nutrition of the Federal University of Bahia.
3Federal University of the Recôncavo of Bahia.
4Centre for the Health Sciences at the Federal University of the Recôncavo of Bahia.
5School of Nutrition of the Federal University of Bahia, Brazil.
ABSTRACT
Introduction: the nutritional panorama in Brazil indicates that the dietary patterns of the population is characterized by the increasing inclusion of saturated and trans fats, sodium, sugars, soft drinks. This epidemiological and nutritional challenges reflects in the patterns of illness and death.
Objective: this study aims to identify patterns of food consumption and dietary changes in the first and third trimester of pregnancy.
Methodology: this is a prospective cohort study involving 185 pregnant women in the State of Bahia, from 2012 to 2013. We used a food frequency questionnaire to assess dietary intakes. To identify the dietary pattern, the principal components factor analysis was adopted. We used the Pearson correlation test to identify the correlation between the patterns extracted in each trimester.
Results: four patterns of food consumption during pregnancy were identified. We observed changes in the eating patterns over the trimesters evaluated, especially for the food groups of fruit, coffee, fats, fried snacks, sugar and sweets.
Discussion: these dietary changes throughout the pregnancy accompany the physiological changes of each period of the pregnancy. In the first trimester, symptoms of nausea and vomiting are common, whereas in the same period cravings is reported, which may justify the consumption of a larger quantity of food deemed unhealthy.
Conclusion: it was observed that there were changes in the adoption of dietary pattern throughout the evaluated trimesters of pregnancy, especially for the groups of fruit, coffee, fats, fried snacks and sugar and sweets.
Key words: Dietary intake. Factorial Analysis. Pregnancy. Prenatal care.
RESUMEN
Introducción: las perspectivas de crecimiento en Brasil indican que los patrones dietéticos de la población se caracterizan por el aumento del consumo de grasas saturadas y trans, sodio, azúcares y refrescos. Este punto de vista epidemiológico y nutricional refleja el cambio en el patrón de la enfermedad y la muerte.
Objetivo: este estudio tiene como objetivo identificar los patrones de consumo de alimentos y los cambios en la dieta en el primer y tercer trimestres del embarazo.
Metodología: se trata de un estudio de cohorte prospectivo de 185 mujeres embarazadas del Estado de Bahía, a partir de 2012 a 2013. Se utilizó el cuestionario de frecuencia de alimentos para evaluar la ingesta alimentaria. Para identificar la norma alimentaria se adoptó el análisis factorial de componentes principales. Se utilizó la prueba de correlación de Pearson para identificar la correlación entre los patrones extraídos en cada trimestre.
Resultados: se identificaron cuatro patrones de consumo de alimentos durante el embarazo. Hemos observado cambios en los patrones de alimentación durante los trimestres evaluados, especialmente para los grupos de frutas, café, grasas, frituras, azúcar y dulces.
Discusión: estos cambios en la dieta durante el embarazo acompañan a los cambios fisiológicos de cada embarazo. En el primer trimestre son síntomas comunes las náuseas y los vómitos; por otro lado, también se manifiesta antojos en el mismo periodo, lo cual puede justificar el consumo de mayor cantidad de alimentos considerados saludables.
Conclusion: se observaron cambios en el patrón alimentario a lo largo de los diversos trimestres del embarazo examinados, especialmente para los grupos de frutas, café, grasas, frituras, azúcar y dulces.
Palabras clave: Consumo de alimentos. Análisis Factorial. Embarazo. Atención Prenatal.
http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v32n1/20originalpediatria03.pdf