SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.21 issue3Validation of workload scale in Peruvian workers author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

  • On index processCited by Google
  • Have no similar articlesSimilars in SciELO
  • On index processSimilars in Google

Share


Archivos de Prevención de Riesgos Laborales

On-line version ISSN 1578-2549

Abstract

MOLINA ARAGONES, JM et al. Toxicitat del formaldehid en treballadors professionalment exposats. Revisió bibliogràfica. Arch Prev Riesgos Labor [online]. 2018, vol.21, n.3, pp.128-157.  Epub Sep 21, 2020. ISSN 1578-2549.  https://dx.doi.org/10.12961/aprl.2018.21.03.3.

Introducció:

La presència del formaldehid a l’àmbit laboral segueix sent important. L’exposició produeix irritació local de mucoses, com ara les oculars, nasals i del tracte respiratori superior i de manera crònica s’ha associat amb un major risc de desenvolupar càncer a nivell de mucosa i sinus paranasals, naso-orofaringe i pulmó. L’objectiu del nostre treball ha estat actualitzar la bibliografia i categoritzar l’evidència científica més actualitzada dels efectes que el formaldehid produeix sobre l’organisme humà.

Mètode:

Revisió de la literatura utilitzant la metodologia “scoping review”. Cerca bibliogràfica a la base de dades electrònica Medline/ PubMed, limitada als darrers 10 anys mitjançant combinació de llenguatge lliure i controlat. Anàlisi efectuada per un col.lectiu de Metges especialistes en medicina del treball, pertanyents a l’àmbit sanitari i que també han comptat amb la participació d’higienistes i altres professionals de la prevenció de riscos.

Resultats:

Revisió de 185 articles, amb inclusió final de 54 un cop descartats per duplicitat, idioma i criteris d’inclusió. Entre els principals resultats es troba un elevat grau d’evidència referida a genotoxicitat, evidència contradictòria, inconsistent o limitada pel que fa a diverses patologies neoplàsiques d’origen hematopoiètic, laringe, naso-sinusals o de pulmó i manca d’evidència sobre la relació amb l’asma bronquial.

Conclusions:

La revisió mostra un canvi de paradigma dels efectes del formaldehid sobre l’organisme humà, amb dades que qüestionen els efectes tòxics clàssicament admesos. Cal efectuar nous estudis, especialment amb caràcter longitudinal i major potència epidemiològica, per generar nou coneixement sobre el comportament d’aquest tòxic.

Keywords : Formaldehid; salut laboral; toxicologia; malaltia professional.

        · abstract in English | Spanish     · text in Spanish     · Spanish ( pdf )