SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
 número51Una justificación del deber de investigar: COVID-19, derecho a la ciencia y obligaciones distributivasEnseñar una cultura del cuidado: por qué es importante índice de autoresíndice de assuntospesquisa de artigos
Home Pagelista alfabética de periódicos  

Serviços Personalizados

Journal

Artigo

Indicadores

Links relacionados

  • Em processo de indexaçãoCitado por Google
  • Não possue artigos similaresSimilares em SciELO
  • Em processo de indexaçãoSimilares em Google

Compartilhar


Revista de Bioética y Derecho

versão On-line ISSN 1886-5887

Resumo

VEGA ANGELES, Ricardo  e  ORTIZ MILLAN, Gustavo. Postures i pressuposicions étiques en el debat per l'ús d'animals no humans en recerca científica. Rev. Bioética y Derecho [online]. 2021, n.51, pp.21-42.  Epub 29-Mar-2021. ISSN 1886-5887.

Aquest article té l'objectiu d'analitzar els problemes morals de l'ús d'animals no humans en recerca científica. Per a això s'examinen quatre postures representatives a l'interior d'aquest debat: 1) irrestricta, 2) equilibrada, 3) dilemàtica i 4) abolicionista, les quals sorgeixen dels compromisos que es prenen respecte a certes premisses clau amb les quals s'està d'acord o no. Aquestes premisses es refereixen a la importància que li dóna cada postura a i) l'afectació d'interessos en animals, ii) la rellevància moral d'aquests interessos, iii) la justificació per beneficis de l'experimentació animal i iv) la importància de l'interès humà comparat amb el dels altres animals. Cada postura accepta i rebutja un patró particular d'aquests punts, i en fer explícits aquests compromisos podem analitzar els problemes i contradiccions que posseeix cadascuna. Al final es troba que les tres primeres postures contenen incongruències importants respecte a la diferència de tractes que permeten entre humans i els animals subjectes a experimentació, a més de que han d'acceptar en diferent grau l'excepcionalisme humà i l'especisme per a explicar-se. Mentre que la postura abolicionista -malgrat tenir més dificultats pràctiques- és més consistent, alhora que protegeix a animals humans i no humans de ser danyats per aquestes pràctiques.

Palavras-chave : recerca científica; experimentació animal; dilema moral; excepcionalisme humà; especisme; abolicionisme.

        · resumo em Espanhol | Inglês     · texto em Espanhol     · Espanhol ( pdf )