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Nutrición Hospitalaria
versión On-line ISSN 1699-5198versión impresa ISSN 0212-1611
Nutr. Hosp. vol.31 no.6 Madrid jun. 2015
https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.31.6.8997
ORIGINAL / Otros
Anti-adipogenic activity of an olive seed extract in mouse fibroblasts
Actividad anti-adipogénica de un extracto de huesos de aceituna en fibroblastos de ratón
Carmen Veciana-Galindo1, Ernesto Cortés-Castell2, Luis Torró-Montell1, Antonio Palazón-Bru3, Elia Sirvent-Segura1, María M. Rizo-Baeza4 and Vicente F. Gil-Guillén3
1Laboratorio de Biotecnología y Proyectos, Biopartner S.L., Alcoy.
2Department of Pharmacology, Pediatrics and Organic Chemistry. Miguel Hernández University. San Juan de Alicante.
3Department of Clinical Medicine. Miguel Hernández University. San Juan de Alicante.
4Department of Nursing and Nutrition. University of Alicante. San Vicente del Raspeig, Spain.
ABSTRACT
The administration of different polyphenols protects against increased body weight and fat accumulation. The aim of the study was to determine the anti-adipogenic activity of an olive-seed polyphenolic extract, by means of mouse fibroblast cell line 3T3-L1 adipocyte differentiation.
Material and Methods: cells were incubated and differentiated (6000 cells/cup) in the presence of olive-seed extract at 10 and 50 mg/l biosecure concentrations of polyphenols, and with no extract in the control sample. After 5 to 7 days mature adipocytes are formed. The fat clusters are quantified by means of red-oil staining, 490 nm absorbance, and the expression of the leptin and PPARg genes, and then compared to the values obtained in the cultures before and after adipocyte differentiation.
Results: the control samples, with no extract, presented an accumulation of fat of 100%. By contrast, the addition of 50 mg/l of olive-seed extract polyphenols resulted in a 50% accumulation of fat, similar to that of the non-differentiated cells. A 10 mg/l extract concentration had no effect. Anti-adipogenic activity is thus confirmed, as the expression of the PPARg and leptin genes is reduced in adipocyte differentiation in the presence of extract at 50 mg/l.
In conclusion, both the formation of fatty substances characteristic of adipogenesis, and the expression of the adipogenic PPARg and leptin genes are found to be inhibited by the prior addition of olive-seed extract polyphenols at a 50 mg/l concentration.
Key words: Adipogenesis. Fat accumulation. Inhibition. Olive-seed extract. Polyphenols.
RESUMEN
La administración de diferentes polifenoles protege contra el incremento de peso y la acumulación de grasa.
Objetivo: comprobar la actividad anti-adipogénica de un extracto polifenólico de huesos de aceituna, utilizando la diferenciación a adipocitos de la línea celular 3T3-L1 de fibroblastos de ratón.
Material y Métodos: se cultivan y diferencian las células (6.000 células/pocillo) en presencia del extracto de huesos de aceitunas a 10 y 50 mg/l de polifenoles, concentraciones bioseguras, y sin extracto como control. A los 5-7 días se forman los adipocitos maduros. Se cuantifican los cúmulos de grasa formados mediante tinción con Oil- Red y medida de la absorbancia a 490 nm y la expresión de los genes de leptina y PPARg, relacionándolos con los valores en los cultivos antes y después de diferenciarse a adipocitos.
Resultados: las muestras control, sin extracto, se consideran el 100% de acumulación de grasas. En contraste, la adición de 50 mg/l de extracto de polifenoles de huesos de aceituna muestra un cúmulo de grasa de alrededor del 50%, semejante a las células no diferenciadas. Con 10 mg/l de extracto no se muestra efecto. Se confirma la actividad antiadipogénica, observándose disminución en la expresión de los genes PPARg y de leptina en la diferenciación a adipocitos en presencia del extracto a 50 mg/l.
En conclusión, la formación de los cuerpos grasos característicos de la adipogénesis queda inhibida previa adición de 50 mg/l de polifenoles de extracto de huesos de aceituna, así como la expresión de los genes adipogénicos PPARg y de leptina.
Palabras clave: Adipogénesis. Inhibición. Polifenoles. Extractos de huesos de aceituna. Cúmulos de grasa.