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Nutrición Hospitalaria

versión On-line ISSN 1699-5198versión impresa ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.32 no.2 Madrid ago. 2015

https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.32.2.9245 

ORIGINAL / Valoración nutricional

 

Nutritional status and perioperative fasting time versus complications and hospital stay of surgical patients

Estado nutricional y tiempo de ayuno perioperatorio versus complicaciones y tiempo de internamiento de pacientes quirúrgicos

 

 

Ana Carolina Ribeiro de Amorim1, Milena Damasceno de Souza Costa2, Francisca Leide da Silva Nunes3, Maria da Guia Bezerra da Silva4, Cristiano de Souza Leão5 and Patrícia Calado Ferreira Pinheiro Gadelha6

1Master in intensive care by the Professional Master's Program associated with residence in health Instituto Integral de Medicina Prof. Fernando Figueira (IMIP) and Nutritionist IMIP.
2Master in Applied Molecular and Cell Biology at the Institute of Biological Sciences, University of Pernambuco - UPE and Nutritionist IMIP and professor of health Pernambuco college.
3Resident in Clinical Nutrition at Residency Program of the IMIP and Nutritionist Hospital and Maternity Divine Love.
4Master in Maternal and Child health and Nutritionist IMIP.
5Doctor in surgery by the Federal University of Pernambuco and head of the general surgery ward of the IMIP.
6Master in Experimental Bases of Nutrition, Federal University of Pernambuco - UFPE and Nutritionist IMIP and professor of health Pernambuco college. Brazil.

 

 


ABSTRACT

Introduction: many factors can have a negative influence over surgical results, such as a compromised nutritional status and the extension of the perioperative fasting time.
Objective: to evaluate the influence of the nutritional status and the perioperative fasting time over the occurrence of surgical complications and over hospital stay, in patients who have undergone surgery of the gastrointestinal tract and/or abdominal wall, and who were subjected to a nutritional care protocol.
Methods: cohort study, conducted with 84 patients, from June to November 2014. Data collection was performed by applying a structured questionnaire, search over the records and medical and/or nutritional prescription. Statistical analysis was performed using STATA/SE 12.0 and significance level of 5%.
Results: nutritional risk was present in 26.2%, and from these 45.4% carried out preoperative nutritional therapy, having an average of 6.6 ± 2.79 days. The preoperative fasting was 4.5 (3.66; 5.50) hours and the postoperative fasting 5.1 (2.5; 20.5) hours. No associations were found between the parameters for assessing body composition and the presence of complications. A negative correlation was observed between the length of hospital stay and the BMI (p = 0.017),while a positive correlation was observed between weight loss and the length of hospital stay (p = 0.036). Patients with higher postoperative fasting time had a higher occurrence of complications (p = 0.021).
Conclusion: the compromised nutritional status and the extension of perioperative fasting time are associated with the occurrence of surgical complications and increased length of hospital stay.

Key words: Nutritional status. Fasting. Length of hospital stay. Nutritional therapy. Postoperative complications.


RESUMEN

Introducción: muchos factores pueden influir negativamente en los resultados quirúrgicos, tales como el estado nutricional deteriorado y la extensión del tiempo de ayuno perioperatorio.
Objetivo: evaluar la influencia del estado nutricional y el tiempo de ayuno perioperatorio en la aparición de complicaciones quirúrgicas y la duración de la estancia hospitalaria en pacientes sometidos a cirugía del tracto gastrointestinal y/o la pared abdominal, que fueron sometidos a protocolo de atención nutricional.
Métodos: estudio de cohorte, realizado con 84 pacientes, de junio a noviembre de 2014. La recolección de datos se realizó mediante la aplicación de un cuestionario estructurado, búsqueda en los registros y prescripción médica y/o nutricional. Para el análisis estadístico se utilizó el programa STATA/SE 12.0 y se adoptó el nivel de significación del 5%.
Resultados: el riesgo nutricional estuvo presente en el 26,2% de los casos, y de estos el 45,4% realizaron terapia nutricional preoperatoria, con una media de 6,6 ± 2,79 días. El ayuno preoperatorio fue de 4,5 (3,66; 5,50) horas y el ayuno postoperatorio fue de 5,1 (2,5; 20,5) horas. No se encontraron asociaciones entre los parámetros para evaluar la composición corporal y la presencia de complicaciones. Se observó una correlación negativa entre la duración de la estancia y el IMC (p = 0,017), y una correlación positiva entre la pérdida de peso y el tiempo de estancia hospitalaria (p = 0,036). Los pacientes con mayor tiempo de ayuno postoperatorio tuvieron una mayor incidencia de complicaciones (p = 0,021).
Conclusión: el mal estado nutricional y la extensión del tiempo de ayuno perioperatorio están asociados a la aparición de complicaciones quirúrgicas y a una mayor duración de la estancia hospitalaria.

Palabras clave: Estado nutricional. Ayuno. Duración de la estancia hospitalaria. Terapia nutricional. Complicaciones postoperatorias.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v32n2/52originalvaloracionnutricional05.pdf

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