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Nutrición Hospitalaria

versión On-line ISSN 1699-5198versión impresa ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.32 no.4 Madrid oct. 2015

https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.32.4.9700 

ORIGINAL / Otros

 

Prevalence and costs of malnutrition in hospitalized dysphagic patients: a subanalysis of the PREDyCES® study

Prevalencia y costes de la desnutrición en pacientes hospitalizados con disfagia: un subanálisis del estudio predyces®

 

 

Julia Álvarez Hernández1, Miguel León Sanz2, Mercè Planas Vilá3, Krysmarú Araujo4, Abelardo García de Lorenzo5, Sebastian Celaya Pérez6, on behalf of the PREDyCES® researchers

1Hospital Universitario Príncipe de Asturias, Madrid.
2Clinical Nutrition Unit, Hospital Universitario 12 de Octubre.
3Escola de Ciències de la Salut, Universitat de Vic, Barcelona.
4Medical Affairs, Nestlé Health Science, Barcelona.
5Hospital Universitario La Paz, Madrid.
6Hospital Clínico Universitario Lozano Blesa, Zaragoza. Spain.

 

 


ABSTRACT

Introduction: dysphagia and malnutrition are conditions that frequently appear together in hospitalized patients.
Objectives: the main purpose of this study was to analyze the prevalence of malnutrition in patients with dysphagia included in the PREDyCESR study as well as to determine its clinical and economic consequences.
Methods: this is a substudy of an observational, cross-sectional study conducted in 31 sites all over Spain. Results: 352 dysphagic patients were included. 45.7% of patients presented with malnutrition (NRSR-2002 ≥ 3) at admission and 42.2% at discharge. In elderly patients (≥ 70 years old) prevalence of malnutrition was even higher: 54.6% at admission and 57.5% at discharge. Also, prevalence of malnutrition was higher in urgent admissions versus those scheduled (45.7% vs 33.3%; p < 0.05) and when admitted to small hospitals vs. large hospitals (62.8% vs 43.9%; p < 0.001). In-hospital length of stay was higher in malnourished patients compared to those well-nourished (11.5 ± 7.1 days vs. 8.8 ± 6.05 days; p < 0.001), and in malnourished patients a tendency towards increase related-costs was also observed, even though it was not statistically significant (8 004 } 5 854 € vs. 6 967 ± 5 630 €; p = 0.11). Length of stay was also higher in elderly patients (≥ 70 y/o) vs adults (< 70 y/o). 25% of dysphagic patients and 34.6% of malnourished patients with dysphagia received nutritional support during hospitalization.
Discussion: these results confirm that in patients with dysphagia, malnutrition is a prevalent and under recognized condition, that also relates to prolonged hospitalizations.

Key words: Malnutrition. Dysphagia. PREDyCES®. Costs. Prevalence.


RESUMEN

Introducción: la disfagia y la desnutrición son condiones que con frecuencia aparecen juntas en los pacientes hospitalizados.
Objetivos: el objetivo principal de este estudio fue analizar la prevalencia de desnutricion en pacientes con disfagia incluidos en el estudio PREDyCESR, asi como para determinar sus consecuencias clinicas y economicas.
Métodos: se trata de un subestudio de un estudio observacional, transversal realizado en 31 hospitales de toda Espana.
Resultados: se incluyeron 352 pacientes con disfagia. El 45,7% de los pacientes presentaron desnutricion (NRSR-2002 ≥ 3) al ingreso y el 42,2% al alta. En pacientes de edad avanzada (≥ 70 años) la prevalencia de la desnutricion fue aun mayor: 54,6% al ingreso y el 57,5% al alta. Ademas, la prevalencia de la desnutricion fue mayor en los ingresos urgentes frente a las programados (45,7% vs 33,3%; p <0,05) y en los ingresados en hospitales pequenos frente a los hospitales grandes (62,8% vs 43,9%; p <0,001). La estancia hospitalaria fue mayor en los pacientes desnutridos en comparacion con los bien nutridos (11,5 ± 7,1 dias frente a 8,8 ± 6,05 días, p <0,001). En pacientes con desnutricion tambien se observo una tendencia al incremento de costes relacionados, aunque no fue estadisticamente significativa (8 004 ± 5 854 € frente a 6 967 ± 5 630 €; p = 0,11). La duracion de la estancia tambien fue mas prologada en los pacientes de edad avanzada (≥ 70 y/o) vs adultos (<70 y/o). El 25% de los pacientes con disfagia y el 34,6% de los pacientes desnutridos con disfagia recibieron soporte nutricional durante la hospitalizacion.
Conclusión: estos resultados confirman que en los pacientes con disfagia, la desnutrición es una condición frecuente y poco reconocida, que también está relacionada con la prolongación de la hospitalización.

Palabras clave: Desnutrición. Disfagia. PREDyCES®. Costes. Prevalencia.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v32n4/60originalotros09.pdf

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