SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.28 número1Propiedades funcionales y beneficios para la salud del licopeno índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • En proceso de indezaciónCitado por Google
  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO
  • En proceso de indezaciónSimilares en Google

Compartir


Nutrición Hospitalaria

versión On-line ISSN 1699-5198versión impresa ISSN 0212-1611

Resumen

PINEIRO-CORRALES, Guadalupe; LAGO RIVERO, N.  y  CULEBRAS-FERNANDEZ, Jesús M.. Role of omega-3 fatty acids in cardiovascular disease prevention. Nutr. Hosp. [online]. 2013, vol.28, n.1, pp.1-5. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.3305/nh.2013.28.1.6312.

Fatty acids, in addition to its known energy value and its structural function, have other beneficial properties. In particular, the polyunsaturated fatty acids omega-3 acting on the cardiovascular apparatus through many channels exerting a protective effect against cardiovascular risk. The benefits associated with the reduction in cardiac mortality and sudden death particular, are related to the incorporation of EPA and DHA in phospholipid membrane of cardiomyocytes. An index is established that relates the percentage of EPA + DHA of total fatty acids in erythrocytes and risk of death from cardiovascular disease may layering in different degrees. Therefore, the primary source of fatty fish w-3 PUFA, behaves like a reference food in cardiosaludables diets.

Palabras clave : Polyunsaturated fatty acids; Omega-3; Cardiovascular disease.

        · resumen en Español     · texto en Español     · Español ( pdf )

 

Creative Commons License Todo el contenido de esta revista, excepto dónde está identificado, está bajo una Licencia Creative Commons