SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.20 número2III Encuesta Navarra de Salud y Condiciones de Trabajo. Principales hallazgos índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • En proceso de indezaciónCitado por Google
  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO
  • En proceso de indezaciónSimilares en Google

Compartir


Archivos de Prevención de Riesgos Laborales

versión On-line ISSN 1578-2549

Resumen

RODRIGUEZ JARENO, Mari Cruz  y  MONTSERRAT I NONO, Jaume de. Es possible millorar la utilitat preventiva de la vigilancia de la salut dels treballadors en l'actual marc normatiu?. Arch Prev Riesgos Labor [online]. 2017, vol.20, n.2, pp.80-101.  Epub 21-Sep-2020. ISSN 1578-2549.  https://dx.doi.org/10.12961/aprl.2017.20.02.2.

Objectiu:

Els exàmens de salut indiscriminats i inespecífics per donar aparent compliment a les obligacions empresarials mitjançant un “llistat d’aptituds” determinen la baixa utilitat preventiva del nostre sistema de vigilància de la salut. Aquest estudi pretén realitzar una interpretació tècnica de la Liei de Prevenció de riscos laborals i proposar un nou marc conceptual que permeti millorar la vigilància de la salut dins de la normativa actual.

Mètode:

Mitjançant tècniques qualitatives d’anàlisi del contingut es va estudiar el text de la Llei, es van identificar els conceptes que dificulten el compliment dels objectius preventius de la vigilància de la salut, i es va fer una interpretació tècnica, però ajustada a la normativa, per proposar un nou marc conceptual.

Résultats:

Aquest marc conceptual inclouria: diferenciar clarament vigilància de la salut d’examen de salut (un dels seus instruments) i de valoració de l’aptitud per a treballar (concepte amb entitat pròpia); reservar l’obligatorietat de la vigilància per quan sigui “imprescindible” realitzar-la per l’existència d’un risc substancial per als treballadors o tercers, incloent potencials especialment sensibles; i comunicar els seus resultats mitjançant recomanacions preventives a l’empresa, reservant els informes d’aptitud per a la vigilància obligatòria i sempre en base a criteris d’aptitud clars, preestablerts i justificats en relació al risc.

Conclusions:

El nou marc conceptual proposat té cabuda dins de la Llei de Prevenció de riscos laborals, i la seva posada en pràctica podria contribuir a millorar la utilitat preventiva de la vigilància de la salut sense necessitat de reformar la legislació.

Palabras clave : Investigació qualitativa; medicina del treball; salut laboral; serveis de salut del treballador; lloc de treball; vigilància en salut pública; assignació de recursos.

        · resumen en Español | Inglés     · texto en Español | Catalán     · Español ( pdf )