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Nutrición Hospitalaria

versión On-line ISSN 1699-5198versión impresa ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.31 no.1 Madrid ene. 2015

https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.31.1.7738 

ORIGINAL / Otros

 

Macronutrients and energy content of oral hospital diet prescribed to chronic kidney disease patients on conservative treatment

Macronutrientes y contenido de energía de la dieta hospitalaria oral recibido por paciente con enfermedad renal crónica en tratamiento conservador

 

 

Janiara David Silva J.1, Karine A. Louvera Silva1, Sueli R. Baggio2, Marcelo A. Morgano2, Aline S. Aguiar Nemer1 and Késia D. Quintaes1

1Ouro Preto Federal University (UFOP), School of Nutrition, Ouro Preto, Minas Gerais.
2Institute of Food Technology (ITAL), Center of Foods Science and Quality, Campinas, São Paulo. Brazil.

 

 


ABSTRACT

Introduction: The contribution of diet and treatment planning in the treatment of Chronic Kidney Disease (CKD) has been recognized as having a significant clinical impact if introduced early.
Objective: determine the levels of carbohydrates, proteins, lipids, energy and energy density (ED) in an oral hospital diet prescribed to CKD patients, and to evaluate the adequacy of this diet with respect to dietary recommendations.
Methods: Diets were collected in a Brazilian public hospital on two non-consecutive days of six different weeks. The carbohydrate, protein, and lipid (total, saturated, monounsaturated, polyunsaturated, linoleic, linolenic and trans fatty acids) contents were determined in a laboratory. The amount of energy and the ED of the diets were calculated using the correction factor Atware and by dividing the total energy of the diet by weight, respectively.
Results and Discussion: About 14.3% of the diets produced for patients with CKD were analyzed. The average density of the diets was low (0.7 kcal/g). In terms of nutritional adequacy, the average lipid content (15%) and linolenic fatty acid content (0.4%) were below the recommendation, as was energy (23.4 kcal/kg/day). The average carbohydrate content (63.5%) and protein content (1.0 g/kg/day) exceeded the recommendations levels.
Conclusion: The oral hospital diet prepared for patients with CKD were considered unbalanced, and an unfavorable clinical treatment for these patients.

Key words: Clinical nutrition. Energy. Malnutrition. Nutritional education. Protein. Diet therapy.


RESUMEN

Introducción: La contribución de la dieta y planificación del tratamiento en el tratamiento de la enfermedad renal crónica (ERC) ha sido reconocida por tener un impacto clínico significativo si introducida tempranamente.
Objetivo: determinar los niveles de hidratos de carbono, proteínas, lípidos, energía y densidad de energía (DE) en una dieta hospitalaria oral recetada para los pacientes con ERC, y evaluar la adecuación de esta dieta con respecto a las recomendaciones dietéticas.
Métodos: Las dietas fueron recogidas en un hospital público brasileño en dos días no consecutivos de seis semanas diferentes. Los contenidos de los hidratos de carbono, proteínas, y lípidos (totales, saturadas, monoinsaturadas, poliinsaturadas, ácidos grasos linoleico, linolénico y trans) fueran determinados en un laboratorio. La cantidad de energía y la DE de las dietas se calcularon utilizando el factor de corrección de Atware, dividiendo la energía total de la dieta en peso, respectivamente.
Resultados y Discusión: Fueran analizadas cerca de 14.3% de las dietas producidas y servidas a los pacientes con ERC. La densidad media de las di etas fue baja (0,7 kcal/g). Fue encontrada inadecuación nutricional para el contenido medio en lípidos (15%) y contenido de ácido graso linolénico (0,4%) y de energía (23,4 kcal/kg/día). El contenido de carbohidratos (63,5%) y el contenido de proteínas (1,0 g/kg/día) superaron los niveles de recomendaciones.
Conclusiones: La dieta hospitalaria oral preparada para los pacientes con enfermedad renal crónica se muestra desequilibrada y desfavorable para el tratamiento clínico de los pacientes.

Palabras clave: Nutrición clínica. Energía. Desnutrición. Educación nutricional. Proteínas. Dieto terapia.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v31n1/52originalotros01.pdf

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