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Nutrición Hospitalaria

On-line version ISSN 1699-5198Print version ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.31 n.1 Madrid Jan. 2015

http://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.31.1.8284 

CASO CLÍNICO

 

An exclusively based parenteral fish-oil emulsion reverses cholestasis

Una emulsión lipídica basada exclusivamente en aceite de pescado revierte la colestasis

 

 

Miryam Triana Junco1, Natalia García Vázquez2, Carlos Zozaya1, Marta Ybarra Zabala1, Steven Abrams3, Abelardo García de Lorenzo4 and Miguel Sáenz de Pipaón Marcos1

1Neonatology Department, La Paz University Hospital, Madrid, España.
2Pharmacy Department, La Paz University Hospital, Madrid, España.
3Baylor College of Medicine, Houston, Texas.
4Intensive Care Unit, La Paz University Hospital, Madrid, España.

 

 


ABSTRACT

Prolonged parenteral nutrition (PN) leads to liver damage. Recent interest has focused on the lipid component of PN. A lipid emulsion based on w-3 fatty acids decrease conjugated bilirubin. A mixed lipid emulsion derived from soybean, coconut, olive, and fish oils reverses jaundice.
Here we report the reversal of cholestasis and the improvement of enteral feeding tolerance in 1 infant with intestinal failure-associated liver disease. Treatment involved the substitution of a mixed lipid emulsion with one containing primarily omega-3 fatty acids during 37 days. Growth and biochemical tests of liver function improved significantly. This suggests that fat emulsions made from fish oils may be more effective means of treating this condition compared with an intravenous lipid emulsion containing soybean oil, medium -chain triglycerides, olive oil, and fish oil.

Key words: Cholestasis. Intravenous lipid emulsions. Infant.


RESUMEN

La nutrición parenteral prolongada produce daño hepático. Recientemente se ha comunicado el efecto de las emulsiones lipídicas intravenosas basadas exclusivamente en ácidos grasos omega-3 en la resolución de la colestasis. Lo mismo se ha observado con el uso de emulsiones lipídicas mixta derivadas del aceite de soja, coco, oliva y pescado.
Comunicamos la desaparición de colestasis y mejoría de la tolerancia enteral en un niño con enfermedad hepática asociada a nutrición parenteral. El tratamiento consistió en sustituir una emulsión lipídica mixta por otra que contenía de forma exclusiva aceite de pescado durante 37 días. El crecimiento y los datos bioquímicos de función hepática mejoraron de forma significativa. Este caso sugiere que emulsiones lipídicas intravenosas a partir de aceite de pescado pueden ser mas eficaces para tratar la colestasis si se comparan con emulsiones mixtas.

Palabras clave: Colestasis. Emulsiones lipídicas intravenosas. Lactante.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v31n1/60casoclinico01.pdf

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