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Nutrición Hospitalaria

On-line version ISSN 1699-5198Print version ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.31 n.2 Madrid Feb. 2015

https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.31.2.7845 

REVISION

 

Safety in the hypertriglyceridemia treatment with n-3 polyunsaturated fatty acids on glucose metabolism in subjects with type 2 diabetes mellitus

Seguridad en el tratamiento de la hipertrigliceridemia con n-3 ácidos grasos poliinsaturados en el metabolismo de la glucosa en pacientes con diabetes mellitus tipo 2

 

 

Caio Eduardo Gonçalves Reis1, Karla Câmara Landim2, Aline Costa Santos Nunes3 and Jane Dullius4

1School of Health Sciences, University of Brasilia, Brazil.
2Doce Desafio Program, University of Brasilia, Brazil.
3Department of Pharmacy, University of Brasilia, Brazil.
4School of Physical Education, University of Brasilia, Brazil.

 

 


ABSTRACT

Introduction: Type 2 diabetes mellitus increases the risk of hypertriglyceridemia and is an independent risk factor for cardiovascular diseases. Current literature reveals the beneficial effects of n-3 polyunsaturated fatty acids (n-3 PUFA) in hypertriglyceridemia treatment, however the safety for type 2 diabetic subjects are still debatable. This literature review discusses the safety on glucose metabolism of n-3 PUFA supplementation in the treatment of hypertriglyceridemia in subjects with type 2 diabetes mellitus.
Methods: A literature review was conducted on EMBASE and MEDLINE database to investigate clinical trials published since 1990 until June 2014 that investigated the effects of dietary/supplementation n-3 PUFA intake in hypertriglyceridemia treatment in subjects with type 2 diabetes mellitus.
Results and Discussion: Fourteen clinical trials (n = 2,105) were included in this review. All trials reported a reduction in triglycerides levels between 12 - 34% in intra-group and 15 - 36% in between-groups analysis. Four trials showed a significant increase in LDL-c (6 - 18%) and another four in HDL-c levels (4 - 15%). No significant changes were found to total cholesterol, VLDL-c, fasting glucose, HbA1C, and insulin sensitivity index.
Conclusions: The n-3 PUFA supplementation leads an improvement on TG levels and did not result in any impairment on glucose metabolism in hypertriglyceridemic patients with type 2 diabetes mellitus being a safe option to treat the diabetic population.

Key words: N-3 PUFA. Diabetes mellitus. Triglycerides. Lipid profile. Cardiovascular diseases.


RESUMEN

Introducción: Diabetes mellitus tipo 2 aumenta el riesgo de hipertrigliceridemia y es un factor de riesgo independiente para las enfermedades cardiovasculares. La literatura actual revela efectos beneficiosos de n-3 ácidos grasos poliinsaturados (n-3 AGPI) en el tratamiento de la hipertrigliceridemia, sin embargo, la seguridad de este tratamiento en los sujetos diabéticos tipo 2 es discutible. Esta revisión de la literatura discute la seguridad del n-3 PUFA la suplementación sobre el metabolismo de la glucosa en el tratamiento de la hipertrigliceridemia en pacientes con diabetes mellitus tipo 2.
Métodos: Se ha realizado una revisión de la literatura en la base de datos MEDLINE y EMBASE del los ensayos clínicos publicados con fecha posterior al 1990 hasta Junio de 2014 sobre los efectos de la ingesta / suplementos del n-3 AGPI en el tratamiento de la hipertrigliceridemia en pacientes con diabetes mellitus tipo 2.
Resultados y Discusión: Catorce estudios clínicos (n = 2105) se incluyeron en esta revisión. Del estudios informaron una reducción en los niveles de triglicéridos entre 12 a 34% en interior del grupo comparación y de 15 a 36% en entre grupos análisis. Cuatro estudios mostraron un aumento significativo en el LDL-c (6-18%) y otros cuatro en los niveles de HDL-c (4 - 15%). No se encontraron cambios significativos en el colesterol total, VLDL-c, la glucosa, HbA1c y el índice de sensibilidad a la insulina.
Conclusión: El n-3 AGPI suplementación lleva una mejora en los niveles de triglicéridos y no arrojaron deterioro en el metabolismo de la glucosa en pacientes con hipertrigliceridemia con diabetes mellitus tipo 2 siendo una opción segura para el tratamiento de la población diabética.

Palabras clave: N-3 PUFA. Diabetes mellitus. Triglicéridos. Perfil de lípidos. Enfermedades cardiovasculares.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v31n2/06revision05.pdf

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