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Nutrición Hospitalaria

On-line version ISSN 1699-5198Print version ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.31 n.2 Madrid Feb. 2015

http://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.31.2.7715 

ORIGINAL / Valoración nutricional

 

Nutritional assessment in surgical oncology patients: a comparative analysis between methods

Valoración nutricional en pacientes oncológicos quirúrgicos: un análisis comparativo entre métodos

 

 

Carla de Magalhães Cunha1, Ethiane de Jesus Sampaio3, Maria Lúcia Varjão4, Clarissa Simon Factum5, Lilian Barbosa Ramos2 and Jairza Maria Barreto-Medeiros2

1Master’s Degree of Food Nutrition and Health, School of Nutrition, Federal University of Bahia.
2Clinical Nutrition Department, School of Nutrition, Federal University of Bahia.
3Department of Nutrition and Dietetics, Professor Edgard Santos University Hospital, Bahia.
4Department of Nutrition and Dietetics, Aristides Maltez Hospital, Bahia.
5Graduate in School of Nutrition, Federal University of Bahia. Brazil.

 

 


ABSTRACT

Background and aims: The malnutrition found in oncology patients is the main responsible for the increase in morbimortality and worsening of their quality of life. Currently, the assessment of malnutrition is performed by subjective and objective methods, or the combination of them. Although these methods are routinely applied and their association is very common in clinical practice, there are few studies on the agreement between them. Thereby, this study aims to compare different methods for nutritional status assessment in surgical oncology patients.
Methods: 173 oncology patients, admitted for surgery, were submitted to an anthropometric evaluation and answered a SGA, PG-SGA and NRS-2002. Kappa test was used to evaluated the level of concordance between the methods.
Results: Poor concordance were observed between BMI and NRS-2002 (K=0,286), SGA (K=0,372) and PG-SGA (K=0,173). Among the subjective methods, the best results were found for SGA and PG-SGA (K=0,690), and the lowest between NRS-2002 and both others (SgA: K=0,345; PG-SGA: K=0,322).
Conclusions: The poor concordance found between objective and subjective methods reinforces the importance of associating indicators in the nutritional assessment of this population Despite of the poor concordance found between the nutritional status assessment methods investigated in this study, patients who had greater depletion of body stores were also diagnosed with a higher degree of malnutrition by subjective methods.

Key words: Nutritional status. Oncology. Subjective assessment. Anthropometry. Concordance.


RESUMEN

Introducción y objetivos: La desnutrición en el paciente oncológico es responsable por el aumento de la mor-bilidady la mortalidady produce una disminución de su calidad de vida. En la actualidad, la identificación de la desnutrición se lleva a cabo por medio de métodos subjetivos y objetivos o por la unión de ambos. A pesar de la asociación de estos métodos como examen de rutina en la práctica clínica, son muy pocos los trabajos que evalúan la concordancia entre ellos. De ese modo, el objetivo de este estudio fue comparar diferentes métodos para evaluar el estado nutricional de los pacientes oncológicos quirúrgicos.
Métodos: Se analizaron 173 pacientes oncológicos, ingresados para cirugía, se sometieron a una evaluación antropométrica y respondieron a SGA, PG-SGA y NRS-2002. Se utilizó el test Kappa para evaluar el nivel de concordancia entre los métodos.
Resultados: Baja concordancia entre el IMC con el NRS-2002 (K=0,286), ASG(K=0,372) y ASG-PPP (K=0,173) fue identificado. Entre los métodos subjetivos, los resultados fueron mejores com ASG y ASG-PPP (K=0,690) y menor entre el NRS-2002 y los otros (ASG: K=0,345; ASG-PPP: K=0,322).
Conclusión: Los resultados demostraron baja concordancia entre los métodos objetivos y subjetivos, lo que refuerza La importancia de la asociación de los indicadores en la evaluación nutricional de esta población. Aunque se ha encontrado baja concordancia entre los métodos de evaluación nutricional empleados en este estudio, los pacientes que presentaron una mayor reducción de las reservas corporales, fueron diagnosticados com un mayor grado de mal nutrición por los métodos subjetivos.

Palabras clave: Estado nutricional. Oncología. Valoración subjectiva. Antropometría. Concordancia.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v31n2/50originalvaloracionnutricional04.pdf

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