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Nutrición Hospitalaria

On-line version ISSN 1699-5198Print version ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.31 n.2 Madrid Feb. 2015

https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.31.2.8267 

ORIGINAL / Valoración nutricional

 

Differences in food intake and nutritional habits between Spanish adolescents who engage in ski activity and those who do not

Ingesta de alimentos y hábitos nutricionales entre adolescentes españoles que practican y no practican esquí

 

 

Miguel Mariscal-Arcas1,2, Celia Monteagudo1, Jessenia Hernández-Elizondo3, Samira Benhammou1, Ma Luisa Lorenzo1 and Fatima Olea-Serrano1

1Department of Nutrition and Food Science, Research Group Nutrition, Diet and Risk Assessment (AGR-255), University of Granada. Spain.
2Department of Food Technology, Nutrition and Food Science, University of Murcia, Spain.
3Escuela de Educación Física y Deportes, Universidad de Costa Rica, San José, Costa Rica.

 

 


ABSTRACT

Background: Increasing obesity among adolescents in the industrialized world may result from poor nutritional habits and inadequate exercise.
Aim: To determine differences in food intake, nutritional habits, and body mass index between Spanish adolescents who engage in ski activity and those who do not.
Methods: A socio-demographic survey, food frequency questionnaire, 24-hr dietary recall, and physical activity questionnaire were completed by 300 Spanish schoolchildren aged 10 to 18 yrs. Results were compared (Student’s t, chi-square and Fisher’s exact test) between adolescents engaged (SP) and not engaged (N-SP) in skiing according to their sex.
Results: SP adolescents devoted > 4 h/day to physical activity versus < 1 h for N-SP adolescents. No significant differences were found in nutrient intake or nutritional habits between SP and N-SP adolescents. Protein and fat intakes of both groups were above recommended levels. A higher proportion of N-SP than SP males were overweight. Logistic regression analysis showed that the maintenance of a normal weight was favored by the practice of skiing, the consumption of sugar-free drinks, and supplementation with vitamins/mineral salts and was negatively associated with body weight dissatisfaction, intake of nutritional supplements other than vitamins or minerals, and the consumption of snacks.
Conclusions: The diet of this adolescent population was poorly balanced. Engagement in physical activity appears to be a key factor in maintaining a healthy body mass index.

Key words: Food intake. Nutritional habits. Adolescents. Physical activity. Sport.


RESUMEN

Antecedentes: El aumento de la obesidad entre los adolescentes en países desarrollados puede ser consecuencia de malos hábitos alimentarios y falta de actividad.
Objetivo: Determinar las diferencias en la ingesta de alimentos, hábitos nutricionales e índice de masa corporal entre adolescentes españoles que practican esquí y los que no lo hacen.
Métodos: Una muestra de 300 adolescentes españoles de 10 a 18 años completó una encuesta que incluyó variables sociodemográficas, un cuestionario de frecuencia de consumo de alimentos, recordatorio de 24h y un cuestionario de actividad física. Se utilizaron test de comparación paramétricos y no paramétricos para comparar los resultados entre adolescentes que practican (SP) y no practican (N-SP) esquí, en función al sexo.
Resultados: Los adolescentes SP dedicaron más de 4h diarias a la realización de actividad física mientras que los adolescentes N-SP dedicaron menos de 1 hora diaria a la actividad física. No se encontraron diferencias significativas en la ingesta de nutrientes o los hábitos nutricionales entre adolescentes SP y N-SP. La ingesta de proteínas y lípidos de ambos grupos estuvo por encima de los niveles recomendados. El sobrepeso fue más frecuente entre adolescentes N-SP. El análisis de regresión logística mostró que el mantenimiento de un peso normal se ve favorecido por la práctica del esquí, el consumo de bebidas sin azúcar y la suplementación con vitaminas/minerales y se asoció negativamente con la insatisfacción con el peso corporal, el consumo de suplementos nutricionales distintos a vitaminas o minerales y el consumo de aperitivos.
Conclusiones: La dieta de esta población adolescente fue desequilibrada. La participación en la actividad física parece ser un factor clave en el mantenimiento de un índice de masa corporal saludable.

Palabras clave: Ingesta de alimentos. Hábitos nutricionales. Adolescentes. Actividad física. Deporte.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v31n2/53originalvaloracionnutricional07.pdf

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