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Nutrición Hospitalaria

versión On-line ISSN 1699-5198versión impresa ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.31 no.2 Madrid feb. 2015

https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.31.2.7772 

ORIGINAL / Otros

 

Mites and the implications on human health

Ácaros y las consecuencias sobre la salud humana

 

 

Patricia Vogel1, Simone Morelo Dal Bosco1 and Noeli Juarez Ferla2

1Nutrition Course, Centro Universitario UNIVATES. Lajeado/RS,
2Acarology Laboratory, Museum of Natural Sciences, Centro Universitario UNIVATES. Lajeado/RS - Brazil.

 

 


ABSTRACT

Introduction: The infestation by mites of stored products is of great economic importance and public health, with consequences to human health.
Objectives: To describe the mite species associated to food and stored products that cause implications to human health as well as to analyze the loss of quality and nutritional composition of infested food.
Method: Literature review in LILACS-BIREME, SciELO and MEDLINE databases for publications in English, Portuguese and Spanish with the descriptors “mites”, “foods”, “storage mites”, “store product mites”, “dust mites”, “quality control”, “quality foods”, “chemical composition”, “chemistry”, “allergens” and “health”. There were identified 80 articles, but only 55 were related to the objectives of the study. Sixteen references were mentioned in the articles that were found after checked for relevance.
Results and discussion: The activity of the mites causes loss of sanitary quality, weight and nutritional composition of the infested products, with great economic loss in the grain industry. Inhalation, ingestion or contact of mites, byproducts of metabolism and feces may sensitize susceptible individuals and cause asthma, allergic rhinitis, contact dermatitis, enteritis and lead to anaphylaxis. The monitoring of temperature and humidity is essential for the control of mites, as well as better conservation and hygiene of the units of grain storage.

Key words: Mites. Store product mites. Food quality. Chemistry. Allergens.


RESUMEN

Introducción: La infestación por ácaros de productos almacenados es de gran importancia económica y de salud pública, con consecuencias para la salud humana.
Objetivos: Describir las especies de ácaros asociados a los productos alimenticios almacenados y que causan consecuencias para la salud humana, así como para analizar la pérdida de la calidad y la composición nutricional de los alimentos infestados.
Método: Revisión de la literatura en LILACS-BIREME, SciELO y MEDLINE bases de datos de las publicaciones en Inglés, portugués y español con los descriptores “ácaros”, “alimentos”, “ácaros de almacenamiento”, “los ácaros del producto de su tienda”, “los ácaros del polvo”, “calidad control “,” alimentos de calidad “,” composición química “,” química “,” alérgenos “y” salud “. Se identificaron 80 artículos, pero sólo 55 estaban relacionados con los objetivos del estudio. Dieciséis referencias fueron mencionados en los artículos que se encontraron después de verificado su relevancia.
Resultados y discusión: La actividad de los ácaros causan pérdida de calidad sanitaria, el peso y la composición nutricional de los productos infestados, con grandes pérdidas económicas en la industria del grano. La inhalación, ingestión o contacto de los ácaros, subproductos del metabolismo y las heces pueden sensibilizar individuos susceptibles y causar asma, rinitis alérgica, dermatitis de contacto, enteritis y conducir a la anafilaxis. El control de la temperatura y la humedad es esencial para el control de ácaros, así como una mejor conservación y la higiene de las unidades de almacenamiento de grano.

Palabras clave: Los ácaros. Ácaros de productos tienda. Calidad de los alimentos. Química. Alérgenos.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v31n2/54originalotros01.pdf

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