SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.31 issue3Chia induces clinically discrete weight loss and improves lipid profile only in altered previous valuesValidation of cut points of skeletal muscle mass index for identifying sarcopenia in chilean older people author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

My SciELO

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

  • On index processCited by Google
  • Have no similar articlesSimilars in SciELO
  • On index processSimilars in Google

Share


Nutrición Hospitalaria

On-line version ISSN 1699-5198Print version ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.31 n.3 Madrid Mar. 2015

https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.31.3.8200 

ORIGINAL / Alimentos funcionales

 

Effect of computer radiation on weight and oxidant-antioxidant status of mice

Efecto de la radiación sobre el peso y la computadora el estado antioxidante del oxidante de ratones

 

 

Xuexian Pei, Qijun Gu, Dongdong Ye, Yang Wang, Xu Zou, Lianping He, Yuelong Jin and Yingshui Yao

School of public Health, Wannan Medical College, Wuhu,Anhui 241002, China.

 

 


ABSTRACT

Objectives: To explore the effects of computer radiation on weight and oxidant-antioxidant status of rats, and further to confirm that whether vitamin C has protective effects on computer radiation.
Methods: Sixty Male adult ICR mice were randomly divided into six groups. each group give different treatment as follows: group A was control, group B given vitamin C intake, group C given 8 h/day computer radiation exposure, group D given vitamin C intake and 8 h/day computer radiation group E given 16 h/day computer radiation exposure, group F given vitamin C intake plus exposure to 16 h/day computer radiation. After seven weeks, mice was executed to collect the blood samples, for detecting total antioxidant capacity (T-AOC) and alkaline phosphates (ALP)content in serum or liver tissue were determined by ELIASA.
Results: No difference was found for the change of weight among six groups at different week. In the group C, D and F, the liver tissue T-AOC level were higher than the group A. In the group B, C and E, the serum ALP level were lower than the group A (P<0.05).
Conclusions: The study indicate that computer radiation may have an adverse effect on T-AOC and ALP level of mice, and vitamin C have protective effect against computer radiation.

Key words: Electromagnetic Radiation. Vitamin C. Antioxidants.


RESUMEN

Objetivos: Explorar los efectos de la radiación de ordenador sobre el peso y el estado oxidativo-antioxidativo de los ratones, y además para confirmar si la vitamina C tiene efectos protectores contra la radiación de ordenador.
Métodos: Sesenta ratones machos adultos ICR fueron aleatoriamente divididos en seis grupos. Cada grupo recibió un tratamiento diferente del modo siguiente: el grupo A fue el grupo de control, el grupo B recibió vitamina C, el grupo C fue sometido a una exposicion a la radiacion de ordenador de 8 h/día, el Grupo D recibió vitamina C y fue sometido a una exposicion a la radiacion de ordenador de 8 h/día, el Grupo E fue sometido a una radiación de ordenador de 16 h/día, el grupo F recibió vitamina C y fue sometido a una exposicion a la radiacion de ordenador de 16 h/día. Al cabo de siete semanas, los ratones fueron ejecutados para extraer las muestras de sangre, para detectar la capacidad antioxidante total (T-AOC) y el contenido de fosfatasa alcalina (ALP) en suero o en tejido hepático fue determinado mediante ELISA.
Resultados: No se encontraron diferencias en cuanto a cambio de peso entre los seis grupos diferentes. En los grupos C, D y F, el nivel en de T-AOC en tejido hepático fue más alto que en el grupo A. En los grupos B, C y E, el nivel de ALP en suero fue más bajo que en el Grupo A (P < 0,05).
Conclusiones: El estudio indican que la radiación de ordenador puede tener un efecto adverso en los niveles de T-AOC y ALP de ratones, y que la vitamina C tendría un efecto protector contra la radiación del ordenador.

Palabras clave: Radiación electromagnética. Vitamina C. Antioxidantes.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v31n3/26originalalimentosfuncionales04.pdf

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License