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Nutrición Hospitalaria

versión On-line ISSN 1699-5198versión impresa ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.31 no.4 Madrid abr. 2015

http://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.31.4.8490 

ORIGINAL / Obesidad

 

Vitamin D deficiency is associated with insulin resistance independent of intracellular calcium, dietary calcium and serum levels of parathormone, calcitriol and calcium in premenopausal women

La deficiencia de vitamina D se asocia con resistencia a la insulina independiente del calcio intracelular, el calcio de la dieta y los niveles séricos de hormona paratiroidea, calcitriol y calcio en mujeres premenopáusicas

 

 

Thaís da Silva Ferreira1, Tatiana Martins Rocha2, Márcia Regina Simas Torres Klein3 and Antonio Felipe Sanjuliani4

1,4Discipline of Clinical and Experimental Pathophysiology, Rio de Janeiro State University, Rio de Janeiro.
2,3Nutrition Institute, Rio de Janeiro State University, Rio de Janeiro. Brazil.

 

 


ABSTRACT

Background: There is evidence that vitamin D deficiency is associated with increased risk of cardiovascular disease. However, it is not known if this association is independent of dietary calcium, intracellular calcium and serum levels of parathormone, calcitriol and calcium.
Objectives: To investigate the independent relationship of vitamin D deficiency with insulin resistance, lipid profile, inflammatory status, blood pressure and endothelial function.
Method: Cross-sectional study conducted with 73 healthy Brazilian premenopausal women aged 18 . 50 years. All participants were evaluated for: 25 hydroxyvitamin D serum levels, anthropometric parameters, body composition, calcium metabolism, insulin resistance, lipoprotein profile, inflammatory status, blood pressure and endothelial function. Endothelial function was assessed by reactive hyperemia index using Endo-PAT 2000R. Women were stratified in two groups: with vitamin D deficiency (25 hydroxyvitamin D < 20 ng/ml; n=12) and without vitamin D deficiency (25 hydroxyvitamin D ≥ 20 ng/ml; n=61).
Results and discussion: Participants with vitamin D deficiency compared with those without deficiency of this vitamin had significantly higher levels of glucose (88.25 ± 3.24 vs. 80.15 ± 1.13 mg/dl), greater HOMA-IR (6.43 ± 0.73 vs. 4.42 ± 0.25) and lower reactive hyperemia index (1.68 ± 0.1 vs. 2.17 ± 0.1). After adjustments for confounding factors including age, body mass index, waist circumference, dietary calcium, intracellular calcium and serum levels of parathormone, calcitriol and calcium differences between groups remained significant, regarding glucose and HOMA-IR.
Conclusions: The findings of the present study suggest that vitamin D deficiency is associated with insulin resistance independent of dietary calcium, intracellular calcium and serum levels of parathormone, calcitriol and calcium in healthy premenopausal women.

Key words: Vitamin D. Insulin resistance. Endothelial function. Glucose. Parathormone.


RESUMEN

Introduccion: Hay evidencias de que la deficiencia de vitamina D se asocia con mayor riesgo de enfermedad cardiovascular. Sin embargo, no se sabe si esta asociacion es independiente de calcio en la dieta, el calcio intracelular y los niveles sericos de hormona paratiroidea, calcitriol y calcio.
Objetivos: investigar la relacion independiente de la deficiencia de vitamina D con resistencia a la insulina, el perfil lipidico, el estado inflamatorio, la presion arterial y la funcion endotelial.
Metodos: Estudio transversal realizado con 73 mujeres pre menopausicas sanas brasilenas con edad 18-50 anos. Todos los participantes fueron evaluados para: niveles sericos de 25 hidroxivitamina D, parametros antropometricos, la composicion corporal, metabolismo del calcio, resistencia a la insulina, el perfil de lipoproteinas, estado inflamatorio, la presion arterial y la funcion endotelial. La funcion endotelial fue evaluada por el indice de hiperemia reactiva mediante el uso de Endo-PAT 2000R. Las mujeres fueron estratificados en dos grupos: con deficiencia de vitamina D (25 hidroxivitamina D <20 ng / ml; n = 12) y sin deficiencia de vitamina D (25 hidroxivitamina D ≥ 20 ng / ml; n = 61).
Resultados y Discusion: Los participantes con deficiencia de vitamina D en comparacion con aquellos sin deficiencia de esta vitamina tenian niveles significativamente mas altos de glucosa (88.25 ± 3.24 vs. 80.15 ± 1.13 mg/ dl), mayor indice HOMA-IR (6.43 ± 0.73 vs. 4.42 ± 0.25) y menor indice de hiperemia reactiva (1.68 ± 0.1 vs. 2.17 ± 0.1). Despues de los ajustes por factores de confusion como la edad, indice de masa corporal, circunferencia de la cintura, el calcio en la dieta, el calcio intracelular y los niveles sericos de hormona paratiroidea, calcitriol y calciolas diferencias entre los grupos siguieron siendo significativas, con respecto a la glucosa y el HOMA-IR.
Conclusiones: Los resultados del presente estudio sugieren que la deficiencia de vitamina D se asocia con resistencia a la insulina independiente de calcio en la dieta, el calcio intracelular y los niveles séricos de hormona paratiroidea, calcitriol y calcio en mujeres pre menopáusicas sanas.

Palabras clave: Vitamina D. Resistencia a la insulina. La función endotelial. Glucosa. La hormona paratiroidea.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v31n4/05originalobesidad01.pdf

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