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Nutrición Hospitalaria

versión On-line ISSN 1699-5198versión impresa ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.31 no.4 Madrid abr. 2015

http://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.31.4.8438 

ORIGINAL / Investigación animal

 

Serum and liver lipids distributions in streptozotocin induced diabetic rat treated with diet containing Yam (Dioscorea bulbifera) flour

Suero y hepáticas lípidos en ratas diabéticas tratados con dieta que contenía harina ñame (dioscorea bulbifera)

 

 

Letícia Rozeno Pessoa1,Thaís de Salgado Rêgo1, Louise da Silva Asht1, Igor Cabral Coutinho do Rêgo Monteiro2, Rodrigo Soares Fortunato2, Márcia Barreto da Silva Feijó3, André Manoel Correia-Santos1, Carlos Alberto Soares da Costa1 and Gilson Teles Boaventura1

1Experimental Nutrition Laboratory, College of Nutrition, Federal Fluminense University.
2Laboratory of Molecular Radiobiology, Institute of Biomedical Sciences, Federal University of Rio de Janeiro.
3Bromatology Laboratory, College of Pharmacy, Federal Fluminense University, Niterói. Brazil.

 

 


ABSTRACT

Introduction: Liver disease as a major cause of mortality in patients with diabetes mellitus. There is a interest to investigate the hypolipidemic properties of yam. The goal was assess the role of Brazilian yam (Dioscorea bulbifera) on serum and hepatic levels of triglycerides and cholesterol, in female diabetic rats.
Methods: The rats were divided into three groups: Control (C), Diabetic (DM); Diabetic Yam (DMY), treated with diet containing 25g/100g of yam flour. After 5 weeks of experiment, glucose, insulin, gonadal fat and liver mass were evaluated. Serum and liver concentrations of triglycerides and cholesterol concentrations were quantified. Total liver thiols were determined.
Results: After the 5 weeks, experimental groups shower (P < 0.05): Lower body mass; lower serum insulin; higher food intake and higher blood glucose concentration. DMY (vs. DM) group showed (P < 0.05): Lower blood glucose; higher gonadal fat mass; lower serum and hepatic triglycerides; higher hepatic cholesterol and thiols concentrations. DMY (vs. C) group showed: Similar serum and hepatic triglycerides and hepatic thiols.
Conclusions: Brazilian yam (Dioscorea bulbifera) alleviated the consequences of the experimental diabetic disease, suggesting protection to hypertriglyceridemia and lipid peroxidation.

Key words: Dioscorea bulbifera. Lipid profile. Thiol. Streptozotocin. Diabetic rats.


RESUMEN

Introducción: La enfermedad hepática como una de las principales causas de mortalidad en los pacientes con diabetes mellitus. Hay un interés para investigar las propiedades hipolipemiantes de ñame. El objetivo era evaluar el papel de ñame brasileña (Dioscorea bulbifera) en suero y los niveles hepáticos de triglicéridos y colesterol, en las ratas diabéticas .
Métodos: Las ratas se dividieron en tres grupos: control (C), diabéticos (DM); Diabetic ñame (DMA), se trata con dieta que contenía 25 g / 100 g de harina de ñame. Después de 5 semanas de experimento, la glucosa, la insulina, la grasa gonadal y la masa del hígado fueron evaluados. Se cuantificaron las concentraciones de suero e hígado de los triglicéridos y las concentraciones de colesterol. Se determinaron los tioles totales de hígado.
Resultados: Después de las 5 semanas, experimental ducha grupos (p <0,05): la masa corporal inferior; insulina sérica inferior; más alta la ingesta de alimentos y una mayor concentración de glucosa en sangre. DMY (vs. DM) grupo mostró (P <0.05): Baje la glucosa en sangre; masa grasa gonadal superior; inferior y triglicéridos séricos hepáticas; más altos de colesterol y tioles concentraciones hepáticas. DMY (vs. C) grupo mostró: suero similares y triglicéridos hepáticos y tioles hepáticas.
Conclusiones: Ñame brasileño (Dioscorea bulbifera) alivian las consecuencias de la enfermedad diabética experimental, lo que sugiere protección para la hipertrigliceridemia y la peroxidación lipídica.

Palabras clave: Dioscorea bulbifera. Perfil lipídico. Tiol. Estreptozotocina. Ratas diabéticas.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v31n4/26originalinvestigacionanimal02.pdf

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