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Nutrición Hospitalaria

versão On-line ISSN 1699-5198versão impressa ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.31 no.4 Madrid Abr. 2015

http://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.31.4.8293 

ORIGINAL / Otros

 

Compliance of nutritional recommendations of Spanish pregnant women according to sociodemographic and lifestyle characteristics: a cohort study

Cumplimiento de las recomendaciones nutricionales de mujeres embarazadas en españa en relación a sus características sociodemográficas: estudio de una cohorte

 

 

María Villar Vidal1, Pilar Amiano1,2,3, Clara Rodríguez Bernal4, Loreto Santa Marina1,2,3, Imanol Mozo3,5, Jesús Vioque3,6, Eva María Navarrete-Muñoz6, Dora Romaguera7,8,9, Damaskini Valvi8, Ana Fernández Samoano10, Adonina Tardón10 and Jesús Ibarluzea1,2,3

1Biodonostia Health Institute, San Sebastián, Spain.
2Public Health Department of Gipuzkoa, San Sebastian, Spain.
3CIBER de Epidemiología y Salud Pública (CIBERESP), Spain.
4Centro Superior de Investigación en Salud Pública, Valencia, Spain.
5Departamento de Matemáticas Universidad del País Vasco, Spain.
6Departamento de Salud Pública Universidad Miguel Hernandez, Alicante, Spain.
7Research Unit, University Hospital Son Espases, Palma de Mallorca, Spain.
8Center for Research in Environmental Epidemiology (CREAL), Barcelona, Spain.
9School of Public Health, Imperial College London, UK.
10Universidad de Oviedo, Spain.

 

 


ABSTRACT

Objective: To assess nutrient intakes and compliance with nutritional recommendations in pregnant women according to selected sociodemographic characteristics and lifestyles.
Methods: Cross-sectional study based on data from Spanish INMA cohort which recruited 2,585 pregnant women between 2003 and 2008 from four different regions of Spain. Sociodemographic information and anthropometry was collected and dietary intake was assessed through Food Frequency Questionnaires. The adequacy of food group intake was assessed considering current recommendations and from the Spanish Society of Nutrition. Moreover, intake of vitamin A, vitamin C and vitamin E, were compared with the Dietary Reference Intakes of the US Institute of Medicine.
Results: Percentage of women that did not fulfil the recommendations for cereals and legumes (3-4 servings/ day) was 70.0%, for fruit intake (2-3 servings/day) it was 39.2%, for vegetables (2-4 servings/day) 47.3% and for dairy (3-4 servings/day) it was 51.6%. Intake of fruit and vegetables increased with age, educational degree and with physical activity (p<0.05). Also non-Spanish achieved better the recommendations. Percentage of pregnant women that did not fulfil the requirements (DRI) of vitamins A and C was 13.2 % and 16.2 respectively. More than 65% of the women did not met the recommended diary intake of vitamin E of 19 mg/day during the lactation period.
Conclusions: Maternal age, education, having healthy habits, as well as country of origin are factors strongly associated with the composition of the diet. Sedentary women and those with a low education are at risk for low vitamin and antioxidant intake and non-optimal food choices during pregnancy.

Key words: Diet. Pregnancy. Inadequacies. Nutritional guidelines. Sociodemographic characteristics. Antioxidants.


RESUMEN

Objetivo: Estudiar las ingesta dietética y cumplimiento de las recomendaciones nutricionales de una población de mujeres embarazadas, de acuerdo a sus características sociodemográficas y hábitos de vida.
Métodos: se trata de un estudio prospectivo basado en datos de la cohorte española INMA (Infancia y Medioambiente). Se han reclutado 2.585 mujeres embarazadas entre los años 2003 y 2008 en cuatro regiones diferentes de España. La ingesta dietética ha sido recogida mediante Cuestionarios de Frecuencia Alimentaria (CFA) y la información antropométrica, sociodemográfica y de estilos de vida a través de cuestionarios generales. La ingesta de grupos de alimentos y de vitaminas A, C y E y carotenoides fueron comparadas con las ingestas dietéticas de referencia de las guías Española y Americana.
Resultados: El porcentaje de mujeres embarazadas que no cumplían las recomendaciones de cereales y legumbres (3-4 raciones /día) fue del 70 %, de frutas (2-3 raciones /día) el 39,2%, de verduras (2-4 raciones /día) fue del 47,3% y de lácteos (3-4 raciones /día) el 51,6%. La ingesta de frutas y verduras fue mayor en mujeres extranjeras y aumento con la edad, con el nivel de estudios y en mujeres con mayor actividad física (p<0.05). El porcentaje de mujeres embarazadas que no cumplieron los requerimientos (CDR) de vitaminas A y C fueron el 13,2% 16, 2% respectivamente. Mas del 65% de las mujeres no cumplieron el mínimo de ingesta de vitamina E (19 mg/día) recomendado para mujeres embarazadas y en periodo de lactancia.
Conclusiones: En este estudio se ha observado que factores como la edad, educación, tener hábitos de vida saludables así como el país de origen están fuertemente asociados a la composición de la dieta en las mujeres embarazadas. Mujeres sedentarias y con bajo nivel educativo tienen ingesta más bajas de vitaminas y antioxidantes procedentes de las frutas y verduras y por lo tanto más riesgo de llevar una dieta poco adecuada durante el embarazo.

Palabras clave: Dieta. Embarazo. Incumplimiento. Guías nutricionales. Características sociodemográficas. Antioxidantes.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v31n4/47originalotros02.pdf

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