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Nutrición Hospitalaria

On-line version ISSN 1699-5198Print version ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.31 n.5 Madrid May. 2015

http://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.31.5.8669 

ORIGINAL / Pediatría

 

Modifiable environmental obesity risk factors among elementary school children in a Mexico-US Border City

Entornos modificables de factores de riesgo de obesidad entre niños de educación básica en la frontera México-USA

 

 

Rita Gabriela López-Barrón1, Arturo Jiménez-Cruz2 and Montserrat Bacardí-Gascón2

1Autonomous University of Baja California. Nutrition Program. Professor at Universidad de Xochicalco.
2Profesor de la Universidad Autónoma de Baja California. Facultad de Medicina y Psicología. México.

 

 


ABSTRACT

Background: The increasing overweight (OW) and obesity (OB) prevalence in Mexican children warrant the assessment of the environmental risk factors.
Objective: To assess whether there is an association between food availability in children's environments and their food consumption with BMI z-score and waist circumference (WC).
Methods: Six hundred and eighty four children, 264 parents, 22 teachers and cafeteria staff in the schools and street vendors participated in the study. Weight, height, and WC of 5th grade children were assessed. Food frequency, physical activity (PA) and eating habits questionnaires were applied to parents, children and teachers. A food inventory questionnaire was applied to parents, cafeteria staff in the schools, street vendors and stores near the schools.
Results: The children's mean age was 10.5. Twenty eight per cent of the children were overweight, 26% obese and 25% had abdominal obesity. A positive correlation was found between energy-dense foods (EDF), fruit and vegetable availability at home and their weekly consumption. Also a correlation between consumption of soft drinks and other EDF was found. The largest contributors to food consumption were the availability at home and at school (R2 = 0.11, p = 0.0001). Children's TV viewing was positively correlated with parents TV viewing time. For each hour of increase (from cero to seven) in daily TV viewing children were more likely to be overweight or obese (OR=1.22 95% CI 1.02-1.45, p=0.026).
Conclusion: EDF, fruit and vegetable availability in and near home and school along with hours of TV viewing were positively associated with obesity.

Key words: Childhood obesity. Mexican children. Risk Factors. Elementary School Children. Schools. Energy Dense Foods.


RESUMEN

Antecedentes: El aumento de la prevalencia de sobrepeso (SP) y la obesidad (OB) en niños mexicanos, hace necesario la valoración de los factores de riesgo ambientales.
Objetivo: Valorar si existe asociación entre la disponibilidad de alimentos en el entorno de los niños y el consume de alimentos con el puntaje Z de IMC y la circunferencia de cintura (CC).
Métodos: Participaron en el estudio 684, 264 padres, 22 maestros, el personal de cafetería de las escuelas, y vendedores ambulantes. Se valoró el peso, la estatura la CC, de niños de quinto año de educación básica. Se aplicaron a los padres, niños y maestros un cuestionario de frecuencia de consumo de alimentos, uno de actividad física y uno de hábitos alimentarios. Un inventario de alimentos se aplicó a los padres, al personal de la cafetería de la escuela, a los vendedores y a las tiendas cercanas a las escuelas.
Resultados: La media de edad de los niños fue 10.5 años. 28% de los niños tenían SP, 26% OB, y 25% obesidad abdominal (OA). Se observó una correlación positiva entre el consumo de alimentos densamente energéticos (ADE), frutas, y verduras con la disponibilidad en casa y con el consumo semanal. También se observó una correlación entre el consumo de refrescos y otras ADE. El factor que más contribuía al consumo de alimentos fue la disponibilidad en casa y en la escuela (R2 = 0.11, p = 0.0001). Se observó una asociación positiva entre el tiempo que los niños ven televisión con el de sus padres. Por cada hora de aumento (de 0 a 7) de ver televisión al día, los niños tenían más posibilidades de tener SP o OB (OR=1.22 95% CI 1.02-1.45, p=0.026).
Conclusión: La disponibilidad de ADE, de frutas y verduras en o fuera de casa o de la escuela, además de las horas de ver televisión estuvieron positivamente asociadas con la obesidad.

Palabras clave: Obesidad infantil. Niños mexicanos. Factores de riesgo. Niños de primaria. Alimentos densamenteenergéticos.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v31n5/18originalpediatria01.pdf

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