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Nutrición Hospitalaria

On-line version ISSN 1699-5198Print version ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.31 n.5 Madrid May. 2015

https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.31.5.8187 

ORIGINAL / Pediatría

 

Dietary potential renal acid load in Venezuelan children

Carga ácida potencial renal de la dieta en niños venezolanos

 

 

Mayerling López-Sayers1, Jennifer Bernal2 and Michelle López3

1Magister in Nutrition, Nutritionist at the "Instituto de Previsión y Asistencia Social para el Personal del Ministerio del Poder Popular para la Educación" (IPASME). Carrizal, Edo Miranda. Venezuela.
2Doctor in Science, Magister in Nutrition, Nutritionist. Researcher and professor of the Laboratory of Nutritional Assessment. Universidad Simón Bolívar. Caracas. Venezuela.
3Pediatric Nephrologist. Department of Nephrology. Pediatric Nephrologist at the Children's Hospital JM de los Ríos. Department of Pediatrics. Centro Médico Docente La Trinidad. Caracas.Venezuela.

 

 


ABSTRACT

Objective: Our aim was to determine and analyze the dietary PRAL and food composition pattern in apparently healthy children from 1 to 6 years of age.
Methods: Parents of 52 children were selected by convenience, in an outpatient clinic of healthy children. Dietary quality and pattern was assessed by 24 hour recall and food frequency questionnaire. We focused on the intake of macronutrients and food groups, such as meats, dairy, fruits and vegetables. Nutrient intake was compared with national and international recommendations. PRAL was determined according to the method described by Remer and Manz. Descriptive statistics and correlations were applied.
Results: Dietary intake of proteins, milk and meat was high, while fruits and vegetables intake was low. PRAL was positive in 92% of the children and correlated (p<0.05) with intake of energy, proteins, fat, meat and dairy products. Protein intake was above 2.5 g/kg/day in 46.2% of the children. Food groups with the highest unbalance were meat and dairy products for excessive intake and fruits and vegetables regarding low intake, both of which represent risk factors for endogenous acid production.
Conclusion: The diet of the children studied was characterized by an excessive acid load with the risk for the generation of systemic acidosis and its metabolic consequences.

Key words: Potential Renal Acid Load (PRAL). Protein intake. Fruit intake. Vegetable intake. Children.


RESUMEN

Objetivo: Determinar y analizar la carga ácida potencial renal de la dieta (Potential Renal Acid Load PRAL) y el patrón de alimentación de niños entre 1 a 6 años aparentemente sanos.
Métodos: Se seleccionaron según conveniencia a padres de 52 niños asistentes a una consulta de niños sanos. La calidad de la dieta y el patrón de alimentación se evalúo mediante un recordatorio de 24 horas y un cuestionario de frecuencia de alimentos. Se calculó la ingesta de macronutrientes y grupos de alimentos, como carnes, lácteos, frutas y verduras. La ingesta de nutrientes se comparó con las recomendaciones de energía y nutrientes. El PRAL se determinó según el método de Remer y Manz, para determinar la carga ácida de la dieta. Se aplicó estadística descriptiva y correlaciones entre el PRAL, nutrientes y grupos de alimentos.
Resultados: La ingesta de proteínas, de leche y de carnes fue elevada, mientras que la ingesta de rutas y hortalizas fue baja. El PRAL fue positivo en 92% de los niños, se asoció con mayor ingesta de energía, proteínas, grasas, carne y lácteos. La ingesta de proteínas fue > 2,5 g/kg/ día en 46,2% de los niños. Los grupos de alimentos con mayor desequilibrio debido a exceso fueron la carne y los productos lácteos, mientras que por déficit fue el grupo de frutas y hortalizas.
Conclusión: La dieta se caracteriza por una elevada carga de ácido o PRAL, lo que aumenta el riesgo de acidosis sistémica y sus consecuencias metabólicas.

Palabras clave: Carga ácida potencial renal (PRAL). Ingesta de proteínas. Ingesta de frutas. Ingesta de verduras. Niños.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v31n5/19originalpediatria02.pdf

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