SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.31 issue5Purine nucleoside phosphorylase and the enzymatic antioxidant defense system in breast milk from women with different levels of arsenic exposureThe FINUT healthy lifestyles guide: beyond the food pyramid author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

My SciELO

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

  • On index processCited by Google
  • Have no similar articlesSimilars in SciELO
  • On index processSimilars in Google

Share


Nutrición Hospitalaria

On-line version ISSN 1699-5198Print version ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.31 n.5 Madrid May. 2015

http://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.31.5.8589 

ORIGINAL / Otros

 

Magnesium in tap and bottled mineral water in Spain and its contribution to nutritional recommendations

Magnesio en el agua de consumo público y aguas minerales naturales en españa y su contribución en cubrir las necesidades nutricionales

 

 

Francisco Maraver1, Isidro Vitoria2, Cíntia Ferreira-Pêgo3,4, Francisco Armijo1 and Jordi Salas-Salvadó3,4

1Escuela Profesional de Hidrología Médica, Facultad de Medicina, Universidad Complutense, Madrid.
2Unidad de Nutrición y Metabolopatías. Hospital La Fe, Valencia.
3Human Nutrition Unit, Hospital Universitari de Sant Joan de Reus, Faculty of Medicine and Health Sciences, IISPV (Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili), Biochemistry Biotechnology Department. Universitat Rovira i Virgili, Reus, Spain.
4CIBERobn (Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición), Institute of Health Carlos III, Madrid, Spain.

 

 


RESUMEN

An appropriate magnesium intake has proved to have beneficial effects on bone health, reduce insulin resistance and prevent atherosclerosis.
Objective: To determine the concentration of magnesium in drinking water and bottled mineral water in Spain and assess its daily contribution to dietary recommendations.
Methods: We used ion chromatography to analyse the magnesium concentrations of public drinking waters in a representative sample of 108 Spanish municipalities (supplying 21,290,707 potential individuals) and 109 natural mineral waters sold in Spain (97 Spanish and 12 imported).
Results: The water generally contained between 15 and 45 mg/L of magnesium, but in seven municipalities it contained over 45 mg/L. The average magnesium concentration of 97 brands of Spanish natural mineral water was 16.27 mg/L (range: 0.11-141.2 mg/L). Of these, 33 contained between 15 and 45 mg/L of magnesium and four contained over 45 mg/L. Of the 12 imported brands, 4 contained over 45 mg/L. Assuming water consumption is as recommended by the European Food Safety Agency, water containing 15 to 45 mg/L of magnesium provides between 9 and 76.5% of the recommended intake of magnesium for children aged one to thirteen, up to 25.7% in adolescents, between 7.5 and 25.7% for adults, and up to 27% for lactating women. Water with 60 mg/L of magnesium provides between 30 and 102% of the recommended dietary allowance, depending on the age of the individual.
Discussion: The consumption of public drinking water and natural mineral water in a third of Spanish cities can be regarded as an important supplementary source of magnesium.

Key words: Magnesium. Drinking water. Natural mineral water. Water softening. Nutritional requirements.


ABSTRACT

Introducción: Una adecuada ingesta de magnesio condiciona una buena salud ósea y previene y la resistencia a la insulina y la arteriosclerosis.
Objetivo: Determinar el contenido en magnesio en aguas de bebida en España y valorar su contribución diaria a las ingestas recomendadas de este mineral.
Métodos: En 2012 se analizaron por cromatografía iónica las concentraciones de magnesio de distintas aguas de consumo público en una muestra representativa de 108 poblaciones españolas que abastecen a 21.290.707 personas, así como de 109 aguas minerales naturales embotelladas comercializadas en España (97 españolas y 12 importadas).
Resultados: La concentración media de magnesio en aguas de consumo público fue de 14,65±16,23 mg/L (rango: 0,07-70,08 mg/L). En 25 poblaciones el agua contenía 15-45 mg/L de magnesio y en 7 fue superior a 45 mg/L. La concentración media de magnesio de las 97 marcas españolas de aguas fue 16,27 mg/L (rango: 0,11-141,2 mg/L), 33 de ellas contenían 15-45 mg/L de magnesio, mientras que en 4 de ellas era mayor de 45 mg/L. De las 12 marcas importadas, 4 contenían más de 45 mg/L. Asumiendo la cantidad de ingesta de agua recomendada por la EFSA, si el agua contiene 15-45 mg/L de magnesio, ésta aportaría entre el 9 y el 76,5% de la ingesta de magnesio recomendada para los niños de 1-13 años, hasta el 25,7% en adolescentes, entre 7,5 y 25,7% en adultos, y hasta el 27% en lactantes. El agua conteniendo 60 mg/L de magnesio aportaría entre el 30 y el 102% de las recomendaciones según la edad.
Discusión: El agua de consumo público de un tercio de ciudades españolas y de aguas minerales naturales puede ser considerada como una fuente complementaria importante de magnesio ingerido.

Palabras clave: Magnesio. Agua de bebida. Agua mineral natural. Ablandamiento del agua. Necesidades nutricionales.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v31n5/52originalotros06.pdf

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License