SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.31 issue6A strategy for weight loss based on healthy dietary habits and control of emotional response to foodAssociation between serum uric acid levels and obesity among university students (China) author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

My SciELO

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

  • On index processCited by Google
  • Have no similar articlesSimilars in SciELO
  • On index processSimilars in Google

Share


Nutrición Hospitalaria

On-line version ISSN 1699-5198Print version ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.31 n.6 Madrid Jun. 2015

http://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.31.6.8686 

ORIGINAL / Obesidad

 

Modificación del peso corporal de los estudiantes universitarios en Navarra durante los tres primeros años de universidad

Changes in body weight of the university students at university

 

 

María Nelia Soto Ruiz1, Inés Aguinaga Ontoso1, Navidad Canga Armayor2, Francisco Guillén-Grima1, Juana Hermoso de Mendoza1, Inmaculada Serrano Monzo2 y Blanca Marín Fernández1

1Departamento de Ciencias de la Salud. Facultad de Ciencias de la Salud. Universidad Pública de Navarra, Pamplona.
2Departamento de Enfermería Comunitaria y Materno-Infantil, Facultad de Enfermería, Universidad de Navarra (Pamplona), España.

 

 


RESUMEN

Introducción: una de las estrategias para la prevención de la obesidad es la identificación de periodos críticos de aumento de peso, y existen estudios que confirman un aumento de peso corporal durante el periodo universitario.
Objetivo: determinar las modificaciones en el peso corporal de los estudiantes universitarios en España, durante los tres primeros años de universidad.
Métodos: estudio longitudinal y prospectivo de una muestra de estudiantes universitarios en España. Participaron universitarios matriculados en primer curso, a quienes se siguió en tercer curso. De los 1.162 estudiantes iniciales, 499 volvieron a participar (pérdida de seguimiento del 57,05%) y la muestra fue constituida por 452 estudiantes (pérdida de seguimiento del 60,8 %). Los estudiantes respondieron a un cuestionario y se valoró el peso y la talla corporal.
Resultados: el peso corporal experimentó un incremento medio de 0,600 kg. En los hombres 1,88 kg y sin apenas modificación en las mujeres. Entre el 44,7 % de los estudiantes que aumentaron de peso (60,8 % hombres y 36,8 % mujeres), la ganancia media de peso alcanzó los 3,4 kg.
Discusión:: durante el periodo universitario se produce un aumento del peso corporal que afecta principalmente a los hombres. Por este motivo, es necesario continuar con los programas de promoción de la salud en este entorno.

Palabras clave: Aumento de peso. Universidad.


ABSTRACT

Introduction: one of the strategies for the prevention of the obesity is the identification of critical periods of gain weight. Some studies confirm gain weight during the university period.
Objective: the purpose of the present study was to determine the changes in the body weight of the university students in Navarre.
Methods: prospective cohort study. Public University of Navarre and the University of Navarre, in Pamplona. Study examined weight change among 452 students attending at university in Pamplona, during first and third course. Four hundred and fifty two students completed the questionnaire. Weight and height were measures and body mass index was calculated.
Results: the mean body weight increased 0,600 kg, 1,8 kg for males and no change in body weight was observed in female. 44,7 % of students gained weight (60,8 % of men and 36,8 % of women), and the gain weight was of 3,4 kg.
Discussion: university years are a critical factor for the gain weight, particularly males. Consideration of this, is necessary the development of effective weight gain prevention strategies during the university.

Key words: Weight gain. Universities.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v31n6/08originalobesidad02.pdf

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License