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Nutrición Hospitalaria

versión On-line ISSN 1699-5198versión impresa ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.31 no.6 Madrid jun. 2015

http://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.31.6.8935 

ORIGINAL / Investigación animal

 

Adipose tissue redistribution caused by an early consumption of a high sucrose diet in a rat model

Redistribución del tejido adiposo en un modelo de rata debido al alto consumo de sacarosa desde edad temprana

 

 

Ashley Kate Castellanos Jankiewicz1, Sofía Montserrat Rodríguez Peredo1,2, Guillermo Cardoso Saldaña3, Eulises Díaz Díaz4, María Elizabeth Tejero Barrera1, Laura del Bosque Plata1, Roxana Carbó Zabala5*

1Laboratory of Nutrigenomics and Nutrigenetics, National Institute of Genomic Medicine. Periférico Sur #4809, Col. Arenal Tepepan, Tlalpan, C.P. 14610.
2National School of Biological Sciences, National Polytechnic Institute. Prolongación de Carpio y Plan de Ayala S/N, Col. Santo Tomás, Miguel Hidalgo, C.P. 11340.
3Department of Endocrinology, National Institute of Cardiology "Ignacio Chávez". Juan Badiano #1, Col. Sección XVI, Tlalpan, C.P. 14080.
4Department of Reproductive Biology, National Institute of Medical Sciences and Nutrition "Salvador Zurbirán". Vasco de Quiroga #15, Col. Sección XVI, Tlalpan, C.P. 14080.
5Department of Cardiovascular Biomedicine, National Institute of Cardiology "Ignacio Chávez". Juan Badiano #1, Col. Sección XVI, Tlalpan, C.P. 14080. Mexico D.F.

 

 


ABSTRACT

Introduction: obesity is a major public health problem worldwide. The quantity and site of accumulation of adipose tissue is of great importance for the physiopathology of this disease.
Objectives: the aim of this study was to assess the effect of a high carbohydrate diet on adipose tissue distribution.
Methods: male Wistar rats, control (CONT) and high sucrose diet (HSD; 30% sucrose in their drinking water), were monitored during 24 weeks and total energy and macronutrient intake were estimated by measuring daily average consumption. A bioelectrical impedance procedure was performed at 22 weeks of treatment to assess body compartments and systolic arterial blood pressure was measured. Serum was obtained and retroperitoneal adipose tissue was collected and weighed.
Results: HSD ingested less pellets and beverage, consuming less lipids and proteins than CONT, but the same amount of carbohydrates. Retroperitoneal adipose tissue was more abundant in HSD. Both groups were normoglycemic; triglycerides, adiponectin and leptin levels were higher, while total cholesterol and HDLcholesterol were lower in HSD; insulin, HOMA index and systolic blood pressure had a tendency of being higher in HSD.
Discussion: this model presents dyslipidemia and a strong tendency for insulin resistance and hypertension. Even though there was no difference in body compartments between groups, retroperitoneal adipose tissue was significantly increased in HSD. This suggests that a rearrangement of adipose tissue distribution towards the abdominal cavity takes place as a result of incluchronic high sucrose consumption, which contributes to a higher risk of suffering from metabolic and chronic degenerative diseases.

Keywords: Nutrition. Adipose tissue. Bioelectrical impedance. Sucrose. Obesity.


RESUMEN

Introducción: la obesidad es uno de los mayores problemas de salud pública en todo el mundo. El momento en que se establecee, la distribución y cantidad de tejido adiposo son de gran importancia para comprender su fisiopatología.
Objetivos: observar la distribución de tejido adiposo en una dieta alta en sacarosa desde una edad temprana en un modelo animal.
Métodos: se utilizaron ratas Wistar recién destetadas, animales control (CONT; agua ad libitum) y animales con dieta alta en sacarosa (HSD; 30% de sacarosa en el agua) durante 24 semanas. Se calcularon las kilocalorías y macronutrientes ingeridos diariamente; se evaluaron por impedancia bioeléctrica los compartimientos corporales, se midió la presión sistólica, se obtuvo el tejido adiposo retroperitoneal y el suero para medir parámetros bioquímicos.
Resultados: los animales HSD comieron y bebieron menos, obteniendo menos proteínas y lípidos, sin diferencia en los hidratos de carbono. El tejido adiposo fue más abundante en HSD. Ambos grupos CONT Y HSD fueron normoglucémicos; HSD tuvieron triglicéridos, adiponectina y leptina altos, y el colesterol y las HDL más bajos; la insulina, el HOMA y la presión sistólica tuvieron tendencia a ser mayores en HSD.
Discusión:: este modelo presenta dislipidemia y una tendencia a tener resistencia a la insulina e hipertensión. A pesar de no haber una diferencia en los compartimentos corporales entre grupos, el tejido adiposo tuvo una localización específica en la espalda y fue más abundante en HSD. En conclusión, la distribución de grasa en el abdomen es consecuencia de una ingestión crónica alta en sacarosa, lo que predispone a padecer enfermedades crónico-degenerativas.

Palabras clave: Nutrición. Tejido adiposo. Bioimpedancia eléctrica. Sacarosa. Obesidad.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v31n6/28originalinvestigacionanimal02.pdf

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