SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.31 issue6Effects of exercise on inflammation in cardiac rehabilitationStudy of paracetamol levels in serum samples as predictive indicator of gastric emptying author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

My SciELO

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

  • On index processCited by Google
  • Have no similar articlesSimilars in SciELO
  • On index processSimilars in Google

Share


Nutrición Hospitalaria

On-line version ISSN 1699-5198Print version ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.31 n.6 Madrid Jun. 2015

https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.31.6.8671 

ORIGINAL / Diabetes

 

Consumo de frutos secos y aceites vegetales en personas con diabetes mellitus tipo 1

Consumption of nuts and vegetal oil in people with type 1 diabetes mellitus

 

 

Juan Carlos Ferrer-García, Lina Granell Vidal, Amparo Muñoz Izquierdo y Carlos Sánchez Juan

Unidad de Endocrinología y Nutrición. Consorcio Hospital General Universitario de Valencia, España.

 

 


RESUMEN

Introducción: estudios recientes han demostrado los beneficios cardiovasculares de la dieta mediterránea enriquecida con aceite de oliva y frutos secos. Las personas con diabetes, que tienen un mayor riesgo de complicaciones cardiovasculares, podrían beneficiarse en gran medida de seguir ese tipo de patrón alimentario.
Objetivos: análisis de la ingesta de grasas vegetales procedentes de frutos secos y aceites vegetales en pacientes con diabetes mellitus tipo 1 (DM1).
Métodos: estudio transversal descriptivo que compara 60 personas con DM1 y 60 sujetos sanos. Se recoge la frecuencia de consumo de aceites vegetales y de frutos secos y se calcula el aporte procedente de estos alimentos en ácidos grasos mono y poliinsaturados (acido oleico, linoleico y α-linolénico). Se utilizo un cuestionario de frecuencia de consumo diseñado de forma especifica. Se recogen variables antropométricas, factores de riesgo cardiovascular y variables relacionadas con la diabetes.
Resultados: el consumo total de grasa vegetal procedente de aceites vegetales fue similar en los pacientes con DM1 frente a los sujetos control (3,02 ± 1,14 vs. 3,07 ± 1,27 Raciones (R)/día, P = 0,822) y de frutos secos (1,35 ± 2,24 vs. 1,60 ± 2,44 R/semana, P = 0,560). El grupo DM1 consumió menos aceite de oliva que el grupo control (2,55 ± 1,17 vs. 3,02 ± 1,34 R/día, P = 0,046). Se detecto un menor consumo de acido α-linolénico respecto al grupo control (1,13 ± 2,06 vs. 2,64 ± 4,37 g/día, P = 0,018), mientras que no hubo diferencias en el resto de ácidos grasos (oleico 28,30 ± 18,13 vs. 29,53 ± 16,90 g/día, P = 0,703; linoleico 13,70 ± 16,80 vs. 15,45 ± 19,90 g/día, P = 0,605). En los DM1 no se demostró una influencia del consumo de las grasas vegetales procedentes de aceites y frutos secos en los parámetros antropométricos, metabólicos y variables especificas de la diabetes.
Conclusiones: en las personas con DM1 el consumo total de aceites vegetales y frutos secos no difiere de la población general. Sin embargo, el consumo de aceite de oliva y el aporte del acido graso α-linolénico es ligeramente inferior al de la población general. Aunque el consumo de aceites vegetales y frutos secos en las personas DM tipo 1 no se relaciona con parámetros metabólicos, o evolución de las complicaciones de la diabetes, es razonable incidir en incrementar su consumo, dados los beneficios reconocidos de este tipo de alimentos.

Palabras clave: Diabetes mellitus tipo 1. Ácidos grasos insaturados. Dieta mediterránea. Grasas vegetales. Frutos secos.


ABSTRACT

Introduction: recent studies have demonstrated the cardiovascular benefits of the Mediterranean Diet, enriched with olive oil and nuts. People with diabetes, who have an increased risk of cardiovascular complications, could benefit greatly from following this type of eating pattern.
Objective: analysis of vegetable fats intake from nuts and olive oil in patients with 1 Diabetes Mellitus type (DM1).
Methods: transverse descriptive study comparing 60 people with type 1 Diabetes Mellitus (DM1) with 60 healthy individuals. We collect the frequency of consumption of vegetable oils and nuts and calculate the contribution of these foods in mono and polyunsaturated fatty acids (oleic acid, linoleic acid and α-linolenic acid). For data collection we designed a food frequency questionnaire specifically. We also collect anthropometric variables, cardiovascular risk factors and diabetes-related variables.
Results: vegetable fat intake from vegetable oils (3.02 ± 1.14 vs 3.07 ± 1.27 portions/day, P = 0.822) and nuts (1.35 ± 2.24 vs 1.60 ± 2.44 portions/week, P = 0.560), was similar in both groups. The DM1 group consumed fewer portions of olive oil daily than the control group (2.55 ± 1.17 vs 3.02 ± 1.34 portions/day, P = 0.046). We detected a significantly lower intake of α-linolenic acid in the control group (1.13 ± 2.06 versus 2.64 ± 4.37 g/day, p = 0.018) while there were not differences in the rest of fatty acids (oleic acid 28.30 ± 18.13 vs 29.53±16.90 g/day, P = 0.703; linoleic 13.70 ± 16.80 vs 15.45 ± 19.90 g/day, P = 0.605). In DM1, it not demonstrated an influence of the intake of vegetable fats and oils from nuts in the anthropometric, metabolic and diabetes-specific variables.
Conclusions: in people with DM1, total intake of vegetable oils and nuts do not differ from the general population. However, the consumption of olive oil and the contribution of α-linolenic fatty acid derived from such fats are slightly lower than the general population. Although intake of vegetable oils and nuts in people with DM1 is not related to metabolic parameters, or progression of complications of diabetes, it is reasonable to increase their intake, given the recognized benefits of this type of food.

Key words: Type 1 Diabetes Mellitus. Unsaturated fatty acids. Mediterranean diet. Vegetable fats. Nuts.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v31n6/40originaldiabetes01.pdf

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License