SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.31 issue6Nutritional status of two generations of brothers and sisters <5 years of age beneficiaries from opportunities living in marginalized rural communities in chiapas, MexicoAssociation between food behavior and hypercholesterolemia-ldl in university students author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

My SciELO

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

  • On index processCited by Google
  • Have no similar articlesSimilars in SciELO
  • On index processSimilars in Google

Share


Nutrición Hospitalaria

On-line version ISSN 1699-5198Print version ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.31 n.6 Madrid Jun. 2015

https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.31.6.8735 

ORIGINAL / Otros

 

Design of quality indicators for oral nutritional therapy

Diseño de indicadores de calidad para terapia nutricional oral

 

 

Cristiane Comeron Gimenez Verotti1, Raquel Susana Matos de Miranda Torrinhas1, Ligiana Pires Corona2 and Dan Linetzky Waitzberg1

1University of São Paulo Medical School, Department of Gastroenterology - Digestive Surgery Discipline (LIM 35).
2University of Campinas, Faculty of Applied Sciences. Limeira, Brazil.

 

 


ABSTRACT

Objective: quality indicators in nutritional therapy (NT) have been proposed as useful tools to improve clinical NT. This study was conducted to develop feasible quality indicators in oral nutritional therapy (QIONTs) to aid quality control.
Methods: a Clinical Nutrition Task Force composed of Brazilian NT experts from the International Life Science Institute (ILSI) developed QIONTs. In an internet-based psychometric survey, 40 independent Brazilian NT practitioners assessed four attributes (simplicity, utility, objectivity, and low cost) of each QIONT using a five-point Likert scale.
Results: independent NT experts consistently classified all 12 QIONTs developed by the ILSI team as good (mean Cronbach's alpha = 0.84). In ranked order, the QIONTs enable assessment of the frequency of nutritional screening, oral nutritional supplementation (ONS) prescription to malnourished patients receiving an oral diet, ONS prescription to patients receiving an oral diet but at risk of malnutrition, nutritional assessment, adhesion to ONS regime, hospitalized patients with insufficient oral dietary intake and ONS prescription, ICU patients with insufficient oral dietary intake and ONS prescription, oral intake assessment in ICU patients, oral intake assessment in ward patients, oral supplement volume intolerance due to inappropriate offering time, ONS flavor intolerance, and ONS volume intolerance.
Conclusion: twelve potentially feasible new QIONTs were developed and approved for clinical practice by experts.

Key words: Quality indicator. Oral nutritional therapy. Expert opinion. Critical illness.


RESUMEN

Objetivo: los indicadores de calidad en la terapia nutricional han sido propuestos como herramientas útiles para mejorar la terapia nutricional (TN). Este estudio pretende diseñar indicadores de calidad de terapia nutricional oral (ICTNO) factibles en el control de calidad de TN oral.
Métodos: el diseño de ICTNO fue realizado por una comisión de nutrición clínica compuesta por brasileños expertos en TN del International Life Science Institute (ILSI). Más tarde, la aprobación de estos ICTNO fue valorada con análisis psicométricos recogiendo las opiniones de otros brasileños dedicados independientemente a la TN (n = 40) vía SurveyMonkey (encuesta por internet). Esta consistió en cuatro atributos valorando cada ICTNO (simplicidad, utilidad, objetividad y bajo precio) seguida de una escala Likert con cinco puntos.
Resultados: los expertos en TN de ILSI proporcionaron el diseño de 12 QIONT, que fueron todos consistentemente (Alfa de Cronbach = 0,84) clasificados como válidos por expertos independientes en NT. Por orden de relevancia, los nuevos ICTNO valoraron: la frecuencia de screening nutricional, la prescripción de suplementos de nutrición oral para pacientes desnutridos que ya reciben dieta oral, la prescripción de suplementos de nutrición oral para pacientes con bajo riesgo nutricional que ya reciben dieta oral, el consejo nutricional, la adhesión al suplemento nutricional oral, los pacientes hospitalizados con dieta oral insuficiente y prescripción de suplementos nutricionales orales, los pacientes de UCI con dieta oral insuficiente y prescripción de suplementos nutricionales orales, el consejo de nutrición oral en pacientes de UCI, el consejo de nutrición oral en pacientes en planta, la intolerancia al volumen de suplemento oral debido a dosificación inadecuada, la intolerancia al sabor del suplemento oral y la intolerancia al volumen de suplemento oral.
Conclusión: según la opinión experta, 12 potenciales y factibles nuevos ICTNO fueron diseñados y aprobados para la práctica clínica.

Palabras clave: Indicadores de calidad. Terapia nutricional oral. Opinión experta. Enfermedad crítica.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v31n6/47originalotros01.pdf

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License