SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.31 issue6Design of quality indicators for oral nutritional therapyThe understanding, attitude and use of nutrition label among consumers (China) author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

My SciELO

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

  • On index processCited by Google
  • Have no similar articlesSimilars in SciELO
  • On index processSimilars in Google

Share


Nutrición Hospitalaria

On-line version ISSN 1699-5198Print version ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.31 n.6 Madrid Jun. 2015

https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.31.6.8806 

ORIGINAL / Otros

 

Asociación entre comportamiento alimentario e hipercolesterolemia-LDL en jóvenes universitarios

Association between food behavior and hypercholesterolemia-ldl in university students

 

 

Erika Nohemi Salazar Ruiz1,2,3, Yolanda Fabiola Márquez Sandoval1,2,3, Bárbara Vizmanos Lamotte1,2,3, Martha Betzaida Altamirano Martínez2,3, Aralia Berenice Salgado Bernabé4, Lorenzo Salgado Goytia4, José Francisco Muñoz Valle5 e Isela Parra Rojas4

1Doctorado en Ciencias de la Salud Pública, Centro Universitario de Ciencias de la Salud (CUCS), Universidad de Guadalajara (UdG) (Guadalajara), Jalisco.
2Cuerpo Académico UDG-CA-454 "Alimentación y Nutrición en el Proceso Salud-Enfermedad", Laboratorio de Evaluación del Estado Nutricio (LEEN), Departamento de Reproducción Humana, Crecimiento y Desarrollo Infantil, CUCS, UdG (Guadalajara), Jalisco.
3Licenciatura en Nutrición, CUCS, UdG (Guadalajara), Jalisco.
4Laboratorio de Investigación en Obesidad y Diabetes, Unidad Académica de Ciencias Químico Biológicas, Universidad Autónoma de Guerrero (UAG), Chilpancingo, Guerrero.
5Grupo de Inmunogenética Funcional y Doctorado en Ciencias Biomédicas, CUCS, UdG (Guadalajara), Jalisco, México.

 

 


RESUMEN

Introducción: la hipercolesterolemia-LDL (H-LDL) se asocia a mayor riesgo de enfermedad cardiovascular. La asociación entre H-LDL y alimentación se ha centrado en aspectos nutrimentales. El estudio de la asociación entre el comportamiento alimentario (CA) y la H-LDL en estudiantes universitarios podría brindar elementos de corrección y/o prevención nutricional en esta población.
Objetivo: evaluar la asociación entre CA e H-LDL en estudiantes universitarios.
Métodos: estudio transversal realizado en una muestra de 167 estudiantes de la Universidad Autónoma de Guerrero, México. Se midió el colesterol-LDL sérico, considerándose hipercolesterolemia una concentración ≥100 mg/dL. El CA se evaluó mediante un cuestionario previamente validado. La asociación entre CA e H-LDL se determino con una regresión logística bivariada, ajustando por sexo, edad, nivel socioeconómico, tabaquismo, ingesta de energía, actividad física, presencia o no de obesidad y antecedentes familiares.
Resultados: consumir el almuerzo (colación matutina) se asocio con un 63% de menos riesgo de H-LDL (OR 0,37; 95% IC 0,15, 0,90). Ingerir alimentos fuera de casa una o dos veces a la semana, se asocio con cuatro veces mas riesgo de H-LDL (R 5,14; 95% IC 1,12, 23,62). Los sujetos que referían consumir alimentos en exceso (1 o 2, y 3 o mas veces/semana) tuvieron mayor riesgo de H-LDL (OR 3,26; 95% IC 1,10, 9,64 y OR 10,52; 95% IC 2,66, 41,60, respectivamente).
Conclusiones: algunos CA habituales de los estudiantes universitarios de Guerrero implican mayor riesgo de H-LDL. Por ello, promover acciones correctivas y/o preventivas centradas en estos CA podría mejorar la salud de esta población.

Palabras clave: Comportamiento alimentario. Hipercolesterolemia. Colesterol-LDL. Estudiantes universitarios.


ABSTRACT

Introduction: hypercholesterolemia-LDL (H-LDL) is associated with increased risk of cardiovascular disease. The association between H-LDL and feeding has focused on nutritional aspects. The study of the association between eating behavior (EB) and H-LDL in university students, could provide nutritional elements for correction and/or prevention in this population.
Objective: to assess the association between EB and H-LDL in university students.
Methods: a cross-sectional study was carried out in a sample of 167 students from the Autonomous University of Guerrero, Mexico. LDL cholesterol in serum was measured and a concentration ≥100 mg / dL was considered hypercholesterolemia. The EB was assessed using a previously validated questionnaire. The association between EB and H-LDL was determined with a bivariate logistic regression, adjusting for sex, age, socioeconomic status, smoking, energy intake, physical activity, presence or absence of obesity and family history.
Results: eating lunch (morning snack) was related with 63% lower risk of H-LDL (OR 0.37; 95% CI 0.15, 0.90). Take food away from home once or twice a week was associated with a fourfold increased risk of H-LDL (R 5.14; 95% CI 1.12, 23.62). Subjects who reported consuming excess food (1 or 2, and 3 or more times/week) had higher risk of H-LDL (OR 3.26; 95% CI 1.10, 9.64 and OR 10.52; 95% CI 2.66, 41.60 respectively).
Conclusions: some usual EB of the university students (Guerrero, Mexico) involve greater risk of H-LDL. To encourage actions corrective and/or preventive focused on these EB, could improve the health of this population.

Key words: Food behavior. Hypercholesterolemia. LDL cholesterol. College students.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v31n6/48originalotros02.pdf

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License