SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.32 issue1Prevalence of metabolic syndrome in young Mexicans: a sensitivity analysis on its componentsEffect on quality of life and handgrip strength by dynamometry of an enteral specific suplements with beta-hydroxy-beta-methylbutyrate and vitamin D in elderly patients author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

My SciELO

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

  • On index processCited by Google
  • Have no similar articlesSimilars in SciELO
  • On index processSimilars in Google

Share


Nutrición Hospitalaria

On-line version ISSN 1699-5198Print version ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.32 n.1 Madrid Jul. 2015

http://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.32.1.8819 

ORIGINAL / Nutrición enteral

 

The evolution of home enteral nutrition (HEN) in Poland during five years after implementation: a multicentre study

Evolución de la nutrición enteral domiciliaria (hen) en polonia durante cinco años después de su implantación: un estudio multicéntrico

 

 

Stanislaw Klek1, Dorota Pawlowska2, Grzegorz Dziwiszek3, Henryk KomoŇ3, Piotr Compala4 and Mariusz Nawojski4

1Stanley Dudrick's Memorial Hospital, General and Oncology Surgery Unit, Skawina.
2Nutrimed Ltd., Warszawa.
3Home Enteral Nutrition Unit, Stomed, Ostroleka.
4Promedica Medical Center, Rzeszow, Poland.

 

 


ABSTRACT

Background: home enteral nutrition (HEN) is the best option for chronic. patients without the ability to swallow, but with intact digestive tract. Despite the increasing use of home enteral tube feeding (HETF), there is little published information about the types of patients receiving home enteral nutrition. The purpose of this paper to present the evolution of HETF.
Material and methods: the retrospective multicenter observational study was performed using questionnaires, which were distributed among the biggest Polish HEN centres. The study covered all patients treated between January, 2007 and January, 2014.
Results: in total 196 adult patients in 2008 (M:104. F: 92, mean age 58.1 [41-75]) and 2842 in 2013 (M: 1541, F: 1301, mean age 61.4 range: 1-91) were assessed. The number of patients grew significantly between 2008 and 2013 (p < 0.05), rising from 196 up to 2 842 (and 1 716 at the moment of study). The predominant primary disease was neurology in both time periods, but the profile switched from neurovascular to neurodegenerative (p > 0.05). Percutaneous endoscopic gastrostomy was the most common GI access ( > 60%), its use and the use of gastrostomies increased significantly since 2008 (p < 0.05). Although the reimbursement for HETF started in 2007, HEN centres expressed doubts about unclear rules for the qualification to HEN and its use.
Conclusions: HETF is a safe, well-tolerated and cost-effective procedure. The profile of patients and techniques may vary at the beginning, but becomes similar to other HETF countries relatively soon. The number of patients grows quickly, and that fact suggests that the prevalence of HETF is similar in all countries.

Key words: Home nutrition. Enteral nutrition. Artificial nutrition.


RESUMEN

Antecedentes: el inicio con nutrición enteral (HEN) es la mejor opción para los pacientes crónicos sin capacidad de tragar, pero con el tracto digestivo intacto. A pesar del aumento en el uso de la alimentación por sonda enteral domiciliaria (HETF), hay poca información publicada sobre los tipos de pacientes que reciben nutrición enteral domiciliaria. El propósito de este trabajo es presentar la evolución de HETF.
Material y métodos: el estudio observacional multicéntrico retrospectivo se realizó mediante cuestionarios que se distribuyeron entre los mayores centros HEN polacos. El estudio abarcó a todos los pacientes tratados entre enero de 2007 y enero de 2014.
Resultados: en total fueron evaluados 196 pacientes adultos en 2008 (M: 104 F: 92, edad media 58,1 [41-75]) y 2.842 en 2013 (M: 1541, F: 1.301, con una edad media de 61,4 rango: 1-91). El número de pacientes aumentó significativamente entre 2008 y 2013 (p < 0,05), al pasar de 196 hasta 2.842 (y 1.716 en el momento del estudio). La enfermedad primaria predominante fue la neurología en ambos períodos de tiempo, pero el perfil cambia de neurovascular a neurodegenerativa (p > 0,05). La gastrostomía endoscópica percutánea fue el acceso GI más frecuentes (> 60%), su uso y el uso de gastrostomías aumentó significativamente desde 2008 (p < 0,05). Aunque el reembolso de HETF comenzó en 2007, los centros de HEN expresaron dudas sobre las reglas poco claras para la calificación para HEN y su uso.
Conclusiones: HETF es un procedimiento seguro, bien tolerado y rentable. El perfil de los pacientes y las técnicas puede variar al principio, pero se vuelve similar a otros países HETF relativamente pronto. El número de pacientes crece rápidamente, y ese hecho sugiere que la prevalencia de HETF es similar en todos los países.

Palabras clave: Nutrición en el hogar. Nutrición enteral. Nutricion artificial.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v32n1/29originalnutricionenteral01.pdf

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License