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Nutrición Hospitalaria

On-line version ISSN 1699-5198Print version ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.32 n.2 Madrid Aug. 2015

http://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.32.2.9163 

ORIGINAL / Obesidad

 

Analysis of information content and general quality of obesity and eating disorders websites

Análisis de la calidad general y de la información contenida en páginas web sobre obesidad y trastornos de la alimentación

 

 

Juan José Hernández-Morante, Diana Jiménez-Rodríguez, Rubén Cañavate y María del Carmen Conesa-Fuentes

Department of Nursing, Faculty of Nursing, Catholic University of Murcia, Spain.

 

 


ABSTRACT

Introduction: nowadays, the Internet is increasingly used by providers as a source of information for eating disorder health issues. However, health information on the Internet remains unregulated and varies in quality, accuracy and readability.
Objective: the objective of this study was to determine both general and information quality of eating disorder websites, including obesity websites.
Methods: three key terms (obesity, anorexia and bulimia) were entered into the Google® search engine. Websites were assessed using two tests (HonCode® certification and Bermudez-Tamayo et al. test) to analyze overall quality, and a third test (DISCERN test) to analyze specifically information quality.
Results: there were no significant differences regarding overall quality among the different pathologies studied (p = 0.197), although anorexia websites tended to obtain lower quality scores. Furthermore, all evaluated websites showed significant deficiencies regarding information quality (p = 0.032). Nevertheless, obesity websites showed a significant higher information quality than anorexia websites.
Discussion and conclusion: the overall quality of eating disorders websites is moderate, but the information quality that they contain is fairly poor. Remarkably, anorexia nervosa websites showed both the lower information and general quality, while bulimia websites showed a higher general quality and obesity websites presented the most reliable information.

Key words: Internet. Website. Obesity. Anorexia. Bulimia.


RESUMEN

Introducción: actualmente, el uso de Internet como fuente de información sobre temas de salud, y más concretamente sobre trastornos alimentarios, está aumentando enormemente. Sin embargo, al no existir una regulación precisa, la información disponible puede variar en calidad y fiabilidad.
Objectivo: el objetivo del presente trabajo fue determinar tanto la calidad general como la información contenida en las páginas web sobre obesidad y trastornos de la alimentación más visitadas en España.
Métodos: se introdujeron consecutivamente los términos 'obesidad', 'anorexia' y 'bulimia' en el buscador Google®. La calidad general de las páginas web se analizó mediante dos test, la certificación internacional HonCode ® y el test de Bermúdez-Tamayo et al.; la calidad de la información se analizó específicamente con el test DISCERN.
Resultados: no observamos diferencias significativas en la calidad general entre las diferentes patologías estudiadas (p = 0,197), aunque las páginas web sobre anorexia obtuvieron las menores puntuaciones. Además, todas las páginas web mostraron deficiencias significativas respecto a la calidad de la información (p = 0,032). No obstante, las páginas sobre obesidad mostraron mayor calidad que las de anorexia.
Discusión: la calidad general de las páginas sobre trastornos nutricionales es moderada, pero la calidad de la información que contienen es bastante deficiente. Hay que destacar que las páginas web sobre anorexia mostraron tanto la peor calidad como la peor información.

Palabras clave: Internet. Página web. Obesidad. Anorexia. Bulimia.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v32n2/16originalobesidad04.pdf

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