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Nutrición Hospitalaria

versión On-line ISSN 1699-5198versión impresa ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.32 no.2 Madrid ago. 2015

http://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.32.2.9045 

ORIGINAL / Valoración nutricional

 

Evaluation of efficacy and effectiveness of prenatal nutritional care on perinatal outcome of pregnant women; Rio de Janeiro, Brazil)

Evaluación de la eficacia y efectividad de la atención nutricional prenatal sobre el resultado perinatal de las mujeres embarazadas; Río de Janeiro, Brasil)

 

 

Patricia de Carvalho Padilha1,2, Larissa Mello de Oliveira2,3, Elisabete Queiróz Caldeiras Neves2, Anna Carolina Ghedini2, Thaísa Costa2 and Cláudia Saunders1,2,3.

1Professor of the Departament of Nutrition and Dietetics from Instituto de Nutrição Josué de Castro (INJC)- Universidade Federal do Rio de Janeiro (UFRJ- Federal University of Rio de Janeiro).
2Grupo de Pesquisa em Saúde Materna e Infantil (GPSMI - Research group in Maternal and Infant Health).
3Maternidade Escola da UFRJ (UFRJ Maternity Hospital), Brazil.

 

 


ABSTRACT

Aim: to evaluate the impact of a prenatal nutritional assistance proposal (PNA) for adult pregnant women.
Methods: a study of the impact of an applied nutritional intervention throughout the prenatal on perinatal outcomes - adequacy of total gestational weight gain, gestational anemia frequency and pregnancy complications in a public maternity hospital in Rio de Janeiro. The data represent three groups of adult pregnant women, during 10 years: GI (1999-2001, n = 225), GII (2005-2006, n = 208) and GIII (2007-2008, n = 394).
Results: in GII (reference group) it was included a detailed nutritional assessment, an individualized eating plan and an attendance of at least four scheduled appointments with a nutritionist. PNA coverage occurred in only 20.4% of GI, 100% of GII and 42.1% in GIII (p < 0.001). Women in GI had a higher proportion of inadequate total weight gain (OR 1.82, 95% CI: 1.20 - 2.75), anemia (OR 2.18, 95% CI: 1.35 - 3.55) and pregnancy complications (OR 1.57, 95% CI: 1.04 - 2.36), as well as those who joined GIII, - OR 1.68 (95% CI: 1.16 - 2.44), OR 2.45 (95% CI: 1.56 - 3.84), OR 2.07 (95% CI: 1.42 - 3.00) - when compared to women in GII.
Conclusions: the model tested in GII PNA demonstrated to be effective in the outcomes studied.

Key words: Maternal nutrition. Prenatal. Nutritional assistance.


RESUMEN

Objetivo: evaluar el impacto de una propuesta de asistencia nutricional prenatal (ANP) para las mujeres embarazadas adultas.
Métodos: estudio del impacto de una intervención nutricional prenatal en los resultados perinatales, adecuación de la ganancia total de peso durante la gestación, frecuencia de anemia gestacional y complicaciones en el embarazo en una maternidad pública de Río de Janeiro. Los datos representan tres grupos de mujeres embarazadas adultas, durante 10 años: GI (1999-2001, n = 225), GII (2005-2006, n = 208) y GIII (2007-2008, n = 394).
Resultados: en el GII (grupo de referencia) se incluyó una evaluación nutricional detallada, un plan de alimentación individualizado y una asistencia de por lo menos cuatro citas programadas con un nutricionista. La cobertura PNA se produjo en solo el 20,4% en el GI, el 100% en el GII y el 42,1% en el GIII (p < 0,001). Las mujeres del GI tenían una mayor proporción de ganancia total de peso insuficiente (OR 1,82; IC 95%: 1,20 -2,75), anemia (OR 2,18; IC 95%: 1,35-3,55) y complicaciones del embarazo (OR 1.57, IC 95%: 1,04 - 2,36), así como aquellas que se unieron al GIII, - OR 1,68 (IC 95%: 1.16 - 2.44), OR 2,45 (IC 95%: 1,56-3,84), OR 2,07 (IC 95%:1,42- 3,00), en comparación con las mujeres del GII.
Conclusiones: el modelo probado en el GII PNA demostró ser eficaz según los resultados estudiados.

Palabras clave: Nutrición materna. Prenatal. Asistencia nutricional.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v32n2/48originalvaloracionnutricional01.pdf

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