SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.32 issue3Evaluation of a comprehensive program of four months of duration on the preoperative conditions of obese patients candidates for bariatric surgeryNutritional condition of schoolchildren and their association with levels of fitness and cardiovascular risk factors author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

My SciELO

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

  • On index processCited by Google
  • Have no similar articlesSimilars in SciELO
  • On index processSimilars in Google

Share


Nutrición Hospitalaria

On-line version ISSN 1699-5198Print version ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.32 n.3 Madrid Sep. 2015

https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.32.3.9271 

ORIGINAL / Obesidad

 

Factores predictores de pérdida de peso y grasa en el tratamiento dietético: sexo, edad, índice de masa corporal y consulta de asistencia

Predictors of weight loss and fat in the dietary management: sex, age, bmi and consulting assistance

 

 

Manuel Reig García-Galbis1, Mercedes Rizo Baeza1 y E. Cortés Castell2

1Departamento de Enfermería, Facultad de Ciencias de la Salud, Universidad de Alicante.
2Departamento de Farmacología, Pediatría y Química orgánica, Universidad Miguel Hernández, España.

 

 


RESUMEN

%WL: porcentaje de perdida de peso; %FL: porcentaje de perdida de grasa; PNLWF: pacientes que pierden peso o grasa; PLWF: pacientes que pierden peso y grasa.
Objetivo: evaluar si el %WL y el %FL en el tratamiento dietético, se vieron afectados por el genero, la edad, el IMC y la asistencia a la consulta.
Metodo: 4.700 consultas, 670 pacientes (IMC≥25), en el sur-este de España (2006-12). Se utilizo la dieta equilibrada e hipocalórica. Dos tipos de pacientes: PNLWF y PLWF (91,9%).
Resultados: en los PLWF, los hombres y los que asisten en mayor numero de ocasiones a la consulta han mostrado una mayor perdida, frente a las mujeres (%FL: 23,0 vs 14,3%, p = 0,000; %WL: 7,7 vs 6,6%, p = 0,020), y los que asisten con menor frecuencia (%FL: 19,1 vs 7,3%, p = 0,000; %WL: 7,8 vs 2,9%, p = 0,000). El análisis de regresión multinomial (PNLWF/ PLWF) indica que solo el asistir a mas de mes y medio a la consulta es un factor que influye en la perdida, OR 8,3 (IC 95% 4,5-15,1; p = 0,000).
Conclusion: la medición de la grasa corporal proporciona una información adicional al peso perdido; la mayoría de los pacientes que asisten mas de mes y medio obtienen un elevado %FL; la asistencia es un factor predictor de la perdida; el %FL indica que el tratamiento dietético juega un papel principal en la resolución de esta patología; se recomienda diseñar esquemas prácticos del proceso de actuación de los nutricionistas en función del IMCi y el variable.

Palabras clave: Pérdida de peso. Algoritmo de la obesidad. Tratamiento dietético. Factores predisponentes.


ABSTRACT

WL%: percentage of weight loss; % FL: percentage fat loss; PNLWF: patients who lose weight or fat; PLWF: patients who lose weight and fat.
Objective: assess whether the% WL and FL% in the dietary treatment was affected by gender, age, BMI and assistance to the query.
Method: 4,700 consultations, 670 patients (BMI≥25), in the south-east of Spain (2006-12). Balanced and hypo-caloric diet was used. Two types of patients: PNLWF and PLWF (91.9%).
Results: in PLWF, men and those attending a greater number of occasions to the consultation have shown a greater loss against women (%FL: 23.0 vs 14.3%, p = 0.000; %WL: 7.7 vs 6.6%, p = 0.020), and those who attend less frequently (%FL: 19.1 vs 7.3%, p = 0.000; %WL: 7.8 vs 2.9%, p = 0.000). Multinomial regression analysis (PNLWF / PLWF) indicates that only attend more than one and a half to the consultation is a factor in the loss, OR 8.3 (IC 95% 4.5-15.1; p = 0.000).
Conclusion: the body fat measurement provides additional information lost weight; Most patients attend more than six weeks, obtained a high %FL; attendance is a predictor of loss; the %FL indicates that the dietary management plays a major role in the resolution of this pathology; It is recommended to design practical schemes of action process nutritionists according to the IMCi and variable.

Key words: Weight loss. Obesity algorithm. Dietary treatment. Predisposing factors.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v32n3/09originalobesidad06.pdf

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License