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Nutrición Hospitalaria

On-line version ISSN 1699-5198Print version ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.32 n.3 Madrid Sep. 2015

https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.32.3.9266 

ORIGINAL / Intensivos

 

Nutrition therapy in sepsis: characterization and implications for clinical prognosis

La terapia nutricional en la sepsis: caracterización e implicaciones para el pronóstico clínico

 

 

Raquel Rodrigues Campos Machado1, Lúcia Caruso2, Patricia de Azevedo Lima3, Nágila Raquel Teixeira Damasceno4 and Francisco García Soriano5

1Professional Training Program in Hospital Nutrition of the University Hospital (HU), University of São Paulo - USP - São Paulo (SP).
2Nutritionist of the Nutrition and Dietetics Service at HU- USP - SP (Brazil). Coordinator of Professional Training Program in Hospital Nutrition.
3Graduate Program in Human Nutrition, PRONUT, University of São Paulo - São Paulo (SP).
4Director of Nutrition and Dietetics Division- HU- USP. Professor of FSP- USP- SP.
5Head of Adult Intensive Care Unit in HUUSP. Professor, School of Medicine -USP -SP. Research place University Hospital (HU), University of São Paulo - USP - São Paulo SP (Brazil).

 

 


ABSTRACT

Introduction: the inflammatory response caused by sepsis leads to metabolic changes, which may result in significant lean mass loss in septic patient. Because of this, when digestive tract is functional, nutritional therapy (NT) must be initiated within 48 hours of intensive treatment to reduce protein loss.
Objective: to evaluate enteral nutritional therapy (ENT) in adult septic patients with exclusive ENT for ≥ 72 hours and length of stay ≥ 7 days in Intensive Care Unit and its relationship with clinical prognosis.
Methods: we prospectively analyzed the adequacy of enteral nutrition administered, factors associated with non-conformity, gastrointestinal tolerance and outcome. Statistical tests of chi-square and Studentfs t as well as Mann-Whitney and Spearman and Pearson correlations (p < 0.05) were used. A multiple logistic regression model has been done by using the stepwise method to evaluate the association between predictors of clinical outcome.
Results: 53 patients, 67.9% male and 52.8% elderly were enrolled in this study. The average time for starting ENT was 30 (23.5) hours, and 88.7% of patients achieved nutritional goal in 48 hours. The mean volume delivered in relation to prescribed was 78.9%. When the sample was stratified according to administered/ prescribed calories, patients who received < 80% had a higher mortality rate (p = 0.001) and the caloric intake . 80% was the determining factor in patientsf clinical prognosis (p = 0.021).
Conclusion: septic patients received early enteral nutrition. The nutritional goal and the mean volume delivered in relation to the prescribed volume meet the intensive care guidelines. The nutritional support was associated with clinical outcome, and caloric intake ≥ 80% determining the clinical prognosis. The pauses caused by reflux were significant in the group of patients who died and it may be related to disease severity.

Key words: Enteral nutrition. Nutrition therapy. Sepsis. Intensive care units. Critical care. Energy intake.


RESUMEN

Introducción: la respuesta inflamatoria causada por sepsis provoca cambios metabólicos que pueden provocar una perdida de masa magra significativa en pacientes sépticos. Debido a ello, cuando el tracto digestivo es funcional la terapia nutricional (NT) debe iniciarse dentro de las 48 horas de tratamiento intensivo para reducir la perdida de proteína.
Objetivo: evaluar la terapia nutricional enteral (TNE) en pacientes sépticos adultos con TNE exclusivo para ≥ 72 horas y duración de ≥ 7 días de estancia en la Unidad de Cuidados Intensivos y su relación con el pronostico clínico.
Métodos: se analizaron prospectivamente la adecuación de la nutrición enteral administrada, los factores asociados con la falta de conformidad, la tolerancia gastrointestinal y el resultado. Se utilizaron pruebas estadísticas de chi-cuadrado y la t de Student, así como las correlaciones de Mann-Whitney y Spearman y Pearson (p < 0,05). Se ha realizado un modelo de regresión logística múltiple mediante el método paso a paso para evaluar la asociacion entre factores de predicción de la evolución clínica.
Resultados: 53 pacientes, 67,9% hombres y 52,8% ancianos se inscribieron en este estudio. El tiempo promedio para el inicio de ENT fue de 30 (23,5) horas, y el 88,7% de los pacientes alcanzaron el objetivo nutricional en 48 horas. El volumen medio entregado en relación con el prescrito fue 78,9%. Cuando la muestra se estratifico según calorías prescritas/administradas, los pacientes que recibieron < 80% tenían una tasa de mortalidad mas alta (p = 0,001) y el consumo de calorías . 80% fue el factor determinante en el pronostico clínico de los pacientes (p = 0,021).
Conclusión: los pacientes sépticos recibieron nutrición enteral precoz. El objetivo nutricional y el volumen medio entregado en relación con el volumen prescrito cumplen las directrices de cuidados intensivos. El soporte nutricional se asocio con el resultado clínico y la ingesta calórica ≥ 80% para determinar el pronostico clínico. Las pausas causadas por el reflujo fueron significativas en el grupo de pacientes que murieron y que pueden estar relacionadas con la gravedad de la enfermedad.

Palabras clave: Nutrición enteral. Terapia nutricional. Sepsis. Unidad de cuidados intensivos. Cuidados críticos. Ingestión de energía.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v32n3/44originalintensivos02.pdf

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