SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.32 issue3Teen mother and newborn nutritional status in a group of teenagers of the city of MedellinA food frequency questionnaire to assess diet quality in the prevention of iron deficiency author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

My SciELO

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

  • On index processCited by Google
  • Have no similar articlesSimilars in SciELO
  • On index processSimilars in Google

Share


Nutrición Hospitalaria

On-line version ISSN 1699-5198Print version ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.32 n.3 Madrid Sep. 2015

http://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.32.3.9416 

ORIGINAL / Valoración nutricional

 

Riesgo de malnutrición asociado a baja ingesta alimentaria, estancia hospitalaria prolongada y reingreso en un hospital de alto nivel de complejidad en Colombia

Risk of malnutrition associated with poor food intake, prolonged hospital stay and readmission in a high complexity hospital in Colombia

 

 

Andrea Liliana Vesga Varela y Edna Magaly Gamboa Delgado

Fundación Cardiovascular de Colombia.

 

 


RESUMEN

Introducción: la desnutrición hospitalaria es altamente prevalente y se relaciona con estancias hospitalarias prolongadas, aumento de costes de la atención y complicaciones clínicas asociadas.
Objetivo: determinar el riesgo de desnutrición en pacientes hospitalizados en una institución de cuarto nivel de atención y sus factores asociados.
Métodos: se aplicaron los cuestionarios de la iniciativa Nutrition Day a 70 pacientes adultos de una institución de salud de alto nivel de complejidad, en Bucaramanga, Colombia. Los parámetros del estudio incluyeron datos antropométricos y demográficos, historia clínica, factores relacionados a la dieta y percepción del estado de salud. Se aplicó el Malnutrition Screenning Tool (MST, por sus siglas en inglés) para medir el riesgo de desnutrición. Para establecer las razones de prevalencia (RP) se utilizaron modelos de regresión binomial.
Resultados: la edad y los días de estancia hospitalaria, en el momento de la medición basal fueron, en promedio, 61,89 ± 15,17 años y 7,96 ± 9,79 días. La prevalencia de riesgo de desnutrición fue 52,86% (IC 95%: 40,55% - 64,91%); 40,91% en mujeres y 58,33% en hombres (p = 0,175). Un 18,57% de los pacientes no consumió alimento alguno en el almuerzo. Un 40,00% de los participantes manifestó haber tenido una ingesta de alimentos menor a la normal, durante la última semana. Las variables asociadas a riesgo de desnutrición, ajustadas por edad y sexo, fueron: ingesta de alimentos al corte del estudio, reingreso y días de estancia hospitalaria al seguimiento.
Conclusión: la evidencia sobre la importancia del diagnóstico temprano y el manejo nutricional adecuado de la desnutrición hospitalaria indican la necesidad de implementar intervenciones nutricionales efectivas.

Palabras clave: Malnutrición hospitalaria. Estancia hospitalaria. Tamizaje nutricional. Readmisión.


ABSTRACT

Introduction: hospitalary malnutrition is highly prevalent and is related with prolonged hospital stay, increase in attention costs and associated clinic complications.
Objective: to determine the risk of malnutrition in hospitalized patients in a highly specialized health center and its associated factors.
Methods: questionnaires of the Nutrition Day initiative were applied to 70 adult patients of a health institution of high level of complexity in Bucaramanga, Colombia. The parameters included anthropometric and socio demographic data, clinical history, factors related to the diet, and the patients' perception regarding their health status. Malnutrition Screening Tool (MST) was applied to assess the risk of malnutrition. To establish the reasons for prevalence (RP), binomial regression models were used.
Results: age and length of hospital stay, at the time of the baseline, were in average, 61.89 ± 15.17 years old and 7.96 ± 9.79 days. The prevalence of risk of malnutrition was 52.86% (CI 95%: 40.55% - 64.91%); 40.91% for women and 58.33% for men (p = 0.175). 18.57% of the patients did not consume any food at lunch. 40.00% of the participants manifested having had an intake lower than normal, during the previous week. The variables associated to risk of malnutrition, adjusted by age and sex, were: food intake at baseline, readmission, and length of hospital stay during follow up.
Conclusion: evidence about the importance of early diagnosis and of proper nutritional management of hospitalary malnutrition support the need to implement effective nutritional interventions.

Key words: Hospitalary malnutrition. Hospital stay. Nutritional screening. Readmission.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v32n3/47originalvaloracionnutricional03.pdf

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License