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Nutrición Hospitalaria

versión On-line ISSN 1699-5198versión impresa ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.32 no.3 Madrid sep. 2015

https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.32.3.9175 

ORIGINAL / Otros

 

Effectiveness of nutritional treatment assessed by the quality of the diet in patients with chronic coronary artery disease

Eficacia del tratamiento nutricional según la evaluación de calidad de la dieta en pacientes con enfermedad arterial coronaria crónica

 

 

Diuli Cardoso1, Glaucia Moraes1, Glorimar Rosa2 and Annie Seixas Bello Moreira3

1Postgraduate Program of Medicine/Cardiology, Rio de Janeiro Federal University, Rio de Janeiro.
2Josué de Castro Nutrition Institute, Rio de Janeiro Federal University, Rio de Janeiro.
3Nutrition Institute, Rio de Janeiro State University, Rio de Janeiro, Brazil.

 

 


ABSTRACT

The effectiveness of nutritional treatment is important protective factor for the prevention of recurrences of cardiovascular diseases. The goal of this study was to assess the effectiveness of nutritional treatment and to know the eating pattern and the quality of an adjuvant diet for optimized clinical treatment in patients with chronic coronary artery disease (CCAD). This is a clinical trial with a three-month duration conducted with 116 patients of both sexes with (CCAD) in secondary prevention. The patients underwent nutritional treatment and blood pressure, anthropometric, biochemical and dietetic (24-hour recall) measures were collected. The Brazilian Healthy Eating Index (BHEI-R) was calculated for assessing diet quality. The average age was 62.5 ± 7.8 years. The nutritional treatment reduced: weight -1.5 ± 2.3 kg; p < 0.01; body mass index -0.5 ± 0.9 kg/m2; p < 0.01; waist circumference -2.0 ± 0.1cm; p < 0.01; neck circumference -0.8 ± 0.1; p < 0.01 cm; concentrations of plasma insulin -1.3 ± 0.5mU/ mL p < 0.03, glycated hemoglobin -0.4 ± 0.1 mg/dL; p < 0.01 (- 0,004 mmol/L), and HOMA-IR (-0.8 ± 3.9; p < 0.03); and increased insulin sensitivity 6.64 ± 23,9 x10-3; p < 0.01.
The nutritional treatment increased HDL-cholesterol concentrations in patients who adhered to the diet after BHEI-R control 1.7 ± 1.4 mg/dL; p = 0.04 (0,04 mmol/L). Three-month nutritional treatment promoted reduction of saturated fats consumption (-1.9 ± 0.5%; p=<0.01), cholesterol (-67.7 ± 18.6 mg/d; p < 0.01), and sodium (815.2 ± 146.5 mg/d; p < 0.01); and 20.7% of the patients finished the study with a healthy diet. The intensive nutritional treatment was effective in reducing anthropometric measures and improving glycemic control.

Key words: Secondary prevention. Chronic coronary artery disease. Quality index revised diet. Intensive nutritional treatment. Optimized clinical treatment.


RESUMEN

La eficacia del tratamiento nutricional es un factor de protección importante para la prevención de la enfermedad cardiovascular recurrente. El objetivo del estudio fue evaluar la eficacia del tratamiento nutricional y para cumplir con el estándar de la comida y la calidad de la dieta adyuvante para el tratamiento médico óptimo en pacientes con enfermedad de la arteria coronaria crónica (EACC). Esta es una prueba que dura tres meses realizado con 116 pacientes de ambos sexos (EACC) en la prevención secundaria. Los pacientes fueron sometidos a tratamiento nutricional y se recogieron la presión arterial, las mediciones antropométricas, (24 horas, recuerdo) y las medidas bioquímicas y dietéticas. Se utilizó el índice Brasileño de Calidad de la Dieta (ICD-R) para evaluar la calidad de esta. La edad media fue de 62,5 ± 7,8 años. El tratamiento nutricional baja: -1,5 ± 2,3 kg; p < 0,01; índice de masa corporal -0,5 ± 0,9 kg/m2; p < 0,01; circunferencia de la cintura -2,0 ± 0,1 cm; p < 0,01; circunferencia del cuello -0,8 ± 0,1cm; p < 0,01; concentraciones de insulina en plasma -1,3 ± 0.5mU/ml; p < 0,03, hemoglobina glucosilada 0,4 ± 0,1 mg/dl; p < 0,01 (-0,004 mmol/L) HOMA-IR (-0,8 ± 3,9; p < 0,03) y una mayor sensibilidad a la insulina 23,9 ± 6,64x10-3; p < 0,01. El tratamiento nutricional aumentó las concentraciones de colesterol HDL en los pacientes que se adhirieron a la dieta después de ICD-R 1,7 ± 1,4 mg/dl; p = 0,04 (0,04 mmol/L). Tres meses de tratamiento redujeron la ingesta nutricional de grasas saturadas (-1,9 ± 0,5%, p=<0,01), colesterol (-67,7 ± 18,6 mg/d; p < 0,01) y sodio (815,2 ± 146,5 mg/d; p < 0,01); y el 20,7% de los pacientes completó el estudio con una dieta saludable. El tratamiento nutricional intensivo fue eficaz en la reducción de las medidas antropométricas y a la hora de conseguir un mejor control glucémico.

Palabras clave: Prevención secundaria. Enfermedad arterial coronaria crónica. Índice revisado de calidad de la dieta. Tratamiento nutricional intensivo y tratamiento clínico optimizado.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v32n3/52originalotros02.pdf

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